Γιατί η θερμοκρασία είναι δύσκολο να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς;

Συγκρίνοντας το σημερινό χάρτη με τον αντίστοιχο χάρτη του Μ. Σαββάτου (1-5-2021), παρατηρούμε ότι στη στάθμη των 850 hPa η θερμοκρασία ανεβαίνει κατά 5 με 6 βαθμούς (από τους 16 στους 21 με 22 βαθμούς) και στη στάθμη των 500 hPa η κυκλοφορία από κυκλωνική γίνεται αντικυκλωνική. Αυτό σημαίνει ότι το Μ. Σάββατο (όπως και στους αντίστοιχους χάρτες της Κυριακής του Πάσχα και ως ένα σημείο της Δευτέρας του Πάσχα) πάνω από τη χώρα η αρνητική μεταφορά στροβιλισμού θα προκαλέσει τη βύθιση των εξ Αφρικής θερμών αερίων μαζών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω (αδιαβατική) θέρμανσή τους. Με αυτά τα δεδομένα, θα έλεγε κάποιος ότι το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία στη χώρα μας θα φθάσει τους 37 ή και τους 38 βαθμούς. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί για τους παρακάτω λόγους:


α) Η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα αυτή την εποχή δεν φθάνει εύκολα την ξηροαδιαβατική (10ο /1000 μέτρα).

β) Η ύπαρξη υψηλών και κατά περιόδους μέσων νεφών καθώς και η ύπαρξη αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα σωματιδίων θα μειώσει την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία το καλοκαίρι στη διάρκεια μιας αντίστοιχης κατάστασης, υπερθερμαίνοντας το έδαφος, μπορεί να κάνει την κατακόρυφη θερμοβαθμίδα ακόμα και υπέρ-ξηροαδιαβατική.

γ) Με την αντικυκλωνική κυκλοφορία δεν μπορούν να επικρατήσουν οργανωμένοι τύπου φεν νότιοι άνεμοι στην Κρήτη που θα ανέβαζαν πολύ τη θερμοκρασία στις βόρειες περιοχές της. Τουναντίον, στις βόρειες ακτές του νησιού στο μεγαλύτερο διάστημα τον πρώτο λόγο θα έχουν οι θαλάσσιες αύρες.

δ) Από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν φαίνεται να επικρατούν οργανωμένοι λίβες (Δ-ΝΔ άνεμοι) που θα ανέβαζαν πολύ τη θερμοκρασία στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησο. Οι άνεμοι που προαναφέρθηκαν θα κάνουν την εμφάνισή τους και κατά τόπους ίσως καταφέρουν να περάσουν την Πίνδο ή ακόμα και να νικήσουν τις αύρες στις παράκτιες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά δεν θα είναι ικανοί να «κάψουν τα σπαρτά».

Όλα τα παραπάνω υπόκεινται σε κριτική ακόμα και εκ των υστέρων. Αυτές που δεν θα γίνουν δεκτές είναι παρατηρήσεις θερμοκρασίας από θερμόμετρα που βρίσκονται σε τοίχους, σε ταράτσες ή κοντά στον οβελία!

Καλή Ανάσταση, φίλοι μου!

19 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε κύριε ζιακοπουλε να είστε καλά!! Καλή Ανάσταση!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή ανάσταση κύριε Ζιακόπουλε..όππως σωστά παρατηρήσατε στα.σημεία των καιρών πάλι η πλειοδοσία πόσο ψηλά θα φθάσει η θερμοκρασία...παρόλο που είμαι αντίθετος στα περί κλιματικής αλλαγής...κρατήστε ότι η επιστημονική ματιά σαν την δικιά σας εκλείπει...αντίθετα έχει εισαχθεί για τα καλά η αγοραία γλώσσα στην μετεορολογία και οι ατάκες ,γνωμικά κ.α πάνε σύννεφο.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαρχής ήταν συγκρατημένος ο κ. Ζιακόπουλος όσον αφορά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναφέρονταν για τη Μ. Εβδομάδα και μέχρι στιγμής δικαιώνεται απόλυτα. Στα παράκτια της Αττικής η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 25 βαθμούς, λόγω της συννεφιάς (θυσανοστρώματα μάλλον), αφρικανικής σκόνης και θαλάσσιας αύρας.

    Πριν λίγες μέρες οι θερμοκρασίες που δίνονταν για την Τετάρτη 28/4 και την Πέμπτη 29/4 ήταν γύρω στους 30 βαθμούς, ακόμα και στα παραθαλάσσια. Τουλάχιστον, ξεθόλωσαν τα νερά και φάνηκε και πάλι το απέραντο γαλάζιο.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτη μέρα χωρίς θέρμανση σήμερα στη νύμφη του Βορρά, ανέβηκε κατά δύο βαθμούς η μέση ημερήσια θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καραβατακης Αντώνιος29 Απριλίου 2021 στις 11:32 μ.μ.

    Έκαστος στο είδος του και ο κύριος ζιακοπουλος,στην μετεωρολογία.Καλη Ανάσταση Δάσκαλε,σας εύχομαι τα καλύτερα από καρδιάς. Καραβατακης Αντώνιος (Μυτιλήνη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοντα στον οβελια? χαχα... θείκο.

    καλη ανασταση.

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεγάλη Παρασκευή.Συνώνυμη με την έννοια του θρήνου.Καιρικές συνθήκες Ανοιξιάτικες,ακόμα!.Ω γλυκύ μου έαρ.......Καλημέρα σε όλους.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλοκαιρινές συνθήκες φέτος.Επίσης και πέρυσι που έπεσε μεγάλη παρασκευή στις 17 απριλίου είχε αίθριο καιρό οπότε η φήμη πως κάθε χρόνο μεγάλη παρασκευή έχει άσχημο καιρό για να εναρμονίζεται με τα θεία πάθη του χριστού δεν ισχύει.Απλώς μια λαική δοξασία.

      Διαγραφή
    2. Απορίες που μου δημιουργήθηκαν:
      1)Για ποιους λόγους δεν μπορεί η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα να γίνει υπερξηροαδιαβατική όταν η ηλιακή ακτινοβολία που δεχόμαστε αυτές τις μέρες(υπολογίζοντας την τροχιά που διαγράφει στον ουράνιο θόλο ο ήλιος(όπως και την διάρκεια της από την ανατολή μέχρι την δύση) που αντιστοιχεί με γύρω στις 10 αυγούστου?)
      2)Η αρνητική μεταφορά στροβιλισμού που αναφέρεται στο κείμενο και προκαλεί την "βύθιση"των θερμών αερίων μαζών,ποιοι είναι οι λόγοι που προκαλεί την παραπάνω θέρμανση τους?(εγώ το μόνο που ξέρω είναι πως οι βορειοδυτικοί άνεμοι που δημιουργούνται σε αντίστοιχες μετεορολογικές συνθήκες προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας μόνο τοπικά σε περιοχές που λειτουργούν ως καταβάτες και αυτό συμβαίνει μόνο σε περιοχές υπήνεμες από αυτήν την κατεύθυνση του ανέμου(όπως ακριβώς και με τα κατ'τ'άλλα δροσιστικά για το αιγαίο μελτέμια που λειτουργούν ως καταβάτες για τις δυτικές περιοχές της χώρας.Στο κείμενο όπως είναι διατυπωμένο του δίνεται του αναγνώστη να καταλάβει πως οι θερμές αέριες μάζες θερμαίνονται γενικά και συνολικά).

      καλό πάσχα.

      Διαγραφή
    3. απευθύνεται το σχόλιο μου στον ιδιοκτήτη-μετεορολόγου αυτού του blog κ.Δημήτρη Ζιακόπουλου.Αν σας είναι δυνατό λύστε μου τις σημαντικές για εμένα απορίες.

      Διαγραφή
    4. Τον Απρίλιο η υγρασία είναι αυξημένη σχεδόν σε όλες τις στάθμες της τροπόσφαιρας σε σχέση με τον Αύγουστο. Στατιστικά στοιχεία Ελληνικού το 3ο δεκαήμερο του Απρίλη της περιόδου 1956-2000 για τη θερμοβαθμίδα επιφάνεια-850hPa: μέση τιμή 8,1 βαθμοί, απολύτως ελάχιστη τιμή 2,2 βαθμοί και απολύτως μέγιστη τιμή 12,3 βαθμοί.
      Στην ελεύθερη ατμόσφαιρα η βύθιση του αέρα παρατηρείται εκεί που υπάρχει αρνητική μεταφορά στροβιλισμού. Η διαδικασία είναι: βύθιση, συμπίεση λόγω μεγαλύτερης πίεσης και θέρμανση. Στην περίπτωση των κατεβατών ανέμων κυρίαρχο ρόλο παίζει η ύπαρξη της οροσειράς, στα υπήνεμα της οποίας ο αέρας κατέρχεται με την ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα, επειδή απώλεσε την υγρασία του ανερχόμενος και συμπυκνούμενος στα προσήνεμα της οροσειράς.

      Διαγραφή
  8. Καλη ανασταση δασκαλε και σε ολα τα παιδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 30αρισε σήμερα η Αρτα! 29 βαθμοί σε Ηγουμενίτσα και Γιαννενα. Βράζει ο τόπος και η θάλασσα σε τραβάει για μπάνιο αν και τα νερά είναι παγωμένα. Καλησπέρα και καλή περιφορά του επιτάφιου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλή ζέστη, πολλοί λουόμενοι, αλλά και πολλές μέδουσες πελαγία στο Θυμάρι και έπρεπε να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός για να τις φωτογραφίσω. Έδωσα τη μάσκα και στον αδερφό μου, αλλά τον τσίμπησε μία πελαγία, όπως και αρκετούς ακόμα στην παραλία. Οι συγκεντρώσεις τους ήταν εφάμιλλες με αυτών στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Όμορφες, αλλά και τοξικές, οι μέδουσες πελαγία, οι τσούχτρες, όπως τις λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά, επέστρεψαν μετά από περίπου 35 χρόνια δυναμικά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντως ούτε στο ελάχιστο σύγκριση με το Πάσχα του 2013! Τότε όλες οι συνθήκες και για πολλές συνεχόμενες ημέρες ήταν σαν τα μέσα του καλοκαιριού! Καλή Ανάσταση!
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή Ανάσταση εύχομαι σε όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μεγάλο Σάββατο.Καλημέρα από την αρκετά νεφοσκεπή και δροσερή Δ.Κορινθία.Ευχές για Καλή Ανάσταση στον δάσκαλο και σε όλους τους αγαπητούς φίλους .--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιάννης απο Μυτιληνη1 Μαΐου 2021 στις 8:48 μ.μ.

    Καλη Ανασταση κυριε Ζιακοπουλε και σε ολη την παρεα απο την ζεστη Μυτιληνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή