Με άστατο καιρό το Σαββατοκύριακο

Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται γρήγορα Α-ΒΑ. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο) το πέρασμα του ψυχρού μετώπου από την περιοχή μας θα προκαλέσει παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές. Παράλληλα, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Β-ΒΔ χώρας. Οι άνεμοι, αρχικά ΝΔ και αργότερα Δ-ΒΔ, θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Την Κυριακή (15/1) βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στο Α. Αιγαίο-Δωδεκάνησα και από τις απογευματινές ώρες στη νότια Ελλάδα. Τις βραδινές - νυχτερινές ώρες βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά θα σημειωθούν και στην κεντρική χώρα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.  

Τη νέα εβδομάδα ο καιρός της χώρας θα επηρεαστεί από διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα μας έρχονται από τα Ν-ΝΔ. Οι διαταραχές αυτές, συνδυαζόμενες με τις υψηλές πιέσεις που θα εγκατασταθούν στα Β. Βαλκάνια, θα προκαλούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές, καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το Αιγαίο και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Στη βόρεια Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Επισημαίνεται ότι στη Δ-ΒΔ Ελλάδα τα φαινόμενα θα είναι σχεδόν συνεχή.         

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-1-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες τοπικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΝΔ 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε Β-ΒΔ με την ίδια περίπου ένταση. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πρόσκαιρες τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά). Άνεμοι ΝΔ 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι αργότερα σε Δ-ΒΔ με την ίδια περίπου ένταση. Θερμοκρασία από 1 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από τις απογευματινές-βραδινές ώρες σε Δ-ΒΔ ως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι ΝΔ 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε Δ-ΒΔ με την ίδια περίπου ένταση. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως τις προμεσημβρινές ώρες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς.

21 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπολε φαινομενο παγωμένης βροχής ή και χιονοπτώσεων για τα πεδινά της Θεσσαλίας για τη Δευτέρα, παρότι τα 850hPa δεν βοηθάνε, δεν μπορούμε να έχουμε; Περιμένουμε θέρμη μεταφορά ενώ θα χουμε παγωμένη την κατώτερη τροπόσφαιρα λόγω χιονοσκεπούς εδάφους. Ο σταθμός του αεροδρομίου της Λάρισας έδωσε σήμερα -19 ελάχιστη.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χιονοσκεπές έδαφος δεν καθορίζει τη μορφή του υετού. Αυτό που κάνει είναι να ενισχύει σημαντικά τις επιφανειακές θερμοκρασιακές αναστροφές όταν επικρατούν ξαστεριά και άπνοια.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ. Προσωπικά ταυτίζομαι με την άποψη σας. Αναγκαία όμως η επιβεβαίωση από σας προς διαλεύκανση μιας σημερινής συζήτησης για το θέμα.

      Διαγραφή
  2. Πάντως, εδώ και δυό-τρεις μέρες το διάγραμμα στα 850 hPa για την Αθήνα θυμίζει το ...καρδιογράφημα του νεκρού, με ελπίδες νεκροφάνειας μετά τις 25 Γενάρη. Και συμπαθάτε με για το μακάβριο του σχολίου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρχισαν να παίζουν τα όργανα που είναι ταγμένα να προαναγγέλλουν νέους χιονιάδες...

      Διαγραφή
    2. Μπααα, είναι ακόμα πολύ ασθενές το σήμα του καρδιογράφου δάσκαλε.

      Διαγραφή
    3. Ε, άμα είναι μουσικός ο άλλος τι θα παίζει; Όργανα.

      Διαγραφή
    4. Το δυσάρεστο είναι οτι η υποχώρηση της αρκτικής παγοκάλυψης (στην οποία μπορεί εν μέρει να οφείλονται οι χιονο-συγκινήσεις/χιονο-ταλαιπωρίες που ζήσαμε και ίσως ξαναζήσουμε φέτος) δεν φαίνεται να αντισταθμίζεται από νέο πάγο.
      http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_stddev_timeseries.png

      Και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό του φετινού χειμώνα.

      Διαγραφή
    5. Παρόλο που το σήμα του καρδιογράφου είναι ασθενές, ασυγκράτητοι νεαροί γιατροί σπεύδουν περιχαρείς να το ανακοινώσουν στους συγγενείς του ασθενούς. Αν στην πορεία συμβεί κανένα απρόοπτο, θα πουν ότι φταίει ο καρδιογράφοες. Όσοι εκθέτουν με αυτό τον τρόπο τη μετεωρολογία, νομίζω ότι ούτε την ξέρουν ούτε την αγαπούν.

      Διαγραφή
    6. Πάντως, εγώ ούτε γιατρός είμαι, ούτε και ...νεαρός (δυστυχώς!)

      Διαγραφή
  3. Απο τα ΝΔ θα έχουμε υγρό άνεμο στα Βαλκάνια υψηλές πιέσεις μήπως τα όργανα άρχισαν να παίζουν για τα Βορειοδυτικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Ζιακοπουλε, οταν εννοειτε στη Β.Ελλαδα και σε χαμηλοτερα υψομετρα, εννοειτε τα πεδινα (0 υψομετρο) ή τα ημιορεινα ανω των 200 μετρων; Παντα με μπερδευε αυτο οταν το ακουγα σε δελτια καιρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υψόμετρο μηδέν έχει μόνο η μονίμως βρεγμένη από τα θαλασσινό νερό άμμος της παραλίας. Για να βρεις κάποια άκρη, βλέπε στην επιλογή "επίκαιρα" άρθρο για "πεδινά, ημιορεινά και ορεινά".

      Διαγραφή
    2. Καταπληκτικο αρθρο, το ειχα διαβασει οταν δημοσιευτηκε! Συγκεκριμενα αναφερομαι σε περιοχες του καμπου της κεντρικης Μακεδονιας, που ποιο πεδινα δεν γινετε, αν σκαψει καποιος στο 1 μετρο σιγουρα θα βρει νερο! Καποτε αυτες οι περιοχες ηταν βαλτος, λιμνη. Γιαυτο και η ερωτηση μου, παρολο που ειχα διαβασει το αρθρο σας περι ΄΄πεδινων, ημιορεινων και ορεινων΄΄!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας... Πιστεύω ότι μπορεί να δούμε μέχρι τον Μάρτιο κάποιες ψυχρές εισβολές που να μας έρθουν από Σιβηρία μεριά.. Χρόνια νομίζω έχουμε να δεχτούμε από εκεί ωραία πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ensemble-καρδιογράφος δίνει ήδη κάποια (σχεδόν αμελητέα) σήματα για νεκρανάσταση. Ουδείς σοβαρός γιατρός τα αξιολογεί. Οι συγγενείς παραμένουν με την αβεβαιότητα και την αγωνία τους.
      (Γιάννη, δες τα σχόλια παραπάνω για να μη με περάσεις για παρανοϊκό!)

      Διαγραφή
  6. Κ. Ζιακόπουλε μία ερώτηση. Η χιονόπτωση στους σταθμούς της ΕΜΥ πώς μετριέται; Διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τέτοιου είδους μετρήσεις; Συγκεκριμένα στο σταθμό Μίκρας δε μπόρεσα να καταλάβω πόσο χιόνι έπεσε αυτές τις ημέρες. Ο υετός δόθηκε μετά από πολλές διορθώσεις, ενώ το ύψος ποτέ. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από όσα ξέρω, η ΕΜΥ δεν μετράει ύψη χιονιού. Αυτό που μετράει είναι το ισοδύναμο νερό, δηλαδή το νερό που προκύπτει από το λιώσιμο του χιονιού που έπεσε.

      Διαγραφή
    2. Απ΄όσο γνωρίζω, πολύ χοντρικά, όταν βλέπουμε 1 mm σε πρόγνωση υετού αυτό ισοδυναμεί με 1 cm νέου χιονιού. Εξαρτάται βέβαια από πολλούς παράγοντες, όπως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χιονόπτωσης (ξερό η υγρό χιόνι), η ύπαρξη η όχι προηγούμενης χιονοκάλυψης, η θερμοκρασία του εδάφους κλπ. Δεν ξέρω αν συμφωνεί ο δάσκαλος.

      Διαγραφή
    3. Ένα εκατοστό φρέσκου χιονιού αντιστοιχεί περίπου σε 0,6 χιλιοστά βροχής.

      Διαγραφή
  7. Ο μετεωρολογικος σταθμός στα Γιάννενα έδειξε στις 11-01-2017 16mm βροχής(νερο)και το χιόνι ητανε απο 27 έως 30 εκατοστα μέσα στο λεκανοπέδιο.Το 0,6 ισχύει

    ΑπάντησηΔιαγραφή