Πλεόνασμα κρύου και έλλειμμα χιονιού

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας,  κινείται από το Β. Ιόνιο προς το Β. Αιγαίο και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως που μεταφέρονται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν τοπικές χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα στραφούν παντού σε Β-ΒΔ με ένταση 6 με 7 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο θα είναι εξαιρετικά ψυχρό με ισχυρό παγετό στα ηπειρωτικά και τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις νοτιότερες παράκτιες περιοχές ο υετός θα έχει τη μορφή βροχής ή χιονόνερου. Οι άνεμοι πάντως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ. Το δριμύ ψύχος θα συνεχιστεί ως τα μέσα της νέας εβδομάδας.
Καλό τριήμερο, φίλοι μου

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-1-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις και νωρίς το πρωί στα ΒΑ πεδινά χιονόνερο. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -10 έως 2 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις και στα πεδινά χιονόνερο. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 6 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Παροδικές βροχές νωρίς το πρωί. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς-Εύβοιας. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 9 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις αργότερα στα βόρεια. Άνεμοι αρχικά Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ και σταδιακά Β-ΒΔ έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες πολύ νωρίς το πρωί. Τοπικές χιονοπτώσεις τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 9 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ή χιονόνερο τις πρώτες πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 1 βαθμούς.

25 σχόλια:

  1. Θα υπερκαλυφθεί άνετα ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ψύχους για το μήνα Ιανουάριο. Μπορούμε να ζητήσουμε, στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης (χαλαρής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας) αναπλήρωση των απωλειών σε χιόνια με αυξήσεις στα cm για τον επόμενο μήνα, στοχεύοντας κυρίως στις ευάλωτες ομάδες χιονόφιλων συμπολιτών μας (Θεσσαλονικείς και λοιπούς Μακεδόνες, Ηπειρώτες, Λαρισαίους κ.α.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα κ ζιακοπουλε για κορινθια τι προβλεπετε;;θα υπαρξει προβλημα παγετου ;; σας ευχαριστω εκ των προτερων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βάση τους σημερινούς προγνωστικούς χάρτες χιονοκάλυψης, η ορεινή Κορινθία συναγωνίζεται σε θάψιμο την Εύβοια και την Κρήτη.

      Διαγραφή
    2. Σευχαριστω πολυ γιωργο!! Για τα πεδινα παραθαλασσια της κορινθιας τι βλεπεις;; εχω λεμονιες πορτοκαλιες κ μανταρινιες να παρω μετρα προφυλαξης;;;;

      Διαγραφή
    3. Θα εχει στρωμενο χιονι μεχρι τη θαλασσα στην πεδινη-παραθαλασσια κορινθια;; οι θερμοκρασιες θ ειναι κατω του μηδενος;;

      Διαγραφή
    4. Αν και ο δάσκαλος είναι ο πιο αρμόδιος (και) για τα "αγροτικά", με τέτοιες θερμοκρασίες που έρχονται νομίζω πως επιβάλλεται η προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό. Αυτή τη στιγμή στους προγνωστικούς χάρτες οι αρνητικές θερμοκρασίες φαίνονται σίγουρες και για εσας.

      Διαγραφή
  3. Δασκαλε καλησπερα. Θεωρεις οτι εχουν κλειδωσει τα ποιοτικα χαρακτηριστικα της κακοκαιριας? Ειναι μια απο τις πιο δυσκολες προγνωσεις καθως μπορεις να δωσει απο μεγαλα υψη χιονιου εως το απολυτο τιποτα...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και χιόνια πολλά θα έχει δάσκαλε !
    Σχεδόν παντού ... μέχρι την ερχόμενη τετάρτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για αλλη μια φορα τα γιαννενα διεψευσαν τους παντες μιας και τα χιονια αγνοουνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήλιο στην Κατερίνη αυτή την στιγμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πότε επιτέλους θα ζεσταθεί το κοκκαλακι μας έστω και λίγο;Μία βδομάδα όλο ψοφοκρυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΡΤΕΜΗ αν το διαβάζεις σε αγαπάω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα χιονοπτωση αιγιο διπλα στο κυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα. Ξαφνικά σήμερα ξύπνησα το πρωί και τρελή χιονοθυελλα στην Κοζάνη που όλα χθες έδειχναν ήλιο με άγρια δόντια. Τελικά μάλλον έχει ο καιρός γυρίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μάς εδώ στην Αττική, ...Requiem, φίλε μου Requiem78. Αυτή τη φορά τα καρντάσια δεν ήταν μόνα τους. Δύο ήταν οι ...υετότρυπες αυτού του χιονιά.

      Διαγραφή
  11. Τελικά ήρθε το χιόνι και στα Γιάννενα έστω και με καθυστέρηση.Φίλοι Γιαννιώτες μην είστε ανυπόμονοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτο δε λεγεται χιονι αλλα ζαχαρη αχνη...φιλικα παντα απο ενα γιαννιωτη

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα φίλοι.Μετά απο πολλά χρόνια είχαμε πρόσκαιρη αλλα εντονη χιονόπτωση κ μέσα στην πόλη του Αγρινίου.Ειδικά γύρω απο την πόλη το έχει στρώσει για τα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν με απάντησε κανείς βρε παιδια..πότε θα ζεσταθεί λίγο το κόκκαλακι μας; :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tι να σου απαντήσει ρε παιδάκι μου! να κάτσεις στο τζάκι σου να ζεσταθείς μικροκέφαλε!

      Διαγραφή
  14. Mακαρι ρε Γιώργο.. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή