Τα ορόσημα στην εξέλιξη του καιρού το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη

Α) Παρασκευή-Σάββατο (3-4/12) και Δευτέρα-Τρίτη (6-7/12): Κακοκαιρίες με ισχυρούς νοτιάδες και βροχές κατά τόπους έντονες. Αξιόλογα νερά και στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας. Πρόσκαιρη επικράτηση ΒΔ ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας στην τελευταία φάση των κακοκαιριών.

Β) Η Αννούλα θα είναι του νοτιά και όχι του χιονιά!

Γ) Ως τα μέσα του μήνα πιθανή νέα κακοκαιρία με νοτιάδες και έντονες βροχές. 

20 σχόλια:

  1. Τι ανάρτηση-πρόβλεψη είναι αυτή!.Il gusto perfetto!.Ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας έχει ακόμα ανάγκη απο πολλα υετικά "καρβέλια".Ευχαριστούμεν σε δάσκαλε,τον έχοντα"τον έπαινο του δήμου και των σοφιστών,τα δύσκολα και τ ανεκτίμητα εύγε".-----Π.Α.

    Υ.γ.Παρακαλείται ο Φώτης να σταματήσει τον Επαχτίτη.Μας τρέλανε!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sorry, για την προηγούμενη απάντηση μου σε σχόλιο σου. Δεν είχα σκοπό να σε κακοκαρδίσω. Άλλωστε, ό,τι κι αν λέει ο καθένας μας, θα κάνει τα δικά του ο καιρός. Τουλάχιστον σήμερα φάνηκε για πρώτη φορά μετά από 3-4 μέρες, έστω και αμυδρά ο βυθός. Έπαιξε ρόλο ότι γύρισε ο άνεμος σε βορειοδυτικός. Τα κύματα δεν ήταν τόσο μεγάλα, αλλά είχε μία σχετική ψύχρα, ακριβώς όπως και πέρσι την 1η Δεκέμβρη. Καλό μήνα και πάλι, είναι και παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, που και στα χρόνια του κορωνοϊού παραμένει μία μάστιγα, ειδικά για τις φτωχές χώρες της Αφρικής, όπου δεν έχουν λεφτά για θεραπείες και φάρμακα.

      Ακόμα μεγαλύτερη μάστιγα είναι ο καρκίνος, που "πήρε" χθες έναν άνθρωπο, τον οποίο εκτίμησα πολύ κατά την περίοδο που ήμουν στην εφημερίδα και έγραφα για μπάσκετ. Ο λόγος για τον Δημήτρη Καρβέλα, που ήταν πάντα ζεστός, φιλικός και χαμογελαστός. Ήταν αληθινός και ανθρώπινος. Ήταν και ο λόγος που συμπάθησα τόσο πολύ την ομάδα μπάσκετ του Αιγάλεω. Ο Δημήτρης ήταν η ψυχή αυτής της ομάδας. Της μετέδιδε τον ενθουσιασμό που είχε και ο ίδιος για το μπάσκετ και τη ζωή.

      Είχε και χιούμορ και δεν θα ξεχάσω, που μετά από ένα παιχνίδι με τον Δούκα στο οποίο το Αιγάλεω έχανε με 10 πόντους διαφορά δύο λεπτά πριν τη λήξη, αλλά κατάφερε με διαδοχικά τρίποντα, πολλή τύχη και αρκετά λάθη των αντιπάλων να νικήσει, αντί να μιλήσει για μεγάλη ανατροπή, όπως ίσως να έκανε ένας άλλος προπονητής, μου είχε πει ότι "αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά". Τον θυμάμαι και στην άκρη του πάγκου να μου κλείνει το μάτι και να μου χαμογελά, ενώ το γηπεδάκι του Αιγάλεω, πλημμύριζε από κόσμο, χρώματα και χαρούμενες φωνές σε εκείνες τις ωραίες και αξέχαστες εποχές. Συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Καλό μήνα,καλές γιορτές και καλό χειμώνα να έχουμε παιδιά!
      Η πιό όμορφη εποχή τού χρόνου έφτασε!
      Αγαπητέ μού Πέτρο ευχαριστώ πολύ γιά τα καλά σού λόγια!
      Είσαι μέσα στην καρδιά τού μπλογκ και παρατηρείς όλα τα σχόλια με πολύ καλό μνημονικό.
      Μέσα βέβαια κ ο Χριστόδουλος πού βλέπει όλα αυτά από τη δική τού ιδιαίτερη σκοπιά.
      Ο δάσκαλος τέλος,δε νομίζω να έχει καμιά ανάγκη για επαίνους καθώς είναι μοναδικός και εξαίρετος στο είδος τού!
      Εμείς απλά προσπαθούμε να τού μοιάσουμε έστω κ λίγο.

      Πρώτη ημέρα για φέτος(νωρίς νωρίς θα έλεγα)πού στην Αιτωλοακαρνανία σημειώθηκε παγετός έστω και ασθενής!
      1βαθμό είχε η περιοχή μού ενώ και το μεσημέρι στη σκιά,τσιμπούσε αρκετά(13β).
      Το παναιτωλικό....κάτασπρο!

      Διαγραφή
    3. Μάλλον αν κατάλαβα καλά,φυσά απο τον Επαχτίτη(δλδ αλλιώς απο την αγαπημένη μού ναυπακτία)προς Κορινθία με τη μορφή μαΐστρου όπου με την ιδιαιτερότητα τού καναλισμού σας παίρνει και σας σηκώνει!
      Έχετε δρόμο ακόμη με τούς ανέμους.
      Το ταμείο σας πήγε πολύ καλά τελικά και μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα.
      Εμεις εδώ σταματήσαμε στα 190mm στην ππεριοχή μού κ στα 210mm Στη Μακρυνεία.
      Πάμε τώρα ελπίζω για ρεκόρ Δεκεμβρίου!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Δάσκαλε σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση κ από ότι φενεται θα πέσει αρκετό νερό στο σύνολο της χώρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την τιμητική τους θα την έχει ως τα μέσα του μήνα επί το πλείστον η Δυτική Ελλάδα υετικα .Εμείς εδώ στα Ανατολικά Ηπειρωτικά προσηνεμα αν εξαιρέσουμε τις δύο μέρες χθες και σήμερα που αισθάνθηκαμε κάπως το κρύο θα έλεγα ότι έχουμε ακόμη μαλακό καιρό χωρίς ακρότητες και δεν θυμίζει καν φθινόπωρο όχι χειμώνα θα έλεγα αν εξαιρέσουμε την πρώινη ψυχρά ως μόνη παραφωνία.Ας ελπίσουμε στο δεύτερο 15 του Δεκεμβρίου, ως τότε ας απολαμβάνουμε λιακάδες και καμία βροχουλα που και που, που υπερπηδά την οροσειρά την Πίνδου τίποτα το ιδιαίτερο θα έλεγα εγώ για τουλάχιστον εδώ στην Όθρυ εκτός από κάποιες βροχουλες που είχαμε τις τελευταίες ημέρες μικρής διάρκειας και μας ασπρίσε έστω για λιγάκι τις κορυφές του βουνού.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα στην ομάδα Στην επαρχία Τυρνάβου είχαμε αξιόλογες βροχές το τελευταίο διάστημα κ θα έχει κ συνέχεια από ότι είπε ο Δάσκαλος.Τωρα το κρύο αναμένουμε για τις καλλιέργειες μην αρχίσει όπως Περίδη με καταστροφικά αποτελέσματα την ανοιξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε να είστε πάντα καλά!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δώστε νερά στον λαό,Δάσκαλε. Να γεμίσουν λίμνες και να το ευχαριστηθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Να πάρουν πάνω τους τα Δάση. Για άλλη μια φορά.... Καλό μήνα σε όλους.Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους σας και καλό μήνα. Εύχομαι υγεία και καλές εορτές!
    Δάσκαλε, εύγε για τα υπέροχα άρθρα σας!
    Μια σύντομη τονοτική εκδρομή στα Τρίκαλα Κορινθίας το ΠΣΚ, μου έδωσε πολλές ανάσες και απόλαυση στην ύπαιθρο, στον καιρό και σε εξαιρετικά τοπία. Τρίκαλα, Χιονοδρομικό, λίμνη Δάσιου. Στη συνέχεια Καρυά, Γκούρα, Φενεός, λίμνη Δόξας, λίμνη Στυμφαλίας. Αρκετό νερό Σάββατο πρωί στο οροπέδιο του χιονοδρομικού και σπασμένος καιρός με βροχή κατά διαστήματα στα Τρίκαλα. Πολύ νερό από μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Την Κυριακή, άνοδος θερμοκρασίας, ψεκάδες και ασθενής βροχή στην αρχή. Τοπία, απλά υπέροχα, φύση μαγευτική. Εκτός αστικών κέντρων καταλαβαίνεις ότι αλλάζουν οι εποχές.
    Καλά νερά σε όλη τη χώρα.
    Εύχομαι καλά και ποιοτικά νερά σε όλη τη χώρα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ χαιρόμαστε Γιώργο που σου άρεσε η ορεινή φυσιογνωμία του νομού μας.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα από Καρυώτισσα. Δεύτερη μέρα με αρνητική θερμοκρασία (-1) και με υγρασία στο 90%. Στο δρόμο για την δουλειά (Έδεσσα) τα χωράφια από την πάχνη μοιάζουν χιονισμένα😋. Παρεμπιπτόντως την Δευτέρα γύρω στις 11 το πρωί είδαμε το τιμημένο για κανά μισάωρο στην Έδεσσα!!! Ψιλό παγωμένο και πυκνό 😃😃😃. Απ'ότι φαίνεται την Τρίτη 7/12 στο γύρισμα σε βόρειο ρεύμα,ίσως έχουμε και κάποιες εκπλήξεις! Ειδομεν... Σας χαιρετώ Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κοντά στον μέσο όρο του Νοεμβρίου κυμάνθηκαν οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα ήταν λίγο χαμηλότερες στη Θεσσαλία (-0,5 η απόκλιση) και στη Μακεδονία (-0,3) και λίγο υψηλότερες στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (+0,8) και την Κρήτη (+0,6), σύμφωνα με το meteo.gr. Ακριβώς τους μέσους όρους τους έπιασαν η ανατολική Στερεά, τα νησιά του Αιγαίου και η Πελοπόννησος, η οποία για την ακρίβεια ήταν ανεπαίσθητα θερμότερη (+0,2). Συνοψίζοντας, η ανατολική Ελλάδα είχε πιο ψυχρές συνθήκες από τη δυτική.

    Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο Οκτώβριος ήταν πολύ ψυχρότερος από τα κανονικά επίπεδα, αλλά η "διόρθωση" δεν ήρθε, με εξαίρεση ένα μικρής διάρκειας θερμό διάστημα στις αρχές Νοεμβρίου. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι η υπερθέρμανση δεν σημαίνει ότι θα κάνει και περισσότερη ζέστη παντού. Η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως και με πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί το Αστεροσκοπείο ως έτη αναφοράς εμπεριέχουν ήδη κλιματική αλλαγή. Άρα είναι λάθος όλο το concept !!
      Εφόσον τα έτη αναφοράς ήταν π.χ 1900-1930 θα ει μιαν αξία . Τώρα όμως όλα είναι μια παραπλανητική εικόνα ...

      Διαγραφή
    2. Αναφέρονται μόνο στις μέσες μέγιστες Τ στο meteo.gr
      Ο μήνας ήταν θερμότερος κατά 1 με 1.5 βαθμό κελσίου στη χώρα. Ο Οκτώβριος ήταν ψυχροτερος κατά 1.5-2.0β.κ με βάση την περιοδο 1955-2020.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε Βασίλη.
      Άρα στην πραγματικότητα ο Οκτώβριος ήταν πολύ ψυχρός και ο Νοέμβρης συνολικά θερμότερος,καθώς μεγάλο ρόλο μάλλον έπαιξε το πολύ θερμό 1ο 10ήμερο.

      Διαγραφή
  11. Τρίτος συνεχόμενος μήνας πού οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται σε φυσιολογικά ή χαμηλότερα επίπεδα στη χώρα μας.
    Καλά πάμε και έχει και συνέχεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι αδιανόητο η βάση να είναι 1955-2020 !!! Ελπίζω να καταλαβαίνουμε το γιατί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή