Αγιασμό των αέρων να δούμε πότε θα κάνουμε!

Ομίχλη στη Λάρισα, του Βασίλη Καραλή

Υψηλές πιέσεις εξακολουθούν να καλύπτουν τη Ν-ΝΑ Ευρώπη, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της καλοκαιρίας. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, οι ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. 


Την Τετάρτη και την Πέμπτη (4 & 5/1) προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, αλλά όχι και βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση ως τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη Β-ΒΑ Ελλάδα. 

Την Παρασκευή, Εορτή των Θεοφανείων, ο καιρός θα είναι γενικά καλός με λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 18 βαθμούς. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά. 

Το Σάββατο (7/1), αναμένονται περισσότερες νεφώσεις και στη Ν-ΝΑ νησιωτική χώρα δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέον ΒΔ έως ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

59 σχόλια:

  1. Καλημερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους. Σιγουρα μεχρι τις 10 του μηνα δεν αναμενεται κατι αξιολογο. Εφυγε σχεδον το μισο του χειμωνα με αντικυκλωνες. Δεν αντεχεται αυτο το πραγμα! Να δουμε απο 10-12 και μετα μηπως επιτελους αλλαξει η κυκλοφορια. Ψαχνουμε τα χιονια και καλα κανουνε, αλλα ετσι οπως παει η κατασταση θα παρακαλαμε απλα να βρεξει. Με τις ενδειξεις που υπαρχουν εδω και 2-3 μερες φαινεται οτι μετα τις 12 ολο και κατι θα κατεβει απο τα βδκα χωρις να ειναι κατι το σπουδαιο. Ας ελπισουμε ο αζορικος να μας κανει την χαρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η μόνιμη ομίχλη στον θεσσαλικό κάμπο κρατά τη θερμοκρασία 4 με 5 °C χαμηλότερα των προβλέψεων και κοντά στο μηδέν το πρωί. δε θα λεγα ότι ζεσταθήκαμε και ιδιαίτερα. Προφανώς, στη Λάρισα χτες η ομίχλη παρέμεινε όλο το 24ωρο (6,8 °C και 6 °C στους σταθμούς ΕΑΑ και ΕΜΥ, 7,3 °C ελάχιστη στο Γκάζι, για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης).

    Καλή χρονιά, με υγεία, σκέψη, ωραίες εικόνες, μουσική και ταξίδια (νοητικά και αληθινά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι πράγμα είναι αυτό με την εμμονή της καιρικής απραξίας. Το στάνταρ των εποχών, πέθανε πλέον. Το καλοκαίρι μας βλέπω για τα πολυπόθητα νερά. Καλησπέρα και καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα νερά.Με τις θερμοκρασίες υπάρχει.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε των 3:30 υπάρχει πρόβλημα μεγάλο και με τα νερά τουλάχιστον στην περιοχή μου- Θράκη. Στο μέρος που μένω είχε το 2022 κάτω από 400mm υετού... Για χιόνια ούτε λόγος καθώς μένω ακριβώς δίπλα σε βουνό με ύψος 1000 μέτρα που δεν είδε ίχνος χιονιού μέχρι τώρα ούτε στην κορυφή. Το βουνό αυτό μέχρι και αρχές της δεκαετίας του 80 είχε χιόνια από Δεκέμβριο μέχρι και Απρίλιο. Όσο για την θερμοκρασία παλιά τα Φώτα στην Ξάνθη είχε το μεγαλύτερο κρύο με παγωνιες που δυσκόλευαν τους επίδοξους κολυμβητές για το πιάσιμο του Σταυρού.

      Διαγραφή
    3. Φίλε επίσης ανώνυμε σε περιοχές της Κρήτης είχαμε πάνω από 2000.Γενικα μίλησα για την Ελλάδα.Το θέμα ειναι αν κατανέμονται σωστά οι βροχές όχι ότι δεν έχουμε.

      Διαγραφή
    4. Φαντάζομαι ότι μιλάς για περιοχές που είχαν ήδη υψηλά ποσά υετού και τις υπόλοιπες χρονιές. Μήπως για ορεινή Κρήτη? Γιατί η Βόρεια Ελλάδα εννοώ Μακεδονία και Θράκη εχουν χαμηλά ύψη είχαν χαμηλά ύψη υετού πέρσι.

      Διαγραφή
  4. Γνωρίζαμε για τους χειμώνες τους μέλλοντος. Δεν είμαστε και Ντακότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή χρονιά σε όλους. Ο Γιάννης ο Θεσπρωτος είναι στο top 10 της βροχόπτωσης ενώ η Αττική στο αρνητικό top 10 κάτω και από τις Κυκλάδες που συνήθως ειναι τελευταίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και στην κορυφή της υετικής ασκητικής, ο Πέτρος. κατά τ' άλλα, πολλές καλοκαιρινές βροχές - μειωμένες καμένες εκτάσεις (συνδεδεμένα γεγονότα) - ήπιος (έως τώρα) χειμώνας (θεωρητικά μη συνδεδεμένο με τα προηγούμενα, γεγονός).

      Διαγραφή
    2. Χάχα Δημήτρη, κάτι είναι και αυτό. Τουλάχιστον είδα καλό νεράκι στην περιοχή μου.

      Διαγραφή
    3. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο όρος "υετική ασκητική".Μου θύμισε και ένα αγαπημένο ανάγνωσμα ,την "Ασκητική" του Ν. Καζαντζάκη .Κατά τα άλλα .......λακέρδα με χοντρό αλάτι ! .Να είσαι καλά Νίκο.-=============Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Nα συμπληρώσω στο σχόλιο του Δημήτρη από τα Γιάννενα ότι το Δερβένι Κορινθίας (η ιδιαίτερη πατρίδα του Πέτρου;) ήταν η περιοχή με το πανελλαδικό αρνητικό ρεκόρ βροχόπτωσης (171 χιλιοστά όλο το 2022), κάτω και από τα οκτώ μέρη της Αττικής, που μαζί με το Γαλαξίδι συμπληρώνουν τη 10άδα. Τα Χανιά της Κρήτης (Ασή Γωνιά) στέρησαν, εξάλλου, με 2.383 χιλιοστά το χρυσό μετάλλιο από τον Γιάννη τον Θεσπρωτό (2.164 χιλιοστά).

      Στα αξιοσημείωτα, ότι η υψηλότερη (42,1 βαθμοί), αλλά και η χαμηλότερη (-18,1β.) θερμοκρασία του 2022 καταγράφηκαν στην ίδια περιοχή, το Λευκοχώρι Φθιώτιδας. Καιρικά γεγονότα που ξεχώρισαν, επίσης, τη χρονιά που μας πέρασε, ήταν η χιονοθύελλα "Ελπίδα" με ένα θύμα δυστυχώς (δεν το αναφέρει το meteo.gr), τα χιόνια του Μαρτίου, οι βροχές του Ιουνίου, αλλά και του Αυγούστου (20-26/8) και οι καταιγίδες της 15ης Οκτωβρίου με δύο θύματα στην Κρήτη.

      Μέχρι τον Οκτώβριο, επίσης, οι καμένες εκτάσεις ήταν 200 χιλιάδες στρέμματα και αντιστοιχούσαν στο 46% του μέσου όρου της περιόδου 2006-2021. Δηλαδή, ήταν λιγότερες από τις μισές απ' ό,τι συνήθως, χωρίς αυτό να αποτελεί φυσικά παρηγοριά.
      https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2567

      Στις αρχές του 2023, πια, οι υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο της εποχής θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες, που δεν θα είναι, πάντως, τόσο ζεστές, όσο οι δύο τελευταίες του Δεκέμβρη, σύμφωνα με το effis. Μετά τις 9-10 Γενάρη αναμένεται πλεόνασμα βροχοπτώσεων, κυρίως στη δυτική Ελλάδα,το ανατολικό Αιγαίο, αλλά και την Κρήτη.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

      Διαγραφή
    5. Τα 2168 χιλιοστά που αναφέρεις τα είχαν τα Θεοδώριανα φέτος, τα οποία είναι στα Τζουμέρκα (σύνορα νομών Αρτας-Τρικάλων), καμία σχέση δηλαδή με Θεσπρωτία

      Διαγραφή
    6. Ναι, έχεις δίκιο. Μπερδεύτηκα, καθώς η Παραμυθιά Θεσπρωτίας, κοντά στα μέρη του Γιάννη, δηλαδή, είναι στην 5η θέση τελικά με 1.944 χιλιοστά και στη 2η είναι τα Θεοδώριανα Άρτας με 2.164 mm. Μικρή η διαφορά, πάντως, αφού τα 220 χιλιοστά εκεί τα πιάνουν με μια βροχή. Και τα δυτικά φαίνεται να έχουν την τιμητική τους μετά τις 12 Γενάρη, καθώς θα αρχίσουν να παρελαύνουν βαρομετρικά χαμηλά, που θα διατρέχουν για καμιά βδομάδα όλη την Ελλάδα με βροχές και χιόνια αρκετά.

      Παρεμπιπτόντως, πέρσι ο πρώτος χιονιάς του Γενάρη, που πήρε το όνομα Διομήδης είχε σημειωθεί 12-13/1 και επηρέασε επίσης τη βόρεια, δυτική και κεντρική Ελλάδα, αλλά και τη νότια σε δεύτερο βαθμό. Οπότε μία συνέπεια υπάρχει τελικά στον καιρό. Δικαιώνοντας και όσους λέμε ότι ο χειμώνας απλά αργεί, αλλά τελικά είναι πάντα εδώ.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους! Φαίνεται ότι ο Χειμώνας φέτος δεν έχει σκοπό να μας επισκεφθεί. Τουλάχιστον για την ώρα χρονοτριβεί και έχει αφήσει την Άνοιξη και το Φθινόπωρο να "παίζουν" αυτοί "μπάλα" στα χρονικά του "χωράφια". Λυπάμαι διότι παρόλο που κάποιοι απολαμβάνουν την Άνοιξη μέσα στο καταχείμωνο, ήδη έχει κουράσει η παρατεταμένη κακοκαιρία (από 13/12 μπαστακώθηκε ο αντικυκλώνας) , βροχή μηδέν και χιόνια με το κιάλι ! Οι πρώτες φωνές για επαγρύπνηση για δασικές πυρκαγιές ήδη ακούστηκαν (με το δίκιο τους). Εύχομαι τουλάχιστον να βρέξει ώστε να μην πούμε το νερό νεράκι το καλοκαίρι! Τέλος εύχομαι σε εσάς προσωπικά κύριε Ζιακόπουλε να είστε πάντα υγιής να μας ενημερώνετε και να μας επιμορφώνετε με τα πάντα εύστοχα και εμπεριστατωμένα άρθρα σας ! Η φωνή σας και η ματιά σας χρειάζονται σήμερα περισσότερο από ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Λάρισα είναι η μοναδική περιοχή πανελλαδικά πού βιώνει χειμώνα εδώ και μία εβδομάδα περίπου.
    Πυκνές ομίχλες οι οποίες διατηρούνται ολόκληρο το 24ωρο με αποτέλεσμα το σκηνικό να είναι άκρως σκοτεινό και υγρό ενώ και οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν το μεσημέρι τούς 7 μόλις βαθμούς.
    Την ίδια στιγμή στα ορεινά ημιορεινά κυριαρχεί λαμπρός ήλιος και θερμοκρασίες έως 10 βαθμούς παραπάνω!
    Όσο για την εξέλιξη τού καιρού όλοι περιμένουμε τις πολυπόθητες βροχές από τα δυτικά κα τα χιόνια στα βουνά μας.
    Τα στοιχεία ακόμη αμφιταλαντεύονται μεταξύ οργανωμένων και ήπιων διαταραχών.
    Εύχομαι να συμβεί το πρώτο.
    Τέλος κάνεις δεν μίλησε γιά ερχομό ψύχους και πεδινών χιονοπτώσεων εδώ μέσα.
    Αυτά είπαμε, δυστυχώς ακόμη δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε,εάν οι αγιασμοί αποδειχθούν αναποτελεσματικοί ,μπορούμε να κάνουμε ένα αρχιερατικό ευχέλαιο.Εάν και τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα ,λέω να "πιάσουμε " τους............εξορκισμούς. Πριν η "αβεβαιότης" καταστεί "ματαιότης" !.-======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θυμάμαι πού διάβασα για έναν παπά στην Κρήτη, από τον οποίο οι κάτοικοι ενός χωριού ζητούσαν επίμονα να οργανώσει λιτανεία για να προκαλέσει βροχή, προκειμένου να ανακουφιστεί η περιοχή από την ξηρασία που τη μάστιζε. Ο παπάς, περισσότερο ρεαλιστής από όσο η θέση του επέτρεπε, δίσταζε. Πιεζόμενος όμως κάποια στιγμή ενέδωσε και είπε στους συγχωριανούς του την επόμενη Κυριακή να ανέβουν στο εκκλησάκι του Αϊ-Λιά για τη λιτανεία. Όταν έφθασε η συγκεκριμένη ημέρα, εκείνος φρόντισε να πάει πρώτος στο εκκλησάκι και όταν εκείνοι πλησίασαν, τους παρατήρησε καλά - καλά και ύστερα τους έβαλε τις φωνές: «Βρε άπιστοι, βρε αμαρτωλοί, ήρθατε να ζητήσετε βροχή και κανείς σας δεν έφερε ομπρέλα;». Εκείνοι έφυγαν σαν τους μαθητές που τους μαλώνει ο δάσκαλος κι εκείνος ένοιωσε ανακούφιση που είχε καταφέρει να διασώσει τη σοβαρότητα της εκκλησίας και την καρτεσιανή λογική του.

      Διαγραφή
    2. Μεταξύ του παπα-Γρηγόρη των προεστών και του παπα-Φώτη της Σαρακήνας, που μου τους θύμισε ο Πέτρος, υπάρχουν πολλοί άλλοι παπάδες που η λαογραφία και εγώ τους αγαπάμε πολύ. Επειδή όμως η μικρή μου ιστορία, χωρίς να το θέλω, πάει να γίνει πρόκληση και παγίδα για να γίνουν γνωστά τα θρησκευτικά πιστεύω καθενός από μας, σχετικά σχόλια δεν θα αναρτώνται.
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
    3. Προτιμώ αυτά από τα σχόλια περί των δικαιωμάτων των Drag Queen ή όπως διάολο ονομάζονται.

      Διαγραφή
    4. Εκαστος εφ'ω ετάχθη φίλε ανώνυμε. Οπου φτάνει ο καθένας.

      Διαγραφή
    5. Πρόσεχε εσύ Jeank εκεί ψηλά που φτάνεις μην αρπάξεις πούντα.

      Διαγραφή
    6. H διαφορά μας jeank είναι η εξής, για αυτό άλλωστε καθίστασαι και προσωπικά προσβλητικός: ενώ εμένα το σκηνικό δεν μου αρέσει - προσωπικά στον σταθμό το θεωρώ και αποτρόπαιο - εσύ επιμένεις ότι εμένα το σκηνικό αυτό πρέπει να μου αρέσει. Εσύ jeank επειδή θεωρείς ότι αυτό το σκηνικό πρέπει να αρέσει στον καθένα άλλο, απαγορεύεις στον άλλο να εκφράσει τη δική του άποψη που εν τέλει δεν απευθυνόταν σε κάποιον άλλον προσωπικά. Επειδή jeank, εσύ δεν μπορείς να αποκλείσεις στον άλλο να εκφράσει τη δική του άποψη, καθίστασαι προσβλητικός κατά τον τρόπο αυτόν. Όπου φτάνει ο καθένας jeank.

      Διαγραφή
  9. 'Hρθε η ώρα να αποδικωποιήσουμε τον παπά της Κρήτης.για μια βροχή..?....προτιμούσα την αρκούδα να διαβάζει γράμματα έρωτα...!...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στις πυρκαγιές της Εύβοιας το καλοκαίρι του 21 (πέρυσι) στο Προκόπι όταν πλησίαζαν η φωτιές το χωριό κάνανε λιτανεία στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο για να προστατεύσει το χωριό από την πύρινη λαίλαπα.. Και Ω! Του Θαύματος το βράδυ έβρεξε ικανοποιητικά και το χωριό σώθηκε! Υπάρχει και βίντεο.. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αίθριο καιρό στην περιοχή.. Το Θαύμα αυτό όπως και άλλα πολλά που γίνανε τις μέρες εκείνες βέβαια δεν είχαν την δημοσιότητα που θα έπρεπε.. Μήπως πρέπει να παρακαλάμε τον Ύψιστο να μας λυπηθεί και να τον εμπιστευτούμε..? Γιατί έτσι έτσι όπως πάμε ούτε σύννεφο δεν θα βλέπουμε.. Μην ξεχνάμε πως εκείνος είναι ο δημιουργός των όλων και ότι πει γίνεται..!! Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαχάρω 2007 , 49 νεκροί.
      Μάτι 2018. 102 νεκροί.

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου οι μετεωρολόγοι είχαν δώσει την εξήγηση γιατι έβρεξε απρόσμενα. Η αιτία ήταν απο την πάρα πολύ θερμικά ανοδικά ρεύματα λόγω της πολύ μεγάλης φωτιάς αλλά και του καπνού συνάντησαν πάνω στην ατμόσφαιρα τον υγρό και πιο κρύο Β.Α. άνεμο απο τον Αιγαίο και είχαμε μια τεχνητή θερμική αστάθεια που έχουμε το καλοκαίρι μεσημέρι-απόγευμα αλλά πουλάει πιο πολυ και συμφέρει μερικούς να το ρίχνουμε στα θαύματα.

      Διαγραφή
    3. Στην Εύβοια τότε έβρεξε τοπικά λόγω ειδικών συνθηκών που προήλθε απο την υπερβολικά μεγάλη φωτιά και καπνό.

      Διαγραφή
    4. Υπάρχει η μερίδα των ανθρώπων (στην οποία ανήκω) που υποστηρίζει ότι "Όπου βούλεται Θεός νικάται φύσεως τάξις" και η άλλη πλευρά που ανάγει τα πάντα στην επιστήμη και στη λειτουργία των φυσικών νόμων. Δε χρειάζεται να ειρωνευόμαστε - μαλώνουμε για το γεγονός ότι διαφωνούμε. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει αυτό που θέλει με σεβασμό στο δικαίωμα του άλλου να έχει αντίθετη άποψη.
      Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία, αγάπη και ειρήνη!

      Αντώνης

      Διαγραφή
  11. Με τον φετινό καιρό χρειαζόμαστε υπομονή ή αποδοχή; Και τα δύο θα έλεγα, καθώς αισθάνομαι ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Ζιακοπουλε καλησπέρα και χρόνια πολλά. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως κάποιοι τελειώνουν από τώρα τον χειμώνα ενώ έχουμε μπροστά μας 2 μπορεί και 2,5 μήνες χειμώνα ; Ευσταθεί κάπου αυτό η απλά είναι λόγια απελπισίας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε,το είδα και εγώ σε κάποιες ομάδες αλλά μάλλον είναι λόγια απελπισίας.πως γίνεται να τελειώσουμε τον χειμώνα από τώρα όταν αυτός μπήκε πριν 10 μέρες;.. όλοι οι καιροφιλοι είμαστε απογοητευμένοι με την εξέλιξη έως τώρα αλλά όχι και να τελειώσουμε τον χειμώνα από αρχές Γενάρη !
      Χρήστος Αιγιάλεια

      Διαγραφή
  13. Κύριε Ζιακόπουλε Καλή Χρονιά με Υγεία και ό,τι Καλύτερο ( γιατί το αξίζετε).. Μπορούμε να πούμε ότι η συνεχής δημιουργία και διέλευση αυτών των γιγαντιαίων χαμηλών στον Ατλαντικό σχετίζεται εν μέρει με τα φαινόμενα La Ninia ή El Ninio ? Έχει αποδειχθεί επιστημονικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε εποχικό χρονικό ορίζοντα το Ελ Νίνιο - Νότια ταλάντωση (ENSO) τείνει να επηρεάζει για ημέρες ή και εβδομάδες τις ατμοσφαιρικές διαταραχές των μέσων πλατών που διαδίδονται προς τον πόλο μέσω των κυμάτων Rossby. Τα γεγονότα Ελ Νίνιο τείνουν να ενισχύουν το βαρομετρικό χαμηλό των Αλεούτιων Νήσων στο Βορειοανατολικό Ειρηνικό, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την κυματική ροή στη στρατόσφαιρα του Βόρειου Ημισφαιρίου μέσω γραμμικών παρεμβολών με τα σταθερά κλιματολογικά κυματικά πρότυπα. Η αυξημένη κυματική ροή από την τροπόσφαιρα τείνει να αποδυναμώσει τον πολικό στρόβιλο του Βόρειου Ημισφαιρίου και να αυξήσει την πιθανότητα ενός αρνητικού NAO. Αυτή η στρατοσφαιρική οδός έχει βρεθεί ότι αποτελεί σημαντική επιρροή του ENSO στο Ευρασιατικό κλίμα (απόσπασμα από παλαιότερη ανάρτηση).

      Διαγραφή
    2. α)Εξαιρετικό κύριε Ζιακόπουλε!Αν μπορείτε υιοθετήστε και μία δύο φορές τον μήνα και την ανάλυση της κυκλοφορίας στην Ευρώπη ,μας καλομάθατε με την προηγούμενη και η οποία ήταν ακριβέστατη.
      β)Κατά τα λοιπά σας θυμίζω τα υλικά που μας έχετε δώσει
      1) Η χοντρή κυρία της όπερας
      2)'Ενας κύριος με μαύρα στην Κρήτη
      3)Ο Αγιος Φίλιππος
      4)Ενας Βλάχαρος
      Θεωρώ εύλογο ότι με αυτά τα υλικά....τα πράγματα είναι δύσκολα...ξεχωρίζω μόνο το υπερθετικό του βλάχαρου...όπως υπερθετικά ήταν και τα περσινά "ντερέκια" "θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ζιακόπουλε, παρακαλώ πολύ να μας δώσετε και την αντίστοιχη ανάλυση για την περίπτωση του la nina , όπως έχουμε τώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Σπύρος, Αθήνα

      Διαγραφή
    4. Α ρε Θωμά. Είσαι αυθεντικός χιονόφιλος. Ελπίζεις και καλά κάνεις. Και γω δεν πάω πίσω. Απλά, περιμένω κι αν φανεί κάτι στον ορίζοντα.......

      Διαγραφή
    5. Kαλησπέρα Απόστολε..και ευχαριστώ για τον τίτλο...πλάκα πλάκα...τώρα που το σκέφτομαι...στους μίζερους χρόνους που ζούμε το κυνήγι της νιφάδας με γρίφους...γεμίζει τα άδεια τρεξίματα των μοντέλων "θωμάς¨"

      Διαγραφή
  14. ------Μια δική μου επισήμανση : Μπορεί κάποιος ταυτοχρόνως να έχει αναφορές και στον Επίκουρο και στον Καρτέσιο και στον Παπαδιαμάντη.

    -------Πραγματικά εδώ είχαμε το πανελλαδικό αρνητικό ρεκόρ υετού για το '22. 171mm. Και να υπολογίσει κανείς ότι αρκετά από αυτά ήσαν κάτω από 10mm και με ικανή χρονική απόσταση μεταξύ τους, οπότε περίπου αμελητέα. Το ότι δεν έχουμε γίνει ακόμα ....Κωπαίδα ,πρέπει να οφείλεται στο γεγονός ότι νοτίως μας και σε μικρή σχετικά απόσταση υπάρχουν σημαντικοί ορεινοί όγκοι ,με προεξάρχουσα τη Ζήρεια ,οι οποίοι "έλκουν" αρκετά περισσότερα χιλιοστά υετού.-==============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Ζιακόπουλε, εξαιρετική η απόφαση να μην αναρτώνται σχόλια που αφήνουν να εννοηθούν οι θρησκευτικές απόψεις του καθενός ή και ρατσιστικές απόψεις πάσης φύσεως, άσχετες με το αντικείμενο του μπογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλώς τη φιλελεύθερη Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάλι το gfs «βαράει νομή» ή κάτι καλό κυοφορείται; Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Άμα χιονίζει Σαλονίκη έντονα για 30 ώρες, όπως λέει ο τζίφος, τι άλλο θέλουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο μελλοντικός υετός του gfs στην Αττική αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας παραμένει μια συνεχής ταλάντωση μεταξύ σχεδόν του 0 και του αξιόλογου. Είναι πλέον σίγουρο ότι η Δυτική ,Ανατολική νησιωτική Ελλάδα αλλά και πιο βόρειες περιοχές θα δουν αλλαγή στον καιρό και θα δεχτούν αρκετό υετό. Η θερμοκρασία θα εναρμονιστεί με την εποχή. Ένας χειμώνας με δυο τρία κρύα όμως που απλά επαναφέρουν τη θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα είναι ένας πολύ θερμός χειμώνας. Δεν αμφιβάλλω ότι θα δούμε αλλαγή σε λίγες μέρες, όμως όπως είπα σε προηγούμενο σχόλιο, δεν πείθει για τη συνέχεια του ο καιρός. Το μόνο που έχω υπόψιν ότι μπορεί να αλλάξει σε γενικό μοτίβο την ξηρή τάση είναι ένα ισχυρό φαινόμενο αιφνίδιας στατοσφαιρικής θέρμανσης (SSW) που θα έστελνε ανατολικούς ανέμους και παγωνιά στη βόρεια Ευρώπη και τους westerlies (δυτικοί άνεμοι, υετοφόροι) πάνω από τη Μεσόγειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κάποτε θα συμβεί όπως και στο παραμύθι " ο βοσκός με τον λύκο ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπήρξε μια χρονιά αν θυμάμε καλα 1984 περίπου πανω κατω που ειχε πολυ μαλακο χειμωνα, δεν χιόνισε σχεδον καθόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το 2014, το 2016, το 2018, επίσης πολύ μαλακοί χειμώνες με καθόλου χιόνια στα πεδινά, δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Διαφωνώ, πάντως, με αυτό που γράφτηκε παραπάνω, ότι αν κάνει 2-3 χιονιάδες, δεν θα σημαίνει κάτι εφόσον ο υπόλοιπος χειμώνας είναι ήπιος. Κι αυτό διότι θα τροφοδοτηθεί ο υδροφόρος ορίζοντας από τα χιόνια που θα πέσουν, κάτι πολύ σημαντικό.

      Επίσης, η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση ενισχύσει την υπερθέρμανση, διότι έχει ως συνέπεια λιώσιμο των πάγων στον Βόρειο Πόλο,κάθε φορά που συμβαίνει.

      Διαγραφή
  22. "Elpida" Snowstorm in Chalandri | Timelapse video, 14 hours of snowfall to 1 minute, 24/01/2022 Καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αναρωτιέμαι αν αυτές οι επίμονες λιακάδες οδηγήσουν σε τίποτα βαρυχειμωνιές με χιόνια και παγωνιές σερί για μερες διότι το κόβω δύσκολο να βγει ο χειμώνας έτσι,ακόμα και αν είναι δυνατόν τα κρύα να τα κάνει τον μάρτιο όπως συνέβει ακριβώς και 3 χρόνια πριν το 2020.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο κάθε χειμώνας και η κάθε εποχή, δεν έχει standards. Η φύση θα κάνει τον καιρό που επιλέγει χωρίς κανόνες. Δε σημαίνει τίποτα ο παρατεταμένος καλός καιρός λοιπόν. Ούτε τα παρόμοια καιρικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος για να πεις ότι αυτό που έγινε τότε, θα ακολουθήσει αυτό που ακολούθησε και τότε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η πρώτη ψυχρή εισβολή για το 2023 στις ΗΠΑ έφερε χιόνι και παγωμένη βροχή στις Μεγάλες Λίμνες, αλλά και ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες στα νότια, όπως μεταδίδει το Reuters. Από 2,5 ως 7,5 εκατοστά χιονόπτωσης είχε προβλέψει η Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Νεμπράσκα, τη Νότια Ντακότα και τη Μινεσότα, αλλά και ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες για τα νότια των ΗΠΑ. Ένα παγωμένο κοκτέιλ που περιλαμβάνει ακόμα και συνδυασμό χιονιού και ομίχλης, κάνοντας πολύ επικίνδυνη την οδήγηση σε αρκετές περιοχές.

    Ειδικά στη Μινεάπολις, όπου την παγωμένη βροχή, διαδέχτηκε το χιόνι, φαινόμενα που θα πλήξουν και τη Νέα Αγγλία, ενώ χαλάζι και ανεμοστρόβιλοι αναμένονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, όπως η κοιλάδα του Μισισιπί και του Τενεσί και τα νότια Απαλάχια. Ανεμοστρόβιλοι και καταιγίδες αναμένονται και στη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα και την Τζόρτζια και όλα αυτά τα διαφορετικά φαινόμενα (χιόνι, χαλάζι, παγωμένη βροχή, θύελλες) είναι συνέπεια του ίδιου συστήματος.

    "Απλά τα χιόνια πέφτουν από τα δυτικά προς τα βόρεια και οι βροχές στον νότο" όπως εξήγησε η μετεωρολόγος Allison Santorelli. Νέα κακοκαιρία προβλέπεται να βιώσει και η Καλιφόρνια από ένα ατμοσφαιρικό ποτάμι, πυκνής υγρασίας, που θα φέρει πολλά χιόνια στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα και βροχές στα παραθαλάσσια. Και η βόρεια Καλιφόρνια μόλις που συνέρχεται από ένα Σαββατοκύριακο με πλημμύρες, κατολισθήσεις, δυστυχώς και δύο θανάτους, αλλά και 21 χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.
    https://www.msn.com/en-my/news/world/first-us-winter-storm-of-2023-brings-snow-sleet-and-tornado-threat/ar-AA15WzDV?ocid=weather-verthp-feeds

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαινόμενα φυσιολογικά για χειμώνα στις ΗΠΑ ενώ ο καιρός της Ελλάδας τώρα τον χειμώνα μόνο φυσιολογικός δεν είναι ...

      Διαγραφή