Κυριακάτικα αξιοθέατα!


 Καλημέρα, φίλοι μου!

10 σχόλια:

  1. Τώρα κατάλαβα γιατί καίμε ακόμη τα καλοριφέρ στη Θεσσαλονίκη και γιατί τελείωσαν τα ξύλα του "θωμά" στο Βόιο! Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγη περισσότερη ανάλυση της πορείας δάσκαλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σε όλους κ καλή Κυριακή.
    Δάσκαλε η δορυφορική που ανεβάσατε με τις επιμέρους επεξηγήσεις είναι όλα τα λεφτά.
    Όπως είπε κ ο Χρήστος βλέπουμε πως αρχικά η Βόρεια χώρα δεν επηρεάστηκε για άλλη μία φορά από την άνοδο τού υποτροπικού,κ πως σήμερα πιά ο καιρός έχει καθαρίσει κ στη ΔΒΔυτικη χώρα λόγω στροφής τού ρεύματος σε ΒΔυτικο ρίχνοντας κ τη θερμοκρασία εκεί(αφού εδώ Απρίλη μήνα ακόμη βάζουμε θέρμανση φαντάζομαι στα βόρεια κ κυρίως στα ημιορεινά τι γίνετε)
    Από αύριο αυτό πού βλέπω είναι ότι πάμε για μία σοβαρή μεταβολή με πολλές βροχές στα δυτικά κεντρικά βόρεια κ ανατολικό ΒΑ Αιγαίο σε συνδυασμό ψυχρών ΔΒΔυτικών ανέμων που θα χαρίσουν άφθονες χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της δυτικής Πίνδου κ της βόρειας χώρας(είναι το σύστημα της Ιταλίας πού ο δάσκαλος μας έδειξε στη δορυφορική με τα κυκλωνικά χαρακτηριστικά).
    Δυστυχώς για άλλη μία φορά τα ανατολικά ηπειρωτικά κ τα νότια θα επηρεαστούν αμελητέα.
    Τέλος μία πρώτη εκτίμηση για την Μ. Εβδομάδα είναι ότι θερμοκρασιακά θα μυρίσει καλοκαίρι!
    Μετά από τόσο μεγάλο διάστημα όμως με ψυχρό καιρό νομίζω ότι θα είναι λογικό να συμβεί αυτό κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η χρονιά των ήσυχων ωκεανών"...

    Το lockdown για τον κορωνοϊό είχε ως αποτέλεσμα το 2020 να είναι η πιο ήσυχη χρονιά για τους ωκεανούς στη σύγχρονη ιστορία, όπως αναφέρει o Guardian. Η ηχορύπανση από τις μηχανές των πλοίων, τις δραστηριότητες των αλιευτικών, τις πετρελαϊκές πλατφόρμες και τις υποθαλάσσιες εξορύξεις μειώθηκε σημαντικά την άνοιξη του 2020, σύμφωνα με επιστήμονες που έχουν εγκαταστήσει ένα δίκτυο από 231 υδρόφωνα στον βυθό. Στόχος τους είναι να συλλέξουν στοιχεία για το πώς ο θόρυβος επηρεάζει τις φάλαινες, τα κοράλλια και άλλα θαλάσσια είδη. Όπως και η φωτορύπανση, έτσι και οι ανθρώπινοι θόρυβοι επηρεάζουν θαλάσσια είδη που εξαρτώνται από τους ήχους για να επικοινωνήσουν και να κολυμπήσουν.

    Μελέτες στον βορειοανατολικό Ειρηνικό έδειξαν μία αύξηση κατά 3 ντεσιμπέλ κάθε δεκαετία μεταξύ 1960 και 2000 από ανθρώπινους ήχους κάτω των 100 hertz. O όγκος αυτής της ηχορύπανσης βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με τους φυσικούς ήχους του ωκεανού. Αλλά η ηχορύπανση μειώθηκε δραστικά στο πικ του lockdown, δηλαδή, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, αρχίζοντας από την Κίνα όπως ο κορωνοϊός και στη συνέχεια και στον υπόλοιπο πλανήτη. Ωστόσο, οι ήχοι αυξήθηκαν και πάλι το καλοκαίρι του 2020, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρίες ήθελαν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο. Πλέον, τα επίπεδα των ήχων έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

    Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το 2020 ως "τη χρονιά των ήσυχων ωκεανών" και τα στοιχεία από αυτή τη μοναδική περίοδο θα δημοσιευτούν τους επόμενους μήνες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι απίθανο οι ωκεανοί να είναι ξανά τόσο ήσυχοι, όσο τον Απρίλιο του 2020 για τις επόμενες, πολλές δεκαετίες που θα έρθουν. Η μείωση των ανθρώπινων ήχων ήταν πιο αισθητή στις παραθαλάσσιες περιοχές και στη ρότα των πλοίων. Ήταν σαν να έγινε ένα φυσικό πείραμα, λέει η Jennifer Miksis-Olds, καθώς από τη βιομηχανική επανάσταση ο ανθρώπινος θόρυβος κάλυψε τους φυσικούς ήχους του ανέμου, των κυμάτων και του πάγου και ανάγκασε τα θαλάσσια είδη να προσαρμοστούν περίπου όπως και οι πελάτες σε ένα εστιατόριο με πολλή φασαρία, όπου πρέπει να υψώνουν τη φωνή τους και να επαναλαμβάνουν τα λόγια τους για να ακουστούν.

    Το 2015 είχε ξεκινήσει το πρότζεκτ με τα 231 υδρόφωνα, που αναμένεται να αυξηθούν σε 500 με στόχο να πείσουν τις ναυτιλιακές και πετρελαϊκές εταιρίες, αλλά και τους χρήστες τζετ σκι να μειώσουν τα ντεσιμπέλ για το καλό των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Θα σχεδιάσουν, μάλιστα, τα επόμενα χρόνια έναν χάρτη με τους ήχους του ωκεανού, που θα δείχνει πού υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα από τους θορύβους. Και αυτό μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία των ωκεανών, όπως είναι η παρατήρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους δρόμους ή οι μετρήσεις για τη μόλυνση του νερού κοντά σε εργοστάσια. Υπάρχει δρόμος για να ολοκληρωθεί, όμως, το συγκεκριμένο εγχείρημα με το δίκτυο υδροφώνων, που θεωρείται εφάμιλλο με τους δορυφόρους που είχαν σχηματίσει ένα δαχτυλίδι γύρω από τον ισημερινό το 1979, δίνοντας την ευκαιρία τότε στους μετεωρολόγους να παρατηρήσουν το σύνολο της ατμόσφαιρας για πρώτη φορά.

    Να επιβεβαιώσω ότι τον Απρίλιο του 2020 ήταν πραγματικά τα πιο μοναχικά και ήσυχα μπάνια που έχω κάνει ποτέ. Ειδικά, όταν πήγαινα στην Πισίνα, μία απόκρημνη ακτή στο Θυμάρι που δεν φαίνεται από τον δρόμο, ένιωθα σαν να ήμουν σε άλλη εποχή. Εκεί δίπλα σε έναν μεγάλο βράχο που έχει μέσα στη θάλασσα είχα φωτογραφίσει στις 14 Απριλίου μία θαλάσσια χελώνα, την πρώτη από τις πολλές που είδα το 2020. Ένα χρόνο μετά, το ΣΚ 17-18/4/2021 πια, μία μεγαλούτσικη τσιπούρα κι ένα μικρό λαβράκι ξεχώρισαν από τα πλάνα με τους κέφαλους, τις σάλπες, τους κακαρέλους και τους σαργούς στο Φάληρο αυτή τη φορά.
    https://www.theguardian.com/environment/2021/apr/17/covid-pandemic-made-2020-the-year-of-the-quiet-ocean-say-scientists
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κύριε Σιμούλη...τα ξύλα στο βόιο δεν τελειώνουν ποτέ με τόσα δάση...το αλυσοπρίονο του γείτονα χάλασε..και ο γείτονας μαζί..καθώς βαρέθηκε να κόβει ξύλα.!..επιτέλους ένα χαμηλό για να ξεκλειδώσει η κυκλοφορία..και να καθαρίσει τον ορίζοντα.Το ξαναλέω η οτιανατολική ελλάδα δεν πήρε χαμπάρι τι γίνεται στην βορειοδυτκή...και είναι κρίμα γιατί αν δεν ευνοηθεί καθόλου..από βροχές την άνοιξη τοτε θα μιλάμε για ένα ανομβρο α εξάμηνο για τα νότια."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. από θεσσαλία και βορειότερα είχαμε μέχρι τώρα αρκετά κρύα για την εποχή.Από νερά όχι και πολλά πράγματα αλλά δεν στεγνώνει όμως εύκολα το έδαφος όταν έχει κρύο και υγρασία.

      Διαγραφή
  6. Δάσκαλε η φωτό σας τα λέει όλα περιμένοντας τις βροχές που ακόμη δεν ήρθαν εδώ στην Όθρυ ο γη διψάει πλέον μόνο ψυχρά και θέρμανση μέχρι στιγμής . Χρήστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους.
    Αγαπητέ κύριε Θωμά, βεβαίως εμείς εδώ δεν έχουμε πάρει χαμπάρι τίποτα.
    Εδώ περνάμε μια σοβαρή παρατεταμένη ανομβρία.
    Αν συνεχιστεί αυτό κινδυνεύουν να γίνουν ανεπανόρθωτες ζημιές στη φύση.ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΆΛΛΩ παιδιά.Ουτε φθινόπωρο είχαμε, ούτε χειμώνα, ούτε άνοιξη.Ουτε και περσινό χειμώνα επίσης.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καραβατακης Αντώνιος19 Απριλίου 2021 στις 12:53 π.μ.

    Ευλογημένη θα είναι η αυριανή ημέρα,για πολλές περιοχές της χώρας μας.Ας μαζέψουμε κ εδώ στο νησί, κάποια χιλιοστά βροχής, είναι απαραίτητα.Καλο βράδυ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή