Διασκεδάζοντας τον πόνο μας!

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους!

37 σχόλια:

  1. Ηλιοφάνεια, ομίχλη, υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρία, γυμνά τα βουνά από χιόνι η Ηπειρος έχει όλες τις καιρικές δυστυχιες για έναν καιροφιλο.
    Φώτη χρόνια σου πολλά να είσαι πάντα καλά και να μας κάνεις παρέα σε αυτό το μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα άλλη μια μέρα χιονόπτωσης στη χιονισμένη Στοκχόλμη .Από αύριο και κυρίως Κυριακή έρχεται βροχή .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, χρόνια πολλά και φωτισμένα!!!
    Χρόνια πολλά στον Φώτη και όσους φίλους του μπλογκ γιορτάζουν σήμερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xρόνια πολλά στον Φώτη και σε όλες και όλους στο blog και μακάρι η μοναδική σας στενοχώρια να έχει να κάνει πάντα με τον καιρό. Από την άποψη, ότι άλλα είναι πιο σημαντικά. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά νοσηλεύονται με πνευμονία στο Αφγανιστάν, λόγω του κρύου, του υποσιτισμού και εν μέρει και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς οι φτωχοί άνθρωποι που δεν έχουν άλλο μέσο για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, καίνε σκουπίδια και πλαστικά, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Mε το ΑΕΠ να συρρικνώνεται πάνω από 20% από τη μέρα που ανακατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, οι Αφγανοί έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην τροφή και τη θέρμανση, με συνέπεια τον περασμένο Νοέμβριο να νοσηλευτούν 6.700 παιδιά με πνευμονία, έναντι 3.700 τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
    https://www.brecorder.com/news/40218554/afghan-hospital-wards-fill-with-children-suffering-from-pneumonia

    Δυσοίωνες είναι, εξάλλου, οι εκτιμήσεις και για τους παγετώνες, καθώς οι μισοί, συνολικά 104 χιλιάδες, μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, ακόμα κι αν η θερμοκρασία συγκρατηθεί στον +1,5 βαθμό πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, όπως αναφέρει η Le Monde. Στο απευκταίο, αλλά και απαισιόδοξο σενάριο, να αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία κατά 4 βαθμούς σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, τότε θα χαθεί το 80% των παγετώνων.

    Η πλειοψηφία των παγετώνων που αναμένεται να εξαφανιστούν ως το τέλος του αιώνα, έχουν έκταση μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, αλλά αποτελούν το 80% των συνολικών. Η εξαφάνιση τους δεν θα έχει ως συνέπεια μόνο την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αλλά θα επηρεάσει αρνητικά και τον κύκλο του νερού, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί κάθε κατάρρευση ενός παγετώνα. Οι παγετώνες βοηθούν επίσης στην προμήθεια νερού σε 1,9 δισ. ανθρώπους.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/01/05/au-moins-la-moitie-des-glaciers-du-monde-sont-condamnes-par-le-dereglement-climatique_6156787_3244.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω το 2021-2022 ξεπερνάει και το 2006-07 στην Αττική μόνο γιατί τα δυτικά δεν έχουν καταλάβει τίποτα.

    Τότε είχαμε και έναν κρύο Οκτώβριο και την πιο πρώιμη χιονόπτωση στην Αθήνα 04/11/06. Φέτος δεν έχει κάνει ούτε βροχές ούτε κρύο. Το καλοκαίρι του 07 βέβαια είχαμε τα 47άρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια δυτικά δεν έχουν καταλάβει τίποτα? Αχιονη η Πίνδος. Μη κοιτάς που έβρεξε ένα μήνα και έριξε όλες τις βροχές μαζεμένες. Απλά είμαστε λίγο σε καλύτερη μοίρα από εσάς.

      Διαγραφή
    2. https://penteli.meteo.gr/stations/kerkyra/NOAAPRYR.TXT Kέρκυρα 2
      Κέρκυρα: Οκτ. 185.2μμ Νοεμ. 197.6 μμ Δεκ. 164.0 μμ

      https://penteli.meteo.gr/stations/igoumenitsa/NOAAPRYR.TXT
      Ηγουμενίτσα: Οκτ. 65.3μμ Νοεμ. 139.6 μμ Δεκ. 168.2 μμ

      https://penteli.meteo.gr/stations/theodoriana/
      Θεοδώριανα:Οκτ. 46.2μμ Νοεμ. 542μμ Δεκ. 499 μμ

      http://penteli.meteo.gr/stations/athens/
      Αθήνα: Οκτ. 7.2μμ Νοέμβιος 43.2 Δεκ. 8.6μμ

      Τα δυτικά είχανε καλές βροχές από τον Αύγουστο και το συνέχισε. Δεν ξέρω αν τα 58μμ σε 3 μήνες είναι το λίγο καλύτερη μοίρα.

      Διαγραφή
    3. Ο φίλτατος Από την Θεσπρωτία φιλε μου εάν κρίνω από το ύφος των αναρτήσεων του θέλει 5.000mm και 1 μετρο χιονι κάθε μήνα έξω από την αυλή του για να είναι ευχαριστημένος. Και πάλι παραπονιέται ενώ ζει στο πιο ευνοημένο υετικα μέρος της Ελλάδας. Τι να πούμε και οι υπόλοιποι που βλεπουμε βροχές μόνο τον χειμώνα και έχουμε κάθε χρόνο 7 μήνες ξηρασία και ενώ είναι χειμώνας πάλι δεν κάνει τις βροχές που πρέπει . Δεν ξέρω τι να πω. Κάποιοι μάλλον έχουν μονίμως φαντασιωση ότι ζουν σε άλλο μέρος.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα, Χρόνια πολλά, χρόνια Ευλογημένα σε όλους και καλή Φώτιση! Φώτη Ματράλη να χαίρεσαι το όνομά σου! Να χαίρεστε και οι υπόλοιποι όσοι γιορτάζεται τα ονόματά σας! Υγεία και κάθε καλό εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά από την ηλιόλουστη και καλοκαιρινή σχεδόν Ξάνθη για μια ακόμη μέρα... Τα οπορωφορα στην αυλή βγάλανε μάτια, τα φύλλα δεν πέσανε από όλα τα δέντρα και κάποια ελάχιστα δέντρα βγάζουν νέα φύλλα.. Έτσι και στην ανθοφορία που θα γίνει νωρίτερα φέτος όπως πάει ως τώρα έχουμε κρύο και παγωνιες θα έχουμε καταστροφή.Πλεον έχουμε δύο σοβαρά προβλήματα τουλάχιστον στην περιοχή μου την Θράκη. Πλήρη ανομβρία και πολύ ψηλές θερμοκρασίες από τον Μάρτιο του 2022 και μετά. Να περάσουμε όλοι καλά και ας ελπίσουμε σε καλύτερες μέρες εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά και καλή Φώτιση σε όλους και ιδίως στον καιρο αλλά και στους παγκόσμιους ηγέτες, να αλλάξουν επιτέλους μυαλά και να αλλάξουμε και εμείς που τους ψηφίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά κύριε Ζιακοπουλε. Πιστεύω ότι η επιλογή του γλυκού δεν είναι τυχαία. Θέλει μεράκι και υπομονή για να πετύχει. Άρα υπομονή ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας για χειμώνα. Αν κάνει τελικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τώρα τι αποκωδικόποίηση να κάνω?...μήπως...οι όποιες...ψυχρές καταβάσεις...αφορούν..την γειτονιά μας..μόνο?δλδ τα κοντοπόδαρα ριτζ το μόνο που μπορούν να κατεβάσουν είναι "δροσιές" από Βουλγαρία?...χωρίς να φαίνεται...οποιαδήποτε σύνδεση με την στέππα του Μπουράν?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρονια πολλα κ ευλογημενα στον Δάσκαλο κ στους φίλους Ευχομαι υγεία κ επιτελους να χειμωνιασει αλλωστε πισω ειναι ακομα ο Χειμωνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παρωδία..
    Αποδεχθητε τη νέα κανονικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρονια πολλα σε ολους!
    Φωτη ματραλη χρονια πολλα! Να χαιρεσαι το ονομα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες ουσες
    Κώστας Αθήνα
    Αντιπρόεδρε πολύχρονος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά σε όλους! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες-- εορτάζουσες. Για τα καιρικά......ας το αφήσουμε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια Πολλά και καλή φώτιση σε όλους τους φίλους του blog.Χρονια Πολλά στους εορτάζοντες.Σιγουρα και άλλες χρονιές κάναμε ηλιόλουστα Φώτα,αλλά το να μην φαίνεται σε όλα τα μοντέλα υποψία ψυχρής εισβολής σε βάθος χρόνου(10 Ιανουαρίου φτάσαμε) είναι σκέτη απογοήτευση.Συμφωνω ότι ο χειμώνας μπορεί να είναι πίσω αλλά παιδιά Γενάρη μήνα είναι στα ντουζενια του ο χειμώνας για Ελλάδα.Ναι,Φλεβάρη και Μάρτη μπορεί να κάνει τα απίστευτα χιόνια αλλά τι θα λέμε..η ουρά έμεινε εννοώ του χειμώνα.Η παρηγοριά μας τα γλυκά του δασκάλου..η αλήθεια ψαρωσα μου φάνηκαν χιονισμένα κλαδιά.Απο new milestone,αρκούδες και Ντάλτον ξεπεσαμε στα Σουτζούκ λουκούμ!!Γιάννης από ηλιόλουστη Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα Χρόνια πολλά στον Δάσκαλο κ σε όλους τους εορτάζοντες του μπλογκ.Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ερχόμενη εβδομάδα δεν θα θυμίζει τίποτα τις προηγούμενες ατελείωτες βαρετές εβδομάδες που πέρασαν. Ειλικρινά χάσαμε τον λογαριασμό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. NW Pindos
    Φώτη χρόνια πολλά με υγεία! Εύχομαι κάθε ευτυχία και με το καλό, τα όποια χιόνια, στα βουνά μας, καταρχήν! Χρόνια πολλά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια πολλά στον Φώτη ματραλη και σε ολους!!!έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας για τον χειμώνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μία δικιά μου ερμηνεία στην φωτογραφία που ανέβασε ο δάσκαλος είναι το: όποιος πεινάει καρβέλια ονειρεύεται και την άχνη του σουτζούκ λουκούμ την περνάμε για χιόνια σαν "πεινασμένοι που είμαστε..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θα έρθει περιμένετε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλό είναι και το σουτζούκ λουκούμ. Σαν γεύση εννοώ. Κατά την ερμηνεία τη συγκεκριμένη, κλάφτα Χαράλαμπε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύχρονος, αγαπητέ Φ. Ματραλή και εύχομαι ένα νέο '78 στο Αγρίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Άχνη σαν πασπαλισμα χιονιού...Τουλάχιστον με γλυκιά γεύση, για τους λάτρεις του χιονιού.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από Κομοτηνή, βορειοανατολικά της υπόλοιπης Ελλάδος θα είναι η προέλευση του λουκουμιού;(Δ)

      Διαγραφή
  25. Χρόνια πολλά και καλή Φώτιση στις ψυχές όλων μας.
    Πολύχρονοι όσοι και όσες γιορτάζουν σήμερα.Πολυχρονος να είσαι Φώτη Ματραλη.Υγεια σου εύχομαι πάνω από όλα, και να χαίρεσαι αυτά που έχεις και αγαπάς.
    Υποψιάζομαι ότι ο φετινός χειμώνας τα έδωσε όλα στην Αμερική, και μάλλον θα έρθει (αν θα έρθει) πολύ κουρασμένος εδώ σε μας.
    Τώρα αν είναι να έρθει κανά ξεροκρυο, να μου λείπει.Νερο θέλει ο τόπος.Ειτε με βροχή, είτε με χιόνι.
    Καλό βράδυ σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πάντως ο πόνος είναι σε πρώτο πληθυντικό....κ.....αυτό είναι περισσότερο ανισυχητικό...καθώς δείχνει ότι το "μικρό παιδί" δεν βλέπει νιφάδα...για την ώρα "θωμάς΄¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες ! Σήμερα που είναι ημέρα «θαυμάτων των Αγίων» και οι ουρανοί είναι ανοικτοί, ας ευχηθούμε ο φετινός Χειμώνας να έχει την εξέλιξη του τελικού του Μουντιάλ που ως το 78’ όλα έμοιαζαν να έχουν κριθεί (προσωπικά ετοιμαζόμουν να αλλάξω κανάλι) και μετά μέσα σε δυο λεπτά ήρθαν τα πάνω κάτω έτσι ώστε πλέον να καταλογίζεται στους καλύτερους τελικούς όλων των εποχών! Ας το ελπίσουμε…ο Χειμώνας έχει δρόμο ακόμη…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρωτούσε επίμονα ένας χιονόφιλος τον καιρό πότε θα χιονίσει. Εκείνος του απαντούσε: «Έχουμε μέρες, μη βιάζεσαι!». Όταν κόντευε να έρθει η άνοιξη, ο χιονόφιλος επανήλθε θυμωμένος: «Πότε επιτέλους θα χιονίσεις;» Εκείνος τότε γύρισε και του είπε: «Πέρασε πια ο καιρός!» (Διασκευή του ανεκδότου για τον Θαλή και τη μητέρα του που τον πίεζε να παντρευτεί).

      Διαγραφή
    2. Υπήρξε ποτέ χειμώνας με τρείς σερί μεγάλες χιονοστρώσεις στην Αθήνα?Μήπως περιμένουμε περισσότερα απ όσα πρέπει?

      Διαγραφή
    3. Έξυπνο, κ. Ζιακόπουλε. Χρόνια πολλά στον Γιάννη τον Θεσπρωτό, τον Γιάννη από Χανιά, τον Γιάννη από Χαλκίδα, τον Γιάννη από Μυτιλήνη και τον Jeank.

      Διαγραφή
  28. Ευχαριστώ πολύ όλους τούς φίλους αλλά και τις φίλες γιά τις ευχές τούς.
    Ευχαριστώ πολύ και τον δάσκαλο πού πέραν των ευχών,μας δίνει όσο πιό συχνά και όσο πιό απλά γίνεται τις γνώσεις τού.
    Παρότι ο καιρός και η πρόγνωση αποτελούν χόμπι μού και όχι επάγγελμα,μέσα από αυτό το μπλογκ και με τη βοήθεια τού δασκάλου όλα αυτά τα χρόνια πού τον παρακολουθώ(κλείνω σε λίγο 7 χρόνια πιά ενεργός στο μπλογκ!), έχω καταφέρει να γίνω πιό μετριόφρων και πιό σχολαστικός όταν πρόκειται να γράψω κάτι επίσημα.
    Η δουλεία και το διάβασμα πάνω στην διεργασία και τούς όρους της ατμόσφαιρας γιά την καλύτερη αποτύπωση των μετεωρολογικών χαρτών-εργαλείων συνεχίζετε όποτε βρίσκω ελεύθερο χρόνο.
    Τα βιβλία και τα άρθρα τού δασκάλου πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να θες να τα διαβάζεις ξανά και ξανά γιά να μπορείς να αποστηθίζεις μέσα σού πράγματα.
    Όσο γιά την εξέλιξη τού καιρού θα συνεχίσω να επιμένω σε ότι έχω γράψει από την παραμονή Πρωτοχρονιάς και πάλι.
    Ζωνική ημιζωνική με έντονη καιρική δραστηριότητα (ως είθισται περισσότερα φαινόμενα δυτικά και ανατολικά νησιώτικα αλλά θα βρέχει ικανοποιητικά κατά περιόδους και στην υπόλοιπη χώρα),πτώση της Τ σε σχέση με τις μέρες πού πέρασαν και αρκετά χιόνια στα ορεινά μας.
    Καλή η προοπτική γιά περισσότερο χειμωνιάτικο σκηνικό το 2ο μισό τού μήνα.
    Γενικά ο καιρός ζωντανεύει.
    Χειμώνας δεν είναι μόνο τα πεδινά χιόνια χωρίς να αποκλείονται ούτε αυτά σε βάθος χρόνου.
    Υπομονή λοιπόν και όχι βιασύνες και απογοήτευση.
    Η κάθε χρονιά είναι διαφορετική από την άλλη όσο και αν δε θέλουμε να το χωνέψουμε.
    Υγεία και καλή φώτιση εύχομαι με τη σειρά μού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στον φίλο Φώτη και τους Γιάννηδες για την ονομ τους εορτή!
    Ξημερώνει η επέτειος της ιστορικής Αριάδνης(07-01-17),της πρώτης "επώνυμης 'κακοκαιριας' "!.. ιστορική για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας συμπεριλαμβανομένων και πεδινών περιοχών στη δυτική κεντροδυτική Ελλάδα που δεν χιονίζει και τόσο συχνά , ιστορικός και για το χωριό μου Διακοπτό με στρωμένο χιόνι μέχρι και 15-20 ,cm!.. καλό ξημέρωμα!
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τις θερμές ευχές κι από εμένα στον Φώτη για χθες κ σε όλους τους Γιάννηδες του blog. Να έχουμε όλοι υγεία.
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή