Με καλοκαιρία τα Φώτα




8 σχόλια:

  1. Ενώ μετά θα τουρτουρίσουμε... Δυστυχώς, η εικόνα είναι πολύ κακή για τέτοια εποχή. Μετά από έναν μέτριο Δεκέμβριο τόσο υετικώς όσο και ως πρώτος χειμερινός μήνας (τουλάχιστον είχε και 10 μέρες κανονικό χειμώνα), περνάμε σε έναν τραγικό Ιανουάριο. Και η πρώτες του ημέρες αλλά κυρίως η προοπτική του μήνα, όσο πάει το μάτι, δηλαδή είναι κόλαφος για έναν καιρόφιλο. Θυμάμαι παλιά, μου έλεγε ένας φίλος, άμα γίνεται χαμός στην Αμερική να ελπίζεις μετά από 15 μέρες. Με λίγα λόγια, όσο η Αμερική είναι σε αυτή τη φάση, εμείς δεν έχουμε να ελπίζουμε σε κάτι. Άμα αποφασίσει να ζεστάνει εκεί, κάτι θα γίνει και στην Ευρώπη, το πού είναι άλλη ιστορία. Κοινώς, βράσε όρυζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τις βροχές καλά να κρατούν στα δυτικά της χώρας (ακόμη κ τώρα ρίχνει με τον κουβά) η προοπτική δυστηχώς μέχρι τουλάχιστον τις 10 Γενάρη είναι απογοητευτική.Μεγάλη πίκρα επίσης κ ο καιρός των θεοφανείων όπου ο καιρός θα θυμίζει άνοιξη παρά καταχείμωνο που είναι τώρα.
    Χρόνια έχω να θυμηθώ στην περιοχή μας τέτοιες καιρικές συνθήκες καθώς τα τελευταία χρόνια μας χάριζε ο καιρός κρύα κ χιόνια τα οποία μάλιστα πέρυσι φτάσανε μέχρι τα πεδινά μας.Κάπως έτσι περίμενα κ φέτος να κυλήσουν τα πράγματα μάταια όμως καθώς η τάση όπως μας έδειχνε κ ο Γιώργος εδώ κ μέρες είναι ξεκάθαρη.
    Πάντως πιθανότητα για μια καλή φωτοβολίδα υπάρχει ακόμη μέσα στον Γενάρη αλλά όπως όλα δείχνουν κ σήμερα μεγαλύτερη πιθανότητα για το μεγαλύτερο τμήμα του μήνα συγκεντρώνουν οι νοτίας συνιστώσας άνεμοι με ότι αυτό συνεπάγεται(μαλακός καιρός,εναλλαγές ηλιοφάνειας με κάποιες βροχές,πιο πολύ φθινοπωροανοιξιάτικες συνθήκες).Δυστηχώς κ πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρχίζω σιγά-σιγά να το παίρνω απόφαση οτι ο καιρός αυτό το χειμώνα θα εναλλάσσει δύο μοτίβα: 1. Χαμηλά από τα δυτικά με νερά κυρίως στη δυτική χώρα και χιόνια στην Πίνδο και 2. υποτροπικές εξάρσεις (κοινώς Αλκυονίδες), με τα γνωστά επακόλουθα. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να το προδιαγράψει αυτό από τώρα, όμως είναι μια καλή ψυχολογική προσαρμογή στην πραγματικότητα, που ίσως μας ηρεμήσει λιγάκι και ,που ξέρεις, αν ο Φλεβάρης μας κάνει το χατήρι, να το χαρούμε και περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό βλέπω κ εγώ Γιώργο όπως το λές.
      Καλύτερα να είμαστε προσαρμοσμένοι στη φετινή πραγματικότητα έτσι ώστε αν έρθει κάτι καλό να ευχαριστηθούμε περισσότερο.
      Τουλάχιστον εδώ σ'εμάς (δυτικά) φένεται να κρατά κάποια προσχήματα απο νερά.

      Διαγραφή
    2. Φώτη, παρεμπιπτόντως, το μετεώγραμμα νέου χιονιού του GFS από Wetterzentrale για τα Γιάννενα, που σου είχα δείξει τις προάλλες (http://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?geoid=52584&model=gfs&var=26&run=0&lid=ENS&bw=), λόγω περιορισμένης ανάλυσης του μοντέλου μόνο Γιάννενα δεν είναι. Έψαξα τις συντεταγμένες που δίνει και βρήκα ότι η πρόγνωση είναι για κάποια περιοχή στο Εθνικό Πάρκο Πίνδου, όπου προφανώς είναι το πλησιέστερο σημείο πλέγματος (grid point) του μοντέλου.

      https://www.google.gr/maps/place/40%C2%B000'00.0%22N+21%C2%B000'00.0%22E/@40,20.7198486,10z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d40!4d21?hl=el

      Διαγραφή
    3. Μάλιστα.
      Είπα κ εγώ...
      Οπότε μιλάμε πια ότι το μετεώγραμμα απευθύνεται σε μια περιοχή που αν δε κάνω λάθος είναι περίπου στα 1000μέτρα!

      Διαγραφή
    4. 930 μ. είναι, σύμφωνα με το Google Earth. Τώρα, πόσο καλά "βλέπει" τα υψόμετρα το GFS δεν το ξέρω.

      Διαγραφή
  4. Το καλό πάντως είναι ότι βρέχει αυτή τη στιγμή καλουτσικα σε αρκετές περιοχές της χώρας κ όχι μόνο δυτικά. Καλές βροχές αυτή τη στιγμη στην Αττική κ σε αρκετά νησιά του Αιγαίου. Η μακροπρόθεσμη προοπτική πάντως συμφωνώ απόλυτα...είναι τραγική

    ΑπάντησηΔιαγραφή