Βοριάδες, κρύο και τοπικές χιονοπτώσεις

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΝΑ, ενώ ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως την Αδριατική κινείται νότια. Το μέτωπο, που το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη)  θα επηρεάσει βαθμιαία όλη τη χώρα, ακολουθούν πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως, οι οποίες θα προκαλέσουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ. Την Παρασκευή (27/1) προβλέπεται κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς βοριάδες (6 με 8 μποφόρ), το κρύο και τις χιονοπτώσεις κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά-Εύβοια και την ορεινή-ημιορεινή Πελοπόννησο. Βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στις νότιες πεδινές περιοχές. Πάντως, από το μεσημέρι τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Το Σάββατο (28/1) προβλέπεται βελτίωση του καιρού, αλλά ο παγετός τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Τέλος, την Κυριακή (19/1) δεν αποκλείεται νέος γύρος βροχών και χιονοπτώσεων (βασικά ορεινά - ημιορεινά) κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια. 

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26-1-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -7 έως 4 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως από το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 11 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές χιονοπτώσεις και στα πεδινά Πελοποννήσου και Α-ΝΑ Στερεάς βροχές. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές κυρίως στο ΒΔ Αιγαίο και την Κρήτη. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.

Αττική:
Ασθενείς τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και ίσως για λίγο το βράδυ και στα πεδινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 3 βαθμούς.


12 σχόλια:

  1. Kύριε Ζιακόπουλε είμαστε στη καρδιά του χειμώνα! Δε θέλουμε να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας!
    Θέλουμς νέες περιπέτειες Σιβηρικής προέλευσης! Βαρεθήκαμε να ζεσταινόμαστε τις προηγούμενες χρονιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν λέτε αέριες μάζες πολικής προελεύσεως τι εννοείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας δουμε και τι γινεται παντως απο Β.Ιταλια και ΒΔκοτερα μη κοιταμε μονο την αυλη μας.Τελος παντων.Αν ειναι παντως να ζεσταθουμε με νοτιαδες και καταιγιδες χαλαλι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάλι θέλω να ζεσταθώ κανονικότατα για 10 μερούλες. Ούτε βροχές, ούτε τίποτα. 15αρια με ήλιο κ αφρικανική σκόνη. Και μετά να έρθει ένας κανονικός χιονιάς.όχι σαν τον αυριανό. Και μετά ας έρθει η άνοιξη και το βαθύ καλοκαιράκι που κρατά 6 μήνες και βάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βελτιώθηκαν κατά τι οι θερμοκρασίες και το πάχος στρώματος και το ευρωπαϊκό αρχίζει να δίνει και κάποιον στοιχειώδη υετό. Για την Αττική μιλάω. Η γενική εικόνα δύσκολα θα αλλάξει, ίσως όμως, εκει προς τα ξημερώματα της Παρασκευής να δούμε νιφάδες και στο κέντρο της Αθήνας. Για χιονοστρώσεις ούτε λόγος, εκτός ορεινών και ίσως κάποιων υπερβορείων προαστείων, αλλά και εκεί λίγα πράγματα. Για τη συνέχεια, βλέπω να γίνεται μάχη Αζορικού, ατλατικής κυκλοφορίας και Σιβηρικού, που θα κρατήσει πιστεύω αμείωτο το καιρικό μας ενδιαφέρον σχεδόν ολόκληρο το Φλεβάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιώργο τον υετό του Ευρωπαικού που μπορώ να τον βρω;

      Διαγραφή
    2. http://www.meteoguru.com/el/pro/ecmwf/deterministic.php?latlon=37.98,23.73

      Από το σάιτ της ΕΜΥ (έχει μετεωγράμματα για πολλές περιοχές):
      http://www.hnms.gr/hnms/greek/components/popup_meteogram_map_html?dr_city=ams_oaka

      http://www.klart.se/grekland/nederb%C3%B6rd/

      Διαγραφή
    3. Όπως θα είδες, μιλάμε για ...ψίχουλα υετού στο 00 του Ευρωπαϊκού για την Παρασκευή. Να δούμε στο 12άρι (βγαίνει αργά τη νύχτα) τι θα δίνει, μήπως τα εξαφανίσει κι αυτά.

      Διαγραφή
  6. Καλαμαριά: Ασθενής χιονόστρωση στα αυτοκίνητα το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή