Γενάρη, μας χιόνισες, μας πάγωσες, μας ξόδεψες. Σύρε τώρα στο καλό…

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη συνέχιση των Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως 7 μποφόρ (Αιγαίο). Έτσι, ο Ιανουάριος θα μας αποχαιρετήσει με τα χαρακτηριστικά με τα οποία πορεύτηκε σχεδόν όλες τις μέρες του: αρκετή συννεφιά, κρύο και ίσως λίγες ασθενείς βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά - ημιορεινά). Αντίθετα, ο Φεβρουάριος έρχεται με πιο μαλακό καιρό, που θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο μισό της εβδομάδας με την στροφή των ανέμων σε νοτιάδες και την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Κατά τα άλλα, την Τετάρτη (1/2) δεν προβλέπονται βροχές, αλλά την Πέμπτη (2/2) είναι πιθανό να βρέξει στη Δ. Ελλάδα. Την Παρασκευή και το Σάββατο (3-4/2) προβλέπεται αρκετή συννεφιά στη χώρα με αυξημένες πιθανότητες βροχών κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το Α. Αιγαίο.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Υ.Γ. Μικρή σημασία έχει αν οι αλκυονίδες θα είναι τυπικές, άτυπες ή ανύπαρκτες. Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι το σπουδαίο.

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 31-1-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά - ημιορεινά) στη Μακεδονία τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -7 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 12 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά - ημιορεινά) τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 9 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 6 βαθμούς.

27 σχόλια:

  1. to the point...Στο διαδίκτυο συζητιέται εντόνως αν ο καιρός των επόμενων ημερών πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις για να πούμε ότι έχουμε Αλκυονίδες ή όχι. Και τι σημασία έχει; Σημασία έχει ότι ο καιρός γυρνάει σε νοτιά, κάτι που έχω ξεχάσει πώς είναι και δεν κρύβω ότι τον επιθύμησα και λίγο. Ποιος εγώ, ένας χιονόφιλος. Θέλω όμως λίγο να ανέβουν οι θερμοκρασίες, να νιώσουμε λίγη ζέστη (κ υγρασία). Μην το παρακάνουν όμως οι νοτιάδες και μας φύγει ο κουτσοφλέβαρος με demi καιρό. Ο χειμώνας, ελπίζω να μην έχει πει την τελευταία του λέξη. Χρωστάει έναν καλό χιονιά ακόμα σε αυτούς που δεν τον έδωσε.
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως. Άλλωστε, τους δυνατούς χιονιάδες που έδωσε ο Φλεβάρης τους έκανε μετά από αλκυονίδες.

      Διαγραφή
  2. Καλες φαινονται οι θερμοκρασιες τις επομενες μερες μετα απο αυτο το ψυχος, αλλα οι βροχες δε το βαζουν κατω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tέτοιου είδους φράσεις σαν αυτή του τίτλου με εξόργιζαν από μικρό παιδί γιατί δήλωναν με ολοκληρωτικό τρόπο το μίσος που κατέβαλλε, ανέκαθεν τον άνθρωπο για τους χειμερινούς μήνες! Και ρωτώ εγώ γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη φράση που να λέει:
    Ιούλη,μας έκαψες,μας μαύρισες,μας στέγνωσες ,σύρε τώρα στο καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συγκεκριμένο μπλογκ εκφράζει τη μεγάλη πλειονόητα των ανθρώπων που κρυώνουν, όταν κάνει πολύ και παρατεταμένο κρύο, και ζεσταίνονται, όταν στη χώρα επικρατούν συνθήκες καύσωνα επί πολλές ημέρες. Κατοικούμε σε μια γεωγραφική περιοχή με εύκρατες καιρικές συνθήκες και όλα, από τις κατασκευές ως τον τρόπο που ζούμε, είναι βασισμένα σε αυτό το γεγονός. Το σύστημα αντέχει κλιματικές αποκλίσεις ακόμα και εξαιρετικά σπάνιες, αλλά όχι επί πολλές ημέρες. Πέρα από αυτό, τα μέσα που μας ζεσταίνουν το χειμώνα και αυτά που μας δροσίζουν το καλοκαίρι δεν τα διαθέτουν όλοι. Έχω πει και έχω γράψει πολλές φορές ότι ο καλύτερος καιρός είναι αυτός που αλλάζει και μας δίνει τις εποχές που τα θέλουμε τα διάφορα καιρικά φαινόμενα. Όμως, δεν καταλαβαίνω από πότε ο ελληνικός χειμώνας έγινε χειμώνας με συνεχόμενα κρύα και χιόνια διάρκειας τριών μηνών, για να μη βάλλω στο λογαριασμό και το πρώτο μισό της άνοιξης στη διάρκεια του οποίου οι ψυχρές εισβολές είναι κατά κανόνα καταστροφικές.

      Διαγραφή
    2. Προφανως γιατι στην Ελλαδα ειμαστε μαθημενοι σε "γλυκους" καιρους. Στον χιονιά του 1991 στην Έυβοια ημουν μικρο παιδι και χαιρομουν πολυ που χιονιζε.Θυμαμαι ομως τη γιαγια μου (αγροτισα) να λεει " αχ παιδακι !μου στα βουνα τα χιονια εκει ειναι καλυτερα"...μεγαλώνοντας αρχισα να το καταλαβαινω.

      Διαγραφή
    3. Kύριε Δημήτρη θα σας παραπέμψω στο ειδικό καιρικό δικαστήριο, με την κατηγορία της "περιύβρισης" αρχής των χιονοτρελαμένων καιρόφιλων!!!...χαχαχαχα....
      Κώστας Αλεξ.

      Διαγραφή
    4. Αν στην έδρα, εκτός από χιονόφιλοι, υπάρχουν λιακαδόφιλοι και βροχόφιλοι δικαστές, θα τη γλυτώσω!

      Διαγραφή
    5. "Γλιτώσω". Το νού μου όλο στα γλυκά τον έχω...

      Διαγραφή
  4. Κύριε Ζιακόπουλε για την πεδινή Θεσσαλία (Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα) έχει καταγραφεί ψυχρότερος Ιανουάριος από τον φετινό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αείμνηστος καθηγητής του ΑΠΘ Απόστολος Φλόκας, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο την απόκλιση από τη μέση μηνιαία θερμοκρασια των χειμωνιάτικων μηνών (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος), είχε βρει ότι στη Λάρισα με κανονική (μέση) θερμοκρασία του τριμήνου Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος 6,13οC, ο πιο δριμύς χειμώνας της περιόδου 1899-1973 ήταν ο χειμώνας 1941-42 με μέση θερμοκρασία 3,2 οC και 10 μέρες ολικού παγετού.

      Διαγραφή
    2. επίσησς, αν και ο φίλος ρωτά συγκεκριμένα για Ιανουάριο, ο φετινός χιονιάς θύμισε αυτόν του Δεκεμβρίου 2001. περί τα 40 cm και τότε και παγωνιές που κράτησαν περισσότερο. σημειώθηκαν τα ρεκόρ σε Λάρισα και Τρίκαλα (-20 με -21 βαθμούς). το πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο της αναστροφής ατμόσφαιρας (αν το λέω καλά). παρατηρήθηκε και τώρα: θερμοκρασία -10 στον κάμπο και θετική στο Περτούλι. χιόνισε 16-17 Δεκεμβρίου και το χιόνι παρέμεινε μέχρι μετά τα Χριστούγεννα. στη συνέχεια χιόνισε στην Αθήνα. τα στατιστικά, υποθέτω, είναι στο αρχείο της ΕΜΥ..

      Διαγραφή
    3. λίγο πριν φύγει ο Γενάρης (που σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν δραματικές μεταβολές), οι μέσες θερμοκρασίες είναι (σταθμοί ΕΑΑ):
      Λάρισα: 1,8
      Τρίκαλα: 1,2
      Καρδίτσα: 0,3 !!
      κλιματικές τιμές: πάνω από 5 οC

      Διαγραφή
  5. Ο κ.Ζιακόπουλος εκφράζει - είτε μας αρέσει είτε όχι - την άποψη του μέσου ανθρώπου. Ας μην στεκόμαστε τόσο πολύ σε έναν τίτλο. Ας δώσουμε προσοχή σ΄αυτό που αρχίζουν ήδη σιγά-σιγά να μας δείχνουν τα μοντέλα. Οτι δηλαδή, μετά από μιά βδομάδα ανάπαυλας, ο καιρός μας ετοιμάζει νέες, ίσως και μεγαλύτερες συγκινήσεις. Οι οποίες, λόγω και της στρατοσφαιρικής θέρμανσης που παρατηρείται, ενδέχεται να αφορούν όχι μόνο στο Φλεβάρη αλλά και στις αρχές του Μάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, Γιώργο. Δεν εκφράζω την άποψη του μέσου ανθρώπου. Εκφράζω την άποψη ενός "μέσου" μετεωρολόγου που σαράντα χρόνια στο καιρικό κουρμπέτι έμαθε να μη βλέπει τον καιρό ξεκομμένο από τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά και κατάφερε να αγαπήσει τον ήλιο και τη βροχή, όπως ακριβώς αγαπούσε και εξακολουθεί να αγαπά το χιόνι.

      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δεν διαφωνούμε κ.Ζιακόπουλε. Και του μέσου ανθρώπου και του "μέσου" μετεωρολόγου. Εγώ έχω αποδεχτεί την χιονοτρέλα μου ως ...αποκλίνουσα συμπεριφορά και νομίζω και όλοι οι "σύντροφοι". Σεβασμός στη διαφορετικότητα, αλλά δεν μπορούμε και να επιβάλουμε την ιδιαιτερότητά μας σε όλους.

      Διαγραφή
  6. Η καλύτερη μετεωρολογικη παρέα, μπράβο σάς!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσκαιρη θα ειναι αυτη η ανοδος της θερμοκρασιας, φαινεται απο τις 8 με 9 φεβρουαριου νεα καταβαση ψυχους και νεες πιθανον χιονοπτωσεις σε κεντροβορειες περιοχες, τουλαχιστον αυτα δειχνουν σημερα τα προγνωστικα μοντελα, καλα ειναι να μην βιαζομαστε ομως, καθως μερα με τη μερα αλλαζουν αρδην ολα τα στοιχεια!Το σημαντικο ειναι πως ο φετεινος χειμωνας ειναι βγαλμενος απο τα παλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Σιβηρικός αντικυκλώνας, που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στους προγνωστικούς χάρτες μετατοπισμένος δυτικά ως Σκανδιναβικός, μπορεί να ευνοήσει μόνο τη βόρεια Ελλάδα. Για να δούμε έναν "ιστορικό χιονιά" οι κεντρο-νότιοι θέλουμε οπωσδήποτε τον Αζορικό να πάρει πρωτοβουλίες. Συνδυασμός Σιβηρικού - Αζορικού μπορεί, υπό προϋποθέσεις να δώσει πανελλήνιο χιονιά. Πάντως, αυτό που διακρίνεται ήδη ως τάση στα τελευταία τρεξίματα (αν δει κανείς ημισφαιρικούς προγνωστ. χάρτες) είναι το "κομμάτιασμα" του πολικού στροβίλου, με οτι αυτό συνεπάγεται. Να δούμε αν και πόσο η χώρα μας θα είναι από τους "τυχερούς" αυτών των ατμοσφαιρικών διεργασιών και ποιές περιοχές θα ευνοηθούν περισσότερο. Το καλό είναι οτι, μέχρι τώρα ο παράγων "Αφρική" δεν φαίνεται ικανός να πρωταγωνιστήσει.

      Διαγραφή
    2. Πάντως δε μου φαινεται περιεργο αν δεν επαληθευτει το σεναριο αυτο που δειχνει το gfs, (το οποιο φετος θα ελεγα και μπραβο του γιαυτο, εχει πεσει αρκετες φορες μεσα, οσον αφορα τις μακροπροθεσμες προβλεψεις). Εδω θα ειμαστε και θα δουμε τι θα αλλαξει, απο θεμα υετου και θερμοκρασιας. Πρεπει να κανουμε υπομονη μερικες μερες ακομα!

      Διαγραφή
  8. οσοι επαγγελματικα εξαρτιωμαστε απο τα τερτιπια του καιρου και βλεπουμε αλλους να παρακαλανε για νεες κακοκαιριες τι λετε τρελλενομαστε ή οχι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν τρελαθείς σκέψου και αυτούς που ζουν από τις κακοκαιρίες και τον χειμερινό τουρισμό. Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Ακραίος καιρός δεν είναι οι, ακόμα και σερί, κακοκαιρίες σαν αυτό το χειμώνα, αλλά περσινός χειμώνας με μπάνια στη θάλασσα και ρακέτες!

      Διαγραφή
    2. Το οτι οι μήνες εδώ και χρόνια (και ειδικά τους χειμώνες) βγαίνανε σερί πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο, ΑΥΤΟ ήταν ο ορισμός της καιρικής ακρότητας. Τώρα τι έγινε; Βγήκαν επιτέλους και δύο μήνες (Δεκέμβριος και Ιανουάριος) κάτω από τα κλιματικά και κάποιοι το βλέπουν σαν μέγιστη καιρική ανωμαλία. Αυτή η διαπίστωση δεν έχει να κάνει με την καιρική "τρέλα" ημών των χιονόφιλων αλλά ανταποκρίνεται στην κοινή καιρική λογική!

      Διαγραφή
    3. εχοντας 7 χρονακια δουλειας σε χιονοδρομικο σε πληροφωρω οτι ουτε ο περσινος ουτε ο φετεινος ειναι αυτος που πρεπει....

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ μου Νίκο, δεν καθορίζουμε εμείς τον καιρό....όσο και να παρακαλάμε (και καλώς κάνουμε) να βγει κι άλλη κι άλλη κακοκαιρία, τον τελικό λόγο έχει ο καιρός...δεν τροποποιούμε εμείς τον καιρό για να το λες αυτό...άτοπον!
      Αν δεν σας αρέσει και ο φετινός χειμώνας πάντως που θα μείνουν ανοιχτά τα χιονοδρομικά ως το Πάσχα τι να πω!

      Διαγραφή
    5. σαφεστατα και δεν κοθοριζουμε εις τον καιρο αλλα σκεψου τουτο εχεις εναμ μαγαζι και εγω διπλα σου σου ψυθιριζω συνεχεια δεν θα μπει πελατης δεν θα μπει πελατης σαφεστατα δεν επιρεαζω τον αλλον στο πεζοδρομιο τα νευρα σου ομως? χιονια θελουμε στα χιονοδρομικα αλλα θελουμε και συνθηκες να ανεβει ο κοσμος και οχι 5 10 χιονοτρελλαμενοι τις αλκιονιδες που πεφτουν μαζι με τις χειμερινες διακοπες τις περιμενουμε πως και πως

      Διαγραφή
  9. Από το 2006-07 μέχρι και πέρυσι είχαμε μια εντυπωσιακή μείωση του χειμώνα.Έβλεπες σε αυτή την περίοδο τα ψηλά βουνά πολλές φορές να είναι άχιονα μεςστην καρδιά του χειμώνα.Αλλά και όταν χιόνιζε το χιόνι γρήγορα έλιωνε ακόμη και από τις ψηλές κορυφές.Αντίθετα η Δυτική Ευρώπη έζησε σκλήρους χειμώνες.[Το αντίθετο συμβαίνει φέτος]Ζούμε εμείς φέτος έναν δυνατό χειμώνα και ποιος ξέρει... ίσως έχουμε και συ νέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή