Σε τροχιά βελτίωσης ο καιρός

Το βαρομετρικό χαμηλό που προκαλεί βροχές και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας αναμένεται να κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά και θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά αυτής της εποχής. 


Την Τετάρτη (21/4), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας είναι πιθανό να εκδηλωθούν το μεσημέρι-απόγευα στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Πέμπτη (22/4), δεν προβλέπονται βροχές στην περιοχή μας και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ. Όσο για τη θερμοκρασία, αναμένεται μικρή άνοδος. 

Την Παρασκευή (23/4), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών το απόγευμα στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν Α-ΝΑ με ένταση ως τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

24 σχόλια:

  1. Βροχές στην Αττική ούτε το επόμενο 7ημερο φαίνονται. Δυστυχώς! Μια εμμονή επίσης στην περιοχή μας με τα χαμηλά στην Ιβηρική χερσόνησο να μας στέλνουν όλη την έρημο πάνω μας. Η Κρήτη έφτασε ήδη 33-34c όπως και σε Κύπρο και Ισραήλ φαίνονται πολύ ζεστές αυτές οι μέρες. Για λίγο το γλυτώσαμε και εμείς στο λεκανοπέδιο.

    Και απ' ότι φαίνεται έρχεται και δεύτερο κύμα μετά τις 25 του μήνα! Θα σταθούμε πάλι τυχεροί; Θα δείξει. Ο Μάιος έρχεται και τελειώνουν τα ψέματα.

    Γιάννης, Ν. Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλοκαιριάζει σιγά, σιγά. Ακόμα και με συννεφιά είναι ζεστά, ψύχρα δεν έχει ούτε τα βράδια πια. Κι εκεί που τον χειμώνα τα γατιά έμπαιναν μέσα από τις 6μ.μ. - λες και συμμορφώνονταν με την απαγόρευση κυκλοφορίας - πλέον δεν μαζεύονται πριν τις 12 παρά. Με τις θερμοκρασίες να έχουν σταθεροποιηθεί στους 20 βαθμούς, ο ανοιξιάτικος γόνος έκανε την εμφάνιση του στα κρυστάλλινα νερά. Προς το παρόν τα μικροσκοπικά ψαράκια δέχονται επιθέσεις από μελανούρια στα ρηχά.

    Την ίδια στιγμή που μικρότερα μελανουράκια προσπαθούν να βρουν καταφύγιο μαζί με καλόγριες στις ποσειδωνίες κι αυτά. Τη Δευτέρα 19/4 απαθανάτισα εκτός από τους συνήθεις ύποπτους σπάρους, κακαρέλους και σαργούς, έναν χάνο, ένα γαϊτανούρι και έναν κοκωβιό, που έμοιαζε λίγο με μικρό σκαρμό.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eπειδή η λήθη είναι το χειρότερο πράγμα στο καιρό..αν εστιάσει κανείς υετικά στην Ελλάδα θα διακρίνει την Αν. Στερεά.την Ανατ. Πελλοπόνησο και τις κυκλάδες να μην έχουν ευνοηθεί καθόλου,έτσι οι άφθονες βροχές του Νοεμβρίου επηρέασαν μόνο την Κρήτη ακολούθησαν τα μέτωπα από τα δυτικά που απλά "χαιδευαν" αυτές τις περιοχές ενώ χάριζαν αφθονο υετό την δυτική ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα δωδεκάνησσα (Για τις άλλες περιοχές δεν μιλώ καθόλου καθώς πάντα τσιμπούν το κατιτίε τους.)Και τώρα τι? οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν ελάχιστη επιροή από την ατάθεια του καλοκαιριού...δεν βλέπω καμμία ελπίδα εκτός αν επαναληφθεί ο περσινός μάιος με άφθονα νερά από την αστάθεια.
    Το ευρωπαικό πάλι εμφανίζει ζόρικο αυτλώνα στην βόρεια ευρώπη στο τέλος του μηνός.
    Εχω περιέργεια αν υπάρχει οποιαδήποτε ανακοίνωση εκτίμιση για τις επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα απο τις εκρήξεις των ηφαιστείων."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήταν ωραίο ένα πλανητικό μοντέλο που να προσομοιώνει τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τις επιπτώσεις τους. Παράμετροι: η γεωγραφική θέση, οι ποσότητες διοξειδίου του θείου, η διάχυση του αερίου στη στρατόσφιαρα, ο χρονος παραμονής του εκεί, οι σχετικές χημικές αντιδράσεις με τους υδρατμούς και τα άλλα αέρια κ.λπ. Και όλα αυτά σε ένα εν λειτουργία πολύπλοκο κλιματικό σύστημα με έσωθεν και έξωθεν επιδράσεις που είναι σημαντικές για την θερμοκρασία του πλανήτη. Μετά αφού γίνουν όλοι οι υπολογισμοί, να πούμε ότι οι 0,6 βαθμοί της ανόδου της θερμοκρασίας θα ήταν 0,8 βαθμοί αν δε έσκαγαν τα υφαίστεια!

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ κύριε Ζιακοπουλε για την απάντηση...δλδ πάλι τουλάχιστον δικτατορικό..!...καλυτερα να γυρίσουμε στην αστάθεια..όπου θυμάμαι γράψατε οτι στην πρόγνωση παλιά γράφατε για πιθανότητα καταιγίδας στα βόρεια όρεινα ως σιγουράκι..!...χωρίς πλάκα τώρα μακάρι οι ανομβρες περιοχές(Αττική κλπ)..να αποζημιωθούν απο καμμία ψυχρη λίμνη τον Μάιο..οσο για εμάς τα βόρεια αν συνεχισθεί η παρούσα κυκλοφορία τον ιουνιο οι αστάθειες θα θυμίζουν ...μουσώνες..(το έχουμε πάθει πολλά καλοκαίρια με πρωταγωνιστή την χαλικιδική.)"θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Το πώς έβγαλα τα ηφαίστεια από το υφαίνω αποτελεί μυστήριο ή σημάδι απώλειας νου!

      Διαγραφή
    4. "Ουδείς πρόβλημα",δάσκαλε!.Μάλλον ανεκλήθη ακουσίως εκ του υποσυνειδήτου η λειτουργία της πρόθεσης "υπό" σε σύνθεση με δασυνόμενη λέξη.Πρβλ.υφαρπαγή,ύφαλος,ύφεση,υφηγητής κ.ά..Η σύνδεση του ηφαιστείου με τον θεό της φωτιάς Ήφαιστο ίσως δεν είναι αμέσως προφανής σε πρώτο χρόνο.Κατά τα άλλα,προιούσης της ηλικίας, είναι απολύτως φυσιολογική η αύξηση της λειτουργίας της απομαθήσεως,χωρίς τούτο να συνεπάγεται και απώλεια νου΄. -------Π.Α.

      --Υ.γ. Εδώ και τώρα,λέγε.Μ ένα ναι ή μ ένα όχι.Απλά πράγματα.Αλλιώς τι στον κόρακα επιστήμονας είσαι?!!!.----Π.Α.

      Διαγραφή
  4. Μπορείτε κ.Ζιακόπουλε να μου εξηγήσετε αν μπορεί να βγει αστάθεια αν ευνοήσουν οι προϋποθέσεις ενώ ταυτόχρονα να έχει χαμηλές θερμοκρασίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ περιμένω απάντηση.Εξάλλου δεν έβαλα δύσκολο ερώτημα.

      Διαγραφή
  5. Η υπερθέρμανση του εδάφους από τον ήλιο δημιουργεί θερμικά (thermals), δηλαδή φούσκες θερμού αέρα, που, όταν δεν φυσάει πολύ, ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα. Εκεί, κάποια στιγμή ψύχονται με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των υδρατμών (σχηματισμός νέφους). Το αν υπάρξει υετός εξαρτάται από τις καθ'ύψος κατανομές της θερμοκρασίας και της υγρασίας και τις θερμοδυναμικές διαδικασίες που συνδέονται με αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ τώρα διαβάζω πως απαντήσατε.
      Όμως παρά ταύτα δεν μου απαντήσατε στο ερώτημα αν μπορεί να βγει θερμική αστάθεια με χαμηλές θερμοκρασίες.Ας πούμε οτί έχει 10 βαθμούς θερμοκρασία αέρα εδάφους με σχετικά υψηλή σχετική υγρασία.Μπορεί να βγουν σύννεφα θερμικής αστάθειας με αυτές τις συνθήκες με δεδομένο πως διατηρούνται όλοι οι υπόλοιποι μηχανισμοί δημιουργίας αυτού του φαινομένου;

      Διαγραφή
    2. Η επιστήμη αντιπαθεί σφόδρα τις μονολεκτικές απαντήσεις και συχνά για να γίνει κατανοητή απαιτεί υπόβαθρο γνώσεων (διαδικασίες ανωμεταφοράς - τεφιγράμματα).
      Από μόνη της μια τιμή της θερμοκρασίας του αέρα κοντά στην επιφάνεια δεν λέει απολύτως τίποτε. Στην κατακόρυφη δομή της ατμόσφαιρας (θερμοβαθμίδα, περιεχόμενο υγρασίας και η δυναμική που προκύπτουν από αυτές) και στην ύπαρξη αιτίου θέρμανσης των κατώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων βρίσκεται η απάντηση. Είναι χαρακτηρισικό ότι το χειμώνα πάνω από τις θάλασσες δημιουργούνται σωρείτες αστάθειας ακόμα και μετά το πέρασμα των ψυχρών μετώπων.

      Διαγραφή
  6. Πρόγνωση για τον καιρό του Πάσχα μπορεί να γίνει 20, 15, 10 ή 5 ημέρες πριν. Όπως βολεύει τον καθένα. Το θέμα είναι να την κάνεις πριν από τους ανταγωνιστές σου!
    Τέτοιες μέρες, όταν ήμουνα μετεωρολόγος στην ΕΡΤ, δεχόμουν, όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοι, πιέσεις άπό τους δημοσιογράφους να κάνω πρόγνωση για τον καιρό του Πάσχα. Γνωρίζοντας το τι θα επακολουθήσει, τους έστελνα στον αείμνηστο Ανδρέα Λαζάνη, λέγοντάς τους ότι εκείνος ως πιο έμπειρος γνώριζε καλύτερα από εμένα. Μετά φρόντιζα να εξαφανιστώ για μέρες γιατί εγώ θα "άκουγα" πολύ περισσότερα από αυτά που είχαν "ακούσει" οι δημοσιογράφοι.
    Αυτά παθαίνει καποιος όταν περνούν τα χρόνια. Ο νους του τρέχει στα παλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν να τον βλέπω μπροστά μου τον συγχωρεμένο.Σοβαρος,κατσουφης όπως συνήθως έβγαινε και στα δελτία και να ριχνει μπινελίκια από το γραφείο του δάσκαλε! Τώρα για τον καιρό του Πάσχα με τα μεχρι τωρα στοιχεία από τα μοντέλα πάμε μάλλον για καυτη μεγάλη Εβδομάδα. Καλό βράδυ από βροχερή και ψυχρή Θεσπρωτία αλλά με φαινόμενα πολύ κατώτερα του αναμενομενου και πιο πολύ στα ορεινά.

      Διαγραφή
    2. Σε σχέση με την καυτή Μ.Εβδομάδα που αναφέρει ο αγαπητός Γιάννης Θεσπρωτός,κανένα πρόβλημα,καθόσον... "μερικοί το προτιμούν καυτό"!.Εδώ συνεχίζουμε να παίρνουμε ανελλιπώς τις σταγόνες μας.Για να δούμε.Πού ξέρεις!."Σταλαματιά,σταλαματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιά",λέει ο σοφός λαός μας.------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε, αμαρτία εξομολογουμένη, αμαρτία ουκ έστιν! Φαντάζομια τι τράβηξε ο συγχωρεμένος συνονόματός μου...

      Διαγραφή
  7. Το έριξε το χιονακι του στο Μέτσοβο χτες το βράδυ! Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρκετες βροχες και καταιγιδες στο παναχαικο ενω πανω απο τα1500 μετρα καλη χιονοστρωση αυτο ομως το εχει κανει πολλες φορες Απριλη μηνα αρα δεν ειναι κατι το σπανιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Απρίλιος -κατα τα μοντέλα- θα μας αφήσει με 0,4mm λασποβροχής στη Καλαμάτα. Ας ελπίσουμε ότι ο Μάιος θα κάνει κάποιο θαύμα όπως πέρσι... αλλιώς δύσκολα τα πράγματα. Οι δύο τελευταίοι χειμώνες ήσαν με λίγα νερά, μοιάζουν με αυτούς των ετών 1989 έως 1992. Εύχομαι να κάνει ο καιρός τον κύκλο του και όχι το κλίμα τις "αλλαγές" του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. έχω διαβάσει κάποτε σε σχετικό περιβαντολογικό άρθρο πως οι περίοδοι έντονης ανομβρίας στην χώρα επαναλαμβάνονται κάθε 15-20 χρόνια.Εντονη ανομβρία είχαμε το 2001 και άρα σύμφωνα με τα παραπάνω ενδέχεται φέτος να έχει έρθει η ώρα να επαναληφθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Σχεδόν" χειμώνας στη Β. Ελλάδα με κρύες βροχές στα πεδινά και χιόνια στα πολύ ορεινά. Ισχυροί και ψυχροί άνεμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν χειμώνας σήμερα κ στην περιοχή της Αιτωλοακαρνιας καθώς είχαμε αρκετή ψύχρα όλη μέρα κ διάσπαρτες μπόρες(στα 9,4mm σταμάτησε ο ιδιωτικός μού σταθμός τρέχουσα) ενώ σήμερα το απόγευμα εκδηλώθηκε για δεύτερη φορά μετά τη χθεσινή ημέρα βροχή ανακατεμένη με ψιλό χαλάζι.
      Χιόνισε κ στο Παναιτωλικό πάνω από τα 1450 περίπου μέτρα ενώ πριν λίγες ώρες μίλησα με συγγενή από τη Μυρίκη Καρπενησίου όπου είχαν πολλές βροχές,χαλάζι 30 πόντους στρωμένο χθες το απόγευμα κ πολύ κρύο με χιόνια στα βουνά τούς.
      Χρόνια είχε να κάνει τέτοιο Απρίλη μού είπαν.
      Γενικά νομίζω ότι η κεντρική βόρεια κ βορειοδυτική χώρα πήρε φέτος την άνοιξη το αίμα της πίσω για την περσινή ανυπαρξία κ ανομβρία τού χειμώνα.
      Από αύριο Τετάρτη σιγά σιγά αρχίζει να βελτιώνεται ο καιρός αν κ κάποιες μπόρες κ πάλι δε θα λείψουν κυρίως στα δυτικά κ βόρεια ορεινά.
      Από Πέμπτη βράδυ μέχρι Σάββατο βράδυ πάμε για άλλη μία μεταβολή τού καιρού κ πάλι όμως αξιόλογη πού αλλού?, από το ύψος της βόρειας κ δυτικής Στερεάς κ βορειότερα με αρκετές βροχές κ σχετική ψύχρα.
      Πάντως για να οριστικοποιήσω την εκτίμηση που έδωσα πριν 5 μέρες περίπου για τον καιρό της μεγάλης εβδομάδας δεν έχει αλλάξει τίποτα,καθως έως κ το Μ. Σάββατο τουλάχιστον σε όλη τη χώρα θα επικρατεί έντονη ζέστη για την εποχή περιορισμένη αστάθεια στα βόρεια μόνο ορεινά με απουσία υετού.
      Το καλοκαίρι έμελε να έρθει μέσα στο Πάσχα κυρίως από Θεσσαλία κ νοτιότερα.
      Τα δύσκολα ξεκινούν σε λίγες μέρες αλλά τουλάχιστον εμείς εδώ κ στα βόρεια είχαμε κ γεύσεις χειμώνα κ κάποιες βροχές, οι ανατολικοί κ οι νότιοι ότι κ να γίνει τον Μάιο θα έχουν μεγάλο θέμα δυστυχώς.
      Καλή νύχτα από το πολύ ψυχρό Αγρίνιο με 8β αυτή τη στιγμή.

      Διαγραφή
    2. Παρέλειψα να πω ότι Σάββατο προς Κυριακή υπάρχει καλή πιθανότητα κάποιες βροχές καλές να πάρει κ η υπόλοιπη ανατολική Στερεά.
      Μακάρι γιατί τις έχουν ανάγκη.
      Για την ανατολική κ νότια Πελοπόννησο δυστυχώς πάλι ψίχουλα.

      Διαγραφή
  12. Πήγαμε χθες με τη μητέρα μου και έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό (δεν πρέπει να έχεις κάνει άλλο εμβόλιο για πάνω από έναν μήνα, ενώ σε ρωτούν και αν παίρνεις φάρμακα ή έχεις αλλεργίες) και μου είπε ότι δεν κατάλαβε καν το τσίμπημα, αν και σήμερα νιώθει το χέρι της λίγο βαρύ, ενώ αντίθετα στην αιμοδοσία καταλαβαίνεις και το τρυπηματάκι για τον αιματοκρίτη.

    Μακάρι να βοηθήσει και ο καιρός και να έρθει μία ώρα αρχύτερα το τέλος της πανδημίας και το θετικό είναι ότι στη νότια Αττική έχει ήδη ζεστάνει πια και ακόμα και με τον ψυχρό δυτικό άνεμο την Τρίτη 20/4 ήταν μια χαρά στη δαντελένια ακρογιαλιά (σταθερά πάνω από 20 βαθμούς και καλώς να έρθουν και τα 30άρια, αυτό χρειαζόμαστε στην παρούσα φάση λόγω του ιού).

    Ζέστη, λοιπόν, στα νότια, απλά το κυματάκι θόλωσε λίγο τα κρυστάλλινα νερά. Κατά συνέπεια και τα υποβρύχια πλάνα ήταν κι αυτά θαμπά, με εξαίρεση έναν αχινό, που ήταν ακριβώς εκεί που μπαίνει ο κόσμος στη θάλασσα και τον πήγα πιο βαθιά. Μαζεύοντας παράλληλα και μερικά σκουπίδια από τον πυθμένα κατά τη διαδρομή από την αγαπημένη μου ακτή στη μεγάλη αμμουδιά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή