Σκληρός και ανελέητος χειμώνας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία-Ιόνιο, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές, τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, τα νότια και το Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τις βορειότερες περιοχές της Ηπείρου θα χιονίσει και στα ημιορεινά. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Την Τετάρτη (25/1) τα φαινόμενα βασικά θα περιοριστούν στη Β-ΒΑ Ελλάδα και το Αιγαίο και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα στραφούν παντού σε Β-ΒΑ με βασική ένταση τα 5 με 6 μποφόρ. Την Πέμπτη (26/1) και την Παρασκευή (27/1) ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως θα μεταφερθούν προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την επιδείνωση του καιρού. Πέρα από τους ισχυρούς βοριάδες και το ψύχος, θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το Σαββατοκύριακο (28-29/1) το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η παγωνιά. Σκληρός και ανελέητος ο φετινός χειμώνας δεν καταλαβαίνει από ανημπόρια και ανέχεια!

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24-1-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 8 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Από το μεσημέρι σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και στα νότια καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Θεσσαλία). Από το απόγευμα βελτίωση. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες. Από το απόγευμα βελτίωση. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 7 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ! ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΟΙΞΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομολογώ ότι εξαπλάγην θετικά από το σημερινό άρθρο σας, κε Ζιακόπουλε. Είστε συνήθως φειδωλός (και πολύ κάνετε) και μας ψαλιδίζετε τα όνειρα εμάς των χιονόφιλων, όπως πρόσφατα κάνατε με την Αριάδνη στην Αττική, όπου μιλήσατε για την απουσία ή ένδεια υετού. Ελπίζω αυτή τη φορά αυτή η συγκρατημένη αισιοδοξία να μετουσιωθεί σε ένα καλό Αττικό χιόνι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα σημερινά δεδομένα χιονίζονται μόνο τα βουνά της Αττικής. Αλλά επειδή η κατάσταση είναι ρευστή, μπορεί να επιφυλάσσει και εκπλήξεις, όπως συνεβη με την Αριάδνη. Φαίνεται πως θα έχουμε και πάλι αποκοπή του αυλώνα, οπότε είναι πιθανό να χιονίσει και χαμηλώτερα στην Αττική. Το σύστημα σίγουρα δεν έχει τη δυναμική της Αριάδνης, αλλά κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή την μετεξέλιξή του, τι μπορεί να δώσει και που. Πάντως ο κ.Ζιακόπουλος, στη σημερινή του πρόγνωση είναι σαφές οτι δεν επικεντρώνεται στους ...καημούς ημών των χιονοτρελαμένων, αλλά στις κοινωνικές επιπτώσεις της βαρυχειμωνιάς. Και ποιός μπορεί αλήθεια να τον ψέξει γι αυτό;

      Διαγραφή
    2. Γιώργο σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις έχω μια διαφορετική προσέγγιση. Αν έχει 0 ο άστεγος ή ο μετανάστης σε κάποιο hot spot θα παγώσει χιονίσει δε χιονίσει.Εγώ κι εσύ θα κάψουμε διπλάσιο πετρέλαιο χιονίσει δε χιονίσει. Το ζητούμενο είναι να μαλακώσει ο καιρός. Ο φετινός χειμώνας είναι από την αρχή του ψυχρός με βοριάδες και ιστορικός για κάποιες περιοχές. Όχι όμως για την Αττική. Οπότε ναι, θα ήθελα να χιονίσει καλά αφού το κρύο δεν το αποφεύγουμε.
      Σε ό,τι αφορά τα μελλούμενα, ουδείς μίλησε για Αριάδνη. Σε τοπικό επίπεδο όμως, δεν είναι δύσκολο να χιονίσει καλύτερα στο λεκανοπέδιο απ΄ὀ,τι χιόνισε στην Αριάδνη (όχι απαραίτητα τώρα, γενικότερα). Από το 2010 και μετά χιόνισε ισότιμα ή και καλύτερα απ ὀ,τι τώρα τουλάχιστον τα βόρεια προάστια. Εδώ χιόνισε καλύτερα τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς... Πάντως, για την επικείμενη ψυχρή εισβολή οι πιθανότητες δεν είναι υπερ μας για κάτι πολύ καλό. Συμφωνώ. Όμως αν έχει υετό, δε νομίζω ότι μιλάμε μόνον για βουνά. Ναι, ίσως δε μιλάμε για τον Πειραιά ή την Καλλιθέα, αλλά αν υπάρχει υετός νομίζω ότι τα βόρεια προάστια κι όχι μόνον κάτι μπορεί να δούνε.
      Βαγγέλης

      Διαγραφή
    3. Συνήθως όταν λέω για μια περιοχή οτι χιονίζεται εννοώ και (υποτυπώδη έστω) χιονόστρωση. Αυτό βέβαια δεν ισχύει κατά κυριολεξία, είναι η υποκειμενική μου αντίληψη - αξιολόγηση του φαινομένου της χιονόπτωσης. Με αυτή την (προσωπκή) οπτική, χιόνια βλέπουν μόνο τα βουνά της Αττικής, με τα ως τώρα προγνωστικά στοιχεία πάντοτε. Μακάρι να αλλάξουν στην πορεία, αφού το κρύο θα το φάμε που θα το φάμε , όπως λες.

      Διαγραφή
    4. Πάντως Γιώργο, αν και διαβάζοντάς σέ εδώ νομίζω ότι έχεις πολλές γνώσεις (άλλωστε η αποδοχή από τον κο Ζιακόπουλο αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο), δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρεσαι στα βουνά της Αττικής και μόνον. Εκτός αν αναφέρεσαι σε ορεογραφικό υετό αυστηρά. Διαφορετικά, οι θερμοκρασίες μια χαρά θα είναι και για χαμηλά (ίσως όχι θάλασσα) αλλά για πεδινά ναι. Εγώ το πρόβλημα το βλέπω στον υετό. Ή όλοι θα πάμε κουβά (βουνίσιοι, πεδινοί, βόρειοι κ νότιοι) ή όλοι στον 7ο ουρανό.

      Διαγραφή
    5. Ξεκινήσμαε με προσδοκίες για -10 στα 850 και ως και -30 στα 500. Τα ensembles μέχρι και χτες άφηναν περιθώρια κάτι τέτοιο. Από σήμερα τρέχουν "κορδόνι". Με -7,5 στα 850 και -22 στα 500, και με τον αυλώνα να αποκόπτεται στα βάθη της Ανατολίας και στην Κασπία, οι προοπτικές μειώνονται ακόμα περισσότερο και για όλη τη χώρα. Με αυτά τα δεδομένα, ο αστικός ιστός της Αθήνας θα δει χιονόνερα, αν υπάρξει και υετός. Τώρα, αν θα ρίξει και πέντε νιφάδες στην Κηφισιά και δέκα στο Διόνυσο, εμένα ποσώς με απασχολεί. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πάμε γι άλλα φίλε μου! Άποψή μου πάντα.

      Διαγραφή
  3. Ελλάδα δεν ειναι μόνο η Αθήνα θέλουμε κι εμείς χιόνι(στα Βορειοδυτικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε χορτασατε στα ΒΔ; μεχρι η Παργα η Ηγουμενιτσα κ η Αμφιλοχια ειδαν στρωμενο χιονι. Νομιζω αοο το 1987 ειχαν να το δουν στρωμενο. Αφηστε κ κατι για την Αθηνα που πρακτικα ειδε ελαχιστο χιονι σε σχεση με τη δυναμικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που είναι ο Τριπολιτσιώτης φίλος; Μέχρι και μισό μέτρο τάζει ο τζίφος για Τρίπολη την Παρασκευή!
    http://i0.fast-sfc.com/images2/greecesnownext3to6days.cc23.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάλι καλά που το είπατε εσείς κύριε Ζιακόπουλε γιατί με κάποια πράγματα που διαβάζω νόμιζα ότι είμαι σε άλλη διάσταση. Εδώ Π. Φάληρο το έχει στρώσει δύο φορές φέτος (παραμονές Πρωτοχρονιάς πασπάλα με χιονοκαταιγίδα! και μετά κανονικό στρώσιμο με τον πανελλαδικό χιονιά), μετά το 1992 δε μπορώ να θυμηθώ άλλο χειμώνα που να έχει γίνει αυτό. Να δούμε τι θα κάνει και Παρασκευή-Σάββατο, αν έχουμε καμιά έκπληξη θα είναι μάλλον πρωτοφανές για τα τελευταία 50 χρόνια. Και όμως, επειδή δεν έκανε 20 και 30 πόντους σε Μαρούσι και Διόνυσο, για κάποιους δεν έκανε σπουδαία πράγματα στην Αττική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "σπουδαία πράγματα" είναι λιγάκι σχετικό. Από άποψη κλιματολογίας σαφώς και έχεις απόλυτο δίκιο. Όμως για πολλούς από εμάς μέτρο σύγκρισης είναι η δεκαετία του 2000. Με βάση τη λογική αυτό δε στέκει, αλλά επειδή η "χιονοτρέλα" είναι περισσότερο συναίσθημα παρά λογική, οι αττικοί χιονιάδες της δεκαετίας του 2000 θα αποτελούν πάντα, για όσους τους έζησαν, το σημείο αναφοράς.

      Διαγραφή
    2. Έτσι όπως το έθεσες δε μπορώ παρά να συμφωνήσω. Ως υποσημείωση μόνο βάζω το μέτρον άριστον που έλεγαν οι προγόνοι μας. Όπως εγώ δε χλεύασα τα συναισθήματα κανενός, ούτε αμφισβήτησα την ιστορικότητα των χιονιάδων της δεκαετίας του 2000, για βόρεια προάστια ναι δεν υπάρχει σύγκριση, όπως και με αυτό που έγινε στον Πειραιά το 2008, όταν εισπράττω από κάποιους (όχι εδώ μέσα) σχεδόν χλεύη επειδή, με φωτογραφικές αποδείξεις, τόλμησα να πω ότι για την περιοχή μου (Παλαιό Φάληρο) όσα έγιναν φέτος τους κοντράρουν στα ίσα, τουλάχιστον σε θέμα χιονόστρωσης, ε, με πιάνει και εμένα ένα παράπονο, το οποίο εξέφρασα.

      Διαγραφή
  7. Κλασικός χιονιάς Τουρκίας. Η ιβηρική δεν καλύπτεται από πεδία υψηλών πιέσεων με αποτέλεσμα το ridge να έχει εγκλωβιστεί στην Ιταλία. Σπρώχνει ο αυλώνας που μπαίνει ισπανία απο τον ατλαντικό, σπρώχνει και ο αυλώνας που κατεβαίνει από την βακη Ευρώπη καθώς από πάνω του βρίσκεται ένας αντικυκλώνας 1035mb. Πολύ σπρωξίδι και στο τέλος αυτές οι διατάξεις ευνοούν την Τουρκία. Εμείς τρώμε τα αποφάγια συνήθως. Λογικό και οι Τ στα 850 καθώς πλησιάζουμε στις κρίσιμες ώρες να μαζεύονται. Για αττική ένα 6ωρο με χιονομπόρες θα είναι ένα καλό σενάριο πιστεύω. Μέχρι εκεί. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή