![]() |
| Ποδαρικό Ιουλίου με ένα μεγαλοπρεπές ατμοσφαιρικό μπλοκάρισμα τύπου "Ρεξ" ή "διπόλου" που διασπά την κανονική δυτική ροή σε δύο "ισοδύναμα" ρεύματα. |
Βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Δανίας, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τη Ν. Γαλλία, κινείται ανατολικά και αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης.
Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα είναι ευνοϊκές για την επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ανατολικά και νότια πελάγη) και την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων κυρίως στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς.
Την Πέμπτη (2/7), η απογευματινή αστάθεια θα συνεχιστεί στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της. Οι άνεμοι μόνο οριακά στα Ν-ΝΑ πελάγη θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.
Την Παρασκευή (3/7), θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά το Σαββατοκύριακο (4-5/7) τα μελτέμια θα επανακάμψουν.

Χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζοντες και προπάντων στον Αποστόλη Μαντζαβίνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και από εμένα στον Αποστόλη Μαντζαβίνο, σε έναν Τόλη που γράφει κατά καιρούς στο blog και σε όσους ακόμα γιορτάζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τελευταία μέρα του Ιούνη μάλλον θα είναι και η πιο ζεστή με 38 βαθμούς να έχουν ήδη καταγραφεί στον Ασπρόπυργο, 37β. στην Καλλιθέα, 36,6 β. στον Πειραιά (Παιδαγωγική) και 36,3 β. στη Βάρη. Αντίθετα, η Ραφήνα το τελευταίο μέρος της Αττικής απ' όπου αποδράμει το μελτέμι είχε 29,9 β.
Πλέον αναπτύσσονται και κάποιοι σωρείτες και έχει ήδη πέσει η θερμοκρασία στους περισσότερους σταθμούς της Αττικής. Σχετικά με την πολυκατοικία που έπεσε στα Πετράλωνα, ευτυχώς δεν ήταν κανένας μέσα.
Β. ΣΠ.
Ήταν ένα σκυλάκι..
Διαγραφή... το οποίο σκοτωθηκε..
ΔιαγραφήΜου διέφυγε η Σαλαμίνα που με 38,4 βαθμούς είναι, ως συνήθως, το θερμότερο μέρος της Αττικής σήμερα και δεύτερη πανελλαδικά, πίσω από το Ηλιόλουστο (όνομα και πράγμα) Κιλκίς που έχει 39,2 β. μέχρι στιγμής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ.ΣΠ.
Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιόρταζαν εχθές και ειδικά στους " δικούς " μας φίλους του παρόντος βηματος, τον καθηγητή κ.Π.Α και τον Παύλο από Άρτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα,στον "δικο" μας Αποστολη Ματζαβινο και φυσικά στις δικές μου,Μανα και κόρη.
Στα καιρικά δρώμενα τώρα της περιοχής μου,ο πολύ δυνατός βοριάς που πνέει ασταμάτητα εδώ και πολλές ημέρες,κρατά σε καλά επίπεδα την θερμοκρασία την ημέρα,ενώ έχουμε αρκετή δροσιά την νύχτα.
Φυσικά με τόσο δυνατό αέρα δεν υπάρχει ίχνος αστάθειας,αλλά αυτό δεν μας πειράζει καθόλου μιας και η "μαχη" με τα χορτάρια,καλά κρατεί.
Καλησπέρα σε όλους και όλες από την Κέρκυρα των δύο εποχών! Σήμερα Τρίτη 30/6 ξημερώσαμε με καλοκαιράκι , ζέστη και τη θερμοκρασία να δείχνει 37 βαθμούς στις 3μμ. Μέσα σε ακριβώς 10-15 λεπτά το καλοκαίρι έδωσε τη θέση του στο …φθινόπωρο! Αυτήν την ώρα (5:15μμ) βρέχει και η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από τους 30 βαθμούς, ενώ ο ουρανός έχει βαριά συννεφιά! Σαν να μπήκε σφήνα ο Οκτώβριος να κάνει … τα δικά του στο κατώφλι του Ιουλίου! Καιρικές συγκινήσεις στο νησί των Φαιάκων , σε ένα καλοκαίρι που φέτος μας επιφυλάσσει πολλά απρόοπτα ως φαίνεται! Καλό απόγευμα από την Κέρκυρα! Αχιλλέας
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχάς, χρόνια πολλά, με υγεία και ευτυχία στον Αποστόλη Ματζαβίνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά τον καιρό της περιοχής μου, σήμερα μπορώ να πω ότι ήταν η πρώτη ημέρα που, πέρα από τη ζέστη (μέγιστη 36°C), έγινε αισθητή και η αυξημένη δυσφορία, κάνοντας τις συνθήκες αρκετά πιο κουραστικές. Ήταν η πρώτη μέρα, θα έλεγα, που μας δυσκόλεψε πραγματικά.
Μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι έντονες κατακόρυφες αναπτύξεις που παρατηρήθηκαν μετά το μεσημέρι στην περιοχή, αφήνοντας πολύ τοπικού χαρακτήρα μπόρες και καταιγίδες προς τον δυτικό κάμπο του Αγρινίου, αλλά και στην περιοχή της Μακρυνείας. Έτσι, από αργά το απόγευμα η θερμοκρασία υποχώρησε αρκετά.
Πλέον θεωρώ ότι οι μεσημβρινές και απογευματινές αστάθειες θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στα πιο δυτικά, κεντρικά και βόρεια ενδότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Μάλιστα, το Σάββατο δείχνει να είναι η ημέρα με τη μεγαλύτερη έξαρση της αστάθειας, κυρίως σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Όσον αφορά τις σημερινές θερμοκρασίες, από τα στοιχεία που κατάφερα να συγκεντρώσω, οι μέγιστες των 36°C και τοπικά ακόμη και των 37°C στη δυτική ηπειρωτική χώρα εξηγούνται αρκετά καλά από την ξηρή έως υπέρ ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα, καθώς η θερμοκρασία στα 850 hPa έφτασε περίπου τους +21°C. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη σημερινή ραδιοβόληση, η θερμοκρασία στα 850 hPa ήταν περίπου +20°C.
Το γεωδυναμικό ύψος βρίσκονταν στα 1540μ.
Με βάση τα παραπάνω, οι μέγιστες των 35°C, αλλά και πολύ τοπικά των 37+°C που καταγράφηκαν σε συγκεκριμένους σταθμούς της Θεσσαλονίκης και της δυτικής Ελλάδας μου φαίνονται οριακά αποδεκτές(αλλού καταγράφηκαν και 32άρια 33άρια βέβαια) .
Από την άλλη όμως, όσον αφορά την Αττική, δυσκολεύομαι να εξηγήσω πλήρως θερμοκρασίες όπως οι 38,1°C στην Παραλία Ασπροπύργου ή οι 39,1°C στη Σαλαμίνα, από τη στιγμή που η θερμοκρασία στα 850 hPa ήταν περίπου +19, 5°C και το γεωδυναμικό ύψος της στάθμης βρισκόταν χαμηλότερα, περίπου στα 1.520 μέτρα. Ασφαλώς μπορεί να υπάρχουν τοπικοί παράγοντες που ενισχύουν τη θέρμανση, όμως οι συγκεκριμένες τιμές, κατά τη γνώμη μου, δυσκολεύονται να εξηγηθούν μόνο από την ξηρή αδιαβατική θέρμανση με καταβατικούς ανέμους.
Μιλάμε για θερμοβαθμίδα 1.32μ ανά 100μ για την περίπτωση της Σαλαμίνας!
Οι περισσότερο αντιπροσωπευτικές τιμές,ακόμη και με το σούπερ ξηρό προφίλ των 1,15β ανά 100μ(0.98 ανά 100μ είναι η ξηρή),θα έπρεπε να μην ξεπερνά στην επιφάνεια τους 37β.
Επομένως, καλό είναι να μη στεκόμαστε σε μεμονωμένες μετρήσεις σταθμών, όταν δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τη θέση εγκατάστασής τους, τις συνθήκες αερισμού ή το επίπεδο συντήρησής τους.
Μπορεί να παίζει μεγάλο ρόλο τις τελευταίες δεκαετίες η τσιμεντοποίηση με την αστική θερμική νησίδα, όμως και η σωστή επίβλεψη-καταμέτρηση των μετεωρολογικών σταθμών,διαδραματίζει στα μέγιστα ετσι ώστε να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.
Καλή συνέχεια σε όλους.
Δάσκαλε, θα ήθελα να πείτε και εσείς, αν και πως το εξηγείτε.
Διαγραφή1,32 βαθμούς ήθελα να γράψω.
ΔιαγραφήΗ υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα σχετίζεται με την υπερθέρμανση της επιφάνειας του εδάφους από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και παίρνει μεγάλες τιμές σε συνθήκες : (α) άπνοιας ή ασθενών ανέμων που δεν επιτρέπουν τις αναταρακτικές κινήσεις και (β) ξηρού εδάφους που δεν επιτρέπει τη διά της εξατμίσεως ψύξη.
ΔιαγραφήΗ ύπαρξη θερμού καταβατικού ανέμου ενισχύει την υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα, αλλά πρέπει να εξετάζεται σε συνδυασμό με τις παραπάνω δύο προϋποθέσεις.
Δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία εξέτασης κάθε περίεργης τιμής της θερμοκρασίας κυρίως λόγω άγνοιας του πού και πώς είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν οι σταθμοί.
Ευχαριστώ για την απάντηση.
ΔιαγραφήΔύσκολα θα βγάλουμε άκρη για τον λόγο που αναφέρατε στο τέλος,όμως εύλογα προκαλούνται ερωτήματα σε τέτοιας τάξεως μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές στην επιφάνεια,σε σχέση με τη στάθμη των 850hPa. Πάντως,ακόμη και αν πούμε ότι στα τελευταία δύο τρία "κατοστάρια" προς την επιφάνεια είχαμε έντονη επιφανειακή θέρμανση λόγω αστικής θερμονησίδας, καταβατικής ροής ή και πολύ ξηρού οριακού στρώματος,πολύ δύσκολα θα φτάναμε τους 20 βαθμούς αύξηση όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.
\\Από την άλλη όμως, όσον αφορά την Αττική, δυσκολεύομαι να εξηγήσω πλήρως θερμοκρασίες όπως οι 38,1°C στην Παραλία Ασπροπύργου ή οι 39,1°C στη Σαλαμίνα, από τη στιγμή που η θερμοκρασία στα 850 hPa ήταν περίπου +19, 5°C και το γεωδυναμικό ύψος της στάθμης βρισκόταν χαμηλότερα, περίπου στα 1.520 μέτρα.//
ΔιαγραφήΓια τον Ασπροπυργο δεν ειναι τιποτα περιεργο, πολυ συνηθισμενο με τετοιους ανεμους να ειναι τοσο ζεστος και το εχουμε δει αμετρητες φορες, ειδικα αν βγει ΒΒΑ τοτε φλεγεται.
Ειχε 38.1 °C με τα 850 hPa να ειναι περιπου στα 1525 μέτρα και εχοντας +19.0 °C, οπότε εχουμε μια θερμοβαθμιδα επιφανειας με 850 hPa ιση με 12.6 °C/km, πολυ συνηθισμενη τιποτα το περιεργο.
Τωρα της Σαλαμινας το +39.1 °C ομως κατα την γνωμη μου ειναι ακυρο, οπως και να εχει ειναι πολυ υποπτο λογω των αλλων σταθμων εκει που ηταν 2 °C με 4 °C ψυχροτεροι. Οι ανεμοι βεβαια σε Σαλαμινα συμβαδιζουν με τις θερμοκρασιες αρκετα καλα(οχι τελειως ομως) αλλά δεν παυει να ειναι υποπτη τιμη.
Αυτη που δεν ειναι σωστη τιμη ειναι το 39ρι του Διον Πιεριας του Meteo.gr, που συνεχως τσιμπαει, οχι λιγο αλλά παρα πολυ.
Ο σταθμος δειχνει 4 °C με 5 °C πιο ψηλη θερμοκρασια καποιες θερμες μερες, οχι απλως τσιμπαει αλλά δεν εχουν νοημα οι τιμες. Και οχι μόνο χθες Τριτη.
Παλι σημερα με ΝΑ και Α ανεμους, αυρα δηλαδη, εδωσε τερατα θερμοκρασιας.
Τις προαλλες επισης, ο σταθμος εκει ειχε επισης καπου 4 °C πιο πανω απο τα αναμενομενα και παλι με αυρα, και ειχε συνδυασμο σχετικων υγρασιων με θερμοκρασιας, Ινδιας ή Ομαν, αυτα δεν υπαρχουν, μιλαμε για κωμωδια, την ιδια στιγμη βεβαια που ΟΛΟΙ οι σταθμοι εκει εδειχναν τα φυσιολογικα, 4 °C πιο κατω δηλαδη απο το Διον.
Τα ιδια και χθες Τριτη, και παλι ολοι οι σταθμοι εδιναν πολυ πιο κατω απο αυτον, τα φυσιολογικα με αυρα δηλαδη.
Ειναι 100 % ακυρες οι τιμες θερμοκρασιες που ειχε τις τελευταιες μερες.
\\ Ασφαλώς μπορεί να υπάρχουν τοπικοί παράγοντες που ενισχύουν τη θέρμανση, όμως οι συγκεκριμένες τιμές, κατά τη γνώμη μου, δυσκολεύονται να εξηγηθούν μόνο από την ξηρή αδιαβατική θέρμανση με καταβατικούς ανέμους.//
Για τον Ασπροπυργο, πολλες φορες ψηνεται απο τους φοεν(καταβατικους) ανεμους, οταν αυτοι ειναι ευνοϊκοι(μεγαλη καταβαση). Η αδιαβατικη συμπιεση δινει ως και 9.8 °C θερμανση ανα χιλιομετρο και η Παρνηθα ειναι 1400 μέτρα. Φυσικα αυτη ειναι η τερμα ακραια περιπτωση και πρακτικα δεν συμβαινει ποτέ, αλλά και οι ενδιαμεσες πανισχυρη θερμανση φερνουν οπως εχουμε δει αμετρητες φορές σε Ασπροπυργο(και απειρες παγκοσμιως). Δεν ειναι δηλαδη κατι περιεργο.
Δινω εδω και την θερμοβαθμιδα επιφανειας-850 hPa για Αττικη(με 2 κλιμακες) για την στιγμη των μεγιστων θερμοκρασιων. Βασει θερμοκρασιων απο σταθμους για την επιφανεια, και θερμοκρασιων στα 850 hPa απο το GFS, αρα η θερμοβαθμιδα αυτη βεβαια για ορεινα δεν εχει καποιο νοημα μιας και την πηραμε βασει των Τ850 του GFS, οπότε και ειναι ανουσια για την Παρνηθα, Κιθαιρωνα.
Θερμοβαθμιδα
Θερμοβαθμιδα
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
ΔιαγραφήΟπότε καταλήγουμε ότι όντως το 39,1 της Σαλαμίνας θεωρείτε ακραίο.
Σωστά αναφέρεις και το Δίον Πιερίας, όπου συχνά χτυπάει ανεξήγητες μέγιστες.
Ναι της Σαλαμινας του Meteo το 39.1 °C το θεωρω λιαν υποπτο και δεν το εβαλα καν στους χαρτες που βγαζω, ενω του Διον ειναι 100 % λαθος, οπως και του Ασπροπυργου 99.9 % σωστο.
ΔιαγραφήΘα βαλω καμια μερα τις θερμοβαθμιδες επιφανειας απο επιφανεια ως 850 hPa για καποιες τιμες(καμια 30ρια) για να δειτε οτι θερμοβαθμιδες 12.5 °C/km και 13 °C/km, ακομα και 14 °C/km δεν ειναι διολου σπανιες(και παντα ο σωστος(φοεν κυριως) ανεμος καταρχην και η ξηρασια/ξηρο εδαφος κανει την "δουλειά") σε Ελλαδα και μιλαω για τελειως αξιοπιστους σταθμους οπως του Θησειου του ΕΑΑ, της ΕΜΥ τους κλασικους κλωβους για πολυ πιο παλια, κλπ.
Παντως το θεμα της αξιοπιστιας μετρησεων ειναι τεραστιο, και εδω ακομα και η κορωνιδα των ρεκορ το +56.7 °C της Κοιλαδας του Θανατου ειναι 100 % λαθος και ομως παραμενει επισημο απο τον τραγικο WMO σε τετοια θεματα.
Αν μου επιτρεψει ο κ Ζιακοπουλος να παραθεσω ενα αφιερωμα σε αυτο το θεμα εδω μεσα, βεβαια ειναι πολυ μεγαλο αλλά επειδη ειναι σημαντικο θεμα ε ισως το αφησει. :)
Ετσι, ενω ηδη ξεραμε οσοι ασχολουμαστε οτι το επισημο ρεκορ παγκοσμιως υψηλοτερης θερμοκρασιας αερα ολων των εποχων, που ειναι το +56.7 °C στην Κοιλαδα Θανατου της Καλιφορνιας των ΗΠΑ στις 10 Ιουλιου 1913, οτι ειναι εντελως λαθος και ακυρη τιμη, τελειως ομως(η πραγματικη τιμη ηταν πολυ κατω), πλεον ηρθαν και 2 επισημα paper το 2025 και το 2026 να προστεθουν στις μεγαλες ερευνες του Chr. Burt και του W. Reid ολα αυτα τα χρόνια, και να δειξουν με μεγαλη σαφηνεια οτι η τιμη των +56.7 °C ειναι εκτός πραγματικοτητας και η πραγματικη θερμοκρασια ηταν τοτε 4 °C ως και 7.8 °C βαθμους πιο χαμηλη.
ΔιαγραφήΤα κυρια σημεια των ερευνων που ηταν ηδη γνωστα ειναι:
•Οι γειτονικοι σταθμοι δεν υποστηριζουν τιποτα κοντα στους +56.7 °C.
•Οι μετεωρολογικες μεταβλητες και η ατμοσφαιρα της ευρυτερης περιοχης δεν υποστηριζαν σε καμια περιπτωση τετοια θερμοκρασια.
•Οι μετρησεις του Ιουλιου 1913 ηταν εντελως εκτός θερμοβαθμιδων των υπολοιπων σταθμων οι οποιες θερμοβαθμιδες των υπολοιπων συμφωνουσαν και μεταξυ τους.
•Η τιμη +56.7 °C ηταν ενα υπερ-ακραιο στατιστικο outlier στη σειρα του σταθμου εκει αλλά και των σταθμων στην Κοιλαδα του Θανατου.
•Οι πρωιμες καταγραφες του σταθμου εκει Greenland Ranch(Furnace Creek πλεον) περιειχουν επαναλαμβανομενα προβληματα, με τον παρατηρητη να ειναι υποπτος για παρα πολλες υψηλοτερες παρατηρησεις στους σταθμους που ηταν υπευθυνος.
•Με το που ανελαβε ο εν λογω παρατηρητης Oscar Denton τον σταθμο στο Greenland Ranch σε Κοιλαδα του Θανατου, ενα συστηματικο θερμο bias στις μεγιστες θερμοκρασιες παρατηρηθηκε.
•Οι δυο νεες εργασιες του 2025 και του 2026 ανακατασκευαζουν μια πιθανη θερμοκρασια για εκεινη τη μερα, ειτε περιπου +51.7 °C ο ενας, ειτε 48.9 ± 1.1 °C ο αλλος, καμια σχεση με το +56.7 °C που κατεγραψε ο Denton.
O WMO βεβαια κοιμαται οπως κανει συνηθως, αλλά πλεον με τα papers και την επιστημονικη ερευνα για αυτο να εχει πυκνωσει, θα αναγκαστει να ασχοληθει και συντομα θα ακυρωσει και αυτο το ρεκορ, μετα το επισης εντελως λανθασμενο σε El Azizia της Λιβυης με +57.8 °C το 1922, που το ακυρωσε μετα απο απειρα χρόνια αργοποριας ο WMO αφου ηταν παντελως λαθος, με εντελως κακο εξοπλισμο και μερος τοποθετησης που μετρουσε σταθερα 13 °C με 15 °C παραπανω, αφου η πραγματικη τιμη εκεινη τη μερα ηταν κατω απο τους +50 °C.
Οι θερμοκρασιες του Greenland Ranch για 7–14 Ιουλιου 1913 ηταν:
7 Ιουλη: 52.8 °C
8 Ιουλη: 53.3 °C
9 Ιουλη: 53.9 °C
10 Ιουλη: 56.7 °C
11 Ιουλη: 53.9 °C
12 Ιουλη: 54.4 °C
13 Ιουλη: 55.0 °C
13 Ιουλη: 52.8 °C
Το προβλημα δεν ηταν δηλαδη μόνο η 10η Ιουλιου αλλά ολη η εβδομαδα.
Part 1
Στο paper ο Reid τονιζει κιολας οτι ο ιδιος σταθμος στη συνεχεια περασε σχεδον μισο αιωνα χωρις να φτασει ουτε καν τους 53.9 °C, παρα τους πολυαριθμους καυσωνες που μετεωρολογικα ηταν ισχυροτεροι απο το επεισοδιο του Ιουλιου 1913.
ΔιαγραφήΕνω στο paper ο Reid τονιζει το αυτονοητο μετεωρολογικο επιχειρημα που θα περιμενε κανείς να ισχυει σε περιοδους καυσωνα και ισχυε για ολους τους σταθμους εκεινες τις μερες, εκτός απο τον εν λογω σταθμο. Οτι νωρις το απογευμα η εντονη διαβατικη ηλιακη θερμανση δημιουργει ενα σχεδον ξηροαδιαβατικο κατωτερο στρωμα στην τροποσφαιρα, το οποιο ειναι πανω απο ενα πολυ ρηχο υπερξηροαδιαβατικο στρωμα με πολυ μικρο παχος πανω απο το εδαφος. Σε συνθηκες ακραιας καλοκαιρινης ζέστης, το στρωμα αυτο στις εκει περιοχες μπορει να εκτεινεται απο κατω στο εδαφος μεχρι περιπου τα 600 hPa, δηλαδη περιπου 4–4.5 χιλιομετρα πανω απο το εδαφος. Αρα η θερμοκρασια στο υψος του μετεωρολογικου κλωβου συνδεεται με ισχυρη συσχετιση με τη θερμοκρασια ολοκληρης της κατωτερης τροποσφαιρικης στηλης, οι θερμοβαθμιδες δηλαδη ειναι σαφεις και γενικα μικρου ευρους απο περιοχη σε περιοχη.
Αρα ενας σταθμος στο εδαφος δεν μπορει να εχει τοσο τεραστιες αποκλισεις απο την θερμοβαθμιδα σε σχεση με γειτονικους του.
Ενω στο paper του Steinacker(2025) εξηγειται αυτο με ενεργειακους ορους, οτι η θερμανση μιας βαθια αναμεμιγμενης στηλης απο περιπου 1000 hPa ως 500 hPa κατα μόνο 1°C απαιτει περιπου 5 MJ/m² και μια μεγαλη απομονωμενη υπερθερμανση θα δημιουργουσε βαθμιδες πιεσης και τοπικες κυκλοφοριες που θα εφερναν εξαλειψη της διαφοράς. Αρα με αυτο το σκεπτικο ενα βαθια αναμεμιγμενο στρωμα λειτουργει σαν θερμοστατης, και το εδαφος της Κοιλαδας του Θανατου σε συνθηκε μεγαλου καυσωνα δεν μπορει να θερμανθει ελευθερα και ανεξαρτητα απο την ατμοσφαιρα πανω απο αυτο.
Οι περισσοτεροι σταθμοι στην περιοχη βρισκονταν σε μεγαλυτερο υψομετρο, αλλά οι θερμοβαθμιδες τους αποτελουν χρησιμο κριτηριο για τον ελεγχο της αξιοπιστιας των μετρησεων αφου η κατω τροποσφαιρα οπως ειπαμε(πχ απο τα 800 hPa ως το εδαφος) ειχε πολυ μικρο ευρος διαφορών μεταξυ των σταθμων, πλην του σταθμου του Denton που εδωσε το +56.7 °C που ειχε πολυ μεγαλυτερη.
Φαινεται και στην εικονα αυτο, οπου η μεση θερμοβαθμιδα απο τον σταθμο ως τα 600 hPa περιπου ολοι οι σταθμοι ειχαν μια παρομοια θερμοβαθμιδα(μπλε διακεκομμενη γραμμη) και ο Greenland Ranch(GR) ειχε πολυ πολυ διαφορετικη.
ΕΙΚΟΝΑ
Ενω η επιφανεια των 500 hPa, πανω απο τις νοτιοδυτικες ΗΠΑ στις 10 Ιουλιου 1913 ειχε γεωδυναμικο υψος περιπου 5940 μέτρα. Πολυ ψηλα αλλά οχι ασυνηθιστα γεωδυναμικα για εκει. Οι 2 τεραστιοι καυσωνες του 2020 και 2021, με τις θερμοκρασιες +54.4 °C στην Κοιλαδα του Θανατου, εφτασαν περιπου τα 6000 μέτρα υψος.
Part 2
Ο δε σταθμος Greenland Ranch αρχισε να λειτουργει τον Ιουνιο 1911. Οι πρωτες παρατηρησεις υπο τον Thomas Osborn και αλλους επισημους παρατηρητες, ηταν πολυ πιο συνεπεις με τους γειτονικους σταθμους. Ο Oscar Denton εγινε παρατηρητης εκει στα τελη του 1912. Το καλοκαιρι του 1913 ηταν το πρωτο πληρες καλοκαιρι κατα το οποιο ειχε την ευθυνη των παρατηρησεων. Ο Reid στην αναλυση του βρηκε αποτομη μεταβολη θερμοκρασιων την ανοιξη και το καλοκαιρι του 1913. Το Greenland Ranch αρχιζει να εμφανιζεται αρκετους βαθμους Κελσιου θερμοτερο σε σχεση με τους αλλους σταθμους. Ενω η θετικη αποκλιση μόνο εκει δεν περιοριζεται στη 10η Ιουλιου 1913, επηρεαζει τμηματα της ανοιξης και του καλοκαιριου 1913.
ΔιαγραφήΕνα εντυπωσιακο παραδειγμα συνεβη τον Μαρτιο 1913 οπου μια ψυχρη εισβολη προκαλεσε πτωση των μεγιστων θερμοκρασιων κατα περιπου 5.5 °C στην περιοχη μεσα σε 1 μερα. Στο Greenland Ranch ομως οι τιμες που ο παρατηρητης εδωσε δεν κατεγραψαν καμια πτωση και μαλιστα ειχαμε και ανοδο καταγραφοντας +35.0 °C, την ιδια στιγμη που ο οι 2 γειτονικοι σταθμοι ηταν στους +13.3 °C και 16.7 °C.
Ενω και ο Steinacker εντοπισε μια ξανφικη αλλαγη μεταξυ 1912 και 1913 στις διαφορές του Greenland Ranch με τους υπολοιπους σταθμους, με αυξηση της μεσης διαφοράς.
Ο Reid εντοπισε επισης επαναλαμβανομενα προβληματα κατα τη θητεια του Denton οπως αντιφατικες εγγραφες, τιμες που εχουν διορθωθει χωρις εξηγηση, ομαλες ακολουθιες, υπερβολικα πολλες τιμες που τελειωναν σε 0 ή 5, ασυνηθιστα ημερησια θερμοκρασιακα ευρη και υπερβολικα μεγαλες ελαχιστες για μεγαλες περιοδους που δεν ειχαν ξαναπαρατηρηθει για τοσα μεγαλα χρονικα διαστηματα, ενω υπαρχουν και πολλες υποπτες περιπτωσεις οπου οι τιμες του μεγιστοβαθμιου οργανου εδιναν μεγιστες ημερας μικροτερες απο την στιγμη της επαναφορας της τιμης του οργανου(reset) την προηγουμενη ημερα και αφοτου διαβαστει η μεγιστη.
Ακομα και απο το 1953, ο Arnold Court, ενας απο τους σημαντικοτερους κλιματολογους για τα ερημικα κλιματα, ειχε γραψει το 1953 σε λεπτομερη μελετη οτι οι 56.7 °C ηταν αμφισβητησιμοι και επειτα απο αναλυση θεωρουσε τους +52.8 °C ως την υψηλοτερη αξιοπιστη θερμοκρασια του Greenland Ranch για ως τοτε.
Δεκαδες ερευνες λοιπον απο τοτε εχουν ουσιαστικα αποδειξει οτι η τιμη των +56.7 °C ηταν εντελως λαθος και η μεγαλυτερη αξιοπιστη θερμοκρασια αερα που εχει καταγραφει ποτέ ειναι +54.4 °C 2 φορες:
+54.4 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek, 9 Ιουλιου 2021
+54.4 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek, 16 Αυγουστου 2020
Part 3
Δινω και ολες τις υψηλοτερες θερμοκρασιες(αξιοπιστες) που εχουν καταγραφει ποτέ παγκοσμιως:
Διαγραφή1) +54.4 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 9 Ιουλιου 2021
1) +54.4 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 16 Αυγουστου 2020
2) +54.1 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 10 Ιουλιου 2021
2) +54.1 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 7 Ιουλιου 2024
3) +54.0 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 30 Ιουνιου 2013
4) +53.9 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Saratoga Spring 16 Ιουλιου 2023
4) +53.9 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Badwater 17 Αυγουστου 2020
4) +53.9 °C ΚΟΥΒΕΙΤ, Mitribah 21 Ιουλιου 2016 **Αρχικα καταγραφηκε +54.0 °C και μετα απο κακη ερευνα του WMO το κατεβασε στα +53.9 °C
4) +53.9 °C ΙΡΑΚ, Βασορα αεροδρομιο 22 Ιουλιου 2016
4) +53.9 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 17 Ιουλιου 1998
4) +53.9 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 19 Ιουλιου 2005
4) +53.9 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 6 Ιουλιου 2007
5) +53.8 °C ΙΡΑΚ, Βασορα (Hussen) 22 Ιουλιου 2016
6) +53.7 °C ΙΡΑΝ, Ahvaz 29 Ιουνιου 2017
6) +53.7 °C ΠΑΚΙΣΤΑΝ, Turbat 8 Μαΐου 2017
6) +53.7 °C ΚΟΥΒΕΙΤ, Mitribah 15 Ιουνιου 2010
7) +53.6 °C ΚΟΥΒΕΙΤ, Sulaibiya 31 Ιουλιου 2012
7) +53.6 °C ΙΡΑΝ, Dezful 12 Ιουλιου 1983
7) +53.6 °C ΙΡΑΝ, Shush 9 Αυγουστου 2022
7) +53.6 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 6 Ιουλιου 2024
7) +53.6 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Badwater 16 Ιουλιου 2023
8) +53.5 °C ΚΟΥΒΕΙΤ, Sulaibiya 14 Ιουνιου 2025
8) +53.5 °C ΙΡΑΝ, Mehran 27 Ιουλιου 2020
8) +53.5 °C ΚΟΥΒΕΙΤ, Jahra 1 Ιουλιου 2021
8) +53.5 °C ΠΑΚΙΣΤΑΝ, Mojento-Daro 26 Μαΐου 2010
9) +53.4 °C ΙΡΑΚ, Βασορα αεροδρομιο 21 Ιουλιου 2016
9) +53.4 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 10 Ιουλιου 2024
Part 4
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 12 Ιουλιου 2020
Διαγραφή10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 11 Ιουλιου 2021
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 17 Ιουνιου 2021
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 29 Ιουνιου 2013
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 3 Ιουλιου 2013
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 14 Ιουλιου 1972
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 15 Ιουλιου 1972
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 29 Ιουνιου 1994
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 9 Ιουλιου 2002
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 12 Ιουλιου 2003
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 18 Ιουλιου 2009
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 11 Ιουλιου 2012
10) +53.3 °C ΗΠΑ, Αριζονα Lake Havasu City 29 Ιουνιου 1994
10) +53.3 °C ΚΟΥΒΕΙΤ, Mitribah 3 Αυγουστου 2011
11) +53.2 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Furnace Creek 16 Ιουλιου 2023
12) +53.1 °C ΚΟΥΒΕΙΤ, Mitribah 22 Ιουλιου 2016
12) +53.1 °C ΚΟΥΒΕΙΤ, Sulaibiya 30 Ιουλιου 2020
12) +53.1 °C ΙΡΑΝ, Shush 20 Ιουλιου 2020
12) +53.1 °C ΙΡΑΝ, Shahdad 2 Ιουλιου 2019
12) +53.1 °C ΗΠΑ, Κοιλαδα του Θανατου, Stovepipe Wells 16 Ιουλιου 2023
12) +53.1 °C ΚΟΥΒΕΙΤ, Jahra 23 Ιουνιου 2024
Part 5
*To +56.7 °C στις ΗΠΑ σε Κοιλαδα του Θανατου στο Furnace Creek στις 10 Ιουλιου 1913, ειναι πληρως λανθασμενο ρεκορ για πολλους λογους, αλλά το επισημο του WMO προς το παρον. Θα ακυρωθει καποια στιγμη πιθανοτατα.
Διαγραφή*Το +54.3 °C σε ΚΟΥΒΕΙΤ στο Bubiyan στις 16 Ιουνιου 2025 δεν ειναι αξιοπιστο.
*Το +53.9 °C σε ΗΠΑ σε Κοιλαδα του Θανατου στο Furnace Creek στις 18 Ιουλιου 1960 ειναι λαθος, +51.1 °C ειναι η σωστη τιμη.
*Το +53.9 °C σε ΚΟΥΒΕΙΤ σε Φαϊλακα στις 16 Ιουνιου 2025 δεν ειναι αξιοπιστο.
Δινω και τις μεγαλυτερες θερμοκρασιες που εχουν σημειωθει σε Ευρωπη ανα χωρα. Τις αξιοπιστες μετρησεις, διοτι υπαρχουν και επισημες τιμες που ειναι λαθος.
Ρεκορ Υψηλοτερων Θερμοκρασιων Ευρωπης
Τα 2 προαναφερθεντα paper:
https://journals.ametsoc.org/view/journals/bams/107/1/BAMS-D-24-0313.1.xml?tab_body=abstract-display
https://academic.oup.com/oocc/article/5/1/kgaf015/8112840
Part 6(τελευταιο)
Πολλή δουλειά, Γιώργο. Μπράβο σου.
ΔιαγραφήΌσο για την "αδιαφορία" ή την "αδράνεια" του WMO και άλλων φορέων στα "ψαξίματα", μην πάμε μακριά. Έγινε ποτέ επίσημη έρευνα στην Ελλάδα για τα 48άρια της Ελευσίνας και του Τατοΐου;
Όπως έχω εξηγήσει πάμπολλες φορές επειδή εγώ είμαι ένας από τους ιδιοκτήτες του σταθμού, να ενημερώσω πρώτον πως είναι ΕΔΑΦΟΥΣ (σε πράσινο φυσικό γρασίδι με δέντρα αρκετά κοντά) ο σταθμός και όχι ταράτσας δηλαδή δεν υποκαταγραφει γιατί οι σταθμοί της ταράτσας υποκαταγραφουν, και δεύτερον επικρατεί πολύ χαμηλότερη ένταση ανέμου. Το οποίο βοηθάει σε αυξημένες τιμές. Επίσης παίζει ρόλο προφανώς πως πιο έξω από την περιοχή υπάρχουν βιομηχανίες (πολύ μικρό ρόλο). Θα σας προωθήσει ο Γιώργος φωτογραφίες.
ΔιαγραφήΕίναι οφθαλμοφανές ότι από το 2010 και μετά, θερμοκρασιακά, μας πήρε και μας σήκωσε!
ΔιαγραφήΤο οτι υπαρχουν βιομηχανιες παιζει μαλλον σχεδον μηδενικο ρόλο. Το οτι υπαρχει η Παρνηθα και οι οροσειρες ολες στα βορεια και δυτικα κλπ και δημιουργουνται φοεν ανεμοι, και περναει και ο αερας απο ολο το Θριασιο πεδιο και θερμαινεται τις ζεστές μερες(λογω διαβατικης θερμανσης του ηλιου στο εδαφος και αρα στον υπερκειμενο αερα κλπ) ειναι η κυρια αιτια της δυναμικης στις υψηλες θερμοκρασιες των περιοχων εκει.
ΔιαγραφήΗ τοποθετηση του σταθμου ειναι μια χαρα και επειδη ειναι και εδαφους εχουμε και το θεμιτο στην τοποθετηση, αφου οπως ειπες, οι σταθμοι σε ταρατσα χανουν στις ελαχιστες, δινουν παραπανω ελαχιστη δηλαδη, αλλά χανουν και στις μεγιστες, δινουν μικροτερη μεγιστη δηλαδη.
Ασπροπυργος παραλία 1
Ασπροπυργος παραλία 2
Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Να έχετε την υγειά σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Καλοκαίρι που επιτέλους είναι το ελληνικό αξιοζήλευτο Καλοκαίρι που ξέραμε
Καλημέρα σε όλη τη παρέα, δάσκαλε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μέχρι στιγμής το καλοκαίρι στην χώρα μας είναι σχετικά φυσιολογικό από άποψη θερμοκρασιών γιατί λόγω της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τη "πλήρωσε" μέχρι στιγμής η δυτική Ευρώπη; Περιττό βέβαια να αναφέρουμε ότι πριν από κάποιες δεκαετίες δε χρειαζόταν να τη "πληρώνει" καμία γειτονιά του πλανήτη μας, μιας και η ενέργεια που ήταν συσσωρευμένη στην ατμόσφαιρα δε δημιουργούσε τόσα προβλήματα. Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε τυχερούς εμάς και άτυχους τους Ευρωπαίους. Φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου, αυτό που το τελευταίο διάστημα «ουκ εά με καθεύδειν» δεν είναι τόσο ο σχεδόν πανευρωπαϊκός ισχυρός καύσωνας όσο το γεγονός ότι στην Τυρρηνική Θάλασσα η θερμοκρασία των νερών έφθασε τους 31 βαθμούς!
ΔιαγραφήΓια σύγκριση, προσθέτω ότι στην Καραϊβική Θάλασσα τα νερά είναι πιο ζεστά την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου με θερμοκρασίες ως τους 29 βαθμούς.
Καλημέρα σε όλους.
Άραγε,με τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες θαλάσσης που το επόμενο διάστημα πιθανόν θα ανέβουν ακόμη περισσότερο,τι έχει να συμβεί αργότερα στο πρώτο οργανωμένο σύστημα-ψυχρή λίμνη?
ΔιαγραφήΟ Θεός βοηθός...
+31 °C σε Τυρρηνικη θαλασσα ε? Ενταξει δεν ειναι και κατι, καλοκαιρι ειναι, ζέστη θα κανει. Ισως ειναι και η θαλασσια θερμονησιδα που την ανεβασε, τοσο αλλο το 1930 με λιγα αυτοκινητα(ή πλοια?) αλλο τωρα.
ΔιαγραφήΓια να τρολαρουμε και λιγο. :)
Από τα τέλη Αυγούστου θα αρχίσουν να "μας ζώνουν τα φίδια", Φώτη.
ΔιαγραφήΑκόμα και η φουκαριάρα η θαλάσσια αύρα στις γειτονικές ακτές, Γιώργο, θα αρχίσει να ξεμένει από btu φύξης!
Διαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήO κ.Ζιακοπουλος σημειωσε εμφατικα....τι μπορει να περιμενει την Μεσογειο ενω λοιπον οι περισσουεροι ασχολουνται με την τυχη της Ελλαδας μεντο μελτεμι η το ποτε θα νας επηρεασει το Ελ νινο εχουν ξεχασει τι εγινε στγν Γερμανια Θεσσαλια κα7 Σικελια την τελευταια 5τια .Να στε καλα κυριε Ζιακοπουλε "θωμας"
Ο Ιούνιος τελικά τελείωσε αρκετά θερμός καμία σχέση βέβαια με τα τέρατα των τελευταίων λίγων χρόνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έλεγα ότι βρίσκεται κοντά σε απόκλιση +1/1,5 βαθμούς κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τις μεγαλύτερες στη δυτική και βόρεια χώρα και τις μικρότερες στα ανατολικά και νότια.
Για την συζήτηση που βλέπω πιο πάνω με λίγα λόγια και 55 βαθμούς να δούμε σε ένα μετεωρολογικό σταθμό στη χώρα μας πιθανώς να έχει θερμοβαθμίδα 20 βαθμούς κελσιου ανά 1000 m!! Με αυτή τη λογική δεν πρέπει ποτέ να υπάρχουν λάθος μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς αλλά να μαθαίνουμε κάθε λίγα χρόνια νέα φυσική για ξηρή και υπέρξηρη αδιαβατική. Λες και δεν ξέρουμε τα όρια που κυμαίνεται η συγκεκριμένη τιμή στον ελλαδικό χώρο σε βάθος 70ετιας.
Γιώργος
Ναι, σύμφωνα και με το meteo, που συγκρίνει με την περίοδο 2010-19, ο φετινός Ιούνιος ήταν θερμότερος κατά 1,6 βαθμούς στη Μακεδονία - Θράκη, κατά 1,4β. στη δυτική Ελλάδα και κατά 1 βαθμό στην Πελοπόννησο. Μικρότερες ήταν οι θετικές αποκλίσεις από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-19 στη Θεσσαλία (+0,8β.), τη Στερεά (+0,6β.) και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης (+0,2β.). Οριακή η θετική απόκλιση και στη Θεσσαλονίκη (+0,1β.) και λίγο μεγαλύτερη στην Αθήνα (+0,4β.).
ΔιαγραφήΣτο μεταξύ, στα παράλια του Σαρωνικού, ο νοτιάς έριξε τη θερμοκρασία 3-4 βαθμούς σε σχέση με χθες 30/6, που κρατούσε ακόμα το μελτέμι. Ενδεικτικά, το Φάληρο έπεσε στους 32,6 από τους 36,2 βαθμούς, ενώ 31,7 βαθμούς είχε σήμερα 1/7 (καλό μήνα, κιόλας) η Ανάβυσσος.
Καύσωνα περιμένουν, εξάλλου, και στο Μουντιάλ και κυρίως στις 4 και 5 Ιουλίου που θα διεξαχθούν νοκ άουτ παιχνίδια από το Τορόντο και το Κάνσας ως τη Φιλαδέλφεια και το Νιου Τζέρσεϊ, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 37,7 ως 41,6 βαθμούς. Μάλιστα, Νιου Τζέρσεϊ και Νέα Υόρκη μπορεί να σπάσουν τα υψηλά τους ρεκόρ που κρατούν από το 2012.
Τα γήπεδα στην Ατλάντα, το Ντάλας και το Χιούστον διαθέτουν, πάντως, οροφές που κλείνουν και air condition για να δροσίζονται παίκτες και θεατές. Για παν ενδεχόμενο, στους φιλάθλους έχουν γίνει συστάσεις να κάθονται σε σκιερά μέρη και να έχουν νερό μαζί τους.
Β. ΣΠ.
Οι περισσοτεροι δεν ξερουν τα ορια των υπερξηρων αδιαβατικων. Μη πω η συντριπικη πλειοψηφια. Τα +12.5-13.5 ανα 1000μ ειναι κατι ακρως συνηθισμενο με καταλληλους ανεμους. Και σε σταθμους ΕΔΑΦΟΥΣ!! Οι ταρατσες υποκαταγραφουν.
ΔιαγραφήΝα με συγχωρησετε στο προηγούμενο post για το ασύντακτο αλλά και το άτονο αλλά εγραφα από το κινητό...ισχυρές καταιγίδες σε όλη την Δυτική Μακεδονία....15,6 με 15 βαθμούς τώρα (20.05) στο χωριό μου στο Ανω Βόιο.."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΞαφνική μπόρα είχαμε πριν λίγο στην Καρδίτσα ενώ έχει δροσίσει.
ΑπάντησηΔιαγραφή