Ο καιρός του επόμενου τριημέρου



Παρόλο που στα μοντέλα το ύψος των Άλπεων είναι μικρότερο του πραγματικού ύψους, η παραμόρφωση τόσο του πεδίου των γεωδυναμικών υψών στη στάθμη των 500 hPa όσο και πεδίου των θερμοκρασιών στη στάθμη των 850 hPa (βλέπε χάρτη) είναι σημαντική. Ένας λόγος για τις προγνωστικές παλινωδίες των μοντέλων αναφορικά με τη διαταραχή που θα επηρεάσει την περιοχή μας τις επόμενες ημέρες (αλλαγές στη θέση του επιφανειακού χαμηλού, την κατανομή του υετού κ.λπ.) σχετίζεται με την πραγματική επίδραση των Άλπεων στις ατμοσφαιρικές διαταραχές που μας έρχονται από τα ΒΔ. 


Από πλευράς επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων που θα εκδηλωθούν στη χώρα το επόμενο τριήμερο, ισχύουν τα παρακάτω:

ΔΕΥΤΕΡΑ (9/1)

Τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο βροχές και τοπικές καταιγίδες. Επικράτηση ΝΔ ανέμων οι οποίοι αργά το βράδυ στο Β. Ιόνιο θα φθάσουν τα 8 μποφόρ (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

ΤΡΙΤΗ (10/1)

Βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά, τη Δ. Πελοπόννησο, τη Θράκη και τα νησιά του Α. Αιγαίου θα είναι ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση). Ανοιχτό, προς το παρόν, το ενδεχόμενο εκδήλωσης ισχυρών κατά τόπους καταιγίδων και στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ενισχυμένοι Δ-ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Α-ΒΑ Αιγαίο).

ΤΕΤΑΡΤΗ (10/1)

Τοπικές καταιγίδες στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

Εξασθένηση των ανέμων. 

33 σχόλια:

  1. Καλημέρα ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για την ενημέρωση.επιτελους βροχές, κοντεύω να ξεχάσω τον ήχο της!τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά προς το παρόν..
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για ποιό λόγο υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση στο ύψος των Άλπεων ; Καλή Κυριακή.Η πρόγνωση μού επιτρέπει μια αισιοδοξία και για την περιοχή μου,παρ όλο που κυκλοφορία δεν μας ευνοεί ιδιαίτερα.-=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας μοντελίστας θα το εξηγούσε καλύτερα, αλλά ας καταθέσω κι εγώ τη γνώμη μου.
      Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση των ορογραφικών δεδομένων στο μοντέλο τόσο πιο ακριβή είναι τα αποτελέσματα της πρόβλεψής του. Όμως, η περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών σχημάτων παραμετροποίησης φέρνει πολλές αβεβαιότητες και αποκλίσεις.
      Για να το αποφύγουμε αυτό, καταφεύγουμε στην παραμετροποίηση που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις απλοποιημένες υποθέσεις, τη γραμμική θεωρία και τις ιδανικές (εξομαλυμένες) κορυφές. Εννοείται ότι με αυτό που κάνουμε δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τις πραγματικές επιρροές - επιπτώσεις της πολύπλοκης φυσικής ορογραφίας, αλλά έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε μολις μπήκε η χρονιά άρχισε το ban στα σχόλια;Με φθινόπωρο δεν μοιάζει ο καιρός;

      Διαγραφή
    3. Μοιάζει, αλλά δεν θα μοιάζει! Μη μεταφέρετε εδώ χιλιοειπωμένες απόψεις και ατάκες!

      Διαγραφή
    4. Φταίει η ανωνυμία

      Διαγραφή
  3. Οσο αφορα τις χιονοπτωσεις στα ορεινα απο ποιο υψομετρο θα ξεκινησουν ανα περιοχη της χωρας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεκίνησα, αλλά δεν έχω τελειώσει ακόμα τις Ραχούλες: Άνω Ραχούλα 546 μ., Κάτω Ραχούλα ως την αυλή της Κυρά Ρίνας, Πέρα Ραχούλα ως το εκκλησάκι του Αϊ - Λιά,
      Δώθε Ραχούλα μια γανούδα...

      Διαγραφή
    2. Λοιπον να κοπουν οι ειρωνειες,εσεις που ειστε σπουδαιος μετεορολογος και κατειχατε την θεση του διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ ξερετε να ερμηνευτε καλυτερα τους μετεορολογικους χαρτες με τις μετεορολογικες παραμετρους(θερμοκρασιες,πιεσεις,θερμοβαθμιδες,ανεμους κλπ)οποτε εχετε την δυνατοτητα να βγαλετε διαπιστωσεις χοντρικα με το απο ποιο υψομετρο πανω κατω θα πεσουν χιονια σε διαφορες περιοχες της χωρας.Δεν μιλαμε για ακριβεια,κανεναν δεν ζηταμε να το παιξει θεος,αλλα σε γενικες γραμμες μπορει να πραγματοποιηθει.Εφοσον εχετε την δυνατοτητα για αυτο που αναφερθηκε,τοτε λοιπον δεν υπαρχει δεν μπορω αλλα δεν θελω.
      Τελος παντων αν απο την θεληση σας δεν επιθυμειτε να δωσετε υψομετρα στο περιπου,ενταξει δεκτο.

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε ευχαριστώ για την απάντηση περί του Αλπικού υψομέτρου στα μοντέλα.Μου είναι αρκούντως διαφωτιστική. Αναφορικά με την απάντηση περί υψομέτρων χιονόπτωσης,αυτή έχει τα χαρακτηριστικά της Αριστοτελικής "ευτραπελίας" , (ευ+ τρέπω = δίνω καλή τροπή σε κάτι). " Η δε ευτραπελία" ,λέει ο Αριστοτέλης , "πεπαιδευμένη ύβρις εστί" !. Να είσαι καλά.-------=====Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Δηκτικό χιούμορ προσπάθησα να κάνω ανώνυμε φίλε. Τα πολλά σκάγια πήγαιναν αλλού, όχι σε σένα. Αλλά κι εσύ δεν ζήτησες και λίγα!

      Διαγραφή
    5. Και πολύ καλά έκανες δάσκαλε! Το δηκτικό χιούμορ, ο σαρκασμός και ο αυτοσαρκασμός σας πολύ συχνά με κάνουν και γελώ και είναι κι ένας από τους λόγους που μπαίνω στο μπλογκ. Άλλωστε είναι το δήγμα είναι δείγμα/δείκτης ευστροφίας. Ο ανώνυμος φίλος ζήτησε υψόμετρα ανά περιοχή και μάλιστα μετά θα ζητούσε ανά πόλη και ούτω καθεξής. Κακώς προσβλήθηκε και θίχτηκε προσωπικά, δεν ήταν επί προσωπικού. Από την άλλη να γκρινιάξω κι εγώ που ζω στη Θεσσαλονίκη και δεν νομίζω να υπάρξει σημαντικός υετός… στο πλαίσιο του χιούμορ λέω: « δεν πειράζει περιμένω το καλοκαιράκι και τις μπόρες και τα μπουρίνια που πάντα υπάρχουν και θα μας φέρουν καλές βροχές!!! Εγγυημένα όχι σαν τον χειμώνα που όλο κουβάς… 🤣»

      Διαγραφή
    6. προς Ζιακοπουλος 6:46
      Καταλαβαμε απο την αρχη οτι κανετε σαρκασμο και πλακα ομως στα σοβαρα τωρα γιατι δεν αναφερετε ενδεικτικα υψομετρα;Δεν υπαρχει περιπτωση να εκτεθειτε αν πεσετε εξω για 100 μετρα.Εξαλλου πρεπει να αναφερουμε οτι και αλλοι μετεορολογοι εχουν δωσει υψομετρα εσεις γιατι επιφυλασεστε;Στην τελικη σιγα το λαθος,σιγα τα αυγα.

      Διαγραφή
  4. ...κείθε μέχρι το γόνατο. Το GFS γιατι τις περισσότερες φορές την 14-15 ημέρα πρόγνωσης δίνει ψυχρή εισβολή στην χώρα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κάτι σαν το σασπένς πριν τις διαφημίσεις...

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Δημήτρη! Είχε εξηγήσει ο κύριος Ζιακόπουλος πιο παλιά ότι τα μοντέλα έχουν την τάση να δείχνουν μεσημβρινή κυκλοφορία στις μακρινές ώρες γιατί υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που δεν τα "βλέπουν" εκείνη την στιγμή. Κύριε Ζιακόπουλε διορθώστε με, αν κάνω λάθος.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ απλά κάποιες φορές παιζει με τον πόνο μας.

      Διαγραφή
  5. Mαζί με την εορταστική περίοδο τελειώνει και το καλοκαιράκι που πολλοί εμίσησαν και δικαιώνονται οι ψύχραιμες φωνές που έλεγαν ότι ο χειμώνας απλά αργεί. Ακριβώς το ίδιο έγινε, άλλωστε, και πρόπερσι και πέρσι, όταν όλη η περίοδος των γιορτών ήταν ηλιόλουστη και μετά τις 10 Γενάρη είχαμε μεταβολή του καιρού, αρχικά με βροχές και χιόνια στα ορεινά (Διομήδης το 2022, Λέανδρος το 2021) και μετά με τις χιονοθύελλες και τις χιονοκαταιγίδες της Μήδειας (2021) και της Ελπίδας (2022) και στα παραθαλάσσια και τα πεδινά. Για να ξεπαγώσουμε τελικά κατά την 25η Μαρτίου.

    Τουλάχιστον, φέτος γλίτωσα το μπουρίνι, που με είχε πιάσει πέρσι στις 8 Γενάρη, τότε είχε πέσει Σάββατο, φέτος ήρθε και για μας μια Κυριακή, που λέει και το τραγούδι, που είχε ερμηνεύσει εκπληκτικά η Σωτηρία Μπέλλου. Επί της ουσίας, και παραφράζοντας το μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, που έγινε και ταινία: Ο χειμώνας άργησε μια μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ας έρθει και ο χειμώνας και οι βροχές κάποια στιγμή βρε Βαγγέλη πως θα γίνει δλδ?
      Πρέπει να πάει όλος ο χειμώνας έτσι?
      Δεν καταλαβαίνεις πως ότι και να θες,όσο δεν κάνει χειμώνα στην ώρα τού ο δημοκράτης καιρός θα στα δώσει όλα μέσα στην άνοιξη?
      Δεν γλιτώνεις κάτι, οπότε άσε μας να χαρούμε ότι έρθει και αν έρθει από δω και στο εξής και μην μας δημιουργείς και ενοχές με διάφορα γιά όποια κακοκαιρία έρθει.

      Διαγραφή
    2. Φώτη κάνω μια παράκληση γενικά,να μην απαντάμε στα συγκεκριμένα σχόλια.Μπορει να γράφει ότι θέλει ο άνθρωπος αλλά εμείς να μην απαντάμε.Κουρασε πολύ το θέμα αυτό.Αφου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ας απομονωθεί.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Πέρσι και προπερσι που λες έκανε χειμώνα από νωρίς απλώς δεν έκανε τις γιορτές το πολύ κρύο. Επίσης πέρσι και προπερσι που λες τουλάχιστον στην περιοχή μου έβρεξε αρκετά το χειμώνα σε αντίθεση με φέτος που δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου. Μιλάω για Θράκη. Βασικά ο καιρός έως τώρα είναι άριστος για χειμερινούς κολυμβητές, για ποδηλάτες και για συλλέκτες vit D. Δεν είναι καθόλου καλός ο χειμώνας για τους αγρότες και για το ίδιο το κλίμα που σαφώς είναι διαταραγμένο.Απολαυσε την καλοκαιρία λοιπόν και άσε τον πολύ κόσμο και την χώρα (μεγάλο μέρος)να έχει πρόβλημα με τις παρούσες συνθήκες.Εσυ κοίτα να περνάς καλά Βαγγέλη... Κατά το Αιγάλεω και ο Ολυμπιακός να κερδανε και όλοι οι άλλοι...

      Διαγραφή
  6. NW Pindos
    Το σύστημα της Δευτέρας (βράδυ) - Τρίτης είναι ένα κλασικό σύστημα, που θα δώσει καλό (σχετικά) χιόνι για ένα 18ωρο στα υπερορεινά (κυρίως χιονοδρομικά) της ΒΔ χώρας σε υψόμετρα από τα 1350 μ. και πάνω. Πρόσκαιρα τα χιόνια ίσως να κατέβουν λίγο πιο χαμηλά (πάνω από τα 1150 - 1200 μ. ) αλλά δεν θα έχουμε κλασικές χιονοστρώσεις στα πιο χαμηλά αυτά υψόμετρα. Εκτιμώ, βάσει της πρόβλεψης (πάντα), ότι σε ότι αφορά τα υπερορεινά το επίκεντρο θα είναι ο άξονας Ανηλίου - Βασιλίτσας κλπ (στα εν λόγω χιονοδρομικά το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει νομίζω τα 50 εκατοστά, κατά μέσο όρο και κατά τόπους, ειδικά στα τοπία αυτών των περιοχών, που φέρουν μορφή αλπικής ζώνης). Στα πιο νότια - κεντρικά τμήματα τα υψόμετρα χιονόστρωσης θα ξεκινάν πιστεύω από τα 1600μ. και πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NW Pindos
    Τα μοναδικά ορεινά χωριά (σε όλη τη χώρα), που θα δουν χιόνι εκτιμώ ότι θα είναι κατά σειρά: η Σαμαρίνα (κλασικά) με μέσο υψόμετρο 1450-1500μ. που θα δεχθεί χιόνι από την αρχή των φαινομένων και εν συνεχεία τα χωριά Σμίξη, Περιβόλι, Αβδέλλα, με μέσο υψόμετρο 1250-1350μ. που θα ξεκινήσουν με αστάθεια - ψιλοβροχή και στην έξαρση των φαινομένων (από πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και μετά) θα δουν για κάποιες ώρες χιόνι αλλά δεν ξέρω αν θα έχουμε κλασική (προς το παρόν), για τα συνήθη δεδομένα των χωριών αυτών, χιονόστρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη "μπούκα" των αξιόλογων βροχών και καταιγίδων στα ΔΒΔυτικα οι θερμοκρασίες στα 850 δε θα προλάβουν να πέσουν ιδιαίτερα(+1 στα βορειότερα και +2 ΣΤΑ νοτιότερα της δυτικής Πίνδου).
      Παρόλα αυτά η υποστήριξη τού αυλώνα στα 500-1000 θερμοκρασιακά είναι αρκετά καλή(-10 στα 700 και - 28 με - 29β στα 500hPa),οπότε τα υψόμετρα χιονιού ίσως πέσουν κοντά στα 1200μ αρχικά στα βόρεια και 1350μ στα νοτιότερα.
      Όσο θα περνά η μέρα και τα φαινόμενα θα εξασθενούν (δε θα σταματήσουν μέχρι το βράδυ όμως ειδικά στα κεντρικά και νότια της Πίνδου)η Τ850 θα σημειώνει περαιτέρω πτώση(0 στα 850)οπότε κάποια χιόνια ίσως φτάσουν και κοντά στα 1000μ χοντρικά, ενώ πρόσκαιρα ίσως χιονίσει αργά το βράδυ για λίγο στη δυτική Μακεδονία και κοντά στα 800 περίπου μέτρα.
      Γενικά μεγάλα υψόμετρα άνω των 1500μ όπως έγραψες θα βάλουν γύρω στο μισό μέτρο φρέσκο χιόνι με έμφαση περιοχές της δυτικής ορεινής Θεσσαλίας, της Ηπείρου της βόρειας και δυτικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου.
      Δυστυχώς στα χαμηλότερα από αυτά υψόμετρα αν και θα χιονίσει, λόγω τού ότι η "μπούκα" των έντονων φαινομένων θα συνδυαστεί με υψηλότερες θερμοκρασίες και αρκετή υγρασία δεν θα δουν αξιόλογες χιονοστρώσεις.
      Η συνέχεια παραμένει ενδιαφέρουσα.
      Καλά φαινόμενα να έχουμε.
      Καλό βράδυ από την ψυχρή υγρή και ομιχλώδη και πάλι Αιτωλοακαρνία.

      Διαγραφή
  8. Μας έχετε κουράσει κυριε Ζιακοπουλε εσείς οι μετεωρολόγοι με τις υπερθερμανσεις και τις κλιματικές αλλαγές!Να,θα βρεξεί στην Ελλάδα!Τώρα,οι Άλπεις έχουν κλειστά χιονοδρομικά θα μου πείτε αλλά σιγά τι έγινε..Εδώ θα βρεξεί.Μετα από έναν μήνα και κάτι.Ολα καλά,see you in February..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Ζιακόπουλε πέρα από την κλασική ημιζωνική που θα μας δώσει την μεταβολή της τρίτης ,δεν νομίζω κάτι στον Αντλαντικό να πηγαίνει σωστά προκειμένου να γίνει μία σοβαρή ανάλυση για μετά,ουτε το ρεύμα του κόλπου κινείται Β-ΒΑ ,αλλά και ουτε ο πολικός αεροχείμαρος δείχνει σημάδια ταλάντωσης...μήπως έχουμε μια εμμονή που θα μας ταλαιπωρήσει?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα παρακαλούσα λίγο ψυχραιμία από μερικούς συνδαιτιμόνες,εγώ ως άπιστος απολαμβάνω τα "ταξίδια" του κυρίου Ζιακόπουλου....νομίζω αυτό φθάνει...η ψυχοφθόρα αναζήτηση του χιονιού κατά παραγγελία...η δεν ξέρω τι άλλο συγνώμη είναι ψυχαναγκασμός...ευτυχώς ο καιρός δεν είναι κάτι που το παραγγέλλουμε απο ντελιβερά..για να τα βάλουμε μαζί του...η με τον "γητευτή" του...δεν μιλώ για σεβασμό κλπ..αλλά απλά...ταξιδέψτε μαζί με τον κύριο Ζιακόπουλο ..χαλαρώστε λοιπόν."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιο 7:28 ήταν έμμεση απάντηση στο 5:13.Μου έχουν πει και άλλοι για το χιούμορ μου.Ολα καλά,καλό βράδυ.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Θωμά, έτσι ακριβώς το βλέπω και γω. Ταξίδι. Μπορεί να μη φτάσουμε στην Ιθάκη αλλά θα περάσουμε καλά στη διαδρομή

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα Απόστόλη ...η πλάκα είναι ότι τελικά μπορεί να μας κάνει και το χατήρι.....το "μοιάζει αλλά δεν θα μοιάζει" του "οδηγού" ...το κράτησα!"θωμάς¨¨

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα σας. Άμα χιονίσει Σαλονίκη, όπως λέει ο τζίφος, του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, τι άλλο θέλουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα, πάντως μετά τις 20 Ιανουαρίου κάτι φαίνεται να αλλάζει για να δούμε τι θα γίνει. Γιάννης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ηδη αλλαξε η κατασταση με αρχη τις κακοκαιριες και τις σχετικα ηπιες ψυχρες εισβολες την ωρα που μεσα στις γιορτες υπηρχε πληρης καιρικη απραξια.

      Διαγραφή