Ένας ύμνος και τρεις μικρές προβλέψεις

Ο ύμνος

Χαίρε χιονιά αντάρτη που αλλού σε περιμέναμε και αλλού πήγες.

Χαίρε χιονιά απρόβλεπτε που έκανες τους υπερφίαλους μετεωρολόγους ψευδο-χιονοπροφήτες.  

Χαίρε χιονιά σαδιστή που παίζεις με τα νεύρα των ερασιτεχνών μετεωρολόγων και αυτών που σε λατρεύουν.

Χαίρε χιονιά αφέντη που άλλους ψυχαγωγείς και άλλους ταλαιπωρείς.

Χαίρε χιονιά σοφέ που γεμίζεις τις υπόγειες δεξαμενές και σώζεις τα φυτά από τον παγετό.

Χαίρε χιονιά μάγε που σκεπάζεις τις ασχήμιες και μας κάνεις να ξεχνούμε τα βάσανά μας.


Οι προβλέψεις

-Η πολικής προελεύσεως ψυχρή αέρια μάζα που το τελευταίο σαρανταοκτάωρο επηρεάζει τη χώρα θα μείνει στροβιλιζόμενη πάνω από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ως τα μέσα της νέας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι ο χιονιάς δεν έχει πει την τελευταία του λέξη για καμιά περιοχή της χώρας, εξαιρουμένων των νότιων πεδινών περιοχών.  

- Στην Αττική τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς ως μέτριας έντασης αναμένονται την Κυριακή (8/1) και την Τρίτη (10/1). Στη Θεσσαλονίκη αυτό είναι πιθανό να συμβεί το απόγευμα της Δευτέρας (9/1) και κυρίως την Τρίτη (10/1).  

- Στην Αργολίδα και τη Λακωνία ο πιο επικίνδυνος παγετός για τα εσπεριδοειδή αναμένεται το ξημέρωμα της Δευτέρας (9/1). 


Καλή Κυριακή, φίλοι μου

15 σχόλια:

  1. Aχ βρε Δάσκαλε ... Δεν σ'εκτιμουν τυχαία όλοι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ'ευχαριστουμε κ.Ζιακοπουλε ΑΡΓΟΛΙΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα κ Ζιακοπουλε.στο παραλιακο διακοπτο αχαιας ζουμε ιστορικες στιγμες χιονιζει ασταματητα κ με ενταση απο τις 2 ολα λευκα μεχρι τη θαλασσα!! .Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόνο που στην Αθήνα περιμένουμε ακόμα να πει την ΠΡΩΤΗ του λέξη! Όμως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Τώρα, για κάποιους μετεωρολόγους, επαγγελματίες, και ...εξ ερασιτεχνών επαγγελματίες αλλά και "αξιωματούχους", που έβλεπαν ΒΑνατολικούς, Ουκρανικά συστήματα, γενικευμένα lake-effekt και θάψιμο όλης της Αττικής, ...ας μη γίνω πάλι κακός. Αρναούτογλου και Ζιακόπουλος πάλεψαν με αυτό το δύσκολο, χαοτικό χιονιά με γνώση και μετριοπάθεια και έφεραν τα καλύτερα δυνατά προγνωστικά αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωργο εχω αρχισει να σε συμπαθω πολυ χωρις παρεξηγηση. Ευτυχως που υπαρχουν ανθρωποι σαν εσενα , το δασκαλο και λιγους ερασιτεχνες που δεν εχουμε κανει το hopecasting , forecasting... Καλο βραδυ μεγαλε δασκαλε και λοιποι καιροφιλοι απο την παγωμενη Λαρισα με 2-4εκ χιονι και -6 βαθμους κελσιου!!!

      Διαγραφή
    2. Πάντως, φίλε Βασίλη, τέτοια τόσο ψυχρή σε όλα τα ύψη μάζα να στροβιλίζεται πάνω από τη χώρα μας τέτοια εποχή, και να μη δίνει γενικευμένα φαινόμενα, δεν μπορώ να θυμηθώ στα χρόνια που ασχολούμαι με τη μετεωρολογία.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα από Δυτική Αττική(Ασπρόπυργος).Σταθερά δυτικοί/βορειοδυτικοί/νοτιοδυτικοί(!!!)άνεμοι,υετός πουθενά εκτός από λίγες νιφάδες το πρωί και πολύ τσουχτερό κρύο,κάπου στους -1 βαθμούς αυτή τη στιγμή αν και πεδινά.
    Η πρόβλεψη του κ.Ζιακόπουλου(και κατ'επέκταση του κ.Αρναούτογλου) ήταν η μοναδική που έπεσε μέσα σε όλα και τον ευχαριστώ για αυτό γιατί μας είχαν τρελάνει με ΒΑ ανέμους και 5-10 πόντους από GFS..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετά από απουσία μου αρκετών ημερών, σας καλησπερίζω κι εγώ με τη σειρά μου από τη Θεσσαλονίκη με τις άχνες της και να προσθέσω: Αυτός δεν είναι ολικός παγετός είναι π-ολικός παγετός! Σήμερα η θερμοκρασία κυμάνθηκε στο κέντρο της πόλης από -5 ως -8!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο, από σήμερα γίναμε και εμείς ...καρντάσια. Θεσσαλονίκη - Αθήνα 0-0 σ αυτό το χιονιά. Και ήδη παίζουμε τις καθυστερήσεις.

      Διαγραφή
    2. 1Χ το παίζω. Φαβορί είστε εσείς αυτή τη φορά.

      Διαγραφή
  7. Ευτυχώς που ο καιρός έκανε τα δικά του και είδαμε χιόνι, κοντέψαμε να πάθουμε κατάθλιψη με τις προβλέψεις ότι πάλι τα ανατολικά προσήνεμα θα έχουν το χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και κάτι άλλο: Είμαι 51 ετών και δεν θυμάμαι ξανά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης -5 μέγιστη. Όποιος έχει επιπλέον στοιχεία ας τα αναφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απλά το αξιοπερίεργο της υπόθεσης διά της παρατήρησης και μόνο είναι ότι το αμερικανικό μοντέλο που ενώ γενικά δεν πάει τόσο καλά (επέμενε για χιονιά Θεσσαλονίκης μέχρι και την Τρίτη(3-1) το απόγευμα) και σα να μην έφτανε αυτό "έταζε" χιόνια στην Αττική στον τρέχων χιονιά μέχρι χτες(εκθέτοντας αρκετούς ερασιτέχνες και μη) μολαταύτα για την Κωνσταντινούπολη έπεσε αξιοθαύμαστα εντός στόχου. 40 Εκατοστά φρέσκου χιονιού...

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή