Ο καιρός της εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Β. Αφρικής, κινείται βορειοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες το πρωί και οι Ν-ΝΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 23 βαθμούς.


Την Τετάρτη (14/4), βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. 

Την Πέμπτη (15/4), λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στο Α-ΒΑ Αιγαίο και το απόγευμα στα ορεινά της Β. Ελλάδας. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Παρασκευή (16/4), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, κατά τόπους θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ με ένταση ως τα 5 μποφόρ (ΝΔ πελάγη) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Το Σάββατο (17/4), σαχαριανή ύφεση, κινούμενη από τις ακτές της Λιβύης προς την περιοχή μας, θα ενισχύσει σημαντικά τους Α-ΝΑ ανέμους, θα προκαλέσει τοπικές βροχές και θα μεταφέρει αφρικανική σκόνη κυρίως προς την κεντρική και τη νότια Ελλάδα.

  

26 σχόλια:

  1. ..... σχόλιο για την Σαββατιάτικη πρόβλεψη, αφού θα έχει σκόνη ,η βροχή είναι σίγουρη ! Για να πασπαλιστούν όλα πάλι...(μεταξύ σοβαρου και αστείου βεβαίως-βεβαίως) Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει να δει αξιόλογο υετό η Αθήνα από τα χιόνια του Φεβρουαρίου. Πλάκα πλάκα διανύουμε παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας από πέρσι ή μου φαίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι διαφενεται για το τρίτο 10 του Απριλίου για βροχές εννοώ για να δούμε . Χρήστος από την ανοιξιάτικη Όθρυ σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! Πάλι χιονίζει σήμερα στο Βουπερταλ στη δυτική Γερμανία μου αναφέρουν φίλοι που ζούνε εκεί. Κούρασε και τους Γερμανούς το χιόνι τέτοια εποχή όταν τα Χριστούγεννα είχαν υπέρλαμπρο ήλιο! Αν μη τι άλλο θα πρέπει να συνηθίσουμε σε νέα κανονικοτητα από εδώ και πέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανομβρίας το ανάγνωσμα σχεδόν πανελλαδικά. Ακόμα και στη δυτική Ελλάδα την παρτίδα έσωσε ο Γενάρης. Από Φλεβάρη μέχρι σήμερα παντού ο υετος είναι μικρότερος από τα κλιματικά δεδομένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα τον Ιανουάριο η δυτική Ελλάδα είχε 300 και 400mm λογικό οι υπόλοιποι μήνες να μην ήταν τόσο καλοί. Γιατί μετά θα μιλούσαμε για 2000μμ εως τον Ιούνιο. Η Ανομβρία από πέρυσι έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα. 326μμ πέρυσι το κέντρο σύμφωνα με το ΕΑΑ και προς το παρόν 70μμ εδώ και 3.5 μήνες, αυτό είναι ανομβρία και ούτε φαίνεται κάτι σοβαρό στο προσεχές διάστημα.

      Διαγραφή
  6. H πρώτη μέρα στο άνω βόιο που η θερμοκρασία παρέμεινε πάνω από το 0 όλο το 24ώρο..για να γιορτασθεί ψήθηκε κεμπαμπ...αρνίσιο ...δλδ κάναμε πάρτυ!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι τους ήθελα τους πανυγιρισμούς...το ευρωπαικό δίνει στα 700 μέτρα(τσοτύλι) το Σάββατο 2 βαθμούς και χιονόνερο..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ----1."Ερχεται βροχή,έρχεται μπόρα και παγωνιά.......".

    ----2."Ερχεται βροχή ,αγάπη καλοκαιρινή.........".
    ----3."Ερχεται βροχή και είμαι μοναχός..........".

    Τρια άσματα σχετικά με την έλευση της λυτρωτικής βροχής.Ας σιγοψιθυρίσουμε όποιο μας "πάει" καλύτερα.......!. --------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χειμωνιάτικα στερνοβρόχια, ματωμένες σταγόνες από την αραπιά ή ανοιξιάτικα απογευματινά ξεσπάσματα; Τι ακριβώς προτιμάτε;

      Διαγραφή
    2. Καραβατακης Αντώνιος12 Απριλίου 2021 στις 11:34 μ.μ.

      Ανοιξιάτικα απογευματινά ξεσπάσματα Δάσκαλε!

      Διαγραφή
    3. Και όλα να τα μαζέψουμε, δεν βγαίνουν τα απαιτούμενα πρεσιπιτασιόνς.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Χρήστο τι να κάνουμε.Υπάρχουν οι αισθήσεις,υπάρχουν και οι παρ-αισθήσεις ή ακόμα και οι ψευδ-αισθήσεις.Πολλάκις μας εκτρέπουν τα στερητικά σύνδρομα.Σκληρό πράγμα η συνεχόμενη.....λακέρδα!!---------Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Φίλτατε καθηγητά, τελικά δεν έχουμε πλήρη συν-αίσθηση ότι βαδίζουμε για αν-αίσθηση.

      Διαγραφή
    6. ".......ανεπαισθήτως μ έκλεισαν από τον κόσμον έξω". "Τα τείχη",Κ.Καβάφης.---Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Οι παγωνιες που έκανε (μετά το χιόνι μέχρι χαμηλά στον Ελικώνα)παραμονή της 25ης Μαρτίου και ανήμερα,φάνηκε ότι δεν θα είχε πολλές ζημιές,η παγωνιά(οριακά κάτω από το μηδέν)της Παρασκευής μας έδωσε κάποιες ελπίδες,ήρθε όμως το τελειωτικό χτύπημα του Σαββάτου για να μην τίποτα όρθιο στα αμπέλια,ελιές,κηπευτικά και δέντρα που φθάνει στο 100% στους κάμπους αλλά και στα πιο ορεινά οι ζημιές δεν είναι αμελητέες.
    Ελαιόδεντρα κάτω των 40-50 ετών έχουν "καεί" πάνω από το 50%,αν και θα φανεί καλύτερα στις πρώτες ζέστες που θα έχουμε.
    Για μένα προσωπικά,ελιές και αμπέλια που έχω στον κάμπο,η χρονιά τελείωσε προτού καν ξεκινήσει.
    Ίδια εικόνα λαμβάνω από τα ξαδέρφια μου στα Τρίκαλα που έχουν μποστανια (καρπούζια και πεπόνια) τα περισσότερα έχουν ολική ζημιά.
    Ο γαμπρός μου,που η καταγωγή του είναι από Αριδαία,μου μεταφέρει ότι όλα τα δέντρα με βερίκοκα και ροδάκινα έχουν μεγάλες ζημιές.
    Δυστυχώς η χρονιά δεν είναι καθόλου καλή και φαίνεται να είμαστε ακόμη στην αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο παππούς μου μιλούσε για "διεστραμμένο" καιρό. φανταστείτε εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχαν αποζημιώσεις και οι αγρότες ζούσαν σχεδόν αποκλειστικά από την παραγωγή τους.

      Διαγραφή
    2. Kαι τώρα, οι αποζημιώσεις δίνονται κατά το δοκούν. Αποζημιώνεται μόνο ο καρπός,
      και οι ελιές την εποχή που χτυπήθηκαν απ' την παγωνιά, δεν είχαν καρπίσει..
      160 ελαιόδεντρά μου, είναι χωρίς τίποτα πράσινο, και πιθανόν να μείνουν έτσι..
      Βλέπετε, -13'C είν' αυτοί..

      Διαγραφή
  10. Καραβατακης Αντώνιος12 Απριλίου 2021 στις 11:44 μ.μ.

    Λυπάμαι Χριστοδουλε για τις ζημιές που έγιναν στην περιοχή σου. Εδώ στο νησί σε κάποιες περιοχές ο ανθός στις ελιές αγνοείται, βλέπεις τα αμπέλια πχ,τώρα να ξυπνάνε από τον λήθαργο,κ πολλά άλλα δέντρα,που έχουν φύγει πίσω 20 με 30 ημέρες.Το Σάββατο είχαμε παγωνιά κ ξημέρωμα Κυριακής, δυστυχώς είχαμε παγετό ακτινοβολίας, πάχνη με έναν βαθμό στα πεδινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aγαπητέ Χριστόδουλε, επειδή εχω καταλάβει το "δέσιμο" σου με τα φυτά σου,το πλήγμα είναι πέραν της οικονομικής διαστάσεως.Τα έχω υποστεί στο παρελθόν και μπορώ να σε καταλάβω απολύτως.Λυπάμαι ειλικρινά.Εδώ δεν είχαμε ζημιές,μόνο την ελάχιστη βροχόπτωση .Να είσαι καλά.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βαρέθηκα να βλέπω το αυτοκίνητό μου σε κατάσταση ράλλυ Παρίσι-Ντακάρ (και είναι και γαλλικό). Δεν το πλένω μέχρι να πιάσει γερό ξεροβόρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς οι ζημιές που περιμέναμε κ δεν θέλαμε από τον παγετό στην κεντρική κ βόρεια χώρα ήρθαν κ αυτό με λυπεί ιδιαίτερα.
    Από προχθές η χώρα ξανά μπήκε σε κλοιό άνοιξης ενώ ακόμη κ σήμερα έχουμε πολλά 22αρια στα ανατολικά ηπειρωτικά κ τα νότια.
    Εδώ στη δυτική Στερεά είχαμε πιό μουντό καιρό έως το μεσημέρι κ έπεσαν κάποιες ασθενείς βροχές στα πεδινά,περισσότερες στα ορεινά όπου είχαμε κ κάποια χιονάκια στα εκεί κυρίως της Ευρυτανίας άνω των 1200μ.
    Τέλος να πω ότι κ με τα τελευταία στοιχεία επιμένει η τάση που είχα αναφέρει για το τελευταίο 12ημερο τού Απρίλη όπου φαίνονται επιτέλους αξιόλογες βροχές κ καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κ κυρίως στο Ιόνιο κ τα ηπειρωτικά.
    Επίσης κ οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες των κλιματικών δεδομένων Απριλίου το επόμενο διάστημα αλλά ευτυχώς παγετός σε πεδινά τμήματα δεν ξανά προβλέπεται.
    Για να δούμε λοιπόν,καθώς όλοι οι δείκτες εποχικών,προγνωστικών μοντέλων κ ensemble συνηγορούν σε αυτό.
    Από κάτω σας αφήνω το λινκ από την ανανέωση τού ευρωπαϊκού μεσοπρόθεσμου κέντρου προβλέψεων EFFIS.
    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. H Ιαπωνία θα απορρίψει σε δύο χρόνια 1 εκ. τόνους μολυσμένου νερού από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα στη θάλασσα, όπως αναφέρει η Le Monde. Ο λόγος είναι ότι οι 1.000 δεξαμενές του αντιδραστήρα που έχουν ήδη 1,25 εκ. τόνους μολυσμένο νερό, ποσότητα που αυξάνεται κατά 141 τόνους τη μέρα, δεν μπορούν να αντέξουν τον όγκο του. Οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι τα απόβλητα θα καθαριστούν από τα ραδιενεργά ισότοπα που περιέχουν και για αυτό η διαδικασία απόρριψης τους στη θάλασσα θα αρχίσει σε δύο χρόνια, αλλά οι Κινέζοι ήδη τους κατηγορούν για μία επικείμενη και τεράστια οικολογική καταστροφή.

    Η συζήτηση για την απόρριψη του νερού από τον αντιδραστήρα στη θάλασσα είχε αρχίσει πριν εφτά χρόνια, ενώ η εναλλακτική λύση ήταν να εξατμιστεί με κάποιον τρόπο στην ατμόσφαιρα. Τελικά επιλέχθηκε να αδειάσουν μετά από την κατάλληλη επεξεργασία τα απόβλητα στη θάλασσα, διότι "αυτή η πρακτική είναι σύμφωνη με τις διεθνείς νόρμες", παρά το γεγονός ότι το 51% των Ιαπώνων ήταν αντίθετο με τη συγκεκριμένη απόφαση και μόνο το 18% την επικροτούσε, ενώ 300 περίπου άτομα διαδήλωσαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2021/04/13/le-japon-va-rejeter-dans-l-ocean-l-eau-contaminee-de-fukushima_6076540_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή