Κάτι μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού!

Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας


Με τη μεγάλης κλίμακας νοτιοδυτική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, που θα συνεχιστεί και το νέο εικοσιτετράωρο (Μ. Πέμπτη), στη χώρα μας αναμένονται αρκετές νεφώσεις, αλλά οι πιθανότητες βροχών είναι περιορισμένες. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν νοτιάδες με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες το πρωί και οι αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. 

Τη Μ. Παρασκευή, δεν προβλέπονται βροχές, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο (μέγιστες τιμές κατά 5 με 7 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές). 

Το Μ. Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα, το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού στη χώρα μας θα είναι οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Εκτιμάται ότι στα κεντρικά και τα νότια οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν τους 35 βαθμούς. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και κατά τόπους στη Β-ΒΔ Ελλάδα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν απογευματινοί όμβροι. Αυτό φαίνεται πιο πιθανό να γίνει τη Δευτέρα.

15 σχόλια:

  1. κλιματαριά είναι στην φωτογραφία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουτσουπιά ή κότσικας ή κουτσίκι (επιστ. Κέρκις η κερατονιοειδής και λατ. Cercis siliquastrum).

      Διαγραφή
    2. την οποία μπερδεύουμε με τη ροζ εκδοχή της αμυγδαλιάς. "Κλιματαριά" θα μπορούσε να είναι το ψευδώνυμο του blog.
      μόλις τις προηγούμενες μέρες ανέβηκαν λίγο οι ελάχιστες, να φυτευθούν τα καλοκαιρινά ζαρζαβατικά. Λίγο ή πολύ, Χρήστο, εξάμηνη η διάρκεια της θέρμανσης (1.11 - 30.4, με το νυχτερινό της ΔΕΗ).

      Καλό Πάσχα σε Όλους

      Διαγραφή
  2. Σε μίνι καύσωνα πανελλαδικό πάει να εξελιχθεί η όλη κατάσταση.
    Τα λέγαμε δε μπορώ να πω,ότι θα πάμε σε καλοκαίρι απ ευθείας κ μάλιστα με διάρκεια.
    Ήδη σήμερα σε όλη την ηπειρωτική χώρα κ την Κρήτη οι μέγιστες ξεπερνούν τούς 27β με συννεφόκαμα,σκόνη κ δυσφορία.
    Υπομονή μέχρι την Τρίτη τού Πάσχα όπου θα δροσίσει κ φορέστε τα κοντομάνικα σας κ θα είστε κομπλέ.
    Καλή ανάσταση σε όλους κ καλό Πάσχα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Πράγματι, πολύ ωραίος συνδυασμός.
      Πάντως εγώ παιδιά και χθες το βράδυ άναψα λίγη θέρμανση. Τι να κάνουμε, με μέση ημερήσια θερμοκρασία 14 β. στα παραθαλάσσια, χρειάζεται.
      Καλή Ανάσταση σε όλους και του χρόνου στα χωριά μας με ευλογία, υγεία και χαρά.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα δάσκαλε , ποιο ήταν το αίτιο σημερα το πρωί που έβγαλε καταιγίδες στη νότια Πελοπόννησο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και στην Κορινθία τη λέμε κουτσουπιά,ενώ στη Μάνη μαμουκαλιά.Αυτή την εποχή ανθισμένη είναι πανέμορφη.Κάποιοι τη λένε και δέντρο του Ιούδα,γιατί ,σύμφωνα με την παράδοση,ο Ιούδας ,μετά την προδοσία,μεταμεληθείς,κρεμάστηκε από ένα ΄τέτοιο δενδρο.Τίποτα δεν μπαίνει τυχαία σαυτό το μπλόγκ!!.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πως γίνεται κάθε Πάσχα να έχει καλοκαίρια καλοκαιρινή ιστορικά υπάρχει κάποιο Πάσχα πίσω στις δεκαετίες 70 η 80 είχε χιονίσει, ορεινά βέβαια τι να κάνουμε έχουμε κλιματικές αλλαγές προς το θερμότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς έχουμε κλιματικές αλλαγές προς το θερμότερο, όταν έχει να κάνει καύσωνα από το 2017 (από τότε έχει να υπερβεί τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική - και στην υπόλοιπη Ελλάδα τους ξεπέρασε τοπικά και πρόσκαιρα), ενώ χιονιάδες έχουμε 3-4 κάθε χρόνο; Ακόμα και αυτές τις μέρες, οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από τις κανονικές τιμές στα χαρτιά - τουλάχιστον στην Αττική - αφού αφρικανική σκόνη και συννεφιά μας κρύβουν από τον ήλιο, ενώ χθες Τετάρτη 28/4 με τον νοτιά είχαμε και δροσιά.

      Το ότι η μέση θερμοκρασία της γης αυξάνεται, δεν συνεπάγεται ότι στην Ελλάδα, μία μικρή γωνιά του πλανήτη, θα έχουμε και περισσότερη ζέστη. Βασικά ο καιρός γίνεται παντού πιο βίαιος και όχι παντού πιο ζεστός. Και μακάρι να έχουμε περισσότερη ζέστη, βασικά λόγω κορωνοϊού.

      Παρεμπιπτόντως, οι περιορισμοί δεν θα αρθούν εύκολα αυτή τη φορά, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο Macron άφησε ανοιχτό να καταργηθεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τον Ιούνιο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και στην Ελλάδα ακολουθούμε συχνά τα μέτρα που λαμβάνουν στη Γαλλία. Το πολύ να πάει πιο αργά η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 19:00 που είναι τώρα στη Γαλλία, είπε επίσης ο Macron σε τηλεδιάσκεψη με δημάρχους, σύμφωνα με τη Liberation. Κι όλα αυτά ενώ πρόκειται για ένα μέτρο χωρίς λογική, που μάλλον αύξησε τα κρούσματα, όπου εφαρμόστηκε, στριμώχνοντας χωρικά και χρονικά τον κόσμο.
      https://www.liberation.fr/societe/sante/macron-evoque-la-levee-totale-du-couvre-feu-pour-juin-si-possible-20210427_HF5ZYHSYHVAHZCXEB7MULZSX74/

      Στη Βρετανία χωρίς να επιβληθεί ποτέ νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν συμπιέσει την πανδημία στα πολύ χαμηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2020 με 2.000 κρούσματα περίπου τη μέρα σε έναν πληθυσμό εξαπλάσιο της Ελλάδας. Αυτό, χάρη στο γεγονός ότι έχει αποκτήσει αντισώματα το 70% των ενήλικων Βρετανών, ενώ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει περίπου 60 εκ. εμβόλια και για τον επόμενο χειμώνα. Παρά το γεγονός ότι ειδικοί εκτιμούν στο Skynews ότι ακόμα και μία νέα έξαρση της πανδημίας δεν θα είναι εξίσου σημαντική με όσες έχουν προηγηθεί.

      Θα επανεξεταστούν επίσης ένα προς ένα συνολικά 85 χιλιάδες πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Βρετανία με αφορμή τον κορωνοϊό, καθώς κοινοβουλευτική επιτροπή έκρινε ότι είναι άδικα και δημιουργούν και διακρίσεις, αφού πολλοί δεν έχουν να τα πληρώσουν και τώρα θα μπορούν να πετύχουν την ακύρωση τους μέσω της νομικής οδού.
      https://news.sky.com/story/covid-19-uk-close-to-bottom-levels-of-coronavirus-and-third-wave-could-be-much-less-significant-van-tam-12289647
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Μερικώς ακατανόητα, ελαφρώς προκλητικά και εν πολλοίς εκτός θέματος. Δεν θέλω να βρεθείτε εκτός Νυμφώνος.
      Καλημέρα σε όλους, παραβάτες και μη!

      Διαγραφή
  7. Κοτσικι δάσκαλε το λέμε εμείς εδώ στην Όθρυ και έχει άφθονα αυτήν την εποχή ανθισμένα .Τώρα όσο για τον καιρό μάλλον πάμε για 35αρια σε αρκετές περιοχές της κεντρικής πεδινά και κάτω.Να θυμίσω κάτι παρόμοιο έκανε και περισι μέσα στο Μάιο και μετά φτάσαμε Αύγουστο να δούμε καλοκαίρι όταν ποια είχε μεγαλωση η νύχτα λέτε να συμβεί και το ίδιο και φέτος ο καιρός θα δείξει .Καλή Ανάσταση δάσκαλε και σε όλους με υγεία.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειλικρινά έλεος.Μερικοί ερασιτέχνες και σχολιαστές από άλλες σελίδες το έχουν κάψει.Προανήγγηλαν καταιγίδες στα ορεινά για σήμερα παρά το γεγονός πως οι προγνώσεις από όλα τα μοντέλα αναφέρονταν αποκλειστικά για τα ορεινά της μακεδονίας.Ειλικρινά αυτοί οι άνθρωποι έκσταση καταναλώνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα.
    Στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για βροχές,τις περισσότερες φορές τα μοντέλα πέφτουν έξω.Οταν είναι για ζεστή η για αέρα, πάντα πέφτουν μέσα.
    ΚΑΛΌ ΠΆΣΧΑ σε όλους και ΚΑΛΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ με ΥΓΕΊΑ
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μ.Πέμπτη."Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας".Και πώς να μην "κρέμεται" η γη από το νερό,αφού περίπου το 75% της επιφανείας της καλύπτεται απ αυτό!.Μαζί Του συσσταυρούνται και δύο ληστές.Κατά την άποψη αρκετών ειδικών-μελετητών,μεταξύ τους και ο καθηγητής Σάββας Αγγουρίδης,δεν επρόκειτο για παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου,αλλά για αντιστασιακούς ,αντικαθεστωτικούς,πολέμιους των Ρωμαίων κατακτητων.Καλημέρα σε όλους.-----------Π.Α.

    Υ.γ. "Μη μείνωμεν έξω του Νυμφώνος........."!---------Π.Α.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή