Παγετός: η μεγάλη ουρά των ψυχρών εισβολών

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) το ψυχρό μέτωπο που επηρεάζει τη χώρα θα κινηθεί προς την Α. Μεσόγειο. Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο. Με αυτές τις συνθήκες, ο υετός βαθμιαία θα σταματήσει σχεδόν σε όλες τις περιοχές και αυτά που θα μας μείνουν θα είναι το κρύο και οι βοριάδες, οι οποίοι στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάνουν τα 8 μποφόρ. Το Σάββατο (28/1) δεν προβλέπονται βροχές ή χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Όμως, οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και ο παγετός στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Την Κυριακή (29/1) θα κάνει αρκετή ψύχρα και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή ασθενείς χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Τη Δευτέρα (30/1) στην κεντρική και κυρίως στη Ν-ΝΑ Ελλάδα προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά). Ως προς τη θερμοκρασία και τους ανέμους δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Τέλος, ο Ιανουάριος θα μας αποχαιρετήσει με βοριάδες ως 6 μποφόρ (Αιγαίο) και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-1-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -10 έως 5 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στη ΝΔ Πελοπόννησο το πρωί. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -6 έως 10 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (πεδινά Πελοποννήσου) τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 8 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 και στα νοτιοανατολικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 9 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων τις πρωινές ώρες κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 6 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 5 βαθμούς.


22 σχόλια:

  1. Η απογοήτευση των χιονοφιλων ειναι φανερή...ουδέν σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ερωτική απογοήτευση συμβαίνει όταν υπήρχαν βάσιμες ελπίδες οτι το πρόσωπο θα ανταποκρινόταν. Όταν δεν είχε μιά ματιά για σένα, μια κουβέντα να σου πει, δεν πρόκειται για απογοήτευση αλλά για απελπισμένο έρωτα, για χίμαιρα, για πλάνη...

      Διαγραφή
    2. Καλά τα λες Γιώργο. Πόσες φορές όμως σε νεαρότερη ηλικία, κοινές συμπεριφορές του προσώπου που θέλαμε τις βλέπαμε ως κάτι άλλο και στο μυαλό μας γεννιόνταν ελπίδες που η πραγματικότητα τις διέψευδε; Κάπως έτσι κι εδώ. Τα στοιχεία ήταν αμείλικτα.Θέλαμε να πιαστούμε από κάτι. Έρχεται όμως η πραγματικότητα και προσγειωνόμαστε ανώμαλα.
      Βαγγέλης

      Διαγραφή
    3. Εγώ δεν πιάστηκα από πουθενά και συνεπώς δεν απογοητεύτηκα. Περιμένω, ψύχραιμος και νηφάλιος, το αποτέλεσμα της τιτανομαχίας Αζορικού - Ατλαντικού - Σιβηρικού στην καιρική αρένα του Φλεβάρη. Που ξέρει κανείς...

      Διαγραφή
  2. Ερωτική απογοήτευση παθαίνουν συχνότερα αυτοί που νομίζουν ότι είναι νέοι, ωραίοι, έξυπνοι και πλούσιοι και θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος από το αντίθετο φύλο να τους αντισταθεί. Στα του καιρού είναι αυτοί που νομίζουν ότι η Ελλάδα έγινε ξαφνικά Σιβηρία και πρέπει επί μήνες να έχει το ανάλογο κλίμα. Στους πλέον απογοητευμένους προτείνω να πάνε στην Αρχιεπισκοπή και να ζητήσουν η παράκληση "περί ευκρασίας αέρος" να γίνει παράκληση "περί παγωνίας και ευχιονίας αέρος"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει όμως, αν μη τι άλλο, να τους αναγνωρίσουμε το ελαφρυντικό του ..."προτέρου αχιόνου βίου", έτσι όπως εξελίχτηκαν οι τελευταίοι (και ιδίως ο τελευταίος) μη-χειμώνες. Και, εφόσον όλα δείχνουν οτι η κλιματική αλλαγή προχωρεί ακάθεκτη, ε ναί λοιπόν, ας γινόταν για ΕΝΑ χειμώνα η Ελλάδα Σιβηρία! Και μετά, ...αποθανέτω η ψυχή μας μετά των αλλοφύλων!

      Διαγραφή
    2. όποιος θέλει να βλέπει χιόνια,να φύγει απο την Αθήνα.Απο τον Έβρο εως την Κρητη,μια χαρά χιόνια έριξε φέτος...

      Διαγραφή
    3. Πες τα Χρυσόστομε, μας έχουν ζαλίσει οι Αθηναίοι με το χιόνι. Εδώ το έχουμε 20 ημέρες, δεν μπορούμε να περπατήσουμε και ρίχνει κάθε μέρα. Μια απόφαση είναι που την πήραμε και εμείς, φύγετε από την Αθήνα!

      Υ.Γ και τώρα που γράφω χιονίζει!

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι θέμα Αθηναίων και μη Αθηναίων. Μπορεί να μη χιονίζει συχνά στην Αθήνα, αλλά όταν φυσάει ο βοριάς, η αισθητή θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία άλλων κατά τεκμηριο πιο κρύων περιοχών της χώρας. Πάντως, συμφωνώ μαζί σας, δίνεται παραπάνω από όση πρέπει σημασία στους χιονιάδες της Αθήνας. Το βρίσκω υπερβολικό και επιπλέον έχω μια αισθητική ένσταση: η ομορφιά ενός χιονισμένου έλατου δεν συγκρίνεται με την όποια ομορφιά της χιονισμένης Ακρόπολης. Θα τ' ακούσω πάλι από τους χιονόφιλους κατοίκους της πρωτεύουσας, αλλά αυτή είναι η άποψή μου!

      Διαγραφή
    5. Που είσαι και χιονίζει;

      Διαγραφή
    6. ..Απλά κυριε Ζιακοπουλε το χιονι στολιζει λιγο την Αθηνα,γιατι εχει γινει λιγο άχαρη! Μ'ενα γανούδιασμα και αλλαζει οψη η γειτονια!..αυτο ειναι ολο! Περα απο χινολατρειες ,γινομαστε παλι παιδια.Χαιρόμαστε!
      Με εκτίμηση Γιωτα

      Διαγραφή
  3. Γιατί κ.Ζιακοπουλε μας προσγειώνεται στην πραγματικότητα;Αφηστε μας να νομίζουμε τα δικα μας δηλ.θα χιονίζει καθε φορα που θα πλησιάζει ενα βαρομετρικο την χωρα μας και μαλιστα αρκετά.Ένας μηνας έμεινε ακομη να ονειρευόμαστε τέτοιες καταστάσεις μετά ερχεται η Άνοιξη και το μυαλό στην θεση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, είναι αλήθεια ότι συχνά νοσταλγώ τις παλαιότερες εποχές που δεν υπήρχαν τα μοντέλα και δεν γνωρίζαμε τι καιρό θα κάνει μετά από δύο μέρες. Όταν ήμουν παιδί, ονειρευόμουνα να χιονίσει κάποιο χειμώνα στην Κόνιτσα επί πολλές ημέρες, να ρίξει 1 με 2 μέτρα χιόνι. Τώρα ξέρω ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει. Όμως, μπορώ ακόμα να ονειρεύομαι ένα καλό χιόνι εκεί που βρίσκομαι, μια μέρα με λιακάδα κοντά στη θάλασσα, μια ατελείωτη βροχή...

      Διαγραφή
    2. Έγραψα πριν πως όποιος θέλει χιόνι να φύγει απο την Άθηνα. Αυτό που είχα στο νου ήταν η είκονα του χιονισμένου ελατου που κοιτούσα σήμερα στο χωριό μου.Δεν έχουμε πια επαφή με την φύση,ούτε με τον εαυτό μας.Η φύση είναι η μάνα μας όχι τα τσιμέντα. Δημήτρης Ρ.

      Διαγραφή
  4. Να είστε καλά όλοι σας,το πνευματικο επίπεδο της συζήτησης πολύ υψηλό,και το καιρικο!Σήμερα σχολιασα κάτι που δεν μου άρεσε σε ενα καιρικο σαιτ της θεσσαλονικης,στο οποίο είμαι μέλος.Αποτέλεσμα να δεχτώ άσχημη επίθεση από καποιους εκει μέσα.Τα γράφω ολα αυτά τωρα γιατί όλο αυτό που περιγραφω παραπανω μου χάλασε την μέρα.Το ξέρω δεν είστε ψυχολογοι,αλλά τα καθημερινά σχόλια σας στο τέλος της ημέρας λειτουργούν σαν βαλσαμο στην ψυχη!!! Κύριε Ζιακοπουλε σας ευχαριστώ που υπαρχετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χιονολατρης,(Αγαπω)κ.Ζιακοπουλο απο την εποχή- Ο καιρος για τους αγρότες-6 το απόγευμα!!! Μεγάλη ψυχή πρέπει να είστε!

      Διαγραφή
  5. Διαβάζοντας τα σχόλια θα ήθελα να εκφράσω κάποιες απόψεις μου πάνω σ΄αυτά και όχι μόνο:

    1) Ο χειμώνας φέτος είναι πραγματικός χειμώνας, ακόμα και χωρίς τον ιστορικό αθηναϊκό χιονιά, κι αυτό είναι κάτι που το στερηθήκαμε τα τελευταία χρόνια και ίσως το στερηθούμε ξανά στο μέλλον.

    2) Αν ο χιονολάτρης είναι, για την πλειονότητα του κόσμου σχεδόν γραφικός, εμείς οι Αθηναίοι χιονολάτρες είμαστε κάπως ...ημίτρελλοι (να μην το πω ...για τα σίδερα) και καλό θα ήταν να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και εμείς οι ίδιοι αλλά και οι λοιποί συνέλληνες που διαβάζουν τα σχόλιά μας και συχνά εξανίστανται. Η τρέλλα μας αυτή φούντωσε για τα καλά τη δεκαετία του 2000 και έκτοτε κατέστη μάλλον ...ανίατη.

    3) Οι χιονιάδες βιώνονται σίγουρα πιο ολοκληρωμένα στην ύπαιθρο και σωστά ο κ.Ζιακόπουλος επισημαίνει και την αισθητική πλευρά του πράγματος. Όμως οι αστικοί χιονιάδες έχουν μια δικιά τους γοητεία, που ίσως μόνον όσοι είχαν την τύχη η την ατυχία να είναι "παιδιά της πόλης" μπορούν να την καταλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο 1) συμφωνώ απόλυτα γι αυτό καλό είναι να είμαστε ολιγαρκείς. 2) Οι χιονολάτρες δεν έχουν πατρίδα κ είναι παντού ίδιοι. μια βόλτα σε καιρικά site εσωτερικού κ εξωτερικού θα σε πείσει. 3) Εγώ δε θα χώριζα τους χιονιάδες σε αστικούς και της υπαίθρου. Προσωπικά, ο χιονιάς στην αυλή μου έχει άλλη γοητεία. Έχω ζήσει και χιονιά στη Μ. Βρετανία ως φοιτητής στο Yorkshire (κάτι αστεία χιονάκια της πλάκας τουλάχιστον στα 2 χρόνια που ήμουν εκεί), το χαιρόμουν το φαινόμενο αλλά μέχρι εκεί. Το ίδιο κι ως επισκέπτης σε κάποιο μέρος. Ενώ στο σπίτι μου, ειλικρινά δεν ξέρω το λόγο, νιώθω άλλο συναίσθημα.
      Βαγγέλης

      Διαγραφή
  6. ως μη Αθηναίος, με βαρέως (φέτος) χιονισμένες ελιές και έλατα σε αστικό περιβάλλον, υπερασπιζόμενος τους χιονολάτρες και δη τους Αθηναίους, θα πρόσθετα ότι για το χιονολάτρη σημαντικό (έως λυτρωτικό) είναι να βλέπει τον τόπο του καλυμμένο με χιόνι, όχι απλά να βλέπει χιόνι. επομένως δε θα έλεγα ότι οι Αθηναίοι είναι γραφικοί ή ημίτρελοι, αλλά μάλλον λίγο περισσότερο μαζοχιστές από τους Φλωρινιώτες συναδέλφους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο περισσότερο μαζοχιστές αλλά πολύ πιο "πεινασμένοι" από τους Φλωρινιώτες φίλε μου. Όσο για το αν οι απανταχού χιονόφιλοι είναι ημίτρελοι η γραφικοί η ...ψωνάρες, αν συζητήσεις τη "λόξα" σου με τον κοινωνικό σου περίγυρο θα δεις οτι έχω δίκιο. Προχτές μιλούσα με μια συνάδελφό μου για τους φετινούς χιονιάδες και μου λέει: "Να δεις πως κάνουν τα παιδιά μου για τα χιόνια! Τα πιάνει τρέλα όταν είναι να χιονίσει. ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ!..."
      Τρέλα, γραφικότητα έως και ...παλιμπαιδισμός. Έτσι μας βλέπει η πλειοψηφία του κόσμου, ας μην κρυβόμαστε. Αλλά, όπως λέει και το λαϊκό άσμα: "Ας τον τρελό στην τρέλα του και μην τον συνεφέρεις!"...

      Διαγραφή
  7. Πριν ξεκινήσω να διαβάζω αυτό το blog, νόμιζα ότι ήμουν μόνος αλλά βλέπω ότι υπάρχουν πολύ πιο φανατικοί χιονόφιλοι. Πάντως, από τότε που μετακόμισα στην Αθήνα, περιμένω πως και πως το χιόνι αλλά η τρέλα μου γι' αυτό, εκδηλώνεται πολύ περισσότερο αν τύχει να βρίσκομαι στο χωριό μου και χιονίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά όλοι θέλουμε το χιόνι στην αυλή μας οπου και αν ειναι αυτή(πόλη ή χωριό)γιατι εκει μεγαλώσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή