Στο προσκήνιο ο παγετός

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα είναι ευνοϊκή για την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων στη χώρα μας εντάσεως το πολύ 7 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις αναμένονται στα ανατολικά και τα βόρεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σαββατοκύριακο (21-22/1) δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές και οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ και στα ανατολικά ΒΑ με μέγιστη ένταση 7 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων). Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι μέγιστες τιμές της θα κυμανθούν κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, αλλά οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός. Η Δευτέρα (23/1) θα αρχίσει με τις ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά από το απόγευμα στη Δ. Ελλάδα αναμένονται βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά). Τις βραδινές-νυχτερινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο ΝΑ 6 με 7 και στο Αιγαίο Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-1-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις το πρωί στη Δ. Μακεδονία και κυρίως τη Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 8 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 14 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά). Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στο Β. Αιγαίο και τη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 12 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 8 βαθμούς.


14 σχόλια:

  1. Δάσκαλε καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω από την εμπειρία σας που έχετε τόσα χρόνια, θεωρείτε ότι ο χειμώνας που διανύουμε έχει ‘’άρωμα’’ από τους παλιούς χειμώνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρωμα έχει, φίλε μου. Μόνο που η ανέχεια των ανθρώπων και οι δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα με το κρύο πείραξαν λίγο την όσφρησή μας...

      Διαγραφή
  2. Οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι σήμερα το πρωί στις 08:30 έπεσαν πέντε νιφάδες και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα η ΕΜΥ τελικά έπεσε μέσα!

      Διαγραφή
    2. Αχ ρε Χρήστο,έγινες δασκαλοκτόνος! Το λες επειδή δεν προέβλεπα χιόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης!

      Διαγραφή
    3. Ε, δεν είπαμε ότι βάλαμε και αλυσίδες κ. καθηγητά, κυριολεκτικά για πέντε νιφάδες μιλήσαμε! Παρεμπιπτόντως, ίσως δούμε περισσότερες την άλλη εβδομάδα, γιατί φέτος πράγματι ο χειμώνας είναι παλιακός, όπως ρωτάει ο ανώνυμος φίλος.

      Διαγραφή
    4. Εγώ το κατάλαβα αλλιώς: Έπεσαν και πέντε νιφάδες, ε και τι έγινε;

      Διαγραφή
    5. Η μαγεία που διασπέρνουν αυτές είναι, Γιώργο. Είτε λίγες είναι, είτε πολλές, εκπέμπουν την ίδια μαγεία.

      Διαγραφή
  3. Χρήστο, ο χειμώνας φέτος πράγματι θυμίζει αρκετά κάτι "απ τα παλιά", αλλά εμείς εδώ κάτω ευελπιστούμε για έναν ...new age προσήνεμο Φλεβάρη με μία τουλάχιστον "φωτοβολίδα" τύπου 2004 η 2008. Βλέπεις, η "Αριάδνη" μας άνοιξε την όρεξη αλλά βεβαίως ούτε κατά διάνοια μας χόρτασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτός ο χειμώνας θυμίζει έντονα δεκαετία 1980. Ψάψιμο Δυτικής Μακεδονίας, ημιορεινών Θεσσαλίας, Ηπείρου και Βορείου Ελλάδος. Όσο για εμάς τους Αττικάριους; Η Αριάδνη μας έδωσε κάποια ψίχουλα για να μας κλείσει το στόμα. Τι θέλουμε; Προφανώς ένα 2002 θα ήταν τέλειο, αλλά και μια φωτοβολίδα όπως λέει κι ο Γιώργος μια χαρά είναι. Οι περισσότεροι Αττικοί χιονιάδες φωτοβολίδες είναι (κάτω από 24 ώρες). Αλλά άμα έχουν δυναμική, την έχουν την Αριάδνη για πρωινό (2004-2008, ακόμα και Δεκ 2010 άφησε καλύτερο χιόνι). Αν και προσωπικά, από τους αγαπημένους μου χιονιάδες, μετά το 2002 ήταν ο λιγότερο διαφημισμένος χιονιάς του 2006 (40 πόντοι στα βόρεια προάστια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα νότια προάστεια και για την Καλλιθέα που μένω, η Αριάδνη ήταν οτι καλύτερο μετά το 2008. Στην ταράτσα μου είχα 5 πόντους στρωμένο χιόνι. Γενικά ήταν ένα συναρπαστικό καιρικό σύστημα, με σφοδρότητα, με συνεχείς αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία, ένα χαοτικό σύστημα σε δύο φάσεις, που τρέλλανε προγνώστες και μοντέλα. Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και για την Αττική είχε ενδιαφέρον αυτός ο χιονιάς. Το 2006 ήταν μια ωραία φάση με τρείς μέρες σχεδόν συνεχόμενης χιονόπτωσης για μεγάλα τμήματα της Αττικής και, όπως γράφεις, πλούσια χιονόστρωση στα βόρεια προάστεια. Προσωπικά θα προτιμούσα ένα νέο 2006, χωρίς στρωμένο χιόνι στην πόρτα μου, αλλά με διάρκεια και πολύ χιόνι λίγα χιλιόμετρα απ το κέντρο της πόλης, αλλά θεωρώ πιθανότερη για το Φλεβάρη μιά φωτοβολίδα.

      Διαγραφή
  5. Τελικα οι αλκυονιδες μαλλον πηγαν περιπατο αυτο το μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το χιόνι στη πορτα μου δεν το αλλάζω με τίποτα Γιώργο.Πρόσφατα εκανα διακοπές σε χειμερινό θέρετρο με πολυ χιόνι ομως το μυαλο μου το ειχα πίσω στα Γιάννενα οπου η αυλη μου ειχε τριάντα εκατοστά χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, αλλά μη ξεχνάς οτι εγώ μένω στην Καλλιθέα που είναι νότια αθηναϊκή συνοικία, και όχι στα Γιάννενα. Τώρα αν έχει 40 πόντους η Κηφισσιά και 30 το Μαρούσι και χιονίζει τρείς μέρες από Αμπελοκήπους και πάνω, όπως το το 2006, κάνω τις ωραίες μου τις βόλτες στα πέριξ (που λίγο απέχουν από την "αυλή μου") και απολαμβάνω. Η "πόρτα" η δικιά μου θα χιονίζεται μια φορά στα δέκα χρόνια (η δεκαετία του 2000 ήταν κάτι το σπάνιο), οπότε αν δε ...ξεπορτίσω χιόνι δε βλέπω.

      Διαγραφή