Ο μήνας που πέρασε


Τον Μάρτιο του 2021, η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 0,2ºC υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Σε άλλες επτά περιπτώσεις -όλες από το 2010 και μετά- ο Μάρτιος ήταν θερμότερος από τον Μάρτιο του 2021. Κατά τα άλλα, το φετινό Μάρτιο, εντυπωσιάζουν οι αρνητικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας στη Βόρεια Σιβηρία και τη Δυτική Ανταρκτική και σε μικρότερο βαθμό στη Ν-ΝΑ Ευρώπη.

16 σχόλια:

  1. Η προφανής παρατήρηση είναι ότι σχεδόν όλη η Ευρώπη βγήκε ψυχρότερη του μέσου όρου τον Μάρτιο του 2021, με εξαίρεση τη Σκανδιναβία, τη Βρετανία και την Ισλανδία (που αν και θερμότερες, κρύο θα είχαν κι εκεί). Οι δε χιονοπτώσεις του Απριλίου σε Γερμανία και Βρυξέλλες, όπως μου λένε φίλοι που ζουν εκεί, δεν έχουν προηγούμενο για την εποχή.

    Αλλά και στην Αττική, την Παρασκευή 9/4 είχαμε πισωγύρισμα με τον βοριά και τη συννεφιά στην αγαπημένη μου ακτή. Και με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει με το ζόρι τους 12 βαθμούς και να είναι γύρω στους 10 η αισθητή. Παρέα είχα μόνο έναν γλάρο που πετούσε πάνω από τους σωρείτες (νέφη cumulus) στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και μερικούς κακαρέλους και σαργούς, μαζί και με τις πανταχού παρούσες καλόγριες - στο σκούρο μπλε του βυθού.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...... "ο ακάθιστος γλάρος ο αργοπλεύστης,οι φωνές οι αδέσποτες της ερημίας".....-----------------Π.Α.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα.χειμωνιατικες συνθήκες και στην Άνδρο.πασπαλισε στην κορυφή του ορους πεταλο.τωρσ έχει ανοίξει ο καιρός αλλά η αίσθηση του κρύου είναι τσουχτερό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου κάνει εντύπωση η απόκλιση της θερμοκρασιας,προς τα πάνω, που παρατηρήθηκε στην Ανταρκτική και στα Ιμαλάια. Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κύριε Ζιακόπουλε όπως γνωρίζετε η παράθεση στατιστικών στοιχείων μπορεί να γίνει με χίλιους δύο τρόπους και αναγνώσεις.Τιμώντας την φιλοξενία σας και φυσικά την επιστήμη σας ως φιλοξενούμενος και ως κοινός δέκτης πληροφοριών, δεν θα σταθώ κριτικά,το μόνο που έχω να παρατηρήσω ότι δεν εχουν ανακοινωθεί στατιστικά για το βόρειο ημισφαίριο .
    Στα πιο κοντινά τώρα παρατηρώ ότι και η φετινή κρύα άνοιξη συνδηάζεται με την εξασθένιση του ισλανδικού χαμηλού ..που τα τελευταία χρόνια θερεύει τον νοέμβριο -δεκέμβριο και μας "χαρίζει" ζεστό χειμώνα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας εκτιμώ οτί ενδέχεται να ευνοεί στο να μπορούσε να ξανακάνει άλλη μια ψυχρή εισβολή και μάλιστα να δημιουργηθεί κυκλογέννεση στο ιόνιο με τον επακόλουθο χιονισμό των ηπειρωτικών περιοχών έως τις ακτές ειδικά αν σε περίπτωση που πραγματοποιούνται χιονοπτώσεις όταν είναι έντονη η πτώση του υετού σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από το -8(850hpa).Διότι αν έχουν έτσι τα πράγματα τότε δεν χρειάζεται η Λάρισα -8(850hpa)για να δει το χιόνι να πέφτει,ενώ ας πούμε η κοζάνη και τα Γιάννενα που διαθέτουν κάποιο υψόμετρο μπορεί να βλέπει με έντονη πτώση του υετού,νιφάδες λόγου χάριτος ακόμα και με τους -2(850hpa)για να τις δουν.Επιπλέον για το επιτελεστεί το θάψιμο από χιόνι οφείλει να έχει η χιονόπτωση διάρκεια,δηλαδή όχι να είναι του στυλ "ψεκάστε,σκουπίστε,τελειώσατε".
    Τελος θα ήθελα να εκφράσω τα παράπονα μου που δεν απαντήθηκε η ερώτηση αν γίνεται να χιονίσει όταν υπάρχουν έντονα κατακριμνήσματα χωρίς να φτάσει η Τ στους -8 στα 850hpa που αντιστοιχούν αν δεν κάνω λάθος περίπου στα 1500 μέτρα.Δεν είμαι παντογνώστης για να ξέρω τα πάντα απλώς ερμηνεύω κάποια πράγματα σαν θεατής των καιρικών μοντέλων με βάση τις πενιχρές μετεορολογικές γνώσεις που διαθέτω.Ελπίζω να έχω μια έγκυρη και έγκαιρη απάντηση για όποιον ξέρει και προπάντων από τον κ.Ζιακόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά την ταινία "Περάστε, φιλήστε, τελειώσατε" του 1986 : https://www.youtube.com/watch?v=RG6u-oDfL9s

      Διαγραφή
  6. Υπάρχει η περίπτωση να μας φαίξει ξανά άσπρη μέρα και να μας αλλάξει τα φώτα ο καιρός εν μέσω άνοιξης;Ολα είναι απλά εικασίες,σενάρια και υποθετικές πιθανότητες.Τίποτα δεν λέγεται ως βεβαιότητα όπως εσφαλμένα θεωρούν αρκετοί.Ας γίνει όμως μια σύντομη περιγραφή-ανάλυση των προγνώσεων παρά το οτί χωρίζει μια χρονική απόσταση της μιας εβδομάδας που για το μέτρο της προγνωσιμότητας θεωρείται σχετικά μακριά.
    Το καιρικό μοντέλο του gfs europe στο μετεοσιέλ δείχνει να κάνει "τσάρκες" προς τα μέρη μας από ιταλία μεριά μια ακόμα ψυχρή εισβολή.Ομως πρωτού καλά-καλά κατέβει έτσι ώστε να καλύψει ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό ξαφνικά ενώ ακουμπάει κατά μήκος της βόρειας χώρας αμέσως αρχίζει να πτυχώνεται δηλαδή παύει να κατευθύνεται με νότια κατεύθυνση,και να κινείται προς τα ανατολικά.Αυτή η κύρτωση στην ουκρανία που δημιουργήται για όποιον μπει στο μετεοσιελ και παρακολουθήσει το καιρικό μοντέλο οδηγεί στο φαινόμενο που όντως περιέγραψα.
    Αυτά με τα μέχρι τώρα στοιχεία.Εχει φυσικά λόγω της χρονικής απόστασης περιθώρια χειροτέρευσης αλλά και βελτίωσης προς το επιθυμητό μας αποτέλεσμα.
    Ο λόγος πτύχωσης της ψυχρής εισβολής δεν ξέρω ποιος είναι.Υποψιάζομαι όμως οτί προκαλείται εξαιτίας των θερμών αέριων μαζών νοτιότερα που αποτελούν φραγμό για εκείνες με αποτέλεσμα οι ψυχρές αέριες μάζες να βρουν δίοδο προς τα ανατολικά.Χρειάζεται όμως πλήρης επιστημονική εξήγηση του φαινομένου για να μπορούμε ύστερα να εντοπίσουμε ευκολότερα το τι είναι αυτό που απαιτήται έτσι ώστε να κάτσει γάντι η εν λόγω ψυχρή εισβολή(εφόσον τα μοντέλα δεν την εξαφανήσουν στα επόμενα τρεξίματα)
    Φαίνεται να δίνεται η επόμενη ευκαιρία που ενδέχεται έστω και σαν μικρή πιθανότητα να μας προσφέρει μια άσπρη μέρα και εξαιτίας αυτού δεν θα ήθελα να το αφήσω έτσι χωρίς παρατήρηση με τα δεδομένα των καιρικών χαρτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, το σχόλιό σου είναι μίγμα επιθυμιών, εμμονών, ψυχανάλυσης των μοντέλων και ακατανόητων μετεωρολογικών εξηγήσεων. Άστο να το πάρει το ποτάμι. Η φύση ότι θέλει κάνει και μπορεί να χιονίσει ανεξαρτήτως εποχής ακόμα και στην πατρίδα μας. Για εκείνη ένα καλοκαιρινό χιόνι στην κορυφή του Ολύμπου με +6 βαθμούς και χαμηλή σχετική υγρασία είναι το ίδιο με ένα χειμωνιάτικο χιόνι με χαμηλότερη θερμοκρασία και πιο αυξημένη σχετική υγρασία. Απόλαυσε, λοιπόν, την άνοιξη, που, παρά τα μικρά πισωγυρίσματά της, είναι αναπότρεπτη και πάψε να ονειρεύεσαι νιφάδες στους κάμπους. Δεν έχει πλέον γούστο!

      Διαγραφή
    2. για την ιστορία -5 στο άνω βοιο σήμερα το πρωί...με παγωμένα τα ποτάμια στις άκρες τους..και παγωμένο χιόνι στα ανήλια...και κρύσταλα...στους μικρούς καταράκτες..το χιόνι άφθονο λάμπει στον Σμόλικα...αλλά βροχές με γλυκό νοτιά γιοκ..οσο για τα φρούτα..το καλοκαίρι..μόνο κανένα δαμασκηνο και αυτό αν γλυτωσει απο την αρκουδα....νομίζω ότι όταν με το καλό ξεκινήσουν οι αστάθειες φέτος με αυτήν την κυκλοφορία θα μας πνίξουν.."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. ασχετο σαν παρατήρηση....μήπως η λέξη νοτιάς μας έχει φύγει εδώ και κάποια χρόνια από την άνοιξη?"θωμάς"

      Διαγραφή
  7. Αγαπητέ φίλε ανώνυμε όλοι έχουμε και την "sui generis" πλευρά μας,και τις όποιες εμμονές μας,μέχρι,ίσως,και τους υπολανθάνοντες.....σαδισμούς μας!,αλλά,αδερφέ ας πάμε λίγο και με το λαό..........."κι ο κολιός τον Αύγουστο"!.----------Π.Α.
    - Υ.γ.Εγκυρη,έγκαιρη και πλήρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται.
    Με όλο το σεβασμό φίλε ανώνυμε,άσε αυτές τις σκέψεις για τον επόμενο χειμώνα.
    Η ημέρα μεγαλώνει τώρα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτος μήνας για τη φετινή χρονιά ο Μάρτιος ο οποίος επιτέλους κυμάνθηκε πανελλαδικά σε χαμηλότερα των μέσων κλιματικών επίπεδα.
    Μπορώ να πω ότι τον ευχαριστήθηκα εδώ στη δυτική Στερεά.

    Δυστυχώς κ σήμερα τη νύχτα δεν τον γλιτώνουμε τον ισχυρό παγετό πρόσκαιρα ακόμη κ σε πεδινές περιοχές της κεντρικής κ βόρειας χώρας.
    Ήδη όπως ενημερώθηκα έχουμε ζημιές σε ροδάκινα κ κεράσια στη Μακεδονία.
    Πολύ κακό για το τίποτα καθώς από υετό μηδέν εις το πηλίκο.
    Σύμφωνα λοιπόν με ένα γενικό φιλτράρισμα πού έκανα στις τελευταίες ανανεώσεις ensemble μοντέλων κ όχι μόνο,διαπίστωσα ότι το μεγαλύτερο διάστημα τού Απρίλη θα πρέπει να περάσει χωρίς καμία σοβαρή θερμή εισβολή κ μάλιστα μέσα μέσα θα έχουμε κ κάποιες ασθενείς ψυχρές εισβολές οι οποίες θα επηρεάζουν κυρίως την βόρεια κ ΒΔυτικη Ελλάδα έως τα τέλη του μήνα.
    Όσο για τον υετό το ξανά είπα πολλές φορές ότι ο Απρίλης εάν δώσει τα ρέστα του αυτά θα είναι στο τελευταίο 10ημερο τού,αλλά θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τα αποτελέσματα μας εκθέτουν.
    Για χιόνια χαμηλά εννοείτε ούτε λόγος κ ούτε τα θέλουμε πιά.
    Καλό ξημέρωμα από την πολύ ψυχρή Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στη Γαλλία, όπου οι οινοπαραγωγοί είδαν να καταστρέφεται λόγω του παγετού - η θερμοκρασία δεν ανέβηκε από τους -6 βαθμούς για μέρες - το 80% με 90% της παραγωγής τους στην περιοχή του Ρήνου και το 50% στη Βουργουνδία, που παράγεται ένα από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου, όπως αναφέρει ο Guardian. Ήταν ένα από τα χειρότερα επεισόδια παγετού (θερμοκρασίες υπό το μηδέν), μετά από εκείνα του 1991, του 1997 και του 2003 και πάνω στην απόγνωση τους οι παραγωγοί άναβαν φωτιές και κεριά δίπλα στα αμπέλια και σε άλλες καλλιέργειες που επηρεάστηκαν (κίουι, βερύκοκα, μήλα κ.λ.π.). Οι φωτιές ήταν τόσες πολλές που στη Λυών σχηματίστηκε και νέφος, ενώ άλλοι οινοπαραγωγοί προσέλαβαν και ελικόπτερα για να πετούν κοντά στο έδαφος και να το κρατούν ζεστό.

      Εκατοντάδες εκτάρια γης, όμως, επλήγησαν, πολλοί οινοπαραγωγοί δεν είχαν ασφαλίσει και τα αμπέλια τους λόγω κόστους και έχουν ήδη υποστεί ζημιά από τη μείωση της ζήτησης για κρασί, λόγω του κλεισίματος εστιατορίων και μπαρ, ενώ συρρικνώθηκαν και οι εξαγωγές τους, λόγω των δασμών που επέβαλε ο Trump. Αναζητείται, λοιπόν, ο ήλιος και μάλιστα όχι μόνο λόγω της βιταμίνης D, αλλά και επειδή βοηθάει στην παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο κάνει πιο δύσκολη τη μετάδοση του κορωνοϊού. Έρευνα σε περιοχές της Ιταλίας και της Βρετανίας έδειξε ότι όσες ήταν ηλιόλουστες είχαν μικρότερα ποσοστά θνητότητας από τις υπόλοιπες.
      https://www.theguardian.com/world/2021/apr/09/french-winemakers-frost-government-freezing-temperatures-crops-vines
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Συστυχως και εδώ στην νοτιοδυτική Μαγνησία ο Παγετός ισχυρός προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες ας ελπίσουμε να είναι ο τελευταίος ως φενεται . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή