Ο καιρός της εβδομάδας

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως μεταφέρονται προς τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης, με συνέπεια την επικράτηση χειμωνιάτικων καιρικών συνθηκών. Η περιοχή μας επηρεάζεται από διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά που κινούνται από τις ακτές της Λιβύης προς τη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτό το δεδομένο, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας και στις ανατολικές και νότιες περιοχές θα επικρατήσουν ενισχυμένοι νοτιάδες. Οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας θα σημειωθούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. 


Την Τετάρτη (7/4), στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Β. Ελλάδα και πιθανώς στην κεντρική χώρα και το Α. Αιγαίο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι από Δ-ΝΔ σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. 

Την Πέμπτη (8/4), σύντομες τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά – κεντρικά και βόρεια ημιορεινά) προβλέπονται κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα, την κεντρική χώρα, το Αιγαίο και τη Β. Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. 

Την Παρασκευή (9/4), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στα ανατολικά και τα νότια και κυρίως στη Β. Κρήτη. Οι πολύ ισχυροί βοριάδες θα περιοριστούν στην Α-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στις ανατολικές και βόρειες περιοχές. 

Το Σάββατο (10/4), δεν προβλέπονται βροχές και οι βόρειοι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

 

9 σχόλια:

  1. Κι εκεί που λέγαμε ότι την 25η Μαρτίου θα ήταν η τελευταία ψυχρή εισβολή, ήρθε μία ακόμα σαν φάρσα την Πρωταπριλιά και να που θα τριτώσει τελικά Πέμπτη και Παρασκευή. Και σήμερα Δευτέρα 5/4 είχε μία σχετική ψύχρα με τον πάντα ενισχυμένο βοριά στο Θυμάρι (5 beaufort ήταν σίγουρα), αλλά και την - αναμεμιγμένη με σκόνη - πυκνή συννεφιά. Τουλάχιστον, φωτογράφισα χταπόδι για πρώτη φορά μετά τις 4 Φλεβάρη και είναι κι αυτό μια παρηγοριά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συννεφιά "ανακατεμένη με κουρνιαχτό",που έλεγε και ο αξέχαστος Χάρυ Κλυν.Από καιρού εις καιρόν σταγόνες λασποβροχής τήδε κακείσε.Και στο καπάκι αναμένεται ξηρή,κατά το μάλλον,ψυχρή εισβολή.Βροχή για εδώ ούτε φαίνεται ,αλλά ούτε και διαφαίνεται.Κατά τα άλλα "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα,είμαστε.....!!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χωρίς τέλος. Από τον Σεπτέμβριο βέβαια η μέση τιμή της ΑΘήνας είναι πάνω από τα κλιματικά. Ίσως ο καιρός προσπαθεί να ισορροπήσει. Αν και ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη. Πάμε να πιάσουμε μονοψήφια θερμοκρασία το μεσημέρι της Πέμπτη στην ΑΘήνα; Θα δείξει.

    Γιάννης,

    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα έχει μονοψήφια μέγιστη διότι απλά δεν θα έχει συννεφιά,και η μέρα έχει διάρκεια όπως αρχές σεπτεμβρίου.Με ηλιοφάνεια εννοείται πως όχι,ούτε καν σαν σκέψη από το μυαλό.

      Διαγραφή
  4. Δάσκαλε ο χειμώνας βλέπω δεν παραδίνει την σκυτάλη στην άνοιξη αντιστέκεται.Το θέμα είναι ο παγετός που αυτή την εποχή θα είναι καταστροφικός αν υπάρξει αλλά στην ανάρτηση σας δεν αναφέρεστε για κάτι τέτοιο . Χρήστος από την κρύα Όθρυ σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο δυνατός ΒΔ άνεμος δεν άφηνε την σκόνη που καραδοκουσε στον Κορινθιακό να πλησιάσει στην περιοχή μου εχθές αλλά δρώντας ως καταβατης εκτόξευσε την θερμοκρασία στον κάμπο στους 26 βαθμούς ενώ έφθασε τους 22 στο χωριό μου.Παρόλο που κρατήθηκε υψηλά ακόμη και μέσα στην νύχτα το πρωί επικράτησε πυκνή συννεφιά και αέρα από ΒΒΑ διεύθυνση που κράτησε χαμηλά την θερμοκρασία που δεν ξεπέρασε τους 13 βαθμούς όταν στα πιο ορεινά του Ελικώνα έφθασε μέχρι τους 8 βαθμούς.
    Γυρίζοντας πριν λίγο από Σχηματάρι η λασποβροχή που ξεκίνησε από εκεί έγινε λίγο πιο καθαρή βροχή στο χωριό μου και λίγο πιο δυνατή αφήνοντας 2 χιλιοστά περίπου υετου.
    Ας ελπίσουμε για το καλύτερο τις επόμενες ημέρες.
    Φίλε Βαγγέλη Σπανε,έχεις δίκιο σε όσα είπες και τα γνωρίζω,τονισα όμως το βάθος του Κορινθιακού καθώς αυτό παίζει ρόλο στα πολλά ρεύματα που σε ακόμη και το καλοκαίρι πολλές φορές κάνουν τα νερά πολύ κρύα.
    Φίλε Πέτρο ο μεγάλος Κορνήλιος Καστοριάδης είπε και έγραψε πολλά και το θέμα είναι ότι πέφτει σε όλα μέσα.
    Φίλε Γιάννη Θεσπρωτε εννοείται πως χρωστάω απαντήσεις αλλά οι δουλειές είναι τόσες πολλές αυτήν την εποχή που με δυσκολία μπορώ να παρακολουθώ τα δρώμενα του μπλογκ που χαίρομαι που ειμαι μέλος του.
    Ας ελπίσουμε ότι ο καιρός θα μου δώσει την ευκαιρία να πω αυτά που θέλω από καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας. 80 χρόνια Ρούπελ σήμερα. https://www.youtube.com/watch?v=Q5B4Q8O3JbE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Β.Α. Ομοιως και για την Νυμφαία Ροδοπης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή