Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου

Η χώρα επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι πιθανότητες εκδήλωσης βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) στα προσήνεμα είναι περιορισμένες και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Επισημαίνεται ότι νωρίς το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις βόρειες περιοχές της οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας. 


Το Σαββατοκύριακο (10-11/4), αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι με μέγιστη ένταση ως τα 7 μποφόρ στα νοτιοανατολικά πελάγη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.  

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (12-13/4), η χώρα θα καλύπτεται από πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών, την επικράτηση ασθενών ανέμων και τη δημιουργία πολύ ευνοϊκών συνθηκών για το σχηματισμό ομιχλών νωρίς το πρωί κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 25 βαθμούς. 

Την Τετάρτη (14/4), λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση.

 

 

25 σχόλια:

  1. Σημερινή χιονόπτωση στην Πρώτη Σερρών και το Παγγαίο! https://protiskairos.blogspot.com/2021/04/blog-post_8.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα χιόνια μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος της χώρας και ας βρισκόμαστε μέσα στον απρίλιο.

      Διαγραφή
  2. Με βορειοδυτικό άνεμο ήταν αρκετά ήπιες οι θερμοκρασίες (+15β.) σήμερα στη νότια Αττική, που επηρεάζεται περισσότερο από τον βορειοανατολικό, ο οποίος επικράτησε αργότερα, "σβήνοντας" και το κύμα στην ακτή.

    Γενικά τον βορειοδυτικό τον "νιώθεις" περισσότερο από Πειραιά ως Βούλα, διότι το ακρωτήρι της Βουλιαγμένης προστατεύει τα νοτιότερα του νομού. Αντίθετα, όσο πας από Βάρκιζα προς Σούνιο και Λαύριο, τόσο πιο αισθητός είναι ο βορειοανατολικός, επειδή η στεριά στενεύει και δεν τον εμποδίζει, καθώς έρχεται από τον Ευβοϊκό προς τον νότιο Σαρωνικό.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χιονιάς βαλκανίων ήταν αυτό που πέρασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Αρναία Χαλκιδικής, υψόμ. 600 μ., 15 εκατοστά. Το πρωί το είδαν και οι ΠΑΟΚτσήδες στα ψηλά της Άνω Τούμπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν εγώ τα έγραφα για την δυναμική του αυλώνα όπως και τόσα άλλα σχόλια που απλως περιέγραφαν μια κατάσταση κοβόμουνα λες και πρόσβαλα.Δεν ήξερα όταν ένα άτομο τηρεί τους τρόπους,τους κανόνες ευγένειας και κοσμιότητας να κόβονται τα σχόλια.Ακόμα και ατόπημα να είναι μερικά γραφόμενα σχόλια,δεν παύει να καταστρατηγείται η ελευθερία του λόγου.Κουβέντα γίνεται,απλώς συζητάμε και κάνουμε διάλογο.Απορώ σήμερα πως εγκρίθηκαν μερικά σχόλια μου.

      Διαγραφή
    2. quiz, επί του θέματος, Χρήστο: χειμώνας '98-'99, στρωμένο Μπότσαρη & Αν. Θράκης, συννυφάδες μόνο Μπότσαρη & Όλγας.
      δεν μπορώ να θυμηθώ ημερομηνία, θα' λεγα Γενάρης..

      Διαγραφή
    3. Δεν το ξέρω Νίκο, τότε ζούσα στην Αλεξάνδρεια.

      Διαγραφή
  5. Τίποτα δεν τελείωσε.Βλέπω να έρχονται έντονα...... κατακρημνίσματα.Βαίνομεν κατά κρημνών και κατά κρυμών.Σκέφτομαι το Ζάλογγο, αλλά πέφτει λίγο μακριά......ευτυχώς!!.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίλα βρε άνθρωπε μου λίγο πιο λιανά αν δεν σου κάνει κόπο.

      Διαγραφή
    2. Κρυμός συμπηγνύς και μαραίνων…

      Διαγραφή
  6. Aν επαληθευτεί το τελευταίο τρέξιμο (20z) ευρωπαικού τότε αντι για πάσχα πάμε για χριστούγεννα...υπόσχομαι τσιγαρίδες αντί για αρνί...σε όποιον καταφέρει να έρθει βόρεια...!...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν εγώ έγραφα πως ενδέχεται να ανοίξουν οι πύλες της ψυχρής...κόλασης λογοκρινόμουν.
      Σε ένα από τα απαγορευμένα μου σχόλια σε μια από τις προηγούμενες μέρες είχα γράψει πως σαν ενδεχόμενο δεν αποκλείονται αντίστοιχες καταβάσεις τέτοιου είδους σαν και αυτήν για αυτόν τον μήνα.Δεν είναι βεβαιότητα αλλά δεν αποκλείεται.Όταν το -6(850hpa) φτάνει μέχρι την δυτική μακεδονία και το -4(850hpa)μέχρι τις κυκλάδες 8 και 9 απριλίου αντίστοιχα δεν το λες και θερμοκρασίες ταιριαστές για την εποχή.Είναι ένας μικρός άθλος που με πιο καταλλληλες προυποθέσεις αν λόγου χάριτος η ψυχρή εισβολή είχε ως σημείο εκκίνησης την σκανδηναβία με νότια κατεύθυνση προς τα βαλκάνια θα γίνονταν το έλα να δεις από τα χιόνια άπαξ και προκαλούνταν κυκλογέννεση με την δημιουργία χαμηλού στο ιόνιο και ας ακούγεται παράξενο,κουφό είτε ουτοπία.

      Διαγραφή
    2. Ο λογοκριτής σηκώνει τα χέρια...

      Διαγραφή
    3. Φίλε ανώνυμε δε σε παίρνει κ το μόνο που κάνεις είναι να εκτίθεσαι περισσότερο.
      Επειδή έπεσαν 5 νιφάδες σε κάποιες μόνο περιοχές της χώρας αυτό δε λέει τίποτα κ ούτε σε επιβεβαιώνει.
      Επίσης κ ο πρωινός πρόσκαιρος παγετός σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας δε σε επιβεβαιώνει.
      Αυτά έχουν γίνει ουκ ολίγες φορές στη χώρας μας κ είναι αστεία κ αχρείαστα μαζί για την εποχή!
      Από αύριο καθαρή άνοιξη κ το χειρότερο...... Ανομβρία!
      Δε ξέρω που θα βγει αυτός ο ξηρός καιρός για πολλές ημέρες ακόμη αλλά φοβάμαι ότι ο δάσκαλος έχει δίκιο ότι λόγω κλιματικής αλλαγής τα νερά θα μειώνονται τούς κρίσιμους μήνες κ τα καλοκαίρια τα μπουρίνια θα μας παίρνουν κ θα μας σηκώνουν...
      Δυστυχώς κ πάλι αλλά η κατάσταση είναι απογοητευτική σε όλη τη χώρα.
      Για τον καιρό της Μ. Εβδομάδας ακόμη είναι πολύ νωρίς κ ο μόνος πού μπορεί να γνωρίζει την εξέλιξη είναι ο καλός θεούλης.
      Ακόμη κ αν κάποιοι πέσουν μέσα θα είναι καθαρά λόγω τύχης!

      Διαγραφή
  7. Επέτειος χιονιά Μ. Πέμπτης 2015 η σημερινή μέρα και η χειμερινή υφή του καιρού μου θυμίζει πολύ εκείνη την ημέρα! Τότε ήταν πολύ υετοφορα με χιονόνερο και λιωμενες νιφάδες μαζί με λίγα αστραπόβροντα! Με λίγη τύχη θα είχε σπάσει το ρεκόρ οψιμοτερης χιονόπτωσης! Φέτος όμως είναι παροιμιώδης η άρνηση του υετού εδώ και δύο μήνες! Τα πάντα είναι ξερά και οι τάσεις των μοντέλων δείχνουν να πηγαίνει και ο Απρίλης άκλαυτος! Ο πιο άχρηστος οψιμος χειμώνας που μόνο ζημιές σε αγρότες και ψυχολογία φέρνει! Μένει να χαλαζωσει και ο Μάης για να δέσει!
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη μέρα και εκείνη η Μεγάλη Πέμπτη! Προσγειώθηκα θυμάμαι με χιονόνερο (έβλεπα κανονικές νιφάδες στην Αττική Οδό) στο Ελ.Βενιζέλος από Ρόδο για να κάνω Πάσχα στην Αττική τότε. Απίστευτο μου είχε φανεί πραγματικά! Όσο για το σήμερα ισχυρότατοι ΒΔ άνεμοι και κρύο (μονοψήφια θερμοκρασία το πρωί) είναι τα χαρκατηριστικά του καιρού εδώ στη Ρόδο, ενώ χθες είχαμε και όμβρους

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ τη θυμάμαι εκείνη τη Μ. Πέμπτη 9/4, που είχα βουτήξει Θυμάρι με πολύ μουντό καιρό και βοριά ισχυρό. Κάτι ψιχάλες έπεφταν κατά διαστήματα με το κρύο διαπεραστικό, ενώ ήταν κι ένας σέρφερ που πάσχιζε να σηκωθεί από το νερό σε ένα σπάνιο - για Θυμάρι που λόγω της βραχώδους ακτής δεν προσφέρεται για σέρφινγκ - σκηνικό.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Πείτε τα παιδιά έτσι είναι,αυτές ήταν κακοκαιρίες!
      Τώρα την τρίχα την κάνουμε τριχιά.

      Διαγραφή
  8. Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής - Ερντογάν (ο Μεγαλοπρεπής).Εαν ζούσε ο Πλούταρχος(ο αρχαίος),θα τους συμπεριελάμβανε στούς "Βίους παραλλήλους".Εξ αφορμής του παραλληλισμού αυτού,είπα να φρεσκάρω στη μνήμη μου την πρώτη πολιορκία της Βιένης,αλλα και τη δεύτερη.Εκεί,πέραν απο την αποφασιστικότητα και γενναιότητα των Αυστριακών (μεγάλη τιμή τους πρέπει),διεπίστωσα ότι καταλυτικό ρόλο και στις δύο περιπτωσεις έπαιξε ο καιρός!.Δηλαδή,εάν έλεγα ότι στην εμφάνιση της Αναγέννησης συνέδραμε "καίρια ο καιρός",θα ήμουν υπερβολικός?.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, στην οποία βασίστηκε η Αναγέννηση, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θεαματική βελτίωση του κλίματος. H λεγόμενη Θερμή Μεσαιωνική Περίοδος (9ος - 13ος μ.Χ. αιώνας) έφερε στους κατοίκους της Ευρώπης:
      - Δρόμους και λιμάνια ελεύθερα από πάγους πολλούς μήνες το χρόνο με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εμπορίου.
      - Μόνιμη βλάστηση που τους επέτρεψε να έχουν περισσότερα υποζύγια ζώα.
      - Άνεμο σε όλες τις εποχές του χρόνου με τον οποίο κινούνταν τα καράβια στις θάλασσες και οι μύλοι στην ξηρά.
      - Ποτάμια, μέσω των άφθονων βροχών, στα οποία έμαθαν να χρησιμοποιούν την υδάτινη δύναμη.
      Όταν στη διάρκεια της Μικρής Παγετώδους Εποχής που ακολούθησε τη Θερμή Μεσαιωνική Περίοδο επιδεινώθηκαν δραματικά οι κλιματικές συνθήκες, οι κατακτήσεις των προηγούμενων αιώνων είχαν κάνει την κοινωνία περισσότερο ανθεκτική στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν μπόρεσε να αποφύγει το μεγάλο τίμημα. Το ψύχος, η πείνα και η πανούκλα αποδεκάτισαν το ένα τρίτο του πληθυσμού της!

      Διαγραφή
    2. Για τον σουλειμάν εγώ μόνο το έργο στην τηλεόραση το είχα παρακολουθήσει.Πέρα της προβολής των ιστορικών γεγονότων έβαζαν και πολλά γυναικουλίστικα πράγματα μέσα με ξεκατινιάσματα,ιντριγκες,δολοπλοκίες κλπ.Βέβαια δεν φέρνω αντίρρηση πως δεν χρειάζονταν όταν γυρίζεις μια μελοδραματική σειρά όμως από την άλλη το είχαν παρακάνει βάζοντας μέσα ένα σωρό τέτοια πράγματα αντι να εστιάσουν και σε ιστορικά γεγονότα.Μόνο ο 4ος κύκλος ήταν εκείνος που στον οποίο η σειρά είχε αποκτήσει άρωμα ντοκιμαντέρ πράγμα που και αυτό θεωρώ λάθος διότι παιρνούσε την αίσθηση στον θεατή της προπαγάνδας της τουρκικής ιστορίας.Ισως και αυτός να ήταν ο λόγος που να σταμάτησε η προβολή των τελευταίων επεισοδίων της σειράς από τον αντ1.Καλή γενικότερα σειρά από άποψης σκηνοθεσίας και σεναρίου με το μεγαλύτερο μειονέκτημα η αποχώρηση εκείνης της ηθοποιού που έπαιζε τον ρόλο της χουρέμ και την αντικατάσταση της με άλλη ηθοποιό.Οσο για τα υπόλοιπα που γράφεις ίσως να μην ήταν ο κόσμος σήμερα όπως υφίσταται και υπάρχει αν κέρδιζαν την μάχη οι οθωμανοί που ενδεχομένως μετά από αυτό να καταλαμβάνονταν ολόκληρη η ευρώπη κάτω από την οθωμανική αυτοκρατορία.Οσο για το αν ο καιρός έπαιξε ρόλο να αναρτήσει ανάλογο άρθρο ο κ.Ζιακόπουλος αν δεν το έχει βγάλει ανάλογη ανάρτηση.

      Διαγραφή
    3. Η σιριαλοποιημένη προπαγανδιστική "ιστορία" δεν είναι Ιστορία!

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλε(κριτά) ευχαριστίες.....----Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Εξαρτάται από πια σκοπιά θα παρουσιαστούν τα ιστορικά γεγονότα,Οταν όμως από την κάθε χώρα γυρίζονται σειρές και ταινίες ανάλογο ιστορικό περιεχόμενο όσο να'ναι προσπαθεί η κάσθε χώρα να αναδείξει και να περηφανέψει τα πράγματα που αυτό οδηγεί κάπως σε μεροληψία και υποκειμενικότητα προς όφελος τους.Δικαιολογημένα λοιπόν ως ένα σημείο αρκεί να μην καταντάει χτυπητή προπαγάνδα.Εννοείται πως το ίδιο ισχύει και για την σειρά του σουλειμάν του μεγαλοπρεπούς.Το ίδιο θα συνέβαινε αν γυρίζονταν αντίστοιχη σειρά βασιζόμενη στην ζωή του μέγα αλέξανδρου που προσωπικά θα το θεωρούσα κατά πολύ πιο ενδιαφέρον τόσο από ιστορικής άποψης,όσο και από πλευράς περιθωρίου ανάπτυξης πλοκής,του τύπου ίντριγκας και δολοπλοκιών.

      Διαγραφή