Η «γομαροκυλισιά» και μια μικρή περιέργεια!



Στα μέρη μου ένας αγρότης ρωτάει κάποιον συνάδελφό του: «Είναι μεγάλο το χωράφι σου;» και ο άλλος του αποκρίνεται: «Τι μεγάλο, μια γομαροκυλισιά (μέτρο επιφάνειας) τόπος!». Στα καθ ημάς, η «γοματοκυλισιά» του χαμηλού της ανώτερης ατμόσφαιρας που το Σάββατο θα αποκοπεί πάνω από την κεντρονότια Ευρώπη είναι μεγάλη και εν πολλοίς απρόβλεπτη για τις επιφανειακές κυκλογενέσεις και τον υετό (κατανομή και ένταση).


Όπως είχαμε γράψει και παλιότερα, η ένταση των καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από ένα αποκομμένο χαμηλό της ανώτερης ατμόσφαιρας εξαρτάται από: (α) το πόσο ασταθής είναι η δομή του, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται κυρίως από τον καθ’ ύψος ρυθμό μείωσης της θερμοκρασίας, και (β) τις εξωτερικές συνθήκες και ουσιαστικά από την παροχή (μεταφορά) ενέργειας στα χαμηλότερα επίπεδά του. Στη περίπτωση του επικείμενου αποκομμένου χαμηλού, που θα στροβιλίζεται επί αρκετές ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, καθοριστικές συνθήκες για την ένταση των φαινομένων θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες (γύρω στους μείον 30 βαθμούς στη μέση τροπόσφαιρα) και η ισχυρή βαροτροπική αστάθεια λόγω της υποκείμενης ζεστής θάλασσας.



Αναφορικά με το επιφανειακό χαμηλό που σύμφωνα με τους χάρτες θα σχηματιστεί την Παρασκευή (20/1) στο Τυρρηνικό Πέλαγος, οι συνθήκες είναι απαγορευτικές για να εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα και ο καθοριστικός λόγος είναι η έλλειψη βαροκλινικότητας. Η μικρού κυματισμού ανώτερη τραφ που βλέπετε στο σχήμα και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πελάγους θα οδηγήσουν σε πτώση την επιφανειακή πίεση, αλλά όχι τόση όση απαιτείται να χαρακτηριστεί ως βόμβα. Εκείνο για το οποίο δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες, αλλά έχω κάποια περιέργεια να δω είναι αν η ισχυρή βαροτροπική αστάθεια που θα οδηγήσει στη δημιουργία καταιγιδοφόρων νεφών και η λανθάνουσα θερμότητα που θα απελευθερωθεί από αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση θερμού πυρήνα που θα επιβεβαιωθεί από τη συμμετρική δομή του χαμηλού και τα λοιπά χαρακτηριστικά των medicanes. 

37 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά στον Θάνο μας τον Ρόδιο και όλους τους συνεορτάζοντες φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ Δάσκαλε.Τετοια να έχουμε για να μαθαίνουμε.Αντε και σε καλύτερα και χιονισμένα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και χιόνια πολλά σε όλους (ή έστω και λίγα...) σε όλους εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έρχονται μπόλικα νερά πάντως. Για να δούμε τι θα δούμε Δάσκαλε! Καλησπέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες-ουσες.Χρονια πολλά Θάνο από την όμορφη Ρόδο.
    Χιόνια πολλά και βροχές πολλές σε όλη την χώρα.Εχουμε ανάγκη για νερό παιδιά!
    Καλό βράδυ.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω αν αυτό το πεδίο χαμηλών πιέσεων έχει τα χαρακτηριστικά της "ψυχρής" λίμνης που την χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι.
    Το ερώτημα μου κύριε Ζιακόπουλε...είναι ότι πραγματι περιγράψατε πολύ καλά τις συνθηκες αυτου του πεδίου..αν μπορείτε όμως δώστε μας κάτι για τις εξωτερικές συνθήκες που μπορούν να σηνδυαστούν μαζί του δλδ οι εμποδισμοί των Βαλκανίων είναι αυτοί οι συμβατικοί που εμφανίζονται στα μοντέλα η μπορούν να ενδυναμωθούν με το πέρασμα ενός Αυλώνα (εστω και μικρού) από την ανατολική Ευρώπη,οπότε θα μιλάμε για άλλες καταστάσεις.?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ερώτημα κύριε Ζιακοπουλε είναι για το τι θα μας ξημερώσει μετά απ' αυτή τη κακοκαιρία ??? Θα πάμε για ρεβάνς του χειμώνα και στα πεδινά ???τα μοντέλα έχουν κολλήσει και δείχνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα!καλό σας βράδυ!Υ.Γ οι θάλασσες βράζουν "Γιώργης ο βολιωτης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν επίκειται κακοκαιρία και μάλιστα σοβαρή για διάρκεια ημερών, είθισται εδώ, να ασχολούμαστε πρώτα με αυτή. Οπότε, ανέμενε φίλε Γιώργη.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά φίλε Αποστολε!! Αν είσαι "δυτικός" σου εύχομαι καλή απόλαυση το επόμενο 4 ήμερο !!! "Γιώργης ο βολιωτης"

      Διαγραφή
    3. Γεια σου Γιώργη, γίγαντα Βολιώτη.

      Διαγραφή
  8. Προς τους ανυπόμονους χιονοφιλους του blog..Έχετε πλήρη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και ένστικτο του δασκάλου.Εχω ζήσει τους 2(δύο) τελευταίους χιονιαδες των ανατολικών προσηνεμων από αυτό το blog.Δεκα(10) με δώδεκα(12) πριν ο δάσκαλος είχε δώσει το στίγμα του βλέποντας και "μυρίζοντας" ιστορικούς χιονιαδες με τα αποτελέσματα γνωστά.Σιγουρα τα μοντέλα μας κολάζουν για τέλος Ιανουαρίου αρχές Φλεβάρη αλλά...αν δεν διαβάσω παρασύνθημα Κ.Ζιακοπουλου θα βλέπω μπροστά μου Αφρικανικές σκόνες!Καλό βράδυ σε όλους από την σκονισμένη και ανεμοδαρμένη(τρελονοτιας) Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα κανείς δεν τσιμπάει από αυτά που δείχνει ο τζίφος για αρχές Φλεβάρη. Εδώ μείωσε τις βροχές του ΣΚ.

      Διαγραφή
    2. Το πιθανότερο είναι να συμβεί το αντίθετο απ' ό,τι δείχνουν τα μοντέλα για 10-15 μέρες μετά, πάντως. Από 10-15 μέρες πριν τα Φώτα δείχνουν και ξαναδείχνουν, άλλωστε, αυτά τα σενάρια, αλλά ακόμα έχουμε +15 βαθμούς σταθερά.

      Διαγραφή
  9. Χρονια πολλα στους εορταζοντες,εστω κ καθυστερημενα φαίνεται να χειμωνιάζει ελπιζω να εχει νερά κ χιόνια στα βουνά χωρίς ακρότητες κ ζημιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια πολλά στο Ροδιτη μας. Όλα κρέμονται από μια κλωστή για πρόσκαιρη χιονοπτωση μέσα στα Γιαννενα το Σάββατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα κρύα και οι βροχές στην Αθήνα που φαινόντουσαν έγιναν καπνός. Τίποτα το ιδιαίτερο για την πρωτεύουσα.

    Γιάννης
    Νεα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρύο δεν φαινόταν σχεδόν σε κανένα τρέξιμο, εκτός κι αν εννοείς τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, που είναι έτσι κι αλλιώς πολύ μακρινό σενάριο. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η εμμονή των νοτιάδων. Δεν θυμάμαι ποτέ νοτιάδες με ένταση 7-8 beaufort για 5-6 μέρες σερί. Χωρίς να εξασθενήσουν ούτε μία ώρα σε αυτό το διάστημα. Και με κάποια διαλείμματα θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση ως το τέλος του μήνα. Οπότε, πώς να κάνει κρύο στην Αττική;

      Όσο για τις βροχές, επίσης είναι μετρημένες με το σταγονόμετρο στον νομό με καιρό τύπου Π. Για τις 27-29 του μήνα έβγαλε ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό ο τζίφος, με την πίεση να πέφτει στα 986 στο κέντρο του, αλλά κρατήστε μικρό καλάθι, αφού ήδη πετσόκοψε τον υετό του ΣΚ (21-22/1).

      Διαγραφή
    2. Φαινότανε κρύο από τις 25 και μετά και το πήγε από τις 31.

      Διαγραφή
    3. Πολύ τραβηγμένο το ότι δεν είχαμε ποτέ 5 μέρες με σερί νοτιάδες

      Διαγραφή
    4. Με ένταση πάνω από τα 8 beaufort είναι σπάνιο νομίζω. Και με εξαίρεση το δεύτερο μισό της Παρασκευής 20/1 που θα γυρίσει πρόσκαιρα σε δυτικό άνεμο, οι νοτιάδες θα επανέλθουν δριμύτεροι το ΣΚ.

      Διαγραφή
  12. Ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές ευχές και από αυτή την ανάρτηση. Χαίρομαι πραγματικά που καθώς φαίνεται η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα έχει πανελλαδικό καιρικό ενδιαφέρον. Αν και δυστυχώς βλέπω το click baiting με μετεωρολογικες "βόμβες", "χειροβομβιδες" και δεν ξέρω εγώ τι άλλο έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλά sites. Να δώσω έστω καθυστερημένα τις ευχές μου και στον Αντώνη από τη Λέσβο, αλλά κ τον έτερο Αντώνη του blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά με υγεία στον Θάνο τον Ροδίτη!
    Δάσκαλε ευχαριστούμε πολύ γιά το άρθρο ανάλυσης κυκλοφορίας στα λημέρια μας πού μοναδικά περιγράψατε.
    Γιά να δούμε:
    Α) θα σχηματιστεί θερμός πυρήνας στη δορυφορική στο χαμηλό Παρασκευής Σαββάτου έτσι ώστε το χαμηλό να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά? (βόμβα δεν γεννάται λόγος όπως γράψατε)
    Στα 993mb δείχνουν αυτή τη στιγμή την Παρασκευή το απόγευμα τα μοντέλα το κέντρο του χαμηλού νότια της Ιταλίας,ενώ όπως όλα δείχνουν η ατμοσφαιρική αστάθεια πού θα προκληθεί από την επιδρομή κρύου αέρα είναι δεδομένη.
    Βάση τού ecmwf θα υπάρξει χαμηλή διάτμηση ανέμου γιά αυτό και στο χάρτη των 850hPa παρατηρούμε θερμό κέντρο.
    Γιά να δούμε λοιπόν γιατί όλα είναι ρευστά.
    Β)Θα βοηθήσουν οι όποιες καταιγίδες δημιουργηθούν έτσι ώστε λόγω των καθοδικών να ρίξουν περαιτέρω την Τ τοπικά και να δούμε και κάποιες εκπλήξεις?? (π.χ. Γιάννενα)

    Κατά τα άλλα γιά αύριο απόγευμα και μετά,παρατηρώ συγκλίσεις ανέμων(ΝΑ με ΝΔ) πάνω από Αμβρακικό κόλπο νότια της Άρτας και στην Αιτωλοακαρνία.
    Εξού και τα πολλά χιλιοστά πού βγάζουν το Ευρωπαϊκό,ο Βρετανός και ο Καναδός.
    Θέλει λίγο προσοχή εκτιμώ σε όλα τα δυτικά αλλά κυρίως εκεί πού προανέφερα από αύριο απόγευμα.
    Καλό ξημέρωμα από την ανεμώδη Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξέχασα να συμπληρώσω ότι όλοι οι λόγοι πού ανέφερε ο δάσκαλος να ξέρετε ότι κάνουν ακόμη πιό δύσκολη την όποια προγνωσιμότητα ειδικά ως προς τα υψόμετρα χιονιού ανά περιοχή το ΠΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα! Χρόνια πολλά στον Θάνο από Ρόδο κ σε όλους τους εορτάζοντες. Με αυτά που βλέπω καιρικά, πολλά στοιχεία θυμίζουν χειμώνα του 2010.Λίγα νερά κ ανύπαρκτες παγωνιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν κατάλαβα καλά ...κύριε Ζιακόπουλε εξετάζετε τα χαρακτηριστικά ενός medicate...στην χειμωνιάτικη Μεσόγειο που όμως έιναι αρκετά ζεστή....αυτήν την φορά...είδωμεν "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχη ανάλυση με βάσιμα επιχειρήματα. Χωρίς να θέλουμε να έχουμε γνώσεις επιπεδου καθηγητή μετεωρολογίας , όσα μας γράφετε είναι πολύ διαφωτιστικά και πάντοτε έγκυρα και ακριβή.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. NW Pindos
    Από χιονοδρομικά, εκτιμώ ότι ο πρωταθλητής του χιονουετού στην κακοκαιρία αυτή θα είναι το Χ/Κ Ανηλίου και σχεδόν στα ίδια επίπεδα η Βασιλίτσα (με λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία ίσως). Ευνοείται πολύ η Ήπειρος και τα δυτικά τμήματα της Δ. Μακεδονίας, δίπλα στην Ήπειρο. Μόλις εκδοθεί η πρόγνωση του Δασκάλου θα επιχειρήσουμε να εκτιμήσουμε ύψη χιονιού στις περιοχές αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα, διαφαίνεται τάση διαμόρφωσης ισχυρής μεσημβρινής κυκλοφορίας ..... Ιδωμέν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε, καλό είναι όταν μεταφέρετε απόψεις άλλων σχολιαστών του καιρού που έχουν έχουν αναρτηθεί κάποια λεπτά πριν σε άλλον καιρικό ιστότοπο, τουλάχιστον να αναφέρετε οτι δεν είναι δικές σας!

      Διαγραφή
  20. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η ΕΜΥ δεν έχει εκδώσει ακόμη έκτακτο δελτίο για τη ΔΒΔυτικη χώρα από σήμερα το απόγευμα κ μετά.
    Τι περιμένει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πάντως, σκόνη δεν έχει καθόλου στην Αττική. Καταγάλανος ο ουρανός παρά τον ισχυρότατο νοτιά, εκτός κι αν επειδή ακριβώς είναι τόσο δυνατός, διώχνει τη σκόνη πιο βόρεια και μακριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χειμώνας αξιολύπητος με αντικυκλώνα ενός μήνα και σαν να μην έφτανε αυτό τώρα θα έχουμε για 10 μέρες σχεδόν σερί νοτιάδες και μάλιστα θυελλώδεις. Καταρρακτώδεις βροχές σε ένα μόνο κομμάτι της Ελλάδας και ξηρασία και ζέστη στην υπόλοιπη. Για να μην σχολιάσω τις θερμοκρασίες που ακόμα και στη βόρεια Ελλάδα ξεπέρασαν τους 20 βαθμούς. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν θα δούμε ποτέ χειμώνα. Όσον αφορά τις βροχές και εκεί δραμα η κατάσταση. Τα λιγοστά χιόνια που έπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα στις κορυφές των λευκών Ορεων σήμερα σχεδόν εξαφανίστηκαν και επεται και συνέχεια.
    Καλή απόλαυση σε αυτούς που βλεπουν καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και καλή υπομονή σε εμάς που βλεπουμε κάθε μέρα ήλιο και ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή