Αξιόλογη η σαββατοκυριακάτικη μεταβολή του καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα προκαλέσει τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά) βασικά στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Κυριακή (21/1) παροδικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τη νύχτα στο Ιόνιο και τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, αλλά το βράδυ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας στις περιοχές αυτές. Τη Δευτέρα (22/1) στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας αρχικά προβλέπονται βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά, ημιορεινά και ίσως ΒΑ πεδινά), αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ως το βράδυ θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία στα ανατολικά και βόρεια θα είναι σημαντική. Το τριήμερο Τρίτη – Πέμπτη (23-25/1) στη χώρα θα επικρατήσει ο καιρός του Β-ΒΑ ρεύματος με περιορισμένο υετό στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές, αλλά αρκετό κρύο. 

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως τις βραδινές ώρες. Πιθανές καταιγίδες στα ΒΑ. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα σε Δ-ΒΔ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ , όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) στη Δ. Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και το βράδυ πιθανώς στο ΒΑ Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών μετά το μεσημέρι. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη
Τοπικές βροχές το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς.

66 σχόλια:

  1. NW Pindos
    Βάσει της πρόβλεψης χιονοκαταστάσεις θα υπάρξουν μόνο στα ορεινά της ΒΔ χώρας κυρίως (εκτιμώ πάνω από τα 1500-1600μ. το Σάββατο και σε ημιορεινά την Κυριακή). Τα χιλιοστά νερού που θα πέσουν και η ένταση των φαινομένων θα παραλάσσουν από περιοχή σε περιοχή. Ήθελα επίσης να πω (γνώμη μου είναι αυτή βέβαια) ότι δεν χρειάζεται τόση αναμονή για χιόνια στα πεδινά. Εξάλλου στα πεδινά της χώρας μας (κυρίως μεγάλες πόλεις) ποτέ δεν είχαμε χιόνι ιδιαίτερο με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιους χειμώνες, που έμειναν χαραγμένοι και στη μνήμη μας. Η αλήθεια πάντως είναι ότι με τη μέχρι στιγμής κατάσταση (σε ορεινά - ημιορεινά) και δεδομένου ότι δεν έχει πέσει ακόμη πολύ χιόνι, έχει περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και ήδη η μέρα έχει μεγαλώσει. Το Φλεβάρη δεν είναι τόσο έντονα κάποια χειμερινά φαινόμενα όπως π.χ. το σινιάκι στη Φλώρινα. Εν πάσει περιπτώσει πρέπει να έχει κανείς κατά νου και το παράδειγμα του χειμώνα 1935-1936, που αναφέρθηκε χθες και ήταν ιδιαίτερα εύστοχο δεδομένου ότι σε ορεινές περιοχές (ακόμη και στα 700-1000) ακόμη και ένα εξάωρο ισχυρής συνεχόμενης χιονόπτωσης μπορεί να αφήσει και μισό μέτρο χιόνι, πόσο μάλλον αν υπάρξει ένα 24ωρο ή ακόμη περισσότερο ένα διήμερο ή τριήμερο ισχυρών φαινομένων. Χρονιές στο παρελθόν με πολλά χιόνια στην Πίνδο η ισχυρή χιονόπτωση δεν είχε κρατήσει πάνω από τρεις μέρες το πολύ. Όπως και πέρσι στην Εύβοια (κλασικό κατά τη γνώμη μου χιονομέρος με κλασικούς χιονοχειμώνες) νομίζω μέσα σε ένα - δύο 24ωρα έριξε 3-4 μέτρα χιόνι στην ευρύτερη ορεινή περιοχή Σέττας, Δίρφυος (στην Κύμη από ότι θυμάμαι 2 μέτρα), αλλά και σε πεδινά τμήματα σχεδόν μισό με ένα μέτρο. Στους χάρτες νομίζει κανείς ότι τα μπλε-μοβ χρώματα, που φαίνονται σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη είναι μια ανάσα από τη χώρα μας, όμως καιρικά απέχουμε έτη φωτός από εκεί και είναι μάταιο να περιμένουμε όλο εκείνο το σύστημα να κατέβει. Άρα για όσους αγαπάνε το χιόνι υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον η τελευταία καλή κακοκαιρία με νερά για το επόμενο διάστημα έρχετε.
    Για το μετέπειτα επιβεβαιώνετε αυτό που έλεγα κ χθές κ το λέει κ ο δάσκαλος,ψευτοχειμώνας χωρίς νερά από βδομάδα κ το κυριότερο χωρίς χιόνια(δε μου λένε τίποτα οι νιφάδες που θα πέσουν στα ανατολικά ορεινά)
    Στο ίδιο μοτίβο κ τα προγνωστικά μοντέλα που μεταβάλουν καθημερινώς για αργότερα κάτι δυνατό(π.χ.χιονοχαμηλό εννοώ με τον όρο δυνατό).
    Έτσι λοιπόν συνεχίζει να κυλά ο χρόνος κ ο καιρός ανεκμετάλευτος.
    Η ελπίδα για κάποια δυνατή φωτοβολίδα μεταφέρετε για τον Μάρτιο που όπως έχει πεί κ ο Γιώργος το φετινό μοτίβο μοιάζει με παλιές ένδοξες εποχές(π.χ.Μάρτιος 87) που χάρισαν εκείνο τον μήνα αξέχαστες στιγμές σε όσους την έζησαν.
    Υπομονή λοιπόν,αλλά μέχρι πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήστο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Δεν είχα δει το σχόλιο σου στις 14-1.Έχω ξαναγράψει όντως για το χωριό μου.Είναι πράγματι ωραίο και απλωμένο γενικά παρόλο που είναι χτισμένο πάνω σε τρεις λόφους όπως είναι και κεφαλοχώρι με μονίμους κάτοικους περί τις 2000 χιλιάδες(δεκαετία '80 κοντά στις 3000 χιλιάδες).Δεν μπορω να ασπαστω τον ορο χιονοχωρι,αλλά ίσως επειδή είμαστε κοντά στον Ελικώνα ίσως από το μικροκλίμα της περιοχής κάθε χρόνο θα δούμε και μερικές Η πολλές "άσπρες"μέρες.Φυσικά προς μεγάλης μου ευχαριστης.Σ'ευχαριστώ για το καλοσωρισμα και ελπίζω να φέρω γούρι και να δουμε Όλοι όμορφες και "ΛΕΥΚΕΣ"ΜΕΡΕΣ.Δεν γνωρίζω που μένεις αλλά πιστεύω ότι οι"μετεωρολογοι"της αυλής μου να "βγουν"αληθινοί και τουλάχιστον εμείς τα ανατολικά προσηνεμα να χιονιστουμε για τα καλα(Το εύχομαι βεβαίως και για ολόκληρη την χώρα γιατί οι παππούδες μας κάτι παραπάνω θα ήξεραν λέγοντάς ότι το χιόνι είναι ευλογια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου κ. Χριστόδουλε. Μένω στη Θεσσαλονίκη και υπηρετώ ως δασοπόνος στο Δασαρχείο - Αγροφυλακή Θεσσαλονίκης. Παλαιότερα υπηρέτησα στον Φουρνά Ευρυτανίας και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Είμαι γεννημένος το 1966.

      Διαγραφή
  4. εγω ενα εχω να πω απο οσα διαβαζω σε διαφορα καιρο-blog!χιονια στις ταρατσες στα πεδινα τελος!τουλαχιστον για τις προσεχεις μερες!μην τρεφομαστε με αυταπατες!μπορει η ελπιδα να πεθαινει τελευταια και καποιοι καλως-κακως να ελπιζουν οτι θα δουν εστω κουτσουρεμενες νιφαδες αλλα να μην αυτοκοροιδευομαστε αλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tην Πέμπτη με τον σφοδρό βορειοδυτικό άνεμο και την ψύχρα μπήκαν μόλις πέντε άτομα στο ΚΤΕΛ, ανάμεσά τους κι ένας τουρίστας με κοντομάνικο με το παιδάκι του. Σήμερα, Παρασκευή με τη λιακάδα και μπονάτσα είχε 50 άτομα το ΚΤΕΛ, με το 80%, δηλαδή, οι 40 επιβάτες να είναι τουρίστες. Καλώς ή, κακώς η Ελλάδα φημίζεται για τον ήλιο και τη θάλασσά της. Σήμερα που καθάρισαν και τα νερά, καθώς κόπασαν ο άνεμος και το κύμα ήταν σαν ζωγραφιά με τον ήλιο να φωτίζει τα κρυστάλλινα νερά της.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί βρε παιδιά φαγωθηκατε για χιόνια στα πεδινα; Τα συνεχόμενα χιόνια στα πεδινα δημιουργούν πολλά προβληματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποιες ενδείξεις υπάρχουν για το πρώτο ίσως περισταικό αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης για φέτος, φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έως δραματική αλλαγή της γενικής κυκλοφορίας.
    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png

    Σχετκή ανάρτηση του κ.Ζιακόπουλου για το φαινόμενο:
    http://ziakopoulos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_7039.html

    ΥΓ: Ο πνιγμένος απ΄τα μαλλιά του πιάνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο δεν χρειάζεται να ποντάρεις όλα τα λεφτά σου κρατησε τα για να τσονταρεις λίγο στο τραπέζι που θα κάνουμε(σαλάτες πατάτες τζατζίκια κλπ,κρασί και τσίπουρο για την όρεξη πιο πριν,μιας και είμαι παραγωγός είναι δικά μου μαζι και η προβατίνα σουβλας"Νικο συμφωνεις;")μόλις ρίξει το χιόνι!Υ.Γ:Ειδικός ΝΑ μας πει για το τσίπουρο είναι ο κ.Ζιακοπουλος το δικό μου δεν είναι όπως το Ηπειρωτικό αλλά ελπίζω να είναι λίγο πιο επιεικής μαζί μού μιας και είμαι πρωταρης στο είδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα μ' αρέσει και η προβατίνα σχάρας και το τράιο τσίπουρο.

      Διαγραφή
    2. Όταν έχουμε καλή παρέα και έξω χιονίζει, πίνουμε τσίπουρο ακόμα και με γλυκάνισο και τρώμε προβατίνες ακόμα και από αυτές που έχουν βγει ...στη σύνταξη.

      Διαγραφή
    3. Σωστός ο δάσκαλος.
      Παλιοπράτινες τις λέμε στο χωριό μου αυτές τις προβατίνες.

      Διαγραφή
  9. O ήπιος χειμώνας έχει επιβραδύνει και τη δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα. Στη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη που είχε μέχρι τώρα αρκετούς χιονιάδες, η γρίπη είναι σε έξαρση. Από την άλλη, πέρσι με τον χιονιά Αριάδνη και τους ψυχρούς Δεκέμβρη και Γενάρη, ακολούθησαν 4-5 καύσωνες το καλοκαίρι. Οπότε φέτος με ήπιο χειμώνα, ίσως να έχουμε και δροσερό καλοκαίρι.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στατιστικά Βαγγέλη έχει βάση αυτό που γράφεις για τους ήπιους χειμώνες με ήπια καλκαίρια ή κ το αντίθετο.
      Αν πάρουμε τα προηγούμενα έτη με σειρά διαπιστώνετε στις περισσότερες φορές ότι ισχύουν τα παραπάνω.

      Διαγραφή
    2. Mου το έχει πει μαθηματικός που είχε όνειρο να γίνει μετεωρολόγος αυτό. Δηλαδή, ότι η θερμοκρασία προσπαθεί να πιάσει τις μέσες τιμές, οπότε όταν πέφτει πολύ τον χειμώνα, ανεβαίνει ανάλογα το καλοκαίρι. Μου είχε πει και ότι η μετεωρολογία είναι πιο δύσκολη απ' ό,τι τα μαθηματικά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Τις θερμοκρασιακές ισορροπίες της η φύση τις επιτυγχάνει με πολύπλοκο τρόπο και όχι κατ' ανάγκη σε χρονικό ορίζοντα έτους. Η Μετεωρολογία είναι στην πραγματικότητα φυσική και χημεία και τα μαθηματικά είναι το βασικό "εργαλείο" της. Η πρόγνωση του καιρού που γίνεται με την επίλυση εξισώσεων είναι δύσκολη (δεν είαι ακριβής) γιατί δεν γνωρίζουμε όσο πρέπει τις αρχικές συνθήκες της ατμόσφαιρας και γιατί τις μη γραμμικές εξισώσεις που διέπουν τη φύση, τις κάναμε με το ζόρι γραμμικές για να μπορέσουμε να τις λύσουμε.

      Διαγραφή
    4. Ας πιάσουμε τα μαθηματικά, αφού τα καιρικά δε λένε. Τι εννοούμε όταν λέμε οτι οι διαφορικές εξισώσεις που διέπουν τις ατμοσφαιρικές μεταβολές επιλύονται προσεγγιστικά και όχι αναλυτικά; Θα μπορούσε να μας διαφωτίσει, εκτός από τον κ.Ζιακόπουλο, και όποιος άλλος φίλος έχει γνώσεις μαθηματικών. Εγώ ομολογώ οτι από τα (προ 40ετίας) μαθηματικά του σχολείου ελάχιστα πράγματα θυμάμαι.

      Διαγραφή
  10. Αυτό που λέτε Κύριε Δημήτρη είναι όντως το καλύτερο.Να χιονίζει και καλή παρεα(μαζί και η προβατινα)είναι ότι πιο υπέροχο.Και μου θυμησατε(από τις πολλές φορές που το έχουμε κανει)το 2002 με το απίστευτο χιόνι που ειχαμε(άνω δυο μέτρων,σε μέρος που το"μαζευε"ξεπέρασε τα τρια)αποκλεισμένοι για τέσσερις μέρες χωρίς νερό και ρεύμα αλλά τόσοι φίλοι μαζεμένοι μαζί και παπάς,ο γιατρός και ο φαρμακοποιός σε σπιτι όλη μέρα να "λιωνουμε"από τάβλι ,δηλωτη και πρεφα και φυσικά το τζάκι και τα εδέσματα (μέχρι γαλοπούλα και λουκάνικα)ΝΑ πάνε και να έρχονται.Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ.(ένα βαρκάκι 120 κιλών σε τέσσερις μέρες ΜΟΥ ήπιαμε οι"ατιμοι"!!Αλλά χαλάλι τους άξιζε όσο τίποτα άλλο.ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. να χουμε μερικούς ορισμούς να πορευόμαστε.

    πως το λέτε Χριστόδουλε εκείνο το "λουκούμι", προβατίνα σε λαδόκολλα? ποιο είναι το χοντρό και ποιο το σκεπαστό, θύμισέ μου..

    φίλε, NW Pindos, το σινιάκι είναι αυτό που περιέγραφα στην παρέα, τελείως ερασιτεχνικά και εμπειρικά, ως χιονομίχλη, από τις παρατηρήσεις μου στα Τρίκαλα. να λοιπόν, στη Δυτ. Μακεδονία που έχουν χιόνια, έχουν και όρο.
    πώς ακριβώς δημιουργείται?

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη μετεωρολογία το λέμε παγωμένη ομίχλη. Ως φαινόμενο το έχω ζήσει στα Γιάννενα, όταν τα παγωμένα πρωινά έβλεπες πάνω στα σκούρου χρώματος ρούχα να επικάθονται μικροσκοπικοί παγοκρύσταλλοι (βελόνες, πρισματάκια και αστεράκια). Δεν γνωρίζω αν η λέξη σινιάκι προέρχεται από την τουρκική λέξη sis που σημαίνει ομίχλη ή πούσι.

      Διαγραφή
  12. Καλημερα
    Το τι κολοτουμπα ριχνουν τα gfs T850 στις προβλεψεις ανω τον πεντε ημερων δεν περιγραφεται

    ΥΓ. Προβατινα ορεινων περιοχων πλην περιοχης κοζανης, φλωρινας,πτολεμαιδας που ο ιδιοκτητης τις δεν χρησιμοποιει < ισοροπιστες> και στην διατροφη τις εχει το πιο νοστινο και υγιεινο κρεας

    Σταματης Γιαλοψος
    Δυτικη Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κ.Ζιακόπουλε(Δάσκαλε)

    Όσον αφορά τις προγνώσεις σας που παρακολουθώ ανελλιπώς παρατηρώ ότι
    η λέξη "ορεινά" χρησιμοποιείται αρκετές φορές!όμως !
    Ορεινά είναι και το Χ/Κ της Βασιλίτσας ...Ορεινά είναι και το Μέτσοβο των 2500 κατοίκων .Π.χ Για το Σάββατο 20/1 (Σήμερα) Οι Χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται αυστηρά σε ορεινές τοποθεσίες που είναι μη κατοικήσιμες .Η ενδεικτική αναφορά σε κάποια υψόμετρα δεν θα ήταν πιο κατατοπιστική θεωρείτε ;

    Με εκτίμηση
    Θοδωρής από Ορεινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως επειδή βρίσκομαι ταξιδεύω στα πολύ ορεινά σήμερα(βελούχι),να πληροφορήσω ότι πέραν του πολύ βαρύ κ ομιχλώδη καιρού σε αιτωλ/νια κ Ευρυτανία οι χιονοπτώσεις εντοπίζονται πάνω απο τα 1450 με 1500 μέτρα κ έχουν μάλιστα κ τη μορφή χιονοθύελλας (χαμός) ενώ πιο κάτω κυριαρχεί το χιονόνερο ή η βροχή επίσης με δυνατό νοτιοδυτικό άνεμο.
      Δυστηχώς αρκετά ψηλά τα χιόνια με αποτέλεσμα τα προηγούμενα χαμηλά χιόνια να έχουν σχεδόν λιώσει.

      Διαγραφή
    2. Δεν αντιλέγω ότι η χρήση υψομέτρων είναι η καλύτερη λύση. Είναι, όμως, όπως έχω πει και παλαιότερα, δύσκολη δουλειά και το κυριότερο συνήθως γίνεται με το "κλείσιμο του ματιού". Το ύψος της ισόθερμης του μηδενός με καμιά 300αριά μέτρα προς τα κάτω περιθώριο είναι μια λύση, Ωστόσο, παίζουν και άλλες παράμετροι, όπως ο προσανατολισμός, η απόσταση από τη θάλασσα, το ανάγλυφο, οι θερμοκρασιακές αναστροφές, οι οριζόντιες συγκλίσεις των ανέμων κ.λπ. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Αττικής να χιονίζει στην Ιπποκράτειο Πολιτεία με υψόμετρο 550 μέτρα και όχι στο Υμηττό που έχει υψόμετρο 1000+ μέτρα. Το να παίρνεις πληροφορίες από τα μοντέλα είναι μια λύση. Όμως η παραμετροποίσηση των μοντέλων τουλάχιστον ως προς το υψόμετρο είναι χονδροειδής. Για παράδειγμα, το υψόμετρο της Πίνδου για τα μοντέλα είναι γύρω στα 1600 μέτρα, δηλαδή πολύ πιο κάτω από το πραγματικό. Στις προγνώσεις μου, οι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο είναι αυτές που βρίσκονται κάτω από τα 500 μετρα, τα ημιορεινά αυτές που βρίσκονται μεταξύ 500 και 850 μέτρων, τα ορεινά από 850 ώς τα 1500 μέτρα και τα βουνά για τα μεγαλύτερα υψόμετρα. Σημειώνεται ότι τα πεδινά δεν έχουν κατ' ανάγκη μηδενικό υψόμετρο. Αυτό το έχουν μόνο οι βάρκες!

      Διαγραφή
  14. Παλιό "ντελια"την λέμε εμείς οι Αρβανίτες φίλοι μου και δεν είναι ότι γίνεται πολύ σκληρή αλλά μόλις "βγει"στην σύνταξη (εκτός που μπορεί να...χάσει το ΕΚΑΣ!)τραβάει και πολύ κρασί και μπορεί να...ξαναπαθω τα ίδια με το 2002(σωστή επανόρθωση στο προηγούμενο σχόλιο μου ήταν βαρελακι και όχι βαρκάκι που βγηκε).Τώρα να δουμε πως θα μαζευτούμε για φάμε αυτήν την προβατινα που έχουμε απλωθεί σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.Παρακολουθώ το μπλογκ πολυ καιρό και σας διαβάζω Και σας θαυμάζω όλους με τα ωραία σας σχόλια.Βεβαιως τον κυριο Ζιακοπουλο τον θυμαμαι απο τα παιδικα μου χρονια.Γι'αυτό λοιπόν τώρα που με"δεχτήκατε" και εμένα να συστηθώ.Λέγομαι Χριστοδούλου Χριστόδουλος και είμαι 49 ετών.Δουλεύω στα ΚΤΕΛ ΘΉΒΑΣ εδώ και τριάντα χρόνια και τώρα ειμαι Σταθμαρχης στο σταθμό του ΚΤΕΛ στο Σχηματάρι.Έχω περάσει από όλα τα στάδια και μαζί σχεδόν όλη την Ελλάδα(λόγω του ΚΕΠΒ και που πιστά ότι και μερικοί απο εσας ίσως να εχετε υπηρετησει εκει).Υ.Γ:Όποτε λύνεται και το θέμα του τραπεζιού με ένα λεωφορειο μπορω να σας φέρω στην Αθήνα λόγω της έδρας του "Δασκαλου"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ακριβώς έτσι Νίκο το λεμε,χοντρό λέμε το ζυγουρι και σκεπαστεί την προβατινα στην γάστρα,εκεί και αν είναι"λουκούμι"!Και κρασί που τραβάει η...ατιμη;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπορεί κάποιος να κάνει πρόγνωση για την Θεσσαλονίκη αύριο,η ανάγκη για πρόγνωση είναι μεγάλη λόγω του συλλαλητηρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για έναν από τους πιο σκοτεινούς χειμώνες από τότε που τηρούνται αρχεία, γράφει ο Guardian, καθώς η πυκνή συννεφιά από συνεχόμενα βαρομετρικά χαμηλά έχει εξαφανίσει τον ήλιο στη βορειοδυτική Ευρώπη. Ενδεικτικά, οι Βρυξέλλες είχαν 10 ώρες και 31 λεπτά ηλιοφάνειας τον Δεκέμβρη, το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ μετά τις 9,3 ώρες το 1934. Από την άλλη η γαλλική εφημερίδα Le Voix du Noir (H φωνή του βορρά) γράφει για ένα αστέρι που απήχθη και αναρωτιέται αν πέθανε ο ήλιος, καθώς στη Λιλ βγήκε μόνο για 2,7 ώρες από τη 1 ως τις 13 Ιανουαρίου. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για τη Λιλ που κανονικά έχει 61,4 ώρες ηλιοφάνειας τον Ιανουάριο, ήταν 13 ώρες το 1948 και μπορεί να καταρριφθεί.

    Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στη Ρουέν της Νορμανδίας με 2,5 ώρες ήλιο, ενώ οι τιμές του μήνα είναι 58,6 ώρες, ενώ και στο Παρίσι οι 10 ώρες ήταν πολύ λίγες σε σχέση με τις 62,5 ώρες που έχει ηλιοφάνεια τον Γενάρη κατά μέσο όρο. Αλλά και στη νότια Γαλλία το Μπορντώ και η Μαρσέιγ είχαν 10,3 και 26,9 ώρες ηλιοφάνειας αντίστοιχα, έναντι 96 και 92,5 ώρες που είναι οι μέσοι όροι τους.

    Βέβαια, οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Ευρώπης θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί σε σχέση με τη Μόσχα, όπου ο ήλιος εμφανίστηκε μόλις 6 λεπτά ολόκληρο τον Δεκέμβριο! Με συνέπεια να αυξηθούν οι επισκέψεις στα ψυχιατρεία... Λογικό, αφού η απουσία ήλιου οδηγεί σε εποχική κατάθλιψη με συμπτώματα όπως η έλλειψη ενέργειας, η επιθυμία για ύπνο και η ανάγκη κατανάλωσης περισσότερης ζάχαρης και λιπαρών.

    Όσο για την Ελλάδα, είναι δευτεραθλήτρια στην ηλιοφάνεια με 158 ώρες τον Ιανουάριο, πίσω μόνο από τη Μάλτα που έχει 169. Kι εδώ ταιριάζει το τραγούδι: "you make me happy when skies are grey, you never noticed how much I love you, please don't take my sunshine away"...
    Βαγγέλης Σπανός
    https://www.theguardian.com/world/2018/jan/19/aint-no-sunshine-winter-darkest-europe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ποιός να το έλεγε πριν ξεκινήσει ο χειμώνας οτι στην καρδιά του χειμώνα θα μιλάμε για προβατινες και μεζεδάκια αντι για χιόνια σε διάφορες ηπειρωτικές περιοχές οχι οτι ειναι ασυνήθιστο ένας ήπιος χειμώνας στην χωρα μας αλλα εκείνο που μας στεναχωρεί ειναι το οτι πριν δυο χρόνια είχαμε ηπιο χειμώνα και μέχρι να το ξεπεράσουμε το ίδιο ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Δημήτρη. Αντί για την "καιρική κουζίνα", που λέει ο Σάκης Αρναούτογλου, εμείς μιλάμε για την κανονική κουζίνα. Καλή κι αυτή, δε λέω, αλλά τα καιρικά μεζεδάκια είναι μετρημένα φέτος. Όσο για το ...κυρίως πιάτο, αυτό μπορεί και να μη το δούμε καν τελικά!

      Διαγραφή
    2. Καλύτερα να μιλάμε για την πραγματική κουζίνα παρά για καιρικά μεζεδάκια που δεν βρίσκουν δρόμο να έλθουν προς τα εδώ να τα χαρουμε. Το να μιλάς σε καιρόφιλους για χιόνια σε καιρούς αχιονίας είναι σαν να φτιάχνεις εξαιρετικά γκουρμέ πιάτα στην τελεόραση και να τα βλέπουν οι πεινασμένοι!
      Καλήμέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Γιώργο τι λες για το κείμενο που ακολουθεί:
      Κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται το κέντρο του Αζορικού αντικυκλώνα να παραμείνει στην περιοχή γένησής του, ενώ πιθανές εξάρσεις του βορειοανατολικότερα θα μπορούν να καταστήσουν δυνατή την κατάβαση ψυχρότερων αερίων μαζών στα κεντρικά και ανατολικότερα τμήματα της Ευρώπης. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις και εφόσον η ράχη υψηλών πιέσεων δεν καταφέρνει να τοποθετηθεί ή και εδραιωθεί βορειότερα (Αγγλία/Σκανδιναβία), οι πιθανότητες για κατάβαση σημαντικού ψύχους στη χώρα μας είναι ελάχιστες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον υπάρξουν κυκλογενέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, θα συμβαίνουν εναλλαγές του καιρού με σύντομες κακοκαιρίες, οι οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν χιονοπτώσεις κατά βάση σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

      Διαγραφή
    4. Είναι πάνω-κάτω αυτό που φάινεται στα ensembles Δημήτρη.

      Διαγραφή
  19. Σ'ευχαριστω Κωνσταντινε η νεα χρονια να σου φερει οτι ποθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Απογοητευτικά τα ensembles ευρωπαϊκού και GEM για το φινάλε του μήνα και το ξεκίνημα του επόμενου:

    http://www.meteoguru.com/en/pro/ecmwf/?latlon=37.98,23.73

    http://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gem&var=2&geoid=52690&lid=ENS&bw=

    Ας ελπίσουμε οτι θα αλλάξουν στην πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν έρθουν όλα τούμπα κ ισχύσει αυτή η εικόνα που δείχνουν τα ensembles σήμερα θα πέσουν έξω όλες οι εκτιμήσεις των πρηγούμενων ημερών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως επίσης κ η εκτίμηση του ενός απο τους καλύτερους εν ενεργεία προγνώστες καιρού αυτή τη στιγμή που κ αυτός μας είχε προϊδεάσει για ένα καλό χειμερινό σκηνικό εκείνες τις ημέρες(μέσω facebook).
      Για να δούμε λοιπόν αν θα ξανά αλλάξει κάτι στα μοντέλα κ έχουμε επιτέλους σε όλη τη χώρα μία αξιόλογη κακοκαιρία όχι μόνο με δυνατό κρύο αλλά κ με χαμηλό στη μεσόγειο.

      Διαγραφή
    2. Φώτη είδες καμιά νιφάδα τελικά εκεί στα ψηλά της Ευρυτανίας η μας την έσκασε η ..."πέρδικα" κανονικά; Εδώ κάτω πάντως τη βγάλαμε με υγρασία, ψευτοσυννεφιά, ελάχιστες κοντά στους 14 βαθμούς και μπόλικη Σαχαρόσκονη. Πάω στοίχημα οτι αυτός ο χειμώνας, όταν κάνουμε ταμείο, θα βγει με πιο πολλές σκονοεισβολές παρά ψυχρές! Αυτό θα σημαίνει πλήρη επικράτηση της Αφρικής επί του Βορείου Πόλου στα γήπεδα της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Αλλά ένα "γκολ της τιμής" το Μάρτιο νομίζω πως μας το χρωστάει ο χειμώνας. Αλλιώς, με βλέπω να αλλάζω ομάδα και να ψάχνω και εγώ για μυγδαλιές και κάμπιες παρέα με το φίλο Βαγγέλη Σπανό.

      Διαγραφή
    3. Όχι απο τώρα μυγδαλιές κ κάμπιες Γιώργο,πάμε χαμένοι....
      Λοιπόν Γιώργο ξανα δίνω ραντεβού στις 3 Φλεβάρη ως τελευταία ευκαιρία εκεί που θα περάσω την διανυκτέρευσή μου να έχω στην αυλή του δωματίου 1 μέτρο στρωμένο χιόνι ή χιονόπτωση γιατί δυστηχώς αναγκάστηκα να φύγω απο τα 1200μ. όπου όλο το χιόνι των προηγούμενων ημερών μου μετέφεραν ότι είχε λιώσει κ είχε μείνει μόνο ελάχιστο σε ζερβά σημεία.
      Έτσι λοιπόν για να ευχαριστηθώ ανέβηκα στο βελούχι(χιονοδρομικό) όπου κ εκει εχθές έβρεχε μέχρι τα 1500μ. (το βουνό βέβαια είχε μεγάλες ποσότητες χιονιού παρα τη βροχή μέχρι εκείνο το σημείο).
      Έτσι λοιπόν θα έλεγα ότι πια στα 1840μ. ο καιρός με αποζημίωσε καθώς με το που έφτασα οι συνθήκες έγιναν θα έλεγα αρκετά επικύνδινες καθώς η ορατότητα περιορίστηκε πολύ ενώ εκδηλώθηκέ κ χιονοθύελλα η οποία έκανε όλο τον κόσμο να τα μαζέψει κ να φύγει καθώς είχε αρχίσει κιόλας να απογευματιάζει.
      Έκατσα λοιπόν λίγη ώρα κ εγω,το χάρηκα το βιντεοσκόπησα κ μετά έφυγα.
      Πάντως για τέτοια εποχή κ σε σύγκριση πάντα με την περσινή χρονιά που είχα ξανά πάει πιστεύω τελικά ότι η πέρδικα μας την "έσκασε".

      Διαγραφή
    4. Όσο για το γκόλ του Μαρτίου συμφωνώ εκτός ότι μας το χρωστάει φέτος μας το ψιθυρίζει κ η τάση παλαιών αντίστοιχων χειμώνων.
      Εύχομαι λοιπόν ο φίλος Βαγγέλης να προσέχει τις κάμπιες κ να βρίσκει μυγδαλιές μόνος του μέσα στο χειμώνα.

      Διαγραφή
    5. Χαρά στο κουράγιο σου! Όπως πάμε, θα κάνουμε σε λίγο αναρριχήσεις στο Μύτικα για να δούμε χιόνι στο καταχείμωνο.

      Διαγραφή
    6. Δικαίως ή αδίκως λοιπόν τον αποκαλούν "Διαβολότοπο" στα 1.840 μ.;

      Διαγραφή
    7. Πιστεύω δικαίως Χρήστο.
      Είναι απίστευτο το πόσο ευμετάβλητος είναι ο καιρός απο τη μία ώρα στη άλλη(κυρίως λόγω μεγάλου υψομέτρου).
      Αφού σε κάποια στιγμή τα χρειάστηκα για τα καλά.

      Διαγραφή
  21. Κι ενώ οι Αμερικάνοι υποφέρουν από τους αμείλικτους χιονιάδες και οι Βορειοευρωπαίοι τρέχουν στους ψυχολόγους λόγω της κατάθλιψης από την έλλειψη ήλιου, στην Αυστραλία δοκιμάζονται από τους καύσωνες και τις φωτιές. Όπως γράφει, μάλιστα, το Skynews χρειάστηκε να απομακρυνθούν 1.000 άνθρωποι από το εθνικό πάρκο του Σίδνεϊ - οι 200 με βάρκες - όταν δύο πυρκαγιές βγήκαν εκτός ελέγχου.

    Ελικόπτερα που ρίχνουν νερό συνδράμουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών, οι οποίοι έχουν πολλή δουλειά το φετινό καλοκαίρι, που μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν εκδηλωθεί 50 πυρκαγιές. Πολλές φωτιές έχουν ξεσπάσει επίσης και σε άλλα μέρη της νότιας Αυστραλίας, αλλά και στο νησί της Τασμανίας, ενώ με τη θερμοκρασία στους 38 βαθμούς, στη Βικτόρια ήταν έντονη η δυσφορία κατά τη διάρκεια του διεθνούς τουρνουά τένις.
    https://news.sky.com/story/australia-bushfires-1000-flee-royal-national-park-in-sydney-11214655
    Όπως γίνεται αντιληπτό η Ελλάδα έχει τον πιο ήπιο καιρό σε όλο τον πλανήτη αυτή τη στιγμή. Σήμερα είδα και την πρώτη ανθισμένη αμυγδαλιά πριν τη βουτιά με swell κύμα (είναι το κύμα που συνεχίζεται ενώ έχει σταματήσει η αιτία που αρχικά το προκάλεσε) από τον χθεσινό, δυνατό νοτιά. Και όπου να 'ναι θα κατέβουν από τα πεύκα και οι χνουδωτές κάμπιες, που δεν πρέπει να τις πατάμε. Γιατί μια μέρα θα γίνουν πεταλούδες.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμυγδαλιές, κάμπιες... Και το θεωρείς εσύ φυσιολογικό για την εποχή αυτό το πράγμα. Ωραία, εσένα σου αρέσει, το σέβομαι, αλλά απάντησέ μου αν θέλεις: Είναι νορμάλ αυτές οι καταστάσεις όταν είμαστε στην καρδιά του (ήπιου, έστω) ελληνικού χειμώνα η σημάδια της αλλαγής του κλίματος, για την οποία και εσύ άλλωστε συχνά-πυκνά γράφεις και ανησυχείς. Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω ώρες-ώρες.

      Διαγραφή
    2. Και οι γάτες άρχισαν να ζευγαρώνουν αυτες τις μέρες ενω συνήθως ξεκινούν στις αρχές Φεβρουαρίου...Πώς να το ερμηνεύσουμε αυτο;

      Διαγραφή
    3. Εντάξει οι αμυγδαλιές αρχές Φλεβάρη ανθίζουν έτσι κι αλλιώς. Έχει και κουνούπια, αλλά ευτυχώς δεν τσιμπάνε τον Γενάρη. Σοβαρά τώρα, προτιμώ τον ήπιο καιρό της Ελλάδας από τους χιονιάδες των ΗΠΑ και της βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι έχουν γονατίσει τους ανθρώπους εκεί και είναι και απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Εμάς δεν μας έχει αγγίξει ακόμα (όχι ότι δεν θα έρθει η ώρα μας, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο).

      Από την άλλη, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο ήπιος καιρός (χειμώνα, καλοκαίρι) ωφελεί τη σωματική και ψυχική υγεία. Άλλωστε, μόλις χθες έγραφε ο Guardian ότι στη Ρωσία και τη βόρεια Ευρώπη έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις στους ψυχολόγους εξαιτίας της έλλειψης ήλιου. Τέλος, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα στερείται χιονοπτώσεων, απλά είναι σπάνιες στην Αθήνα. Αλλά αυτό τις κάνει και γοητευτικές.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Άλλες πάλι μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνεφιασμένος κ μουντός καιρός είναι ευεργετικός για την σωματική υγεία του ανθρώπου.
      Τουλάχιστον εδώ στα δυτικά παρ'όλο τον ήπιο χειμώνα μέχρι στιγμής οι μέρες με νεφοκάλυψη υπερτερούν κατά πολύ απο τις ηλιόλουστες.

      Διαγραφή
    5. Δήμήτρη, ζευγαρώνουν από τώρα για να να έχουν μεγαλώσει τα μικρά ως το Μάρτη που θα έρθουν οι χιονιάδες. Χεχε!!

      Διαγραφή
  22. ΧΑΧΑΧΑ Δηλαδη πρεπει να προσεχουμε που παταμε μην εχουμε κανενα ατυχημα με καμια καμπια??21 ιανουαριου??Αρα πρεπει να προσεχουμε και τα φιδια γιατι εχω κυκλοφορο ανεμελος στα λιβαδια εχωντας στο νου οτι εχουμε χειμωνα

    Συγνωμη για το γελιο αλλα δεν μπορω

    Σταματης Γιαλοψος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Ο Βοριάς με τη Νοτιά μάλωναν. Παραπονιέται η Νοτιά γιατί το χειμώνα τραβάει ο Βοριάς και δεν αφήνει και αυτήν να τραβήξει. Ο Βοριάς, για να λείψη το παράπονο, της έδωκε την άδεια να τραβάει αυτή. Από τότε κι ύστερα τραβάει και η Νοτιά το χειμώνα. Αλλά από τη γλύκα που έκανε ο καιρός γιόμισε ο τόπος φίδια. Τα φίδια πηγαίνανε να πάρουν την κόρη της Νοτιάς. Η Νοτιά τότε παρακάλεσε το Βοριά να την απαλλάξει από αυτό το κακό. Ο Βοριάς είπε στη Νοτιά να κάμη πως δίνει την κόρη της στα φίδια αλλά να καταφέρη το συμπεθερικό να πάη για τη νύφη από κει που τραβάει αυτός. Η Νοτιά έκαμε έτσι. Κατάφερε τα φίδια να πάνε από κει. Μόλις το συμπεθερικό του φιδιού εξεκίνησε, φύσηξε ο Βοριάς και ξεπάτωσε όλα τα φίδια. Από κει και δώθε τραβάει ο Βοριάς το χειμώνα, γιατί αν τράβαγε η Νοτιά θα γινότανε πολλά φίδια και θα μας έτρωγαν»(Αιτωλία, Δ. Λουκόπουλος).

      Διαγραφή
    2. Τ΄ακούς Βαγγέλη; Διδακτικότατος ο μύθος. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Ήπιο κλίμα δε σημαίνει αμυγδαλιές και κάμπιες από το Γενάρη και κάυσωνες και παρατεταμένες ζέστες το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  23. απο οτι φαινεται προσπαθουμε να πιαστουμε απελπισμενα απο καπου για να ντυθει στα ασπρα η αυλη μας!
    βρε τι μπελα τραβαμε οι ανθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιές αυλές; Οι ταράτσες! Μη μου το αλλάζεις τώρα.

      Διαγραφή
    2. και οι αυλές Γιώργο. και μετά τα μπαλκόνια.
      εδώ όμως έχω μια ένσταση. η χιονόπτωση μετρά ως χιονόστρωση όταν το στρώνει στην άσφαλτο και τα τσιμέντα, που είναι το τελευταίο προπύργιο του υπερθερμασμένου πυρετώδους πολιτισμού μας. (υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που το "πιάνει" πρώτα στην άσφαλτο και μετά στα χορτάρια, λίγες, εξαιρέσεις).
      καλημέρα απ' τον "δρομάκια" - "υπουργό".

      Διαγραφή
  24. Έχουμε δει και χειρότερα. Άνθιζαν κάτι ωραιότατες μαργαρίτες Γενάρη μήνα στα 600 εδώ στο κέντρο,πχ 2010 και όχι μόνο..τις έτρωγε ο πάγος μετά βέβαια.παιδια τι να πω..νερά να έχουμε σε οποία μορφή αλλά προς το παρόν κόπηκαν και αυτά.καλο βράδυ
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. το κυνηγι της νιφαδας.....
    η συμφορα καθε χρονο για το μαρτυριο της αχιονιας....
    βρε τι παθαμε οι ανθρωποι.....
    εδω κοντευουν να βαλουν εμφια και σε εμας τους ιδιους και εμεις καθομαστε και σπαραζομαστε για την χαρη και τα καλλη του χιονια που πρεπει οπωσδηποτε να εχουν οι βεραντες μας!νομος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ,παρατάω το κυνήγι της νιφάδες και βγαίνω ένα μήνα να διαδήλωνε ενάντια στον ενφια.Η καλύτερα θα χτυπάω το κεφάλι μου στον τοιχο(τον χρυσοπλήρωνω εξάλλου).μπορουμε επίσης να πάθουμε και κατάθλιψη για τα οικονομικά. Η να ξεχνιώμαστε λίγο με το κυνήγι της νιφάδας.τι λες φίλε ανώνυμε;καλημέρα
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Άστο Δημήτρη. Σε λίγο θα μας πει οτι είναι το ...όπιο του λαού!

      Διαγραφή
    3. Εγώ σέβομαι το ότι ο ανώνυμος "φίλος" δε γουστάρει χιονοθύελλες, στρωσίματα και άλλα δεινά. Δε χρειάζεται να έχουν όλοι την ίδια λόξα με εμάς. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως πώς γίνεται ένας τύπος που δε γουστάρει τον καιρό να μπαίνει σε ένα τέτοιο blog. Άντε να καταλάβω, θέλει να μάθει τι καιρό θα έχει αύριο. Ποιος ο λόγος να γράψει και σχόλιο από πάνω, λοιδορώντας τους συμμετέχοντες. Μάλλον εδώ ισχύει η παροιμία, δουλειά δεν είχε ο διάολος κλπ κλπ. Πάντως, ένα καλύτερο φιλτράρισμα με μοναδικό κριτήριο το σεβασμό στους κανόνες ίσως να ήταν μια κάποια λύση, όχι άριστη σίγουρα, αλλά η πολύ δημοκρατία καμιά φορά οδηγεί στην ασυδοσία.

      Διαγραφή
    4. παρεξηγηθηκε το σχολιο μου!
      εμενα μου αρεσουν τα χιονια και κυριως οταν πεφτει χοντρο-χοντρο.
      απλα αυτο το φαινομενο(με το να απελπιζονται ολοι με το παραμικρο)εχει αρχισει και παρατραβαει.
      επειδη ομως εδω μεσα σχολιαζουμε και γραφουμε στο "χαλαρο"ετσι και εγω γραφω αυτα που γραφω!

      Διαγραφή
  26. Δεν μπορω να πω οτι ειναι και τοσο ασχημα εως τωρα(τουλαχιστον για την βοιωτια)τα πραγματα.Απο τον οκτωβριο εχει βρεξει αρκετα εριξε και το χιονι πριν τα Χριστουγεννα που ηταν πολυ και ανελπιστο και αν εξαιρεσουμε τον αερα που πολλες φορες ειναι δυνατος και επιμονος μπορω να πω οτι εχει παει καλα.Εχθες γυρω στις 5 το απογευμα ξεκινησε με καταιγιδα για μιση ωρα και ολη την νυχτα εβρεχε κατα διαστηματα αρκετα δυνατα.Στις 7 το πρωι εριχνε δυνατα κατι σαν χιονοχαλαζο με θερμοκρασια 5 βαθμους.Τα καλα επονται...!Καλημερα σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανεις δεν αμφεβαλε εδω οτι εριξε νερα φετος...απλως ειμαστε στην καρδια του Χειμωνα και επρεπε απο τωρα να ειμασταν σε κλοιο πεδινων χιονιαδων ωστε να εχουμε περιθωριο μεχρι την Ανοιξη να ξαναδουμε κιαλους.Τωρα αν ειναι να κανει κατι το Μαρτιο ειναι αλλο θεμα...

      Διαγραφή
    2. πηδησες τον φεβρουαριο!

      Διαγραφή
  27. Πάντως εγώ ευχαριστιέμαι απίστευτα τις ευεργετικές βροχές εδώ στη Ρόδο του τελευταίου διημέρου, σήμερα μάλιστα κάνει και κρύο και πραγματικά πολύ το χαίρομαι...Μακάρι όσο πέφτει η θερμοκρασία να διατηρηθεί ο υετός και που δούμε έστω τον Αττάβυρο καλά χιονισμένος (στον Έμπωνα ήδη βρέχει με 7 βραθμούς και πραγματική αίσθηση στους 2.5!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή