Χιονο-ιχνηλάτες Αντικυκλώνες και Κυματικά Πακέτα Ρόσμπι


Στη μετεωρολογική πιάτσα η ανύψωση του αντικυκλώνα των Αζορών και η εμφάνιση αντικυκλώνων στη Γροιλανδία ή τη Σκανδιναβία θεωρούνται ιχνηλάτες ή προπομποί χιονο-κακοκαιριών στην Ελλάδα. Όμως, τα παραπάνω από μόνα τους δεν επαρκούν για να έρθουν κρύο κα χιόνια στην περιοχή μας, γιατί δεν οδηγούν κατ’ ανάγκη στην εμφάνιση πολικού αεροχειμάρρου στην Α-ΒΑ Ευρώπη με κατεύθυνση προς τη χώρα μας.


Πριν από αρκετές δεκαετίες ο σπουδαίος Μετεωρολόγος του 20ού αιώνα Tor Bergeron έγραψε τα εξής: «Η ενέργεια σε ένα συρμό κυμάτων διαδίδεται όχι με την ταχύτητα της φάσης τους η οποία είναι μικρότερη από την ταχύτητα του ανέμου, αλλά με την ομαδική ταχύτητα, που είναι μεγαλύτερη. Η προσοχή επικεντρώνεται σε αυτή τη νέα γραμμή. Όχι στη διάδοση της ύλης, για παράδειγμα με τη μορφή εστιών ψυχρού και θερμού αέρα, αλλά στη διάδοση των κυμάτων και των ατμοσφαιρικών καταστάσεων και επομένως της ενέργειας, μέσω της ύλης».

Στις μέρες μας η σχετική θεωρία εκφράζεται με τα λεγόμενα Κυματικά Πακέτα Ρόσμπι (βλέπε σχήμα) που ταξιδεύουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά στους «μαιανδρικούς αυτοκινητόδρομους» των ισχυρών δυτικών ανέμων, έχοντας τους λεγόμενους μηχανισμούς της κατάντη (κατά τη διεύθυνση του ρεύματος) ανάπτυξης, δηλαδή τους ενεργειακούς παλμούς του Tor Bergeron.

Όταν στα ισχυρά και στενά ρεύματα των δυτικών ανέμων εμφανιστεί ένα Κυματικό Πακέτο Ρόσμπι, η πνοή του ανέμου παρουσιάζει ισχυρές ταλαντώσεις που μοιάζουν με κίνηση φιδιού. Αυτά τα «ατμοσφαιρικά φίδια», που ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα μεταφέροντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας, επηρεάζουν με δραματικό τρόπο τον καιρό των περιοχών που διασχίζουν. Σημειώνεται ότι τα Κυματικά Πακέτα Ρόσμπι δεν είναι μόνο πρόδρομοι ακραίων καιρικών καταστάσεων. Ως δυναμικές διαδικασίες δημιουργούν συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας στις αρχικές συνθήκες και κατ’ επέκταση μειώνουν τη δυνατότητα των μοντέλων να προβλέψουν ικανοποιητικά την εξέλιξη του καιρού.

Για την εμφάνιση πολικού αεροχειμάρρου στη Α-ΒΑ Ευρώπη με κατεύθυνση προς την περιοχή μας, που όπως ειπώθηκε είναι απαραίτητη για να σημειωθούν αξιόλογης έντασης και ευρείας έκτασης χιονοπτώσεις στη χώρα, είναι αναγκαία η εμφάνιση ενός Κυματικού Πακέτου Ρόσμπι στον Α-ΒΑ Ατλαντικό με κατεύθυνση από τα ΝΔ προς τα ΒΑ, το οποίο προϊόντος του χρόνου θα ενισχύσει την έξαρση στην ευρύτερη περιοχή της Νορβηγικής Θάλασσας και στη συνέχεια θα βαθύνει τη σκάφη της Α. Ευρώπης - Βαλκανίων για να πάρει στην τελευταία περίπτωση ο πολικός αεροχείμαρρος κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο. Στην διαδικασία που προαναφέρθηκε ο αντικυκλώνας των Αζορών είναι απλά οι υψηλές πιέσεις υποβάθρου πάνω στις οποίες θα αναπτυχθεί δυναμικά ο αντικυκλώνας της Β-ΒΔ Ευρώπης.


Υ.Γ. Σας πίκαρα λίγο με τον Τειρεσία, το σουτζούκ λουκούμ και το διασκευασμένο ανέκδοτο του Θαλή, αλλά μείνετε ψύχραιμοι. Η μετεωρολογική λογική και η στατιστική λένε πως ως τα τέλη του χειμώνα όλο και κάποιο «κυματικό πακέτο» θα μας κάνει τη χάρη!

Καλημέρα σε όλους


46 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και καλά στους Γιάννηδες εκ Θεσπρωτίας, Χαλκίδας, Ν. Φιλαδελφείας, Μυτιλήνης, Χανίων και σε όλους τους φίλους του μπλογκ που συνεορτάζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστούμε πολύ! Μπογκ χωρίς Γιάννη δεν γίνεται! Να χαίρεστε όποιον έχετε!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες/ουσες. Σπύρος, Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eξαιρετικό κύριε Ζιακόπουλε...και να ξέρετε θα διαβαστεί αρκετές φορές μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε,όμως η λογική η(Διαζ) στατιστική δεν είναι ερκετά για μένα για ένας μέγεθος σαν τον καιρό,εγώ θα προτιμούσα τον κορεσμό δλδ τι αντοχές εχει μία εμμονική κυκλοφορία για να ανατραπεί...εκεί μου φαίνεται είναι πιο εύκολο να προβλέψουμε την κατάρευση της,"θωμάς"
    υ.γ δηλαδή νομίζω ότι η κυκλοφορία του Δεκεμβρίου...έχει φθάσει πια σε φάση κορεσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά και καλά στον Γιάννη τον Θεσπρωτό, τους συνονόματους του από Χανιά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, τον Jeank και όσους και όσες ακόμα γιορτάζουν. Νομίζω, διαβάζει και μία Ιωάννα το blog. Όσο για το ενδιαφέρον, αλλά δυσνόητο σε κάποια σημεία, για εμάς τους κοινούς θνητούς, κείμενο του κ. Ζιακόπουλου, δηλαδή, τα κύματα Ρόσμπι αλλάζουν τη διεύθυνση (πορεία) αυτών των δυτικών ανέμων, κάνοντας τους να κινούνται βόρεια και μετά νότια, μεταφέροντας το κρύο από βορρά προς νότο. Κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι απλοϊκά. Αυτοί οι δυτικοί άνεμοι, λέγονται και αληγείς;

    Παρεμπιπτόντως, τις δυτικές ΗΠΑ σφυροκοπά πλέον η κακοκαιρία και δυστυχώς ένα παιδάκι πέθανε στην Καλιφόρνια, όπου έχασε τη ζωή της και μία 19χρονη όταν παρασύρθηκε το αυτοκίνητο της σε πλημμυρισμένο δρόμο, όπως μεταδίδει το Reuters. Άλλοι τέσσερις θάνατοι έχουν αποδοθεί στις πλημμύρες και τους ισχυρούς ανέμους που έπληξαν την Καλιφόρνια, καθώς υγρές αέριες μάζες από τον Ειρηνικό συνδυάστηκαν με ένα βαρομετρικό χαμηλό, δημιουργώντας έναν κυκλώνα βόμβα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις (50 ως 250 χιλιοστά) στα παραθαλάσσια και τα χιόνια (0,3 μέτρα) στα ορεινά της Σιέρα Νεβάδα είχαν ως συνέπεια να έχει κοπεί το ρεύμα σε συνολικά 180 χιλιάδες νοικοκυριά από το πρωί της περασμένης Πέμπτης 5/1, ενώ ξεριζώθηκαν και πολλά δέντρα από τους ισχυρούς ανέμους.
    https://cyprus-mail.com/2023/01/06/high-winds-torrential-rains-lash-california-killing-at-least-two/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά το αντιλαμβάνεσαι Βαγγέλη.
      Οι αληγείς άνεμοι(μαζί με τούς easterlies) συμπληρώνουν τούς δυτικούς ανέμους σε πλανητικό επίπεδο θα έλεγα εγώ, δεν είναι το ίδιο όμως, όχι.
      Οι αληγείς βρίσκονται κοντά στον ισημερινό στη ζώνη των υποτροπικών μεταξύ βορείου και νοτίου ημισφαιρίου και πνέουν καθ'όλη τη διάρκεια τού έτους σταθερά, από ΒΑνατολική διεύθυνση στο βόρειο ημισφαίριο(προς τον ισημερινό δηλαδή)και από ΝΑνατολική στο νότιο.
      Η μοναδική χρονική στιγμή πού "σπάνε" αυτοί οι άνεμοι είναι το καλοκαίρι στην περιοχή της Ινδίας όπου εξελίσσεται το φαινόμενο των μουσώνων.
      Αντίθετα οι δυτικοί άνεμοι(αλλιώς westerlies), είναι άνεμοι που κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, όμως λόγω και της επίδρασης της δύναμης coriolis, φυσούν από τις υποτροπική ζώνη υψηλής πίεσης προς τούς πόλους(υποπολική ζώνη χαμηλής πίεσης).
      Δηλαδή είναι πιό ΝΔυτικοί στο βόρειο ημισφαίριο και πιό ΒΔυτικοί στο νότιο.
      Στην Ευρώπη και το βόρειο ημισφαίριο οι westerlies φυσούν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών (έως και τέλος Φλεβάρη συνήθως) και είναι οι υπεύθυνοι γιά τις οποίες δραματικές αλλαγές στην κυκλοφορία(εκρηκτικές κυκλογεννέσεις, ανάμιξη θερμών και ψυχρών μαζών, θυελλώδεις άνεμοι κ.α.).

      Χρόνια πολλά με υγεία στον Γιάννη Θεσπρωτό, στον Γιάννη από το Κιάτο, στον Γιάννη από τη Χαλκίδα, στον Γιάννη Γωγο, στην Ιωάννα πού κάπου κάπου έχει εμφανιστεί καθώς και γενικά στούς Γιαννάδες τού μπλογκ.
      Ευχαριστούμε και τον κ. Κολυδά γιά την αναλυτική ανάρτησή τού.

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω βέβαια,ότι πάνω στούς westerlies κινούνται και τα μεγάλου μήκους rosby waves.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα, χρόνια πολλά στους Γιάννηδες του μπολγκ και σε όσους φίλους του μπλογκ γιορτάζουν σήμερα!!!
    Στα παράξενα που συμβαίνουν, εκτός από τα φυλλοβόλα δέντρα που αρνούνται να ρίξουν τα φύλλα τους και η μη εμφάνιση μυρμηγκιών, που σε άλλη περίπτωση με τέτοιες ηλιοφάνειες σουλάτσαραν στην αυλή κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το παράξενο Λευτέρη είναι αρμοδιότητος Χριστοδούλου του φυσιοδίφου .-======Π.Α.

      Διαγραφή
  6. Ιωάννης Γώγος από Μυτιλήνη7 Ιανουαρίου 2023 στις 10:19 π.μ.

    Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε! Ευχαριστούμε πολύ! Να χαίρεστε κ'σείς και οι λοιποί φίλοι του μπλογκ όποιον-όποια έχετε! Χρόνια πολλά και στους υπόλοιπους συνεορτάζοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τωρα ξέρεις τι μου λες;
    Στησου πάλι όλη μέρα απέξω μήπως μπορέσω να σου πω μια καλησπέρα.
    Μίμης Φωτόπουλος προς Μάρθα Βουρτση,στην ταινία Τα κίτρινα γάντια.
    Νομιζω πως πάνε "πακετο" με τον μάντη Τειρεσία και το σουτζουκ λουκουμ,για τον Θαλή έχω μια...αμφιβολία...!!!
    χρόνια πολλά στους Γιαννηδες από Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Θεσπρωτία, Ν.Φιλαδελφεια,Χανιά , την Ιωάννα και σε ολους-ες που γιορτάζουν σήμερα.
    Και όμως αγαπητε φίλε Λευτέρη από Χαλκίδα, κατεβαινοντας πριν λιγο από την κορυφή του Πηλίου συνάντησα έξω από την Πορταρια μυρμήγκια.
    Ελαχιστα και ζαλισμενα μεν,αλλά αρκετά...λαλιστατα...τώρα αυτά που μου είπαν βέβαια δεν μπορώ να το μεταφέρω εδώ γιατί εγκυμονούν κινδύνους...
    Καλημερα σε όλους σας και ιδιαίτερα στον αγαπητό δασκαλο μας.
    Υ.Γ: Εκτος από την απίστευτη θέα που έχει στην ψηλότερη κορυφή του Πηλίου, η αγαλλίαση που νιώθεις είναι απαράμιλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα κ.Ζιακοπουλε και ευχαριστούμε πολύ!
    Ελπίζω επιτέλους στην αλλαγή του καιρού που διαφαίνεται την επόμενη βδομάδα καθώς κλείσαμε ήδη μήνα χωρίς καθόλου βροχή και η κατάσταση δεν πάει άλλο!
    Μακάρι να ρίξει καλά νερά παντου.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλημέρα .Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιάννηδες του μπλόγκ.Χρόνια πολλά στον Ιωάννη του υετικά "νηστεύοντος" Νομού μας και στον Γιάννη της παραμυθίας μας. Χρόνια πολλά στις Ιωάννες και στην........Ιωάννα της Λωρραίνης. Τα μαθήματα συνεχίζονται λίαν ενδιαφέροντα και στις διακοπές.-=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σπυρίδων Μπαλαδήμας7 Ιανουαρίου 2023 στις 11:49 π.μ.

    Καλημέρα σε όλους, καλή χρονιά και χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία.
    Χρόνια Πολλά υγεία και δύναμη, σε όλους τους εορτάζοντες των ημερών που διανύουμε.
    Blog, χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα κύριε Ζιακοπουλε.Ευχαριστουμε πολύ για τις ευχές σας,χρόνια πολλά σε ολους-ες τους εορτάζοντες του blog!Γιάννης από την χιονισμενη Χαλκίδα..συγνώμη ηλιόλουστη!προπονούμαι γιατί πήρα λιγο θάρρος από τα λεγόμενα του δασκάλου και του φίλου Χριστοδούλου..



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστουμε για τις ευχές σας κύριε Ζιακοπουλε χρονια πολλα στους φίλους του blog κ σε ολους που γιορτάζουν σημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρουμελιώτης Βασίλης7 Ιανουαρίου 2023 στις 2:09 μ.μ.

    Κύριε Ζιακόπουλε καλημέρα.Οσο μπορείτε ανεβάζετε τέτοια θέματα της μετεωρολογικής επιστήμης ώστε και εμείς οι άσχετοι να μπορέσουμε να διαβάσουμε καλύτερα τους χάρτες και να απολαύσουμε την προσμονή μιας διαταραχής καλύτερα.Την παρούσα ανάρτηση την εκλαμβάνω ως θετική για την αλλαγή που όλοι θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα από τη χιονισμένη Στοκχόλμη .Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χριστόδουλε,ευχαριστούμε πολύ για όσα ωραία μας γράφεις αλλά είμαι αναγκασμένος να σηκώσω την σημαία και να σε βγάλω οφσάιντ καθώς στην κορυφή του Πηλίου δεν μπορεί να ανέβει κανείς αφού είναι απαγορευμένη ζώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας! Να περάσετε όλοι υπέροχα με τους δικούς σας και να τους χαίρεστε!

    Στα καιρικά μαζί με την ονομαστική εορτή από αύριο σιγά σιγά έρχονται και τα δώρα. Ελπίζω η αναμονή να λάβει τέλος.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ως Ιωάννης και εγώ οφείλω από ένα ευχαριστώ έστω και αν είμαι στους υπόλοιπους Γιάννηδες της παρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλο λέω να μην αναφέρομαι σε πρόσωπα γιατί όλο και κάποιο θα ξεχάσω και όλο την πατάω!
      Χρόνια πολλά κ. Ιωάννη Γιαννακούλια από το Κιάτο.
      Χρόνια πολλά και στον Γιάννη Πάλλη που έδειξε κατανόηση και δεν διαμαρτυρήθηκε!

      Διαγραφή
    2. Υποκλίνομαι, ναι είμαι γκρινιάρης. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

      Διαγραφή
  19. Να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου Χρόνια Πολλά στο Φώτη Ματραλη (εστω κ λίγο καθυστερημένα), αλλά και σε όλους τους Γιάννηδες κ τις Ιωαννες του blog. Μακάρι το 2023 να είναι καλύτερο για όλους μας. Όσο για τα καιρικά πραγματικά νοιώθω πως φέτος το χειμώνα έχουμε μια συνεχή άνοιξη με κάποια απλώς γερά φθινοπωρινου τύπου διαλείμματα- όπως αυτό που έρχεται αυτή την εβδομάδα. Σε κάθε πάντως περίπτωση η εμμονικοτητα ενός καιρικου μοτίβου ανά περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι για μένα ένα πρώτο ορατό αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Και φυσικά στα ρητορικα ερωτήματα που έθεσε στην προηγούμενη ανάρτηση του ο κος Ζιακοπουλος έχει απόλυτο δίκιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρονια πολλα στους εορταζοντες!
    Τελικα η κακοκαιρια που θα ερθει δεν θα ειναι φωτοβολιδα. Θα υπαρξει αποκοπη απο την κυκλοφορια και ετσι θα δωσει και δευτερο γυρο βροχων στα ανατ.ηπειρωτικα. Χιονακια στα βουνα και επιτελους βροχες.
    Για μετα ολο και κατι θα ξαναερθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια πολλά στους εορταζοντες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παραφράζοντας με τη σειρά μου μια παλιά διαφήμιση με το ουϊσκι και τη νύχτα, να πούμε "οι γιορτές φεύγουν, οι καιρικές συγκινήσεις έρχονται" ή προτρέχω; Πάντως όλοι κρεμόμαστε από το.. πληκτρολόγιο του δασκάλου περιμένοντας τον θρυλικό οδοδείκτη! Προς το παρόν βέβαια, ας πάμε να ξεστολίσουμε, ελπίζοντας ότι το επόμενο "στόλισμα" θα το κάνει η φύση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Ο Δημήτρης παρουσιάζει με πολύ κατανοητό τρόπο τον ρόλο των πακέτων κυμάτων Rossby τα οποία συνδέονται και με τα γεγονότα ατμοσφαιρικού αποκλεισμού τόσο σε Ευρωπαικό όσο και σε πλανητικό επίπεδο. Ορισμένες αναλύσεις σχετικά με αυτές τις δύο ατμοσφαιρικές διεργασίες , των οποίων οι εξελίξεις μπορεί να συνδέονται δυναμικά, παρουσιάζονται σε πρόσφατο paper με την εφαρμογή δεδομένων επανανάλυσης ERA5 καθώς και σε 10 μοντέλα CMIP6 ( Coupled Model Intercomparison Project Phase 6). Γίνεται αρχικά επαλήθευση των επιδόσεων του συνόλου πολλαπλών μοντέλων στην ανακατασκευή της ιστορικής περιόδου 1986-2005 σε σύγκριση με την κλιματολογία ERA5 και ακολουθούν οι μελλοντικές παραλλαγές που αναμένονται σε βραχυπρόθεσμο (2021-2040) και μακροπρόθεσμο (2081-2100) ορίζοντα.
    Παρά τη γενικευμένη υποεκτίμηση των μοντέλων CMIP6 στον υπολογισμό της συχνότητας των πακέτων κυμάτων Rossby και των γεγονότων αποκλεισμού της ατμόσφαιρας, αυτή η μελέτη με τίτλο " Short and long-term projections of Rossby wave packets and blocking
    events with particular attention to the northern hemisphere" επέτρεψε τον εντοπισμό ορισμένων περιοχών που πιθανότατα επηρεάζονται από τις τροποποιήσεις αυτών των ατμοσφαιρικών δομών που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές στο βόρειο ημισφαίριο. Συγκεκριμένα, μακροπρόθεσμα αναμένονται κάποια σήματα αλλαγής. Τα ευρήματα υποδεικνύουν σημαντική αύξηση της συχνότητας των Rossby Wave Packets και μια ελαφρά αύξηση των γεγονότων blocking της ατμόσφαιρας στην ανατολική Ευρώπη και τις γειτονικές ασιατικές περιοχές και μια σημαντική μείωση των εμφανίσεων αποκλεισμού στη Γροιλανδία, τις περιοχές του Ειρηνικού και τη βορειοδυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα πακέτα Rossby Wave σύμφωνα με την μελέτη αναμένεται να αυξηθούν επίσης την άνοιξη στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία, ενώ αναμένεται να μειωθούν τις άλλες εποχές/περιοχές. ¨
    Οταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να διαπιστώσουμε αν τελικώς επαληθευτούν ή όχι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, θα έχουν περάσει πολλά χρόνια και εμείς θα τα παρακολουθούμε από πολύ "ψηλά" . Καλό σας βράδυ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευρισκόμενοι "ψηλά" θα τα βλέπουμε πρώτοι από όλους εμείς, Θοδωρή. Κάτι είναι και αυτό! Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες σου. Καλό βράδυ και χρόνια πολλά από όλους μας.

      Διαγραφή
    2. Kαλό βράδυ και από μένα και στους δύο...από τους ελάχιστους μας έχουν μείνει...με μεράκι...αλλά και αρχοντιά...για το επιστημονικό τους αντικείμενο.,..εχει πλάκα να βρεθούμε ψηλά...και να βλέπουμε τους αυλώνες και τα χιόνια να κάνουν παρέλαση στην Ελλάδα..και να το απολαμβάνουν οι "κάτω".."θωμάς¨¨

      Διαγραφή
  24. Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και ευχές σε όλους για καλό χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όταν ήμουν μικρός και τόν χειμώνα έκανε παρατεταμένη καλοκαιρία ο παππούς μου έλεγε ότι ο Θεός ανοίγει τα πελώρια χέρια του πάνω από τη χώρα μας όπως ο πατέρας που αγκαλιάζει τα παιδιά του. Κάτι σαν ωμέγα μπλοκ που λέμε επιστημονικά. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ένας παλαιός μύθος, που προέρχεται από την παράδοση των Ινδιάνων, λέει ότι ο θεός του ουρανού φοράει ρούχα από σύννεφα και όταν ανοίγει τα χέρια του, τα σύννεφα απλώνονται σε όλον τον ουράνιο θόλο.

      Διαγραφή
  26. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες-ουσες του μπλογκ.Ειναι πολλοί οι Γιάννηδες εδώ στην σελίδα και θα πω για όλους να είναι πολύχρονοι, γεμάτοι από υγεία και χαρά ο καθένας στο σπιτικό του.
    Χρόνια πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα.
    Τώρα μένει να μας έρθει μια καλή πανελλαδική κακοκαιρία με βροχές και χιόνια και να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί οι καιρόφιλοι
    Την καλησπέρα μου σε όλη την παρέα.
    Μια καλησπέρα και καλή χρονιά να πω και στον εξαιρετικό κύριο Θοδωρή Κολυδα.Επησης την καλησπέρα μου στον κύριο Μάκη απο το μακρινό Βορρά (Στοκχόλμη),με τις μεγάλες νύχτες.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Έχοντας αρκετή όρεξη σήμερα(και χρόνο)και επειδή πέρσι τέτοια εποχή ή συζήτηση ήταν ίδια, δεν θα ξεχάσω να σας δώσω από κάτω το λινκ της ανάρτησης τού δασκάλου πού είχε το ίδιο θέμα.
    Westerlies rossby waves και πολικός αεροχείμαρρος όλα μαζί σε ένα εξαιρετικό άρθρο γιά το τι ακριβώς θέλουμε επί χάρτου έτσι ώστε να έρθει στην Αν. Μεσόγειο και τη χώρα μας σοβαρό ψύχος.
    Ο χάρτης της συγκεκριμένης ανάρτησης ήταν άκρως κατατοπιστικός.

    http://ziakopoulos.blogspot.com/2022/01/blog-post_41.html?m=0#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Φώτη. Είχα ξεχάσει τη σχεδόν ίδια περσινή ανάρτηση. Όταν ευκαιρώ, γράφω κάποια άρθρα με σκοπό να τα αναρτήσω όταν θα είναι επικαιρα, αλλά συχνά τα αποθηκεύω σε άσχετα αρχεία. Δεινόν το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον...

      Διαγραφή
    2. Σχεδόν τα ίδια άρθρα δάσκαλε αλλά οι περισσότεροι τα έχουν ξεχάσει.
      Ο περσινός χάρτης όμως ήταν όλα τα λεφτά ως προς την κατανόηση των κυμάτων και τού πολικού αεροχειμάρρου.
      Απλά το συγκεκριμένο το θυμάμαι γιατί είχα κάτσει και το είχα διαβάσει καμιά 10αρια φορές....

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα σας. Δεν δίνει αποτέλεσμα η αναζήτηση της παραπάνω διεύθυνσης. 😕

      Διαγραφή
    4. Μία χαρά δίνει, κάτι δεν κάνεις καλά μάλλον φίλε.
      Πάτησε τον σύνδεσμο παρατεταμένα και λογικά μετά θα σου βγάλει την ένδειξη περιήγηση.

      Διαγραφή
  28. Εάν γίνεται κατανοητό, σύμφωνα με τη μελέτη που παρέθεσε ο κ.Κολυδας, η κατάσταση των ατμοσφαιρικων μπλοκαρισματων που βιώνουμε εδώ και κάποια χρόνια,παγιωνεται και ενισχύεται σταδιακά ειδικότερα στην περιοχή μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Δεν είναι και τα πιο ευχάριστα νέα για τις προσδοκίες μας,αλλά κυρίως για τη νέα μας κλιματική πραγματικότητα.
    Η κάνω λάθος ανάγνωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αυτό εννοεί, αλλά αναφέρεται και σε μία περίοδο σχεδόν 80 χρόνων, κάνοντας λόγο και για μικρή αύξηση των συστημάτων εμποδισμού σε ανατολική Ευρώπη κ.λ.π. Μικρή αύξηση του μηδενός, δηλαδή, διότι τα προηγούμενα αρκετά χρόνια, θυμάμαι μόνιμα έναν μπαστακωμένο αντικυκλώνα στη δυτική Ευρώπη και εδώ - ειδικά στην ανατολική Ελλάδα - να θαβόμαστε στα χιόνια. Τα ξεχνούν, όμως, αυτά μετεωρολόγοι και χιονόφιλοι και επειδή έκανε μία φορά στη δεκαετία παρατεταμένη καλοκαιρία, έσπευσαν να τη βαφτίσουν καιρική ανωμαλία. Κι ενώ έρχονται πάλι μαζεμένες κακοκαιρίες, ακριβώς την ίδια περίοδο (μετά τις 10 Γενάρη χοντρικά) με πέρσι και πρόπερσι. Έχει να κάνει ήπιο χειμώνα από το 2018 (και τότε είχε πολλά χιόνια στα ορεινά και βροχές). Ήμαρτον με τη μεμψιμοιρία.

      Διαγραφή