Χιόνι: δύσκολο το θεαθήναι, πόσο μάλλον το στρωθήναι!

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα κεντρικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας. Την Πέμπτη (25/1), ασθενείς βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν στη Β. Κρήτη. Οι βοριάδες θα συνεχιστούν περίπου με την ίδια ένταση και το κρύο θα είναι αισθητό σε όλη τη χώρα. Την Παρασκευή (26/1), δεν προβλέπονται βροχές, οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Επισημαίνεται ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί και πάλι παγετός. Τέλος, το Σαββατοκύριακο (27-28/1), θα επικρατήσει σχετική καλοκαιρία σε όλη τη χώρα.

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 




ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων το πρωί στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών το πρωί στη Μεσσηνία. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 11 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές χιονοπτώσεις και στα νότια πεδινά βροχή ή χιονόνερο. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 9 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως στην Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων ή χιονόνερου το πρωί στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων το πρωί κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 6 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Οι χιονοπτώσεις αφορούν και την πόλη της Θεσσαλονίκης (κέντρο) ; ή έστω χιονόνερο
    Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατα πασα πιθανοτητα τα τελευταια χιονια που θα πεσουν για γεναρη μηνα εστω σε αυτες τις λιγες περιοχες!ετσι φευγει ο γεναρης,παροτι ελπιζαμε σε πραματα και θαυματα και ιστορικους κτλ(οπως συμβαινει καθε χρονο αλλωστε)
    εχει παντως γουστο τωρα που διαλαλουν καλουδια τα μοντελα,να τα μαζεψει ολα πισω στα επομενα ραν!αφου διαφοροι σε αλλα site αρχιζουν να το κλειδωνουν θα ηθελα αραγε να δω πως θα αντιδρασουν σε περιπτωση που συμβει αυτο που εγραψα παραπανω!
    σε αυτην την περιπτωση δηλαδη θα ευθυνονται τα μοντελα παλι;
    στο γεγονος οτι θα τα μαζεψουν;
    (ας ελπισουμε να μην γινει κατι τετοιο για το καλο το δικο μας και κυριως για να μην σπασουν τα νευρα μας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν ολίγοις, τσάμπα καίει η λάμπα (όπου λάμπα ας βάλει ο καθένας ό,τι χρησιμοποιεί ως μέσο θέρμανσης...). Πάντως, για πρώτη φορά εμφανίζεται μια πραγματικά καλή διάταξη σε ...μόλις 2 εβδομάδες από τώρα. Προφανώς, μιλάμε για έτη φωτός μακριά, απλώς ως διάταξη είναι αυτή που αναζητούμε κάθε χειμώνα. Θα αλλάξει, θα τροποποιηθεί, θα εξαφανιστεί και θα επανέλθει κάποια στιγμή (ταυτόχρονα τα συναισθήματά μας θα ακολουθούν ευθέως ανάλογη πορεία), αλλά παρόλα αυτά είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες να συμβεί κάτι αυτόν τον χειμώνα Ας ελπίσουμε λοιπόν, το κατά τ' άλλα ωραιότατο άρθρο "βάρα νομή" του κου Ζιακόπουλου να αποτελέσει, σε 2 εβδομάδες από τώρα, ένα από τα πιο άστοχα και ταυτόχρονα γουρλίδικα άρθρα που δημοσίευσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρέσει η καλοκαιρία του ΣΚ. Αν και ακόμα και σήμερα καλοκαιρία είχε, αφού ο βοριάς ήταν ακόμα και στη θάλασσα ασθενής και ο ήλιος, όπως και στον μύθο του Αισώπου νικητής. Πολλά χιόνια έχουμε, όμως, στο Νταβός στην Ελβετία, όπου διεξάγεται αυτές τις μέρες το οικονομικό φόρουμ, με το Reuters να τρολάρει τους παγκόσμιους "ηγέτες". Γράφοντας ότι έχουν ένα πιο άμεσο πρόβλημα, από τις οικονομικές και γεωπολιτικές εντάσεις, να αντιμετωπίσουν και αυτό είναι ότι το Νταβός έχει θαφτεί στο χιόνι. Μάλιστα, αρκετοί από τις 3.000 αντιπροσώπων δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στο χειμερινό θέρετρο, καθώς από τα χιόνια θάφτηκαν και οι σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ προβληματικές ήταν και οι πτήσεις των ελικοπτέρων λόγω περιορισμένης ορατότητας.

    Κάποιες συναντήσεις πριν την κύρια σύνοδο αναβλήθηκαν, καθώς οι αντιπρόσωποι έψαχναν μέσα στους χιονισμένους δρόμους να βρουν τα ξενοδοχεία τους και περίμεναν από το προσωπικό καθαρισμού των δρόμων να φτυαρίσει το χιόνι από τις λιμουζίνες τους. Παρά τις προσπάθειες, όμως, οι δρόμοι καλύπτονταν σχεδόν αμέσως από φρέσκο χιόνι, καθώς σημειώθηκαν οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις από το 1999-2000. Δεν υπήρξε, πάντως, μείωση του αριθμού των διαπιστευμένων. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι ο καιρός θα φτιάξει και οι μετακινήσεις θα ομαλοποιηθούν από την Τρίτη ως την Παρασκευή, που θα φτάσει και ο Trump για να εκφωνήσει την ομιλία με την οποία θα κλείσει η Σύνοδος.

    Υπαρκτός είναι, ωστόσο, και ο κίνδυνος για χιονοστιβάδες και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο 5, με συνέπεια να εκκενωθούν από καμιά 20αριά ανθρώπους κάποιες ευαίσθητες περιοχές και να χρησιμοποιηθούν εκρηκτικά σε πλαγιές που είχε συσσωρευτεί πολύ χιόνι. Και όταν θα μεταβεί ο Trump στο Davos την Παρασκευή δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα μπορούν να προσγειωθούν ελικόπτερα, που είναι επικίνδυνα για την πρόκληση χιονοστιβάδων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι Trump θα πάρει αυτό το απαράμιλλο ύφος του πλούσιου Αμερικάνου επαρχιώτη, που νομίζει ότι επειδή έχει λεφτά ο κόσμος του ανήκει και θα πει: "Κλιματική αλλαγή; Κι αυτά τα χιόνια τι είναι; Ντυθείτε ζεστά".

    https://www.reuters.com/article/us-davos-meeting-snow/heavy-snow-humbles-the-global-elite-at-davos-summit-idUSKBN1FB2XM?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά θα πάρουν φωτιά αν συνεχίσει τις υποσχέσεις του ο τζίφος. Το πρώτο μισό του Φλεβάρη είναι η περίοδος όπου έχουν συμβεί οι περισσότεροι ιστορικοί χιονιάδες, στην Αττική τουλάχιστον. Να δούμε αν ο φετινός μικρομεσαίος χειμώνας θα ανταποκριθεί στις ιστορικές του παρακαταθήκες η όχι. Πάντως, προς το παρόν, Ευρωπαίος και GEM δεν ακολουθούν τον Αμερικάνο στην ξέφρενη ψηφιακή πορεία του, γεγονός που πρέπει να μας κάνει ακόμα περισσότερο επιφυλακτικούς για την έκβαση των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μόνον ότι Ευρωπαίος και Gem δεν ακολουθούν. Ούτε το GFS δεν ακολουθεί τον εαυτό του. Μέσα σε 2-3 τρεξίματα τα άλλαξε, το ξανάδωσε και τα ξαναπήρε, δείγμα του ότι όλα είναι ρευστά, και πώς να μην είναι εδώ που τα λέμε 10 μέρες πριν. Διαβάζοντας επιπλέον και το αγαπημένο meteogiornale.it αρχίζουν και αυτοί να σιγοψιθυρίζουν ότι αυτή η κατεβασιά θα είναι δική τους και όχι δική μας. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά είναι απόλυτα αναμενόμενα, κουβέντα να γίνεται. Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε στο γεγονός ότι αρχές Φεβρουαρίου η κυκλοφορία θα γίνει μεσημβρινή πράγματι. Το αν θα είμαστε εμείς οι τυχεροί είναι ένα ενδεχόμενο. Θα πρέπει όμως μέσα στο ΣΚ να αρχίσει να φαίνεται αυτό το ενδεχόμενο λίγο πιο σταθερά και να το δείξει και κανένας άλλος. Αλλιώς, αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις (και όχι τίποτε άλλο, μετά μας αποχαιρετάει σιγά σιγά ακόμα και αυτός ο λειψός χειμώνας και μην ακούω για Μάρτιους και τέτοια αυτά είναι για να ξεγελάμε τον εαυτό μας, ρεαλιστικά οι πιθανότητες είναι πάντα μικρές).

      Διαγραφή
    2. Ωραίος και ρελιστής ο Βαγγέλης και δεν χαϊδεύει αυτιά.

      Διαγραφή
    3. αλλα επειδη βαγγελη ο πνιγμενος απο τα μαλλια του πιανεται,αμα φυγει ετσι ο χειμωνας βλεπω εδω να ελπιζουν και να επιμενουν λεγοντας οτι θα τα κανει ολα τον μαρτιο!

      Διαγραφή
    4. O Μάρτιος, ιδιαίτερα δε το πρώτο 15μερο, μπορεί να δίνει σπανιότατα "ιστορικούς" χιονιάδες, αλλά πολύ συχνά εξελίσσεται σε ένα άκρως χειμερινό διάστημα, ακόμα και για την Αττική. Γενικά η ανατολική χώρα βιώνει συχνά back-door ψυχρές εισβολές αυτή την εποχή, τα λεγόμενα και ουκρανικά συστήματα.

      Διαγραφή
    5. Σωστός. Απ' ό,τι πρόχειρα θυμάμαι στις 11 Μαρτίου 2011 είχε χιονίσει ελαφρώς το βράδυ στην Αθήνα, χωρίς να το στρώσει. Και στις 14 Μαρτίου 2016 ήταν η πιο παγωμένη Καθαρά Δευτέρα των τελευταίων ετών με μονοψήφιες θερμοκρασίες και τα κύματα από τον βοριά ακόμα και στα αβαθή Βασιλικά της Σαλαμίνας να ξεπερνούν το ένα μέτρο.

      Πολλή βροχή και κύμα με νοτιά, όμως, στο Θυμάρι είχε και η Καθαρά Δευτέρα το 2014 στις 3 Μαρτίου. Απλά η ψυχολογία του κολυμβητή είναι πιο θετική τον Μάρτη που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, απ' ό,τι τον Γενάρη που ο χειμώνας φαντάζει ακόμα ατελείωτος.
      Βαγγέλης Σπανός
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  6. Υπάρχει και το 9-4-2003 εχουν περάσει 15 χρόνια απο τότε ίσως ήρθε η ώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή