Ψυχρό μέτωπο στα ΒΔ Βαλκάνια κινείται
ανατολικά. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται
ΝΔ της Πελοποννήσου. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, ο καιρός
στη χώρα το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη)
θα είναι γενικά άστατος με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στις περισσότερες
περιοχές της. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει
μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Παρασκευή (9/6) οι όμβροι και οι καταιγίδες βαθμιαία θα σταματήσουν
σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ ως τα 6 μποφόρ (Καρπάθιο) και η
θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Το Σαββατοκύριακο (10-11/6) οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την
εκδήλωση τοπικών όμβρων ή καταιγίδων τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και κυρίως
στα ορεινά. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται αξιόλογες
μεταβολές.
Πέμπτη,
8 Ιουνίου 2017
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
8-6-2017
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 και αργότερα
Β ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 16 έως 30 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.
Αττική:
Τοπικές
βροχές και πιθανώς πρόσκαιρη καταιγίδα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 18 έως 28 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές
βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 17 έως 28 βαθμούς.
Με καιρικό ενδιαφέρον και καλές θερμοκρασίες μπήκε το καλοκαίρι. Οι χαμηλές πιέσεις κυριαρχούν στην ανατολική Μεσόγειο και η ανώτερη τροπόσφαιρα στην περιοχή μας δε λέει να ησυχάσει. Μακάρι να κρατήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλοκαίρι θα αρχίσει στις 21/06/2017 και ώρα 07:24. Τότε "θα στρώσει" ο καιρός, λοιπόν.
ΔιαγραφήΤα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει ήδη από τον Μάιο. Φέτος μέχρι και την 1η Ιουνίου κοιμώμουνα με κουβερτούλα λινή και ακόμα και σήμερα δεν έχω βάλει ούτε ανεμιστήρα! Το σπίτι μου διατηρεί θερμοκρασίες μέχρι 26 βαθμούς (και όχι 28 και 30), τα νερά του Σαρωνικού έχουν κολλήσει στους 20 βαθμούς (αντί για 21 και 22). Μια χαρά δηλαδή! Και γιατί να "στρώσει" παρακαλώ, Χρήστο μου; Ωραία δεν τη βγάζουμε και έτσι;
ΔιαγραφήΜα, επί τούτου το έβαλα εντός εισαγωγικών.
ΔιαγραφήΠαντως σπανιως ο ιουνιος εχει απουσια ασταθειας, ειδικα τα τελευταια χρονια,ειναι αλλωστε ο κατεξοχην ασταθης μηνας του καλοκαιριου!Προφανως η πιθανοτητα για καυσωνες ειναι αρκετα μεγαλυτερη τον ιουλιο η και τον αυγουστο, εχει ακομη δρομο το καλοκαιρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧτες και σήμερα ψιλόβρεξε στην Αθήνα τις πρωινές ώρες με στρωματόμορφη νέφωση. Αυτό δεν είναι η κλασική καλοκαιρινή αστάθεια, που εκδηλώνεται τις απογευματινές κυρίως ώρες με αναπτυγμένους σωρείτες/σωρειτομελανίες. Έχει να κάνει περισσότερο με πεδίο χαμηλών πιέσεων στην επιφάνεια και (κυρίως) με διέλευση χαμηλού στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα και ισχυρό στροβιλισμό. Δηλαδή με δυναμικό και όχι τόσο με θερμικό αίτιο.
ΔιαγραφήΓεώργιε, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που προκαλεί το σημερινό καιρο περιγράφεται στην αρχή του κειμένου της πρόγνωσης. Προφανώς, όταν μιλάμε για αστάθεια, δεν εννοούμε μόνο τη θερμική.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους από τη μουντή Αθήνα.
Στον ανώνυμο φίλο σχολιαστή απευθυνόταν το σχόλιό μου δάσκαλε, με δεδομένη την εντύπωσή μου οτι "φωτογραφίζει" την κλασική θερμική αστάθεια του καλοκαιριού.
ΔιαγραφήΚαλώς, φίλε μου. Η αλήθεια είναι ότι όταν τη θερινή περίοδο υπάρχει δυναμικό αίτιο, δεν είναι εύκολο να προβλέψεις πώς ακριβώς αυτό θα συνδυαστεί με το θερμικό αίτιο. Η ύπαρξη συμπαγούς συννεφιάς από το πρωί ως το απόγευμα είναι η απλή εύκολη περίπτωση, αλλά συνήθως η εικόνα χωρικά και χρονικά είναι πιο σύνθετη. Αν βέβαια πνέει και κανένα μελτέμι, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
ΔιαγραφήΑναφορικά με τα μελλούμενα, αν είμασταν στο χειμώνα θα βγάζαμε έκτακτη ανακοίνωση για χιόνια στην Αθήνα, και όχι μόνο, την Κυριακή προς τη Δευτέρα. Τώρα όμως θα "αρκεστούμε" στα πολλά νερά και τα χαλάζια. Μου φαίνεται ότι κάποια μαγικά κάνετε εσείς οι δροσοκαταιγιδόφιλοι με τον καιρό και σας βγαίνουν!
Πράγματι, πολύ δύσκολος ο συνδυασμός για να βγάλεις πρόγνωση. Αλλά και πολύ διδακτικές, σεμιναριακές θα έλεγα, συνθήκες για μαθήματα μετεωρολογίας. Το κακό είναι οτι αυτές οι καταστάσεις χαλάνε τα ...μπάνια του λαού. Γιατί όταν έχεις την τυπική θερμική αστάθεια, λίγο-πολύ ξέρεις πότε θα πιάσει η μπόρα. Πάς στην παραλία πιο νωρίς και φεύγεις εγκαίρως. Με τον χτεσινό και σημερινό καιρό όμως μπερδεύονται τα πράγματα.
ΔιαγραφήΤο ευρωπαικό μοντέλο πήγε με το αμερικάνικο (άργησε πολύ να το δει...) και έτσι Κυριακή-Δευτέρα προβλέπεται κακοκαιρία τύπου γενάρη στα μέσα του Ιούνη! Όχι ότι με χαλάει, αλλά όταν βλέπω τέτοιες διατάξεις τέτοιες εποχές κάνω πάντα το ερώτημα που κάνει ο κάθε χιονόφιλος... Χάθηκε να βγει μια φορά τέτοια διάταξη και τον χειμώνα;;;; ΕΛΕΟΣ! (Μιλάω για αττική). Αλέξανδρος Μήτσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το "τύπου Γενάρη" σωστό είναι, αλλά να το διευκρινίσουμε οτι αφορά στις διατάξεις των συστημάτων, όχι στις θερμοκρασίες. Γιατί μπορεί να μας διαβάζουν και άνθρωποι που δεν είναι "του χώρου" και να αρχίσουν να ...βγάζουν τα χειμωνιάτικα από τις ναφθαλίνες!
ΔιαγραφήΕννοείτε Γιώργο ότι μιλάω για την διάταξη. Π.χ υποθετικά πάντα αν αυτή η διάταξη έβγαινε Φεβρουάριο, πέρα από τον υετό που θα έδινε στην αττική, θα μιλούσαμε για έναν ιστορικό χιονιά αφού θερμοκρασιακά ένα -10 στα 850 θα ήταν αρκετά πιθανό. Αλέξανδρος Μήτσης.
ΔιαγραφήΕννοείται Αλέξανδρε, για μας τους καιρόφιλους που είμαστε και ...καιροσπουδαγμένοι (το κατά δύναμιν), ασφαλώς και εννοείται. Αλλά για φαντάσου, σερφάροντας να πέσει κάποιος (κανονικός) άνθρωπος στα σχόλιά μας και να δεί αυτό το "τύπου Γενάρη". Μπορεί και να τρέχει να βρεί τα μπουφάν του, που τάχει παραχώσει για το χειμώνα, και μουσαμάδες για να προστατέψει τις γλάστρες του από τον ...παγετό!
Διαγραφή