Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τα Β. Βαλκάνια
ως την κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά. Βαρομετρικά χαμηλά στην Αδριατική
και τη Δ. Μεσόγειο κινούνται Α-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο
(Παρασκευή), δεν θα λείψουν
και πάλι οι βροχές και οι καταιγίδες, οι οποίες στις ανατολικές και νότιες
νησιωτικές περιοχές και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι σταδιακά
θα στραφούν σε δυτικούς και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (30/12) τα φαινόμενα βαθμιαία
θα περιοριστούν στο Αιγαίο και τη Θράκη και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα
πνέουν ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Την Κυριακή (31/12) ο καιρός θα
είναι γενικά βελτιωμένος. Εξαίρεση ίσως αποτελέσει η Β. Κρήτη, όπου το πρωί
πιθανό να σημειωθούν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα ανέβουν
λίγο οι μέγιστες θερμοκρασίες. Όμως, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα
είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά νωρίς το πρωί θα σημειωθεί κατά τόπους
παγετός. Την Πρωτοχρονιά
αναμένεται καλοκαιρία στη χώρα, εκτός από τη ΒΔ Ελλάδα, όπου το βράδυ θα
βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Την Τρίτη (2/1) ο καιρός θα είναι ήπιος με λίγες βροχές στα δυτικά, ενώ την Τετάρτη (3/1) αναμένονται βροχές
στις περισσότερες περιοχές και κυρίως
στα νότια.
Παρασκευή,
29 Δεκεμβρίου 2017
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29-12-2017
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές
βροχές, καταιγίδες κυρίως στα ΒΑ και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Δ.
Μακεδονία). Άνεμοι Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -1 έως 14
βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές
βροχές και λίγες καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Άνεμοι
ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πρόσκαιρες
τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 2 έως 16 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές
βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ με
εξασθένηση. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.
Αττική:
Παροδικές
βροχές νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 7 έως 16 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Μικρή
πιθανότητα τοπικών βροχών. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 14 βαθμούς.
Σπάει, λοιπόν, η παράδοση των τελευταίων ετών, όταν είχε παγωνιά την παραμονή και την Πρωτοχρονιά. Μας έμειναν οι νοτιάδες που προηγούνταν και τότε των ψυχρών εισβολών. Και σήμερα είχε αρκετό κύμα και έβγαλε, μάλιστα, και μία μισοσκισμένη σημαία της ΕΕ μαζί με τα άλλα σκουπίδια και πλαστικά. Ο βυθός δεν φαινόταν, παντού ένα γκρίζο φόντο στη φουσκοθαλασσιά, ασορτί με τη συννεφιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα κι έτσι, βέβαια, η θάλασσα έχει τη χάρη της. Όπως είχε πει, άλλωστε, ο Δημήτρης Καμπούρογλου, "όλοι κατηγορούν τη θάλασσα, ενώ είναι ο άνεμος που φταίει".
Βαγγέλης Σπανός
Μέχρι στιγμης διανύουμε τον πιο μούφα χειμώνα μετά από αυτόν του 2007, 2010 και 2014.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜειώθηκαν πολύ τα σχόλια στο μπλογκ. Και δε νομίζω οτι έχει να κάνει τόσο με τις γιορτινές μέρες όσο με την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν καθημερινά τα προγνωστικά στοιχεία για τη συνέχεια του χειμώνα. Και μη μου πει κάποιος πάλι για βροχές, γιατί οι βροχές (πολύτιμες, το δίχως άλλο, ιδιαίτερα για τις περιοχές που τις έχουν στερηθεί) δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό όταν μιλάμε για την καρδιά του χειμώνα, δηλαδή Γενάρη και Φλεβάρη. Κρύο και χιόνια είναι το ζητούμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι άρχισε να φαίνεται για 2ο δεκαήμερο Γενάρη..θα δείξει!
Διαγραφήμπορει να ειναι το ζητουμενο διοτι εμας ετσι μας βολευει αλλα αντε μεσα στο χειμωνα μια η δυο φορες το πολυ να χιονισει μεχρι τα πεδινα/παραθαλασσια οπου καθε χρονο πανω κατω αυτο γινεται με βαση τις κλιματικες συνθηκες της χωρας μας.
Διαγραφήτι να κανουμε;
Γιώργο έχεις δίκιο για τα κρύα κ τα χιόνια.
ΔιαγραφήΜπαίνουμε στη καρδιά του χειμώνα κ δεν έχουμε δεί κάτι δυνατό πανελλαδικό.
Όμως το ξανα λέω ο Γενάρης δε νομίζω να μας αφήσει έτσι,πέρα απο τις βροχές που πάλι θα έχουμε μιά καλή φωτοβολίδα πιστεύω θα τη δούμε...Υπομονή.
οσον αφορα για τον δευτερο δεκαημερο του γεναρη απο που και ως που αρχισε να φαινεται η αλλαγη για κρυα κτλ;οι προβλεψεις για τοτε απο το τωρα ειναι σαν την καφετζου που λει στην τυχη οτι να ναι που λογικα λεγοντας 10 πραγματα θα πεσει μεσα εστω στα δυο.το καλυτερο ομως ειναι ας μην κανουμε τα καιρο-μεντιουμ και να περιμενουμε αρεσει δεν αρεσει!εδω δεν γινεται να προβλεφθει καλα-καλα ο καιρος μεσα 3 μερες σε 15 μερες απο τωρα τι να προβλεφθει;πχ αν πει καποιος οτι θα χιονισει θεσσαλονικη 15 γεναρη η αθηνα 10 φλεβαρη και πεσει μεσα θα ειναι προβλεψη αυτο το πραγμα;η μηπως αερολογιες;τα μοντελα την μια μερα δειχνουν τα ταδε την αλλη διαφορετικα,την παραλλη ξανα αλλα και ουτω καθεξης.αυτο μαλιστα αποδεικνυεται αλλα πολλοι δεν χαμπαριζουν.γιαυτο περιμενουμε!και οτι κατσει απο πλευρας χιονιων στις βεραντες μας!
ΔιαγραφήΦώτη, η Πίνδος θα συνεχίσει να χιονίζεται με αυτό το καιρικό μοτίβο, κι αυτό είναι σίγουρα πολύ θετικό. Για το κάτι δυνατό που γράφεις, εγώ, καθαρά διαισθητικά αλλά και σταθμίζοντας παράλληλα την όποια αξιοπιστία των δύο βασικών εποχικών μοντέλων, το Γενάρη τον έχω ξεγραμμένο. Από Φλεβάρη και βλέπουμε.
ΔιαγραφήΣωστός ο φίλος.
ΔιαγραφήΟταν ο τίτλος ειναι καλοκαιρία με τη καρδιά να γράψεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι κάπως αναμενόμενη εξέλιξη, Γιώργο. το λέω με την έννοια της μακροσκοπικής στατιστικής. διαισθανόμαστε (τουλάχιστον) ότι οι χειμώνες θα μαλακώσουν. επιπλέον πέρυσι (που ήταν φέτος, δηλαδή 2017) είχαμε μια βδομάδα ολικό παγετό στα κεντρικά και βόρεια πεδινά, συνδυαζόμενο σε αρκετές περιοχές με πολύ χιόνι (Καρδίτσα 40 cm και -17). νομίζω ότι αυτό συμβαίνει 1 χρονιά στις 10 έως 15.
ΑπάντησηΔιαγραφήπροσπαθούμε ανεπιτυχώς να κόψουμε και την παρελθοντολαγνεία (εξαιρείται η Ιστορία).
καλές βροχές, χωρίς πλημμύρες είναι ένα καλό deal για φέτος. (να συνέλθουν και λίγο τα συστήματα θέρμανσης από την Αριάδνη).
Διόρθωση: τι
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταρχας δεν γραφονται πολλα σχολια διοτι δεν υπαρχουν προοπτικες να χιονιστουν οι βεραντες του καθενος που γραφει απο εδω μεσα στις προσεχεις μερες.οντως μεχρι τωρα ο χειμωνας ειναι λιγο ψιλομουφα απο ολες τις αποψεις αλλα τιποτα δεν μπορει να κριθει μεχρι το τελος.παρα που στο αμεσο μελλον δεν φαινονται βαρβατα κρυα ενδεχεται αργοτερα να παρουσιαστουν ευκαιρειες για κατι δυνατο.αλλα ουτως η αλλως μια αντε δυο φορες το πολυ(και αν)θα χιονισει φετος στα παραθαλασσια εαν βασιστουμε στα δεδομενα της στατιστικης.Παντως πρεπει ομως να πεσουν νερα που αυτο μετραει περισσοτερο διοτι τα βουνα θα αποκομιστουν με χιονια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 2014 ηταν ενας δυνατός χειμώνας για τον Καναδά και Β.Αμερική το ιδιο και εφέτος μήπως και στην χωρα μας θα έχουμε επανάληψη του χειμώνα 2014 ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπομονή, εξάλλου ένα διήμερο - τριήμερο καλό θέλει η κάθε περιοχή για καλό χιόνι: Η Ήπειρος ένα καλό χαμηλό από Βόρειο Ιόνιο - Αδριατική (εκείνη τη νέφωση πολύ ψηλά σε ύψος πάνω από τις βουνοκορφές με τον ανοιχτό γκρι ομοιόμορφο ουρανό, που είναι φουλ στο νερό, δεν θέλουμε ΒΑ σε συνδυασμό με βαρομετρικά από Μεσόγειο που η νέφωση τους είναι χαμηλή γιατί αυτός ο συνδυασμός δεν δίνει χιόνι αλλά χιονοποιημένη υγρασία. Θυμάμαι εκείνο το χαμηλό από Αδριατική τριήμερο Απόκριας Φλεβάρη 2010 που έδωσε σε τρεις μέρες δυόμισι μέτρα+ χιόνι στην Πίνδο πάνω από τα 1700 και 1,5μ.+ στα ορεινά). Τα ανατολικά προσήνεμα ένα καλό ΒΑ σύστημα, η Πελοπόνησος ένα καλό σύστημα από Μεσόγειο με Β-ΒΑ κλπ κλπ. Κάθε χρόνο γίνεται αυτό, αργά ή γρήγορα θα γίνει και φέτος. Εξάλλου το πολύ χιόνι στις κλασσικές περιοχές πέφτει εδώ και χρόνια κυρίως από μέσα Γενάρη και μετά.
ΑπάντησηΔιαγραφήσυγνωμη αλλα τι εννοεις χιονοποιημενη υγρασια; ψιλοχιονο;
ΔιαγραφήΠαγώσαν όλα στην Αμερική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρατεταμένο κύμα ψύχους πλήτει τις εκεί περιοχές με τον υδράργυρο σε περιοχές του Καναδά (π.χ. Κεμπέκ) να κατρακυλά νωρίς το πρωί σήμερα στούς -40 βαθμούς θεμοκρασία που αποτελεί ρεκόρ απο το 1993.
Εν τω μεταξύ ο Ντοναλντ Τράμπ εκφράζει ειρωνία σε δηλώσεις του κ χλευάζει παρακαλώ τις μελέτες περί κλιματικής αλλαγής αλλά κ υπερθέρμανσης του πλανήτη κ νιώθει χαρούμενος για τη μη συμφωνία της χώρας του για την κλιματική αλλαγή κ τα τρισεκατομμύρια που θα δαπανούσε η χώρα του αγνοώντας τον παγκόσμιο μετεωρολογικό οργανισμό που βγάζει το 2017 ως το θερμότερο έτος ως σήμερα.
Μεγάλη κόντρα τελικά μεταξύ μας για το αν τελικά βιώνουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.