«Πάλι το 'ριξαν στο κρίκετ οι Άγγλοι!»



Όταν ήμουν νέος μετεωρολόγος στην ΕΜΥ, παίρναμε καθημερινά από το Met Office έναν προγνωστικό χάρτη 500 hPa διάρκειας 24 ωρών. Ένας παλαιότερος μετεωρολόγος -από τους καλύτερους δασκάλους μας- όταν έβλεπε ότι ή εξέλιξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που προέβλεπε ο χάρτης ήταν αδύνατο να συμβεί, έλεγε: «Πάλι το 'ριξαν στο κρίκετ οι Άγγλοι!». Αυτά μου ήρθαν στο νου, βλέποντας στους παραπάνω χάρτες την εξέλιξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας σ’ ένα μόλις εικοσιτετράωρο στη στάθμη των 500 hPa. Είναι τόσο γρήγορη η κίνηση που μου φαίνεται απίθανη.


Την περίεργη αυτή κατάσταση βλέπουμε και στα διαγράμματα της μεταβολής της θερμοκρασίας στη στάθμη των 850 hPa των δύο σπουδαιότερων πλανητικών μοντέλων (ECMWF και GFS). Είναι τόσο απότομη η άνοδος της θερμοκρασίας που εισηγούνται τα επιχειρησιακά τρεξίματά τους από το Σάββατο ως την Κυριακή, που λες ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν στην πραγματική ατμόσφαιρα!



Εικασίες για το τι τελικά θα γίνει υπάρχουν πολλές. Ίσως η τραφ της Παρασκευής να κινηθεί ταχύτερα του αναμενομένου ή να μην είναι τόσο οξεία, υπόθεση που βέβαια δεν είναι ανεξάρτητη από την ταχύτητα. Ίσως το Σάββατο να μείνει ως αίτιο πρόκλησης του υετού μόνο το Β-ΒΑ ρεύμα. Ίσως την Κυριακή τελικά να μην ανέβει τόσο γρήγορα και τόσο απότομα η θερμοκρασία. Αυτά τα ίσως με έκαναν να κουτσουρέψω τη σημερινή εβδομαδιαία πρόγνωση. 


21 σχόλια:

  1. Δεν εχω σχόλιο επί των παρατηρήσεων σας,ουσιαστικά...αν κατάλαβα καλά την Πέμπτη θα ξέρουμε...τι θα γίνει.Σε κάθε περίπτωση...επιτέλους ακούμε...τις επιφυλάξεις της επιστήμης και την ένοια της πραγματικής ατμόσφαιρας..σε σχέση...με αυτήν που ζωγραφίζουν τα μοντέλα...βέβαια θα θέλαμε να ακούσουμε και το πίο υετικό σενάριο...αλλά εντάξει.Για όλους τους υπόλοιπους ας ..παρηγορηθούμε ότι αυτον τον ορίζονται αυτήν την διαύγεια σε συνδηασμό με λίγο ψύχος σε άλλες χώρες πληρώνουν για να το απολαύσουν,"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας κύριε Ζιακοπουλε! Πολλά ακούμε αυτές τις μέρες και φυσικά όπου ακούς για πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι λένε ! Ας ελπίσουμε να υπάρξει ρεβάνς του χειμώνα μέσα στον Φλεβάρη! Αναμένουμε με αγωνία το επόμενο ποσταρισμα σας ! Επειδή δεν θα το παίξω ξερολας μιας και θεωρώ τον εαυτό μου απλό παρατηρητή των μοντέλων ,ελπίζω τα "χαλασμένα" τρεξίματα να επανέλθουν,αν αυτό δύναται με πλούσιο χιονοϋετο και πάλι! Για ένα πράγμα έχω απορία ,,αν θέλετε μπορείτε να μ τη λύσετε! Πάμε όντως σε μια περίοδο με πολλές "ευκαιρίες"για χιονοπτώσεις ακόμα κ σε πεδινά ? Να είστε καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ δάσκαλε,αναμένουμε τα νεότερα στοιχεία και τα χιόνια που τόσο χρειάζονται τα βουνά μας και βέβαια τα δικά μας Γεράνεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι μακάρι να δούνε χιόνι όλα τα βουνά!
    Μακάρι να δούνε και πόλεις, να χαρουνε μικροί και μεγάλοι!
    Από Κόνιτσα καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως να κλείσουμε τα πάντα ως την Παρασκευή και να τα ανοίξουμε τότε μόνο σαν έκπληξη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ECMWF και GFS μας έχουν κουράσει εμάς τους ερασιτέχνες. Σαν kinder έκπληξη είναι κάθε φορά. Εκεί που λες το πρωί αμάν έρχεται χιονιάς το γουικέντ, σου δείχνει Άνοιξη το απόγευμα.

    Οπότε μια χαρά η αναλυτική πρόγνωση σας ως και την Πέμπτη. Όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση θα μας το γράψετε, σας έχουμε εμπιστοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως έχουμε γίνει άσσοι στην αναγνώριση σεναρίων ατμοσφαιρικης κυκλοφορίας που δεν θα επαληθευτούν.Βλεπεις χιόνι;Μπααα!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  7. Νικόλαος Παντελικίζης30 Ιανουαρίου 2023 στις 7:51 μ.μ.

    Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλη την παρέα...
    Που πιστεύετε ότι είναι η αιτία ή οι αιτίες και υπάρχουν αυτές οι παλινωδίες στα προγνωστικά μοντέλα;
    Πάντως για άλλη μια φορά φαίνεται η τεράστια εμπειρία που έχετε σαν μετεωρολόγος και δεν πάτε πιο πέρα από την Πέμπτη στην πρόγνωση σας...
    Αυτό που πιστεύω ότι θα καταλάβουμε τις επόμενες 5-7 ημέρες τουλάχιστον είναι χειμώνας, άσχετα με το πόσο πολύ κρύο θα κάνει και αν θα έχει φαινόμενα και που.
    Περιμένοντας την πρόγνωση σας τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας,ας κάνουμε υπομονή και ας ελπίσουμε στο καλύτερο σενάριο οι χιονοφιλοι...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πρόβλημα είναι με τους επαγγελματίες, φίλε μου. Εμείς, ό,τι και να λέμε, δεν πειράζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενσαμπλ Σιβηρίας αποκτήσαμε,με αρνητικές θερμοκρασίες και ελάχιστο υετο.Ας έρθει έστω το κρύο διότι είναι έτοιμο να βλαστήσει το σύμπαν.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέτουμε ως στόχο τα χιόνια στο μπαλκόνι μας απαραίτητη προυπόθεση αποτελεί ο συνδοιασμός έντονου κρύου με υετό.Το δυνατό κρύο χωρίς τον υετό δεν λέει τίποτα.Είναι σαν να προσπαθείς να πετάξεις αετό χωρίς αέρα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες ανώνυμε φίλε!Θα περιμένω.καλο βράδυ
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  10. Παρακαλώ μην κάνετε ερωτήσεις στον κύριο Ζιακόπουλο. Έχει στεναχώρια. Από αύριο καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Όλα φτάνουν στην ώρα τους για εκείνους που ξέρουν να περιμένουν" Καλό βράδυ Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 31η Ιανουαρίου σήμερα.Ο μήνας εκπνέει.Στις 13 του μήνα ένας παλαίμαχος μετεωρολόγος έκανε μια ανάρτηση για το υπόλοιπο του μήνα,λίγο ασυνήθιστο γι αυτόν.Και οι 4 επισημάνσεις του επιβεβαιώθηκαν,ιδιαίτερα η παραπομπή των προσδοκιών και ελπίδων των χιονόφιλων για τον......Άγιο Φεβρουάριο.Από κοντά και ο πάντα συνετός στις προγνώσεις του Φώτης .Σήμερα αισθάνομαι την ανάγκη προς απονομή των ευσήμων.!--========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο δάσκαλος ξέρει να περιμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή



  14. Αυτά που τάζει ο πρωινός τζίφος για τη δυτική Ελλάδα είναι...χάρμα οφθαλμών! Πάλι "βαράει νομή" ! Ας τα απολαύσουμε μέχρι να τα πάρει πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απιστευτο μπαχαλο στα μοντελα μετα τις 4 ημερες. Δυσκολο να θυμηθω ξανα τοσο μεγαλες αποκλισεις σε διαταξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mην σκάτε και πολύ αν παρατηρούσατε τα μοντέλα στα βορειότερα πλάτη οπου οι μεταβολές που περιμένουμε είναι πιο συχνές..θα παρατηρούσατε ότι είναι ανω κάτω...αν δείτε π.χ. Ισλανδία..η Σουηδία...θα δείτε απειρες κωλοτούμπες.
    Για μένα το μόνο ενδιαφέρον είναι εάν αναπτυχθεί ο Αυλώνας της Μαύρης θάλασσας κατά παράλληλο όπως δείχνουν καποια μοντέλα...σε αυτήν την περίπτωση ο υετός από το Ιόνιο παίρνει το πάνω χέρι...και τροφοδοτεί συνέχεια...τον Ελλαδικό ηπειρωτικό κορμό...αν συμβεί αυτό πολλά χρέη του καιρού θα σβήσουν(δεν μιλώ μόνο για χιόνια).
    -2 με 1 στο ανω Βόιο.και χιονόπτωση της μίας ωρας που μας άφησε...ενα δυο εκατοστά.....και καιρός να επιστρέψουμε θεσσαλονίκη όπου κρατάμε (πάντα) μικρό καλάθι."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο κύριος ζιακόπουλος με μαρκαδόρο βγάζανε την πρόγνωση του καιρού ταπεινή μου γνώμη ότι καλύτερο ήταν στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ειδικά εκείνο το δελτίο καιρού Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή δεν το έχασα επί σειρά ετών Κύριε Δημήτρη μας λείπετε πολύ στο προγνωστικό μετεωρολογικό μοντέλο σ.σ. μουριές Κιλκίς ζερζελίδης Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου παλιέ μου φίλε Κώστα.
      Εύχομαι να είσαι πάντα καλά κι ελπίζω κάποια μέρα να ανταμώσουμε!

      Διαγραφή