Με βοριάδες και ψύχρα οι τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου




8 σχόλια:

  1. Οι αλκυονιδες αργουν ακομα, δηλαδη μετα το πρωτο μισο του φλεβαρη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζορισμένες αλκυονίδες φαίνονται στις αρχές Φλεβάρη. Μετά, αν μας ευνοήσει η γενική κυκλοφορία, πάμε για ζόρικο-Αζορικό και κάποια η κάποιες καλές "φωτοβολίδες". Θα είναι το καλύτερο φινάλε για τον φετινό κανονικό χειμώνα. Και μετά, από Μάρτη, να έχουμε τα νερά που μας έλειψαν.

      Διαγραφή
    2. Κατα την πρωσοπικη μου γνωμη με βαση την κλιματολογια της Ελλαδας ο φετινος χειμωνας δεν ειναι φυσιολογικος, τον θεωρω το αλλο ακρο του περσινου..

      Διαγραφή
    3. Κάτσε πρώτα να δούμε πως θα τελειώσει. Αν συνεχίσει έτσι και τον Φλεβάρη, σίγουρα δεν είναι στα κλιματολογικά στάνταρτς. Αλλά, δεν ξέρω αν συμφωνείς, νομίζω οτι μετά από το περσινό ακρο (προηγήθηκαν κι άλλα) το χρειαζόμασταν φέτος το άλλο άκρο. Και εμείς οι φίλοι του χειμώνα, αλλά νομίζω πρωτίστως η ίδια η φύση.

      Διαγραφή
  2. Γιωργο συμφωνω για το χειμωνα που ειπες οτι ειναι κανονικος.Πες μου μονο αζορικη ειναι η κυκλοφορια που αρχεται απο βορα προς νοτο οπως γινεται τοσες μερες η οχι?Και ποσο επηρεαζεται η δυτ.Θεσσαλια απ αυτο?Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αζορικός αντικυκλώνας είναι ένα από τα βασικά ημι-μόνιμα κέντρα υψηλών πιέσεων στα πλαίσια της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, με συμβατικό κέντρο στις νήσους Αζόρες. Όταν η κυκλοφορία των ατλαντικών χαμηλών (εκ δυσμών προς ανατολάς) υποχωρεί, ο Αζορικός συχνά επεκτείνεται βορειοανατολικά προς την Ευρώπη "σκάβοντας" τις ψυχρές αέριες μάζες και ωθώντας τις να κατέβουν νότια, δημιουργώντας δηλαδή έναν βαθύ κυματισμό (long wave), δηλαδή έντονη μεσημβρινή (από βορρά προς νότον και αντίστροφα) κυκλοφορία. Οι περισσότεροι μεγάλοι χιονιάδες στον ελλαδικό χώρο (χοντρικά από Θεσσαλία και νοτιότερα, με έμφαση στα ανατολικά προσήνεμα) έχουν συμβεί με βάση αυτό το μηχανισμό. Αυτά πολύ πρόχειρα και χοντρικά. Ελπίζω να σε φώτισα λιγάκι και να μην απογοήτευσα το δάσκαλο με την κάπως ...μπακαλίστικη ερμηνεία μου.

      Διαγραφή
    2. Συμπληρώνοντας το προηγούμενο σχόλιό μου - απάντηση στα ερωτήματά σου, να ένας προγνωστικός χάρτης του ευρωπαϊκού μοντέλου όπου φαίνονται καθαρά και οι τρείς καιρικοί παίκτες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν το Φλεβάρη:

      http://meteo-fr.net/modeles/ecmwf/runs/2017012812/ECE1-240.GIF

      Αριστερά ο Αζορικός αντικυκλώνας, πάνω δεξιά ο Σιβηρικός, σχετικά μετατοπισμένος προς την "ευρωπαϊκή Ρωσία" και την ανατολ. Ευρώπη και περίπου στο κέντρο και διαγώνια φαίνεται ισχυρή ροή ατλαντικών χαμηλών που έχει υπερκεράσει το "εμπόδιο" της Ευρώπης και έχει δημιουργήσει και ένα (βροχο)χαμηλό στην περιοχή μας.

      Διαγραφή
    3. συνήθως: η Δ. Θεσσαλία δεν έχει σημαντικές ποσότητες υετού με καιρό "ανατολικών προσήνεμων", αλλά με δυναμικό αίτιο από τα Δ (Μεσόγειος και ΝΔ ουσιαστικά). γι αυτό και τα 40 cm στις 11.01 και τα ψιλά εώς καθόλου προχθές. το ίδιο ισχύει ακόμα και για μερικές ανατολικές περιοχές, όπως Θεσσαλονίκη και Λάρισα. το άλλο γκρουπάκι είναι φυσικά η Χαλκιδική, Μαγνησία, Εύβοια, Αττικοβοιωτία, Αιγαίο, Κρήτη.

      Διαγραφή