Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται
ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη)
είναι πιθανό να επηρεάσει με τοπικές βροχές τη Ν-ΝΔ Ελλάδα. Την εικόνα του
καιρού θα συμπληρώνουν οι ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι στα νότια πελάγη θα φθάσουν τα 6
μποφόρ, και η ψύχρα, η οποία στη Β. Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. Το διήμερο
Τετάρτη-Πέμπτη (1-2/11) δεν
αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές βασικά στη ΝΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα
πνέουν Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει σημαντική
μεταβολή. Την Παρασκευή (3/11)
οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5
μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές
της. Το Σαββατοκύριακο (4-5/11)
δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι Β-ΒΑ με ένταση ως τα 6
μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή
επίπεδα.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
Τρίτη,
31 Οκτωβρίου 2017
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
31-10-2017
Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες
τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα
τοπικών βροχών στο Ν. Ιόνιο και τη Δ. Πελοπόννησο. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5
μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 21 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα
τοπικών βροχών στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα
τοπικών βροχών στην Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 10 έως 22 βαθμούς.
Αττική:
Λίγες
νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως
18 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια.
Άνεμοι ΒΔ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς.
κ. Ζιακόπουλε καλημέρα. Σιγά σιγά λοιπόν μπαίνουμε στο Νοέμβριο, σε έναν υποτ΄θεται από τους βροχερότερους, κλιματικά, μήνες για τη χώρα μας. Η κατάσταση είναι απελπιστική όμως από άποψη βροχών. Αν κρίνουμε από την τάση των μετεωρολογικών μοντέλων φεύγει το πρώτο 10ήμερο του μήνα άνομβρο. Θέλω να σας ρωτήσω, με βάση την εμπειρία σας ή τις γνώσεις σας, διαφαίνεται κάποια αλλαγή στο μοτίβο της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, έστω γενικά κάτι να αλλάζει και να μπορούν να εισχωρήσουν βαρομετρικά χαμηλά διαδοχικά στην περιοχή μας από δυσμάς προς ανατολάς? Κοντεύω τα 50 και δυσκολεύομαι να θυμηθώ άλλο τέτοιο φθινόπωρο. Ευχαριστώ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης από Πρέβεζα
Τι να σου πω, φίλε μου! Όταν στο βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια! Για το ποια είναι τα βατράχια, δεν είναι δύσκολο να το βρούμε.Είμαστε όλοι εμείς που θέλουμε βροχές για να σπείρουμε τα χωράφια μας, να σώσουμε τις ελιές μας, να μην αναγκαστούμε να βάλουμε ξανά τούβλα στο καζανάκι της τουαλέτας μας κ.λπ. Όσο για τα βουβάλια, επιγραμματικά είναι τα παρακάτω:
ΔιαγραφήΦυσική μεταβλητότητα: Ρόδα είναι και γυρίζει. Τώρα σειρά έχουν τα βαρομετρικά υψηλά, αλλά θα έλθουν και τα χαμηλά.
Κλιματολογία των ευλογημένων εποχών: Είναι η εποχή, που, όπως τα αποδημητικά πουλιά της κεντρικής Ευρώπης, ο πολικός αεροχείμαρρος θα ταξιδέψει προς τα μικρά γεωγραφικά πλάτη. Οσονούπω θα εισβάλλει στη δυτική ή την κεντρική Μεσόγειο και θα σας έλθουν οι όστριες και οι γαρμπήδες με τα νερά τους.
Κλιματική αλλαγή: Ξεχάστε την κανονικότητα. Βολευτείτε με κανένα αποκομμένο ή ψόφιο χαμηλό και μάθετε να κανετε πιο συχνά παρέα με τις υποτροπικές υψηλές πιέσεις ή με τους ξεροαντικυκλώνες του βορρά.
Ποιο βουβάλι θα επικρατήσει ή ποια συμφωνία μοιράσματος της εξουσίας θα κάνουν τα δύο ή τα τρία από αυτά δεν γνωρίζω.
Καλό απόγευμα.
Καλησπέρα σας.
ΔιαγραφήΕγώ απο την άλλη πιστεύω ανεξαρτήτως τι τάζουν και ξε-τάζουν τα προγνωστικά μοντέλα ότι ήρθε η ώρα στο μεγαλύτερο μέρος του Νοέμβρη να κατηφορίσουν οι όστριες και οι γαρμπήδες μαζί με τα "χαμηλά" τους σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.Το θεωρώ αδύνατο βάση μετεωρολογικής προϊστορίας αλλά και άλλων παραμέτρων να συνεχιστεί το μοτίβο του Σεπτέμβρη και πλήν κάποιων αναλαμπών (όπως τις τελευταίες μέρες) του Οκτώβρη.
Οπότε με ρίσκο πάντα γιατί "καιρός" είναι και ότι θέλει κάνει θα ποντάρω στην φυσική μεταβλητότητα και στην κλιματολογία των εποχών που αναφέρει παραπάνω ο δάσκαλος για τον μήνα Νοέμβρη!
Προσωπική εκτίμηση και διαίσθηση.
Το 1989 ηταν το ίδιο χάλι με φέτος όπως και το φθινόπωρο του 1992 είχαμε αρκετή ηλιοφάνεια με την διαφορά όμως ότι τον χειμώνα 1992-93 ειχαμε βροχές και χιόνια ενω τον χειμώνα 1989-90 είχαμε συνέχεια της ανομβριας.
ΔιαγραφήΥ.Γ.Αναφέρομαι για την Δ-ΒΔ Ελλάδα για την υπόλοιπη δεν γνωρίζω.
Μια αγάπη, ένα χόμπυ μια ασχολία έχουμε και όπως πάει θα την παρατήσουμε και αυτήν.. Καιρική τραγωδία εν'όψη με ξεροβόρια. Που θα πάει αυτό το βιολί κανείς δεν ξέρει. Αλέξανδρος Μήτσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυλογημένος καιρός μας ήρθε και ακολουθεί η συνέχεια και κάποιοι γκρινιάζετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.Ζιακόπουλε ωραίες οι παρομοιώσεις σας, εύχομαι καλό χειμώνα.
Νικόλας Δ.
Φιλε Νικολα,
ΔιαγραφήΠροφανως η κατασταση (απο θεμα υετου) στις περιοχες αυτων που γκρινιαζουν, ειναι δραματικη.
Αυτη η πραγματικοτητα, αναποφευκτα φερνει γκρινια διοτι το αποτελεσμα της ειναι σημαντικοτατη απωλεια φυτικου κεφαλαιου και επομενως επιδεινωση του οικονομικου προβληματος....
Ποιο κομματι απο τα παραπανω δεν καταλαβαινεις?
Άφησέ τον, τρολάρει.
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι η περίοδος που διανύουμε είναι τραγική. Εδώ 20 ριμαδοελιές έχουμε στην Καλαμάτα και να δω πότε θα μαζευτούν και τι καρπό θα βγάλουν αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα. Επίσης, η παρατεταμένη ανομβρία, πέραν της προφανούς μείωσης των αποθεμάτων νερού της ΕΥΔΑΠ (κάπου πήρε το μάτι μου πέρυσινα και φετινά νούμερα, είναι -20% κάτω χοντρικά), έχουν δημιουργήσει και το φαινόμενο τον πυρκαγιών μέσα στο φθινόπωρο. Κάτι τέτοιο προ 20 ετών ήταν αδιανόητο, πλέον δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, φοβάμαι σε λίγα χρόνια δε θα μας προξενεί καν εντύπωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τέλος, δε βρέχει που δε βρέχει, τι την θέλει τη συννεφιά; Να κρυώνουν τα σπίτια πιο γρήγορα, ο ηλιακός να μη ζεσταίνει; Δηλαδή ούτε φαινόμενα αλλά ούτε καν η ευνοϊκη επίδραση του ήλιου. Μία αηδία έως τώρα ο Οκτώβριος και απ ό,τι φαίνεται και το 1ο μισό του Νοεμβρίου.
Υπάρχουν και χειρότερα Βαγγέλη. Όχι κάπου μακριά. ΕΔώ κοντά, στη γειτονιά μας:
Διαγραφήhttp://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/wcpcp1.png
Όταν Ιβηρική, Γαλλία, Ιταλία δεν πέφτει στάλα, τι να περιμένουμε εμείς στην ανατολική Μεσόγειο;
παρεμπιπτόντως, αν θυμάσαι την προηγούμενη εβδομάδα που έπαιζε ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη είχαν ανοίξει οι ουρανοί εκεί. Επειδή κάποιος γνωστός μου είχε πάει εκδρομή, τους έλεγαν στο ξενοδοχείο ότι είχε να βρέξει στη Βαρκελώνη πάνω από 3 μήνες.... Προφανώς, μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβή όλα αυτά, αλλά σίγουρα είναι ενδεικτικά.
ΔιαγραφήΕντυπωσιακο ειναι το γεγονος οτι περιοχες της ανατολικης ηπειρωτικης χωρας σε θεμα χιλιοστων βροχης τα πανε πολυ καλυτερα απο τη δυτικη ελλαδα, ειναι νορμαλ αυτο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο φίλε ανώνυμε.
ΔιαγραφήΌλο το 2017 μέχρι στιγμής αρκετές περοχές της ανατολικής χώρας τα έχουν πάει καλύτερα σε υετό απ'ότι τα δυτικά.
Αυτό συνέβη λόγω καθαρής καιρικής τύχης,δηλαδη συνεχόμενη κυκλοφορία απο τα βόρεια βορειοανατολικά μαζί με ψυχρούς βοριάδες και καθόλου νοτιάδες οπότε αν και όχι τόσο σύνηθες (παρ'όλα αυτά έχει ξανα συμβεί αραιά κατα χρονιές) λογικό για τα δυτικά η συγκεκριμένη εξέλιξη,αν και πιστεύω ότι μέσα στον Νοέμβριο γενικά τα δυτικά θα μαζέψουν αρκετά χιλιοστά βροχης.
Μπα. Εδω οι πρωτες υποψηφιες περιοχες για 3 μετρα χιονι ειναι οι Σποραδες,η Κυμη και ο Ψηλορητης και στα χιλιοστα θα κολησουμε τωρα...(ζητω συγνωμη για τον τροπο του Μυν. μου αλλα η κατασταση εχει ξεφυγει...οχι απο τωρα αλλα απο καιρο)!
Διαγραφή