Από κάτι τέτοιες μέρες παρασύρθηκε(;) ο καλλιτέχνης που έγραψε το στίχο «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα»!

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται προς τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, με συνέπεια την επικράτηση εκεί καθαρά χειμωνιάτικων συνθηκών που θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Πέρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αναμένονται και αξιόλογες κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Αντίθετα, στις Ν-ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας θα κυριαρχήσουν οι Ν-ΝΔ άνεμοι, με αποτέλεσμα τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στη χώρα μας, ειδικότερα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) όσο και το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης (18 & 19/1) αναμένονται: νοτιάδες με ένταση ως τα 8 μποφόρ, θερμοκρασίες ως τους 20 βαθμούς και βροχές στις προσήνεμες στο Ν-ΝΔ ρεύμα περιοχές. 


Οι βροχές θα είναι αξιόλογες στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Κατά τα άλλα, χιόνια θα πέσουν στα ψηλά βουνά και οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας. 

Την Παρασκευή (20/1), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα και μάλιστα τα φαινόμενα στη Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση κι έτσι τα χιόνια στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα κατέβουν και σε ημιορεινές περιοχές. 

76 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη όπου είδαμε ήλιο (πολύ χαμηλά βέβαια η θέση του ακομη)μετά από πολλές μέρες.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα δάσκαλε! Μάλλον από τέτοιες μέρες παρασύρθηκε και έγραψε το τραγούδι. Το εκλαμβάνω σαν μήνυμα, πως θα κρυώσει ο καιρός έστω και καθυστερημένα.. Υγρασία και ψυχρούλα σήμερα στην Μυτιλήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή η χθεσινή αποφόρτιση.
    Ακολουθεί πενθήμερο με νοτιάδες και βροχές, με τις τελευταίες να ξεφεύγουν από την Πίνδο από Παρασκευή.
    Τώρα, το σκίτσο τι το βάζετε; Για φόρτιση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλησπέρα σας .Επιτελους ερχονται βροχερες ημερες για τα πεδινα και με χιονι για τα ορεινα γενικα αλλα και τα ημιορεινα της ηπειρου ,της δυτικης μακεδονιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ δεν παρερμηνεύω τπτ ..το ερωτηματικό θέλει μεν ερμηνεία...αλλά σιγά σιγά τα μοντέλα δείχνουν ότι μας έχει πεί ο κύριος Ζιακόπουλος.
    α)Η βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας αυτήν την εβδομάδα ίσως να έχει υπερκτημηθεί.
    β)Ο άφθονος υετός για όλους ...έχει αρχίσει να διακρίνεται αλλά αφορά..περάσματα μετώπων..πάντως ο κύριος Ζιακόπουλος το έχει πει.
    γ)Και τα "λιμά" 'αρχισαν να διακρίνονται...Αλλα εδώ υπάρχεί ένα 30 τοις εκατό για κάποιες μοίρες η Μακεδονία(ολη) ...να δεχθεί και πεδινό χιόνι.
    Επειδή όμως το 30 τοις εκατό δεν είναι πιθανότητα (ακόμη και οι δικηγόροι δεν το χρησιμοποιούν ) απλά δεν μπορεί να καταγραφεί σε μία πρόγνωση."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νικόλαος Παντελικίζης16 Ιανουαρίου 2023 στις 5:05 μ.μ.

    Καλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε και σε όλη την παρέα του μπλόκ!
    Ελπίζω το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 21/1+22/1 να είναι το μεταίχμιο για να καταλάβει ο καλλιτέχνης, ότι και στην Ελλάδα κάνει κρύο και επιτέλους την επόμενη εβδομάδα να επισκεφθεί ο φυσιολογικός χειμώνας και την χώρα μας!
    Μέχρι τότε υπομονή σε όλους τους φίλους του χειμώνα και ελπίζω το ΠΣΚ τουλάχιστον να αναπληρωθεί όσο γίνεται το χαμένο έδαφος από πλευράς βροχών σε αρκετές περιοχές της χώρας και χιονιού τουλάχιστον στα χιονοδρομικά κέντρα που μέχρι τώρα είναι ξερά!
    Καλό βράδυ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλες και όλους. "Δεν κάνει κρύο". Τραγούδι των Locomondo (2005), μουσική-στίχοι: Μάρκος Κούμαρης. Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεταφορικό είναι, βέβαια, το νόημα του τραγουδιού, δεν έχει να κάνει κυριολεκτικά με τον καιρό, το κρύο κ.λ.π.

      Διαγραφή
  8. Και βέβαια, ακόμα χρησιμοποιείται ο όρος θερμή εισβολή στα ενημερωτικά sites...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και εγώ, εξ αντιδιαστολής και σε αντίστιξη προς τον καλλιτέχνη του τίτλου, προτείνω το άσμα του Χρύσανθου : " Βροχούλα το Φθινόπωρο και το χειμώνα κρύο ".--=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμείς πάλι στην Κόνιτσα ελπίζουμε να πέσει αρκετό χιόνι έστω στα βουνά μας!
    Καλή εβδομάδα σε όλους! Προκαταβολικες ευχές στους Αντώνηδες και στις Αντωνίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. NW Pindos
    Χιόνια στα ψηλά βουνά! Μάλιστα. Τέτοια εποχή, στη μέση του χειμώνα, ακόμη και με νοτιάδες, μου φαίνεται αδιανόητο τα χιόνια, που έπρεπε κανονικά να ξεκινάνε από τα 800 - 900 μ., να ξεκινάνε από τα 2.100μ!!! Σε λίγο θα λέμε χιόνια στα πεδινά με υψόμετρο τα 1500μ!!! Αυτό δεν το θυμάμαι άλλη φορά χειμώνα για να είμαι ειλικρινής. Ότι και να έκανε, ότι αντικυκλώνες και να είχε, πρόβλεψη για βροχοπτώσεις στα 1800 μ., εν μέσω χειμώνα, δεν θυμάμαι. Θυμάμαι να χιονίζει με κάτι κακοκαιρίες σύντομες από τα 1800μ. και πάνω αλλά ήταν Μάιος! Τουλάχιστον φαίνονται πολλές βροχές, που τις χρειάζεται ο τόπος. Σχετικά με ύψη χιονόστρωσης ακόμη και όταν πέσει η θερμοκρασία την Παρασκευή δεν μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για τις περιοχές που μας ενδιαφέρουν σε πρώτη φάση (χιονοδρομικά και υπερορεινά) δεδομένου ότι ο περισσότερος υετός θα φύγει με υψηλές θερμοκρασίες. Τώρα, για όσους ενδιαφέρονται, στη δρακολίμνη του Σμόλικα, ναι, θα ρίξει δυο μέτρα χιόνι, πιστεύω, μέχρι την Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω βουτήξει εκεί, πιτσιρικάς, όταν είχαμε πάει κατασκήνωση με τον Ε.Ο.Σ. (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος) κάποιο καλοκαίρι. Είχαμε πάει για μπάνιο, κάνοντας ένα διάλειμμα από τις πεζοπορίες και τις αναρριχήσεις. Η λίμνη έχει και κάτι μικρά σαυράκια, που λέγονται τρίτωνες.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα κ.Ζιακόπουλε παραθέτω παλαιότερο άρθρο σας (http://ziakopoulos.blogspot.com/2020/01/blog-post_84.html). Πιστεύετε ότι μπορεί να μας τιμήσει ο "ακριβοθώρητος"; Ευχαριστώ πολύ Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξακολουθώ να πιστεύω, Πέτρο, ότι η Αρκτική και πολλές από τις βορειότερες περιοχές των μέσων γεωγραφικών πλατών, στις οποίες συγκαταλέγεται ο σιβηρικός αντικυκλώνας, έχουν ήδη επηρεαστεί από την υπεθέρμανση του πλανήτη. Σε αντίθεση με τον αντικυκλώνα των Αζορών που "παχαίνει", ο τελείως διαφορετικός στο σχηματισμό και τη δομή του σιβηρικός αντικυκλώνας "αδυνατίζει"!

      Διαγραφή
    2. Διάβαζε; "στις οποίες συγκαταλέγεται η περιοχή στην οποία εμφανίζεται ο σιβηρικός αντικυκλώνας"

      Διαγραφή
    3. Τώρα που είμαστε ήρεμοι(σχήμα λόγου είναι) να πώ και εγώ την γνώμη μου για τον Σιβηρικό.
      α)Τις τελευταίες δεκαετίες τα δυτικά κράσπεδα του σαφώς έχουν εξασθενήσει..και η επιρροή του στο Ευρωπαικό κλίμα έχει περιορισθεί σημαντικά αγγίζοντας την εξαίρεση.
      β)Όμως τα ανατολικά κράσπεδα του στέκουν μια χαρά με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρεκόρ πίεσης του 2020 αν θυμάμαι καλά (1092 hpa στην Μογγολία),και φέτος είναι εξαιρετικά ψυχρός.
      γ)Κατά την γνώμη μου περισσότερο πρέπει να στραφούμε στην θέση περί των δύο πόλων του πολικού στροβίλου(Καναδάς-Σιβηρία),αλλά και των συνεκτικών πολικών στροβίλων που υποτυπώνονται στις ταχύτητες ρεκόρ των ζωνικών ανέμων.
      δ)Ένας ισχυρός όμως πολικός στρόβιλος είναι αποτέλεσμα ψύξης και όχι θέρμανσης.
      ε)Επομένως δεν είναι παράλογη η θέση ότι τον χώρο που αφήνει ο Σιβηρικός έρχεται να τον καταλάβει ο Αζορικός που λόγω των ισχυρού πολικού στροβίλου αναπτύσεται κατά πλάτος και όχι κατά μεσηβρινό.
      Κατά τα λοιπά γνώμη μου είναι ότι με λίγη τύχη οι περιοχές συγκλίσεων της Κεντρικής Ελλάδας(π.χ. δυτική Θεσσαλία) ...ίσως δουν πεδινο χιόνι ..στην αποδρομή του χαμηλού(προς το τέλος δλδ)..."θωμάς"

      Διαγραφή
  13. Eγώ πάντως θα πώ ένα γνωμικό....αντί στίχου....¨"καρτερώντας η αλούπα..να πέσουν τα τέτοια από το κριάρι...έπεσε και ψόφησε"....ερμηνεία
    Αλούπα χιονόφιλοι
    Τέτοια κριαριού..αλώνες που πάνε πέρα δώθε..αλλά...δεν πέφτουν στα Βαλκάνια
    "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό, "Θωμά", αλλά σου ξέφυγε ένα "υ" από τα... αλώνια!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Κύριε Ζιακόπουλε!!..από την αγανάκτηση μου ξέφυγε.."θωμάς"

      Διαγραφή
  14. Κύριε Δημήτρη,εγώ πιστεύω πώς αν όλοι οι χιονοφιλοι (και εγώ μέσα σέ αυτούς) σταματήσουμε όλοι ταυτόχρονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα να μιλάμε για τό πότε θα χιονίσει, τότε πραγματικά πιστεύω θα έρθει τό χιόνι από εκεί που δεν το περιμένουμε 🙂🙂 Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιά μένα οι μέρες πού έρχονται από την Παρασκευή και μετά είναι ευλογία καθώς ο καιρός θα θυμίζει παλιούς καλούς δυτικούς χειμώνες με πολλά νερά και χιόνια σε ορεινά και οπωσδήποτε και ημιορεινά κεντρικά και ΒΔυτικα αρχικά.
    Το πεδινό χιόνι προσωπικά λόγω περιοχής πού μένω σπάνια το βλέπω και έτσι δεν με απασχολεί και τόσο.
    Θα το γράψω γιά πολλοστή φορά(το γράφω από την πρωτοχρονιά και μετά συνεχώς γιά όποιον με παρακολουθεί).
    Ο χειμώνας τώρα ξεκινά γιά τη χώρα μας με αρκετές συγκινήσεις αρχής γενομένης από τα ΒΔυτικα.
    Το πεδινό παραθαλάσσιο χιόνι πάντα είναι ρίσκο και τύχη ας μην γέλιομαστε,χωρίς βέβαια να αποκλείουμε τίποτα.

    Λίγο προσοχή στα μέρη της ΔΒΔυτικής χώρας το επόμενο 7ήμερο 8ήμερο τουλάχιστον όπου θα συσσωρευτεί μεγάλος όγκος νερού από το ύψος κυρίως της δυτικής Στερεάς και βορειότερα.
    Κατά μέσο όρο αναμένω σύνολο 150 με 200 χιλιοστά στα πεδινά, ενώ στα ορεινά ημιορεινά της δυτικής Πίνδου έως 300 και βάλε χιλιοστά!
    Καλό είναι να υπάρξει και μία ενημέρωση διότι πολλοί το παραβλέπουν.
    Καλό ξημέρωμα από τη βροχερή Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η χώρα στο χορό των καιρικών συγκινήσεων! Χορταστικό μενού! Πρώτο «πιάτο» έρχεται από το βαθύ φθινόπωρο! Δεύτερο πιάτο απ’ τον κλασικό Χειμώνα! Τρίτο πιάτο…έχει ο Θεός! Πάντως προσωπικά ήδη συγκινούμαι που βλέπω προγνώσεις για μικροπασπαλίσματα ψηλά στον Παντοκράτορά μας το Σάββατο, έστω κι αν δεν επιβεβαιωθούν τελικά! Κάτι κινείται! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία φορτώνουν χιόνι από 24 και μετά; Το τριήμερο 27-29 Γενάρη ίσως έχει ενδιαφέρον τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tίποτα δεν είναι σίγουρο για τόσο μακριά. Το πρωινό τρέξιμο έτσι έδειχνε, αλλά το μεσημεριανό τα πήρε πίσω, αυτό που γίνεται εδώ και καιρό, δηλαδή.

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα από την Άρτα, όπου όλο το βράδυ περνούσαν μππρες κ καταιγίδες, ιδιαίτερα ισχυρές. Αποκορύφωμα η ραγδαιότητα κατά τις 5μιση, που συμφωνα με το σταθμό του ΕΑΑ έφτασε τα 338χιλ/ω! Τα μοντέλα συμφωνούν για ένα υπέροχο διάστημα καιρικά μπροστά μας, όπως τα είπε κι ο Φώτης. Τα Γιάννενα, ως συνήθως, παίζουν οριακά με το κρύο σε αυτές τις καταστάσεις. Έχω μεγάλη αγωνία αν θα καταφέρουν να χιονιστούν το Σάββατο το πρωί και αν θα το ξέρουμε αυτό έστω από την Παρασκευή ή θα περιμένουμε να το δούμε επί τόπου. Πάντως, αν χιονίσει, θα είναι η περίφημη παπλαμούδα με νοτιά, το εντυπωσιακότερο χιόνι από πλευράς έντασης που μπορεί να δώσει η περιοχή!
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά και ευτυχισμένα στον Αντώνη Καραβατάκη και όσες και όσους γιορτάζουν ακόμα, σήμερα Τρίτη 17/1, που ο νοτιάς κάνει και πάλι τον Σαρωνικό να θυμίζει κάτι από Ατλαντικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα. Χρόνια πολλά στον Αντώνη από τη Λέσβο .Ευχές και στον...... Αντώνιο της Κλεοπάτρας ! ( " Απολείπειν ο θεός Αντώνιον "). Αναμένουμε και εδώ τα ευεργετικά νερά,-======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στα χιλιοστά πού ανέφερα εννοείτε ότι εξαιρούνται περιοχές ορεινές ευάλωτες στο ΝΔ ρεύμα όπως τ; Θεοδώριανα και το Βουργαρελι και η Παραμυθιά όπου εκεί άνετα θα πιάσουν 500 με 600mm!!
    Ηδη 200mm τα Θεοδώριανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Ήπειρος έχει πολλά ποτάμια, χειμάρρους και γέφυρες-γεφύρια. Γενικά θέλει προσοχή. Ειδικά στην περίπτωση που πέσει χιόνι στα ορεινά -ημιορεινά Παρασκευή-Σάββατο. Υπάρχει πιθανότητα από Κυριακή να έχουμε και πάλι μικρή άνοδο της θερμοκρασίας με έντονες βροχοπτώσεις, οπότε θα συσσωρευτεί πολύ νερό.

      Διαγραφή
  22. Χρόνια πολλά στον Αντώνη Καραβατάκη, τον έτερον Αντώνιον, ου το επώνυμον αγνοούμε, και σε όλους τους φίλους του μπλογκ που συνεορτάζουν.
    Κατά τα άλλα, απολείπειν ο θεός Διόνυσος τον Αντώνιο της Κλεοπάτρας και απολείπειν ο θεός Καιρός την πεδινή χιόνα του Ιανουαρίου; (ερωτηματικό περισσότερο παρηγοριάς και λιγότερο αμφιβολίας!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 30% δεν είναι ευκαταφρόνητο, Αποστόλη. Dum spiro spero!

      Διαγραφή
    2. Εκ του πρώτου ρήματος του Λατινικού αποφθέγματος και η "σπιρομέτρηση ",στην οποία προβαίνουν πολύ συχνά οι πνευμονολόγοι αυτήν την εποχή.-===Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Πάνω που το είχα αφορίσει κυριε Ζιακόπουλε ως ποσοστό...με ξαναβάλατε...σε ...σκέψεις...για να χαλαρώσουμε λίγο..ποσοστά δικηγόρων.
      50 τοις εκατό.....(ας το χάσαμε)
      90 τοις εκατό(χάσαμε ας το)
      99 τοις εκατό(τα πρώτα δυο)
      1000000 η "δεν υπάρχει περίπτωση.Η δίκη είναι δικιά μας."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Και βέβαια το 30% ως ποσοστό δεν είναι ευκαταφρόνητο.Άλλωστε ,παρά κάτι,είναι το ποσοστό επιτυχίας .....στον "παπά" !!.-======Π.Α.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
    Τελικά και το κλασικό φθινόπωρο εν μέσω Ιανουαρίου έχει το γούστο του… η θέρμανση θα χαμηλώσει για λίγες μέρες, θα βρέξει αρκετά σε κάποιες περιοχές. Θα χαρούν και οι χιονόφιλοι αφού τουλάχιστον στα βουνά θα χιονίσει. Καλή απόλαυση. Άντε κι ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει. Αφού εξαντλήσει όλες τις δικαιολογίες για τον μέχρι στιγμης ανύπαρκτο χειμώνα (Αλκυονίδες, θα έρθει αργοτερα, κλπ) εγώ λέω σε 1 μήνα από σήμερα να τον αποχαιρετίσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρόνια πολλά και από εμένα στον Αντώνη Καραβατάκη και σε όποιον άλλον έχετε! Και οι υπόλοιποι να χαίρεστε όποιον-α έχετε! Υγεία και κάθε Ευλογία εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αντώνη εκ Μυτιλήνης πολύχρονος και πάντα ευτυχισμένος.
    Χρόνια πολλά σε όλους τούς εορτάζοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Αντώνηδες του μπλογκ.
    Στα καιρικά, οι νοτιάδες και οι εστίες στερεών καυσίμων έχουν κάνει αφόρητη την ατμόσφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ευχαριστώ όλους για τις ευχές, και ειδικά τον οικοδεσπότη!
    Για να ξεχωρίζω-κατ' απαίτηση του Δασκάλου-, είμαι από τα πέριξ της Καρδίτσας,
    κάτι που θα αναφέρω στο μέλλον.
    Ο καιρός εδώ αρκετά ζεστός, με ριπές Ν-ΝΔ ανέμων μικρής όμως έντασης.
    Κάποιες ψιχάλες που περνούν κατά διαστήματα την Πίνδο, δεν καταφέρνουν να βάλουν
    τιμή στο βροχόμετρό μου, ενώ τα Άγραφα που φαντάζουν κατασκότεινα, δείχνουν ότι δέχονται ισχυρά φαινόμενα.
    Ας ελπίσουμε για έλευση των φαινομένων που αναφέρονται, γιατί υπολειπόμαστε υετικά, σημαντικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες/ουσες. Σπύρος, Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. NW Pindos
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες με υγεία! Από Πέμπτη - Παρασκευή βλέπω έρχεται ο φυσιολογικός χειμώνας. Και διαφαίνεται και διάρκεια. Φώτη, για να μεταφερθούμε στα ανατολικά προσήνεμα, μήπως διαφαίνεται δυναμικό αίτιο πάνω από Αιγαίο γύρω στις 27 Ιανουαρίου και μετά με -8 στα 1500μ. πάνω από ανατολική στερεά ή κάνω λάθος; Βέβαια πολύ νωρίς ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω δει τι δείχνουν τα στοιχεία αλλά είναι υψηλή η θερμοκρασία των -8 στα 1500 μιας και το ανέφερες

      Διαγραφή
    2. Αν και μακριά δεν βλέπω ακόμη δυναμική για τέτοιες Τ850 ή Τ500 ιδανικές στις 27 με 28.
      Θα υπάρξει ροή ψύχους και στα ανατολικά αλλά είναι πολύ ευμετάβλητα τα στοιχεία ακόμη.
      Θα πρέπει να περιμένουμε νομίζω 3 με 4 μέρες να κατασταλάξουν τα στοιχεία από τα μεγάλα μοντέλα.

      Διαγραφή
  30. Και σε όποιον άλλον εορτάζει ήθελα να γράψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πώς βλέπετε τα της στρατόσφαιρας,κύριε Ζιακοπουλε;Φαίνεται μια έντονη θέρμανση,σε βάθος χρόνου.Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις,οι 16 και πλέον βαθμοί στα 10hpa,δεν είναι πολύ;
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω κατανοήσει σε βάθος τη στρατόσφαιρα, φίλε μου. Έχω κενά αναφορικά με τις διεργασίες (χημικές, θερμοδυναμικές κ.λπ.) που λαμβάνουν χώρα εκεί καθώς και με τον ακριβή τρόπο της σύζευξής της με την τροπόσφαιρα. Αυτό που με παρηγορεί είναι το γεγονός ότι σε πλανητική κλίμακα υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μου που βρίσκονται στην ίδια θέση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην πιάτσα μας την αποκαλούμε "αγνοόσφαιρα".

      Διαγραφή
    2. Κατάλαβα,ευχαριστώ!Προφανως,οι όποιες αναφορές γίνονται στο θέμα αυτό έχουν σκοπό να εντυπωσιάσουν περισσοτερο,έτσι μου φαίνεται.Καλο βράδυ να έχετε όλοι.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  32. Πάντως υπάρχουν περιθώρια για δυνατό φίνις του χειμώνα τον Φλεβάρη ακόμη και τον Μάρτιο τουλάχιστον για τη Βόρεια Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι το πολύ κρύο αν έρθει τον Μάρτιο θα έχουμε ζημιές στη γεωργία.Οσο για τα χιόνια τουλάχιστον στα ορεινά άνετα μπορεί να έρθουν Φλεβάρη και Μάρτη. Για τα πεδινά πάντως και τουλάχιστον για τον περιοχή μου την Ξάνθη συνήθως τα όποια λίγα χιόνια είχαμε τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται από μέσα Γενάρη έως και αρχές Φλεβάρη θα έλεγα. Συνήθως τα τελευταία χρόνια εδώ ο Φλεβάρης είναι ηπιότερος από τον Μάρτιο κατά περίεργο τρόπο.Ιδωμεν.Ολα παίζονται από εδώ και πέρα αν χάθηκε τουλάχιστον ένας μήνας καθαρού χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες του μπλογκ.Χρονια πολλά Αντώνη από Μυτιλήνη.
    Σήμερα όλη την ημέρα, ακόμη και τώρα, φυσά ένας διαβολεμενος ΝΔ αέρας που μας πήρε και μας σήκωσε.Αμα συνεχιστεί αυτό και τις επόμενες ημέρες το βλέπω να μη βραχεί ούτε η σκόνη.
    Καλό βράδυ σε όλη την παρέα.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Με 40 χιλιοστά κλείνει η μέρα στα Γιάννενα πολύ καλά για ξεκίνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. 16,8 C στις 23.25...
    Ιούνιο θα λέγαμε ότι έχει ζέστη.
    Ποιος Χειμωνάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλημέρα από την Ανεμοδαρμένη Μυτιλήνη. Ευχαριστώ από καρδιάς Τον δάσκαλο κ όλους τους φίλους του μπλογκ για τις ευχές σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα σας, υποθέτω ότι αυτό το ανεμόμετρο της Βασιλίτσας πρέπει να είναι πολύ γερής κατασκευής για να αντέχει τέτοιους ανέμους εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κάνει κρύο και φέτος,αλλά λείπουν τα χιόνια ...και φέτος! (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Χρονια πολλα και καλά, στον Αντώνη Καραβατακη,στον Αντώνη από Καρδίτσα,στον Θάνο Κοτταρα και σε ολους-ες που γιορτάζουν/γιόρταζαν εχθές και σήμερα.
    Τρελος και παλαβός ΝΔ και ενίοτε Ν άνεμος πνέει στην περιοχή μου από εχθές το μεσημέρι, ενώ νύχτας ξημερώματα τρίτης είχαμε. λίγη βροχή(1,2 χιλιοστά έγραψε ο σταθμός μου).
    Σε πολύ καλό "κλιμα" έγινε η συνάντηση μου με την Πυθία στον ιερό χώρο των Δελφών την Κυριακή, όπου και συζητήσαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.
    Φυσικα εγώ πήγα την συζήτηση στα καιρικά μήπως και μπορέσω να πάρω κανέναν "χρησμό" για τι μέλλει γενέσθαι, αλλά η Πυθία ενώ μέχρι τότε ήταν λαλιστατη,έγινε φειδωλη και το μόνο που μου είπε είναι ότι η υπομονή είναι μεγάλο προσόν στον άνθρωπο, όποιος την έχει στο τέλος ανταμείβεται.
    Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ φίλε Χριστόδουλε για τις ευχές, χρόνια πολλά και καλά κι από μένα, για τους σημερινούς εορτάζοντες.
      Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί πιά, 21 ' C σήμερα στην Καρδίτσα, είδα νέα βλάστηση στ' αμπέλι μου, όλα τα μάτια των δέντρων φουσκωμένα...
      Τρέμω με την ιδέα της παγωνιάς, αλλά-για να μην παρεξηγηθώ- είμαι λάτρης των
      κλασσικών παλιών ηπειρωτικών χειμώνων, με τα χιόνια όμως στον καιρό τους, που ήταν αυτή η περίοδος, που τώρα έχουμε ζέστες...
      Δεν θα ξεχάσω τα κρύσταλλα που ξεκινούσαν απ' τα κεραμίδια και φτάνανε
      στο έδαφος κάποιες φορές...

      Διαγραφή
  40. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Ξεκίνησαν πάλι για μετεωρολογική βόμβα και τα σχετικά δυστυχώς και από επαγγελματίες. Αυτό δείχνει την δύναμη των μέσων πάνω σε ανθρώπους που εκτίθενται σε αυτά. Μου ήρθε στο μυαλό το έργο του Σέξπιρ στο βασιλιά Ληρ. Εκεί περιγράφει την δύναμη του θρόνου που ασκεί πάνω ακόμα και σε ισχυρούς ανθρώπους. Άλλωστε μόνο όταν απαλλάσσεται ο βασιλιάς από αυτόν μπορεί και σκέφτεται με καθαρό μυαλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Απαντήσεις
    1. Κύριε Χρήστο ετοίμαζα ξηρά τροφή ..και κρέας για λάχανο να ανεβώ στο Ανω Βόιο..πλην όμως τα μετωπα κακοκαιρίας που έρχονται...θα μας δώσουν πολλές ισως νιφάδες χωρίς χιονοστρώσεις...κάτω από τα 1000 μ,αντίθετα το χαμηλό που αρχίζει και εμφανίζεται...στα μέσα της επόμενης εβδομάδας....είναι πιο οικείο για τα βουνά μας,όσο για τα μύγδαλα..υπάρχει ένα μυστικό...τσεκάρεις τις μυγδαλιές..που είναι προστατευμένες στον Βοριά..και στις αναστροφές..συνήθως είναι δίπλα σε παλιους αχυρώνες..."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Ωραίο και με λάχανο και με πράσο.
      Όταν πάω στη Νεάπολη (Κάτω Βόιο) θα ψάξω για τις μυγδαλιές που τηρούν τις προδιαγραφές που θέτεις, γιατί στο Βυθό (Άνω Βόιο) τα δύο σπίτια που είχαμε γκρεμίστηκαν.

      Διαγραφή
    3. Δικό μου το σχόλιο. Αποσυνδέθηκα κατά λάθος.

      Διαγραφή
  42. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζουν σήμερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Xρόνια πολλά στον Θάνο Κοτταρά. Κάτι από το όμορφο νησί του, τη Ρόδο, θύμιζε σήμερα Τετάρτη 18/1 ο ανεμοδαρμένος Σαρωνικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Χρόνια πολλά στον Θάνο Κοτταρά και σε όσους άλλους γιορτάζουν σήμερα!! Υγεία και κάθε καλό εύχομαι!! Καλησπέρα από την ανεμοδαρμένη Λέσβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. NW Pindos
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες με υγεία! Από την Παρασκευή επανέρχεται μία κανονικότητα στον καιρό, σχετική, όμως, κανονικότητα συγκριτικά με την μέχρι σήμερα επικρατούσα κατάσταση ειδικά σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες. Δεδομένης της κατάστασης αυτής δεν μπορεί να γίνει έγκυρη πρόβλεψη για τα ύψη χιονόστρωσης στα χιονοδρομικά (αποκλειστικά στα χιονοδρομικά αναφέρομαι) τις επόμενες ημέρες μέχρι την Τρίτη, που φαίνεται ότι θα υπάρχουν φαινόμενα (με διακυμάνσεις). Το καλό είναι ότι έριξε πολύ νερό, φόρτωσε ο υδροφόρος ορίζοντας και αυτό ευνοεί καταρχήν τη χιονόστρωση στα μεγάλα υψόμετρα. Ωστόσο, η έντονη αστάθεια αυτών των ημερών σε συνδυασμό με τις υψηλές, για την εποχή θερμοκρασίες (ακόμη και αύριο) και η μετάβαση σε ένα νέο καιρικό σκηνικό δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα θα έχει στις χιονοστρώσεις. Αν, ακόμη και με τους νοτιάδες αυτούς είχαμε σήμερα έστω 4-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία θα μπορούσαμε να μιλάμε για ικανοποιητικές ποσότητες χιονοστρώσεων (πάντα για τα χιονοδρομικά). Αυτό τώρα όμως αποτελεί γρίφο. Σε ότι αφορά τώρα τα ορεινά και πολύ περισσότερο τα ημιορεινά δεν βλέπω χιονοστρώσεις (μακάρι να διαψευσθώ). Ακόμη και μετά την Παρασκευή φαίνονται σκαμπανεβάσματα στις θερμοκρασίες με τα επίπεδα παγοποίησης να φτάνουν και στα 1350μ. Έχω πολλές επιφυλάξεις. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να μιλάμε για καλά χιόνια εάν τουλάχιστον από την Παρασκευή και μετά εδραιωνόταν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες και είχαμε αντίστοιχα κύματα υετού από τις 27 Γενάρη και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλησπέρα. Θερμές ευχές στον Θάνο τον Ρόδιο..Σήμερα τη βγάλαμε με 20άρια και πολλή σκόνη.Αέρας ανύπαρκτος.-=======Π .Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Μια σκονισμένη μέρα του Απρίλη θα μπορούσε να ήταν η σημερινή,εδώ στην Φθιωτιδα.Οι μυρωδιές έλειπαν μόνο.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Χίλια ευχαριστώ όλους σας παιδιά για τις ευχές σας. Να είμαστε όλοι δυνατοί κ με περισσότερη αισιοδοξία αυτή τη χρονιά. Την καλησπέρα μου από την ανεμοδαρμενη, κ ελαφρώς συννεφιασμενη Ρόδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή