Πέστα, Τειρεσία μου!

 


Καλημέρα, φίλοι μου!

31 σχόλια:

  1. Καλώς τες κι ας άργησαν, στην αναχιονιά καλές και οι Υάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, καλημέρα!! Από ολότελα καλή και η Παναγιώταινα Δασκαλε. Ξεχάσαμε τι θα πει συννεφιά και βροχή. Από Δευτερα ξεκινάμε στα δυτικά. Τώρα για χιόνια.... Άστα βραστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τειρεσίας προς τον Οιδίποδα:

    "Το παν θα βγει στο φως,
    ακόμη κι αν εγώ σιωπήσω..."

    Ό,τι είναι να έρθει, θα έρθει. Πάντως, χθες σε πεζοπορία στην Πάρνηθα, στη Μόλα, κατά τις 10 το πρωί το έδαφος ήταν άσπρο κατά τόπους, παγωμένο, περιμένοντας το χιόνι...

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή είναι η σωστή σειρά για να έρθει και η Χιόνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα! Αμήν!! Θα στρώσουμε κόκκινο χαλί! Να είσαι καλά δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενα συστημα νοεμβριου με περασμα βροχων και χιονια στα βουνα θα ερθει. Παλι καλα να λεμε! Να τελειωσει αυτο το αισχος που επικρατει ενα μηνα τωρα και βλεπουμε για μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα σχετικά είναι. Το ίδιο και το "αίσχος". Για παράδειγμα, πρώτη φορά βλέπω τόσο καθαρή τη θάλασσα για τόσο μεγάλο διάστημα. Από εκεί που ξέβραζε ακόμα και πτώματα μικρών ζώων, δυστυχώς, ακόμα και ακαθαρσίες μέχρι πρότινος, το πολύ να δεις (και να μαζέψεις) καμιά σακούλα ή κάνα μπουκάλι, εδώ και κάνα μήνα. Κι αυτό καλό για το περιβάλλον και τη φύση είναι. Άλλωστε, το θαλάσσιο περιβάλλον αντιστοιχεί στα 3/4 της Ελλάδας και θέλοντας και μη επηρεάζει τις ζωές όλων μας.

      Διαγραφή
    2. Το ότι ένα "κακόν" είναι αναμεμειγμένο και με "ολίγον από καλόν" (άλλωστε αυτό πάντα συμβαίνει),δεν σημαίνει ότι δεν είναι "κακόν".Κατά τα άλλα......περί ορέξεως......-=======Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Λίγο βροχή ρε παίδες, ξεραθηκαμαν
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η χιόνη η καημένη έχει παγιδευτει. στο ρετιρέ..( πεισματάρης πολικό αεροχείμαρο....του Καναδά_...ενώ..τα σκαλοπάτια(ριτζ) φθάνουν μόνον στον ημιόροφο..."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα από τη χιονισμένη Στοκχόλμη.Ολικός παγετός και λίγα χιόνια ως Κυριακή γιατί μετά έρχεται πάλι μαλακός και υγρός καιρός .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλή βροχή, λίγο χιόνι και δύσκολη σεζόν για τις πίστες του σκι, γράφει η Le Monde, αναφερόμενη στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Γαλλία. Η αλήθεια είναι ότι τα χιόνια που είχαν πέσει από τις αρχές Δεκέμβρη, έλιωσαν λόγω των πολλών βροχών και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν. Έτσι, οι πίστες στα χιονοδρομικά του Mont Blanc, μεταξύ 1.100 και 1.900 μέτρων παραμένουν κλειστές, αλλά παρά το γεγονός αυτό, ελάχιστες ήταν οι ακυρώσεις. Ο κόσμος πήγε στο χιονοδρομικό για να βιώσει την εμπειρία του βουνού, σύμφωνα με τον Aurelien Astre, διευθυντή του τοπικού γραφείου Τουρισμού.

    Σε ολόκληρη τη Γαλλία μόνο οι μισές πίστες άνοιξαν κατά τη διάρκεια των εορτών, κάτι που δείχνει την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Ο διευθυντής ενός άλλου γραφείου Τουρισμού, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, Patrice Blanc, υποστηρίζει ότι ήταν η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, που είχε τόσο λίγο χιόνι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

    Και το 2015 δεν υπήρχε πολύ χιόνι τέτοια εποχή στις Άλπεις, αλλά όχι στον βαθμό που συμβαίνει φέτος, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι πιο ορατή στα ορεινά, με τη συντόμευση των εποχών, με την άνοδο του ορίου βροχής - χιονιού (μάλλον εννοεί το υψόμετρο πάνω από το οποίο η βροχή γίνεται χιόνι) και με την αποσταθεροποίηση των μετεωρολογικών συνθηκών.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2023/01/03/beaucoup-de-pluie-peu-de-neige-debut-de-saison-difficile-dans-les-stations-de-ski_6156391_3244.html

    Τους 20 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία και στην Ελβετία, όπου τα χειμερινά θέρετρα στις Άλπεις δεν έχουν, επίσης, χιόνι, όπως μεταδίδει το BBC. Στο Μπιλμπάο, στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, είχε 25 βαθμούς (10β. πάνω από τον μέσο όρο της εποχής) και στη Βαρκελώνη συνέστησαν λελογισμένη κατανάλωση νερού (μετά τη λελογισμένη επίσης κατανάλωση ηλεκτρικού, φαρμάκων και φαγητού). Αλλά και στη Βαρσοβία, η θερμοκρασία (18,9β.) έσπασε κατά 4 βαθμούς το ρεκόρ της πολωνικής πρωτεύουσας για τον χειμώνα, ενώ στη Λευκορωσία έφτασε τους 16,4β. καταρρίπτοντας κατά 4,5β. το προηγούμενο ρεκόρ. Εθνικά ρεκόρ ζέστης για τον χειμώνα έγιναν επίσης στο Λιχτενστάιν, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Τσεχία, τη Δανία και τοπικά στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ουκρανία.

    Κι όλα αυτά, ενώ στις ΗΠΑ πάνω από 60 άνθρωποι πέθαναν, λόγω του ακραίου ψύχους. Ζεστή δεν είναι, όμως, ούτε όλη η Ευρώπη. Η Σκανδιναβία και η Ρωσία δέχονται πολλές χιονοπτώσεις, μάλιστα, στη Μόσχα η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει και στους -20 βαθμούς το Σαββατοκύριακο 7-8/1. Χιόνια είχε και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο Δεκέμβριος ήταν ο μοναδικός μήνας, που δεν βγήκε θερμότερος από τον μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες έγιναν πιο ήπιες προς το τέλος του.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-64158283

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λόγω της ομίχλης ακτινοβολίας, η μέγιστη θερμοκρασία τις τελευταίες μέρες δεν ξεπέρασε τους 2,4 βαθμούς στη Φλώρινα και τους 2,8β. στο Νευροκόπι Δράμας. Σύμφωνα με το meteo.gr, οµίχλη ακτινοβολίας δηµιουργείται τις βραδινές ώρες εξαιτίας της ψύξης της επιφάνειας της Γης (λόγω ακτινοβολίας θερμότητας στο διάστημα) και καθώς ψύχεται και ο υπερκείμενος αέρας, οι υδρατμοί που περιέχει, συμπυκνώνονται. Έτσι, δημιουργείται η ομίχλη, η οποία μπορεί να μην διαλυθεί και τη μέρα, επειδή ο ήλιος δεν είναι δυνατός τον χειμώνα.

    Ωστόσο, και στην Αθήνα 6 βαθμούς έχει τα τελευταία πρωινά και 2-3 βαθμούς παραπάνω έχουν τα παραθαλάσσια μέρη της Αττικής.
    https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2569

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να προσθέσουμε και τη θερμοκρασιακή αναστροφή, που κακώς παρέλειψα σε αντίστοιχο προηγούμενο σχόλιο μου για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, πιθανώς και πρώτη υπαίτια της χαμηλής θερμοκρασίας. χτες το μεσημέρι (12.00), για παράδειγμα, με ήλιο, είχαμε 9 °C στα Τρίκαλα και 13,5 στο Περτούλι (τελικά μείναμε πίσω ακόμα και στη μέγιστη θερμοκρασία ημέρας, με 1.000 μέτρα να χωρίζουν να δυο σημεία). η ομίχλη πάντως πρωταγωνιστεί στην κυκλοφοριακή ταλαιπωρία μας, εδώ και ένα μήνα και βάλε (μετακινούμενος από Τρίκαλα προς Λάρισα τα ξημερώματα, της έχω πολλά μαζεμένα). χίλιες φορές καλύτερη η βροχή που επανέρχεται από Δευτέρα.

      Διαγραφή
  12. Μετα τα "πασχουγεννα" την "πασχοχρονια" και τα "πασχοφωτα" ερχεται πτωση της θερμοκρασιας με βροχες και χιονια οπως αξιζει για την εποχη.Τωρα το να ζηταει καποιος χιονοπτωσεις μεχρι την γαυδο φαινεται απλως ουτοπικο,ονειροπολο καθως ολα τα βουνα της χωρας με εξαιρεση τον ολυμπο ειτε δεν εχουν ουτε για δειγμα χιονι ειτε καποιες διασπαρτες εστιες στις ζερβες πλαγιες δηλαδη εκεινες που δεν τις χτυπαει ηλιος σε μεγαλα υψομετρα.
    Επισης στην σχετικη συζητηση,σχετικα με το τι οριζει το φυσιολογικο στον καιρο θεωρω οτι το σημαντικοτερο ειναι να γεμισουν τα βουνα με χιονια παρα να κανει μια δυνατη ψυχρη εισβολη χωρις τιποτα περισσοτερο απο αυτο.Επειδη ομως το ζητουμενο για πολλους σε αναλογες καιρικες σελιδες ειναι το δευτερο,επιβεβαιωνεται για εκατομμυριοστη φορα η κατασταση πως το κοινο εδω μεσα δεν τον ενδιαφερει πραγματι αν κανει καιρικη ανωμαλια και απλως διαμαρτυρεται επειδη ο καιρος δεν τους κανει τα χατηρια τους με πραγματα της αρεσκειας τους.Αν για παραδειγμα χιονισει υποθετικα μιλωντας τελη μαρτιου στην μιση ελλαδα ουτε αυτο θα θερωθει φυσιολογικο ομως θα αρεσει σε ολες και ολους επειδη οι καιρικες συνθηκες στην συγκεκριμενη περιπτωση θα εκπληρωνονται απο τις απαιτησεις.Αν ο καιρος πηγαινε με τα νερα των αναγνωστων φυσικα και δεν θα γκρινιαζαν αν υπηρχε,υποθετικα παλι μιλωντας,μηναια αποκλιση 10 βαθμων προς τα κατω,ουτε καν,και αν την ιδια ωρα στην σιβηρια συνεβαιναν εξωπραγματικες θερμες συνθηκες συμφωνα με τα δεδομενα της εποχης πραγμα που καταριπτει θριαμβευτικα τους ισχυρισμους τους.
    Επειδη ομως ο καιρος δεν πορευεται συμφωνα με τα θελω και τα καπριτσια του καθενος,και ουτε ευθυνονται τα καιρικα μοντελα μονο και μονο διοτι αστοχουν στις προβλεψεις την 10η μερα μπροστα(που εν τω μεταξυ στην μετεορολογια ειναι αδυνατο να γινουν ασφαλεις προβλεψεις για τα αναλογα χρονικα διαστηματα) για να αρχιζουμε να τα κατηγορουμε και να επιδιδομαστε σε ενα μιγμα απο ρεσιταλ ντελιριου,γκρινιας,δυσανασχετησης,και παραφροσυνης διοτι η ανοχη και ο κομπος εφτασε στο χτενι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλού ήθελες να ανεβάσεις το κείμενό σου,μπερδεύτηκες μάλλον.Δεν πειράζει άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. το κειμενο ειναι πρωτα οτι πρεπει για αντιστοιχες σελιδες στο facebook to snow report,και το weather club και κατα δευτερο για τις λοιπες σελιδες που εχουν αντικειμενο τους τον καιρο.Ειπαμε αρχικα να μην πουμε ονοματα αλλα τελικα τα αναφεραμε για λογους αναγκης της περιστασης.

      Διαγραφή
  13. Νικόλαος Παντελικίζης4 Ιανουαρίου 2023 στις 8:10 μ.μ.

    Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλη την παρέα του μπλόκ...
    Μας... έσκασε εδώ και πολλές ημέρες να περιμένουμε όλοι με αγωνία να έρθει ένα σύστημα να φέρει λίγη βροχουλα και για τα χιόνια βλέπουμε!
    Επιτέλους αρχίζει να σταθεροποιείται η τάση για την μεταβολή του καιρού την ερχόμενη Τρίτη 10/1/23...
    Ας γίνει η αρχή λοιπόν με τις Υάδες,να ανοίξει ο δρόμος για τον χειμώνα,να σταματήσει το παρατεταμένο φθινόπωρο και κάνουμε υπομονή εδώ που φτάσαμε και για τα κρύα!
    Ακόμα και με αυτούς που δεν θέλουν τον χειμώνα στην δουλειά μου, ακούω το φτάνει πια αυτή η άρρωστη κατάσταση, γιατί φυσιολογική δεν είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τειρεσίας μάντης Θήβα μεριά..μαντείο του στον Ορχομενό.Σε παλιές καλές εποχές θα το θεωρούσα οιωνό για ανατολικό προσηνεμα πράγματα..που τέτοια τύχη φέτος!new milestone,Dultons τόσο κοντινά και τόσο μακρινά,ωραίες αναρτήσεις του Κ Ζιακόπουλου.Δυστηχως δεν έχω καλό ένστικτο για φέτος μακάρι να διαψευστω..ο Χριστόδουλος δεν εμφανίστηκε να μας δώσει λίγο θάρρος.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 9-11 τού μηνός,πρώτη σοβαρή μεταβολή τού καιρού με βροχές πού θα επηρεάσει όλη τη χώρα με έμφαση τα δυτικά κεντρικά ΒΑνατολικά και ανατολικά νησιώτικα τμήματα.
    Χορταστικές χιονοπτώσεις και στα άχιονα μέχρι στιγμής βουνά της Πίνδου.
    Όλα από κάπου ξεκινούν και μετά εξελίσσονται προς το καλύτερο.
    Το στίγμα τού καιρού πού δώσαμε από την παραμονή κιόλας της Πρωτοχρονιάς δεν έχει αλλάξει.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο δάσκαλος, φρονίμως ποιών, εζήτησε χρησμοδότηση από το αγαθό Τειρεσία και όχι από τον ,ούτως ή άλλως ανώτερο, Κάλχα ,καθόσον διακινδύνευε να βρεθεί στη θέση του Αγαμέμνονα.-=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κάλχας, όντως, ήταν γάτα με πέταλα! Όταν ο Αγαμέμνων και οι λοιποί Έλληνες αρχηγοί τον ρώτησαν για το πότε θα σταματήσει ο ισχυρός βοριάς για να αποπλεύσουν τα πλοία για την Τροία (το πότε θα φυσήξει δεν ισχύει, το λέει και ο Αισχύλος στον «Αγαμέμνονά» του), ο μάντης σκέφθηκε πανέξυπνα. Όποιες και να ήταν οι καιρικές συνθήκες που κρατούσαν τα πλοία των Αχαιών δεμένα στο λιμάνι, το πιθανότερο ήταν ότι οι συνθήκες αυτές θα άλλαζαν προς το ευνοϊκότερο, ώσπου να ειδοποιηθούν και να φθάσουν στην Αυλίδα η Κλυταιμνήστρα με την Ιφιγένεια. Το γεγονός ότι είχε δει και το GFS της εποχής δεν αναφέρεται από καμιά αρχαία πηγη!

      Διαγραφή
    2. Ρευστότητα σημαίνει αυτό κύριε Τειρεσία. Κύριε Ζιακόπουλε, συγνώμη

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.Ευχομαι η αλλαγή του καιρού την επόμενη εβδομάδα να γίνει πραγματικότητα.Διψαει η γη και επιφανειακά από την πολυήμερη ανομβρία.Φαινεται αυτό στα γεννήματα.Τωρα για τον υδροφόρο ορίζοντα δε το συζητάμε καθόλου.Αν συνεχιστεί αυτό το χάλι οι συνέπειες εδώ στην περιοχή μου θα γίνουν ορατές πλέον.
    Τουλάχιστον η δυτική Ελλάδα πήρε κάποια αξιόλογα χιλιοστά νερού το φθινόπωρο.Κατι είναι και αυτό.Βεβαια λείπουν μέχρι τώρα τα χιόνια στα Ελληνικά βουνά που αυτήν την εποχή είναι χρυσάφι για τον τόπο.
    Το θετικό είναι ότι έχουμε μπροστά μας πολύ χειμωνιάτικο χρόνο, και άμα θέλει ο καιρός προλαβαίνει τα πάντα πανελλαδικά.Ετσι και αλλιώς εδώ σ'εμάς ο χειμώνας έρχεται μετά τα μισά του μηνός περίπου.Όμως με το Νοέμβριο και Δεκέμβριο αρκετά βροχερους.
    Μένει να δούμε την συνέχεια. Όλη η επικράτεια θέλει τη βροχή και το χιόνι.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλη την παρέα.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωντως η χρονιά φέτος ήταν διαφορετική και στη φύση από άλλες χρονιές, είδα παρατηρήθηκε μεγάλη καρποφορία των δέντρων που ευνοήθηκε απο τις καιρικές συνθήκες της άνοιξης, αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν τα κλαδιά από το βάρος και μάλιστα να ξεραθουν το καλοκαίρι αρκετά δέντρα λόγω υπέρ άντλησης των χυμων, φέτος δεν ξέρω αν τραβήξει πίσω ο χειμώνας και έχουμε παγωνιες ανοιξιάτικες θα έχουμε πλήρη καταστροφή. Δεν μπορούμε να ισορροπουμε το κλιμα μόνο να προστατευομαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο μάντης Τειρεσίας(Ζιακοπουλος) μίλησε,ο μάντης Καλχας (Χριστόδουλος) θα κάνει το ίδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μάντης Τειρεσίας νομίζω ότι το πάει πολύ προσεκτικά φέτος την ίδια στιγμή πού όλοι έβλεπαν χιόνια από τον Δεκέμβρη.
      Νομίζω κάτι βλέπει(η μάλλον δεν βλέπει ακόμα) και καλά κάνει.
      Όταν είναι θα μιλήσει.
      Το πρώτο μισό τού χειμώνα φεύγει άκλαφτο.
      Να δούμε το δεύτερο μισό και ο πολύ "όψιμος" πού μας έχει τάξει και ο Χριστόδουλος.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους! Εδώ που έχουμε φτάσει, ας χιονίσει στα βουνά μας να "ξεκινήσει" ο Χειμώνας από κάπου και...βλέπουμε ! Πάντως προχθές ήταν και η επέτειος του ιστορικού χιονιά της Κέρκυρας της 3ης Ιανουαρίου 2019, που κάλυψε με χιόνι ως και το παλαιό φρούριο και θυμόμαστε με νοσταλγία! Ας πάμε σιγά σιγά όμως με τη βροχή του διημέρου Δευτέρας-Τρίτης και έχει ο ...Τειρεσίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά Αχιλλέα.
      Ιστορικός ο Ιανουάριος τού 2019 γιά τη δυτική Ελλάδα.
      4 Ιανουαρίου γυρνώντας από Ευρυτανία με χιονοθύελλα,αλυσίδες και μισό μέτρο χιόνι και το εκχιονιστικό να ανοίγει ανά 5 λεπτά τον δρόμο έφτασα μετά κόπων και βασάνων στην πόλη τού Αγρινίου όπου λίγο μετά (8 το απόγευμα) άρχισε να το στρώνει ακαριαία και εκεί!
      Όλος ο Γενάρης θυμάμαι είχε πάει γεμάτος με αρκετές κακοκαιρίες και κρύο.
      Στα βουνά μας,μέτρα το χιόνι.
      Ωραίες εποχές.

      Διαγραφή
  21. Οι μάντεις .....αν είχαμε δωδεκάθεο θα ήταν οι προστάτες των μετεορολόγων...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πάντως υπό προυποθέσεις
    α)Ο πολικός αεροχείμαρος στο ΒΔ αντλαντικό πιθανόν μετά τις 14-15 να διαρηχθεί...όπως δείχνουν τα μοντέλα και να δώσει χώρο για ανάπτυξη εμποδισμών στην Σκανδιναβία-Κεντρική Ευρώπη.
    β)Μια τέτοια προπτική ίσως δώσει την ευκαρία στο ψύχος της δυτικής Ρωσσίας να έρθει προς τα μέρη μας.Μία παραλλαγή δλδ του περσινού Μάρτη.
    ΑΣΘ η ισχυρό ΝΔ ρεύμα στο Βορειο Αντλαντικό νομίζω ότι αποκλείονται."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή