Του καιρού τα νεότερα

Σε συνέχεια της χθεσινής μας συζήτησης, σας δείχνω πώς το ευρωπαϊκό μοντέλο με ανάλυση (διακριτική ικανότητα) μόλις 9 χιλιομέτρων παραμετροποιεί την ορογραφία και το βάθος της θάλασσας

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Τυνησίας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) αναμένεται να επηρεάσει με βροχές, χιόνια στα ορεινά, τοπικές καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους σχεδόν όλη τη χώρα. 


Επισημαίνεται ότι οι ισχυρότερες βροχές θα σημειωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά, τις δυτικές και νότιες περιοχές της Πελοποννήσου, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο. Προσοχή πρέπει να δοθεί και στους ΝΔ ανέμους οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Πάντως, το πέρασμα της ατμοσφαιρικής διαταραχής θα είναι σχετικά γρήγορο, με αποτέλεσμα την από τα δυτικά προς τα ανατολικά βαθμιαία στροφή των ανέμων σε Δ-ΒΔ και την εξασθένηση των φαινομένων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Την Τετάρτη (11/1), σύντομες βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 

Όσο για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη η εικόνα κάποιων μικροδιαταραχών της ανώτερης ατμόσφαιρας και δεν μπορώ να εμπιστευτώ τις εισηγήσεις των μοντέλων. Πιστεύω ότι αύριο θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. 

58 σχόλια:

  1. Καλημέρα από τη μουντή βροχερή Στοκχόλμη .Από βδομάδα αναμένεται επιστροφή του χειμώνα (χιόνι ).Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κόνιτσα συννεφιά και ψιλόβροχο από τη μια το μεσημέρι.
    Θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς.
    Ανέμους δεν νιώσαμε ιδιαίτερα.
    Καλή εβδομάδα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντυπωσιακός ο χάρτης που μας παρουσιάζεται κύριε Ζιακόπουλε! Στην περιοχή μας εξαφανίζεται το Παγγαίο με 2.000 μέτρα περίπου υψόμετρο! Όπως και το Πήλιο δεν υπάρχει! Γι' αυτό και μάλλον οι προβλέψεις του υετου είναι λάθος για την περιοχή μας κατά 70%!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Σε ότι αφορά τη συνέχεια του καιρού μετά την Τετάρτη δεν διαφαίνεται (για κάποιες ημέρες) κάποιο δυναμικό αίτιο από Β-ΒΑ που θα έφερνε χιόνια στα πεδινά ή στα ανατολικά προσήνεμα (για να μιλήσουμε και γι αυτές τις περιοχές). Το μοτίβο θα είναι ήπιο υπό την έννοια ότι οι όποιες χιονοπτώσεις (όταν θα έχουμε φαινόμενα λόγω νέων συστημάτων κλπ.) να εντοπίζονται, καταρχήν, στα ορεινά (κυρίως). Ωστόσο, επειδή παρακολουθώ χρόνια τις προγνώσεις και τις ειδικές επισημάνσεις του Δασκάλου, έχω εστιάσει ιδιαίτερα σε ένα πρόσφατο άρθρο του πριν λίγες ημέρες στη σελίδα αυτή περί κυματικών πακέτων (σχήματος «φιδιού» σε σχετικό γράφημα) κλπ. κλπ. όπου έχω την εντύπωση, με κάθε επιφύλαξη βέβαια, ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένα τέτοιο κυματικό πακέτο, κάποια στιγμή, να επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας. Ο Δάσκαλος είναι πολύ προσεκτικός στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις (και πολύ σωστά), συγχρόνως όμως οι γενικότερες καιρικές παρατηρήσεις του δεν νομίζω να είναι μόνο θεωρητικές. Στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις προχωράει βήμα - βήμα την πρόγνωση (αρχικώς με αρθρογραφία επιστημονικά τεκμηριωμένη εντοπίζοντας ένα γενικότερο καιρικό φαινόμενο, που βρίσκεται σε εξέλιξη) και στο τέλος οι προβλέψεις του επιβεβαιώνονται. Μπορεί να κάνω λάθος ερμηνεία (δεν είμαστε μετεωρολόγοι). Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη παρατηρείται έντονη καιρική κυκλοφορία και τα μοντέλα αλλάζουν συνεχώς. Για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για την ώρα αυτό που δείχνουν τα μοντέλα είναι σημαντική συσσώρευση ψύχους στην ΒΑ Ευρώπη η δρημύτητα της οποίας αλλά και η ένταση ξεπερνά και τις συνήθεις "φωλιές" του στον ανατολικό Καναδά και την Ανατολική Σιβηρία,οι ισχυροί ζωνικοί άνεμοι όμως αλλά και ο συμπαγής πολικός αεροχείμαρος...δείχνει να δυσκολεύουν σημαντικά την κατάβαση αυτού του ψύχους ακόμη και στα ΒΑ Βαλκάνια.
    Κατά τα λοιπά χθές στο Άνω Βόιο το πρωί -4,9 και το μεσημέρι 16 φάγαμε το Κολοράντο για πλάκα."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντυπωσιακή η ανύπαρκτη ορογραφία της Εύβοιας . Σαμοθράκης . Άθως κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στυλιανάκης Γιώργος9 Ιανουαρίου 2023 στις 11:29 μ.μ.

    Παρατηρώ μια επίμονη κριτική διάθεση από τους συν-αναγνώστες. Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον περιττή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε η Πάρνηθα υπάρχει ούτε ο Κιθαιρώνας ούτε τα βουνά της Κρήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγνώμη. Ένα ένα τα βλέπω. Μάλλον, δεν τα βλέπω. Όρθρυς, επίσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επιτέλους έρχονται χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα την άλλη βδομάδα, σύμφωνα με το πρωινό τρέξιμο του τζίφου. Και στην εξέλιξη χιονιάς στα ανατολικά προσήνεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Θα πετάξω, μάνα μου.
      -Θα σε δω, παιδί μου!

      Διαγραφή
    2. Και 1980, οριακά και 1990, ακόμα και σε περιφερειακές, της Αθήνας, περιοχές (βλέπε προσφυγικά σπίτια, Νέα Ερυθραία π.χ., μετά ήρθε ο οδοστρωτήρας της αντιπαροχής).

      Διαγραφή
    3. Όχι δεν φαίνεται κάτι τέτοιο για την επόμενη εβδομάδα φίλε ανώνυμε.

      Διαγραφή
  11. Πλημμυρίσαμε, δυστυχώς, στην Αττική, για μία ακόμα φορά με μία απλά δυνατή βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέτε να έφθασε η ώρα να λέμε τα λίγα εκατοστά νερού πάνω στην άσφαλτο πλημμύρα, τα χιόνια στα ορεινά χειμώνα και τις κανονικές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου πολικές;

      Διαγραφή
  12. Για να μην μας πικάρετε μόνο εσείς...να και εγώ, με την μάνα και το παιδί κάπου στο Βόιο ..τέλος του 18ου αιώνα...οι τουαλέτα ήταν έξω και ο έφηβος γιός ...παρατηρούσε το φεγγάρι...κάποια στιγμή λέει στην μάνα του "ωραίο φεγγάρι απόψε για κλεψιά μάνα" ...και η μάνα του απαντά "χέσε κ@λε και έλα μέσα..."...οχι θα σας άφηνα μόνο...¨θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο το γκολ της ισοφάρισης "Θωμά"!
      Όμως, για να μη λέμε... ιστορικές ανακρίβειες, σε αρκετές περιοχές της χώρας μας η τουαλέτα ήταν έξω ακόμα και τις δεκαετίες του 1960 και του 1970!

      Διαγραφή
    2. Ήταν ένας ωραίος περιπάτος που σου θύμιζε την αξία...του τζακιού.....βέβαια λόγω κρύου..και ανάγκης...γινόταν με απίστευτες ταχύτητες..."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Ήταν τότε που ακόμη και τα πίσω χωριά διάβαζαν εφημερίδα...

      Διαγραφή
    4. Δεκαετία 80 και 90 έξω ήταν και στο χωριό μου Βόρεια Εύβοια.Και θα παραμείνει γιατί το σπίτι των παππούδων μου έχει δυστυχώς εγκαταλειφθεί.

      Διαγραφή
  13. Μάλλον κανένα περσινό τρέξιμο θα βλέπεις και μπερδεύτηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τάσος (ορεινά γρεβενά)10 Ιανουαρίου 2023 στις 9:32 π.μ.

    Καλημέρα στον κ. Ζιακόπουλο και σε όλη την παρέα. Εδώ η κακοκαιρία εξελίχθηκε κατώτερη των προβλέψεων και των προσδοκιών μου. Λίγα χιλ. βροχής μέχρι της 6 το πρωί και τώρα σε ένα μεγάλο άνοιγμα ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του. Όπως φαίνεται βιάστηκα να προβάρω τις μπότες του σκι. Με τον καιρό δεν μπορούμε να τα βάλουμε και έχω αποδεχθεί ότι δεν γίνεται στην ελλάδα να έχουμε κάθε χειμώνα επαρκή χιόνια. Πέρσι στην β. πίνδο, από άποψης χιονοκάλυψης, ήταν μια φανταστική χρονιά. Από τις 5 Δεκέμβρη μέχρι τις αρχές Απρίλη από τα 1300 μ. περίπου η χιονοκάλυψη ήταν συνεχής. Στο χωριό μου ( 950 μ. υψ.) είχαμε χιόνι από τα φώτα μέχρι την 25 μαρτίου σχεδόν αδιάλειπτα, πράγμα που τις τελευταίες δεκαετίες συμβαίνει πολύ σπάνια. Για φέτος η ελπίδα δεν έχει πεθάνει ακόμα, προφανώς τέλη Μάρτη θα κάνουμε ταμείο, αλλά το χιόνι του γενάρη έχει άλλη χάρη και σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κομοτηνή, έντονη βροχή, αυτήν την ώρα, περίπου 15 χιλ έως τωρα και έπεται συνέχεια... Και ισχυρός άνεμος, 76 χλμ ριπή σε τοπικό σταθμό. 9άρι ... Είχα πολύ καιρό να ακούσω άνεμο να σφυρίζει. (Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάπου εκεί στην Εύβοια (Ψαχνά), άκουσα στην τηλεόραση πως είχαμε και την πρώτη πυρκαγιά για φέτος.Νωρις το πήρε.Ωραια!!!
    Εδώ πάντως στην περιοχή μου στην κεντρική Κορινθια, έριξε λίγο βροχή κάπως πιο δυνατή το πρωί, κάποιες μπόρες στη συνέχεια και τώρα λαμπρός ήλιος.
    Καλό μεσημέρι.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δημήτρης Μ.
    Καλή χρονιά και από εμένα. Εδώ στον κάμπο της Ηλείας έχουμε βροχή από το βράδυ ενώ από το πρωί έχουμε άνοιξε κλείσε με καταιγίδες που συνοδεύονται και με χαλάζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα, στην περιοχή μου βροχόπτωση κατά διαστήματα από χθες το βράδυ με ισχυρό νότιο άνεμο, έδωσε 8,5 χλστ υετού, αραιή συννεφιά τώρα, τα μοντέλα δίνουν και νέες βροχοπτώσεις από το απόγευμα αλλά αμφιβάλλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συνεχίζετε με αμείωτη ένταση η επιδείνωση τού καιρού στην Αιτωλοακαρνία με τη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή στούς 10β στην περιοχή μού κ τον σταθμό μού στα 46mm τρέχουσα.
    Οι υπόλοιποι σταθμοί καταγράφουν από 40 έως 60mm μέχρι στιγμής!
    Χιόνια πολλά έπεσαν από τα 1500μ και πάνω στο Παναιτωλικό ενώ τώρα με την περαιτέρω πτώση της Τ έχουν πέσει και τα υψόμετρα 200 με 300μ περίπου.
    Βάλσαμο αυτή η κακοκαιρία.
    Πάμε γιά τα επόμενα.
    Υ. Γ. Δάσκαλε παρατήρησα γιά πρώτη φέτος ότι θα έχουμε σοβαρή πτώση των ζωνικών ανέμων στο ύψος της στρατόσφαιρας(10mb) στα τέλη τού μήνα και μετέπειτα.
    Υποψία ΑΣΘ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Η απόλυτη κυριαρχία των Ν σε σχέση ακόμη και με τους ΔΝ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών είχε ως αποτέλεσμα ένα χιλιοστό υετού να δίνει ένα πόντο χιόνι με το ζόρι ενώ κανονικά η αναλογία τέτοια εποχή είναι τουλάχιστον 1 προς 2 ή και προς 3 (ένα χιλιοστό = 2 πόντοι χιόνι το λιγότερο). Γύρω στα 40 εκατοστά χιόνι τα υπερορεινά πάνω από τα 1700μ. Γι αυτό και τα κλασικά στο χιόνι χωριά είχα γράψει ότι παίζεται αν θα έχουν χιονοστρώσεις για τα δεδομένα τους. Για τις επόμενες τουλάχιστον 12 μέρες, επίσης, δεν φαίνεται κλασική ψυχρή εισβολή (άλλο εάν ενδεχομένως έχουμε κάποια συστήματα που θα φέρνουν φαινόμενα και χιόνια στα πολύ ορεινά).

      Διαγραφή
    2. Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του μπλογκ, στο οποίο κατά καιρούς αναφέρεσαι, η συχνότητα των Αιφνίδιων Στρατοσφαιρικών Θερμάνσεων (ΑΣΘ - SSWs) είναι έξι περιστατικά ανά 10ετία και ως πρόδρομοί τους θεωρούνται οι παρακάτω:
      Κυκλοφορία εμποδισμού (blocking)
      Η Ταλάντωση Μάντεν-Τζούλιαν (MJO)
      Χιονοκάλυψη και έκταση του θαλάσσιου πάγου
      Ελ Νίνιο-Νότια ταλάντωση (ENSO)
      Η Σχεδόν Διετής Ταλάντωση (QBO)
      Οι Δεκαετείς Διακυμάνσεις
      Η Δεκαετής Ταλάντωση του Ειρηνικού (PDO)

      Καλώς ρώτησες, πάντως, για να γνωρίζουν οι επίδοξοι προγνώστες την πολυπλοκότητα του φαινομένου.

      Διαγραφή
    3. Φοβάμαι πως την μάζεψαν την πτώση- τουλάχιστον το ecmwf.
      https://charts.ecmwf.int/products/extended-zonal-mean-zonal-wind?area=nh&base_time=202301090000
      Σπύρος, Αθήνα

      Διαγραφή
    4. "στρατοσφαιρικός σκύλος με τροποσφαιρική ουρά"
      Ένα από τα καλύτερα άρθρα σας.
      Ώρα να το ξανά διαβάσω όπως και για όποιον άλλον θέλει.
      Πολύπλοκο λοιπόν το πράγμα αλλά από κάπου ψάχνω και εγώ να πιαστώ...

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα σας. Εξαιρετικό άρθρο! Ευχαριστώ τον δάσκαλο για τα φώτα του, και βεβαίως εσένα Φώτη που έγραψες τον τίτλο του για να το βρούμε!
      Σπύρος, Αθήνα

      Διαγραφή
  20. Επιτέλους ασπρισε η Γκαμήλα (και πιο χαμηλά έχουμε χιόνια στα βουνά μας) πατριώτη! Πασπαλισε και στο χωριό σας, στη Μαριώ!
    Άλλαξε η ψυχολογία μας και μόνο που αγναντεύουμε χιόνια στα βουνά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λίγα πράγματα από βροχή. Τελικά οι νότιοι άνεμοι ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και για αυτό εκδόθηκε και απαγορευτικό απόπλου, άλλωστε, για Κυκλάδες κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Επιτέλους καλή βροχή στην Ξάνθη μετά από μήνες. Βαριά νέφωση,χαμηλή με νοτιαδες. Καιρός Νοεμβρίου ξεκάθαρα Γενάρη μήνα. Αλλά είναι μία πρόοδος και αυτό. Μία εναρμόνιση του καιρού με την εποχή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καταπληκτική ημέρα,επιτέλους!.Κυρίαρχη " από φυλακής πρωίας" η βαριά συννεφιά και η αρκετά δυνατή ποτιστική βροχή. Το έργο εκτυλίχθηκε σε τρεις πράξεις .Αρχικά ένας ήρεμος ΝΔ με καλή βροχή.Διάλειμμα και λίγος ήλιος. Κατά το μεσημέρι μπουκάρει ένας δαιμονισμένος Επαχτίτης (ΒΔ) ,συνοδευόμενος από καταιγίδα.Τέλος,στις τρεις, ο επίλογος με μία ουρά μετρίας εντάσεως.Αργότερα ο κόσμος παρατηρούσε έκπληκτος τη μέτρια κατεβασιά του τοπικού ποταμού και "έτριβε τα μάτια του ".Είχε να συμβεί πέντε χρόνια. Αργύρη και Φώτη,άρχοντες της βροχής, αφήσατε κάτι να περάσει και κατά δώ. Ο Παναχαικός στις δόξες του.Περιμένουμε τη συνέχεια.........-======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πάντα τέτοια, Πέτρο. προς το παρόν μας περνάτε σε ετήσια βροχόπτωση, σαν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της βαθμολογίας, ανήμερα της ιστορικής και μυθολογικής (βάσει ύψους χιονόστρωσης), Αριάδνης.

      Διαγραφή
  24. Καταλαβαίνω πάντως ότι και το δεύτερο δεκαήμερο δε θα έχουμε κάτι το ιδιαίτερο. Ελαφρώς πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με το πρώτο και κάποια περάσματα νεφώσεων παντού, άντε και κάποιες βροχές. Μετά, δε ξέρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συνεχή βροχή σήμερα στο Ριον με 45 έως 65 mm στις πεδινές περιοχές πέριξ της Πάτρας ενώ στα ορεινά ξεπέρασε τα 100mm με βασιλιά τον σταθμό του ΠΑΝΑΧΑΙΚΟΥ που πλησιάζει τα 110mm μέχρι τώρα και έτσι ανέβηκε στην πρώτη θέση πανελλαδικά σήμερα Άφθονα χιόνια κάλυψαν τις κορυφές του πάνω από τα 1250μετρα Επιτέλους χειμώνας έστω και αργουτσικα γιατί με κούρασε η ατέλειωτη καιρική Νιρβανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Όντως πατριώτη Πέτρο,η ουρά πέρασε απ'όλο το νομό μας και βγήκε στο Σαρωνικό.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μπορείτε να πανυγυρισετε για τις έξι ώρες βροχής έπειτα από 25 ημέρες ηλιοφάνειας,και υψηλών θερμοκρασιών.
    Ταπεινή μου άποψη, την οποία παρέθεσα και σε άλλες αναρτήσεις, είναι πως η εποχή Χειμωνάς πέρασε και δεν θα ακούμπησε.
    Έπειτα, τα χιόνια που κάποιοι περιμένετε τον Φεβρουαριο και κυρίως τον Μάρτιο είναι σαν να ακους τα κάλαντα τον Δεκαπενταυγουστο..νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο Ευρωπαίος βγάζει μεσηβρινή κυκλοφορία επιτέλους αλλά στην Κορσική.!..θεωρώ πια ότι μας πήραν χαμπάρι..οι χειριστές των μοντέλων και μας κάνουν πλάκα..το "εδώ παπάς εκεί παπάς μου θυμίζει"....βοηθήστε την κατάσταση...κύριε Ζιακόπουλε..."θωμάς"
    υ.γ. Γανούδα στις σκεπές του Μετσόβου....σημερινή είδηση!!Βοήθειααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θερμότερη από την τρέχουσα η 3η εβδομάδα του Ιανουρίου με βροχές κυρίως στα ΒΔ. "Μαύρο κουτί" η 4η εβδομάδα του μήνα. Όλα ανοιχτά, αλλά ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για μεγάλες αλλαγές!

      Διαγραφή
    2. Να είστε καλά κύριε Ζιακόπουλε...!...."θωμάς¨"

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ζιακόπουλε μαύρο κουτί, δηλαδή όταν το ανοίξουμε η γάτα είναι και παγωμένη -χιονισμένη και γουργουρίζει από ζεστασιά!

      Πάντως υπάρχει ένα ενδιαφέρον στο πώς θα εξελιχθεί ο καιρός για την 4η εβδομάδα και μπορούμε να ελπίζουμε σε Χειμωνιάτικο σκηνικό!

      Στην Φινλανδία που αγαπώ και που έχω γνωστούς ο φετινός Χειμώνας και καθυστέρησε να έρθει και είναι (ως τώρα) από τους πιο ζεστούς των τελευταίων ετών για τα δεδομένα της χώρας.

      Διαγραφή
  29. 35,2 χιλιοστά στα Γιάννενα σήμερα με αρκετά χιονια στα ορεινά.Εφτασε ο χειμώνας άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αρκετά καλή η τάση γιά συνέχιση διαταραχών το επόμενο διάστημα από τα δυτικά ενώ και οι χλιαρές προς ψυχρές μάζες από την κεντρική Ευρώπη θα μας επηρεάζουν από τα δυτικά και βόρεια κυρίως.
    Άνεμοι κυρίως ΒΔυτικοι.
    Όλες τις επόμενες ημέρες πάντως και μέχρι την Κυριακή η πιό βροχερή γωνιά της Ελλάδος θα είναι το τόξο βόρεια Κρήτη Ρόδος Κάρπαθος Καστελόριζο, όπου στο τελευταίο θα πέσει πολύ νερό.
    Μετά τις 20 21 βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Eπιμένει ο τζίφος για οργανωμένη ψυχρή εισβολή διαρκείας, περίπου το ίδιο διάστημα με αυτή της "Ελπίδας πέρσι και με χιόνια από τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ίδωμεν. Ο καιρός γαρ εγγύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να χιονίσει ταυτόχρονα σε όλες αυτές τις περιοχές που αναφέρεις. Επίσης, αν ο μόνος μας οδηγός, ειδικά για τόσες μέρες μπροστά, είναι τα μοντέλα, τότε δε θα υπήρχε ο λόγος ύπαρξης του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα σε όλους τους φίλους Έκλεισε αυτή η μεταβολή του καιρού Τελικές τιμές ΒΔ Αχαιας στα πεδινα 50 έως 68 mm ενώ στο Παναχαϊκό έκλεισε στα112mm Κατέβασαν όλα τα ποτάμια και ρέματα της περιοχής και η θάλασσα έγινε καφέ Πυκνά χιόνια πάνω από τα 1250 μετραΠανεμορφη φύση γεμάτη ζωή και σφρίγος Φίλε Π.Ααπο Κορινθία σου στέλνω το τηλέφωνό μου Αν θέλεις στο Βαιμπερ να τα λέμε κάπου κάπου ψηλός Αργυρης6909464332 Ριον Γεροπαναχαικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα σε όλους τους φίλους! Επιτέλους τουρτούρισμα Χειμώνα μετά από τόσες μέρες "Άνοιξης"! Λαμπερή κλασσική Χειμωνιάτικη μέρα σήμερα στην Κέρκυρα με τον ήλιο να δείχνει τα "δόντια του" και θερμοκρασία στα κανονικά επίπεδα! Με τα σενάρια να αλλάζουν συνεχώς για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, μάλλον έχει κλειδώσει η πρόσκαιρη επιστροφή σε πιο ήπιες θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε και ο κύριος Ζιακόπουλος. Το μετεωρολογικό ¨μάτι" βέβαια είναι στραμμένο στην τελευταία εβδομάδα όπου τα σενάρια δίνουν και παίρνουν! Περιμένουμε με αγωνία τις προβλέψεις του δασκάλου! "Εξόριστε ποιητή - συγνώμη - μετεωρολόγε , στον αιώνα σου , λέγε, τι βλέπεις...;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πρώτη φάση, είπε τι βλέπει. Πιθανή αλλαγή του καιρού προς το χειμωνιάτικο, κρατώντας μικρό καλάθι για πολλή σημαντική μεταβολή - επιδείνωση.

      Διαγραφή
  35. Πολύ δυνατή υετικα μέρα εδώ στη Ρόδο. Από χθες το απόγευμα ξεκίνησε να βρέχει και ουσιαστικά κοντεύουμε να κλείσουμε ένα 24ωρο με βροχές κατά διαστήματα. Σε γενικές γραμμές βρέχει ήρεμα και ποτιστικά, αν και πριν λίγο έκανε και μια πιο ραγδαία μπούκα. Όπως είπε και ο Φώτης πιο πάνω, φαίνεται πως θα επιμεινουν εδώ οι βροχές μέχρι ίσως και την Κυριακή.
    Να αναφέρω επίσης πως είναι η πρώτη μέρα μετά από σχεδόν ένα μήνα που μπορώ να πω πως ένιωσα και αρκετή ψύχρα (πριν μια εβδομάδα φορούσα κοντομάνικο με ένα μπουφανακι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή