«Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται»

Τον Ιούλιο του 1974 στη διάρκεια των δραματικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο υπηρετούσα ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο Σιδηρόκαστρο. Τη νύχτα της 20ης προς την 21η του μήνα το τάγμα μου κινήθηκε προς τα οχυρά του Ρούπελ. Κοπιαστική πορεία σε φάλαγγα κατ’ άνδρα καθίσαμε κάποια στιγμή να ξεκουραστούμε. Θυμάμαι που ακούμπησα την πλάτη μου σε μια αντιαρματική τσιμεντένια πυραμίδα και κουρασμένος όπως ήμουν με πήρε αμέσως ο ύπνος. Όμως, σε ελάχιστα λεπτά ξύπνησα από το κρύο και τη βροχή που είχε αρχίσει να πέφτει. Τι κι αν ήταν μεσοκαλόκαιρο; Ο καιρός με τα βουνά συχνά δεν το λογαριάζουν. Κάποια στιγμή φθάσαμε στο οχυρό. Ανατριχίλα! Η μοίρα με είχε φέρει στα ματωμένα αχνάρια αυτών που, πριν ακριβώς από 80 χρόνια και ενώ όλα είχαν πλέον κριθεί, είπαν: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται» Επί 40 και πλέον ημέρες είχα την τύχη να περπατήσω, να κοιμηθώ, να ανασάνω εκεί που οι ψυχές τους πλανιόνται ακόμα.

Η γερμανική εισβολή στη Ρωσία, στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, άρχισε με διαταγή του Χίτλερ την αυγή της 22ας Ιουνίου 1941. Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ήταν προγραμματισμένη να εκδηλωθεί στα μέσα Μαΐου, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι Γερμανοί στην κατάκτηση των Βαλκανίων (Επιχείρηση Μαρίτα) και κυρίως της Ελλάδας. Από πλευράς καιρού, τους πρώτους μήνες της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα οι Γερμανοί αντιμετώπισαν δύο προβλήματα: τις υψηλές θερμοκρασίες που δυσκόλευαν κυρίως το πεζικό και τις καλοκαιρινές καταιγίδες που, έστω και προσωρινά, δημιουργούσαν εδαφικές συνθήκες δύσκολες για τις κινήσεις των τροχοφόρων και των τεθωρακισμένων. Σε ότι αφορά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούσε η ζέστη, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι δεν ήταν λίγοι οι Γερμανοί στρατιώτες που πέταξαν τα βαρύτερα ρούχα που διέθεταν. Βλέπετε, ο Χίτλερ τους είχε υποσχεθεί έναν πολύ γρήγορο πόλεμο, όπως είχε συμβεί με την κατάκτηση της Πολωνίας και της Γαλλίας, που θα τους επέτρεπε να περάσουν τα Χριστούγεννα στην πατρίδα τους. Το γεγονός αυτό έμελλε να έχει καταστροφικές συνέπειες τους επόμενους μήνες, όταν ο χειμώνας έδειξε από νωρίς τα δόντια του.    

 

14 σχόλια:

  1. Κάποτε είχε δείξει η ΕΡΤ ντοκιμαντέρ με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, αλλά ήμουν πολύ μικρός και θυμάμαι αμυδρά κάποιες ασπρόμαυρες εικόνες.

    Από μέσα της δεκαετίας του 2000 και μέχρι το τέλος της σίγουρα, συμμετείχε στο πρωτάθλημα μπάσκετ Γ' εθνικής η ομάδα Ρούπελ Σιδηροκάστρου.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Η Ρωσία δεν ήταν Γαλλία και Πολωνία γιατί είχε δίπλα της τον κόκκινο στρατό που πήρε παραμαζωμα τους Γερμανούς και τους έφτασε μεχρι το Βερολίνο. Ακόμα το φυσάνε και δεν κρυώνει οι Γερμανοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια Δάσκαλε,για το πολύ σημαντικό άρθρο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον Ιούλιο του 1974 σε ηλικία 41 ετών, ο πατέρας μου επιστρατεύθηκε ως έφεδρος υπολοχαγός ΣΕΜ στο Κωσταράζι Καστοριάς κι όλο έβρεχε κι έφτανε ως το κόκκαλο το κρύο. Πήγαμε επισκεπτήριο και τον είδαμε μέσα στη βαριά λάσπη του κοκκινοχώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε μνήμες ανεξίτηλες .Υπηρετόυσα ως Εφ. Ανθυποσμηναγός στο Γ.Ε.Α.(Πεντάγωνο).Παραλαμβάνω μια διαταγή με την οποία οριζόμουν ως επικεφαλής Σ.Α.Ζ.( σμήνος αποκατάστασης ζημιών).Επρόκειτο να μεταβούμε σε κάποιο νησί.Ποιός?.Εγώ που καλά-καλα δεν ήξερα να οπλίσω το Μ1.(Αλλο η Σ.Ε.Α.Π.,δάσκαλε).Φοβήθηκα,αλλά δεν το έδειξα ποτέ.Έβλεπα, βλέπαμε,ότι επροκειτο περί αφροσύνης .Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου η κραυγή απόγνωσης του πανηλιθίου εκείνου "Με εξηπάτησαν...!!!".Η επιστράτευση ήταν εν πολλοίς φιάσκο.Αλλοίμονο σε κάποιους........Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα, Πέτρο. Η Μικρασιατική καταστροφή, ο εμφύλιος πόλεμος και η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 -οι τρεις μεγαλύτερες τραγωδίες του Ελληνισμού τον 20ό αιώνα- έχουν ως κοινό παρονομαστή εξαπατημένες δεξιές και αριστερές ηγεσίες που λειτούργησαν ως χρήσιμοι ηλίθιοι για τους ξένους.

      Διαγραφή
  6. xmxm βάλατε θέματα στρατιωτικής ιστορίας κύριε Ζιακοπουλε...εγώ να προσθέσω απλά ότι όσο βαριά ντυμένοι ηταν οι γερμανοί για το ρώσσικο καλοκαίρι αλλο ΄τοσο ελαφρά ηταν για το ρώσικο χειμώνα..η περίφημη γερμανική επιμελητεία πήγε περίπατο μπροστά στις αντιθέσεις του ΄ρωσσικου καιρού.Αντίστοιχα αν ψάξετε η άνοιξη του 41 ηταν εξαιρετικά ψυχρή στην Ελλάδα κάτι που ξένισε τους γερμανούς που προελάμβαναν.Εκεί που την πάτησαν για τα καλά οι γερμανοί ήταν η ακινησία που επέβαλε στα οχήματα τους ο ρώσσικος χειμώνας των -40...αλλά και το πρώιμο κρύο τον νοέμβριο του 41 με χιονοθύελλες που ξεκίνησαν στην Μόσχα...από τον Αη δημήτρη.Μια άλλη εκπληξη για τους γερμανούς ηταν η λάσπη στους ρώσσικους δρόμους...την περίοδο των βροχων κάτι που επέβαλε παλι ακινησία στις γερμανικές δυνάμεις.'Θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν από ένα χρόνο, στις 5-4-2020, ανέβασα άρθρο με τον τίτλο «Ρασπουτίτσα», στο οποίο μεταξύ άλλων έγραψα: «Ο τσάρος Νικόλαος Α’ (1796-1855) έλεγε ότι η Ρωσία έχει δύο στρατηγούς που μπορεί να εμπιστεύεται: τους στρατηγούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην άμυνα της χώρας έπαιξε και η ρασπουτίτσα, που ανά τους αιώνες δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους επίδοξους κατακτητές της. Ο Σουηδός βασιλιάς Κάρολος ΙΒ΄ το 1708-09, ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1812 και ο Χίτλερ στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είδαν τις στρατιές τους να βαλτώνουν στη λάσπη της ρωσικής γης».

      Διαγραφή
  7. Αγαπητέ Θωμά πάντα "ψαγμένος",με ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.Πρόσεξε λίγο τα δύο ρήματα
    προλαμβάνω και προελαύνω.Καλοπροαίρετα Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπητά Π.Α. στην ορθογραφία και εν γένει στις κλασσικές σπουδές....είμουν για γέλια δεν υπάρχει..καμμία παρεξήγηση..ίσα ίσα..."θωμάς'

      Διαγραφή
  8. Αντώνιος Καραβατακης7 Απριλίου 2021 στις 12:10 π.μ.

    Θυμάμαι πολύ καλά το άρθρο σας με την Ρασπουτιτσα.Ποσο δίκιο έχετε, Μικρασιατική καταστροφή, εμφύλιος,η τραγωδία του 74 στην Κύπρο.Ο παππούς μου ήρθε από την Πέργαμο,στον διωγμό.Δεν θέλω να κουράσω,θα πω μόνο, ότι πάνω στην βάρκα,τον βάφτισε ένα παπάς μέσα σε τενεκέ,κ μόλις τελείωσε τα λόγια της βάφτισης,ο παπάς σκοτώθηκε με βόλι στην καρδιά.Ολα αυτά μέσα στην κόλαση του διωγμού, από τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και κατά σύμπτωση η πρώτη σοβαρή μάχη που δόθηκε στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ήταν σε ένα άλλο οχυρό, στο περίφημο οχυρό του Μπρεστ που βρισκόταν στην ομώνυμη πόλη της Λευκορωσίας...Εκεί όπου 5.000 Σοβιετικοί στρατιώτες, οι οποίοι αποκόπηκαν από τον υπόλοιπο κόκκινο στρατό που ύποχωρούσε, υπερασπίζονταν το όχυρο και καθήλωσαν αρκετές γερμανικές μεραρχίες για πολλές μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αντώνιος Καραβατακης7 Απριλίου 2021 στις 12:44 μ.μ.

    Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εκείνες τις ημέρες που ήσασταν στο οχυρό, γεννιόμουν σε μια κλινική της Αθήνας!23 Ιουλίου 1974 Τρίτη πρωί 07:30!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή