Πρώτα βλέπουμε πώς θα ξεμπερδέψουμε με το βραδυκίνητο «τέρας» που θα στροβιλίζεται επί πολλές ημέρες στα Δ-ΒΔ μας και μετά ψάχνουμε για… πολικές αρκούδες!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους στη Δ. Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Α. Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ΒΔ Ελλάδας (κρίσιμα υψόμετρα στην Ήπειρο τα 900 με 950 μέτρα και στη Δ. Μακεδονία τα 750 με 800 μέτρα). Κατά τα άλλα, οι Δ-ΝΔ άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ και στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 


Το Σάββατο (21/1), ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από το Τυρρηνικό Πέλαγος προς την Αδριατική θα επηρεάσει με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά και ΒΔ ημιορεινά) κυρίως τη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ με ένταση ως τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Κυριακή (22/1), ο καιρός γενικά θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα και τις Δ-ΝΔ περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι τη νύχτα προς τη Δευτέρα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και τη Δ-ΒΔ Πελοπόννησο τα φαινόμενα θα ενταθούν. 

Τη Δευτέρα (23/1), βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται κυρίως στη Δ. Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και αργότερα στα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Β. Ιόνιο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη (24/1), τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας και οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. 

121 σχόλια:

  1. Eπιτέλους Κύριε Ζιακόπουλε μας δώσατε τις πολλές μέρες....καθώς τα μοντέλα εξαφάνισαν με συνοπτικές διαδικασίες το χαμηλό..από την Δευτέρα και μετά...τώρα η ύπαρξη ενός τέτοιου χαμηλού δυτικά βορειοδυτικά μας...δεν μας απαγορεύει για τους Βόρειους τις φαντασιώσεις...καθώς βορειότερα από εμάς εγκαθίσταται σιγά σιγά...μεσηβρινή κυκλοφορία.Οσο για τις αρκούδες..έχετε δίκαιο...αργούν.αλλά..αποφάσισαν να ανταποκριθούν στα γράμματα..εκεί ίσως να έχουμε σκυτάλη στα Ανατολικά.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπαρχουν μακρυνα σεναρια που φερνουν το βαθυ κρυο απο τα βορειοδυτικα....

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη Στοκχόλμη.Χωρίς ακρότητες φαίνεται να συνεχίζει η επόμενη βδομάδα εδώ στο βορρά .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ νομίζω ότι , κατά το "ιερόν τέρας της τέχνης", εν προκειμένω πρόκειται για το "ιερόν τέρας του καιρού ",το οποίο θα αποδώσει τα μέγιστα στο ρόλο του .Βγάζω εισιτήριο για τις πρώτες θέσεις πλατεία !.-==========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ σωστά δάσκαλε.. ποιες πολικές αρκούδες..στρατος απο υποσαχαριες καμήλες ήρθαν..οι πυραμίδες της Αιγύπτου μας λείπουν και είμαστε κομπλέ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκπληκτικό το σχόλιο σου φίλε Βασίλη! Για γέλια και για κλάματα. Δυο μέρες τώρα φοράω καλοκαιρινό μπουφάν κι έχω κλειστή θέρμανση. Πού; Στη Θεσσαλονίκη ! Πότε; Μέσα Γενάρη, υποτίθεται τον ψυχρότερο μήνα.
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
  5. Μάλλον τα βλέπει επικίνδυνα τα πράγματα ο δάσκαλος. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από ένα σχετικά στάσιμο και βαθύ βαρομετρικό χαμηλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεχής κυκλογέννεση με δημιουργία διαδοχικών μετώπων κακοκαιρίας με πολλές βροχές σε όλη την χώρα.

      Διαγραφή
  6. Ερώτηση: Μεσημβρινή είναι η κυκλοφορία μόνο από Βορρά προς Νότο; ή και το αντίστροφο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το βόρειο ημισφαίριο ναι.. Από βορρα προς νότο.

      Διαγραφή
    2. Είτε στο Βόρειο είτε στο Νότιο Ημισφαίριο μεσημβρινή κυκλοφορία σημαίνει κυκλοφορία κατά μεσημβρινό, δηλαδή από το Βορρά προς το Νότο ή από το Νότο προς το Βορρά.

      Διαγραφή
  7. NW Pindos
    Μετά την ανωτέρω πρόγνωση του καιρού, για όσους ενδιαφέρονται, τα ύψη χιονόστρωσης θα είναι τα ακόλουθα (στις περιοχές, που θα βρίσκονται κυρίως στο επίκεντρο της κακοκαιρίας από αύριο μέχρι Δευτέρα βράδυ χοντρικά). Να διευκρινισθεί, καταρχήν, ότι ΑΝ οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν σε πιο χαμηλά επίπεδα 3 με 4 βαθμούς και είχαν προηγηθεί φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες ένα τέτοιο σύστημα αυτή την εποχή ΘΑ άφηνε: 30-40 εκατοστά στα ημιορεινά (550-600μ. υψόμετρο), κοντά στα 80 εκατοστά στα 1000μ. υψόμετρο, πάνω από 80 εκατοστά στα 1350μ. υψόμετρο, πάνω από ένα μέτρο στα 1500μ., πάνω από ενάμισι μέτρο στα χιονοδρομικά κλπ. κλπ..
    ΟΜΩΣ: Λαμβανομένων υπόψη των υψηλών θερμοκρασιών των προηγούμενων ημερών, της αστάθειας, που υπάρχει στα στρώματα της ατμόσφαιρας λόγω αυτής της κατάστασης και του γεγονότος ότι η θερμοκρασία στα 1500μ. δεν είναι αυτή που θα θέλαμε με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να ξεκινάνε στην καλύτερη περίπτωση από τα υψόμετρα της πρόγνωσης (800μ. και πάνω και μάλιστα με διακυμάνσεις χιονουετού - χιονόνερου κλπ) οι χιονοστρώσεις (και μάλιστα εκεί που θα εντοπίζονται τα πιο καλά φαινόμενα - ΔΒΔ χώρα-) θα έχουν, εκτιμώ, ως εξής: Το πολύ 10 ίσως και 15 εκατοστά στα 1000μ. (μεγάλα ποσοστά υετού στα υψόμετρα αυτά θα χαθούν σε χιονόνερο ενώ και τα χιλιοστά του χιονουετού δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα εκατοστά χιονόστρωσης). Γύρω στα 30 ίσως και 40 εκατοστά στα 1350μ. υψόμετρο και μάλιστα υπό προϋποθέσεις ανάλογα με την περιοχή, γύρω στα 60 εκατοστά χιονιού στα 1500 μ. και στα χιονοδρομικά με υψόμετρο από τα 1600μ. και πάνω (της Δ-ΒΔ χώρας, σε προηγούμενη ανάρτηση αναφέραμε ποια θα είναι αυτά) πιθανόν από 80 εκατοστά και πάνω και πάλι όμως υπό προϋποθέσεις. Εκτιμώ ότι τα χιονοδρομικά της Δ-ΒΔ χώρας θα έχουν χιονοστρώσεις ικανές για χιονοδρομία τουλάχιστον για όλο το χειμώνα (καταρχήν) και σε ποσότητα ασφαλείας υπό την έννοια της διατήρησης της ποιότητας του χιονιού από ενδεχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας αν εμφανισθεί μετέπειτα (αν εμφανισθεί). Μετά το τετραήμερο ΠΣΚ - Δευτέρα θα ήταν ιδανικό να είχαμε ακόμη ένα κύμα χιονιού μέχρι τέλος Γενάρη. Τέλος, να σημειωθεί ότι λόγω της υφής των κακοκαιριών τα τελευταία χρόνια, πιο αξιόλογες φαίνονται να είναι οι κακοκαιρίες των ανατολικών προσήνεμων όπου με ένα δυναμικό αίτιο ψυχρής εισβολής υψόμετρα της τάξης των 500-600μ. (λ.χ. Στενή Ευβοίας, Βίλια κλπ.) χιονίζονται με την ευκολία, που χιονίζονται τα ορεινά χωριά πάνω από τα 1200μ. στην ηπειρωτική χώρα και μάλιστα χιονίζονται με μεγάλες ποσότητες χιονιού, που δεν απαντώνται πλέον στα αντίστοιχα υψόμετρα (500-600μ.) της Δ. Μακεδονίας ή της Ηπείρου. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νικόλαος Παντελικίζης19 Ιανουαρίου 2023 στις 5:59 μ.μ.

    Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε, ευχαριστούμε για την ενημέρωση του καιρού μέχρι την ερχόμενη Τρίτη...
    Θα μιλήσω για τον εαυτό μου, απαντώντας για τις... αρκούδες που ψάχνουμε.
    Αυτό που ζητάμε είναι μια ψυχρή εισβολή να μας θυμίσει χειμώνα, γιατί έχουμε ακόμα και έχουμε ακόμα, φτάνουμε τέλος Ιανουαρίου και μένει ο Φεβρουάριος,σε ένα χειμώνα μέχρι τώρα,τον χειρότερο (θερμόμετρο) που έχω να θυμάμαι από το 2007(Δεκέμβριος 06-Φεβρουαριος 07)...
    Πιστεύω ότι η αναφορά για τις αρκούδες, πηγαίνει σε ορισμένους ανθρώπους που τους έχει δωθεί βήμα για την ενημέρωση του καιρού και εδώ και πάνω από δεκαήμερο μιλάνε για κρύα τέλος Ιανουαρίου, για ατμοσφαιρικά βουνά που θα φέρουν πολύ κρύο καιρό Φεβρουάριο και δυστυχώς η πλειοψηφία ιστοσελίδων ενημερωτικού χαρακτήρα αναπαράγουν και διαβάζει ο κόσμος ο οποίος νομίζει πως ότι πουν αυτοί οι άνθρωποι,θα γίνει και μετά γυρίζουν και λένε οι μετεωρολόγοι πάλι έπεσαν έξω κλπ...
    Μόνο που αν κοιτάξουμε σε όσα μας έχετε πει εδώ και ημέρες, δεν φαινόταν κάποια αξιόλογη ψυχρή εισβολή (που θα φέρει χιόνια στα πεδινά) και οι χιονοφιλοι μπορούν να παρακαλάνε τον..."Άγιο"Φεβρουάριο μήπως φέρει κρύο...
    Ζώντας με αυτή την... ελπίδα φοβάμαι πως θα έχει φύγει ο χειμώνας και κρύο δεν θα έχουμε καταλάβει...
    Συγγνώμη αν κούρασα και έβγαλα τον καημό μου...
    Προσοχή λοιπόν στους κατοίκους των περιοχών που αναφέρετε στην πρόγνωση του καιρού μέχρι την Τρίτη.
    Καλό απόγευμα σε όλους τους φίλους του μπλόκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ατμοσφαιρικά βουνά?
      η μήπως ατμοσφαιρική κυκλοφορία ήθελες να γράψεις?

      Διαγραφή
    2. Νικόλαος Παντελικίζης20 Ιανουαρίου 2023 στις 10:12 π.μ.

      Κάποιος μετεωρολόγος (;) καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας εδώ και ημέρες μίλαγε για ατμοσφαιρικό βουνό που θα κυριαρχήσει τέλος Ιανουαρίου και Φεβρουάριο και θα φέρει σκληρά κρύα!
      Δεν γράφω το όνομα του γιατί δεν χρειάζεται, νομίζω οι περισσότεροι κατάλαβαν...
      Αυτός εννοεί τον Αζορικο αντικυκλώνα ο οποίος όμως δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα φέρει χειμώνα στην χώρα μας η άνοδος του σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη...
      Είναι κι άλλες παράμετροι για να συμβεί αυτό

      Διαγραφή
  9. Εχομε ακόμη καιρό. Ο χειμώνας 2002-2003 άρχισε μόλις την 26 Ιανουαρίου και τελείωσε τέλη Μαρτίου, με πέντε χιονιάδες. Ειδικά ο Φεβρουάριος 2003 θεωρήθηκε ο ψυχρότερος από τον αντίστοιχο μήνα του 1929. Μόνη διαφορά σε σχέση με φέτος ήταν ότι τότε είχαμε βροχοπτώσεις-ρεκόρ στο πρώτο μέρος του χειμώνα εκείνου, τουλάχιστον στην Κρήτη. Γιώργος Στυλιανάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ αργεί ομως φίλτατε ο φετινός χειμώνας και δεν ξέρω(τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι) να είχαμε τέτοιο μακροσκελές διάστημα συνεχόμενων νοτιαδων και ξηρασίας. Επίσης μου κάνει εντύπωση ποσό ισχυρές βροχές πέφτουν σχεδόν παντου γύρω μας, ειδικά στο τρίγωνο Κυπρος-Βόρεια Αφρικη (και Αίγυπτος)-Ισραηλ/Λιβάνης και όχι εδω. Είναι να τρελαίνεσαι πραγματικά. Ευχομαι να δούμε καμία βροχή έστω της προκοπής και χιόνια στα βουνά που είναι σε τραγική κατάσταση γυμνά ακόμα τέλη Ιανουαρίου.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    2. Φίλτατε Γιώργο, όπως και να τα δούμε τα (μέχρι στιγμής) καμώματα της τρέχουσας σεζόν, δεν στρογγυλεύονται ούτε ωραιοποιούνται. Και σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται το παράδειγμα του 2003 ότι θα έχουμε όψιμο χειμώνα. Οι γενικοί/συνοπτικοί δείκτες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (αντικυκλώνες, θέση αεροχειμάρρων, συστήματα Ατλαντικού κλπ.) είναι δυστυχώς δυσοίωνοι, τουλάχιστον για το νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Και φυσικά η φετινή σεζόν δεν είχε στο πρώτο μέρος της ούτε καν πολλές βροχές, όπως εκείνη του 2002-2003, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι μας φυλάει τον χειμώνα για αργότερα. Έχει χαθεί στ' αλήθεια υπερπολύτιμος χρόνος.

      Παναγιώτης-Χανιά

      Διαγραφή
    3. Η κακοτυχία των Χανίων επεκτάθηκε φέτος σε όλη την Κρήτη.

      Διαγραφή
    4. Iσραήλ φέτος δεν εχει βρέξει καθόλου. Μπορεί περιοχές όπως το Τελ Αβιβ να μαζεύουν 400-500μμ μέσα σε 2-3 μήνες και φέτος τους έχει φάει η καλοκαιρία.

      Γιάννης
      Νέα Φιλαδέλφεια

      Διαγραφή
  10. Πάντως αυτοί οι διαχειριστές των μοντέλων είναι αν μη τι άλλο ευφάνταστοι.. Αν είναι και γενναιόδωροι ας αφήσουν αυτούς τους μακροπρόθεσμους χάρτες 2-3 ημέρες ακόμη έτσι να το χαρούμε ..έστω εικονικά. Και φυσικά να γελάσουμε με Κλέαρχους , Μαρίνες και κοντούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα καιρικά μοντέλα φτιάχνονται από ανθρώπους,αλλά όχι οι προβλέψεις τους,δεν εξαρτώνται από τους ανθρώπους όσο αφορά σε αυτά που παρουσιάζουν.
      Λειτουργούν με βάση την στατιστική από ένα σύνολο δεδομένων των παραμέτρων......
      Οσο για την αξιοπιστία των μοντέλων οι προγνώσεις τους στις 15 μέρες μπροστά είναι λογικό να είναι μηδενικές και απλώς υπάρχουν για το μάτι....

      Διαγραφή
  11. Δάσκαλε, θεωρείται-ή είναι- καιρός τύπου "Π" αυτός που περιγράφετε, για τις επόμενες ημέρες;
    Αν ναι, οι Θεσσαλοί, δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι στην κατανομή του υετού και την έντασή του η ορογραφία και οι άνεμοι στα χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας είναι σημαντικοί παράγοντες. Όμως, ως τα τέλη της άλλης εβδομάδας οι άνεμοι στη Θεσσαλία δεν θα παραμείνουν ΝΔ. Παίζουν σοβαρά και οι Α-ΝΑ άνεμοι με συνέπεια να σημειωθούν στην περιοχή σας και αξιόλογες βροχές.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ!
      Υ.Γ. Με τις αλλεπάλληλες αστραπές που σημειώνονται απόψε πίσω από τ' Άγραφα,
      αυτά φαντάζουν σαν ξαπλωμένος γίγαντας, απ' τον κάμπο που τα παρατηρώ,
      ενώ εξακολουθεί να υπάρχει θαυμάσια ξαστεριά.
      Καλό ξημέρωμα σ' όλους!

      Διαγραφή
    3. ΧΑ! συνεσφιγμένο μέτωπο...στο ύψος τηςΘεσσαλίας..με ανατολικούς στο Ανω Βόιο..και ΒΑ πιο βόρεια....ενα γόνα χιόνι στο χωριό μου.....από αυριο ετοιμάζονται προμήθειες.......(λαχανο,χοιρινό,ρέγγα.....κρασί εχει ο ασπονδος γείτονας)...."θωμάς"

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα κ.Ζιακόπουλε, κανένα πρόχειρο διαγωνισματάκι θα βάλετε έτσι για εξάσκηση τώρα που είμαστε χαλαρά. Ευχαριστώ Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα σε όλους! Απότομη πτώση της θερμοκρασίας στην Κερκυρα με τους 17-18 βαθμούς του μεσημεριού να γίνονται 9-10 μετά τις 6μμ και την καταιγίδα να συμπληρώνει το σκηνικό! Αυτή την ώρα τη δυνατή βροχή έχει διαδεχτεί ψιλόβροχο.Τις προηγούμενες ημέρες, παρά τις προβλέψεις των μοντέλων για βροχές, είχαμε ελάχιστες μπόρες πολύ μικρής διαρκείας με πολλή σκόνη και άνεμο. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια! Στα θετικά των επόμενων ημερών είναι ότι τα βουνά μας θα πάρουν καλές ποσότητες χιονιού! Ευχή το ίδιο και για τα πεδινά! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σας μιλάω ειλικρινά, σήμερα είδα κάμπιες στη σειρά παρατεταγμένες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυριο με τις βροχες στην αθηνα(αν δεν κανω λαθος απο τις αναφορες στα δικα σου σχολια πρεπει να μενεις Αθηνα)θα δεις και σαλιγκαρια βεβαιως-βεβαιως!

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω να τις πάτησες Αποστόλη γιατί δεν έχουν φυσικούς εχθρούς. Στην περιοχή μου έχουν ήδη ρημάξει τα πεύκα και β. Εύβοια που ήμουν τα Χριστούγεννα έχουν ξεράνει ολοκληρωτικά πάρα πολλά! Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να έχουν κάνει τόση ζημιά μέσα στον χειμώνα! Σπύρος, Αθήνα

      Διαγραφή
    3. Οι κάμπιες, αν εννοείς αυτές που είναι χνουδωτές, κιτρινόμαυρες και πέφτουν από τα πεύκα, βγαίνουν συνήθως τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη και την άνοιξη έχουν γίνει πια πεταλούδες.Τις έχω δει και με σχετικά κρύο καιρό μία φορά, στις 2 Φεβρουαρίου. Ο κύκλος της ζωής τους αρχίζει, δηλαδή, από τον χειμώνα και από το στάδιο της προνύμφης, που προηγείται αυτού της κάμπιας.

      Είναι κάτι αντίστοιχο με την αμυγδαλιά, που ανθοφορεί επίσης τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη. Πάντως, φέτος άνθισαν πρόωρα και οι τσιντόνιες - ένα φυτό με κόκκινα λουλουδάκια και σκληρό κορμό με πολύ αιχμηρά αγκάθια, ιαπωνικής προέλευσης - ενώ συνήθως αυτό συμβαίνει μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

      Διαγραφή
    4. Ας όψεται που βιαζόμουν, αλλιώς θα φωτογράφιζα

      Διαγραφή
    5. Τάσος (ορεινά γρεβενά)20 Ιανουαρίου 2023 στις 10:21 π.μ.

      Καλημέρα σε όλη την παρέα. Στην περιοχή μου έβρεξε καλά από το απόγευμα μέχρι το ξημέρωμα. Όπως βλέπω το βουνό, η χιονόστρωση ξεκινάει από τα 1400μ. Περιμένουμε τα επόμενα με μεγάλη αδημονία και ελπίζω σε μια καλή χιονόπτωση στο χωριό μου στα 950μ.

      Αναφορικά με τις κάμπιες και τα ξεραμένα πεύκα στη β. εύβοια και την αττική, πρόκειται για δυο διαφορετικα φαινόμενα που σχετίζονται όμως και τα δύο άμεσα με τις περσινές μεγάλες πυρκαγιές που ώθησαν τους πληθυσμούς των εντόμων από τις καμένες περιοχές στα δίπλα δάση.

      Οι κάμπιες δεν σκοτώνουν αλλά αδυνατίζουν τα δέντρα. Ακόμα και αν φάνε όλες τις βελόνες, επειδή ολοκληρώνουν τον κύκλο τους ως κάμπιες νωρίς την άνοιξη τα νέα φιντάνια χτυπάνε και μεγαλώνουν κανονικά. Τα ξερά και δυστυχώς νεκρωμένα πεύκα οφείλονται σε φλοιοφάγα έντομα και το φαινόμενο απαντάται συχνά μετά από πυρκαγιές σε μια απόσταση μέχρι 10 χλμ από τη φωτιά και συνήθως κρατάει 2 με 3 χρόνια.

      Διαγραφή
    6. Σωστός, Τάσο. Ήθελα να το γράψω κι εγώ παραπάνω ότι οι κάμπιες δεν σκοτώνουν τα πεύκα, αλλά δεν ήμουν σίγουρος. Έχω διαβάσει, μάλιστα, και αυτό που αναφέρεις ότι ουσιαστικά βοηθούν το δέντρο να αναζωογονηθεί, βγάζοντας νέα φυντάνια. Η πλάκα είναι ότι σε πολλά εξοχικά μέρη τις περιλούζουν με βενζίνη και τις καίνε, με κίνδυνο να αρπάξει και καμιά φωτιά από τις ξεραμένες πευκοβελόνες.

      Γενικά, το καλύτερο είναι να αφήνουμε τα πλάσματα της φύσης στην ησυχία τους, Δεν υπάρχουν, άλλωστε, κακά και καλά έμβια όντα, όλα έχουν κάποια χρησιμότητα για να αποτελούν μέρος της φύσης.

      Διαγραφή
  15. Πιστεύω λογικό είναι να συμβαίνει να υπάρχουν και χειμώνες ανύπαρκτοι σαν τον φετινό είναι μια εξαίρεση στον κανόνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καποιοι γραφουν στο διαδικτυο καθε χρονο πως ο χειμωνας ειναι ανυπαρκτος.
      Αμα αυτος ειναι ο κανονας τοτε ποια ειναι η εξαιρεση?
      Αλλα δεν χρειαζεται καποιος να απαντησει.Γνωριζουμε πολυ καλα για ποιο λογο γραφονται τα συγκεκριμενα σχολια για τον καιρο που σχεδον παντοτε κρινονται εκτος τοπου και χρονου......

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς, ο κανόνας είναι ότι στην Ελλάδα επικρατούν ήπιοι χειμώνες - όπως γράφει, άλλωστε, και η ταυτότητα της πατρίδας μας στο wikipedia - με εξάρσεις κρύου κατά διαστήματα.

      Διαγραφή
    3. Βασικά, οι περισσότεροι που γράφουν αυτά τα σχόλια έχουν ταυτίσει τον χειμώνα με τα χιόνια στα πεδινά και μέσα στην Αθήνα. Όμως, ο χειμώνας έχει διάφορα πρόσωπα. Και αυτό με τους θυελλώδεις νοτιάδες των τελευταίων ημερών είναι ένα από αυτά. Άλλωστε, ακόμα και στις συμβολαιογραφικές πράξεις η απόσταση ενός οικοπέδου από τη θάλασσα ορίζεται με βάση το χειμέριο κύμα, επειδή αυτό φτάνει πιο βαθιά μέσα στη στεριά.

      Διαγραφή
    4. Όχι δεν είναι ανύπαρκτος είναι νορμαλ να έχουμε παρατεταμένο φθινόπωρο (και αυτό μόνο θερμοκρασιακα γιατί από βροχές τι να σου πω)
      Κάθε χρόνο σπάει μέσα στο καταχείμωνο ένα ρεκόρ θερμοκρασίας και να είναι πιο πιθανό να κάνει μια κατεβασιά που θα χιονίσει Άνδρο και Σύρο παρά την Βόρεια Ελλάδα . Η εξαίρεση είναι πλέον μέσα στο χειμώνα να έχεις κρύο. Με 2-3 εβδομάδες θερμοκρασίες στα φυσιολογικά για την εποχή- κάθε χρόνο- κι το πόλο όπου διάστημα πάνω από τα κλιματικά· δεν το λες και χειμώνα! Φαίνεται έχουμε συμφέροντα όσοι το βλέπουμε αυτό…

      Διαγραφή
    5. "Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα" δεν λέει και το τραγουδάκι που μας θύμισε τις προάλλες ο κ. Ζιακόπουλος;

      Διαγραφή
    6. Τι λέτε ρε παιδιά ποιος είπε για χιόνια στα πεδινά και στην Αθήνα? Εγώ που είμαι από Ξάνθη και δίπλα σε βουνό 1000 μέτρων δεν συνδεσα τα χιόνια με το χειμώνα.Απλως δεν κάνει πλέον καθόλου κρύο και δεν είχαμε βροχές από Ιούνιο και μετά ως τώρα Όσο για τα χιόνια πιστεύω ότι το χειμώνα νορμάλ είναι να χιόνιζει στα ορεινά της Θράκης δηλαδή στην οροσειρά Ροδόπης και αυτό δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια. Τι λέτε τώρα και γιατι διαστρεβλωνετε την πραγματικότητα?

      Διαγραφή
    7. Κι εμείς αυτό θέλουμε, φίλε. Να χιονίζει στα ορεινά της Θράκης και στα ορεινά γενικά.

      Διαγραφή
  16. Στην Ηπειρο το ξημέρωμα και τις πρωινές ώρες αύριο μού φαίνεται ότι θα χιονίσει πιό χαμηλά και από τη δυτική Μακεδονία 😕

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νερό με το τουλούμι έριξε στην Αθήνα. Χαλάζι, αέρας και κεραυνοί έδωσαν ρεσιτάλ. Η ορατότητα για 15-20 λεπτά ήταν χαμηλή. Ολιγόλεπτη η καταιγίδα αλλά ισχυρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όλο κολλάει ο τζίφος από χθες. Λέτε να μαγειρεύει τον μεγάλο χιονιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τελικά, πέρασε κι από 'δω λίγη βροχή, 16 χιλιοστά στην περιοχή μου.
    Έφτασε ξαφνικά καταιγίδα με αρκετούς κεραυνούς κατά τα μεσάνυχτα, ενώ συνεχίστηκε
    ποτιστική βροχή ως το ξημέρωμα.
    Επιτέλους , φυσιολογικότερη θερμοκρασία, 9 ' C αυτή την ώρα, καθαρή ατμόσφαιρα,
    και μυρωδιά φρεσκοποτισμένου χώματος, που τόσο μας έλειψε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής μετά από μια καταιγίδα μιας ώρας τα χαράματα που έδωσε 8,6 χλστ, ξανά ισχυρός νοτιάς όπως φυσάει το τελευταίο τριήμερο και συννεφιά που αρχίζει να ανοίγει. Θερμοκρασία 13c

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταιγίδα μιας ώρας και άφησε 8,6 mm ??? !.-=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Έτσι μάλιστα. Ευχαριστώ Χρήστο.Εμείς εδώ ψιλοπράγματα.Περιμένουμε μέσα στην ερχόμενη βδομάδα την ανατολική συνιστώσα.---======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Μπορεί να σκάσει από Σύρτη μεριά, ενδεχομένως δηλ. ακόμη καλύτερα!

      Διαγραφή
    4. Tamam, εκ Σύρτεως ερρύη τα κρείττω!.--=======Π.Α.

      Διαγραφή
  21. Χιόνια Παψη και Λαπατα στην Κόνιτσα.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ξημερώματα από τις 4 άρχισε η καταιγίδα στην περιοχή μου, συνοδεία σφοδρων ανέμων ενώ μετά τις 6 συνέχισε να βρέχει ποτιστικά.
    18,5 χιλιοστά έγραψε ο σταθμός μου.
    Πολυ καλά για τα διψασμένα χώματα.
    Συνεχιζω να πιστεύω ότι ο χειμώνας είναι πισω και γιαυτό θα παρακαλέσω όλους τους φίλους του παρόντος βηματος να μην τον "μοιρολογουν" από τώρα,ας αφήσουμε να κυλήσει ο χρόνος και αν δεν επιβεβαιωθουν όσα εγώ έχω πει εδώ και καιρό θα το παραδεχτώ δημοσίως και τότε τον "κλαιμε" όλοι μαζί με μπροστάρη εμενα.
    καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επειδή η συζήτηση είναι για τους χειμώνες...φυσιολογικοί είναι οι χειμώνες που από το Δεκέμβρη (τουλάχιστον) μέχρι και το Φλεβάρη (τουλάχιστον) έχει κρύο. Έχει χιόνια στα βουνά και στη Βόρεια Ελλάδα στα πεδινά και βροχές με περιστασιακά χιόνια και στα άλλα πεδινά.Αυτοί οι χειμώνες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν και τους θυμούνται αυτοί που είναι 40-45 και άνω στην ηλικία. Τα τελευταία πολλά χρόνια ζούμε ό,τι να ΄ναι. Φέτος παλεύουμε να πάμε σε φθινοπωρινές θερμοκρασίες και είναι 20/1! Βασίλισσα του χιονιού αναδεικνύεται η Αττικοβοιωτία-Εύβοια και τα νησιά του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου. Βαφτίζουμε βαρύ χειμώνα εκείνον που θα έχει μία διήμερη-τριήμερη χιονοκακοκαιρία (στην Αττική φυσικά) που θα "θάψει" το Σύνταγμα ενώ όλος ο υπόλοιπος χειμώνας έχει περάσει με ζέστες...Περνάμε ώρες μπροστά στα μοντέλα που "τάζουν" χιόνι σε κάθε "τρέξιμο" και τελικά έχει φτάσει Μάρτιος και ακόμα να βγει το "τρέξιμο". Ηδονοβλεπτικά παρακολουθούμε τις πυκνές χιονοπτώσεις στη Φλόριντα και τη Βόρεια Αφρική και χαιρέκακα το καλοκαίρι τους καύσωνες στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη...Υπάρχει κάτι φυσιολογικό σε όλα τα παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός. Παρεμπιπτόντως, στην Ευρυτανία σημειώνονται έντονες χιονοπτώσεις από τα 600 μ. κυρίως στα βορειοδυτικά της.

      Διαγραφή
  24. Καλημερα σε ολους. 10mm αφησε η καταιγιδα το πρωι στην περιοχη της κερατεας. Επεσε και λιγο χαλαζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαιρετισματα απο την συννεφιασμενη Λημνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τώρα που κοιτάω το βροχόμετρο __8 χιλιοστά βροχής έδωσε μέσα σε 15 λεπτά στο παλαιό Φάληρο. Τα πάντα ποτίστηκαν και καθάρισαν από την ισχυρή καταιγίδα που εκδηλώθηκε το ξημέρωμα. Πλέον, καθαρός αέρας και καθαρός ουρανός. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. NW Pindos
    Από σήμερα το βράδυ και σχεδόν όλη μέρα αύριο θα είναι η κορύφωση των φαινομένων του πρώτου κύματος. Στην Ήπειρο και στα δυτικά τμήματα της Δ. Μακεδονίας πάνω από τα 1200μ. θα υπάρξουν προβλήματα από τα χιόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. εμείς εδώ στην ανδρο όλο λάδι λάδι(ακούμε βροχες)αλλά από τηγανιτά τπτ(βροχές αξιόλογες δεν βλεπουμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μέχρι τα 850μ έφτασαν τα χιόνια σήμερα στο Παναιτωλικό μας!
    Μεγάλες ποσότητες χιονιού στα ψηλότερα και άκρως χειμερινός καιρός σε αίσθηση με αρκετά χιλιοστά στο νομό(από 25 έως 50mm)
    Από το βράδυ ξεκινάνε τα καλύτερα!

    Δάσκαλε τα φώτα σας.
    Τελικά με τι έχουμε να κάνουμε στο χαμηλό πού βρίσκεται στην Ιταλία?
    Παρακολουθώ στούς χάρτες τού oukmo ότι η πίεση στο κέντρο τού έχει πέσει αυτή τη στιγμή στα 989mb ενώ διακρίνετε και θερμός πυρήνας βάση θερμοκρασιών στο κέντρο του σε σχέση με την περιφέρειά τού.
    Στη δορυφορική ξεκάθαρα φαίνεται πιά το μάτι πού έχει δημιουργηθεί στο κέντρο τού.
    Μιλάμε γιά ένα απλά σύστημα χαμηλής πιέσεως κυκλωνικής φύσης ή γιά χαμηλό με ισχυρή βαροτροπική αστάθεια και τροπικά χαρακτηριστικά και θερμό πυρήνα - μάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον με υβρίδιο, Φώτη, στο οποίο κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά των βαρομετρικών χαμηλών των μέσων πλατών.

      Διαγραφή
    2. Κατάλαβα δάσκαλε, συνδυασμός από λίγο...
      Σύνηθες με τέτοιες διατάξεις στην Μεσόγειο αυτά τα κυκλωνικά συστήματα.
      Πάντως ήδη το "μάτι" τού στη δορυφορική έχει χαθεί.
      Καλό ξημέρωμα από την ψυχρή ανεμώδη και με ψιλοβροχο αυτή τη στιγμή Αιτωλοακαρνία.

      Διαγραφή
  30. 0.1 τώρα στο Ανω βόιο χιονόστρωση πάνω από τα 1200 μ.......και συνεφιάζει σιγά σιγά..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατάλαβα. Αύριο εν μέσω χιόνος, έχει χοιρινό ντόπιο με λάχανο ντόπιο στην πυροστιά, ή στη μασίνα, να μοσχοβολήσει όλο το σπίτι.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω Θωμά στη δυτική Μακεδονία αυτή τη φορά χιόνισε ψηλότερα ακόμη και από εμάς!
      Σπάνιο αλλά γίνεται με νδυτικο καιρό.
      Αύριο πρωί λογικά και μετά,θα κατέβουν όσο να ναι τα επίπεδα χιονόστρωσης και εκεί.

      Διαγραφή
    3. To μυστικό....κύριε Χρήστο είναι να βράζει άπειρες ωρες μεχρι να πάρει το σκούρο κόκκινο χρώμα....ναι στην σόμπα θα παρασκευαστεί....περιμένω χιονόπτωση 12 ωρών με αμφίβολη χιονόστρωση όμως....850 μ γαρ "θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Στα χρόνια που στα χωριά μας δεν είχαν φθάσει ούτε οι σόμπες ούτε τα αυτοκίνητα ένα χειμωνιάτικο πρωί έφυγαν τα παιδιά από το σπίτι για ταξίδι κι έμειναν μόνοι τους ο πάππος με τη μπάμπω. Σε λίγο έξω άρχισε να χιονίζει και όσο και να ήταν συνηθισμένοι από τέτοιους καιρούς που ταλαιπωρούσαν τους ταξιδιώτες εκείνης της εποχής, η αγωνία για τα παιδιά τους μεγάλωσε. Μην έχοντας κάτι να κάνουν, έβαλαν μπόλικα ξύλα στο τζάκι και σαν ήρθε το γιόμα τηγάνισαν λίγο χοιρινό που είχε απομείνει από τα Χριστούγεννα, πήραν το μαστραπά με το κρασί και σε λίγο ακούστηκε ο πάππος να λέει: «Μια χαρά πάνε τα παιδιά στο δρόμο, μπάμπω!».

      Διαγραφή
    5. Ωραίες καταστάσεις-που ο χειμώνας έκλεινε τον κόσμο στο σπίτι-, που όπως έχω ξαναπεί εδώ σε παλιότερο σχόλιο, πέρασαν ανεπιστρεπτί...
      Μακάρι να διαψευσθώ.
      Ευχαριστούμε Δάσκαλε!
      Περιμένουμε να διαβάσουμε τα νεότερα από σας Δάσκαλε, για την εξέλιξη του καιρού απ' το "βραδυκίνητο τέρας", που όπως φαίνεται, ακόμα σας προβληματίζει.
      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή
    6. Το "βραδυκίνητο τέρας" είναι ο "ελέφαντας στο δωμάτιο" που και επικίνδυνος μπορεί να γίνει σε κάποιες περιοχές (π.χ. στη Δ-ΒΔ Ελλάδα) και είναι αυτός που σχεδόν ως τα τέλη της άλλης εβδομάδας θα μας φέρνει την απαραίτητη υγρασία για να σημειωθούν αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) σε πολλές περιοχές της χώρας. Το να τον αγνοούμε ή να κάνουμε πως δεν τον βλέπουμε, κολλημένοι στο τζάμι του παραθύρου μας που βλέπει προ τον Βορρά, με ξεπερνάει!

      Διαγραφή
    7. Πόσο δίκιο έχετε δάσκαλε.
      Εγώ τα λέω αλλά οι περισσότεροι δεν ακούν.
      Κοιτάζουν συνεχώς στο βορά κολλημένοι αγνοώντας τον ευεργετικό καιρό των επόμενων ημερών.
      Όλα στην ώρα τούς....

      Διαγραφή
    8. Αφού οι περισσότεροι χιονόφιλοι θέλουν να πέσει το χιόνι δίπλα στην πόρτα τους κ. Ζιακόπουλε. Αυτό είναι το πάθος τους και ο άνθρωπος δεν αλλάζει.

      Διαγραφή
    9. λογικό είναι.δεν ζούμε στην νορβηγια να το έχουμε 5 μήνες το χρόνο..πάντα κάθε χειμώνα θα το προσμενουμε πως και πως να πέσει στην πόρτα μας..

      Διαγραφή
    10. "Κι όλο εγώ περίμενα, κι όλο εγώ περίμενα να έρθεις με ένα πλοίο
      Κι όλο εγώ περίμενα, μονάχος μου στο κρύο
      Γύρισες, κι, όμως, λέει το βλέμμα σου αντίο".

      Διαγραφή
  31. Φώτη ότι να γίνει ας γίνει....δεν έχω αγωνία για τα πατρώα εδάφη,εδώ προβάδισμα...εχουν τα μερη δυτικά...της ραχοκοκαλιάς....Εφταχώρι,Βωβούσα...κλπ....εμείς αν θα κερδίσουμε κάτι..είναι στα ανατολικά όρια....του μετώπου...καλές βροχές και σε σένα.."θωμάς΄¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εκεί στα πολύ βόρεια είστε έτοιμοι για "μέλανα ζωμό",μου φαίνεται .Θαυμάσια ,μόνο με μέτρο τον καύκο του οίνου !. Καλές χιονιές.--=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χιονόστρωση στις εύκολες επιφάνειες από βραδυνή ισχυρή χιονόπτωση....1,7 τώρα και χιονόλυτο....αλλά η Πίνδος δεν ανοίγει με τίποτα...φαινόμενα ισχυρά παντού..Ανω Βόιο...φίλτατε..Π.Α. δεν βραζουμε το κρέας ωσπου να κοκκινίσει..αλλά το λάχανο..μαζί με το χοιρινό...ναι από άσπρο γίνεται κατακκόκινο το καλύτερο στιφάδο...να κάτσω ως την Πέμπτη κύριε Ζιακόπουλε για καμμία καλή χιονοθύελλα?"θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. NW Pindos
    Νομίζω ότι, μέχρι στιγμής, η εκτίμηση που κάναμε για τα ύψη χιονόστρωσης για μέχρι Δευτέρα θα επιβεβαιωθεί (βλ. παραπάνω). Το σύστημα είναι συστημένο για χιόνια σχεδόν αποκλειστικά χιονοδρομικών στις περιοχές που έχουν φαινόμενα έντονα. Η χιονόπτωση ξεκινάει από τα 1000μ. στα οποία δεν παρατηρείται μέχρι στιγμής ικανοποιητική χιονόστρωση. Αλλά από τα 1250μ. και πάνω αλλάζει το σκηνικό (χωρίς υπερβολές βέβαια, ίσως και κάτω του κανονικού για τα υψόμετρα αυτά, ο καιρός είναι μαλακός). Μετά το αυριανό διάλειμμα της Κυριακής, οι συνθήκες της Δευτέρας θα είναι οι ίδιες με τις σημερινές (και υετικά και θερμοκρασιακά στις ίδιες περιοχές), πλην, όμως, επειδή ήδη έχει επέλθει μία ισορροπία στον καιρό των υπερορεινών, θεωρώ ότι ο υετός της Δευτέρας (επαναλαμβάνω στα ίδια ψηλά υψόμετρα) θα δώσει περισσότερα εκατοστά χιονιού στα υψόμετρα αυτά από ότι αναμένεται σήμερα. Τώρα για τη συνέχεια: από βράδυ Τετάρτης και κυρίως την Πέμπτη, βάσει προγνώσεων, φαίνεται να αρχίζει σταδιακή πτώση θερμοκρασίας με αποτέλεσμα ο ίδιος υετός να δίνει καλύτερη χιονόστρωση στα 1000μ. καταρχήν. Από Πέμπτη και μετά το σκηνικό θερμοκρασιακά θα είναι πιο κλασικό χειμερινό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάσταση για περαιτέρω σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με το αποκορύφωμα (αυτής της πτώσης) να διαφαίνεται στο πρώτο πενθήμερο Φεβρουαρίου. Πολύ μακριά βέβαια ακόμη. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι κανονικές για την εποχή, που θα διατηρήσουν τα χιόνια όπως επιβάλει η φύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα. Κατώτερη του αναμενομενου η κακοκαιρία για Ήπειρο με έναν καιρό άστατο που βρέχει 10λεπτα και μετά βγαίνει ο ήλιος για μισή ώρα. Τα χιόνια χτες έφτασαν μέχρι τα 800μετρα ενώ σήμερα οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει και με το ζόρι χιονίζει στο Μετσοβο. Το ύψος χιονιού φτάνει τα 15 εκατοστά.Λιγα πράγματα γενικα και ψιλό απογοήτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πού να ήσουν και στην Αττική, που βρέχει ένα δεκάλεπτο και μετά έχει 10 ώρες ήλιο.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Συμφωνώ είχα γράψει πιο πάνω στην αρχή των σχολίων με το ζόρι καμιά δεκαπενταριά εκατοστά χιονιού στα 1000-1100 μ. Τον ξέρω αυτό τον καιρό. Είναι μόνο για χιονδορομικά. Κακοκαιρία on - off. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν ονομάζεται χιονιάς. Είναι ένας υγρός βροχερός καιρός σε γενικές γραμμές. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τη Δευτέρα τώρα.

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ότι ο συνονόματος Γιάννης είτε μας κάνει πλάκα και μας τρολαρει είτε απλά έχει σοβαρή ψευδαίσθηση της περιοχής όπου κατοικεί. Διότι το να παραπονιέσαι για το ύψος βροχών και χιονιού σε μια περιοχή που είναι η μοναδική που εδω και μέρες βρέχει και χιονίζει και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ανομβρίας η ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, το θεωρώ το λιγότερο αχάριστο.
      Δηλαδή τι να πούμε και εμείς που δεν έχουμε δει ακόμη καμία κακοκαιρία της προκοπής εδω και δυο μήνες και χάσαμε τους δυο πιο βροχερους μήνες του έτους, σε μια περιοχή που βρέχει ΜΟΝΟ τον χειμώνα και απο αυτές τις βροχές εξαρτάται η επάρκεια του νησιού σε νερό.
      Συγχωρέστε το ύφος μου αλλά πραγματικά εκνευρίζομαι με τις παράλογες απαιτήσεις κάποιων απο τον καιρό.
      Μάλλον κάποιοι θα ήθελαν 5000mm βροχής και ένα μετρο χιονι έξω από το σπίτι τους για να είναι ευχαριστημένοι, αλλά μετά θα γκρίνιαζαν που το κράτος δεν μπορεί να καθαρίσει το χιονι που έπεσε η επειδή αποκλείστηκαν.
      Δεν έχω λόγια ειλικρινα.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    4. επίτηδες τα γράφουν.κανουν πλάκα..

      Διαγραφή
    5. Φίλε μη τρελενεσαι.. Αναφέρομαι σε αυτά που τάζανε τα μοντέλα και σε αυτά που πέσανε στην πραγματικότητα. Και ναι αναφέρομαι στην περιοχή μου. Δε θα κάτσω να κάνω σύγκριση τι γίνεται για παράδειγμα στην Κρήτη.

      Διαγραφή
    6. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

      Διαγραφή
    7. Έχει πείσει ο "δάσκαλος" το "τέρας" να στείλει σε λίγες μέρες μια "διλοχία" στη Μεγαλόνησο να ρίξει κανένα νερό. Νοιώθει υποχρέωση που έζησε 6 μήνες στα Αοράκια και 2 μήνες στα Τσικαλαριά!

      Διαγραφή
    8. Ρέθυμνο υετός βροχομετρικού περίπου 195 χλστ. Φέτος θα ψοφήσουμε.

      Διαγραφή
    9. Καλά τα γράφει ο Θεσπρωτός. Μην τρελαίνεστε, βρε παιδιά. Και μην γίνουμε τοπικιστές, εξαιτίας του καιρού, που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε.

      Διαγραφή
    10. Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα λειψυδρίας η Κρήτη με τόσα χιόνια κάθε χειμώνα στα βουνά της. Και ναι, θα πέσουν και φέτος, υπομονή. Επίσης, είχε κάνει και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης πριν από μερικά χρόνια, όταν έβρεχε επί έναν ολόκληρο χειμώνα. Αλλά και φέτος δέχτηκε πολύ μεγάλα ύψη βροχής στα μέσα Οκτώβρη, όταν και χάθηκαν και δύο άνθρωποι σε μία πλημμύρα, δυστυχώς.

      Διαγραφή
    11. Κουμπάρε δε θα 'σαι από την Κρήτη για να γράφεις μπούρδες.

      Διαγραφή
    12. Γράφω με στοιχεία και επικαλούμαι πραγματικά γεγονότα και δεν είμαι κουμπάρος σου. Ευτυχώς...

      Διαγραφή
    13. Eυτυχώς, γιατί αγχώθηκα. Γράφε για τον τόπο σου.

      Διαγραφή
    14. Κι εσύ γράφε για το χωριό σου.

      Διαγραφή
  36. Χιονοπέδιλα ψάχνουμε, με βάρκες θα καταλήξουμε " με το βραδυκίνητο τερας " Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Για το σχόλιο σας κύριε Ζιακόπουλε....περί ελέφαντα...και να μην ξεφύγουμε από την λαογραφία...."βλέπουμε τον λύκο και εμείς ψάχνουμε τον ντορό..".."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κάπως φτωχή συγκομιδή μέχρι στιγμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπέρα σας αναμένουμε τις όμορφες ανάρτηση σας και τα καιρικά μελλούμενα με έκτιση Ιωάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα από τη Στοκχόλμη που χιονίζει ξαφνικά με ομιχλη -χωρίς κα υπάρχει πρόβλεψη χιονιού σήμερα .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μάκη. Είπαμε, δεν αποτυγχάνει μόνο αυτός που δεν κάνει προγνώσεις!

      Διαγραφή
  41. Μέχρι στιγμής μιλάμε για κακοκαιρία Δ ΒΔ χώρας . Τίποτα περισσότερο.Η υπόλοιπη Ελλάδα έχει πάρει περάσματα από μπόρες ή και κάποιες καταιγίδες.Και έναν αέρα που μας ταλαιπωρεί τόσες μέρες.Καθολου καλός χειμώνας μέχρι στιγμής, από την ραχοκοκαλιά της Πίνδου και ανατολικότερα.Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξει η διεύθυνση του ανέμου,μπας και πάρουμε αξιόλογες βροχές και εμείς εδώ στα ανατολικά.
    Καλό κουράγιο στους ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιές από τους δυνατούς ανέμους
    Καλό Σαββατόβραδο σε όλη την παρέα, και καλό ξημέρωμα.Δημητρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δημήτρη.Εμείς εδώ στην Κορινθία ό,τι αξιόλογο θα το πάρουμε κατά τον ........ψόφο του "τέρατος".Έτσι φαίνεται. Να δούμε.--======= Π.Α.

      Διαγραφή
  42. Τρομακτική τοπικότητα των φαινομένων στην Ξάνθη. Ενώ μέσα στην πόλη βρέχει κατά διαστήματα με καταρρακτώδη βροχή στην περιοχή που μένω περί τα 12 χιλιόμετρα μακριά είναι πολύ λιγότερη! Ακόμα και μέσα στην πόλη της Ξάνθης υπάρχει μεγάλη τοπικότητα! Ενώ το meteo δίνει 38 mm υετου με βάση τα φαινόμενα και τις μαρτυρίες και αυτά που είδα το απόγευμα υπάρχουν περιοχές της πόλης με πάνω από 100 mm υετού! Από ότι είδα όλη την ημέρα ήταν σαν καλοκαίρι με μπουρίνι, αστραπές, βροντές αλλά και ανοίγματα με ολιγόλεπτη ηλιοφάνεια! Δεν έχω ξαναδεί Γεναρυ μήνα τέτοια βροχή με καλοκαιρινά χαρακτηριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Απαντήσεις
    1. Αφήστε το χάος να μαίνεται. Περιμένω τη μορφή!

      Διαγραφή
    2. Μεγαλόπολη Αρκαδίας, βρέχει όλη μέρα, ήσυχο νερό 🙂 Σταύρος

      Διαγραφή
    3. Το χάος θα το ζήσουν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι που μας έχουν γονατίσει στην βοήθεια ( ατάκα αείμνηστου Βέγγου από ταινία), εάν βγουν οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για εκεί. Αυτές τις θερμοκρασίες είναι τρομακτικό ακόμη και να τις βλέπεις στον ΗΥ..

      Διαγραφή
  44. Ωχ ωχ...το τέρας....του αρέσει....η θάλασσα και ο νότος....τζάμπα το λάχανο...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Εξαφανίστηκαν οι βροχές της Δευτέρας από την πρόβλεψη του μετεο στη Θεσσαλονίκη! Πού πήγαν; Ταξίδι; Βεβαια. για Τετάρτη και μετά δίνει βροχές και κρύα χειμωνιάτικες θερμοκρασίες αλλά τώρα αυτό είναι σπάσιμο νεύρων..αλλάζει η πρόβλεψη για δυο μέρες μετά και πρέπει να πιστέψουμε την πρόγνωση για μετά από 4-5 μέρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Kύριε Ζιακοπουλε...πείτε μας ότι υπάρχει πιθανότητα το κυρίαρχο σενάριο το χαμηλό να μην μας εγκαταλέιψει το ΣΚ αλλά να ενισχυθεί και να παραμείνει δυτικά μας?το UKMO το έδειξε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα δεν έχει τελειώσει.Και δεν θα τελειώσει,αν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία.Καλημέρα δάσκαλε,καλημέρα Χρήστο,καλημέρα φίλοι.--======Π.Α.

      Διαγραφή
  47. Καλημέρα σε όλους, καλή κι ευλογημένη Κυριακή. Δάσκαλε, αν χιονίσει σε βόρεια και κεντρικά πεδινά, πάμε για 300 σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Καλημέρα πατριώτη! Περίμενα ο Δάσκαλος να εκδώσει πρόγνωση ήδη από χθες για τη συνέχεια. Εκτιμώ ότι θα γίνει σήμερα. Είναι προφανές ότι μελετώνται τα στοιχεία. Έχω εστιάσει στο πιο πάνω σχόλιο του «αφήστε το χάος να μαίνεται! Περιμένω τη μορφή». Μόνο με την πρόγνωση πλέον βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα γιατί βλέπω άλλα χιλιοστά αλλού, άλλα εδώ, ήλιος από κει, συννεφιά από αλλού, βροχές, χιόνια διάσπαρτα κλπ κλπ. Έχω την εντύπωση ότι αύριο στα ίδια μέρη που έριξε χιόνι, οι χιονοπτώσεις θα είναι καλύτερες από χθες. Σε ότι αφορά σε σχόλιο ενός φίλου από τα Χανιά που διάβασα, να πω ότι ο καιρός δεν είναι πεδίο ανταγωνισμού. Αλλά και έτσι να το δει κανείς η Κρήτη είναι ευλογία Θεού. Εμείς από το βορρά την έχουμε σαν ιδιαίτερη πατρίδα μας, αισθανόμαστε σαν να έχουμε καταγωγή και από εκεί! Αναφορικά, δε, με τα καιρικά φαινόμενα, ειδικά η δυτική Κρήτη και ο νομός Χανίων είναι από τις πιο υετοφόρες περιοχές όχι μόνο της χώρας αλλά ενδεχομένως και στην Ευρώπη ειδικά το χειμώνα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ρίξει τις αναμενόμενες βροχές. Και αν είχε λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία στα Λευκά Όρη θα είχαμε ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά. Σε αναμονή, λοιπόν, της νέας πρόγνωσης του Δασκάλου, που παρουσιάζει αμείωτο ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
  48. Καλημέρα φίλοι μου Δάσκαλε τα σέβη μου Μεγάλα ύψη βροχής από την κακοκαιρία που περασε Στις πεδινές περιοχές περίπου 60mm ενώ στο Παναχαϊκό ξεπέρασε τα 155mm Πολύ χιόνι πάνω κυρίως ,από τα 1450μ Περιμένουμε την νέα μεταβολή του καιρού η οποία φαίνεται πολύ ιδιότροπη ενώ στα κεντρονοτια θα έχουμε άνοδο της Τ850 με ότι αυτό συνεπάγεται και κυρίως της γραμμής χιονιού και αυτό δεν είναι και πολύ καλό γιατί τα χιόνια υποφέρουν και στα χαμηλότερα βουνά λυωνουν Ότι όμως και να λέμε ο άρχοντας καιρός κάνει ότι θέλει και εμείς πρέπει να τον δεχόμαστε γιατι είναι παντοδυναμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Κύριε Ζιακόπουλε σήμερα μπορούμε να δώσουμε πάνω κάτω...τις ημέρες που το τέρας θα μορφοποιηθεί?...νομίζω ότι...από απόγευμα Τετάρτης..θα ξεκινήσει.και την Πέμτη ο Ελέφαντας θα μας επισκεφθεί....τα χαρκτηριστικά του ίσως είναι δύσκολα και για εσάς....,"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή