Καχεκτικοί βοριάδες, εύρωστοι νοτιάδες και μετά… "Πιάσ' το αβγό και κούρευ' το"!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στην ανατολική και τη νότα νησιωτική χώρα και θα είναι και πάλι χαμηλές οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας (παγετός νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας). Οι μέγιστες θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές θα κυμανθούν από 13 ως 15 βαθμούς, τιμές που είναι λίγο υψηλότερες από τις μέσες αυτής της εποχής. 

Το Σάββατο (14/1), τοπικές και σύντομες βροχές αναμένονται στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα και ίσως τις απογευματινές - βραδινές ώρες στο Ν. Ιόνιο και τη ΝΔ Πελοπόννησο. Οι βόρειοι άνεμοι δε θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 


Την Κυριακή (15/1), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στο Αιγαίο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια και τη Ν-ΝΑ Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. 

Τη Δευτέρα (16/1), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε νοτιοδυτικούς, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της πρωινής παγωνιάς και την εκδήλωση ορογραφικών βροχών στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας εβδομάδας τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Ν-ΝΔ άνεμοι, οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι βροχές βασικά στις προσήνεμες στο ΝΔ ρεύμα περιοχές και κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα.

32 σχόλια:

  1. Eλάτε κύριε Ζιακόπουλε σιγά μην δεν μπορείτε να αναλύσετε το ...3ο δεκαήμερο σε πιθανά σενάρια.....! Θεωρώ ότι όμως οτί αυτά είναι τόσο αντιφαντικά μεταξύ τους..που δεν σας βοηθάν καθόλου.Εγώ το μόνο απρόβλεπτο που βλέπω είναι η κίνηση η όχι του Αζορικού προς τα ΒΑ-Α και αν δημιουργηθεί η όχι "θυγατρικός " εμποδισμός στα Βάρεια μας, όλα τα άλλα σιγά σιγά χτίζονται...Όσο για την χτένα..και το ψαλίδι....σιγά σιγά στην ηλικία μας..μπορεί να αποκτά και άλλη χρήση..εγώ την έχω απολύσει εδώ και καιρό..¨θωμάς"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως εύλογα έχεις καταλάβει Θωμά, εδώ μέσα δεν πάμε με πιθανά σενάρια αλλά με όσο το δυνατόν πιο πιθανά. Τα σκίτσα ανεβάζουν τη διάθεση και ξυπνούν νωπές μνήμες. Σκέφτομαι θετικά. Τι άλλο να κάνω!

      Διαγραφή
    2. Τα σκίτσα θυμίζουν dalton

      Διαγραφή
  2. Για να κουρεψεις κάτι δάσκαλε πρέπει να έχει τρίχες όπως τσάμπα κοπος,χαμένος χρόνος δάσκαλε πάμε για άλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέχασα να αναφέρω ότι το βασικό σκίτσο είναι του σπουδαίου Αρκά!
    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καταλάβαμε δάσκαλε, από τις φάτσες. Εξαιρετική η επιλογή σας και το πνευματώδες χιούμορ σας.

      Διαγραφή
    2. Υποψιάζομαι ότι δεν θεωρείται σπουδαίος από όλους τους αναγνώστες του blog.

      Διαγραφή
    3. Σωστα! Μόνο χαμηλης νοημοσυνης ανθρωποι δεν τον θεωρουν σπουδαιο!

      Διαγραφή
    4. Αλήθεια είναι, αλλά έτσι χαρακτηρίζεις χαμηλής νοημοσύνης όλους τους άλλους και ειδικά διάφορους προοδευτικούς τύπους.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα , υπάρχει και η ΑΥΓΟΜΑΝΤΕΙΑ Ή ΩΟΜΑΝΤΕΙΑ (OOMANCY) https://www.okeanoscafe.com/%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%AE-%CF%89%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-oomancy/ ... Επίσης καλό απόγευμα σε όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Δάσκαλε! Φέτος προς το παρόν ,καιρικά τα έχουμε δει όλα. Δεν θέλει με τίποτα να μας έρθει Ο χειμώνας. Ελπίζουμε όλοι πια για τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα από τη μουντή Στοκχόλμη όπου το φθινωπρο επιμένει και έτσι όπως πάει ο μήνας θα βγει πιο ζεστός από το φυσιολογικό .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο κινητό μου Μάκη δίνει Στοκχόλμη μέγιστες 3-4 βαθμούς πάνω από το μηδεν. Αυτό είναι φθινόπωρο για σας εκεί;

      Διαγραφή
  7. Νικόλαος Παντελικίζης12 Ιανουαρίου 2023 στις 5:17 μ.μ.

    Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε!
    Ευχαριστούμε πολύ για την πάντα έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του καιρού!
    Οπότε το μόνο σίγουρο είναι οι νοτιαδες και η άνοδος και πάλι της θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα για την εποχή από την Δευτέρα και μετά για την επόμενη εβδομάδα...
    Ελπίζω όσοι ενδιαφέρονται για τον καιρό, από αγρότες μέχρι τον απλό ιδιώτη,να διαλέγουν την ενημέρωση τους από τον κορυφαίο μετεωρολόγο κατά την άποψη μου (και όχι μόνο την δική μου)ο οποίος δικαίως έχει το προσωνύμιο"δάσκαλος"και αυτός δεν είναι άλλος από εσάς...
    Γιατί το πιο εύκολο θα ήταν να τάξει κάποιος γερά κρύα, χιόνια και ένα ατμοσφαιρικό βουνό που θα κινηθεί προς την ΒΔ Ευρώπη με συνέπεια την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή μας και αν δεν βγει να πει ε εντάξει τα στοιχεία... άλλαξαν!
    Αλλά γι αυτό μιλάμε για αξιόπιστη πρόγνωση καιρού και όχι όπως λέτε κι εσείς πιάσε το αυγό και κουρευ'το!
    Μακάρι επιτέλους να έρθει ο χειμώνας μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αλλά πρίν φτάσουμε 18-20 του μήνα δεν μπορούμε να μιλάμε με αξιοπιστία για τα μελλούμενα εκείνης της περιόδου!
    Καλό απόγευμα σε όλες και όλους τους φίλους του μπλόκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μείνω πάντα ιδανικός και ανάξιος εραστής...
      Αγάπησα τη μετεωρολογία όπως ο Νίκος Καββαδίας τη θάλασσα (ιδανικός εραστής), αλλά η επιθυμία μου να μάθω τα βαθύτερα μυστικά του καιρού και του κλίματος θα μείνει ανεκπλήρωτη, όπως ο σπουδαίος ποιητής είχε προδικάσει ότι θα συμβεί με την επιθυμία του να κάνει μακρινά ταξίδια και να γνωρίσει τις ανοιχτές θάλασσες (ανάξιος εραστής).

      Διαγραφή
    2. Νικόλαος Παντελικίζης13 Ιανουαρίου 2023 στις 11:29 π.μ.

      Πάντα μετριόφρων κύριε Ζιακόπουλε αλλά όσοι σας παρακολουθούμε όλο αυτό τον καιρό, ξέρουμε όχι μόνο ότι είστε άξιος σαν επιστήμονας αλλά και ο κορυφαίος των τελευταίων ετών!
      Εύχομαι να σας μιμηθούν οι νεότεροι στην μετεωρολογία!

      Διαγραφή
    3. Ναι, αλλά έχει κι ένα κακό. Κόβει τα σχόλια μου. Και εντάξει για τα σχόλια. Αλλά και τις φωτογραφίες και τα βίντεο με τα χιονισμένα τοπία και τα μαύρα άλογα να κάνουν ένα εντυπωσιακό κοντράστ, θα τις έβλεπαν ευχάριστα πολλοί στο blog. Kρίμα να μην δουν τις ωραίες εικόνες από το χιονοδρομικό της Ζήρειας, στην ορεινή Κορινθία (υψόμετρο 1.500 μέτρα), επειδή ο κ. Ζιακόπουλος είναι θυμωμένος μαζί μου.

      Διαγραφή
  8. Χαχα ποτέ δεν λείπει και το χιούμορ από τις αναρτήσεις του κυρίου Ζιακόπουλου , εκτός από τις γνώσεις που μοιράζεστε μαζί μας με κάνετε και να γελάω! κατά τα άλλα η κυκλοφορία άλλαξε επιτέλους,η εμμονικη αντιυκλωνικη είναι πια παρελθόν(μακάρι να μην ξαναέρθει) και όπως και να έχει μπήκαμε σε μία άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο.. περιμένοντας κάποια στιγμή να μας κάνει τη χάρη ενα "κυματικο πακέτο ..! καλησπέρα σας
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελεγαν παλιά για τον καιρό οι παρατηρητές της φύσης (πριν την εποχη των ΜΜΕ) όταν αλλάξει το φεγγάρι αλλάζει ο καιρός αν οχι θα πάει και ο Φλεβάρης έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα στο παρεακι..
    Εγώ πάω λίγο πιο μακριά την ερμηνεία του σκίτσου..
    Το αυγό είναι η υδρόγειος και η κορυφή του αυγού είναι ο βόρειος πόλος.. Το ψαλίδι υποδηλώνει το "κόψιμο" των πολύ δυνατών δυτικών ζωνικων ανεμων στη στρατόσφαιρα, με συνέπεια την εξασθένισή τους και την ριζική αλλαγή της κυκλοφορίας σε πιο μεσημβρινη στα κατώτερα στρώματα.. Τώρα όσο για τη η χτένα.. Το αφήνω πάνω σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πάντως προσπαθώ να καταλάβω εάν..η ένταση ενός κύματος ρόσμπυ εξαρτάται από την διαφορά ψυχρού στα βόρεια και θερμού στον νότο,με άλλα λόγια ο μαγνήτης /ελκηστής...με ποιον τρόπο έλκει τις θερμές ράχες,ακόμα τι είναι το κυρίαρχο ένας συνεκτικός πολικός στρόβιλος και ισχυροί ζωνικοί άνεμοι η(διαζ) ένα κύμα ρόσμπυ με την θερμή ράχη του μπορεί να τα διαρήξει?κατά τα λοιπά..σύμφωνα με τα σημερινά τρεξίματα το μόνο που μας συνδέει με το ψύχος τέλος γενάρη..είναι η στατιστική και η λογική...τπτ δηλαδή....."θωμάς"
    υ.γ -4,9 με 6,5 σήμερα στο Ανω Βόιο...δεν το λες ακόμα χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρωξάνη, μην προτρεχέτω η γλώττα του νοώς

      Διαγραφή
    2. xixix Απόστολε με σένα τον Π.Α. και φυσικά..τον κυριο Ζιακόπουλο...το google παίρνει φωτιά...για να βρω την Ρωξάννη...,την άκυρη νομή..κλπ."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Oυδείς ......πρόβλημα Απόστολε !. Errare humanum est .

      Διαγραφή
    4. Λαυρέντης Διανέλλος. Αυτολεξεί το μετέφερα

      Διαγραφή
  12. Εχουμε δρόμο ακόμα.
    Επιμένω στην άκρως μεσημβρινή ροή τις τελευταίες μέρες τού μήνα και μετά.
    Όσο για την ζωνική η ημιζωνική κυκλοφορία τα λέγαμε.
    Άλλος ο φετινός χειμώνας και καμία σχέση με πέρσι.
    Στον καιρό της επόμενης εβδομάδας θέλουμε λίγο πιό ανατολικά τον κυρίως αυλώνα.
    Δυστυχώς στα τελευταία τρεξίματα αυτόν τον πάνε λίγο δυτικότερα με αποτέλεσμα το όποιο κρύο φαινόταν στα δυτικά και βόρεια να πηγαίνει προς Ιταλία και ειδικά τα ανατολικά και νότια να βιώνουν συνθήκες άνοιξης θερμοκρασιακά.
    Οι βροχές αρκετές ως είθισται στα δυτικά.
    Η κεντρική και δυτική Μεσόγειος θα νιώσει χειμώνα την επόμενη εβδομάδα, ενώ η κεντρική κ ΒΔυτική Ευρώπη Κακοκαιρία!
    Μακάρι στα επόμενα ραν να έρθει λίγο ανατολικά γιατί είναι πολύ κρίμα γιά τα δυτικά να χάνεται γιά άλλη μία φορά το χιόνι έστω και στα ορεινά μας.
    Υ. Γ. Το σκίτσο κορυφαίο και πολύ εύθυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συνεχίζει η τάση στην ανανέωση τού ευρωπαϊκου μοντέλου πού θέλει απότομη πτώση των ισχυρών ζωνικών ανέμων αυτή τη στιγμή, μετά τις 23 τού μήνα στο ύψος της στρατόσφαιρας.
    Ιδανικοί δείχνουν και οι δείκτες κυκλοφορίας ΑΟ ΝΑΟ γιά εκείνο το διάστημα γιά κατάβαση πολύ ψυχρών μαζών προς τη βαλκανική και τη χώρα μας.
    Τέλος,οι ανανεώσεις στα ensemble ευρωπαϊκού και gfs εκτός από πολύ υετοφόρες γιά τα δυτικά, αρχίζουν και δείχνουν αργά αλλά σταθερά το δρόμο των πιγκουίνων μετά τις 21 τού μηνός αρχής γενομένης από τα βόρεια και δυτικά.
    Γιά να δούμε αν θα ενισχυθεί αυτή η τάση και τις επόμενες ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ετσι ακριβως φωτη. Τα ensemples των 2 μοντελων ειναι σχεδον ιδια. Για αρχη ο αζορικος θα σηκωθει αρκετα δυτικα με αποτελεσμα η κεντρικη ευρωπη να εχει επιτελους χειμωνα. Στην συνεχεια θα κινηθει ανατολικοτερα και θε φερει νοτιαδες και βροχες κυριως στα δυτικα.
    Τον χειμωνα στην ελλαδα δεν τον φερνει συνηθως μια προσκαιρη διακοπη της ατλαντικης ροης, αλλα οι συνεχεις ανασυγκροτησεις του αζορικου, που ειτε θα καλυπτουν την ιβηρικη χερσονησο, ειτε μια προεκταση του θα δημιουργησει εναν σκανδιναβικο αντικυκλωνα. Για μενα υπαρχουν πιθανοτητες μετα τις 24-25 του μηνα να υπαρξει τουλαχιστον μια κατεβασια καποιου αυλωνα προς τα βαλκανια. Ειδωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σας! Το να περιμένουμε να πάει 22 Ιανουαρίου για να δούμε ΑΝ θα κάνει κρύο και ΑΝ πέσει κανένα χιόνι είναι απλά τραγικό! Ο χειμώνας τελειώνει και δεν φάνηκε ούτε στα βουνά! Από Φεβρουάριο και μετά το πράγμα ΄΄ξανωστένει΄΄ όπως λέμε και στο χωριό μου! Και μην ξεχνάμε θα έρθουν και οι Αλκυονίδες για καμιά δεκαριά μέρες! Το μόνο θετικό τα λιγότερα έξοδα θέρμανσης. Βέβαια ποτέ δε μας χαλάει λίγο χιονάκι όποτε κι αν έρθει !Ξανωστένει= τελειώνει, χαλάει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου ή θα πρέπει να αποκτήσουμε ιωβεια υπομονή;

      Διαγραφή
  16. Πανελλαδικό χιονιά έβγαλε ο τζίφος στο μεσημεριανό τρέξιμο για το επόμενο ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή