Περί της των θυελλών ονοματοδοσίας

Το δισέγγονο του "Βίκτωρα" 
Οι πρώτοι που άρχισαν να δίνουν ονόματα στις θύελλες ήταν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι και το έκαναν βασικά για τους τροπικούς κυκλώνες. Οι συγκεκριμένες διαταραχές είναι διακεκριμένες τροπικές διαταραχές με σταθερά χαρακτηριστικά, στην πρώτη θέση των οποίων βρίσκεται η ταχύτητα των ανέμων  γύρω από το μάτι. Η ταχύτητα είναι το κριτήριο για τη διαβάθμισή τους στις πέντε γνωστές κατηγορίες και αυτή που έμμεσα ή άμεσα προκαλεί τις καταστροφές.


Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του  Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που δεν έχει καμιά σχέση με την επίσημη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας  (DWD) που εδρεύει στο Όφενμπαχ,  εδώ και χρόνια εφαρμόζει μια διαδικασία υιοθεσίας και ονοματοδοσίας των βαρομετρικών συστημάτων (υψηλά και χαμηλά) στην οποία  συμμετέχουν Γερμανοί πολίτες.1 
  
Από το φθινόπωρο - χειμώνα του 2015-16 το Met Office σε συνεργασία με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιρλανδίας (Met Éireann) άρχισαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα ονοματοδοσίας των θυελλών εκείνων των οποίων οι άνεμοι μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.  Οι υπεύθυνοι των δύο Μετεωρολογικών Υπηρεσιών δήλωσαν ότι με την ονομασία των θυελλών, την οποία το κοινό, τα ΜΜΕ και οι αρμόδιοι Φορείς υιοθέτησαν αμέσως, ενημερώνονται καλύτερα οι πολίτες προκειμένου να προετοιμαστούν καταλλήλως για την αντιμετώπιση των επικείμενων απειλών.2,3

Πρόσφατα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών πήρε την πρωτοβουλία να ονομάσει «Αριάδνη» και «Βίκτωρα» δύο μεγάλης κλίμακας ψυχρές εισβολές που έλαβαν χώρα η πρώτη στην περιοχή μας και η δεύτερη στην κεντρική - δυτική Μεσόγειο. Με την προσωποποίηση-ονοματοδοσία των δύο καιρικών απειλών τα μηνύματα – προειδοποιήσεις πέρασαν ευκολότερα στους πολίτες, αν και στη δεύτερη περίπτωση η εικόνα δεν έγινε ξεκάθαρη. Ακόμα και σήμερα επικρατεί κάποια σύγχυση αν το χαμηλό που θα αρχίσει να επηρεάζει τη Δ. Ελλάδα από το βράδυ της Δευτέρας (23/1) είναι ή δεν είναι το δισέγγονο του «Βίκτωρα»!

Με αφορμή τα παραπάνω έχω να πω τα εξής:

(α) Σε ποια ακριβώς μετεωρολογική διαταραχή δίνουμε όνομα; Στο μεγάλο ατμοσφαιρικό κύμα που μπορεί να έλθει προς την περιοχή μας και αν αποκοπεί μπορεί να παραμείνει επί αρκετές ημέρες; Στο πρώτο επιφανειακό χαμηλό που θα δημιουργηθεί; Κάνουμε ή όχι διάκριση ως προς την ένταση του συστήματος; Μένουμε στην επικινδυνότητα του χιονιά ή της βροχής ή επεκτεινόμαστε σε όλες τις μετεωρολογικές παραμέτρους;

(β) Καλώς ή κακώς, αρμόδια για την έκδοση των προειδοποιήσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα  με σκοπό την προετοιμασία των αρμόδιων κρατικών φορέων και του κοινού είναι η ΕΜΥ. Τα στελέχη της και κυρίως αυτοί που κρατούν τις τύχες της στα χέρια τους οφείλουν να την εκσυγχρονίσουν. Όσο δεν το κάνουν, τα κενά καλύπτονται από Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και ιδιώτες με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργείται σύγχυση. Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προειδοποιήσεων της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, ο χρωματικός κώδικας METEOALARM είναι έτοιμος από χρόνια και απορώ γιατί δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ονοματοδοσία των θυελλών, θα μπορούσαν ΕΜΥ και Αστεροσκοπείο να συνεργαστούν. Δεν είναι δύσκολο να γίνει. Εδώ τα βρήκαν Εγγλέζοι και Ιρλανδοί!  

Πηγές:


37 σχόλια:

  1. Kύριε Ζιακόπουλε απαράδεκτες οι διαφημήσεις αθλητικών και λοιπών σε ένα τέτοιο ιστολόγιο!(προς θεού δεν αναφέρομαι στα βιβλία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιές διαφημίσεις; Εγώ απενεργοποίησα το Adblock και δεν είδα τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ έκανα το ίδιο το απόγευμα και είχε διαφημήσεις φίλε Γιώργο!

      Διαγραφή
  3. Δε μας ενδιαφέρει το δισέγγονο του Βίκτωρα. Θέλουμε τη δίδυμη αδερφή της Αριάδνης, την πιο ...ψωμομένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρνούμαι να μετράω το χειμώνα με ψυχρές εισβολές...
      Θέλω βροχές, θέλω αλκυονίδες, θέλω όλους τους καιρούς...
      Θέλω να δω τις αμυγδαλές ν' ανθίζουν...
      Θελω ν' αρχίσω να ψιλοτραγουδώ:
      Πότε θα 'ρθει η άνοιξη;
      Πότε θα 'ρθει η άνοιξη;
      Θα 'ρθεί το καλοκαίρι τράβα αγέρα μ' τράβα
      Θα 'ρθεί το καλοκαίρι χρυσή μου περιστέρα...

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε, όμορφο το λυρικό σας ξέσπασμα (ειλικρινά το λέω!), αλλά εδώ διαφωνούμε: Θέλω κι εγώ όλους τους καιρούς, αλλά τους θέλω καλοκαίρι, άνοιξη και φθινόπωρο. Τον χειμώνα τον θέλω αρρενωπό και ζόρικο! Ίσως γιατί στην περιοχή μου οι χειμώνες είναι συνήθως πολύ ...μη-μου-άπτου βουτυρομπεμπέδες!

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε διαφωνούμε κάθετα!

      Διαγραφή
    4. Ειμαι σιγουρος ότι οι κάτοικοι Σποράδων, Θεσσαλίας και Εύβοιας έχουν άλλη άποψη! :)

      Διαγραφή
  4. Να προσέχετε μερικοί πώς μιλάτε στον δάσκαλο της σύγχρονης μετεωρολογίας στην Ελλάδα!!Σεβασμό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το μπλόγκ, αν μη τι άλλο ΔΙΔΑΣΚΕΙ σεβασμό. Από όλους προς όλους! Το χιούμορ δεν είναι έλλειψη σεβασμού, προφανώς! Αντίθετα, η έλλειψη του χιούμορ είναι σοβαρό πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Αφήστε όλα τα λουλούδια ν'ανθίσουν...

      Διαγραφή
    3. Το κακό με αυτό το σύνθημα του Μάο κ. Ζιακόπουλε είναι οτι σχεδόν αμέσως μετά ακολούθησε η περίφημη "πολιτιστική επανάσταση", όπου όλα τα λουλούδια ξεριζώθηκαν με βίαιο εως και αιματηρό τρόπο, ως ...αντιδραστικά ζιζάνια.

      Διαγραφή
    4. Προφανώς, Γιώργο, το σύνθημα δεν ευδοκιμεί σε ανελεύθερα καθεστώτα. Τολμώ να πω ούτε στην "αλαζονική" δημοκρατία του Περικλή θα ευδοκιμούσε. Μόνο στη δημοκρατία του Σόλωνα -κατά τον αείμνηστο Λιαντίνη το πιο τίμιο πολίτευμα που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος- θα ευδοκιμούσε. Οι αιώνες και οι χιλιετίες περνούν με τη δημοκρατία να παραμένει ζητούμενο...

      Διαγραφή
  5. Αγαπητέ Γιώργο,στην Ελλάδα βρισκόμαστε που αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου.Συνοψίζοντας,ο χειμώνας στην Ελλάδα είναι αδύνατον να έχει συνέχεια κρύο και χιόνια!!Φέτος,όμως τα έχει όλα και κάθε καιρόφιλος θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η "ενός ανδρός αρχή" (δημοκρατία του Περικλή)είχε τον εξοστρακισμό για να απομακρύνει όποιο λουλούδι δεν μύριζε ωραία ή δεν τους άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακριβώς, Ορέστη. Η Σαχάρα έχει περισσότερα καιρικά δικαιώματα επί της Ελλάδος από τις πολικές περιοχές. Για εκείνη η χώρα μας απέχει μια δρασκελιά, οι πολικές αέριες μάζες θέλουν δύο δρασκελιές. ΄Άσε που πρέπει να υπερνικήσουν και τους φυσικούς νόμους που τις σπρώχνουν ανατολικότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας μισώ και τους δύο!! Σας μισώ, σας μισώ, σας μισώ!

      Διαγραφή
    2. Εμείς σε αγαπούμε, σε αγαπούμε, σε αγαπούμε!

      Διαγραφή
    3. Kύριε Ζιακόπουλε είστε η αιτία που ασχολήθηκα με την μετεωρολογία!!Έχω μάθει απο σας απίστευτα πράγματα!!Σας παρακολουθώ απο τότε που ήμουν 10 χρονών!!Να συνεχίσετε την εξαιρετική σας δουλειά!!

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ζιακόπουλε,φιλικά δεν έχτε δίκαιο! Ξεχνάτε τους χειμώνες των δεκαετιών 60,70,80? Τα τελευταία χρόνια κάτι έχει αλλάξει και μας φαίνεται παράξενο το ότι δεν κάνει χειμώνες! Πιστεύω ότι καταλαβένετε μιας και έχετε αποδεχθεί δημοσίως τη κλιματική αλλαγή!

      Διαγραφή
  8. Πάντως από το να έχουμε αλκυονιδες προτιμώ τους νοτιαδες τις καταιγίδες τα σύννεφα αστάθειας τους απότομους ανέμους κλ.π. Οχι όπως το 2001-02 όπως είπε ο Γιώργος που δεν είχε μετά ούτε ένα σύννεφο και ούτε κουνιοτανε φύλλο.Όσο για τους στοίχους που ανέφερε ο κ. Ζιακοπουλος είναι απο Βλαχικο τραγούδι που παλιά απ το πολύ το χιόνι τους δυσκόλευε στις δουλείες τους. Τώρα βάζω στοιχιμα θα λένε κι αυτοι ...ποτέ θα ριξει ένα χιόνι *

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα πάλι, με το που θα μπει για τα καλά η άνοιξη, μου έρχεται στο νου "ακόμα τούτη η άνοιξη, τούτο το καλοκαίρι, όσο να έρθει ο Μόσκοβος (Σιβηρικός), να φέρει το σεφέρι (ψυχρή εισβολή)"...Κι ας μουλίαζω όλο το καλοκαίρι στη θάλασσα (μέχρι και Νοέμβρη το τραβάω), το μυαλό μου είναι στον ...Μόσκοβο!

      Διαγραφή
    2. Μπορείς να μου στείλεις το όνομα του τραγουδιού-ποιήματος;

      Διαγραφή
    3. “Ακόμα τούτη η άνοιξη ραγιάδες / τούτο το καλοκαίρι / καημένη Ρούμελη / όσο να έρθει ο Μόσκοβος (: Ρώσος) / να φέρει το σεφέρι (: στράτευμα) / Μοριά και Ρούμελη”...

      Απ΄όσο γνωρίζω, πρόκειται για (προ)επαναστατικό δημοτικό τραγούδι. Η ιδέα της απελευθέρωσης της υπόδουλης Ελλάδας από την ομόδοξη Ρωσία, κάτι που βεβαίως δεν συνέβη, στήριξε το επαναστατικό φρόνημα των Ελλήνων, κατ΄άλλους δεν ήταν παρά προπαγανδιστικό εργαλείο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής που οδήγησε σε μία οδυνηρή διάψευση. Ο κ.Ζιακόπουλος, δεινός γνώστης της Ιστορίας, μπορεί να έχει περισσότερα να μας πει σχετικά. Πάντως, προσωπικά δεν γνωρίζω αν διασώζεται η μουσική αυτού του τραγουδιού, ούτε και είμαι βέβαιος αν πρόκειται πράγματι για δημώδες η λόγιας προέλευσης άσμα.

      Διαγραφή
  9. Είπαμε πολλά απόψε αλλα δεν είπε κανείς τίποτα για την μετεωρολογική βόμβα στις 21-01-2004 δηλ.σαν σήμερα και τα 972mb (22-01)που σημειώθηκε στο Αιγαίο και ειναι το χαμηλότερο που εχει παρατηρηθεί στη χωρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι μετεωρολόγοι τότε, αν θυμάμαι καλά, το είχαν δει (εκ των υστέρων βέβαια) ως "προάγγελο" του ιστορικού χιονιά που ακολούθησε, της 12-13 Φεβρουαρίου. Προφανώς εννοώντας κάποιο συσχετισμό αναφορικά με την γενική κυκλοφορία. Δεν είμαι σίγουρος (δεν έχω άλλωστε και τις γνώσεις για να το κρίνω) αν μπορεί να σταθεί ένας τέτοιος συσχετισμός.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σας!!!Ωραίες και οι Αλκυονιδες αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπω πώς όταν έρχονται ξεχνάνε να φύγουν κιόλας... Βεβαίως είναι πολύ γλυκές λίγες μέρες μες στον χειμώνα με λιακάδα και λίγο ζεστουλα αλλά όχι να μας πάνε μέχρι την Άνοιξη! Θέλουμε όπως λέει και ο Γιώργος Χειμώνα που να είναι χειμώνας..κτλ Αλλά όταν Χειμωνιαζει και εμείς οι Χιονοφιλοι περιμένουμε πως και πως χιόνια και δεν τα χορτενουμε γιατί έριξε λίγο ή επειδή δεν έριξε καθόλου και καπάκι μπένουνε οι Αλκυονιδες εντάξει.. Όσο να ναι δεν 3 τρελενομαστε "κι'ολας!!! Και πρώς Θεού.. Δεν είμαστε αχαριστοι αλλά Χιονοφιλοι!!! (Προσωπικά όλες οι εποχές μου αρέσουν με τα χαρακτηριστικά τους όπως καλοκαίρι.. Μπάνια κτλ αλλά στην ώρα τους!!!) Τα πάντα εν Σοφία εποιησε ο Κύριος και" προσπαθούμε" να του τα χαλάσουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειλικρινα οι αποψεις καποιων δεν μπορω να καταλαβω τι υποσταση εχουν.Καταρχην ο καιρος στην Ελλαδα ειναι χωρισμενος σε 2 κυριους τομεις .Στην κεντρικη και βορεια Ελλαδα και στην νοτια.Απο το υψος της Λαμιας και βορειοτερα δεν εχει σχεση ο καιρος με την αντιθετη κατευθυνση.Πολυ εντονες χιονοπτωσεις σε Δ.Μακεδονια -Ηπειρο-Δ.θεσσαλια.Μονιμα σχεδον σε ολο το χειμωνα αρνητικες θερμοκρασιες την νυχτα και πολλες φορες την ημερα λιγο πανω απο το μηδεν.Αντιθετα στην νοτια χωρα εντελως διαφορετικος καιρος με ελαχιστες σπανια να κατεβουν στους +2 εως+5c.Τα χιονια που κανει στην Κεντρικη και βορεια ελλαδα ειναι τεραστια σε ποσοτητες σε σχεση με την νοτια.Αυτη η γενικευση που αναφερεται διαρκως δεν ξερω τελικα τι σκοπο εχει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι προφανές οτι κάποιοι χιονολάτρες μένουμε σε ...λάθος τόπο. Αυτό δε μας εμποδίζει να ονειρευόμαστε την καιρική "υπέρβαση". Συμβαίνει σχετικά σπάνια αλλά συμβαίνει.

      Διαγραφή
    2. αυτο για τη λαμια και βορειοτερα μαλλον δεν εχεις ερθει τριπολη για αυτο το λες.

      Διαγραφή
    3. Η Τριπολη εχει υψομετρο και ειναι στη μεση μακρια απο τη θαλασσα.Αρα το κλιμα της μοιαζει με αυτο της ενδοχωρας.Κατα τ'αλλα το ιδιο μπορει να πει και καποιος κριτικος πανω απ'τον ψηλοριτη....που αυτοι γευτικανε κανονικα τις αλκυονιδες...!

      Διαγραφή
    4. Υπηρέτησα φαντάρος στην Τρίπολη το 1986-87, στην πάλαι ποτέ Μεραρχία Πεζικού. Το κρύο που τρώγαμε στη σκοπιά ήταν άλλο πράγμα. Θυμάμαι ακόμα συνάδελφο Τριπολιτσίωτη που πήγαινε με -5 να "βαρέσει γερμανικό νούμερο" (2-4 το πρωί) με σαγιονάρες!!

      Διαγραφή
    5. Ομοίως κι εγω Γιώργη ...
      Αυτές οι σκοπιές με 5 πουλόβερ ,εφημεριδες ,μπουφαν και χλένη ... Και πάλι ξυλιάζαμε ...

      Διαγραφή
    6. Όποιος δεν φύλαξε σκοπιά στον Έβρο το Δεκέμβρη του 1988, δεν ξέρει τίποτα από κρύο. Θυμηθείτε για ποιον Δεκέμβρη μιλάω!

      Διαγραφή
  12. Για Αθήνα μιλάω.. Άλλο που μένω Μυτιλήνη!! Κατεβενω συχνά.. Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αλκυονιδες πως βγηκε το συμπερασμα απο καποιους δεν γνωριζω.Την στιγμη που η κατασταση παραμενει χαοτικη εχει βγει και συμπερασμα οτι απο τις 20 γεναρη λεμε οτι θα κανει αλκυονιδες απο αρχες μεχρι 15 φλεβαρη?Γιατι εαν το συμπερασμα βγαινει κοιτωντας τοσο μακροπροθεσμα τα προγνωστικα μοντελα εγω βλεπω οτι τα μοντελα δειχνουν στης 6 φλεβαρη να εχει κακοκαιρια σε ολη την ελλαδα. Αρα ? ? ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή