Σκόρπιες σκέψεις

«Του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί»

Βγάζει το πουγκί του ο Απρίλης και όπως φαίνεται θα μοιράσει φλουριά κυρίως το Σάββατο στην κεντρική και τη βόρεια χώρα. Ελπίζω κάτι να πάρουν και οι κάτοικοι του Μοριά και των νησιών του Β. Αιγαίου.

Έρχονται ανοιξιάτικες ζεστούλες

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που στις περισσότερες περιοχές της χώρας επικράτησαν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ο καιρός αλλάζει ρότα. Η Μεγάλη Εβδομάδα και η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα περάσουν με αρκετή ζέστη και χωρίς σημαντικές από πλευράς έκτασης βροχές. Επισημαίνεται ότι το τριήμερο Μ. Τετάρτη - Μ. Παρασκευή στην κεντρική και κυρίως στη νότια Ελλάδα η θερμοκρασία θα φθάσει και ίσως για λίγο ξεπεράσει ακόμα και τους 30 βαθμούς!


Η θλιβερή επέτειος

Παρασκευή,  21η Απριλίου 1967, στην τελευταία τάξη του Εξαταξίου (τότε) Γυμνασίου της Κόνιτσας. Λίγο πριν από την εσπευσμένη διακοπή των μαθημάτων, κάναμε «Αγωγή του Πολίτη» με θέμα το Σύνταγμα που μόλις είχε κουρελιαστεί! Δύο μήνες μετά κατέβηκα στην Αθήνα για φροντιστήριο, δεδομένου ότι τότε οι πανελλήνιες εξετάσεις γίνονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πόσο δραματικό ήταν εκείνο το καλοκαίρι! Οι φήμες έλεγαν ότι θα έμπαιναν στο Πανεπιστήμιο μόνο οι εθνικόφρονες με πατέντα, στο φροντιστήριο διαπίστωσα ότι αγνοούσα ολόκληρα κεφάλαια από τα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία (το Γυμνάσιο της Κόνιτσας ήταν κλασικό) και πέρα από όλα αυτά είδα και έπαθα να συνηθίσω την πρωτόγνωρη για μένα ζέστη της Αθήνας!


11 σχόλια:

  1. Όπως το νόμισμα , που έχει δυο όψεις, έτσι και η σημερινή αρθρογραφία σας Δάσκαλε.
    Απ' τη μια όψη, βροχή-μάννα εξ ουρανού για μας τους αγρότες, και όχι μόνο- και ζέστη, μπας και σβήσουμε επιτέλους τη θέρμανση..
    Απ' την άλλη όψη, η μελανή επέτειος της νεώτερης ιστορίας της χώρας, που ίσως ακόμα υπάρχει το "άρωμά" της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει το άρωμα της.Πολύς κόσμος παρατηρώ ούτε λίγο ούτε πολύ να αναφωνεί αχ Παπαδόπουλε.Ίσως και να δικαιολογείται εν μέρει διότι κατά την μεταπολίτευση και ύστερα έγινε οργιώδης κατάχρηση εξουσιών και θέσεων μαζί με την απόδοση τους σε άτομα που δεν είχαν τα κατάλληλα ανάλογα προσόντα με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε οικονομική κρίση.Σε αυτό αποδίδω την άνοδο της χρυσής αυγής καθώς και γενικότερα στην απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και αξιών.


      Στα καιρικά τώρα σήμερα ο καιρός ήταν καλός και γλυκός και φάνηκε σημαντικά η διαφορά κυρίως από την δευτέρα που έμοιαζε στην κυριολεξία σαν τέλη Νοέμβρη.Αύριο επιδεινώνεται ο καιρός μέχρι να φτιάξει την Κυριακή.Είμαι περίεργος για το πόση ποσότητα βροχής θα πέσει,που έχει να βρέξει στην Καρδίτσα από τις 23 Μαρτίου.

      Διαγραφή
  2. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μειώσουν κατά 55% τουλάχιστον τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 1990, μετά από σχετική συμφωνία, η οποία δεν απέχει και πολύ από τον στόχο του 60% που είχε θέσει το Ευρωκοινοβούλιο, όπως αναφέρει η Le Monde. Για ιστορική στιγμή για την ΕΕ, που "ενισχύει τη θέση μας στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην κλιματική κρίση" έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Jens Timmermans. H συμφωνία θα ενσωματωθεί σε έναν "νόμο για το κλίμα" και επιτεύχθηκε την παραμονή της διαδικτυακής συνόδου που θα γίνει με πρωτοβουλία του Joe Biden, ο οποίος θα παρουσιάσει με τη σειρά του τον αναθεωρημένο στόχο των ΗΠΑ για το 2030.

    Η συμφωνία των 27 κρατών μελών της ΕΕ επιτεύχθηκε μετά από 14 ώρες διαπραγματεύσεων που άρχισαν την Τρίτη 20/4 και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 21/4 στις 5 το πρωί, βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο μηνών. Το Ευρωκοινοβούλιο ήθελε μία ακόμα πιο φιλόδοξη συμφωνία, αλλά και πάλι μέσα σε εννέα χρόνια (2021-2030) πρόκειται να γίνουν 2,5 φορές περισσότερα από ό,τι την περασμένη δεκαετία. Πλέον, ο στόχος της ουδετερότητας από τον άνθρακα ως το 2050 θα καταστεί νομικά δεσμευτικός, αλλά για το σύνολο της ΕΕ και όχι για κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Και ήδη η Πολωνία που εξαρτάται πολύ από τον άνθρακα είναι αντίθετη. Επίσης, από τη στιγμή που ο στόχος της συμφωνίας είναι η καθαρή μείωση των εκπομπών ρύπων, αυτή μπορεί να φτάσει και το 57% μέσω της αναδάσωσης, καθώς τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν συμμερίζονται, ωστόσο, αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας ότι η καθαρή μείωση θα είναι 52,8%, ακριβώς επειδή αν υπολογίζεται και το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφούν τα δάση, θα είναι μικρότερη η μείωση από τους ρυπογόνους τομείς.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2021/04/21/climat-l-ue-adopte-l-objectif-de-reduire-ses-emissions-carbone-d-au-moins-55-d-ici-a-2030_6077506_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευκαιρία να γίνει η ρελάνσς στο μάζεμα των χιλιοστών στην Καρδίτσα.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα.
    Με τη άνοδο της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα που δείχνει ότι θα έχουμε,ο τόπος εδώ στην περιοχή μου θα γίνει ξανθός.Οπως είναι καταξερος δε θέλει και πολύ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόλις επέστρεψα από το κλεινόν Άστυ και διάβασα την ανάρτηση.Μιά κάποια ελπίδα αχνοφέγγει .Ας ελπίσουμε ότι τα φλωρία του απερχομένου Απριλίου θα εμπεριέχουν έναν ευπρεπή αριθμό υετικών καρατίων.Επειγόμεθα.....-----Π.Α.

    ---Υ.γ. Ευθύνη της Δημοκρατίας και των δημοκρατών να μην δίνουν ευκαιρίες στους εχθρούς της να βυσσοδομούν εναντίον της.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βλέπω από Μ.Τεταρτη και μετά ξαφνικά ζέστη, ενώ ως και σήμερα βροχή,χειμωνιάτικο μπουφάν, καλοριφέρ... 20αρι δεν είδαμε ακομη και ψύχρες ξανά σε 5-6 μήνες..(Β.Α.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί όπως τα λέτε δάσκαλε περιμένοντας την πολυπόθητη βροχή γιατί εδώ στα πεδινά της Μαγνησίας έχει να βρέξει πάνω από μήνα, οι καλλιέργειες θέλουν βροχή πιστεύω ότι ήρθε η ώρα το Σάββατο να δεχτούμε και εμείς εδώ καλές βροχές .Τώρα οσο για τον Απρίλιο που μερική προεξοφλούσαν ότι μπήκε η άνοιξη τουλάχιστον εδώ κύλησε με ψυχρά που δεν θυμηζε άνοιξη και με παγωνιες όπως τα είχα πει τώρα όμως η άνοιξη έως και υψηλές θερμοκρασίες δεν κρατιούνται έρχονται από εβδομάδα Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το 2020 ήταν η πιο θερμή χρονιά για την Ευρώπη, με 0,4 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο των επόμενων πέντε ετών, που ακολουθούν στη σχετική κατάταξη, όπως μεταδίδει το Reuters. Θερμότερες ήταν όλες οι εποχές, με τη θετική απόκλιση τον χειμώνα του 2020 να είναι 3,4 βαθμοί σε σχέση με την περίοδο 1981-2010. Πιο ζεστό ήταν και το φθινόπωρο του 2020 στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν οι καύσωνες των προηγούμενων ετών, με εξαίρεση κάποια ήπια επεισόδια στη Σκανδιναβία και τη Γαλλία.

    Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στην Ευρώπη τροφοδοτήθηκε κυρίως από την Αρκτική Σιβηρία, όπου η θετική απόκλιση ήταν 4,3 βαθμοί. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 ήταν μεταξύ των τριών ζεστότερων ετών και μετά την ΕΕ και οι ΗΠΑ ανακοινώνουν μειώσεις στις εκπομπές ρύπων για να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.
    https://www.reuters.com/article/us-climate-change-eu/2020-was-europes-hottest-year-on-record-eu-scientists-idUSKBN2C90RZ
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελευταία ευκαιρία για βροχή και στα Μέγαρα! Από όταν έλιωσε το χιόνι νερό δεν ξαναπεσε για περισσότερους από δύο μήνες! Μόνο κάποιες σκόρπιες λασπψιχαλες! Μακάρι λοιπόν!
    Χρήστος Παπαηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στον τόπο μας από τον Γενάρη άρχισαν να ελαττώνουν σταδιακά οι βροχές, στα μισά Φεβρουαρίου (14) είδαμε την τελευταία αξιόλογη βροχή με 20mm, ενώ συνολικά ο μήνας είχε άλλες 2 μέρες με < 0.5mm και 1 μέρα με 1.2mm, όλες πριν τις 14. Ο Μάρτιος είχε σύνολο 9mm σε σύνολο 8 ημερών - με 1 ήμερα να έχει 5mm. Τέλος ο Απρίλης έχει μέχρι τώρα 3.4mm σε 4 ημέρες, με τα 2.8 να είναι σημερινά. Ξεραΐλα...

    Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχουμε ουσιαστικά μόνο 2 μήνες με αξιόλογες ποσότητες υετού κατανεμημένες σε αρκετές ημέρες, από τους μήνες που περιμένουμε να βρέξει.
    Φέτος ήταν ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος. Πέρσι ό Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος.
    Πέρσι τουλάχιστον είχαμε ανέλπιστα βροχερή άνοιξη. Φέτος η άνοιξη δεν έχει δώσει τίποτα μέχρι στιγμής.

    Τέλος είχαμε και τον Οκτώβρη του 20 που έπεσαν σε μια ήμερα 64mm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή