Στα δύο μοιράζουν την Ελλάδα ο βοριάς με το νοτιά

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε τη χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο οδεύει προς τη Μαύρη Θάλασσα. Ένα άλλο χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται γρήγορα Α-ΒΑ, κατευθυνόμενο προς το ΒΑ Αιγαίο. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας στη χώρα με χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια και τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες στις υπόλοιπες περιοχές. Οι Ν-ΝΔ άνεμοι, οι οποίοι στα νότια θα ανεβάσουν αισθητά τη θερμοκρασία, θα έχουν ένταση 6 με 7 και πιθανώς στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Η Πέμπτη (12/1) θα αρχίσει με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) στα ανατολικά και νότια, αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Παρασκευή (13/1) αναμένεται σχετική καλοκαιρία, αν και δεν αποκλείεται να βρέξει στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.       

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11-1-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα και από τα δυτικά προς τα ανατολικά αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -10 έως 1 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Χιονοπτώσεις και στα Δ-ΝΔ πεδινά βροχή. Πιθανές καταιγίδες στα νότια. Από το απόγευμα σταδιακή βελτίωση του καιρού στα ΒΔ. Άνεμοι στα βόρεια Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και στα νότια ΝΔ ως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 11 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Χιονοπτώσεις και στα νότια πεδινά βροχή και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι στα βόρεια Β 2 με 4 μποφόρ και στα νότια ΝΔ ως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 12 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Πιθανές καταιγίδες. Τα χιόνια θα περιοριστούν στα βουνά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και χιονοπτώσεις, οι οποίες από περιοχές χαμηλού υψομέτρου θα περιοριστούν βαθμιαία στην κορυφή της Πάρνηθας. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 11 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Χιονοπτώσεις που το απόγευμα - βράδυ θα σταματήσουν. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 1 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα; Μπορείτε να κάνετε πρόβλεψη για την πεδινή αλλά όχι παραθαλάσσια Άρτα; Απ' ό,τι καταλαβαίνω είμαστε στο όριο μεταξύ χιονιού και βροχής για αύριο, αλλά σας ρωτάω αν γνωρίζετε ποιο από τα 2 είναι πιθανότερο.
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την άδειά σας κ. καθηγητά: Έντονη υγρή χιονόπτωση μόνο το πρωί, έπειτα χιονόνερο και δυνατή βροχή.

      Διαγραφή
    2. Άντε, Χρήστο. Εκτός της Μακεδονίας, της Θράκης και του Β. Αιγαίου σου εκχωρούμε την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Ελπίζω να μην έχει αντίρρηση ο Γιώργος...

      Διαγραφή
    3. Είπαμε, εγώ από Λαμία και κάτω. Την (πολύ) παλιά Ελλάδα δηλαδή.

      Διαγραφή
  2. καλα το παει ενα καλο χιονι αυριο(τρικαλα)και αργοτερα νοτιαδες χιονια ορεινα οχι αλκυονιδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέποντας την τάση που διαμορφώνεται στα μοντέλα για τη συνέχεια, φαίνεται πως ο φετινός Γενάρης ενδέχεται να κλείσει για την Ελλάδα σαν ο ψυχρότερος των τελευταίων (ίσως και δέκα) ετών. Αυτό που εμφανίζεται σίγουρο είναι οτι θα έχουμε δύο συνεχόμενους μήνες με θερμοκρασίες κάτω από τις κλιματικές τιμές, κάτι που έχει, απ όσο το παρακολουθώ, πολύ καιρό να συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο καλησπέρα συγχαρητήρια για άλλη μια φορά για τον τρόπο που διατυπώνεις τις φοβερές γνώσεις που έχεις.Δε νομίζεις ότι μετά το φιάσκο του περσινού χειμώνα ο φετινός χρωστούσε κάτι και σε μας τους χιονόφιλους?

      Διαγραφή
    2. Σίγουρα "χρωστούσε", αν και, εδώ που τα λέμε, η εξόφληση του χρέους έπεσε πολύ βαριά για αρκετούς συμπατριώτες μας και για την χειμαζόμενη προσφυγιά. Τέλος πάντων, ως χιονόφιλος, αυτό που με "φοβίζει" είναι η ενδεχόμενη προοπτική μιάς "ολικής επαναφοράς" ενός αντικυκλωνικού, ξηρού και σχετικά θερμού Φλεβάρη. Φυσικά αυτό δεν μπορούμε από τώρα να το βασίσουμε κάπου, όμως είναι γνωστό οτι οι τύποι της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας δεν διαρκούν αιώνια, και βέβαια βρισκόμαστε κοντά στην υποτροπική ζώνη η οποία πάντα ...καραδοκεί. Με δεδομένη πάντως την παγκόσμια υπερθέρμανση (για όσους, έστω, την αναγνωρίζουν) το βλέπω μάλλον απίθανο να μας πάει έτσι ως το Μάρτιο. Ευτυχώς, θα έλεγαν οι κάτοικοι της Κύμης, της Σκοπέλου, της Αλλονήσου, και δε θα είχαν και άδικο.

      Διαγραφή
  4. Κανείς δεν χρωστάει σε κανέναν !
    Απλά η Αρκτική οδεύει προς ανακατανομή που λέει κι ο Χατζηχρήστος !
    Χάλασε η κατάψυξη που εχει πει κι ο Δασκαλος ... κι νοών νοείτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή