Οι βροχές που έσωσαν τη Βιέννη


Την άνοιξη του 1529, ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής συγκέντρωσε στην οθωμανική Βουλγαρία πολύ μεγάλο στρατό και στις 10 Μαΐου ξεκίνησε την εκστρατεία του προς την κεντρική Ευρώπη με στόχο την εξασφάλιση του ελέγχου της Ουγγαρίας και τη μείωση της απειλής των νέων συνόρων της αυτοκρατορίας του. Από την αρχή της εκστρατείας τα εμπόδια για τους Τούρκους ήταν μεγάλα. Οι ανοιξιάτικες βροχές εκείνη τη χρονιά ήταν συνεχείς και έντονες και προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στη Βουλγαρία. Οι δρόμοι έγιναν σχεδόν αδιάβατοι και πολλά μεγάλου διαμετρήματος κανόνια εγκαταλείφθηκαν στους βάλτους. Παράλληλα, πολλές καμήλες ασυνήθιστες σε τέτοιες καιρικές συνθήκες χάθηκαν και αρρώστιες προκάλεσαν την απώλεια πολλών γενιτσάρων που αποτελούσαν το εκλεκτό τμήμα του τουρκικού στρατού.

Οι συνθήκες για τους Τούρκους ήταν αντίξοες σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο ήταν ένα από τα πιο βροχερά καλοκαίρια στην κλιματική ιστορία της κεντρικής Ευρώπης. Με αυτές τις συνθήκες, η προέλαση του στρατού του Σουλεϊμάν καθυστέρησε και έτσι οι Βιεννέζοι πρόλαβαν να οργανώσουν όσο καλύτερα μπορούσαν την άμυνά τους. Τελικά, ο οθωμανικός στρατός, εξαντλημένος και αποτελούμενος κατά το ένα τρίτο από ελαφρύ ιππικό που ήταν ακατάλληλο για πολιορκία, έφθασε το Σεπτέμβριο του 1529 μπροστά στα τείχη της Βιέννης. 

Η πολιορκία της πόλης άρχισε στις 27 του μηνός, αλλά παρά τις προσπάθειες των Οθωμανών η Βιέννη άντεξε στις εφόδους τους και οι επιτιθέμενοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη μάχη λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Οκτωβρίου 1529. Στη συνέχεια οι Τούρκοι ανέλαβαν κάποιες ακόμα επιθετικές πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες όμως κατέληξαν σε αποτυχία. Οι βροχές που δεν έλεγαν να σταματήσουν και οι πρώιμες ισχυρές χιονοπτώσεις που ακολούθησαν επιδείνωσαν την κατάσταση και τελικά η υποχώρησή τους κατέληξε σε καταστροφή. 

Το 1683, οι Τούρκοι πολιόρκησαν για δεύτερη φορά τη Βιέννη, αλλά και πάλι απέτυχαν. Σημειώνεται ότι σε αυτή την περίπτωση ο καιρός είχε παίξει υποδεέστερο ρόλο.


18 σχόλια:

  1. Δάσκαλε στα τωρινά τώρα μετά τον καστροφικο παγετό,τώρα βλέπω στον ορίζοντα ανομβρία τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μηνός.χρηστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κύριε Ζιακόπουλε ,η στρατιωτική ιστορία είναι μια πολύ "περίεργη" αφήγηση καθώς πολλές φορές αυτός που την γραφει ψάχνει για άλλοθι για δικά του λάθη .Ετσι το να περάσεις βαρύ πυροβολικό από τα ορεινά και δύσβατα βαλκάνια δεν ήταν και πολύ εύκολο έως αδύνατο θα έλεγα.Μην ξεχνάτε ότι οι ιστορικοί της εποχής είχαν τους γενίτσαρους πάνω από το κεφάλι τους.Τι να γ΄ραψουν οι άνθρωποι οτι ο Σουλειμάν πήγε να περάσει τα μεγάλα κανόνια από οροσειρές των βαλκανίων και με τις καταιγίδες αστάθειας .Οχι βέβαια...γραψαν ότι ήταν ενα βροχερό καλοκαίρι και οτι ο Αλλάχ δεν τους έκανε την χάρη.'θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H αποτυχία των Οθωμανών και στις δύο πολιορκίες είναι κοσμοιστορικών διαστάσεων.Εάν έπεφτε η Βιέννη,αλλη θα ήταν η μετέπειτα πορεία και άλλη η Ευρώπη σήμερα.Αλλο το πολιτισμικό κεκτημένο........!Εύγε δάσκαλε και θερμές ευχαριστίες.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Πέτρο καθοριστική για την μετέπειτα ευρωπαϊκή ιστορία ήταν και η Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571μχ,νομιζω ο Σουλεϊμαν ήταν ακόμα σουλτάνος και αρχιναυαρχος ο Μπαρμπαροσα!

      Διαγραφή
    2. -----Πολύ σημαντικη Γιάννη.Δεν ήταν ο Σουλειμάν,είχε πεθάνει 5 χρόνια πριν.Ήταν ο γιός του ο Σελήμ.Ο Μπαρμπαρόσα είχε πεθάνει αρκετά νωρίτερα.
      ----Πάντως και εδώ ο καιρός έβαλε...το χεράκι του,έστω και μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα.Καταβύθισε τα απομεινάρια του Τουρκικού στόλου.
      ----Η ναυμαχία αυτή διδάσκει πολλά και δείχνει το δρόμο και για τα τρέχοντα.Οι Αυστριακοί φωνάζουν,πριν είναι αργά.......---------------Π.Α.

      Διαγραφή
  4. Στο ποδόσφαιρο όταν γίνεται ένας αγώνας μπορεί να γίνει η έκπληξη λόγω κακής απόδοσης ή ασχημων καιρικών συνθηκών, ή ή, ή όταν υπάρχει επαναληπτικος αγώνας δεν υπάρχει τίποτα...Ο πιο δυνατός θα κερδίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνω στην βιασύνη μου έβαλα αρκετα" ή" καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  5. Αγαπητέ "Θωμά" δεν γνωρίζω εάν οι γενίτσαροι εμπλέκονταν στην ιστοριογραφία.Γνωρίζω ομως οτι η διαδρομή από Βουλγαρία-Σερβία-Ουγγαρία-Βιέννη δεν διακόπτεται από καμία δύσβατη οροσειρά.Τα γεγονότα εξελιχτηκαν όπως τα περιγράφει ο δασκαλος.Οι Αυστριακοί την πρωτη φορά είχαν μεγάλο σύμμαχό τους τον καιρό και τη δεύτερη τους Πολωνούς.Ευρισκόμενοι σε δυσμενέστατη θέση, ετόλμησαν.Και "τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος"!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Η δεύτερη πολιορκία της Βιέννης σηματοδοτεί το σημείο καμπής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η αδυναμία κατάληψης νέων εδαφών και της διανομής τους στους σπαχήδες που ήταν ο κινητήριος μηχανισμός του φεουδαρχικού οθωμανικού συστήματος εξουσίας καθώς και της αποδοχής της απώλειας εδαφών που ακολούθησε (συνθήκη του Κάρλοβιτς- 1699) είναι η βασική αιτία που οδήγησε στο μετασχηματισμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της ανάδυσης νέων κοινωνικών δυνάμεων στις οποίες σημαντικό ρόλο είχαν οι ελληνόφωνοι χριστιανοί. Η ανάγκη της αυτοκρατορίας να στηρίζεται στα ανερχόμενα κοινωνικά στρώματα που αφενός όφειλαν την ευμάρειά τους στα προνόμια που παραχωρούσε ο σουλτάνος για να έχει γεμάτα τα ταμεία του και αφετέρου είχαν συμφέρον από την εξάλειψη του φεουδαρχικού χαρακτήρα του χαλιφάτου, οδήγησαν εντέλει στη διάλυσή της παρ΄ όλες τις προσπάθειες μεταρρυθμιστών σουλτάνων (Σελήμ Γ΄, Μαχμούτ Β΄) να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα. Το συμπέρασμα που βγαίνει από τη μελέτη της Ιστορίας αλλά κι από τη θεωρία του Χάους είναι πως αρκεί το ‘’πέταγμα μιας πεταλούδας’’ ή μια καιρική συγκυρία για να καταστραφεί μια αυτοκρατορία, αρκεί να έχει συσσωρευτεί αρκετή δυναμική ενέργεια για να την ανατινάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγαπητέ Π.Α. ..μια προσεκτική ματιά στον χάρτη των βαλκανίων δείχνει ότι οι πεδιάδες για τέτοιες επιχειρήσεις δλδ μεταφορά βαρύ για την εποχή πυροβολικού ξεκινά από βελιγράδι και πάνω,πάντως οι τουρκοι γενικώς πειραματίζοταν και ηταν αρκετά τολμηροί...θυμίζω το μεγάλο κόλπο που κάναν με τα κανόνια στην άλωση της κων/πολης...μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι στις εκστρατείες τους είχαν πίσω και την παράδοση των μογγόλων οι οποίοι διέσχιζαν ολόκληρες ηπείρους αγγόγιστα...φυσικά δεν γνωρίζω για τον καιρό που επικράτησε στην εκστρατεία.Η παρατήρηση μου περισσότερο αφορά...τις συνθήκες με τις οποίες καλούταν οι χρονογράφοι της εποχής να γράψουν τα γεγονότα.Αν ρωτήσεις εναν αυστριακό ας πούμε δεν θα..έλεγε τα ίδια για την ήττα των Τούρκων.Αυτό βέβαια δεν είναι καμμία μομφή για τον κύριο Ζιακόπουλο...που τολμά και συνδέει καιρό και ιστορία...!..κύριε ζιακοπουλε οποτε μπορείτε εξετάστε με την δικιά σας επιστημινική ματιά και τον "άνεμο του θεού " των Ιαπώνων...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι η έκβαση πολλών πολεμικών αναμετρήσεων κρίθηκε από τα καιρικά φαινόμενα. Ολόκληρες στρατιές εξολοθρεύτηκαν από το Στρατηγό «Χειμώνα» και ανίκητοι στόλοι βυθίστηκαν από το Ναύαρχο «Θύελλα» (ο Ντίκενς έλεγε ότι «ο άνεμος ρίχνει τις μεγαλύτερες κανονιές»). Επίσης, καταιγίδες διέλυσαν λεγεώνες, λάσπες που δημιουργήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές ή από το απότομο λιώσιμο του χιονιού ακινητοποίησαν μεταφορικά μέσα και ατσάλινα άρματα μάχης και απρόβλεπτες ομίχλες άλλαξαν δραματικά την έκβαση πολλών επιχειρήσεων.
    Τα παλαιότερα χρόνια, που οι άνθρωποι πίστευαν ότι τον έλεγχο του καιρού τον είχαν οι θεοί, ήταν επόμενο να θεωρούνται θεόσταλτα τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στη διάρκεια της μάχης και την επηρέαζαν. Τα σχέδια του θεού ή των θεών αποκαλύπτονταν στο τέλος των αναμετρήσεων. Οι νικητές πίστευαν ότι τις καταιγίδες, τους ισχυρούς ανέμους ή την ομίχλη, που είχαν επηρεάσει υπέρ τους την έκβαση της μάχης, είχαν στείλει οι θεοί με σκοπό να τους βοηθήσουν, ενώ οι ηττημένοι θεωρούσαν ότι με τα σταλμένα από τους θεούς δυσμενή γι αυτούς καιρικά φαινόμενα η ήττα τους ήταν προδιαγεγραμμένη και αναπόφευκτη. Η δικαιολόγηση της αποτυχίας των ηττημένων με τον τρόπο που προαναφέρθηκε βόλευε τους ηγέτες τους, διότι κάλυπτε την ανικανότητά τους και τους διατηρούσε στην εξουσία.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπότε,"Άπας ο λαός ορθοστάδην τον Υμνον έψαλεν"........--------Καλημέρα δάσκαλε .Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι, Πέτρο. Στην έκβαση πολλών πολεμικών αναμετρήσεων η πίστη όσων έλαβαν μέρος σε αυτές έπαιξε σημαντικότατο ρόλο. Με άλλα λόγια, την ιστορία δεν την καθόρισαν αυτά που πιστεύουμε εμείς σήμερα, αλλά εκείνα που πίστευαν οι πρωταγωνιστές της.
      Καλημέρα στην Κορινθία.

      Διαγραφή
    3. Είναι πράγματι άξιο απορίας αν μείνουμε στην άποψη των θεόσταλτων καιρικών φαινομένων, πώς τα πρώτα χρόνια της κατοχής στην Ελλάδα είχαμε δριμύτατους χειμώνες που επιδείνωναν την διαβίωση και προκαλούσαν έτι περισσότερους θανάτους στον πληθυσμό που ήδη υπέφερε...

      Διαγραφή
  9. Πράγματι ο καιρός ως μεταβλητή και μάλιστα ως επιχειρισιακή ήταν και είναι από τις πιο κρίσιμες...μην πάμε μακριά..την νύχτα των Ιμίων οι μόνοι που πετούσαμε είμασταν εμείς γιατί είχαμε τις δυνατότητες να το κάνουμε(δεν γράφω περισσότερα μην μπω στο χώρο του διαβαθμισμένου) η νύχτα εκείνη απλά παρατηρώ ότι έιχε έντονη κακοκαιρία που καθήλωνε τα αεροπλάνα.Παλιότερα ήταν και από τις πλέον κρίσιμες μεταβλητές.Πριν δύο μέρες ο κύριος Ζιακόπουλος έγραφε για την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα όπου ο ρώσσικος καιρός ακύρωσε τον πλέον κρίσομο στοιχείο υπεροχής των γερμανών δλδ την συνεχή κίνηση .Η γραφή όμως μιας ιστορίας με μεταβλητή και μόνο τον καιρό δεν νομίζω να επιχειρηθήκε ποτέ..και ελπιζω να είναι μια πρόκληση για εσάς κύριε Ζιακόπουλε.Οσο για τους χρονικογράφους των εποχών αλίμονο σε ποια αυλη οι καημένοι έπρεπε να τα γράψουν....φυσικά πολλές φορές έφταιγε και ο Δίας και οι ορέξεις του...θυμίζω το σχετικό απόφεγμα...χωρίς βέβαια να το γραψω.."θωμάς¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ότι ο καιρός και το κλίμα έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία φαίνεται και από το γεγονός ότι όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί (Έλληνες, Φοίνικες, Αιγύπτιοι, Ασσύριοι, Σουμέριοι, Πέρσες κ.λ.π.) αναπτύχθηκαν γύρω από τη Μεσόγειο, χάρη στις ήπιες προφανώς συνθήκες, αλλά και στην εύφορη Μεσοποταμία. Το ίδιο ισχύει και για τους Ρωμαίους που κυριάρχησαν στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενοι και αυτοί τις ευνοϊκές συνθήκες της Μεσογείου.

    Αλλά και παλιότερα αν ανατρέξουμε, στην εποχή των παγετώνων, ήταν το τέλος της, που σήμανε ουσιαστικά την έναρξη του ανθρώπινου πολιτισμού με τον σχηματισμό των πρώτων κοινωνιών. Το άσχημο είναι, όμως, ότι ο άνθρωπος δεν έχει μέτρο, λόγω της ακόρεστης επιθυμίας του για όλο και μεγαλύτερο κέρδος και κάπως έτσι φτάσαμε στη σημερινή ασφυκτική κατάσταση. Χθες, διαδήλωσαν και χιλιάδες Σέρβοι στο Βελιγράδι για την αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και τη μόλυνση του νερού από βιομηχανίες και κυρίως από τον τομέα των εξορύξεων, όπως μεταδίδει το Reuters. Είχαν και πανό που έγραφαν "κόψτε τη διαφθορά και το έγκλημα, όχι τα δέντρα από τα δάση" και "οι νέοι άνθρωποι φεύγουν, διότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν".

    Τα τελευταία χρόνια η Σερβία έχει αρχίσει την πώληση των ορυκτών πόρων της σε ξένες εταιρίες, παρά την αντίθεση των κατοίκων της, που προειδοποιούν ότι η αύξηση της εκμετάλλευσης ορυκτού μεταλλεύματος μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, για να μπει η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία στην ΕΕ θα χρειαστεί να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη ρύπανση, προκειμένου να πληροί τα περιβαλλοντικά στάνταρντ, αλλά για κάτι τέτοιο απαιτούνται δισ. ευρώ επενδύσεων.

    Ποια περιβαλλοντικά στάνταρντ της ΕΕ, βέβαια, όταν σύμφωνα με πρόσφατο χάρτη που επισύναψε το meteo.gr από το Copernicus, τα μεγαλύτερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εντοπίζονται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με πιο επιβαρυμένη περιοχή την (κεντρική και δυτική) Μακεδονία.
    https://www.reuters.com/article/us-serbia-ecology-protests/thousands-protest-in-belgrade-demand-government-action-to-stop-pollution-idUSKBN2BX0C9?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή