Δυνητικά επικίνδυνη η επικείμενη κακοκαιρία!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ, ενώ αντικυκλώνας (υψηλές πιέσεις) είναι εγκατεστημένος στα ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ο καιρός στη χώρα μας θα παρουσιάσει βαθμιαία επιδείνωση, αρχής γενομένης από τη Δ. Ελλάδα, όπου τις βραδινές - νυχτερινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της κεντροδυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. 


Την Πέμπτη (26/1), προβλέπεται κακοκαιρία σχεδόν σε όλη τη χώρα (εξαιρούνται οι Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τις πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. 

Την Παρασκευή (27/1), τα σημαντικότερα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας (Θράκη, νησιά Α. Αιγαίου, Δωδεκάνησα). Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι άστατος με φαινόμενα κατά περιόδους κυρίως στις δυτικές και νότιες περιοχές.  Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση. 

Το Σαββατοκύριακο (28-29/1), τοπικά φαινόμενα αναμένονται κατά διαστήματα κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα στη Β. Ελλάδα. 

Όσο για την επόμενη εβδομάδα, οι προγνώσεις είναι επισφαλείς, αλλά γενικά μπορούμε να πούμε ότι επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι βόρειοι, θα κάνει αρκετό κρύο και ο υετός θα είναι περιορισμένος.  


Υ.Γ.

1) Όπως αναφέρεται και στον τίτλο της ανάρτησης, το επόμενο τριήμερο, οι καταιγίδες, οι πολύωρες βροχές και οι πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές - ημιορεινές περιοχές είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Την Πέμπτη, στις περιοχές που χρειάζονται προσοχή συγκαταλέγεται και η Αττική.

2) Αναφορικά με τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων, αναμένονται μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Απλοποιώντας τα πράγματα, νομίζω ότι χιόνια θα δουν οι πόλεις της Δ. Μακεδονίας, θα το παλέψουν η Καλαμπάκα και η Κόνιτσα, θα δυσκολευτούν αρκετά τα Γιάννενα και σε ότι αφορά την υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη, χιόνια θα πέσουν και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου.


Για να μπορούμε να συνεννοηθούμε, μεταφέρω εδώ τα κατώφλια των υψομέτρων που χρησιμοποίησε η ΕΜΥ για την έκδοση του Κλιματικού Άτλαντα της χώρας. Στον Άτλαντα αυτόν οι περιοχές:

• Από 0 ως 200 μέτρα θεωρούνται χαμηλού υψομέτρου.
• Από 201 ως 500 μέτρα θεωρούνται λιγότερο (σχετικά) χαμηλού υψομέτρου.
• Από 501 ως 1.000 μέτρα θεωρούνται ημιορεινές.
• Από 1.001 ως 1.500 μέτρα θεωρούνται ορεινές.
• Από 1.501 ως 2.000 μέτρα θεωρούνται υποαλπικές.
• Από 2.001 μέτρα και πάνω θεωρούνται αλπικές.

 

112 σχόλια:

  1. Η Κρήτη για άλλη μια φορά "οὔρησε ἐν τῷ φρέατι". Βλέπω να τη βγάζουμε χωρίς χειμώνα φέτος. Θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα το καλοκαίρι ως προς την υδροδότηση, το μόνο βέβαιο...

    Παναγιώτης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, δεν πάμε καθόλου καλά.

      Διαγραφή
    2. Αληθεια;
      Συμφωνα με τα λεγόμενα όλων εδω είμαστε τοπικιστές αν θελουμε νερά στην περιοχή μας και επίσης δεν έγινε και τίποτα που δεν βρέχει καθόλου το χειμώνα στην Κρήτη αφού έκανε καταρρακτώδεις βροχές το 2019 και μια πλημμύρα τον περασμένο Οκτώβριο. Άρα να μην είμαστε πλεονέκτες και θελουμε πολλά. Ακούς εκεί να θελουμε βροχές Γενάρη μήνα!
      Η λογική έχει δραπετεύσει από τα μυαλά κάποιων καιρόφιλων εδω.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    3. OTI NANAI...τι διαβαζουυμε θεε μου στο ιντερνετ..τα χανια εχουν 77 μμ τον γεναρη και τωρα θα ριξει αλλα 30 και καποιοι αδαεις γραφουν οτι δεν βρεχει.....ας τους πεταξει καποιος εξω επιτελους

      Διαγραφή
    4. Πρώτον να διορθώσεις το ύφος σου.
      Δευτερον πουθενά δεν έχει ρίξει 77 χιλιοστά αλλά 48 (εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν σε μια μόλις ημέρα στις 15/01, ενώ ο μέσος όρος για τον μήνα είναι γύρω στα 144mm).
      Τρίτον το πρόβλημα σου είμαι εγώ και όχι άλλοι Αθηναίοι που γκρινιάζουν όλη την ώρα για το ότι δεν χιονίζει όπως πέρυσι στην περιοχή τους, ξεχνώντας ότι φέτος δεν το έχει στρώσει ούτε καν στη φλωρινα, ενώ ακόμη και τα βουνά μας έπρεπε να φτάσουμε μέσα Γενάρη για να χιονιστουν, η ένας αλλος φίλος από την Θεσπρωτια που τόλμησε να πει ότι η κακοκαιρία που μας πέρασε ήταν κατώτερη των προσδοκιών του , κι ας έριξε 300mm σύνολο αυτές τις μέρες στην περιοχή του. Δεν έχω αλλά λόγια ειλικρινα. Κακώς γραφω μάλλον.
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή
    5. Γιαννάκη μαζέψου, και πέρσι που έβρεχε, γκρίνιαζες. Τοπικιστής δε είσαι σε κάθε περίπτωση.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμε:

      1ον) Βρες το θάρρος να γράψεις το ονοματάκι σου.
      2ον) Σεβάσου τον χώρο του κ. Ζιακόπουλου.
      3ον) Άνοιξε καμιά ιστοσελίδα σταθμών, μπας και δεις πόσο έχει βρέξει πραγματικά τον Γενάρη στην Κρήτη.
      4ον) Βγάλε ένα κομπιουτεράκι και κάνε μερικές προσθέσεις για να δεις τον υετό της σεζόν στα Χανιά. Δε θα σου πάρει πολύ χρόνο. Ελπίζω...
      5ον) Αν και κανένας δεν μπορεί "να πεταχτεί έξω" από το μπλογκ, μάλλον φαίνεται σε ποιον θα άξιζε τελικά αυτό!!

      Διαγραφή
    7. Ποιος από όλους;

      Διαγραφή
    8. Ώρα 10:45, Χανιά πόλη 21,1 C, μια χαρά.

      Διαγραφή
  2. Ωραία πράγματα θα πω, αρκεί βέβαια να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή! μία "κακοκαιρία"(καλοκαιρία) από τα παλιά που τόσο μας έχει λείψει..θα δούμε μεγάλες "μάχες"... καλό απόγευμα από την συννεφιασμένη Αιγιάλεια.. Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα από τη μουντή Στοκχόλμη όπου μετά από 4 μέρες ολικού παγετού ,ο καιρός μαλάκωσε και πιάσαμε 3c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eίπεν άφρων εν τη καρδία αυτού "ουκ έστι χειμών" !. Μακάρι το τριήμερο να είναι γεμάτο συγκινήσεις και όχι καταστροφές. Για την περιοχή μου είμαι αισιόδοξος ως προς τις εισπράξεις.---=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε με το προηγούμενο σχόλιό μου δεν υποβαθμίζω την κακοκαιρία.
    Άλλωστε έχω αναφέρει και δεν τα αλλάζω,μέχρι χαμηλά υψόμετρα χιονόπτωσης σε αρκετές κεντρικές και βόρειες περιοχές.
    Επίσης στο κομμάτι κυρίως τού Ιονίου(και κέντρο δυτικά ηπειρωτικά) ήδη έχει πέσει πολύ νερό και όπως όλα δείχνουν η επικείμενη αλλαγή θα αφήσει χιλιοστά σε αφθονία.
    Γενικά όμως μού την έχει βιδώσει λίγο,μετά από έναν γενικά ανούσιο μέχρι στιγμής χειμώνα, να ακούω στα sosial ότι έρχεται "Αρμαγεδών"
    Σωστή ενημέρωση από έγκυρες πηγές και όλα θα πάνε καλά.
    Έχουν συμβεί νομίζω ειδικά στο πρόσφατο παρελθόν παρόμοιες υφέσεις.
    Ας την απολαύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θυμάμαι ποτέ σε κακοκαιρία να μην κινδυνολογούν μετεωρολόγοι και ΜΜΕ.με αποκορύφωμα τα αποτυχυμένα sms.Παρακαλώ να περάσει μια άποψη είπα δεν έβρισα

      Διαγραφή
    2. Ας την απολαύσουμε γιατί μετά έρχεται ο μπαμπούλας υποτροπικός.. Καλή Άνοιξη..

      Διαγραφή
    3. 8:22
      Κανείς δεν ξέρει πραγματικά από τώρα τι θα ακολουθήσει για αργότερα.....
      Αυτό το σχόλιο θυμίζει όσους δήλωναν με βεβαιότητα βάζοντας και το χέρι τους στην φωτιά οτί θα έχουμε πανελλαδικό χιονιά μέχρι το τέλος του γενάρη που πράγματι όσο περνούν οι μέρες αρχίζουν να διαψεύδονται πανηγυρικά........

      Διαγραφή
  6. Και ποια κακοκαιρία δεν είναι δυνητικά επικίνδυνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη διαφορά την κάνουν τα "υποκείμενα νοσήματα" που πολλά από αυτά δεν γνωρίζουμε!

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να μην έβρισες ,αγαπητέ ανώνυμε ,έκανες όμως κάτι άλλο πολύ χειρότερο...........--======Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Εννοείται ότι κατά τη διάρκεια της Πέμπτης δεν εξαιρείται ούτε ο νομός Αττικής από τα έντονα φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχεδόν 150 χιλιοστά βροχής στην περιοχή μου.
    Μετεωρολογικός σταθμός Δίον Πιερίας.
    Έχουμε τσακώσει μεγάλο μπελά με αυτό το ανατολικό ρεύμα.
    Ζω στην παραλία της Λεπτοκαρυάς Πιερίας.
    Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου την μεγαλύτερη κακοκαιρία που συνέβη ποτέ, 7 με 8 Δεκεμβρίου του 2001.
    Εκτός από τα περίπου 350 χιλιοστά βροχής, πρώτη φορά στη ζωή μου είδα κυματα τεράστια.
    10 με 11 μποφόρ υπολογίζω την ένταση του ανέμου.
    Τα κύματα ήταν σαν βουνά!
    Δεν υπερβάλλω.
    Πάντα όταν έχουμε τέτοιο καιρό αυτήν την κακοκαιρία θυμάμαι.
    Ευχαριστώ!
    Καλή συνέχεια σε όλους!
    Διονύσης Μουσδράκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που να δεις αγαπητε μου στις στις 23 Ιουλιου 2018 το μεσημερι στην Ανατολικη Αττικη την ενταση των ανεμων.Ποια 11 μποφωρ.Εσπαγαν κορμοι πευκων πριν το ολοκαυτωμα.

      Διαγραφή
  9. Για 25 Ιανουαρίου, η κακοκαιρία είναι "αστεια"...
    Για εμάς τουλάχιστον που έχουμε πατήσει τα 50.
    Φυσικά είναι ανούσιο και μάταιο παράλληλα να αναβιωνουμε πλασματικά στο μυαλό μας το παρελθόν .
    Έτσι όπως το είχα βιώσει και ο ίδιος, ζώντας στη Θεσσαλονίκη.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ισχύει η εκτίμηση - πιθανολόγηση για εμφάνιση ΑΣΘ για την οποία κάποια μέλη είχαν γράψει ? Νομίζω δεν φαίνεται πουθενά κάτι τέτοιο πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν υπάρχει περίπτωση να χιονίσει στην περιοχή μου την Ξάνθη και πολύ περισσότερο να το στρώσει. Η περιοχή είναι πολύ δύσκολη για χιονοπτώσεις και ειδικά ο κάμπος που μόνο από την θάλασσα αν έρθει το χιόνι το στρώνει αν είναι χαμηλή η θερμοκρασία. Εγώ που είμαι σε παραποτάμια περιοχή ακόμη πιο δύσκολα. Το τελευταίο χιόνι που έπεσε και κράτησε ούτε μία μέρα ήταν τέτοιες μέρες το 2015. Η Αθήνα έχει δει πολύ περισσότερο χιόνι τα τελευταία 30 χρόνια από ότι η Ξάνθη όσο και φαίνεται περίεργο. Ελπίζω και θεωρώ ότι θα χιονίσει σίγουρα στα ορεινά + 800 μέτρα υψόμετρο.Μας λείπει πολύ η ομορφιά του χιονιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Μπορεί κάποιος να δώσει μια ακριβή εκτίμηση χιλιοστών υετού σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία; Βάσει της πρόβλεψης εκτιμώ ότι τα χιλιοστά το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη θα είναι τουλάχιστον 70, αλλά βλέπω εκτιμήσεις που τα χιλιοστά, που δίνουν (π.χ. 25 στα ΒΔ) δεν αντιστοιχούν στις προβλέψεις που διαβάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. NW Pindos
    Σημειωτέον ότι στα 1500μ. το χιόνι θα πέφτει με θερμοκρασία -4 με -5 (επιτέλους). Αυτό σημαίνει ότι κάθε χιλιοστό υετού θα δίνει σίγουρα 2 εκατοστά χιονιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Πίνδος δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση υετού γιά τα ΒΔυτικα σε τέτοιες τύπου υφέσεις από τα δυτικά,και αυτό γιατί το ανεμολογικό πεδίο παίζει μεγάλο ρόλο με την ακριβή κίνηση τού εν λόγου ισχυρού χαμηλού.
      Κατά την άποψή μού κάποιες περιοχές της δυτικής γενικά χώρας θα βάλουν πολλά χιλιοστά και κάποιες άλλες αρκετά λιγότερα (ανάλογα τον καναλισμό τού ανατολικού ανέμου).
      Το Ιόνιο είναι σταντάρακι από πλευράς έντονων φαινομένων.
      Γιά την περιοχή μού παράδειγμα,αμφισβητώ στα ίσια τα πολλά χιλιοστά πού δίνουν τα μοντέλα(πάνω από 60) καθώς ουκ ολίγες φορές έχω δει όταν ενισχύεται ο ανατολικός τοπικός άνεμος να γίνεται ζημιά.
      Δεν συμβαίνει το ίδιο βέβαια με τα ορεινά μας και κυρίως στα σύνορα με την Ευρυτανία.
      Θα δείξει. Πάντως γιά την Ηπειρο νομίζω το στοίχημα είναι αν θα καταφέρει να χιονίσει κοντά στα 650 με 700μ(π.χ. Κόνιτσα).
      Τα Γιάννενα τα θεωρώ έκπληξη.
      Επιμένω ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις χιονοπτώσεων σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα της κεντροδυτικής Θεσσαλίας και Μακεδονίας(πεδινά βέβαια όχι).
      Τέλος,τοπικά θα υπάρξουν έντονα φαινόμενα σε κάποιες περιοχές όπως και στα ΒΑνατολικά τμήματα της Ελλάδας, δυτικά κεντρικά Πελοπόννησο ακόμα και Αττική αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι κάτι επικίνδυνο μέσα στο καταχείμωνο δεν υπάρχει.
      Νορμάλ καταστάσεις.
      Μάλλον η αναβροχιά και η αχιονιά φέτος μας έχουν κάνει ευαίσθητους...
      Τι να πει τότε και η Σοφία(2019),η Αριάδνη (2017),το 1987,το 1993,το 2006 και το 2012?
      Τέλος πάντων, ας απολαύσουμε το όμορφο σκηνικό πού έρχεται και ας μην γράφω άλλα γιατί μού την έχουν βιδώσει πολύ όλα αυτά πού ακούω από δημοσιογράφους.
      Αμάν κάναμε να δούμε μία κακοκαιρία και τρομοκρατούν τούς πάντες.
      Ευτυχώς σε αυτά όπως διαβάζω συμφωνούν αρκετοί φίλοι τού μπλογκ.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  14. Ιερή στιγμή...όπου μετά από πολλά χρόνια από όταν ημουν παιδί βάζω το φτυάρι πίσω από την πόρτα..η εντολή δινόταν από τον πατέρα...ενώ η γιαγιά ρωτούσε τρείς φορές αν έιχε τοποθετηθεί...και ξαναρωτούσε...περιμένουμε από μισό μέτρο και πάνω....3 βαθμοί τώρα 10 mm όλο το βράδυ...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. NW Pindos
    Ευχαριστούμε πολύ Φώτη για την αναλυτική και κατατοπιστική ενημέρωση. Γύρισε ο καιρός που λέμε εμείς (σήμερα μύρισε χειμώνας, όχι βαρυχειμωνιά, αλλά κλασικός χειμώνας). Τώρα, επειδή προσωπικά πάντα κοιτάζω τα χιόνια στα ορεινά - υπερορεινά και βάσει των νυν ισχυόντων προβλέψεων, τα ύψη χιονόστρωσης για τα μέρη που γνωρίζω, εκτιμώ, αρχής γενομένης από σήμερα το απόγευμα και μετά και μέχρι το πρωί της Παρασκευής, ότι θα είναι: Ξεκινώντας από τα κλασικά ΒΔ Χιονοδρομικά το ύψος του χιονιού (μόνο από τις χιονοπτώσεις Τετάρτης - Πέμπτης) θα φτάσει, κατά μεγάλη πιθανότητα, το ενάμισι μέτρο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τοπική περιοχικότητα, που μπορεί να δώσει και περισσότερη χιονόστρωση (πάνω από τα 1800 - 1900μ. το χάος, δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε). Ορεινά χωριά σε υψόμετρα από τα 1250μ. - 1300μ. και πάνω θα βάλουν σοβαρές ποσότητες χιονιού και σε σημεία των δρόμων, ειδικά στην έξαρση των φαινομένων, θα καταστεί δύσκολος και ο αποχιονισμός (κυρίως στα πιο πάνω υψόμετρα). Στα 1000-1100 μ. υψόμετρο εκτιμώ ότι η χιονόστρωση θα φτάσει τα 40-50 εκατοστά και θα έλεγα σίγουρα ότι θα τα ξεπεράσει αλλά το απόγευμα της Πέμπτης ανεβαίνουν λίγο οι θερμοκρασίες και τα υψόμετρα χιονόπτωσης και αυτό με προβληματίζει, όπως και ο ΝΑ σε αυτά τα υψόμετρα. Στην έξαρση των φαινομένων στα ημιορεινά οι λεπτομέρειες για τις τυχόν χιονοστρώσεις είναι περισσότερες και είναι επισφαλής ακριβής εκτίμηση για εκατοστά χιονόστρωσης. Προσοχή σε αυτούς, που θα κινηθούν σε μεγάλα υψόμετρα της ΒΔ χώρας (Ηπείρου και κεντροδυτικότερων, κυρίως, τμημάτων της Δ. Μακεδονίας). Να γνωρίζετε ότι στην έξαρση χιονοπτώσεων με θερμοκρασίες της τάξης των -4, -5 βαθμών πάνω από τα 1250μ. καθίσταται προσωρινά δύσκολος και ο αποχιονισμός. Όλα τα ανωτέρω, επαναλαμβάνω, βάσει των ισχύοντων προβλέψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστές πληροφορίες φίλε Πίνδος και ευχαριστούμε και εμείς.
      Η δική σού εμπειρία γιά τα βουνά της Πίνδου είναι πολύ μεγαλύτερη και σίγουρα σε εμπιστευόμαστε.

      Κατά τα άλλα κανένας ιδιαίτερα ενισχυμένος άνεμος δεν επικρατεί σήμερα στην Αιτωλοακαρνία με αποτέλεσμα ο καιρός να έχει πάρει από νωρίς μπροστά(αποτυχία των μοντέλων και γνωστού προγνώστη γιά την περιοχή) με συνεχή ποτιστική βροχή από το ξημέρωμα, πολύ βαρύ καιρό, κρύο και τη θερμοκρασία στούς 10β μέγιστη.
      Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτά πού έχουμε πει, αλλά θα ήθελα να ξανά επισημάνω να υπάρξει προσοχή σε περιοχές τού Ιονίου και στα παράλια της δυτικής ηπειρωτικής χώρας καθώς το χαμηλό θα μένει σχεδόν στάσιμο γιά πολλές ώρες πάνω από το κεντρικό Ιόνιο και θα ανατροφοδοτείτε με μεγάλα ποσά υγρασίας από τη θάλασσα.
      Ιδιαίτερα Κεφαλλονιά Ιθάκη Ζάκυνθο πιθανόν και Λευκάδα μεγάλη προσοχή.

      Διαγραφή
    2. Ναι, ενώ εσύ που έλεγες ότι η κακοκαιρία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, έπεσες μέσα.

      Διαγραφή
    3. Άστα να πάνε ανώνυμε όλα λάθος έχεις δίκιο.

      Διαγραφή
  16. Η Κόνιτσα είναι έτοιμη να το παλέψει!
    Τα βουνά μας χωριανε νικάνε ήδη!
    Ας απολαύσουμε όλοι με ασφάλεια τον τόσο συμβατό με την εποχή καιρό!
    Καλημέρα από την δροσερή και βροχερή Κόνιτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. -------Καλημερα σε όλους .Από σήμερα εδώ τέρμα οι λιακάδες. Βαριά συννεφιά με ένα μη συνεχόμενο ψιλόβροχο .Κυκλοφορία καθαρά Ανατολική. ΄Πλήρης άπνοια.Θερμοκρασία ~12 c. "Eγώ έβοσκα τα πρόβατα εδώ επάραπέρα και εκ πρώτης όψεως βλέπω το Τέρας " !!.
    ------- " Θωμά" εκεί σαπάν που βρίσκεσαι , με την ευχή μου να το ρίξει άφθονο.Σου εύχομαι καλές συγκινήσεις.Πάντως στη Σπάρτη ,στον μέλανα ζωμό, οι νέοι έτρωγαν το κρέας και οι γέροι το ζωμό ,ανακατεμένο με τσαπελόσυκα κα κριθαρένιο ψωμί.Πριν λίγο μου "έπεσε" ένα βιντεάκι με περιήγηση στην υμετέρα Λευκοθέα ,με ένα σχόλιο από κάτω : "υπέροχο χωριό με περίεργους κατοίκους "!!.
    ----- Φώτη ωραίες οι μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις σου .Συμφωνώ και εγώ ως προς τον υετό για την περιοχή σου.Αντίθετα στην περιοχή μου νομίζω ότι θα είναι πέραν των ισχυουσών προβλέψεων.
    ------- Χρήστο η Σύρτη αναλαμβάνει δράση. Σύ είπας.Για να δούμε.......-.
    -------- Αν θυμάμαι καλά,πριν μερικά χρόνια η Κρήτη,ιδιαίτερα η κεντροανατολική είχε μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας.Κάπου τους κατανοώ τους φίλους μας τους Κρητικούς.-===========Π.Α. (Πέτρος Αλιφέρης).
    Υ.γ. Δάσκαλε βετεράνε, κρατάς όπλον αγχέμαχον .......Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Π.Α....πραγματι περι περιέργειας ισχύει..γι αυτό είμαστε πολλά χωριά αλλά με λίγους κατοίκους έκαστο για να μην εμποδίζουμε ο ένας τον άλλον,ο μέλανας ζωμός...είναι μια χαρά στιφάδο....χοιρινού με λάχανο...ενίοτε και με πράσο....στοιχείο αρχαιοελληνικό θα έλεγα..είναι η κρασοπάπαρα....κρασί με φυγανιές και ζάχαρη...το οποίο είναι απίθανο για βράδυ.Το φτυάρι για την ώρα στέκεται μόνο του..καθώς η Τ είναι ακόμα στους 2,5....κύριε Ζιακόπουλε λέτε να μην το τιμήσω?"θωμάς"

      Διαγραφή
  18. Πολύ νερό με αστραπόβροντα σήμερα στον κάμπο της Ηλείας. Υπήρχε ένα ερωτηματικό αν το ανατολικό ρεύμα θα εμπόδιζε τις βροχές από το Ιόνιο να φτάσουν εδώ τόσο νωρίς . Τελικά δεν έχουμε δυνατό άνεμο και έτσι έχουμε αξιόλογα φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά φίλε δυτικέ από Ηλεία.
      Δεν υπάρχει καθόλου ενισχυμένο Ανατολικό ρεύμα και έτσι η θέση τού χαμηλού είναι τέλεια για τις περιοχές δυτικής Πελοποννήσου δυτικής Στερεάς.
      Τελικά φίλε Πέτρο μάλλον θα πάμε υπέρ τού δέοντος καλά καθώς η τύχη είναι με το μέρος και εδώ στα σχεδόν πεδινά.
      Ήδη έχουμε πιάσει 15mm και συνεχίζουμε ακατάπαυστα καθώς βρισκόμαστε στην αρχή.
      Η θερμοκρασία έπεσε ήδη στούς 8,5β.
      Καλή απόλαυση.

      Διαγραφή
  19. Γιάννενα δάσκαλε γιατί είναι τόσο δύσκολο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. α) Καθηγητά κ. Π. Α., τα εκ Σύρτεως κρείσσονα υδρολογικά τεκμήρια επελαύνουν.
    β) Οι Θεσσαλονικείς παρακαλούνται να τελούν εν εγρηγόρσει, γιατί είναι δυσάρεστο να σε πιάσει το χιονάκι στον ύπνο! Άλλωστε, σήμερα είναι και η γιορτή του Αγίου Γρηγορίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για ημιορεινή δυτική Φθιώτιδα δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα,σύμφωνα με το GFS.Το ECMWF είναι πιο γενναιόδωρο.Ποτε δεν είχα ιδιαίτερη συμπάθεια στους Αμερικανούς. αφού...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα 700μ κ πάνω έστω κ πρόσκαιρα λογικά θα το δείτε Δημήτρη.
      Πιό κάτω δύσκολα.
      Χάλασαν ελαφρώς οι Τ για τη Στερεά.

      Διαγραφή
    2. Στο όριο είναι το χωριό μου.Εχουμε 3 βαθμούς τώρα,ποτιστική βροχή και χιονόστρωση πάνω από τα 1000μ.,φαίνεται όταν σπάει η ομίχλη.Εδω ξεκινούσε χιόνι αμέσως,σπάνια προηγείται βροχη στους αξιοπρεπείς χιονιαδες.Ετσι ειναι φέτος τα πράγματα,ότι νερό πέσει καλό κάνει.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  22. 35 έως 55 χιλιοστά γράφουν οι σταθμοί του Αστεροσκοπείου στον κάμπο της Ηλείας και συνεχίζεται η βροχή με αμείωτη ένταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ καλό νερό έπεσε εχθές το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες σε όλο το δυτικό τόξο της Βοιωτίας(εκτός Κυριακι και Αραχωβας που πήραν ψιχουλα),ενώ από Αλιαρτο μέχρι λίγο πριν την Θήβα ένα ψιχαλισμα που συνεχίζει έως τώρα.
    Βαρια συμπαγή συννεφιά,ενώ ένα ελαφρύ ΒΑ ρεύμα κρατά την θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.
    Κατα την ταπεινή μου γνώμη,ο χειμώνας είναι παρών και πιστεύω πως θα έχουμε να απολαύσουμε πολλά και ενδιαφέροντα από εδώ και μπρος.
    Οσο για την επικείμενη κακοκαιρια έχω να πω ότι πιθανές εκπλήξεις δεν αποκλείονται τόσο στον βόρειο και δυτικό ηπειρωτικό κορμό, οσο και των λίγο πιο νότιων ηπειρωτικό.
    Ειδομεν,καθώς ο τελευταίος που έχει τον λόγο, είναι ο ίδιος ο καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μια κλασική χειμερινή κακοκαιρία! Απορώ πως και δεν την δώσανε όνομα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Απελπισία" θα την έλεγα!!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Σωστός… καμία σχέση με την περσινή «Ελπίδα» που έθαψε την πρωτεύουσα για πολλές μέρες

      Διαγραφή
    3. Τα 2/3 της Ελλάδας όμως είχαν ήλιο.
      Οπότε αυτή η κακοκαιρία είναι ανώτερη σε άλλες περιοχές από την Ελπίδα, να τα λέμε όλα.

      Διαγραφή
  25. Η χιονοκαλυψη που προτεινει το ecmwf,ακόμη και αν παραβλέψουμε τα προβλήματα της ψηφιακής απεικονισης,δεν είναι ρεαλιστικά κατά την γνώμη μου.Διορθωστε με,θα το ήθελα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το ανατολικό ρεύμα κάνει μεγάλη ζημιά στην Ήπειρο, προς το παρόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βλέπω Γιώργο.
      Λογικά αργότερα θα μπείτε και εσείς στα αξιόλογα φαινόμενα καθώς το σύστημα έρχεται αργά από τα νδυτικά.
      Εδώ ήδη 30mm και συνεχίζει χωρίς κανένα διάλειμμα.

      Διαγραφή
    2. Όπως το πάει δεν θα χιονίσει ούτε και στα 800μ.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα στον κύριο Ζιακοπουλο και σε όλη την μετεωπαρεα.
    Παρόλο τον ανατολικό άνεμο, μόνο βαριά συννεφιά σήμερα εδώ στην κεντρική Κορινθια.Λιγο ψιλόβροχο το πρωί και μετά μόνο συννεφιά.
    Περίπου στις 6:30 το απόγευμα, ήχησε το 112, χωρίς να έχει πέσει σταγόνα.Βεβαια η προειδοποίηση είναι για αύριο το πρωί.Ειδωμεν.
    Θετικό για την χώρα μας πάντως είναι ότι η δυτική Ελλάδα έχει πάρει πολλά νερά μέχρι στιγμής απ'ότι φαίνεται.Αυτο είναι καλό. Εύχομαι για την συνέχεια ο καιρός αυτός από τα δυτικά να έρθει και σε εμάς τους ανατολικούς που το έχουμε μεγάλη ανάγκη.Και η Κρήτη πρέπει να φορτώσει με νερά.Εχει δίκιο ο Γιάννης από τα Χανιά.Ενας γνωστός μου απο το Ηράκλειο με το παράπονο της ανομβρίας είναι.
    Θέλω να πιστεύω ότι ο καιρός κύκλους κάνει και κάποια στιγμή θα έρθουν οι καλές βροχές και χιόνια Πανελλαδικά.Με αυτό το πιστεύω θέλω να αγνοήσω την κλιματική αλλαγή, για να ανεβάσω την διάθεση μου.
    Καλό βράδυ σε όλους και προσοχή στα έντονα καιρικά φαινόμενα.Δημητρης κεντρική Κορινθια.
    Μια ερώτηση που ξέχασα.Αν χιονίσει στην Πελοπόννησο, από ποιο υψόμετρο και πάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1300μ κατά μέσο όρο σε βόρεια Πελοπόννησο.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Φώτη.Την καλημέρα μου σε όλους, από την πολύ βροχερή περιοχή μου.Δημητρης κεντρική Κορινθια.

      Διαγραφή
  28. 60 με 90 χιλιοστά στον κάμπο της Ηλείας και συνεχίζει!
    Καλό βράδυ και καλά φαινόμενα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βλέπω οτι στη Στερεά και στη δυτική Θεσσαλία τα χιόνια κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα πραγματικά απίστευτο νερό σε Ζάκυνθο κ Κεφαλλονιά/Ιθάκη. Πολύ ενδιαφέρουσα κακοκαιρία πραγματικά που νομίζω μέχρι το Σάββατο δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Προς το παρόν εδώ στη Ρόδο, άλλο φυσικό φαινόμενο μας απασχόλησε σήμερα: ο σεισμός των σχεδόν 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Λίνδου. Γερό ταρακουνημα με διάρκεια κ βουή ευτυχώς χωρίς ζημιές. Να αναφέρω ότι το συγκεκριμένο σημείο το 1926 είχε δώσει σεισμό 8 Ρίχτερ (νομίζω ο ισχυρότερος που κατεγράφη τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ένα λινκ για θέαση, απ' το Μορφοβούνι Καρδίτσας..
    https://www.youtube.com/watch?v=q_z544oipH4&ab_channel=%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κατέβηκαν χαμηλά τα χιόνια στην δυτική Φθιώτιδα τελικά.Η θερμοκρασία στους 0,έχει 10 εκ έπεσε και ενα αστραπόβροντο.καλημερα
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eίδες που γκρίνιαζες;

      Διαγραφή
    2. Από άποψη γκρινιάζω.Ειδες που πιάνει?
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. αυτό είναι το σωστό Δημήτρη, για να πάρουμε σειρά και οι πεδινοί, σιγά-σιγά και από βδομάδα, με την εγκατάσταση του κρύου. αναμένουμε οπτικό υλικό.
      καλημέρα σε Όλους.

      Διαγραφή
  32. Καλημέρα 10 εκ. περιπου στο Ανω Βόιο...στα 850 μετρα..και ελπίζω να στείλω φωτο...για το επόμενο post/πρόβλεψη/χρησμό του κύριου Ζιακόπουλου..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κάθε πρωί ο τζίφος χιονίζει τη Θεσσαλονίκη και κάθε βράδυ την Αττική. Ολημερίς το χτίζανε, τη νύχτα εγκρεμιζόταν... Και μην εμφανιστεί και κάνας αντικυκλώνας - τέρας μετά τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός.
      Να δούμε πότε θα εμφανιστεί η πεντάμορφη στα πεδινά.

      Διαγραφή
    2. Βγήκαν αληθινές οι προ ημερών φωτογραφίες στα μέρη εκεί τριγύρω. Άντε τώρα να έρθει ο Άγιος Φεβρουάριος στον οποίο αποθέσαμε τις ελπίδες μας

      Διαγραφή
  34. Χιονόπτωση παρατηρείται αυτή την ώρα,δυτικότερα της Μακρακωμης ακόμη και κάτω από τα 400μ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων η Ευρυτανία, η δυτ. Καρδίτσα και η δυτ. Φθιώτιδα, λοιπόν. Στο Καρπενήσι το πάει για 30 εκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η Κόνιτσα έχασε την μάχη.
    Δυστυχώς και τα βουνά της το ίδιο εκτός από τα πολύ πολύ πολύ ψηλά...
    Δεν πειράζει! Καλημέρα σε όλους τους φίλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Πολλές περιοχές θα χάσουν τη μάχη του χιονιού (ο χειμώνας είναι αλλού φέτος ας μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες). Ας κρατήσουμε τη θετική πλευρά, βροχές στα πεδινά/ημιορεινά και χιόνια στα βουνά μας. Το να χιονίσει στη φλώρινα και στο Καρπενήσι δεν είναι. Από την άλλη όλα σχετικά είναι. Φέτος ίσως να αποτελεί είδηση

      Διαγραφή
  37. Ακριβώς, μάλιστα παρατήρησα ότι σε δυτική Θεσσαλία, Ευρυτανία, και δυτική Φθιώτιδα τα χιόνια έφτασαν πιο χαμηλά και από τη δυτική Μακεδονία! Πολύ ενδιαφέρον και κάπως παράξενο θα έλεγα. Την ίδια στιγμή Θεσπρωτία, Κέρκυρα ξαστεριά (αν είδα καλά στη δορυφορική), αλλά λίγο νοτιότερα στο νότιο Ιόνιο και ειδικά στη Ζάκυνθο τρομακτικά προβλήματα και απίστευτες ποσότητες νερού από χθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα, πολύ πιο νοτιοανατολικά βγήκε το χαμηλό από ότι έδινα τα μοντέλα, ψίχουλα μέχρι στιγμής η βόρεια Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Επιτελους....με 70 χιλιοστα απο τα οποια τα 40 σε χιονοστρωση..καταφυγιο-οιτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Επιτέλους αληθινός χειμώνας στη Καλαμάτα...ασταμάτητη καταιγίδα από τις πέντε το πρωί (50mm έως τώρα ώρα 10) και πολύ χιόνι ο Ταύγετος από τα 1.300 μέτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημέρα.Πάμε καλά .Από το πρωί πολύ καλή βροχή (το "μηχανάκι" Δερβενίου του ΕΑΑ ψιλοάκυρο).Χρήστο Σιμούλη η Σύρτη δουλεύει καλά εδώ,όπως το είπαμε.Τα χιόνια στην περιοχή εκεί που τα προσδιόρισε ο Φώτης.Φώτη πάμε καλά,αλλά δεν θα σας φτάσουμε.Τώρα μαθαίνω ότι έκλεισαν τα σχολεία.Τα συνεχόμενα μπουμπουνητά τριγύρω πιστοποιούν τη διάθεση του ¨"τέρατος".Συνεχίζουμε.........Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ημιμαθή που κάνεις και προγνώσεις και έλεγες ότι αυτή η κακοκαιρία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί είναι αυτό τώρα ; Προς τί αυτό το ιταμό ύφος ; Εντελώς ξένο.........Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ο... Γιοβάνοβιτς ωμίλησε: "Κόκκκινη κάρτα εσαεί!
      Προσοχή, φοράει συχνά φανέλες άλλων ομάδων και παραπλανάει!

      Διαγραφή
    3. Είναι φοβερό να μην είσαι ευπρόσδεκτος σε μια παρέα, να το ξέρεις και να συνεχίζεις

      Διαγραφή
    4. Κάποτε ήμουν ευπρόσδεκτος στην παρέα, Αποστόλη, από το 2017, συγκεκριμένα, που άρχισα να γράφω σε αυτό το blog. Κυρίως ανέβαζα μελέτες και άλλα θέματα με επιστημονικό, περιβαλλοντικό, ακόμα και κοινωνικό περιεχόμενο που έβρισκα σε ξένα σάιτ. Νομίζω τα έβρισκε ενδιαφέροντα και ο κ. Ζιακόπουλος, για να τα ανεβάζει, αλλά και αρκετοί από τους αναγνώστες του blog, κρίνοντας από τα σχόλια τους.

      Δυστυχώς, κάποιοι δεν μπόρεσαν ποτέ να δεχτούν ότι δεν είμαι καιρόφιλος και αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος των αντιπαραθέσεων. Είναι πραγματικά λυπηρό και απογοητευτικό που οι άνθρωποι τσακωνόμαστε ακόμα και για τον καιρό. Δείχνει και γιατί πάμε από το κακό στο χειρότερο και ως χώρα και ως πολίτες. Αν και σε αυτά τα χρόνια δέχτηκα πολλά απαξιωτικά και προσβλητικά σχόλια, ζητάω συγγνώμη, πρωτίστως από τον κ. Ζιακόπουλο, για αυτά που κι εγώ έκανα και επειδή, κακώς, έμπαινα πολύ συχνά σε αντιπαραθέσεις.

      Δίνω, επίσης, τον λόγο μου στον κ. Ζιακόπουλο ότι αυτό - αν δημοσιευτεί, βέβαια - θα είναι και το τελευταίο μου σχόλιο στο blog του, αφού έτσι θέλει η παρέα... Να περνάτε καλά, να απολαμβάνετε το μοναδικό πραγματικά μεγάλο δώρο, που μας έχει δοθεί και είναι η ζωή, ό,τι καιρό κι αν κάνει. Γιατί όπως είχε γράψει κάποτε κι ένας ψαράς στα Μάταλα, εμπνευσμένος από τους χίπις, "η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ".
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Για να γίνει καυγάς, χρειάζονται δυο.. Αν ένας απ' τους δυο δεν τον επιθυμεί, δεν γίνεται τίποτα...
      Εγώ λυπάμαι για την απόφασή σου , αλλά τη σέβομαι..
      Επειδή αγαπάς τη φύση και ειδικά τη θάλασσα,-που είναι η βάση στον κύκλο του νερού-, δε νομίζω ότι δεν ενδιαφέρεσαι για τον καιρό.
      Πάντως, είναι χαρακτηριστικό της φυλής μας οι τσακωμοί και η διχόνοια, και ίσως
      η βασική αιτία που πελαγοδρομούμε..
      Τελικά, ίσως κάποιες φορές, γράφοντας ως "ανώνυμος", πληρώνεις και το τίμημα των υβριστών , καλυπτόμενων πίσω απ' την ανωνυμία..
      Το λόγο για όλα αυτά, έχει ο άρχων του ιστολογίου, και νομίζω είναι τιμή μας,
      που μας ανέχεται ή συνομιλεί μαζί μας...
      Ας σταθούμε,όσοι μπορούμε και θέλουμε, αντάξιοι του οικοδεσπότη, στα όσα γράφουμε εδώ.

      Διαγραφή
  43. Ψιλόβροχο εδώ στην Ξάνθη και ψιλοχιονο στα + 1000 μέτρα στα βουνά. Θερμοκρασία στους 6 βαθμούς με ένα ελαφρύ βοριαδακι. Σαφώς και μιλάμε για light καταστάσεις όπως κυλάει εξάλλου και ο χειμώνας ως τώρα. Light.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, που στο παρόν blog διαβάσαμε κάποιους να γράφουν ότι δεν θα ήταν και τίποτα ιδιαίτερο, στην Αθήνα και τα νότια προάστια η θερμοκρασία έπεσε 4 βαθμούς σε 50 λεπτά (από 13,5β. σε 9,5β.). Η, δε, αισθητή θερμοκρασία ήταν 7,5 βαθμοί. Αντίθετα, στο Σούνιο, το Λαύριο και γενικά τα νοτιότερα τμήματα του νομού, που δεν έχει βρέξει ακόμα, καταγράφονται θερμοκρασίες 15 βαθμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλημέρα από τα Μέγαρα όπου σήμερα βρέχει όπως έβρεχε κάποτε πολύ συχνότερα! Στέκομαι στην περιγραφή της βαρομετρικής κατάστασης. Χαμηλό στην Κεντρική Μεσόγειο με Βαλκανικό αντικυκλώνα! Κάποτε ήταν ο κυρίαρχος του χειμώνα, εδώ και κάποια χρόνια είναι η εξαίρεση.
    ΥΓ. Δεν είχε βαφτίσια αυτή τη φορά; Βαπτίστηκαν τόσα και τόσα συστήματα χωρίς λόγο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, είναι απορίας άξιο που δεν βαφτίστηκε αυτή η κακοκαιρία, με τον κ. Ζιακόπουλο να είναι ένας από τους λίγους που τη χαρακτήρισε εξαρχής και πολύ σωστά "δυνητικά επικίνδυνη". Ακόμα και χαλάζι έπεσε στην Αττική και θυμήθηκα που φίλος παλιότερα είχε γράψει εδώ ότι δεν πέφτει χαλάζι τον χειμώνα - άλλο ένα παράδειγμα ότι δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι - ενώ νερά έμπαιναν σε διαμερίσματα ακόμα και του 3ου ορόφου στην Αθήνα. Σημειώθηκαν και τροχαία, λόγω των επικίνδυνων συνθηκών - είδα με τα μάτια μου ένα - ενώ στη Θεσσαλονίκη αεροπλάνο έκανε τρεις γύρους μέχρι να προσγειωθεί εν μέσω σφοδρών αναταράξεων.

      Υπήρξαν και συχνές, αλλά ευτυχώς ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος και μπράβο στις αρμόδιες υπηρεσίες που έκαναν καλή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα, που είναι ζωτικής σημασίας για ανθρώπους που χρειάζονται οξυγόνο, για παράδειγμα. Θυμάμαι πριν τρία χρόνια την αγωνία που είχαμε τραβήξει με τον συχωρεμένο τον πατέρα μου με το ενδεχόμενο να κοπεί το ρεύμα, καθώς αναμενόταν μία επικίνδυνη κακοκαιρία, ο Γηρυόνης, νομίζω. Τότε της είχαν δώσει όνομα, αλλά ήταν τέλη Νοέμβρη. Εικάζω ότι αυτή τη φορά δεν δόθηκε όνομα, επειδή είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και δεν σημειώθηκαν σημαντικές χιονοπτώσεις, ειδικά σε κατοικημένες περιοχές.

      Διαγραφή
  46. Ο Ευρώτα μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ να πάρει μαζί του την γέφυρα που συνδέει το δήμο Ευρώτα με το Δήμο Μονεμβασιάς (τη μοναδική που υπάρχει στο εθνικό δίκτυο - κι εδώ και 20 χρόνια έχει κριθεί ακατάλληλη κι επικίνδυνη). Δεν θυμάμαι να έχει πλησιάσει ξανά τόσο πολύ το νερό σε αυτό το σημείο και είναι και σχετικά καθαρισμένο το ποτάμι. Η βροχή που αρχικά επέμενε σε περιοχές κοντά στην κοιλάδα του ποταμού, έχει πλέον γενικευθεί σε περισσότερες περιοχές και διατηρεί υψηλές ραγδαιότητες. Οπότε, μάλλον προς το χειρότερο οδεύουν τα πράγματα.
    https://www.facebook.com/100024557384363/videos/570358481344363

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά είναι τα δύσκολα φίλε μου. Την ξέρω καλά την περιοχή, καθώς η γυναίκα μου είχε υπηρετρήσει ως καθηγήτρια στο Γυμνάσιο της Σκάλας. Εκεί γνώρισα ωραίους ανθρώπους με τους οποίους έκτοτε μας δένει στενή φιλία.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κ. Ζιακόπουλε χαίρομαι πολύ που ακούω για τη σχέση που έχετε αναπτύξει με τον τόπο μας. Όσο για τα δύσκολα, δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές επί σειρά ετών. Σαφώς δεν μπορεί να τα βάλει κανείς με τη μανία της φύσης, ωστόσο αυτό που ξέρω είναι ότι όταν υπάρχει πρόβλημα, απαιτείται η εξεύρεση λύσης. Αντιθέτως, σε καμία περίπτωση δεν συγχωρείται η ολιγωρία - πόσο μάλλον η αδιαφορία και απραξία ετών.

      Διαγραφή
  47. Μήνυμα του 112 πριν λίγο για μαγνησια για θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες πάντως στον βολο η βροχή έχει σταματήσει εδώ και ωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλό απόγευμα σε όλους.
    Παρακαλώ πολύ, να σταματήσετε τις χαζο-αντιδικίες και προειδοποιώ αυτόν που στέλνει υβριστικά σχόλια να πάψει να το κάνει. Δεν είναι δύσκολο να βρουν αυτοί που πρέπει τα ίχνη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλησπέρα δάσκαλε, καλησπέρα σε όλους από την συννεφιασμένη Μυτιλήνη! Αναμένουμε κ'μεις τις βροχές από το βράδυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Πατριώτη Βίγλα, Μαζι ηλιορραχη μόλις κρύφτηκαν από νέφωση και άρχισε στην Κόνιτσα μια μικρή ψιχαλα...
    Λες να έχουμε καμία έκπληξη στις καθυστερήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν μια καλή κακοκαιρία για τα ορεινά και όχι για τα ηπειρωτικα ακομη και στην δυτική Μακεδονία λίγα πράγματα έκανε.

      Διαγραφή
    2. και για τα πεδινά ηπειρωτικά, από το κέντρο και νοτιότερα, συμπεριλαμβανομένης της Πελοποννήσου, Δημήτρη. πλην Μακεδονίας - Θράκης, δηλαδή, και λιγότερο Ηπείρου, η οποία όμως είχε πάρει πολλά νερά τις προηγούμενες μέρες. για την πεδινή δυτική Θεσσαλία θα τη χαρακτήριζα βάλσαμο, με διήμερη ποτιστική βροχή και τις δυο πρωτεύουσες νομών να πιάνουν το πρώτο 100αρι χιλιοστών για φέτος. και στα ορεινά τα χιόνια δεν ήταν υπερβολικά (έβρεχε μέχρι αργά την Τετάρτη). αφήσαμε πίσω την κακοκαιρία των 20 °C, Γενάρη μήνα..

      Διαγραφή
  51. Πάντως σε ολόκληρη την Κρήτη μέχρι τώρα δεν έχει πέσει ούτε μία σταγόνα (λάθος, σε άνα μόνο σταθμό σημειώθηκαν 1,2 mm). Ο νότος βρέχει μεν επιλεκτικά στη Μεγαλόνησο, αλλά αυτή η κακοκαιρία ήταν κατώτερη από όλες τις προηγούμενες. Ακόμη και οι άνεμοι δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αποτίμηση κακοκαιρίας:
    Χιόνισε στα υψόμετρα πού περιμέναμε πάνω κάτω και τα είχαμε τονίσει προ ημερών.
    Εκτός προγνώσεων η δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος που τα μοντέλα και ειδικά ο τζίφος(παρεμπιπτόντως δάσκαλε γιά ποιό λόγο τόσο μεγάλη απόκλιση ακόμη και την τελευταία στιγμή από την πραγματική θέση τού χαμηλού το gfs?) έδιναν το κυρίως μέτωπο να κινείτε πιό βόρεια με αποτέλεσμα το κατέβασμα των χιονοπτώσεων το οποίο δεν έγινε ποτέ.
    Αντίθετα ο κύριος πυρήνας τού μετώπου πέρασε ακριβώς πάνω από την κεντροδυτική Ελλάδα με αποτέλεσμα τα υψόμετρα χιονιού να πέσουν αισθητά.
    Στην Αιτωλοακαρνία έπεσαν από 75 έως 100mm κατά μέσο όρο ενώ εδώ και μια ώρα ξεκίνησε και ξανά βρέχει.
    Τα χιόνια πολύ πυκνά κατάφεραν να φτάσουν κοντά στα 800 με 900μ και έχει και συνέχεια.
    Το τελικό στάδιο της κακοκαιρίας θα περάσει πάνω από όλο το ανατολικό Αιγαίο τις επόμενες ώρες και εκεί τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα.
    Δυτικά τώρα και υπόλοιπα ηπειρωτικά αύριο συνέχιση τού άστατου καιρού.
    Τα χιόνια στην Πίνδο θα συνεχιστούν.
    Τα χιλιοστά βροχής πού έπεσαν επίσης πλην κάποιων περιοχών της νότιας Πελοποννήσου όπου το παράκανε, ήταν αυτά πού αναμένονταν.
    Προοπτική:
    Συνέχιση και εντατικοποίηση της ψυχρής ροής στην χώρα μας το επόμενο διάστημα με τοπικά φαινόμενα.
    Γρίφος η συνέχεια κυρίως ως προς την ύπαρξη ή μη υετού.

    Επισήμανση:
    Καλό θα ήταν στούς θρασύδειλους ανώνυμους(εξ Αθηνών παρακαλώ) πού βρίζουν,να αναλάβει η ΔΗΕ να δούνε λίγο αν θα το παίζουν τόσο μάγκες πίσω από το πληκτρολόγιό τούς.
    Επίσης,να αποδείξουν με επίσημα στοιχεία αν πλην των περιοχών πού ανέφερα προσωπικά,υπήρξαν κάπου ιδιαίτερα έντονα ή επικίνδυνα φαινόμενα.
    Μάλλον βλέπετε όλη μέρα αυτά πού σας πλασάρουν τα ΜΜΕ.
    Αυτή η κακοκαιρία λοιπόν,ήταν μία από τις πολλές πού συμβαίνουν μέσα στο χειμώνα και θα πρέπει να συμβαίνουν.
    Απλά πρόληψη χρειάζεται.
    Η καλοκαιρία και οι λιακάδες δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν μέσα στο καταχείμωνο.
    Τέλος,δεν απάντησα γιά σένα ανώνυμε πού ούτε σάλιο δεν χρειάζεται να χαλάσει κανείς,αλλά γιά τούς υπόλοιπους φίλους τού μπλογκ γιά να ξεκαθαρίσει το τοπίο γιά την κακοκαιρία πού πέρασε,και τι πήγε καλά και τι όχι.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε τις προγνώσεις σου, άνθρωπε μου, κι άσε τους καθ' ύλιν αρμόδιους να κρίνουν και να χαρακτηρίσουν μία κακοκαιρία επικίνδυνη ή όχι. Άλλωστε, είναι σχετικό και ανάλογα και με τον κάθε άνθρωπο τι είναι επικίνδυνο και τι όχι. Σου αναφέρω για παράδειγμα ότι αν κάποιος χρειάζεται παροχή οξυγόνου και κοπεί το ρεύμα έστω και για μία ώρα, θα κινδυνεύσει να φύγει ο άνθρωπος. Επίσης, μία στιγμή αρκεί για να γίνει το κακό, όπως συνέβη στα Εξάρχεια, όπου έπαθε καθίζηση το οδόστρωμα και έπεσε μία γυναίκα μέσα. Για όλους τους υπόλοιπους ήταν απλά μία δυνατή βροχή, αλλά φαντάσου τρομάρα που θα πήρε εκείνη.

      Και δεν φταίνε για όλα τα ΜΜΕ. Είχαμε πλημμύρες σχεδόν παντού, όπου έβρεξε, τροχαία και εγκλωβισμούς οδηγών, αεροπλάνα που δυσκολεύτηκαν να προσγειωθούν, έριξε ακόμα και χαλάζι, που κάποιος από το blog μου είχε γράψει παλιότερα ότι δεν πέφτει τον χειμώνα. Μόνο και μόνο από αντίδραση το έκανε, επειδή είχα γράψει ότι το χαλάζι και ο παγετός καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Να, όμως, που και χαλάζι πέφτει τον χειμώνα και λιακάδες μπορεί φυσικά να κάνει, μην είσαστε απόλυτοι.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα με όλα σου τα σχόλια Φώτη όσον αφορά την αποτίμηση της κακοκαιρίας. Επίσης συμφωνω απόλυτα και για όλα όσα υπαινιχθηκες για τα σχόλια κάποιων cyberbullies εδώ. Σε ένα μόνο μικρό σχόλιο διαφωνώ: οι χειμωνιατικες λιακαδες είναι πολύ ωραίες όταν υπάρχει χειμώνας βαρύς η έστω με καιρικό ενδιαφέρον (κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει φέτος). Την καλημέρα μου από την ανταριασμενη, καταιγιδατη, και δυστυχώς αποκλεισμένη σημερα συγκοινωνιακα, Ρόδο

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα Θάνο.
      Εάν έχουν προηγηθεί αυτά πού ανέφερες εννοείτε ευπρόσδεκτη η χειμωνιάτικη κρύα λιακάδα!
      Να σαι καλά.

      Διαγραφή
  53. Ξημέρωσε σήμερα στην περιοχή μου με βροχερό καιρό.Απο τις 4 τα ξημερώματα, μέχρι το απόγευμα περίπου στις 4.Βροχη με απίστευτη ραγδαιοτητα.Οχι καταιγίδες αλλά συνεχόμενη βροχή.
    Αυτά τα νερά θέλουμε παιδιά.Και με τα χιόνια στα βουνά για να δέσει το γλυκό.Αλλιως θα πούμε το νερό νεράκι.
    Εύχομαι να βρέξει καλά εκεί όπου δεν έχει βρέξει ακόμα.
    Η Σύρτη κάνει καλή δουλειά.Μακαρι να έχει συνέχεια.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλη την παρέα.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Κύριε Ζιακόπουλε δεν ξέρω αν πείρατε...κάτι φωτο που σας έστειλα ¨θωμάς¨,,,,,
    υ,γ,Αζορικός που γίνεται Σκανδιναβικός συνδέει Ρώμη με τα Γρεβενά,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα, εγώ πάλι μία εβδομάδα πριν βλέπω τις ίδιες διατάξεις, ξανά και ξανά χιόνι ανατολικών προσήνεμων, μακάρι να βγω λάθος διότι είναι πολύ νωρίς, αλλά έχει κουράσει το όλο πράγμα. Γιάννης Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    2. Ένα τρέξιμο το δίνει προσήνεμο, το επόμενο κεντροβόρειο. Σήμερα το πρωί, βέβαια, τουλάχιστον τρία μοντέλα συμφωνούν για προσήνεμο χιόνι στις 5 Φλεβάρη, αλλά ακόμα μεσολαβούν 10 μέρες, οπότε όλα είναι ανοιχτά. Για την ώρα, δεν φαίνεται να είναι (ακόμα μία) χρονιά ανατολικών προσήνεμων, ωστόσο, επειδή μάλλον ο χειμώνας απλά καθυστέρησε και πάλι χρειάζεται υπομονή για να φανεί τι μέλλει γενέσθαι.

      Διαγραφή
  55. NW Pindos
    Στο επόμενο διάστημα φαίνονται πλέον οι κλασικές παγωνιές. Για ψυχρή εισβολή ισχυρή τα μοντέλα βλέπω να αμφιταλαντεύονται. Ευτυχώς για τα χιονοδρομικά νομίζω ότι έβαλαν επαρκέστατες ποσότητες χιονιού και με τις παγωνιές που ακολουθούν στα μέρη αυτά βλέπω τα χιόνια μέχρι Απρίλιο και Μάιο και σημειωτέον έχουμε ακόμη πολύ δρόμο και έχει να ρίξει ακόμη. Η κακοκαιρία αυτή κινήθηκε από πιο νοτιοδυτικά από ότι περιμέναμε και δεν βρήκε γεμάτα τη ΒΔ χώρα. Μέχρι τελευταία στιγμή υπήρχαν προβλέψεις για 85 χιλιοστά, αλλά τελικώς έπεσαν λίγο λιγότερα. Για τη συνέχεια δεν έχουμε δει ακόμη τα στοιχεία, περιμένουμε και την πρόγνωση.
    ΥΓ. Στη σελίδα αυτή εδώ και κάποια χρόνια που έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε νομίζω ότι έχουμε εποικοδομητικές, μεταξύ μας, απόψεις για τον καιρό. Άλλος έχει περισσότερες γνώσεις, άλλος λιγότερες, άλλος είναι πιο πρακτικός - εμπειρικός κλπ. Είναι αλήθεια ότι η μεθοδικότητα και η αξιοπιστία των προβλέψεων του Δασκάλου, που μας έχει κάνει να αγαπήσουμε τη μετεωρολογία, ανεξαρτήτως εάν δεν κατέχουμε το άθλημα, έχει οδηγήσει στο να έχει αυτή η σελίδα πολλούς επισκέπτες. Θεωρώ, όμως, ότι πρέπει να τηρείται το μέτρο και να αποφεύγονται σχόλια (υπό τη σκέπη μάλιστα της ανωνυμίας), που δημιουργούν αντιπαραθέσεις και χάνεται το βασικό αντικείμενο συζήτησης, που είναι ο καιρός. Μην βλέπουν κάποιοι τον καιρό ανταγωνιστικά. Νερά, χιονιά κλπ όπου και να πέφτουν είναι ευλογία για τη φύση. Και επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά ότι προσωπικά τα χιόνια τα θέλω πρώτα στα ορεινά, στη φυσική τους θέση, και μετά σε όλα τα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα με το ΥΓ του NW Pindos!
      Καλημέρα σας.
      Σπύρος, Αθήνα

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά τα λες.Δυστυχώς πέφτουμε στην παγίδα μερικές φορές να απαντούμε.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Επαινώ τον Φώτη για τη μετεωρολογική δουλειά του και συμφωνώ ότι δεν πρέπει να αντιπαρατιθέμεθα, σφάλμα στο οποίο, ομολογώ κι εγώ, έχω υποπέσει και ζητώ συγνώμη.

      Διαγραφή
  56. Κρύο 7 βαθμούς και βροχή σήμερα στα πεδινά της Ξάνθης και χθες το βράδυ και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού. Χιονοστρωσεις είχαμε στα ορεινά άνω των 1000 μέτρων αφού εξάλλου μόνο εκεί χιόνισε. Θυμίζει πλέον χειμώνα ο καιρός εδώ αν όχι βαρύ αλλά το λες ότι επιτέλους χειμωνιασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Μπράβο σου NW Pindos.
    Δημήτρης κεντρική Κορινθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή