Πες μου ότι ξέχασες τη Μ. Πέμπτη 2015 το πρωί? Η Πάρνηθα ήταν πάλλευκη από τα 500-600 μέτρα και ο Υμηττός από τα 800 περίπου.... Χιόνιζε και μέσα στη Τρίπολη μάλιστα χωρίς να στρώσει τη Μ. Τετάρτη.
Ξέρεις φίλε μου, ο γέρος ξεχνάει τα πρόσφατα και θυμάται τα παλιά. Και επειδή, ως "πενήντα-φεύγα", η μνήμη μου χρειάστηκε ένα γερό φρεσκάρισμα, το έψαξα σε χάρτες αρχείων και ειδησιογραφία και είδα οτι χιόνισε εκείνη τη Μεγάλη Εβδομάδα σε ορεινές και αρκετές ημιορεινές περιοχές, οι μετακινήσεις δυσκόλεψαν σε κάποιες περιπτώσεις, τα χιονοδρομικά ήταν τίγκα στο χιόνι και δούλεψαν το Πάσχα φουλ, ενώ τα Χριστούγεννα ήταν κλειστά λόγω αχιονίας... Στους χάρτες, μια εξαιρετική για την εποχή ανώτερη υποστήριξη της τάξεως των -30 εως -32 στα 500 hPa στάθηκε ικανή να δώσει χιονιοπτώσεις με μόλις -2 εως -3 στα 850!!
Σεβαστές οι απόψεις όλων, πλην όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και υπαράνω των προσωπικών και πάντα υποκειμενικών απόψεων. Ο φετινός χειμώνας χωρίζεται σε 2 μέρη: 1ο μισό δηλ. Δεκέμβριος και Ιανουάριος πολύ ψυχρός κι άνομβρος, και 2ο μισό δηλ. Φεβρουάριος Μάρτιος θερμότεροι του μ.ο. και πάλι άνομβρος. Στις επιμέρους λεπτομέρειες έρχεται η προσωπική άποψη και η τοπικότητα. Σε μένα στα βόρεια του νομού Αττικής, θα έλεγα ότι πέραν του ψύχους και του πρωινού παγετού, τίποτε το αξιοσημείωτο. Ελάχιστες βροχές, λίγα χιόνια (αθροιστικά κάτω των 24 ωρών χιονόπτωση) και βεβαίως Φεβρουάριος και Μάρτιος με δυο λέξεις για κλάματα.
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΧΙΟΝΙΣΕ 3 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΧΡΙ Κ ΓΛΥΦΑΔΑ.ΤΟ ΕΣΤΡΩΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΛΙΣΤΑ.ΔΕΝ ΗΤΑ ΧΙΟΝΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 2002 Κ 2008 ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΙΣΩΣ Κ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ 2004 ΣΕ ΘΕΜΑ ΧΙΟΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΜΙΖΩ ΤΟ 2004 ΕΙΧΕ ΑΡΚΕΤΟ ΨΥΧΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΧΙΟΙΟΥ ΤΟΥ 2002 Κ2008.ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΦΛΕΒΑΡΗ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ.ΠΑΝΤΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ Π ΕΡΙΞΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΑΘΗΑ (ΝΟΜΙΖΩ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΖΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΗ ΛΕΟΦΩΡΟ Κ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΧΕ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΧΙΟΝΙ)ΗΤΑ ΤΟ ΚΑΛΥΕΤΡΟ ΤΟΥ ΦΕΤΙΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ Π ΕΡΙΞΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ Μ ΘΥΜΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΙΟΝΙ).ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΕΜΕΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΥΝΟ ΑΥΠΑΡΚΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ Κ ΤΟΥ 2015(ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ Τ ΦΕΤΙΝΟΥ Κ ΥΕΤΙΚΑ Κ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΑ\
1ον. Στην Αθήνα χιόνισε Δευτέρα κι όχι Κυριακή. Ξεκίνησε γύρω στις 6:30 και όλα είχαν τελειώσει στις 11μμ. 2) Υπενθυμίζω ότι οι θερμοκρασίες ήταν τέλειες. Από Κυριακή βράδυ έως και Τρίτη πρωί χορεύαμε στους ρυθμούς της Αριάδνης. Απλώς, μια μικρή λεπτομέρεια, στην Αττική είχαμε ηλιοφάνεια όλες αυτές τις ημέρες (χαρακτηριστικά, εγώ στην Κηφισιά, είχα ολικό παγετό την Κυριακή με λιακάδα όλη την ημέρα. Εξαίρεση στα προηγούμενα κάποιες χιονοπτώσεις στην άκρα Ανατολική Αττική, κυρίως στις ακτές της από Ωρωπό και Κάλαμο έως και Ραφήνα, τα ξέφτια της Εύβοιας ήταν αυτά). 3) Στην Αθήνα αλλά και στα νότια προάστιά της η χιονόπτωση ήταν πράγματι η καλύτερη της χρονιάς. Αυτό οφειλόταν στις τέλειες θερμοκρασίες, αλλά και στο ΝΔ stream (μιλάμε για τρελλή ανωμαλία) με αποτέλεσμα τα χιόνι να είναι ίδιο ή και πιο πυκνό στην Καλλιθέα απ΄ότι στην Κηφισιά και στην Κηφισιά από την Ιππ. Πολιτεία. 4) Στην Αττική γενικότερα το χιόνι προ της Πρωτοχρονιάς (29/12-31/12) ήταν σαφώς περισσότερο. Μπορεί για κέντρο ή νότια να μην ήταν έτσι λόγω της θερμοκρασίας, αλλά στα βουνά έβαλε 40 πόντους χιόνι και πάνω, ενώ από Μαρούσι και πάνω έστρωσε αξιοπρεπώς. Και πάλι όμως, δεν είχε κάποια τεράστια δυναμική το όλο σύστημα, αλλά βασικά είχε υετό με 0 βαθμούς κι όχι ήλιο με -4. 5) εννοείται ότι ο φετινός χειμώνας είναι έτη φωτός καλύτερος από τον περυσινό χειμώνα. Άλλωστε όλοι οι χειμώνες είναι πολύ καλύτεροι από πέρυσι που δεν έκανε ποτέ χειμώνα. Όμως, είναι αυτό που είπε ο Γιώργος, μπήκε φουριόζος και στο πρώτο φου από τα νότια, σκόρπισε στους 5 ανέμους. Δεν μπαίνει καν σε σύγκριση με τους χειμώνες της δεκαετίας του 2000, αλλά ούτε καν με τους χειμώνες του 2011-12 και 2014-15 κατά τη γνώμη μου.
Συμφωνώ εκτός από ένα σημείο: Για τα νότια προάστια η χιονόπτωση εκείνης της Δευτέρας ήταν η καλύτερη όχι της χρονιάς αλλά της (σχεδόν) δεκαετίας. Ήταν η καλύτερη μετά τον χιονιά του 2008.
Γιώργο, εσύ ξέρεις καλύτερα τα μέρη σου, αποδέχομαι πλήρως ό,τι λες. Και φαντάζει και λογικό, στην Καλλιθέα το μεγάλο στοίχημα είναι η θερμοκρασία και τις θερμοκρασίες της Αριάδνης έχουμε να τις δούμε από το 2008. Σε εμένα πάλι στα 350 μέτρα στα βόρεια προάστια, το μεγάλο στοίχημα είναι ο υετός (όχι ότι η θερμοκρασία είναι δεδομένη,μην τρελαθούμε κιόλας, συγκριτικά με την Καλλιθέα μιλάω, να ξέρεις πόσα χιόνια έχουμε χάσει ή πόσους ιστορικούς χιονιάδες έχουμε χάσει για 2 βαθμούς...). Αλλά για την οικονομία της κουβέντας, να πούμε ότι 3-4 φορές το χρόνο την έχουμε τη θερμοκρασία. Οπότε τι μένει ο υετός. Πρακτικά, σοβαρός υετός με ψυχρή εισβολή (δηλ συνεχή κ δυνατά φαινόμενα για μισή μέρα και βάλε) έχουμε να δούμε από το 2008. Από τότε, βλέπουμε σπασμένο καιρό, κάτι δυνατά δίωρα και τέλος, κάτι ψυχοβγαλτικά 8ωρα On-off ανίκανα να δώσουν το κάτι παραπάνω. Η πιο δυνατή χρονιά από το 2008 και μετά ήταν το 2014-2015. Πέραν από τις 14 μέρες χιονόπτωσης, είχαμε κάποια δυνατές εξάρσεις των 2-3 ωρών που δώσανε μέχρι 15 πόντους χιόνι, αν θυμάμαι καλά. Αλλά μέχρι εκεί. Σοβάρά χιόνια έχουμε να δούμε πράγματι από το (μακρινό πλέον) 2008.
10 με 11 Φεβρουαρίου πρέπει να ήτανε η καλύτερη στιγμή για την Κηφισιά για το 2015. Συμβουλεύτηκα το αρχείο που κρατάω και είδα και κάποια βίντεο που είχα τραβήξει εκεί το πρωί της 11ης. -7 με -9 είχαμε στα 850 και -30 με -33 στα 500.
Πως και δεν το θυμάμαι εγώ αυτό;!! Ου γαρ έρχεται μόνον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες μου ότι ξέχασες τη Μ. Πέμπτη 2015 το πρωί? Η Πάρνηθα ήταν πάλλευκη από τα 500-600 μέτρα και ο Υμηττός από τα 800 περίπου.... Χιόνιζε και μέσα στη Τρίπολη μάλιστα χωρίς να στρώσει τη Μ. Τετάρτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρεις φίλε μου, ο γέρος ξεχνάει τα πρόσφατα και θυμάται τα παλιά. Και επειδή, ως "πενήντα-φεύγα", η μνήμη μου χρειάστηκε ένα γερό φρεσκάρισμα, το έψαξα σε χάρτες αρχείων και ειδησιογραφία και είδα οτι χιόνισε εκείνη τη Μεγάλη Εβδομάδα σε ορεινές και αρκετές ημιορεινές περιοχές, οι μετακινήσεις δυσκόλεψαν σε κάποιες περιπτώσεις, τα χιονοδρομικά ήταν τίγκα στο χιόνι και δούλεψαν το Πάσχα φουλ, ενώ τα Χριστούγεννα ήταν κλειστά λόγω αχιονίας...
ΔιαγραφήΣτους χάρτες, μια εξαιρετική για την εποχή ανώτερη υποστήριξη της τάξεως των -30 εως -32 στα 500 hPa στάθηκε ικανή να δώσει χιονιοπτώσεις με μόλις -2 εως -3 στα 850!!
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΛΛΑ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΟΥ 15 ΗΤΑΝ ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ.ΤΟ ΦΕΤΙΟ ΚΡΥΟ ΕΙΧΑ ΧΡΟΙΑ Α ΤΟ ΔΩ Κ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΒΡΑΔΙΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΛΟΓΩ ΚΡΥΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣεβαστές οι απόψεις όλων, πλην όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και υπαράνω των προσωπικών και πάντα υποκειμενικών απόψεων. Ο φετινός χειμώνας χωρίζεται σε 2 μέρη: 1ο μισό δηλ. Δεκέμβριος και Ιανουάριος πολύ ψυχρός κι άνομβρος, και 2ο μισό δηλ. Φεβρουάριος Μάρτιος θερμότεροι του μ.ο. και πάλι άνομβρος. Στις επιμέρους λεπτομέρειες έρχεται η προσωπική άποψη και η τοπικότητα. Σε μένα στα βόρεια του νομού Αττικής, θα έλεγα ότι πέραν του ψύχους και του πρωινού παγετού, τίποτε το αξιοσημείωτο. Ελάχιστες βροχές, λίγα χιόνια (αθροιστικά κάτω των 24 ωρών χιονόπτωση) και βεβαίως Φεβρουάριος και Μάρτιος με δυο λέξεις για κλάματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΕ ΜΟΥ ΧΙΟΝΙΣΕ 3 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΧΡΙ Κ ΓΛΥΦΑΔΑ.ΤΟ ΕΣΤΡΩΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΛΙΣΤΑ.ΔΕΝ ΗΤΑ ΧΙΟΝΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 2002 Κ 2008 ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΙΣΩΣ Κ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ 2004 ΣΕ ΘΕΜΑ ΧΙΟΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΜΙΖΩ ΤΟ 2004 ΕΙΧΕ ΑΡΚΕΤΟ ΨΥΧΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΧΙΟΙΟΥ ΤΟΥ 2002 Κ2008.ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΦΛΕΒΑΡΗ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ.ΠΑΝΤΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ Π ΕΡΙΞΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΑΘΗΑ (ΝΟΜΙΖΩ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΖΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΗ ΛΕΟΦΩΡΟ Κ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΧΕ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΧΙΟΝΙ)ΗΤΑ ΤΟ ΚΑΛΥΕΤΡΟ ΤΟΥ ΦΕΤΙΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ Π ΕΡΙΞΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ Μ ΘΥΜΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΙΟΝΙ).ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΕΜΕΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΥΝΟ ΑΥΠΑΡΚΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ Κ ΤΟΥ 2015(ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ Τ ΦΕΤΙΝΟΥ Κ ΥΕΤΙΚΑ Κ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΑ\
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε ανώνυμε μην γράφεις βιαστικά γιατι λειπουν γράμματα απο τις λέξεις.
Διαγραφή1ον. Στην Αθήνα χιόνισε Δευτέρα κι όχι Κυριακή. Ξεκίνησε γύρω στις 6:30 και όλα είχαν τελειώσει στις 11μμ.
ΑπάντησηΔιαγραφή2) Υπενθυμίζω ότι οι θερμοκρασίες ήταν τέλειες. Από Κυριακή βράδυ έως και Τρίτη πρωί χορεύαμε στους ρυθμούς της Αριάδνης. Απλώς, μια μικρή λεπτομέρεια, στην Αττική είχαμε ηλιοφάνεια όλες αυτές τις ημέρες (χαρακτηριστικά, εγώ στην Κηφισιά, είχα ολικό παγετό την Κυριακή με λιακάδα όλη την ημέρα. Εξαίρεση στα προηγούμενα κάποιες χιονοπτώσεις στην άκρα Ανατολική Αττική, κυρίως στις ακτές της από Ωρωπό και Κάλαμο έως και Ραφήνα, τα ξέφτια της Εύβοιας ήταν αυτά).
3) Στην Αθήνα αλλά και στα νότια προάστιά της η χιονόπτωση ήταν πράγματι η καλύτερη της χρονιάς. Αυτό οφειλόταν στις τέλειες θερμοκρασίες, αλλά και στο ΝΔ stream (μιλάμε για τρελλή ανωμαλία) με αποτέλεσμα τα χιόνι να είναι ίδιο ή και πιο πυκνό στην Καλλιθέα απ΄ότι στην Κηφισιά και στην Κηφισιά από την Ιππ. Πολιτεία.
4) Στην Αττική γενικότερα το χιόνι προ της Πρωτοχρονιάς (29/12-31/12) ήταν σαφώς περισσότερο. Μπορεί για κέντρο ή νότια να μην ήταν έτσι λόγω της θερμοκρασίας, αλλά στα βουνά έβαλε 40 πόντους χιόνι και πάνω, ενώ από Μαρούσι και πάνω έστρωσε αξιοπρεπώς. Και πάλι όμως, δεν είχε κάποια τεράστια δυναμική το όλο σύστημα, αλλά βασικά είχε υετό με 0 βαθμούς κι όχι ήλιο με -4.
5) εννοείται ότι ο φετινός χειμώνας είναι έτη φωτός καλύτερος από τον περυσινό χειμώνα. Άλλωστε όλοι οι χειμώνες είναι πολύ καλύτεροι από πέρυσι που δεν έκανε ποτέ χειμώνα. Όμως, είναι αυτό που είπε ο Γιώργος, μπήκε φουριόζος και στο πρώτο φου από τα νότια, σκόρπισε στους 5 ανέμους. Δεν μπαίνει καν σε σύγκριση με τους χειμώνες της δεκαετίας του 2000, αλλά ούτε καν με τους χειμώνες του 2011-12 και 2014-15 κατά τη γνώμη μου.
Φιλικά,
Βαγγέλης
Συμφωνώ εκτός από ένα σημείο: Για τα νότια προάστια η χιονόπτωση εκείνης της Δευτέρας ήταν η καλύτερη όχι της χρονιάς αλλά της (σχεδόν) δεκαετίας. Ήταν η καλύτερη μετά τον χιονιά του 2008.
ΔιαγραφήΓιώργο, εσύ ξέρεις καλύτερα τα μέρη σου, αποδέχομαι πλήρως ό,τι λες. Και φαντάζει και λογικό, στην Καλλιθέα το μεγάλο στοίχημα είναι η θερμοκρασία και τις θερμοκρασίες της Αριάδνης έχουμε να τις δούμε από το 2008.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε εμένα πάλι στα 350 μέτρα στα βόρεια προάστια, το μεγάλο στοίχημα είναι ο υετός (όχι ότι η θερμοκρασία είναι δεδομένη,μην τρελαθούμε κιόλας, συγκριτικά με την Καλλιθέα μιλάω, να ξέρεις πόσα χιόνια έχουμε χάσει ή πόσους ιστορικούς χιονιάδες έχουμε χάσει για 2 βαθμούς...). Αλλά για την οικονομία της κουβέντας, να πούμε ότι 3-4 φορές το χρόνο την έχουμε τη θερμοκρασία. Οπότε τι μένει ο υετός. Πρακτικά, σοβαρός υετός με ψυχρή εισβολή (δηλ συνεχή κ δυνατά φαινόμενα για μισή μέρα και βάλε) έχουμε να δούμε από το 2008. Από τότε, βλέπουμε σπασμένο καιρό, κάτι δυνατά δίωρα και τέλος, κάτι ψυχοβγαλτικά 8ωρα On-off ανίκανα να δώσουν το κάτι παραπάνω. Η πιο δυνατή χρονιά από το 2008 και μετά ήταν το 2014-2015. Πέραν από τις 14 μέρες χιονόπτωσης, είχαμε κάποια δυνατές εξάρσεις των 2-3 ωρών που δώσανε μέχρι 15 πόντους χιόνι, αν θυμάμαι καλά. Αλλά μέχρι εκεί. Σοβάρά χιόνια έχουμε να δούμε πράγματι από το (μακρινό πλέον) 2008.
10 με 11 Φεβρουαρίου πρέπει να ήτανε η καλύτερη στιγμή για την Κηφισιά για το 2015. Συμβουλεύτηκα το αρχείο που κρατάω και είδα και κάποια βίντεο που είχα τραβήξει εκεί το πρωί της 11ης. -7 με -9 είχαμε στα 850 και -30 με -33 στα 500.
Διαγραφή