Το κύκνειο άσμα του χειμώνα


Η ατμοσφαιρική διαταραχή που θα περάσει το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) από την περιοχή μας αποτελεί το κύκνειο άσμα του φετινού χειμώνα. Αναμφίβολα, ψυχρές εισβολές μπορεί να σημειωθούν και στο υπόλοιπο διάστημα της άνοιξης, αλλά οι πιθανότητες να παρατηρηθεί κάποια με αυτή την ένταση και διάρκεια θα είναι πλέον πολύ λίγες.


Αναφορικά με τα αναμενόμενα καιρικά φαινόμενα, επισημαίνονται τα παρακάτω:

- Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά, κεντρικά και βόρεια ημιορεινά και περιοχές της Α. Μακεδονίας και της Θράκης σχετικά χαμηλού υψομέτρου) θα είναι τοπικές και κατά κανόνα σύντομες.

- Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή. Όμως, τα όποια προβλήματα δεν θα τα δημιουργήσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη), αλλά οι ελάχιστες θερμοκρασίες νωρίς το πρωί της Παρασκευής (παγετός ακτινοβολίας ασθενούς έως μέτριας εντάσεως κυρίως στη Β. Ελλάδα). Άνοδος των  μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας και βαθμιαία υποχώρηση της πρωινής παγωνιάς αναμένεται το Σαββατοκύριακο.

- Οι ενισχυμένοι Β-ΒΔ άνεμοι στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα θα παρουσιάσουν αξιοσημείωτη εμμονή.


24 σχόλια:

  1. Σαν σήμερα η επέτειος του σημαντικού βορειοελλαδίτικου πεδινού χιονιά του 2003, αλλά δεν σας το λέω, (Τζανετάκος). Και ξέρετε γιατί; Επειδή ο κ. καθηγητής θα με αποκαλέσει τζιχαντιστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καραβατακης Αντώνιος7 Απριλίου 2021 στις 8:10 μ.μ.

      Ναι, πράγματι, σήμερα είναι.Φοιτητης,ειμουν τότε, Θεσσαλονικη. Είχα φίλο, συμφοιτητή από Έδεσσα,λ μου έλεγε για τις ζημιές που είχαν πάθει από το χιόνι κ τον παγετό,στις ροδακινιές κ τις ακτινιδιες.

      Διαγραφή
    2. Στο μπλογκ έχει εκδοθεί και εφαρμόζεται διάταγμα που θεσπίζει την ανεξικαιρία. Κανείς, λοιπόν, δεν διώκεται για τις καιρικές του προτιμήσεις.
      Πάντως, ζόρικο είναι να είσαι ταυτόχρονα χιονόφιλος και παραγωγός. Σήμερα να χαίρεσαι και αύριο να θρηνείς!
      Καλήμέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα σας. Έχουμε ξαναγράψει ότι το χιόνι στα βόρεια πεδινά μπορεί να εμφανιστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις ως τις 10 Μαΐου. Έτσι όλα παίζονται με τις αγροτικές παραγωγές κι ο καθείς αναλαμβάνει ρίσκα και ευθύνες για το ποιες ποικιλίες θα καλλιεργήσει και πού, με τη συνδρομή πάντα των τοπικών γεωπόνων και της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης.
      Τώρα που μιλάμε, χιονίζει με μέτρια ένταση από υψόμετρο 150 μ. και πάνω στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και σε άλλους ανατολικούς Δήμους της Π. Ε. Θεσσαλονίκης, ως και στη Χαλκιδική.

      Διαγραφή
  2. Καραβατακης Αντώνιος7 Απριλίου 2021 στις 5:02 μ.μ.

    Μακάρι να είναι πράγματι το κύκνειο άσμα του χειμώνα. Καλό απόγευμα,από την ανεμωδης Μυτιλήνη,εδώ κ πολλές ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παρατηρώντας τους ΄χαρτες διακρίνω ότι η εμμονή του χειμώνα οφείλεται σε ένα παδίο υψηλών πιέσεων που έχει κοψει στην μέση τον Αντλαντικό ωκεανό...μια αυσνίθιστη κυκλοφορία...οι μόνοι που μάλλον απολαμβάνουν ανοιξη είναι οι ισπανοί...η πλάκα είναι ότι φαινεται εμμονή στην ως άνω κυκλοφορία...σημαντικό στοιχείο και ο παγετός της παρασκευής που ίσως μας στερήσει πολλά κεράσια και μήλα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.αντίστοιχα..για τους λάτρεις δε των όψιμων χιονιών σκεφτείτε τους κατοίκους της δυτικής μακεδονίας που θα ξυπνήσουν με -2 και -3 την Παρασκευή...κάτι που το κάνουν από τον Οκτώμβρη...ε και αυτοί θέλουν ένα διάλειμα."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέρσι τέτοια μέρα 7/4 είχαμε ψυχρή εισβολή εφάμιλλη αυτών του Ιανουαρίου στην Αττική. Αλλά φέτος 20 βαθμοί και ήρθε για κολύμπι και μια φίλη και αρκετοί ακόμα στην αγαπημένη μου ακτή.

    Να με συμπαθάτε, αλλά δεν μου γεμίζει το μάτι η αυριανή ψυχρή εισβολή. Με 15αρια και 4-5 Beaufort που δίνουν τα περισσότερα σάιτ τι ψυχρή εισβολή είναι αυτή; Έχει ζήσει και χειρότερα η Αττική. Ακόμα και πέρσι τον Απρίλη. Αν έχει και την περισσότερη ώρα ήλιο, απλά δεν θα κάνει τόσο ζέστη, όσο σήμερα και χθες.

    Και όπως γράφουν και στην Αγγλία, που σιγά, σιγά αφήνουν πίσω τους την πανδημία: Nothing lasts for ever. Not even the coronovirus (Τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Ούτε ο κορωνοιός). Έτσι μπορούμε να πούμε κι εμείς: Όλα έχουν ένα τέλος. Ακόμα και ο χειμώνας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι κ εσύ Βαγγέλη επιτέλους είδες την αλήθεια.
      Μα ποιός χειμώνας ήρθε πάλι?
      Τα 23αρια στα ανατολικά κ σήμερα πήραν φωτιά.
      Επειδή θα κάνει δύο μέρες νορμάλ κρύο για την εποχή έγινε κάτι?
      Βρε παιδιά πόσο χρονών είστε εσείς πού γράφετε για χειμώνα συνέχεια εδώ κ ένα μήνα τώρα?
      Μάλλον δεν έχετε ζήσει άνοιξη παλιότερων εποχών που το κρύο κ οι βροχές είχαν τον πρώτο λόγο για αρκετές ημέρες κ δεν αποτελούσαν εξαίρεση στον κανόνα.
      Τα ύψη υετού τα έχετε δει φέτος σε κάποιες περιοχές?
      Τέλος πάντων δε θα κάτσω να συνεχίσω,θα συνεχίσω τον ύπνο μού, καλή συνέχεια σε όλους κ να προσέχουμε τα πολλά χιόνια πού θα πέσουν....)(

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δάσκαλε καλησπέρα! Για να πω την εξυπνάδα μου, νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια η μέση κατά τη διάρκεια του έτους θέση του τροπικού αεροχείμαρου έχει αλλάξει προς το βορειότερο. Αν υπάρχουν επίσημα στοιχεία καλό θα ήταν να τα μοιραστείς μαζί μας. Έστω να έχουμε την προσωπική σου άποψη γι'αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα.
    Για μια ακόμη φορά μια κακοκαιρία χαμένη, τουλάχιστον για την περιοχή μου.Μονο ξεροκρυο.Και αν ρίξει καμιά σταγόνα βροχή,αμέσως την παίρνει ο άνεμος.
    Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται.
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά τα λες φίλε, άνομβρη άνοιξη εν όψει θέρους.
      Υπομονή μήπως κ στο παρά 5 έρθουν στο 2ο μισό τού μήνα κάποιες αξιόλογες βροχές.

      Διαγραφή
  8. Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι ο χειμώνας τελείωσε μαζί και εγώ αλλά ως φαίνεται αντιστέκεται ακόμη .Όταν ήταν να τον κάνει στην ώρα του δεν τον έκανε τώρα το μόνο που δημιουργεί ο παγετός είναι καταστροφες στις καλλιέργειες .Όσο αναφορά την προοπτική του καιρού ναι μεν θα μαλακώσει ξανά ο καιρός άνοιξη έχουμε, άλλα δεν αποκλείω παρατηρώντας τα του καιρού και νέα αλλαγή προς το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου . Χρήστος από την βροχερή Όθρυ σήμερα με χιονοπτώσεις στα ορεινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ολικη χιονόστρωση στο ανω βόιο..με -1 βαθμό....αν ξαστερώσει απόψε παίζουμε με -4 αύριο το πρωί...και καρποφορία...με ερωτημαρικό το καλοκαίρι...η φύση τελείως νεκρή καθώς τα δάση δεν μπουμπούκιασαν ακόμα...για τους εραστές του χιονιού από την οθόνη τους προσκαλώ...να απολαύσουν το "θέαμα"...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα παιδιά.Πολυ σωστά τα λέει ο κύριος Φώτης για τους παλαιότερους χειμώνες.
    Τώρα μία μικρή χώρα σαν την Ελλάδα και να κόβεται στα δύο ή στα τρία από θέμα καιρού, είναι λίγο πρωτόγνωρο για τους μεγαλύτερους από εμάς.
    Παλαιότερα θυμάμαι ερχόταν ένα κύμα κακοκαιρίας, έπιανε για καλά την Δ.Ελλαδα,και με την αλλαγή του ανέμου, την υπόλοιπη χώρα.
    Το 2017 τό καλοκαίρι,εδώ στην περιοχή μου, έριξε βροχές με τέτοια ραγδαιοτητα σαν να ήταν Νοέμβριος.Τοτε χάλασε τον ελαιώνα από γλοιοσποριο.Αυτο δεν το είχαμε ξαναδεί.Απο τότε έχει να βρέξει καλά εδώ.Περυσι όλες οι καλές κακοκαιρίες,εσκαγαν στην ΝΑ νησιωτική Ελλάδα. ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ----Δάσκαλε,και παραγωγός να μην είσαι,εφόσον δεν διακατέχεσαι από παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για τους γύρω σου,επηρεάζεσαι από τη συμφορά του άλλου.Είπαμε "χαίρειν μετά χαιρόντων και κλαίειν μετά κλαιόντων".Κατά τα άλλα,βεβαίως το φρόνημα δεν διώκεται,μόνον η παράνομη πράξη.
    ---Συντοπίτη Δημήτρη της άλλης πλευράς του νομού μας,δεν υπερβάλλεις σε τίποτα.Λίγες σταγόνες και αυτές τις παιρνει ο αέρας.Και τι αέρας!.Επαχτίτης....του κερατά!.

    ---Φίλε Φωτη,για μια ακόμα φορά ορθοτομείς τον λόγο της καιρικής καταστάσεως.Για τη συνέχεια,προς το τρίτο 10ήμερο του Απρίλη, ίσως κάτι βλέπεις.Για να δούμε.Διαφορετικά,στην απόγνωσή μας, θα περιμένουμε τους "μουσώνες",όπως έγραψε τις προάλλες εδώ ένας φίλος!!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στην Ηπειρο που χιόνισε,καμια πληροφορια;ΔΒΔ καιρο είχαμε σήμερα όπως και ολο τον χειμώνα άλλωστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα λογικό είναι να εξασθενεί γρηγορότερα το ψύχος μιας και η μέρα έχει μεγαλώσει και ο ήλιος διαγράφει μεγαλύτερη τροχιά στον ουρανό με αποτέλεσμα να δέχεται η ατμόσφαιρα μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας οπότε να θερμαίνεται ευκολότερα.Δεν χρειάζεται ιδαίτερη σκέψη κυρίες και κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος...

      Διαγραφή
    2. Ο ήλιος είναι και στο λέω! Όχι σαν το φίλο σου τον Αλέκο!

      Διαγραφή
    3. Δεν γνωρίζω για ποιον Αλέκο μου λέτε,αλλά έχω εντούτοις να συμπληρώσω καθώς προηγουμένως το παρέλειψα,πως ναι μεν κατά γενικό κανόνα εξασθενεί ταχύτερα λόγω εποχής αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να φτάσει κατά μεγάλο βαθμό έντονο και ισχυρό μέχρι την χώρα μας,ενώ παρατήρησα πως όταν κινούνται οι αέριες μάζες αντι να μένουν στάσιμες οι ψυχρές αέριες μάζες διατηρούνται καλύτερα.Γιατί άραγε?πως εξηγήται?
      Επίσης υπάρχει πιθανότητα τα ηπειρωτικά πεδινά να χιονιστούν αν είναι έντονα τα κατακριμνήσματα με -4 βαθμούς στα 850hpa η μήπως πρέπει απαραιτήτως να πέσει στους -8?Το τελευταίο το ρωτάω για να ξέρω,να έχω μια εικόνα σε ανάλογες περιπτώσεις την ώρα που τα καιρικά μοντέλα ψιθυρίζουν δειλά-δειλά νέα ψυχρή κατάβαση για τις 15 απρίλιου με πολλά περιθώρια χειροτέρευσης η ακόμα και βελτίωσης.Αναμένουμε με ανυπονοσία και προσμονή τα επόμενα τρεξίματα για να δούμε αν θα μας φυλάξει κάτι στην τελική ο καιρός,μπας και ξαναδούμε άσπρη μέρα,ξεφεύγοντας έτσι από την μονοτονία των καταστάσεων που γύρω μας συμβαίνουν.

      Διαγραφή
    4. Ποτέ δεν ξέρει κανείς,τι μπορεί να γίνει.Λίγο η κλιματική αλλαγή,λίγο ο κορόνα,λίγο η κλεισούρα μπορεί και να ανέβει το ψύχος της Ανταρκτικής.Ή μηπως όχι?
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    5. Εσύ Δημήτρη υποτιμάς πράγματα που έγραψα μόνο και μόνο επειδή σου φαίνονται κουφά και όχι αδίκως.Δεν συνεπάγεται βέβαια αυτό πως δεν συμβαίνουν.
      Εδώ μια ψυχρή εισβολή με σημείο εκκίνησης την Γροιλανδία πέρασε από την βορειοδυτική Ευρώπη ύστερα σάρωσε όλη την υπόλοιπη πλην της νότιας Ιβηρικής με άξονα κατεύθυνσης βδ-να ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΎΤΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΏΝΑ επειδή κόβουν την μεταφορά των ψυχρών αερίων μαζών η οροσειρά των Άλπεων ενώ προκαλείται σημαντική επιτάχυνση της εξασθένησης τους πάνω από την Αδριατικη.Αν στην προκειμένη ψυχρή εισβολή υποθετικά δεν υπήρχαν οι Άλπεις και η Αδριατική τότε έχω την πεποίθηση πως τα -6 άρια (850hpa)θα αλώνιζαν μέχρι την Αθήνα.Γιατί όχι λοιπόν κρίνοντας την από την φοβερή δυναμική της που έδωσε μέσα στον Απρίλιο?Μπορεί να είναι το προχωρημένο της εποχής αλλά όμως δεν αποτρέπει από το να συμβούν τα όσα έγραψα.

      Διαγραφή