Ο καιρός της νέας εβδομάδας



Το μεγάλης έκτασης και αξιόλογου βάθους αποκομμένο χαμηλό (το «βραδυκίνητο τέρας» της προηγούμενης ανάρτησης) θα αποτελέσει για αρκετές ημέρες μέρος ενός μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρικού μπλοκαρίσματος μεικτού τύπου (Omega Block και Rex Block) και θα μας απασχολήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας εβδομάδας.  


Αναφορικά με τα σημαντικότερα στοιχεία του καιρού των επόμενων ημερών επισημαίνονται τα παρακάτω:

 -Από απόψε το βράδυ και τη Δευτέρα τα σημαντικότερα φαινόμενα αναμένονται στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία και κυρίως στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο.

- Την Τρίτη, με τη στροφή των ανέμων σε Α-ΒΑ, αξιόλογες βροχές αναμένονται στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, μεταφορά ελαφρώς ψυχρότερων αερίων μαζών θα σημειωθεί στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

- Την Τετάρτη και κυρίως την Πέμπτη, με την κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τη Δ. Μεσόγειο προς την περιοχή μας, αξιόλογες βροχές, τοπικές καταιγίδες (κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές) και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν σταδιακά σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας.   

- Την Παρασκευή,  ο καιρός θα είναι γενικά άστατος με αξιόλογης έντασης φαινόμενο κυρίως στη  ΒΑ Ελλάδα και το Α. Αιγαίο.

- Το Σαββατοκύριακο, ο καιρός θα είναι αρκετά κρύος με τοπικά φαινόμενα κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το Α. Αιγαίο.

Υ.Γ.

Η αποδυνάμωση του σιβηρικού αντικυκλώνα και η τάση μετατόπισης των υποτροπικών υψηλών πιέσεων προς τα μέσα γεωγραφικά πλάτη είναι δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα των ερευνών αναφορικά με την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Οι παραπάνω αλλαγές οδηγούν στην αναδιοργάνωση του κλιματικού συστήματός μας με επιπτώσεις που είναι πλέον ορατές. 

101 σχόλια:

  1. Άρα η κλιματική αλλαγή ήδη υπάρχει και ας το αρνούνται να την δουν πολλοί... Είναι ορατή και με επιστημονικά στοιχεία πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. Μια χαρα κακοκαιρια την τεταρτη-πεμπτη. Θα δουν χιονι και τα ημιορεινα της κεντρικης και βορειας χωρας αυτη την φορα. Αρκετο νερο στις υπολοιπες περιοχες.
    Οσον αφορα την ψυχρη εισβολη που ολο ερχεται και ολο στις 240 ωρες την βλεπουμε, δυστυχως η αποκοπη που εχουμε αυτη την στιγμη στην περιοχη της βορειας ιταλιας ειναι η αιτια του "κακου". Ποτε με αποκομμενα χαμηλα, αυλωνες, ψυχρες λιμνες σε ιταλιες, ιβηρικες δεν ηρθε χιονι πεδινο στην ελλαδα. Μια ματια στον χαρτη του jet stream και καταλαβαινουμε... Οπως ειχα γραψει ας ελπισουμε οι ανασυγκροτησεις του αζορικου καποια στιγμη να κατεβασουν μια καλη ψυχρη μαζα προς τα μερη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή πιο απλά, ποτέ δεν χιόνισε με νοτιά. Ενδεικτικό του τι σκουπίδια γέμισαν, εξάλλου, οι ακτές από τους επίμονους και θυελλώδεις νοτιάδες είναι ότι μαζέψαμε τιμόνι ποδηλάτου, κουδούνι εξώπορτας, σύρματα, καλώδια, άλλα αιχμηρά αντικείμενα, ακόμα και δίχτυα ψαρέματος, που είχαν γίνει ένα μεγάλο κουβάρι. Λογικά θα αναλάβουν από αύριο Δευτέρα 23/1 και οι δήμοι για να καθαρίσουν ακόμα καλύτερα τις ακτές.

      Διαγραφή
  3. Ναι, αλλά ο πανελλαδικός χιονιάς έρχεται 31 Ιανουαρίου με 2 Φεβρουαρίου και αυτή τη φορά συμφωνούν όλα τα μοντέλα και δεν μεσολαβεί και μεγάλο διάστημα. Χιόνια από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, λοιπόν, συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Αν επιβεβαιωθεί και ότι το χαμηλό θα βαθύνει μέχρι τα 986 mb εκείνες τις μέρες, όπως δείχνει τώρα ο τζίφος, τότε θα είναι και πολύ πυκνές οι χιονοπτώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μένει να συμφωνήσει και ο... δάσκαλος!

      Διαγραφή
    2. Το ecwmf δεν συμφωνεί

      Διαγραφή
    3. Πάλι βιάζεσαι ανώνυμε για πανελλαδικά πράγματα.
      Υπομονή είναι νωρίς ακόμη.
      Μπροστά μας έχουμε ωραία σκηνικά αυτή την εβδομάδα.
      Προσωπικά δεν θα κάτσω να αναλωθώ από τώρα στο διάστημα 1 Φλεβάρη και μετά.

      Διαγραφή
  4. Δεν πολυπίστευα στην κλιματική αλλαγή. Περισσότερο σαν καιρικο κραδασμό , μια καιρική απόκλιση ή διακυμανση ήθελα να το βλέπω, αν και ένιωθα μετά το 1990 ότι κάτι δεν συμβαδίζει με τα κλιματικά δεδομένα που γνώριζα. Υπάρχει καιρικη διαφορά προς το θερμότερο, που χαρακτηρίζει και την αλλαγή κλιματος.Αισθητη και συνεχής. Σαν να ζούμε πιο νότια.Μια απ' τις συνέπειες είναι και οι αλλαγές κυκλοφορίας με όλα τα επακόλουθα...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ημιορεινα, ορίζεται η ζώνη μεταξύ 300 και 600 μέτρων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου εκεί αλλά και λίγο προς τα πάνω έως 700μ.
      Κανόνας βέβαια δεν υφίσταται.

      Διαγραφή
    2. 600 -700. Τα 300 μετρα ειναι οι περιοχες χαμηλου υψομετρου που λεμε...

      Διαγραφή
  6. NW Pindos
    Σε ότι αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής, από τη μία δεν έχουμε λόγο να την αμφισβητήσουμε, αλλά από την άλλη, συγχρόνως, το θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και προβληματισμό διότι υποστηρίζεται και η αντίθετη άποψη στην επιστήμη (σύνηθες φαινόμενο σε κάθε επιστημονικό τομέα η εκφορά διαφορετικών απόψεων για το ίδιο θέμα). Και το ερώτημα βέβαια, που τίθεται περαιτέρω είναι εάν αποδεικνύεται ότι για την κλιματική αλλαγή ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα (τι έκταση καταλαμβάνει αυτή η δραστηριότητα μέσα στα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα της συνολικής έκτασης του πλανήτη;) Να μην ξεχνάμε ότι στο όνομα του δίπτυχου «κλιματική αλλαγή - αιτία η βλαπτική επενέργεια του ανθρώπου» παρατηρούνται γενικότερες ανακατατάξεις στον τομέα της ενέργειας αλλά δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περισσότερο διότι ξεφεύγουμε εκτός θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με πιστοποιημένη πια την ελπίδα μου από τον κύριο Ζιακόπουλο..ελπίζοντας σε ισχυρή χιονόπτωση με Ανατολικό Νοτιανατολικό παραμένω στο Ανω Βόιο..μόνη παραφωνία είναι η άνοδος της θερμοκρασίας..το μεσημέρι της Πέμπτης... αλλά δεν με πειράζει καθώς δείχνει και την δυναμική του χαμηλού ...απλά μετά το λάχανο έχει λαγγίτες με μέλι...λόγω ελειψης άλλων προμηθειών.Ενα ερώτημα μόνο
    Η αποδυνάμωση του Σιβηρικού που βέβαια είναι διαπιστωμένη...αφορά και τα ανατολικά κράσπεδα του?"θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οπότε, αυτό που απομένει είναι να αποδυναμωθεί και ο αζορικός αντικυκλώνας και να μετατοπιστεί ακόμα βορειότερα ο υποτροπικός για να έχουμε κλιματική αλλαγή με τα όλα της. Μην γίνονται και μισές δουλειές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πως συνδέεται η κλιματική αλλαγή με αυτή την αλλαγή του καιρού;δλδ παλια δεν υπήρχε αυτή η διάταξη;εξηγήστε μας να μάθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έχουν παρατηρηθεί: (α) πτώση της πίεσης του σιβηρικού αντικυκλώνα κατά 2,5 hPa ανά δεκαετία και (β) τροπική διεύρυνση περίπου κατά 1,4 μοιρών γεωγραφικού πλάτους ανά δεκαετία.

      Διαγραφή
    2. Απλά δεν κατάλαβα τη σύνδεση με τον καιρό της επόμενης βδομαδας

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα από το προάστιο Jakobsberg (γιοκομπσμπεργ προφέρεται )βδ της Στοκχόλμης περίπου 12χιλιομετρα .Κάτασπρη από χτες η περιοχή ενώ στο κέντρο ούτε καν χιόνισε .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άρα, δάσκαλε, ορθώς αισθάνομαι σαν να ζω, πλέον, πιο νότια, όπως σχολίασα πιο πάνω. Και από τις 41° μοίρες, "πέταξα" κλιματικά στις 35° περίπου, δηλαδή πιο νότια και απ' την Κρήτη! Κάποιες φορές ισχύει...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύουν κι εδώ τα περί τάσεως που ανέφερα στην απάντησή μου προς τον Π.Α.

      Διαγραφή
  12. ------Δάσκαλε,μήπως η έντονη παρουσία της φυσικής μεταβλητότητας του κλίματος στα μέσα γεωγραφικά πλάτη καθιστά επιφυλακτικούς,ακόμα και ανθρώπους καλής πίστεως,να αποδεχθούν το ανθρωπογενές της κλιματικής αλλαγής (κρίσης) ;.

    ----- Εάν πέσει κατά μερικά ακόμα hPa η πίεση του υπερσιβηρικού αντικυκλώνα,τι θα γίνει,εκτός των άλλων,με τα μελτέμια ;. --==============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφορικά με την πρώτη παρατήρηση, η απάντηση είναι ναι. Να συμπληρώσω ότι για να παρακάμψουμε το θόρυβο της φυσικής μεταβλητότητας κοιτάμε τη (μακροχρόνια) τάση.
      Όσο για την ερώτηση, ο σιβηρικός αντικυκλώνας είναι εποχικός (Νοέμβριος-Απρίλιος). Από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας αναπτύσσεται θερμικό χαμηλό.

      Διαγραφή
  13. Σε μια ξένη μελέτη διάβασα πέρυσι ότι τα μελτέμια φαίνεται να διατηρούνται με αυξητική τάση τα επόμενα χρόνια. Γ. Στυλιαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε σχετική μελέτη του, ο αείμνηστος καθηγητής μετεωρολογίας και δάσκαλος πολλών από εμάς τους παλαιότερους μετεωρολόγους Διονύσιος Μεταξάς αναφέρει ότι οι Ετησίες στις ψυχρές κλιματικές περιόδους τείνουν να είναι ισχυρότεροι, να καλύπτουν μεγαλύτερη έκταση και να πνέουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τους Ετησίες των θερμότερων κλιματικών περιόδων.
      Εγώ εμπιστεύομαι το δάσκαλό μου!

      Διαγραφή
  14. Δάσκαλε, γιατί έγραψες αυτό το υστερόγραφο κάτω από την συγκεκριμένη πρόγνωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Οι μεγάλες προσδοκίες αρκετές φορές οδηγούν στην απογοήτευση.
      - Προσπάθησα να δώσω μια εξήγηση γιατί καταντήσαμε να ψάχνουμε πεδινούς χιονιάδες στα 2/3 του φετινού χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Αν καταλαβαίνω καλά, με αυτή τη διάταξη σε άλλες "εποχές" θα έπρεπε να πάρουμε κάτι παραπάνω. Πάντως με την πρώτη ευκαιρία, καλό θα ήταν, να μας εξηγήσεις την επίπτωση που έχει στα Βαλκάνια η μέση μείωση πίεσης του Σιβηρικού αντικυκλώνα.

      Διαγραφή
    3. Στα 2/3 του φετινού χειμώνα ψάχνουμε ημιορεινούς χιονιάδες,κύριε Ζιακόπουλε.Μακάρι,το μόνο πρόβλημα να ήταν τα χιόνια στα πεδινά.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Άρα πέρσι που είχαμε χιόνια δεν θπήρχε κλιματική αλλαγη

      Διαγραφή
    5. Σου είναι δύσκολο να κατανοήσεις τη διαφορά μεταξύ της φυσικής μεταβλητότητας και της μακροχρόνιας τάσης. Θα στο πω όσο πιο απλά γίνεται. Ήταν ένας άνθρωπός γενικά πράος που συνήθως αντιμετώπιζε με ψυχραιμία τις αναποδιές και σπάνια έβριζε. Με την πάροδο των ετών όμως και χωρίς ο ίδιος να το αντιληφθεί άρχισε να νευριάζει με πιο ασήμαντες σε σχέση με πριν αφορμές και να βρίζει πιο συχνά. Ο χαρακτήρας του άρχισε να αλλάζει. Αυτή είναι η τάση!. Το να μπαίνεις εδώ και να γράφεις αυτά που γράφεις είναι απλά ανοησία!

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε όμως και εσείς το είπατε κάτω απ'την συγκεκριμένη προγνωση της εβδομάδος σαν αυτή η βδομάδα κρίνει την κλιματική αλλαγή τώρα το διευκρινήσατε

      Διαγραφή
    7. O.K . Η τελευταία πρόταση του σχολίου μου αποσύρεται.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα στην άκρως ενεργή και ζωηρή ομάδα τού μπλογκ.
    Καταρχήν συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα τού δασκάλου και του Αλέξανδρου περί αλλαγής τροχιάς του Jet stream και βορειότερη τροχιά τού υποτροπικού,καθώς και στην "χαλάρωση" τού Σιβηρικού τα τελευταία χρόνια σε σχέση με παλαιότερα.
    Είναι γεγονότα πού δεν μπορούν να αμφισβητηθούν γιά όσους κρατάνε μετεωρολογικά παρελθοντικά κιτάπια.
    Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην νέα κανονικότητα πού ζούμε.

    Στα καιρικά νομίζω ότι όλα όσα έχουμε αναφέρει εδώ μέσα από τις αρχές τού μήνα πάνω κάτω επιβεβαιώνονται.
    Αλλεπάλληλα χαμηλά από τα δυτικά και πολλά χιόνια στα ορεινά πού σιγά σιγά θα κατηφορίζουν σε χαμηλότερα υψόμετρα.
    Το βασικό είναι να πάρουν νερά και χιόνια όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας και όχι τμηματικά όπως γινόταν άλλες χρονιές ανεξαρτήτως από "ιστορικούς" και άλλα τέτοια γεγονότα στο 1/5 της χώρας.
    Έχουμε πολυυυυυυύ δρόμο μπροστά μας γιά να συζητάμε από δω και πέρα και ο χειμώνας δεν τελείωσε όπως πολλοί βιάστηκαν να γράψουν(παντού όχι μόνο εδώ).
    Πάντα όπως λέει και ο Χριστόδουλος,με τα στάνταρ της νέας κανονικότητας.

    Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνίας η κακοκαιρία συνεχίζεται με την τελευταία μεταβολή πού πέρασε να μας χαρίζει άλλα 35mm(τα 15 έπεσαν ανέλπιστα χθες τη νύχτα μέχρι το πρωί) ενώ σε κοντινούς σταθμούς ξεπεράσαμε και τα 50mm!
    Το Παναιτωλικό είναι πραγματικά σαν "κουραμπιές" από τα 1200μ και πάνω και αυτό μόνο θετικές εντυπώσεις μου αφήνει.
    Εδώ και μία ώρα ξανά ξεκίνησε και βρέχει ποτιστικά από το νέο χαμηλό(μέρος τού βραδυκίνητου τέρατος)πού θα μας επηρεάσει σταδιακά και αυτή τη φορά έστω και πιό τοπικά όλη σχεδόν τη χώρα.
    " Παλιακός" δυτικός καιρός θα έλεγα.
    Χαιρετίζω όλους τούς φίλους τού μπλογκ ξεχωριστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το μεσοβδόμαδο χαμηλό,θα έδινε στα (όχι και τόσο) παλιά χρόνια,τουλάχιστον 60 εκ χιόνι στα κεντρικά ημιορεινά.Η γιαγιά και τα καρούλια γίναμε...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα σε όλους! Κοντεύει να τελειώσει ο Ιανουαριος κ ακόμη πετάγονται σφήκες κ κουνούπια. Να μην μιλήσω για τα δέντρα που πολλά έχουν φουσκώσει, ανύπαρκτος ο χειμερινος ληθαργος. Μακάρι να έρθουν επιτέλους οι παγωνιες.Ο καιρός τρελάθηκε. ....Που θα καταλήξει άραγε; Καλή εβδομάδα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Yπάρχουν όλο τον χειμώνα και σφήκες και μύγες και μέλισσες και κουνούπια. Δεν εξαφανίζονται. Απλά κρύβονται τις μέρες που έχει κρύο, ακόμα και σε σχισμές ξύλου, ειδικά σε σπίτια στην επαρχία και εμφανίζονται όταν κάνει ζέστη. Φέτος που έχει πολλές ζεστές μέρες ο χειμώνας, γίνονται περισσότερο αντιληπτά τα εν λόγω έντομα.

      Οι αράχνες - που δεν είναι έντομα, διότι δεν διαθέτουν έξι πόδια και κεφάλι, θώρακα, κοιλιά, αλλά οκτώ πόδια και δύο ζεύγη δαγκάνες και για αυτό ανήκουν στην ίδια μεγάλη οικογένεια με τα καβούρια - γεννούν επίσης τα αυγά τους μέσα στην καρδιά του χειμώνα.Τα αυγά εκκολάπτονται πάνω στην κοιλιά της μαμάς - αράχνης, που έχω δει να τα τινάζει και να σκορπίζουν στο έδαφος τα αραχνάκια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γεννούν και τα καβούρια.

      Λίγη φυσική ιστορία, αλλά δεν βλάπτει, νομίζω.

      Διαγραφή
    2. Όταν κάνει κρύο το χειμώνα και όχι στο φετινό χειμώνα -εκτρωμα - τουλάχιστον εδώ στην Ξάνθη ούτε μύγες υπάρχουν ούτε κουνούπια ούτε μέλισσες ούτε σφήκες. Τώρα ότι υπάρχουν και εμφανίζονται στη ζέστη τι να πω..

      Διαγραφή
  18. Καλήσπερα στον Δάσκαλο κ στους φιλους θα συμφωνησω με τον φίλο τον Φωτη οτι ο χειμώνας δεν τέλειωσε κ εχουμε δρόμο ακομα ο χειμώνας ειναι πισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μερικές παρατηρήσεις χωρίς φυσικά...να θέλω απάντηση.
    α)Οπως και εσείς έχετε επισημάνει...έχει παρατηρηθεί ψύξη σε ορισμένες περιοχές της γής...μεταξύ αυτών και η Ανατολική Σιβηρία...από την άλλη ..βλέποντας τις ψυχρές εισβολές της Αμερικής...συνέχεια καταρίπτοναι τα αρνητικά ρεκόρ του νότου.
    β)Σιγουρα ...μια "μυτη" του Σιβηρικού με το χαμηλό στα δυτικά μας θα έδινε αφθονα χιόνια και στα ηπειρωτικά πεδινά..αλλά νομίζω...όσο κοιτάμε πίσω..μοιάζουμε με γιαγιάδες,ίσως η νέα κλιματική κανονικότητα κρύβει κάποια μυστικά...αρκετά συναρπαστικά.
    Κατά τα λοιπα βροχή κατά διαστήμα με 4 βαθμούς στο Ανω βόιο τώρα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα δεδομένα που δώσατε, 2 5hp και 1,4 μοίρες,με ποιο μέγεθος βάσης πόσο σημαντικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -The Siberian High and climate change over middle to high latitude Asia D.-Y. Gong & C.-H. Ho Theoretical and Applied Climatology volume 72, 2002.
      -Cause of the widening of the tropical belt since 1958 Jian Lu, Clara Deser, and Thomas Reichler,2009

      Διαγραφή
  21. Καλημέρα σε όλους! Ισως μετά από καιρό ένα καλό χαμηλό για ανατολική Ελλάδα και Αττική που μπορεί να δώσει αξιόλογες βροχές.

    Τον φετινό χειμώνα χωρίς κρύο θα πρέπει να έχει δώσει ρέστα. Από το 2007 θα πρέπει να έχουμε να ζήσουμε κάτι τέτοιο.

    Το κρύο ακόμα πηγαινοέρχεται για μετά τις 31. Δεν ξέρω αν θα έρθει ή όχι. Τουλάχιστον να καταλάβουμε λίγο χειμώνα έστω και τον Φεβρουάριο.

    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλή εβδομάδα από την βροχερή Κόνιτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πόσο δύσκολες είναι τελικά οι προγνώσεις ακόμη και για τη ίδια μέρα. Ανοίγεις επίσημες ιστοσελίδες και διαβάζεις πχ για Θεσσαλονίκη νεφώσεις βροχές μέχρι 15 βαθμοί κι ανοίγεις το παράθυρο κι έχει λαμπρότατο ήλιο με κατά τόπους σύννεφα 17 βαθμοί… για τη συνέχεια διαβάζεις ότι ως το τέλος της βδομάδας θα έχουμε χειμώνα με κρύα και βροχές.. για να δούμε τι θα δούμε. Άστατος καιρός και μεταβλητές συνθήκες. Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα σε όλους από την βροχερή και Χειμωνιάτικη Κερκυρα ! Καιρός κλασσικός Χειμερινός για το νησί μας εδώ και τρεις μέρες με βροχή , αέρα και θερμοκρασία μέγιστη 11-12 βαθμούς το μεσημέρι. Αναμένουμε τη συνέχεια με ενδιαφέρον! Ότι θα φτάναμε βέβαια 20 Ιανουαρίου για να πούμε ότι έχουμε Χειμώνα ,δεν είναι πλέον είδηση αλλά η νέα πραγματικότητα! Οφείλουμε να το παραδεχτούμε αν υπάρχει μια πιθανότητα να πάρουμε αποφάσεις σοβαρές για το κλίμα. Εάν μπαίνουμε στη λογική «έχει ξανασυμβεί» ή εφόσον δε συνέβη κάποια στιγμή άρα δεν υπάρχει,παραβλέπουμε την συχνότητα επανεμφάνισης της καιρικής «ανωμαλίας» και χάνουμε το «δάσος». Συμφωνώ απόλυτα με την παρομοίωση του δασκάλου. Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλη εβδομαδα! Ισως υπαρξουν μικρες εκπληξεις στα υψομετρα χιονοπτωσης την πεμπτη στις κεντρικες κλειστες ηπειρωτικες περιοχες σε τοπικο επιπεδο. Οπως βλεπω εγω τους χαρτες μου κανει για εγκλωβισμο ψυχους. Δασκαλε τα φωτα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα και καλή εβδομάδα στον Δάσκαλο μας και σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. βλέπουμε χιόνι στα Γιάννενα ή θα μείνουμε πάλι στο χιονόνερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα. 17 βαθμοί στην Θεσσαλονική και ήλιος, κάτι πάει λάθος στις προγνώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλή εβδομάδα στην παρέα!μια άκρως ενδιαφέρουσα καιρικά εβδομάδα ξεκινά,ας απολαύσουμε ότι μας δώσει..
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους

    Καλύτερα να μην έχουμε πολλές φιλοδοξίες οι φίλοι του χιονιού ακόμα και στα ορεινά ημιορεινά της Αττικής για κανένα σοβαρό χιόνι( όχι πάσπαλα και ζάχαρες άχνες) γιατί όπως φαίνεται ο χειμώνας ξεκίνησε στραβά για την χώρα μας, και τα προηγούμενα χρόνια η αλήθεια είναι οτι είχε αρκετό χιόνι σε υψόμετρα άνω των 500 μέτρων τα οποία κάποια στιγμή θα τελειώνανε(Χειμώνες 2019-2020-2021-2022) . Φέτος είναι εμφανές οτι δεν θέλει, και εμείς που ψάχνουμε τα ψηφιακά χιόνια σαν τα ζόμπι του χιονιού τον Φλεβάρη που μόνο αυτός μας έμεινε. Είναι αρκετά μακριά η αλήθεια είναι η πρόγνωση για 1 Φλεβάρη και έπειτα, αλλά σαν αίσθηση και μόνο(δεν αποτελεί πρόγνωση) είναι οτι φέτος είναι η χρονιά άλλων περιοχές της δυτικής κεντρικής και βορειοδυτικής Ευρώπης που τα προηγούμενα χρόνια υπέφεραν κοιτάζοντας την ανομβρία και την αχιονιά τους και βλέποντας την Ελλάδα να είναι η ευνοημένη από την όλη κυκλοφορία.Ίσως φέτος να μην είναι η χρονιά μας.. θα δείξει...
    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δάσκαλε θέλω τη γνώμη σας μιας και σας θεωρώ τον καλύτερο στο χώρο της μετεωρολογίας. Θεωρείται ότι μέχρι τις 7/2 χοντρικά που θα παραμείνει υψωμένος ο αζορικος στην Αγγλία θα έχει η χώρα μας ευκαιρίες για κάποια δυνατή ψυχρή εισβολή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστο.. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή ανύψωση του Αζορικού. Ξέμεινε φέτος από Viagra..

      Διαγραφή
  32. Ούτε καν βρέχει, σιγά μη μας κάνει την χάρη να χιονίσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ωραία πράγματα βλέπεις απο τις κάμερες.Παρατηρεις διάφορα πράγματα!
    Αυτην την ώρα τρια χωριά,Μηλιά,Μέτσοβο,Χαλίκι,τρια χωριά με ίδιο υψόμετρο,και στην ίδια ευθεία απο βορά προς νοτο.
    Στα δυο πρωτα βρέχει,και στο Χαλίκι έχει στρωμενο χιόνι παντού και χιονίζει πυκνά!
    Βεβαίως πιο νοτιοανατολικά στο Περτούλι βρέχει με 4β.οπως στη Μηλιά.
    Και κατι άλλο..στον Κόζιακα στα 1750μ.που είναι η κάμερα χιονίζει με νοτιοανατολικό ανεμο,ενω στο Χαλίκι φυσάει δυτικός.Και λεω εγω άσχετος καπου μέσα στα βουνά γίνεται σύγκλιση και θα ρίξει καλο χιόνι απο καποιο υψόμετρο και πάνω;
    Μέχρι να δημοσιευθεί το σχολιο μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα,δηλ.να το γυρίσει σε βροχή και στο Χαλίκι ή να το γυρίσει σε χιόνι και στα υπόλοιπα χωριά.Μακαρι να γίνει το δεύτερο.Παντως τώρα αυτά συμβαίνουν.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η κυκλογέννεση πού θα λάβει χώρα από την Τετάρτη στη δυτική Ελλάδα και από την Πέμπτη στην υπόλοιπη χώρα,πέραν των ισχυρών βροχών και καταιγίδων σε όλα τα δυτικά και ηπειρωτικά, δείχνει ικανή να κατεβάσει την Πέμπτη τα υψόμετρα χιονόπτωσης σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Στερεάς, της δυτικής Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
    Σε αυτά πού γράφω συμφωνεί η όλη διάταξη πάνω από τη χώρα μας η οποία νομίζω δε θα αλλάξει καθώς τα τρία μεγάλα μοντέλα μεταξύ τους πάνω κάτω συμφωνούν.
    Σύγκλιση πάνω από τη χώρα ψυχρών αερίων μαζών στα βόρεια με θερμότερων στα νότια.
    Συνεχής ροή ψυχρού ανατολικού ΒΑνατολικού ανέμου στα 850hPa σε κεντρικά βόρεια ηπειρωτικά.
    Ροή ΝΔυτικού γεμάτου υγρασία ανέμου στα 700hPa.
    Καλή θερμοκρασιακή υποστήριξη στα 500hPa(-29β)
    Τ850 -3β στα κεντρικά και -4β στα βόρεια κατά μέσο όρο.
    Με αυτά και με αυτά δεν αποκλείω κυρίως την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή(θα το ξανά δούμε) σε περιοχές της βόρειας Στερεάς (Ευρυτανία Φθιώτιδα) να χιονίσει πυκνά από τα 600μ και πάνω, σε όλη τη δυτική Μακεδονία σχεδόν(600μ και πάνω), κεντρική Μακεδονία ακόμη και μέχρι τα 500μ (ανατολική Μακεδονία Θράκη εάν ευνοήσει το τάιμινγκ τού υετού ακόμη και σε ημιπεδινά), κεντροδυτική Θεσσαλία ακόμη και μέχρι τα 250 με 300μ,ενώ στην Ηπειρο κοντά στα 700μ καθώς η Τ850 δεν ευνοεί γιά ποιό χαμηλά παρόλη τη δυναμική τού συστήματος.
    Τέλος όλα τα ορεινά και βουνά από τη Βόρεια Πελοπόννησο και πάνω θα δεχθούν εκ νέου τεράστιες ποσότητες χιονιού.
    Καλή συνέχεια από την άκρως και σήμερα ψυχρή και βροχερή Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο23 Ιανουαρίου 2023 στις 6:12 μ.μ.

    Καλησπέρα σας.Ενα χρόνο οδεύουμε μετά την ΕΛΠΙΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Μιας και ο φίλος παραπάνω μας θύμισε την Ελπίδα, παρακαλώ τον δάσκαλο να μας πει ποια ήταν τα πρώιμα σημάδια που τον οδήγησαν στην επιτυχημένη πρόγνωσή της τόσες μέρες πριν. Σπύρος, Αθήνα

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα κ.Ζιακόπουλε και καλησπέρα σε όλη την παρέα του μπλόκ! Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς είναι παρούσα , όπως τονίσατε παραπάνω! Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια στο τόπο μου να είχαμε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ανομβρίας! Το ΧΚ Πηλίου έχει συνολικά 0 (!) μέρες λειτουργίας φέτος, όπως και πολλά αλλα χιονοδρομικά κέντρα! Ίσως θα έπρεπε να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις τα επόμενα χρόνια, όπως και σε βίαια ξεσπάσματα του καιρού ,είτε με ακραίες θετικές είτε με ακραιές αρνητικές θερμοκρασίες! Ελπίζω να αλλάξουμε ρότα πριν να είναι αργά (αν δεν είναι ήδη θα πω εγώ). Ελπίζω οι φίλοι που δεν πιστεύουν στη κλιματική αλλαγή να αλλάξουν γνώμη και να κοιτάξουν το πρόβλημα κατάματα, μέσα από τα μάτια της επιστήμης και όχι του κρυφοσκεπτικισμού!
    ΥΓ ας μας δώσει επιτέλους ο καιρός, στον χειμώνα που έχει απομείνει , νερά και χιόνια σε βουνά - λαγκάδια - πεδιάδες για να μη πούμε το νερό...ΝΕΡΑΚΙ!
    Καλό σας απόγευμα , φιλικούς χαιρετισμούς παλαίμαχε μετεορολόγε ( που μόνο παλαίμαχος δεν είστε και ευχαριστούμε που αρθρογραφείτε στο μπλοκ και έχουμε την ευκαιρία να διαβάζουμε τις αναλύσεις και τις προγνώσεις σας!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο23 Ιανουαρίου 2023 στις 6:21 μ.μ.

    Θυμόμαστε δάσκαλε τα γεμάτα χιούμορ άρθρα σας που μας προετοιμάζετε ειδικά μετά τον Διομήδη.Ιδιαιτερα το έρχονται οι Ντάλτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλως τον Γιώργο από τα Τρίκαλα και αν θυμάμαι σωστά μας λείπει ακόμη ο Βαγγέλης Κ. από την Κηφισιά. Στα Γιάννενα σήμερα είχαμε νερό με τον κουβά 45 χιλιοστά μέχρι τώρα. Φώτη κάνε κάτι να κατέβουν τα υψομετρα στην Ήπειρο την Πέμπτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλος Γιώργος από τα Τρίκαλα πρέπει να είναι αυτός, Δημήτρη. Όχι, ο φίλος του Νίκου. Κι αυτό διότι υπογράφει Γιώργος από τα πεδινά Τρικάλων, ενώ ο πρώτος, που ήταν και από τους παλιότερους στο blog, δεν είχε τη λέξη πεδινά δίπλα στο όνομα του. Είναι και διαφορετικό το ύφος γραφής τους για τους πιο παρατηρητικούς και παλιούς στο blog.

      Διαγραφή
  39. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο23 Ιανουαρίου 2023 στις 7:22 μ.μ.

    Αξέχαστα τα άρθρα σας που μας προετοιμάζετε με κορυφαίο το έρχονται οι Ντάλτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Η ΕΜΥ πάντως δίνει χιόνια μόνο στα βόρεια ημιορεινά για πέμπτη.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συνάδελφοι της ΕΜΥ έχουν το χρόνο να δουν το ζήτημα με τα νεότερα στοιχεία και αν χρειαστεί να προσαρμόσουν τις προγνώσεις τους.
      Παρεμπιπτόντως, κάθε χρόνο επανέρχονται ξανά και ξανά οι συζητήσεις για τα κατώφλια που χρησιμοποιούνται για τον ορισμό των πεδινών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, όπως είχα την ευκαιρία να σας πω σε μια παλαιά ανάρτηση με τίτλο: "Πεδινά, ημιορεινά και ορεινά".
      Προσωπικά, υιοθετώ τα κατώφλια της ΕΜΥ που χρησιμοποιήθηκαν στην έκδοση του Κλιματικού Άτλαντα της χώρας στον οποίο αναφέρεται ότι οι περιοχές:
      • Από 0 ως 200 μέτρα θεωρούνται χαμηλού υψομέτρου
      • Από 201 ως 500 μέτρα θεωρούνται λιγότερο (σχετικά) χαμηλού υψομέτρου
      • Από 501 ως 1.000 μέτρα θεωρούνται ημιορεινές
      • Από 1.001 ως 1.500 μέτρα θεωρούνται ορεινές
      • Από 1.501 ως 2.000 μέτρα θεωρούνται υποαλπικές
      • Από 2.001 μέτρα και πάνω θεωρούνται αλπικές.

      Διαγραφή
    2. Δεν κάνω κριτική στις προγνώσεις του φορέα,προς θεού!Δεν είναι ξεκάθαρη η κατάσταση για εμάς τους άσχετους.Η αλήθεια είναι πως,με βάση τις θερμοκρασιες στα 850hpa μου φαίνεται δύσκολο να κατέβουν τα χιόνια στα κεντρικά ημιορεινά.Να το πω αλλιώς,η χιονοκαλυψη που προτείνουν τα μοντέλα και οι θερμοκρασίες,δεν μου "κολλάνε".Ευχαριστούμε για την υπενθύμιση της κατάταξης των υψομετρων.καλο βράδυ!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Φίλτατε ανώνυμε...η Πέμπτη είναι μία πολύτάλαντη ημέρα.για μένα .εκπλήξεις σίγουρα θα έχουν...οι ηπειρωτικές περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θεσσαλίας..όπως και της δυτικής Κεντρικής Μακεδονίας...αλλά με την ευχή μου και της Θράκης...είναι αρκετά διακριτό ,Ναουσα Κιλκίς,Σέρρες ,Καλαμπάκα....νομίζω θα δουν νιφάδες χιονόστρωση δεν ξέρω,όπως και την Θρακη...που είναι αρκετά ανάποδο μέρος.
      ....Βρόχή όλη την μέρα με ΝΔ στο Ανω Βόιο 4 βαθμοί και πέφτεί..25 mm..νομίζω έχω κλειδώσει το 15πόντο...από Τετάρτη..."θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Λογικά φαίνονται τα κατώφλια της ΕΜΥ. Ευχαριστούμε δάσκαλε

      Διαγραφή
    5. Εγώ νομίζω συνονόματε ότι καλοπροαίρετες κριτικές με θέσεις τεκμηριωμένες μπορούμε να κάνουμε προ εορτής άπαντες.
      Θυμάμαι τη δική μου "κριτική" πέρσι σαν αυτές τις ημέρες προς την ΕΜΥ για το όνομα "ΕΛΠΙΔΑ" που δεν είναι και το πιο ταιριαστό για μια κακοκαιρία τέτοιας έντασης. Μετά όμως συνειδητοποίησα ότι ο παλαιός συνάδελφος που το σκέφτηκε είχε το σχέδιό του. Ήθελε η "ΕΛΠΙΔΑ" να μείνει για πάντα στις καρδιές των χιονόφιλων κυρίως της Αθήνας, να επικαλούνται τη μνήμη της αι γενεαί πάσαι του Λεκανοπαδίου, να λατρεύεται σχεδόν ως αγία και στην επέτειό της να της τραγουδούν: "Θα ξανάρθεις, όσα χρόνια κι αν περάσουν θα ξανάρθεις!"

      Διαγραφή
    6. Ναι, σήμερα 24/1 είναι και η επέτειος της Ελπίδας. Να την καθιερώσουμε ως ετήσια γιορτή για τους απανταχού χιονόφιλους.

      Διαγραφή
  41. Για μια ακόμα φορά ο ΝΑ άνεμος από τον Θερμαϊκό, ο "ανάποδος Βαρδάρης" όπως τον αποκαλώ, ήταν η βασική αιτία για για τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Αριδαία της Πέλλας κια σε κάποιες άλλες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή από τους κατοίκους και τους αρμόδιους φορείς της περιοχής γιατί τα φαινόμενα με υφέσεις και εξάρσεις θα συνεχιστούν τη νύχτα και τις πρωινές ώρες της Τρίτης, με τάση να κινηθούν προς την Ημαθία, την Πιερία και την Α. Θεσσαλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Πλέον έμεινε ο Φεβρουάριος και άντε και Μάρτιος για να δουν χιόνι οι περιοχές των Βορείων προαστίων της Αττικής. Οι ελπίδες για κάποιες νιφάδες για το τελευταίο τριήμερο, εξανεμίστηκαν εντελώς. (Συγγνώμη αν μοιάζει με Αθηνοκεντρικό το σχόλιο μου, σε καμιά περίπτωση δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών που παρακολουθούν τα καιρικά φαινόμενα της περιοχής που μένουν). Χαιρετισμούς στους φίλους κ φίλες του μπλογκ σε όλη την Ελλάδα κ εκτός αυτής όπως τον φίλο από Στοκχόλμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα περιγράφετε, πάντως, απομένει τουλάχιστον ο μισός χειμώνας, διότι πέρσι και πρόπερσι τράβηξε μέχρι τέλη Μάρτη, αρχές Απρίλη. Και δεν έχει έχει περάσει ούτε ο μισός, αφού ο Ιανουάριος έχει ακόμα μία βδομάδα, που θα είναι και πλούσια σε φαινόμενα, ενώ το χειμερινό ηλιοστάσιο άρχισε στις 22 Δεκεμβρίου. Αλλά για την οικονομία της συζήτησης ας πούμε ότι πέρασε το πρώτο μισό του χειμώνα. Έχει κριθεί ποτέ κανένα ντέρμπι από το ημίχρονο;

      Επίσης, τα χιόνια είναι πυκνά και άφθονα από τη Βρετανία ως τη Γερμανία και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης τις τελευταίες μέρες. Τοπικά χιόνισε και στην Ισπανία, την Ιταλία και τα Βαλκάνια για να βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα. Στη Γερμανία και την Αγγλία βιώνουν θερμοκρασίες κοντά στο 0 εδώ και μέρες και ο λόγος που στην Ελλάδα έχουμε ζέστη για την εποχή - προς το παρόν - οφείλεται αποκλειστικά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

      Διαγραφή
    2. Περιμένεις πως και πως να κάνει 2 χειμωνιάτικες μέρες έστω και το Μάρτη για να πεις να σας τα έλεγα πως ο χειμώνας είναι εδώ. Και του χρόνου θα μνημονεύεις αυτές τις 2 μέρες και θα λες πάλι "και πέρσι έκανε βαρύ χειμώνα".
      Και επειδή δεν είσαι μικρό παιδί για να υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν έχεις ζήσει χειμώνες, άρα έχει επιλεκτική μνήμη.

      Διαγραφή
    3. Δεν έχω επιλεκτική, αλλά πολύ καλή μνήμη. Πέρσι, λοιπόν, είχαμε τις ψυχρές εισβολές Κάρμελ (18-19/12/21), Διομήδης (12-13/1/22), Ελπίδα (24-25/1), Φίλιππος τον Μάρτιο, που μπορεί μία κακοκαιρία να πήρε όνομα, αλλά χιόνισε 4-5 φορές. Και δεν έβαλα και μία μίνι ψυχρή εισβολή στις 8 Φλεβάρη, ούτε άλλη μία στις 29 Γενάρη. Ομοίως, το 2021 είχαμε τη Μήδεια 15-16/2, τον Λέανδρο 16-18/1, ενώ και στις 27-28/1 έπεσαν για πολύ λίγη ώρα, πάντως, νιφάδες και μέσα στην Αθήνα, ακόμα και στα παραθαλάσσια.

      Πού θέλω να καταλήξω; Ότι τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον, ο χειμώνας εμφανίζεται συνήθως στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και κρατάει σχεδόν όλο τον Μάρτη, ενίοτε και μέχρι τις αρχές Απρίλη. Κατανοώ, βέβαια, ότι αν κάποιος ανυπομονεί για ψυχρές εισβολές από τα τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη και έχουμε φτάσει τέλη Γενάρη, λογικό να έχει πάθει κάτι σαν στερητικό σύνδρομο. Σε συνδυασμό με τη νοσταλγία για την Ελπίδα, πέρσι τέτοια μέρα (24/1).


      Μιλάω

      Διαγραφή
  43. Βλέπω χιονοπτώσεις μόνο στην ορεινή Ξάνθη δηλαδή από τα 1000 μέτρα και άνω όπως κατά κόρο γίνεται τα πολλά τελευταία χρόνια. Πολύ σπάνιες οι χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και π πεδινά του νομού και ακόμα πιο σπάνιες οι χιονοστρωσεις λόγω των θερμοκρασιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ο χειμώνας στη πεδινή Θεσσαλία με τα κάποτε πολλά χιόνια του είναι ακόμη απών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός..απο το 2017 εχει να ρίξει σωστό χιόνι!
      Τα υπόλοιπα του 19 και του 21 δεν ήταν τα...κάποτε όπως τα είπες.
      Εγω τα χαρακτήρισα ψευτοχιονα.
      Και αναφερόμαστε στα πεδινά 100μ πάνω κάτω,γιατι όπως λέγεται απο πολλούς πεδινά είναι και τα 600μ.
      Αλλά όπως λέω πάντα αυτό ισχύει και για άλλες ηπειρωτικές περιοχές δηλ.ειναι γενικό το πρόβλημα.
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
  45. Ζήσαμε να βλεπουμε ισχυρές καταιγίδες στη θεσσαλονικη και καλοκαιρινού τύπου πλημμύρες στη βόρεια Ελλάδα και όλα αυτά Ιανουάριο μήνα. Και εκεί που πρέπει να κάνει τις καταιγίδες αυτή την εποχή δεν τις κάνει. Υπομονή υπομονή αλλά μου φαίνεται μαζί με την υπομονή θα τελειώσει και ο χειμώνας και τότε θα ξεκινήσει η ηλιόλουστη άνοιξη και βροχές δεν θα έχουμε δει. Ας κάνω υπομονή και μάλλον βροχές θα δω στον….ύπνο μου. Ας διασκεδάσω και λίγο την τραγική κατάσταση που βιώνουμε!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλημέρα, πιάσαμε ήδη 20 χιλιοστά βροχής από το καλοκαιρινό βραδινό μπουρίνι στην Θεσσαλονίκη. Γιάννης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Δεν έχει εξαφανιστεί ο χειμώνας, όπως γράφει η συντριπτική πλειοψηφία, αλλά φέτος είναι διαφορετική (προς το παρόν) η κυκλοφορία από τους χειμώνες του 2019, 2020, 2021 και 2022 (και για αυτό χιονίζει πολύ συχνά στη Βρετανία για παράδειγμα, αλλά ακόμα και στην Ισπανία τοπικά), όπως ανέφερε πολύ σωστά ο Ι.Κ. σε σχόλιο του πιο πάνω. Με ένα σχόλιο τα είπε όλα ο άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλημέρα σας, το χιόνι στα πολύ πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της κεντροανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, είναι ύπουλο. Δεν προβλέπεται ούτε δυο μέρες πριν έρθει. Γι' αυτό, γρηγορείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα ανοιχτά Χρήστο!
      Το στίγμα εδόθη.
      Ότι θέλει ο Θεός καιρός τώρα....

      Διαγραφή
  49. Kαλημέρα και από το ομιχλώδες Βόιο...με 3,6...σήμερα μου ρθε να πω και ένα καλό λόγο για την ΕΜΥ καθώς παρατήρησα...ότι έχει εισάγει για τα καλά και τα επικαιροποιημένα έκτακτα δελτία...δλδ πέρα από τον βασικό έκτακτο δελτίο καιρού μία επιδείνωση παρακολουθείται και υπάρχουν συνεχείς επικαιροποιήσεις...ανάλογα με τα πραγματικά στοιχεία.Νομίζω όμως ότι τα ΜΜΕ στέκονται ακόμα στα αρχικά έκτακτα.Το είχαμε θίξει εδώ και μπράβο...τους..!
    Κατά τα λοιπά....περιμένω χιόνι χωρίς αστερισκους όρους προυποθέσεις..αυριο το απόγευμα...αλλά σήμερα παρακολούθησα τα πρωινά τρεξίματα..για τα οποία δεν μπορώ να πώ ότι έιναι σε γνώριμα μονοπάτια...έχουμε μία πολική μάζα...που μέχρι χθες εφθανε στο πλάτος..της Ρουμανίας..σήμερα να σκαβει συνέχεια Αδριατική..περίεργο.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή αυτή η εξέλιξη της ΕΜΥ προς την επικαιροποίηση των εκτάκτων.

      Διαγραφή
  50. Εφιστώ την προσοχή του αγαπητού κ. Ζιακόπουλου.

    Η ανάρτηση του εμπεριέχεται με την κακότεχνη συνήθεια του copy paste σε άρθρο γνωστής ιστοσελίδας ειδήσεων χωρίς να γίνεται αναφορά στο όνομα του ή στο μπλογκ.

    https://www.protothema.gr/greece/article/1331974/kairos-o-heimonas-erhetai-gia-na-meinei-tin-pebti-i-pio-duskoli-imera-epireazetai-kai-i-attiki/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια παράγραφος είναι του κ.Κολυδά επίσης.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  51. NW Pindos
    Να πούμε καταρχήν, λόγω της συζήτησης που γίνεται, ότι ως κλιματική αλλαγή νοείται η ΔΟΜΙΚΗ μεταβολή των παραμέτρων που καθορίζουν τον καιρό και το κλίμα γενικότερα (αλλαγή της ροής των πραγμάτων της φύσης δηλαδή). Το κρίσιμο κατά τη γνώμη μου ζήτημα δεν είναι τόσο εάν έχουμε κλιματική αλλαγή, όσο το εάν για την αλλαγή αυτή υπαίτια είναι η βλαπτική επενέργεια του ανθρώπου στο περιβάλλον ή πρόκειται για μία φυσική διεργασία επαναλαμβανόμενη ενδεχομένως ανά τους αιώνες. Εδώ είναι το μεγάλο θέμα. Είχαμε επισημάνει και παλαιότερα ότι οι χειμώνες που γνωρίζαμε εμείς παλαιότεροι (και δεν έχει γνωρίσει καθόλου η γενιά του ευρώ) έχουν πλέον παρέλθει λόγω της μετατόπισης των παρυφών του Σιβηρικού σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα να μην έχουμε σταθερές για χειμώνα θερμοκρασίες. Ουδέποτε θυμάμαι σε παλαιότερες εποχές π.χ. πόλεις της δυτικής Μακεδονίας να έχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας 14 ή 15 βαθμούς (και να είχαν θα ήταν κάτι εντελώς συμπτωματικό). Ψάχνουμε αυτή τη στιγμή τον κλασικό χειμώνα στα 1500μ. Η Θεσσαλονίκη γιατί δεν χιονίζεται εδώ και χρόνια; Η Θεσσαλονίκη χιονιζόταν πάντοτε με σύστημα από τα δυτικά και παγερούς βοριάδες (κατάσταση σύγκλισης). Αυτό γιατί δεν συμβαίνει τώρα; Είναι απλό. Διότι όταν η πόλη έχει ακόμη και 17 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας πότε θα προλάβει με την ψυχρή εισβολή αυτή η θερμοκρασία να πάει στο -2; Και να προλάβει ακόμη (αδύνατο) θα έχει φύγει ο υετός. Ο Σιβηρικός κρατούσε σταθερές τις θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου και συγχρόνως τα χαμηλά από τα δυτικά είχαν διάρκεια διότι αποκόπτονταν και εγκλωβίζονταν και δεν είναι όπως τώρα εξπρές. Γι αυτό, αν αυτή η κατάσταση συνεχισθεί μόνιμα, που ελπίζουμε να είναι κάτι παροδικό (που το παροδικό, βέβαια, στη φύση μπορεί να είναι και τα 100 ή 200 χρόνια) η Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται ποτέ (με την υπάρχουσα κατάσταση) να δει χιόνια. Στην Ελλάδα ότι καλό για βροχές και χιόνια έρχεται είναι πάντοτε από τα δυτικά. Από τα ΒΑ ότι καιρός έρχεται (ψυχρές εισβολές κλπ.) πέραν του ότι επηρεάζει μόνο τα ανατολικά προσήνεμα, έρχεται και σπάνια. Αυτό το μοτίβο βλέπουμε, ως επί το πλείστον, εδώ και κάποια χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κανένα θέμα δεν τίθεται, κατά την ταπεινή μου γνώμη, με την ισχυρότατη επιστημονική σύγκλιση, σε επίπεδα συντριπτικής πλειοψηφίας, υπέρ της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

      να συμπληρώσω στην εύστοχη προσέγγιση των αιτιών που έχουν δυσκολέψει τη χιονόστρωση στη Θεσσαλονίκη, τη θεσσαλική (πεδινή) εμπειρία: τα καλά χιόνια έρχονται με συνδυασμό εγκλωβισμού ψύχους και συστήματος από τα δυτικά. προϋπάρχουσες υψηλές θερμοκρασίες και κακός συγχρονισμός υετού - θερμοκρασίας, είναι οι αντίπαλοι. να χιονιστούμε "με τη μία", όπως στη Μήδεια (14.2.2021) με 15 °C προ 48ώρου, συμβαίνει μεν, ως εξαίρεση δε.

      σε συστήματα σαν το αυριανό, έχει συμβεί γύρισμα σε χιόνι, για κάποιες ώρες, προς το τέλος του υετού, κυρίως με ΒΔ άνεμο και συνηθέστερα στην Καλαμπάκα. (όχι και μεγάλη έκπληξη, βάσει του χάρτη πρόβλεψης χιονοπτώσεων και της γεωγραφικής της θέσης).

      Διαγραφή
    2. Είχε χιονίσει το 2019 με την κακοκαιρία Σοφία στη Θεσσαλονίκη και όχι μία, αλλά τρεις φορές, νομίζω. Και το 2017, επίσης, με την Αριάδνη. Κάτι νιφάδες που έπεσαν και πέρσι, την πρώτη μέρα της Ελπίδας (23/1) δεν τις προσμετράω, αλλά και πάλι μην κάνετε λες και έχει να χιονίσει κάναν αιώνα. Με την ίδια λογική, στην Αθήνα από το 2008 χιόνισε ξανά το 2017, αν εξαιρέσουμε κάτι σκόρπιες νιφάδες το 2011 (11 Μάρτη), το 2013 (7 Γενάρη) και το 2015 (10-11 Φλεβάρη). Ήταν χιονοπτώσεις του δεκάλεπτου, άντε τέταρτου.

      Επί της ουσίας, νομίζω ότι δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα, επειδή δεν χιόνισε σε ένα μέρος για 2-3 χρόνια και το αντίστροφο. Βέβαια, όταν κάποιος "κυνηγάει" τα χιόνια από Νοέμβρη ως Απρίλη, ακόμα κι ένας "στεγνός" μήνας φαντάζει σαν αιώνας. Για να αντιστρέψω τον στίχο του τραγουδιού "περασμένος αιώνας, πέρασε σαν χειμώνας"...

      Διαγραφή
    3. Βαγγέλη, προσπαθώ να μεταφέρω ψυχρά στοιχεία και παρατηρήσεις, για την περιοχή μου. σποραδικές νιφάδες και χιονόπτωση μιας ώρας δεν λογίζονται άξια αναφοράς συμβάντα για τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. για την Πάτρα η θέαση νιφάδας είναι αξιοσημείωτο γεγονός. αυστηρά μαθηματικά μιλώντας, από το μισό μέτρο χιόνι στις 1.2.2012 έχουμε 4 μη εφήμερες χιονοστρώσεις στα Τρίκαλα (την εξής μία Αριάδνη, θα 'λεγε ο συντοπίτης Γιώργος): 11.1.2017 (40 cm), 4.1.2019 (7 cm), 9.1.2019 (15 cm) και 14.2.2021 (20 cm). στη Μακεδονία (πλην Δυτικής, προφανώς) αντιλαμβάνομαι ότι είναι λιγότερες. καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  52. Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους. Κύριε Ζιακόπουλε, είναι δόκιμος ο όρος "ημιπεδινός,-ή,-ό" και αν ναι, ποια υψόμετρα αφορά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω δει αυτόν τον όρο. Έχω όμως τη γνώμη ότι αν υπάρχει τέτοια διάκριση, αυτή θα γίνεται με βάση την κλίση του εδάφους και όχι το υψόμετρο.

      Διαγραφή
  53. Επειδή κάποιοι έχουν κουράσει στα ΜΜΕ τίποτα φοβερό και κραυγαλέο δεν έρχεται!
    Μία τυπική χειμερινή κακοκαιρία μέτριας έντασης.
    Παλιές εποχές αυτά ήταν ψωμοτύρι.
    Μάλιστα η κακοκαιρία δεν θα είναι καν συμπαγής!
    Γιά έναν ο οποίος δεν ασχολείται με τα καιρικά φαινόμενα καμία εντύπωση δεν θα προκαλέσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες οι κίνδυνοι από ισχυρές καταιγίδες ή από πολύωρες βροχές αξιόλογης έντασης είναι στην εποχή μας μεγαλύτεροι λόγω της αστικοποίησης, της αυθαίρετης δόμησης και της γενικότερης υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
      Πέρα από αυτά, πιστεύω ότι η επικείμενη κακοκαιρία κρύβει κινδύνους που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

      Διαγραφή
  54. Ρεκόρ ψύχους στην Βόρεια Κίνα στο Τζιντάο με -53..βαθμούς...την 22 ιανουαρίου...σημειώνω οτι η περιοχή βρίσκετα στα Ανατολικά κράσπεδα του Σιβηρικού ..γνωρίζω βέβαια τις επιφυλάξεις του κυρίου Ζιακόπουλου για τις μετρήσεις...πηγή..severeweatherEU..
    ..εγώ κύνδηνο βλέπω στην περιοχή της Αιτωλοκαρνανίας -Πρεβεζας...για μεγάλα υψη βροχής....τα υψη χιονιού στην Δυτική Μακεδονία...δεν με ανυσηχούν και τόσο...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ελπιδοφόρα τα τελευταία τρεξίματα για τα Γιάννενα Τετάρτη βράδυ-ξημερώματα Πέμπτης! Λέτε να τα καταφέρει τελικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Κύριε Ζιακόπουλε, θέλουμε απόπειρα εκτίμησης χιονιού για τα Γιάννενα. Εκεί που με ανατολικούς ανέμους έδειχνε αστείο και μόνο σαν ενδεχόμενο, πλέον έχουμε τα δύο μοντέλα (ευρωπαϊκό και αμερικάνικο) που όχι μόνο χιονίζουν την πόλη, αλλά δίνουν κι αξιόλογη χιονόστρωση. Δυσκολεύομαι, αν όχι αδυνατώ, να το πιστέψω.
    Καλό απόγευμα,
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Καλήσπερα στον Δάσκαλο κ σε ολη την παρεα Αρκετη βροχή εδω στην περιοχη της κεντρονοτιας ευβοιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή