Άνοιξη των ομιχλών, των λασποβροχών και των ευμετάβλητων θερμοκρασιών

Τοπίο στη Βέροια. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Βαρομετρικό χαμηλό στα υπήνεμα της οροσειράς του Άτλαντα κινείται βορειοανατολικά, ενώ σχετικά υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β. Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), αναμένεται αρκετή συννεφιά στη χώρα μας, αλλά οι βροχές που θα σημειωθούν θα είναι τοπικές, σύντομες και κατά κανόνα ασθενείς. Παράλληλα, θα επικρατήσουν Α-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Ν. Ιόνιο, Θάλασσα Κυθήρων και Δ. Κρητικό). Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 22 βαθμούς. 


Το Σάββατο (17/4), προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΝΑ 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση στη διάρκεια της νύχτας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας αλλά και οι χαμηλότερες τιμές της σχετικής υγρασίας θα σημειωθούν στη Β. Κρήτη λόγω των ξηρών και θερμών Ν-ΝΑ ανέμων που θα επικρατήσουν εκεί. 

Την Κυριακή (18/4), αν εξαιρέσουμε τη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα, στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. 

Τη Δευτέρα (19/4), αναμένεται ένταση των βροχοπτώσεων κυρίως στη Δ. Ελλάδα και τις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Β-ΒΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. 

Την Τρίτη (20/4), σύντομες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (δυτικά και νότια πελάγη). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές.

  

6 σχόλια:

  1. Τα χελιδόνια της θάλασσας έφυγαν, πάντως, από το Φάληρο - στο Θυμάρι δεν είχε πολλά έτσι κι αλλιώς - ενώ ήταν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες μέχρι και πριν λίγες μέρες στον Μπάτη, τον Φλοίσβο και την Παλμύρα. Πρόκειται για μικρόσωμο είδος γλάρου που ξεχειμωνιάζει στα μέρη μας, πριν επιστρέψει σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, μόλις αρχίζουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Τα βλέπεις συνήθως από Δεκέμβρη μέχρι Μάρτη, ενώ αν και είναι κάτασπρα - μερικά έχουν μαύρο ή γκρίζο κεφάλι - μάλλον τα λένε χελιδόνια της θάλασσας επειδή πετούν γρήγορα, κάνοντας και φοβερά αεροπλανικά σαν τα συνονόματα τους της στεριάς.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά ψυχρός κ σήμερα ο καιρός ακόμη κ στην πεδινή Αιτωλοακαρνία με 18β μέγιστες τιμές κ ελάχιστες 6β περίπου στην πόλη κ 3 με 4β στους κάμπους.
    Μάλιστα μετά το μεσημέρι έβγαλε κ μία αρκετά πυκνή αραιή συννεφιά μαζί με σχετικά δυνατό άνεμο κ το μπουφανάκι είναι απαραίτητο.
    Από αύριο κ από τα δυτικά αναμένονται κάποιες λασποβροχές κ πάλι,με τη θερμοκρασία να παραμένει σε ψυχρά επίπεδα.
    Εντύπωση προκαλεί η άνοδος τού υποτροπικού το Σαββατοκύριακο σε όλη τη νότια Ελλάδα προκαλώντας σοβαρή θερμή εισβολή κυρίως από Πελοπόννησο κ κάτω(στη βόρεια Κρήτη θεωρώ σίγουρα ότι θα περάσουν τούς 30β)ενώ παράλληλα η Βόρεια χώρα θα κρατά το δικό της θερμοκρασιακό κόσμο με αστάθεια βοριάδες κ ψύχρα.
    Δάσκαλε δε μπορώ να καταλάβω που οφείλεται το γεγονός ότι από τότε που μπήκε η άνοιξη τα μοντέλα όλο τάζουν νερά που στο τέλος η δεν έρχονται η έρχονται αρκετά εξασθενημένα.
    Είπαμε ότι λόγω εποχής τα μοντέλα παλινδρομούν αλλά τέτοια εμμονή πάντα ως προς το χειρότερο σενάριο παρά πάει.
    Πάντως έστω κ έτσι οι βροχές που θα εκδηλωθούν στις αρχές της εβδομάδας θα είναι αξιόλογες στα πιό δυτικά κ βόρεια τμήματα της χώρας αλλά κ εκεί όχι κάτι ιδιαίτερα σπουδαίο πού έδειχνε μέχρι χθες.
    Η κλεψύδρα αρχίζει κ αδειάζει κ δυστυχώς αρκετές περιοχές θα έχουν μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι παρά τις όποιες πιθανές αστάθειες μπορεί να έχουμε(μία από αυτές είναι κ η πεδινή Αττικοβοιωτία).
    Οι καλοκαιρινές καταιγίδες είναι μόνο για εντυπωσιασμό κ προβλήματα,η γη δεν ξεδιψά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υποθέτω, Φώτη, γιατί ο καιρός θα κάνει τα δικά του, ότι και να πουν τα μοντέλα. κι έτσι μετά τα 170 mm του Γενάρη, το χιόνι του Φεβρουαρίου και το κατοστάρικο τέλη Μαρτίου, οι προσδοκίες για τον Απρίλη κυμαίνονταν μεταξύ ανυπαρξίας και των τελευταίων ημερών του, στην καλύτερη. τα νερά πέφτουν μαζεμένα, σε λιγότερα επεισόδια, με περισσότερα προβλήματα. έχουμε και το φαινόμενο του μηνιαίου μία-μία, ζήσε Μάη μου..

      καλημέρα

      Διαγραφή
  3. Κάπως έτσι θα κοιλησουν οι επόμενες μέρες όπως τα λέτε δάσκαλε . Σήμερα η σχετική ψυχρά κατά την διάρκεια της ημέρας ήταν εμφανής εδώ στη Νοτιοδυτική Μαγνησία παρόλο που σχεδόν όλη την ημέρα επικρατουσε ηλιοφάνεια.Εκεινο που χρειάζεται η γη είναι βροχή γιατί είδη διψάει ,αν και τα προγνωστικά μοντέλα μια δίνουν βροχές και την άλλη όχι πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα έχουμε αξιόλογες βροχές σε πολλά τμήματα της χώρας . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή τη στιγμή ο τόπος εδώ στην Κορινθία (Ανατολική) είναι σαν να είναι τέλος Μαϊου.
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φώτη συμφωνώ .Εγώ ως υδρολογικό έτος (παραγωγική υδρολογική περίοδο),εκλαμβάνω το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Μαρτίου και,υπό όρους και προυποθέσεις,τον Σεπτέμβριο και τον Απρίλιο,εν όλω ή εν μέρει.Τούτων ούτως εχόντων,και δεδομένου ότι και ο Απρίλιος μάλλον"πάει άκλαυτος",στην περιοχή μου έχουμε τεράστιο υετικό έλλειμμα.Κατά τα άλλα, καταφύγιο,μεταξύ άλλων,βρίσκω και στον εξαίσιο μουσικό και το κλαρίνο του,τον Θανάση Βασιλόπουλο !!.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή