Με αλκυονίδες μέρες θα μας αποχαιρετήσει ο Ιανουάριος

Η χώρα εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη διατήρηση της ηλιοφάνειας και των ασθενών ανέμων. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι μέγιστες τιμές της θα κυμανθούν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, αλλά οι ελάχιστες τιμές της νωρίς το πρωί θα είναι σχετικά χαμηλές. Την Τετάρτη (31/1) θα συνεχιστούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά την Πέμπτη (1/2) αναμένεται στροφή των ανέμων σε νοτιοδυτικούς, με αποτέλεσμα την άνοδο των ελάχιστων τιμών της θερμοκρασίας και την εμφάνιση αραιών νεφώσεων, οι οποίες στα δυτικά βαθμιαία θα πυκνώσουν. Την Παρασκευή και το Σάββατο (2-3/2) προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, αλλά σταδιακά και από τη ΒΔ Ελλάδα θα στραφούν σε Β-ΒΔ με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Υ.Γ. Η κατανομή και η ένταση του υετού της Παρασκευής και του Σαββάτου είναι επισφαλείς, εξαρτώμενες από την κατάληξη της αντικυκλωνικής διάσπασης της σκάφης των χαμηλών υψών, η οποία (σκάφη) ένα εικοσιτετράωρο πριν θα εκτείνεται από τη Βαλτική ως τις ακτές Αλγερίας-Τυνησίας. Με άλλα λόγια, υπάρχει πιθανότητα να κινηθούν το βόρειο τμήμα της σκάφης Β-ΒΑ και το νότιο τμήμα της σκάφης ΝΑ, έτσι ώστε αρκετές περιοχές της χώρας να επηρεαστούν λιγότερο του αναμενομένου. 


Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018




ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Το πρωί περιορισμένη ορατότητα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Πιθανές ομίχλες το πρωί. Άνεμοι ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

33 σχόλια:

  1. αλλη μια μερα που θα λιαστουν οι βεραντες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν είσαι ο ταρατσάκιας, ανώνυμε φίλε, εύγε. Είσαι μεγάλο troll.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε Βαγγελη,νομιζω οτι αλλος ειναι ο troll.Ο ταρατσακιας νομιζω δεν διαφωνησε ουτε με τη βροχη ουτε με το χιονι...απλως λεει οτι ειναι δυσκολο να χιονισει χαμηλα και οτι αν χιονιστει καποιον η ταρατσα του θα μηνει ικανοποιημενος απο το χειμωνα.Και επειδη το επαναλαμβανει συνεχεια με το τροπο του,και σε συνδιασμο που τον δικαιωνει ο καιρος(προς το παρων)καντανταει απο κωμικο εως εκνευριστικο.

      Διαγραφή
    2. ακριβως.παρεξηγηθηκαν απο΄τι φαινεται τα σχολια μου λες και δινω "καταρες"για να μην χιονισει.εννοειται οτι θελουμε ολοι να χιονισει αλλα κατι τετοιο δεν.......
      προς το παρον!
      ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΙΟΝΙΣΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΦΑΝΕ ΗΛΙΟ ΑΒΕΡΤΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ!
      ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ "ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ"(καταλαβατε ποιο) ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΕΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ.......

      Διαγραφή
  3. Ιανουάριος σαν Ιούνιος, λοιπόν. Και ένα ακόμα θετικό του ήπιου καιρού είναι ότι έχεις το περιθώριο να μαζέψεις σκουπίδια και πλαστικά από θάλασσες και ακτές. Παρεμπιπτόντως, είχα άχτι ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο που είδα από χθες, αλλά δεν κατάφερα να το πιάσω, διότι κουβαλούσα κάνα δυο σακούλες και μπουκάλια. Σήμερα, όμως, ήταν η τελευταία μέρα του στον βυθό. Να επανέλθω, όμως, σε σχόλιό μου σε προηγούμενο κείμενο σχετικά με την αλόγιστη χρήση air - condition και τις τσιμεντουπόλεις και τα καυσέρια, που είναι αυτά που κάνουν δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων και όχι τα "καυτά" καλοκαίρια. Με αφορμή το ακόλουθο ρεπορτάζ του Reuters.

    Στο Πεκίνο, λοιπόν, αποφάσισαν να κλείσουν 1.000 κατασκευαστικές εταιρίες και 300 αγορές και κέντρα υλικοτεχνικής υποδομής, προκειμένου να μειώσουν τη ρύπανση και να πετύχουν κάποια αποσυμφόρηση σε μία πόλη 22 εκ. ανθρώπων. Και το 2017, εξάλλου, έκλεισαν 500 κατασκευαστικές εταιρίες και 176 αγορές και κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης, ενώ αρκετά νοσοκομεία και πανεπιστήμια μεταφέρθηκαν από την πρωτεύουσα της Κίνας στα προάστια. Το Πεκίνο σχεδιάζει να δαπανήσει 12,2 δισ. γουάν (1,9 δισ. δολ.) σε αυτό το σχέδιο αποσυμφόρησης. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.
    https://www.reuters.com/article/us-china-beijing/beijing-to-shut-1000-manufacturing-firms-by-2020-xinhua-idUSKBN1FG0EM?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παντως εδω στην Καρδιτσα τα πρωινα παγωνουμε!τρωμε καργα κρυο!
      τα μπαλκονια εκτος του οτι λιαζονται επισης παγωνουν!
      σημερα για πχ το πρωι ειχει παχνη πανω στα χορτα που υποδεικνυει αρνητικη θερμοκρασια!

      Διαγραφή
    2. Σωστά αυτά που γράφεις για το αστικό περιβάλλον, δεν αναιρούν όμως το γεγονός οτι τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες (και)στην Ελλάδα (και όχι μόνο στις πόλεις) καθώς και αύξηση των ημερών καύσωνα. Όσο για τους Κινέζους, πάνε τώρα να μεζέψουν τα ασυμμάζευτα. Αυτήν την πολιτική, οτι πάμε τώρα να κάνουμε ανάπτυξη φουλ, και για το περιβάλλον βλέπουμε αργότερα, δεν την καταλαβαίνω. Εξηγείται βέβαια σε ένα διεθνές πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον που οι μόνες "αξίες" που μετράνε είναι η "ανταγωνιστικότητα" και η συσσώρευση πλούτου, και μάλιστα σε όλο και πιο λίγους. Με οποιδήποτε τίμημα για την ποιότητα ζωής, την αξιοπρεπή απασχόληση, την ψυχοσωματική υγεία των ανθρώπων, το περιβάλλον.

      Διαγραφή
    3. το γραψα βιαστηκά το σχολιο!(για να μην νομιζουν οι αλλοι οτι δεν ξερω να γραφω)

      Διαγραφή
    4. Έχεις απόλυτο δίκιο για την "ανάπτυξη", την "ανταγωνιστικότητα", τη συσσώρευση πλούτου σε όλο και πιο λίγους και το τεράστιο κόστος από όλα αυτά στην ψυχοσωματική υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Απλά, οι Κινέζοι θορυβήθηκαν λίγο από τα μεγάλα επεισόδια τοξικού νέφους που έκρυβαν τον ήλιο στις μεγαλουπόλεις τους για μέρες. Για αυτό ίσως και να κάνουν κάτι ουσιαστικό. Βασικά, γιατί το νέφος δεν ξεχωρίζει πλούσιους και φτωχούς. Όπως και η κλιματική αλλαγή, άλλωστε.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. αυτα μετρουν περισσοτερο!στον βωμο της αναπτυξης καταστρεφεται το φυσικο περιβαλλον!και ουτε προκοπη προκειται να υπαρξει!το φωναζουν οι περιβαλλοντολογοι εδω και χρονια αλλα καμια ουσιαστικη αλλαγη δεν εχει γινει.με λιγα λογια η φυση ειναι ομηρος του ανθρωπου.

      Διαγραφή
  4. εγω δεν τα γραφω για να τρολλαρω ουτε για να κοκορευτω!δεν απευθυνομαι συγκεκριμενα με αυτα που γραφω,αλλα τα γραφω γενικα!
    οσο αφορα στην εξελιξη του καιρου,βλεπω το ευρωπαικο, οτι τα μαζεψε τα καλουδια τα βαρβατα κρυα τα μαζεψε!τωρα εαν θα τα ξαναεμφανισει μενει να τα δουμε αλλα οπως και να εχει φετος ο καιρος δεν πολυτραβαει για χιονια μεχρι τις παραλιες!τι να κανουμε;απο το να βαλουν ενφια στο νερακι μας καλυτερα ετσι!
    ΥΓ:αυτο το ταρατσακιας πως και προεκυψε;πιο συχνα χρησιμοποιω τις λεξεις βεραντα,μπαλκονια παρα την λεξη ταρατσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους κ καλή εβδομάδα!
    Αυτό που ήθελα να αναφέρω καταρχήν είναι το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής μαζί με τις περιορισμένες ορατότητες σε πολλές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές που συμβαίνει σήμερα κ θα συμβαίνει μέχρι την Πέμπτη που είναι αρκετά εντυπωσιακό.Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ιωάννινα που σήμερα το πρωί κατέγραφαν -3β με ομίχλη η οποία μάλιστα μέχρι τις 12 το μεσημέρι κράτησε τον υδράργυρο λίγο πάνω απ το μηδέν την ίδια ώρα που στα 1200μ οι θερμοκρασίες εκτοξεύθηκαν παρακαλώ στους 5β το πρωί με 16β. το μεσημέρι.
    Τρανό παράδειγμα κ η πόλη μου με σχεδόν μηδενικό υψόμετρο το πρωί είχε μόλις 1β. ενω στο Καρπενήσι στα 1000μ. περίπου η θερμοκρσία έπαιζε στους 4 το πρωί με 16 το μεσημέρι!
    Άντε μετά να πας βόλτα χειμωνιάτικη στα βουνά με τέτοιες καταστάσεις!
    Όσο για τα μελλούμενα τα μοντέλα παραμένουν άκρως μεθυσμένα.Είναι απίστευτα εκνευριστικό οι παλινδρομήσεις που κάνουν απο run σε run με το ψύχος πότε να το κατέβαζουν όλο σε νοτιοδυτική Ευρώπη κ πότε σε βαλκάνια κ Ελλάδα.Πάμε λοιπόν πρώτα στην αλλάγη του ΠΣΚ που ο περισσότερος υετός φαίνεται πάλι κυρίως στον άξονα δυτικά-θράκη-ανατολικό αιγαίο κ σε λίγες μέρες θα ξεκαθαρίσει αν θα δεχτούμε επιτέλους αξιόλογα κρύα κ χιονοχαμηλά ή αν θα φάμε νοτιοδυτική κυκλοφορία πάλι με νοτιάδες κ κάποιες βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσοι κυκλοφορούσαν σημερα με μηχανάκι χωρίς κράνος ειχαν άσπρα μαλλιά και άσπρα φρύδια καθώς η ομίχλη παγωνε πανω τους.

      Διαγραφή
    2. Σε πιστεύω Δημήτρη,πάχνες κ ομίχλες υπό του μηδενός!
      Πράγματι αυτά τα πρωινά στα Γιάννενα κ με αυτές τις συνθήκες σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα παραμένουν άκρως χειμωνιάτικες.

      Διαγραφή
    3. μια απ τα ίδια και στον κάμπο το πρωί. ορατότης μηδέν και -2. δεν ξέρω από ποιο μοντέλο παίρνει τα δεδομένα το freemeteo, είναι ένα από αυτά που κοιτώ, κυρίως για τα γραφικά του και την εικονική πραγματικότητα με τα ωραία PrintScreen. μεγάλη απόκλιση, ειδικά στις ελάχιστες το χειμώνα στα Τρίκαλα. στο χιόνι τα πάει σχετικά καλά πάντως..

      Διαγραφή
    4. Το ίδιο εχω παρατηρήσει και εγω Νίκο με το freemeteo για τα Γιάννενα 4-5 βαθμούς απόκλιση οσον αφορά την ελάχιστη.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα!! Υπάρχει περίπτωση η Αράχωβα να δει καθόλου χιόνι αυτό το σαββατοκύριακο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NW Pindos
    Είχα πετύχει κάποτε κάτι αλκυονίδες απίθανες αλλά σε μεγάλο υψόμετρο (1350μ. Αβδέλλα). Ήταν περί τα μέσα Γενάρη, είχε ρίξει μέχρι τότε περίπου 1,30μ. χιόνι, έξω είχε φοβερή λιακάδα χωρίς υγρασία (βαθύ μπλε ουρανός) φαινόταν το φεγγάρι (τόσο καθαρή ατμόσφαιρα), η θερμοκρασία ήταν γύρω στους +4 την ημέρα με αίσθηση +12 (λόγω έλλειψης υγρασίας), απίστευτη φύση, κάτασπρο τοπίο (χιόνι ωραίο κρύο τριζάτο όπως λέμε), γαλήνια ησυχία, σκέτη αρμονία, κατά τη γνώμη μου ένας από τους καλύτερους καιρούς, που μπορεί να πετύχει κανείς και μόνο στην Ελλάδα (χαρισματικός τόπος).
    Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για Παρασκευή - Σάββατο για ΒΔ Πίνδο διαφαίνονται γύρω στα 25 χιλιοστά υετού (με επιφύλαξη βέβαια βάσει της πρόγνωσης, που διαβάζουμε), χιόνι όμως θα πέσει σε μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα 1.200-1.300μ. Για τη συνέχεια κάτι χάρτες, που βλέπω γενικώς και συγκρίνοντας (σχετικά πάντα) την ευστοχία τους σε σχέση με άλλες χρονιές διαφαίνονται κρύα τον υπόλοιπο χειμώνα (περίπου από 5 Φλεβάρη και μετά). Η άνοιξη μάλλον αργεί (στα κλασικά βέβαια ορεινά-1300μ.- συνήθως η άνοιξη είναι περίπου από αρχές Μαίου μέχρι 15 Ιουνίου, ακολουθεί ένα δροσερό καλοκαίρι μέχρι αρχές Αυγούστου, κάτι σαν μήνας Μάιος για τα πεδινά, και έπειτα αρχίζει το φθινόπωρο). Και στα κλασικά πεδινά, όμως, ο Μάρτιος δεν θα έλεγα ότι είναι ακριβώς ανοιξιάτικος. Πάντως γενικότερα ο πρώτος μήνας κάθε εποχής και ειδικά στις αρχές του, ίσως επειδή είναι και μεταβατικός, έχει τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης (ο Σεπτέμβριος ψιλοκαλοκαιρίζει, ο Δεκέμβρης ψιλοφθινοπωρίζει, ο Μάρτης ψιλοχειμωνίζει κ.ο.κ. να φανταστείτε ότι ο κίνδυνος για τις αγροτικές καλλιέργειες από έντονα καιρικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις εντοπίζεται κυρίως τέλη Μαίου - αρχές Ιουνίου στο μεταβατικό στάδιο άνοιξη προς καλοκαίρι δηλαδή ). Ο, δε, δεύτερος μήνας κάθε εποχής έχει τα πιο έντονα χρώματα της εποχής, που ανήκει (τα πιο ωραία καλοκαιρινά χρώματα έχει ο Ιούλιος, τα πιο ωραία φθινοπωρινά ο Οκτώβριος, τα πιο ωραία χειμωνιάτικα ο Γενάρης, τα πιο ωραία ανοιξιάτικα ο Απρίλιος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία η ανάλυση για τους μήνες και κατανοητή και για κάποιον που δεν έχει γνώσεις πάνω στη μετεωρολογία. Πολύ ωραία και η περιγραφή της χειμωνιάτικης λιακάδας.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  8. Πολύ μπέρδεμα ακόμα στην κυκλοφορία ακόμα και για την αλλαγή στις 2-3 του μήνα,όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες για την ακριβή θέση της σκάφης αλλά και της κίνησης της.Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει καλά-καλά ο καιρός εκείνες τις ημερομηνίες και κοιτάμε τι θα γίνει μετά. Από οτι φαίνεται ο Φλεβάρης βάση κυκλοφορίας δείχνει να τα έχει όλα, τα χαμηλά του Ατλαντικού συνεχίζουν να κάνουν την πρόγνωση του καιρού αστεία πάνω από 4-5 μέρες(για να μην πω λιγότερο) ,αλλά θα έχουμε το Φλεβάρη και αρκετά σενάρια όσον αφορά τον Αζορικό Αντικυκλώνα και την πιθανή δημιουργία και άλλου αντικυκλώνα(Σιβηρικός ή Σκανδιναβικός). Προς το παρόν υπομονή γιατί έχουμε πολύ δρόμο, το κακό είναι οτι πάλι ο Ατλαντικός αεροχείμαρρος ενισχύεται σημαντικά κάτι που δεν φαινόταν πριν αρκετές μέρες ,παρα μόνο η έντονη μεσημβρινή κυκλοφορία με την παράλληλη εξάσθενιση του μηχανισμού γέννησης βαρομετρικών χαμηλών στον Ατλαντικό που κινούνται κατά μήκος της Γροιλανδία και περνάνε και βορειότερα της Αγγλίας.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κυριε Ζιακοπουλε στην μετεορολογια τι ακριβως σημαινει σκαφη;
    ποια η διαφορα απο τα βαρομετρικα χαμηλα και ποιο απο τα 2 μπορει να δωσει περισσοτερα φαινομενα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στους επιφανειακούς χάρτες τα χαμηλά και τα υψηλά τα φτιάχνει η ατοσφαιρική πίεση. Στην ανώτερη ατμόσφαιρα χρησιμοποιούμε τα γεωδυναμικά μέτρα πάνω σε επιφάνειες σταθερής πίεσης. Οι διαφορές των γεωδυναμικών μέτρων δημιουργούν χαμηλά και υψηλά που πηδαλιουχούν τα επιφανειακά συστήματα. Ένα χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα κυκλικού σχήματος είναι συνήθως αποκομμένο και δεν έχει μεγάλη δυναμική. Αντίθετα, οι περιοχές χαληλών υψών σε σχήμα σκάφης (αυλώνες, δηλαδή κοιλάδες) είναι βαροκλινικά κύματα που πηδαλιουχούν τις μετωπικές επιφανειακές υφέσεις και συνήθως έχουν μεγάλη δυναμική. Αυτό οδηγεί σε εντονότερα καιρικά φαινόμενα.

      Διαγραφή
  10. Αν και λίγο αργά Καλησπερίζω όλη την παρέα.Και στην περιοχή μου τα πρωινά είναι ιδιαίτερα κρύα με την θερμοκρασία να πέφτει πολύ χαμηλά.Σήμερα το πρωΐ με παρα πολλή ομίχλη ειχε-3 ψηλά στο χωριό και -5 στον κάμπο με σχεδόν 100% υγρασία.Στο Σχηματάρι που ήμουν στις 6 το πρωΐ είχε +3.Και το μεσημερι έφθασε 16!!Πάνω σε αυτά που έγραψαν πολλοί φίλοι του μπλογκ σχετικά με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας θυμήθηκα ένα άρθρο που είχα διαβάσει λίγο πριν την Ολυμπιάδα της Αθήνας στην εφημερίδα τα ΝΕΑ από μια Ελληνίδα περιβαλλοντολόγο που έλεγε ότι σε 15-20 ΧΡΌΝΙΑ το κλίμα της Κρήτης θα το έχει η Φλώρινα.Βάση των όσων βλέπουμε νομίζω ότι δεν έπεσε έξω ούτε χιλιοστό.Επειδή μου αρέσει να κρατώ σε αρχειο τέτοια ρεπορτάζ θα ψάξω να το βρω και ελπίζω να σας πω και το όνομα της Κύριας( ΑΝ και πιστεύω ότι λίγη σημασία εχει).Είχε πει ακόμη ότι μετά το 2020-25 οι μήνες διακοπών στην Ελλάδα(για όσους από εμάς θα υπάρχουν για τέτοιες...πολυτελειες)ΘΑ είναι ΜΑΙΟΣ;ΙΟΎΝΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ.Στην ερώτηση της δημοσιογράφου ΤΙ θα κάνουμε τους μήνες ΙΟΎΛΙΟ-ΑΥΓΟΎΣΤΟ απάντησε μα: ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΤΟ ΚΟΥΒΈΙΤ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΌ.ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΞΗΜΈΡΩΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπερβολες!αμα γινει η φλωρινα σαν την κρητη η πεδιαδα της θεσσαλιας τι θα γινει;σαν την ερημο σαχαρα;εγω θυμαμαι και απο το 1980 να φωναζουν οτι θα γινει ερημος η θεσσαλια σε 30 χρονια αλλα κατι τετοιο δεν εγινε.καμια φορα λεγονται και υπερβολες και ας μην τα παιρνουμε τοσο τοις μετρητοις σε καθε τι που λεγεται.ειναι γεγονος οτι θερμαινεται το κλιμα με αποτελεσμα να αρχιζουν να αλλαζουν οι κλιματολογικες συνθηκες καθε περιοχης αλλα αυτο που ειπε η κυρια ηταν τιγκα στην υπερβολη.

      Διαγραφή
  11. αν και στα δυτικά ορεινά τμήματά της η Θεσσαλία δέχεται μεγάλες ποσότητες νερού, ο κίνδυνος ερημοποίησης των εδαφών της (πεδινά) είναι από μέτριος έως υψηλός. οι βασικοί παράγοντες είναι η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και (κατά τη γνώμη μου) έπεται η κλιματική αλλαγή. ο υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει, είναι εμφανές και στις πόλεις αυτό. όλοι έχουμε κήπο.
    γι αυτό θέλουμε το φράγμα του Αχελώου, αλλά κρατά όλο το νερό ο Φώτης για την πάρτη του..
    (προς θεού, αστειεύομαι, μην το πιάσουμε αυτό τώρα, είναι δισεπίλυτο και αντιπροσωπευτικό δείγμα παθογένειας του ελληνικού μυαλού μας)
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τους Κονιτσιώτες θέλουν να πάρουν το νερό του Αώου οι Γιαννιώτες. Όπου φτωχός (μικρός ή αδύνατος) κι η μοίρα του!

      Διαγραφή
    2. Κάποια εφιαλτικά σενάρια βλέπουν πολέμους για το νερό στο (όχι και πολύ μακρινό;) μέλλον, αν η ερημοποίηση, λόγω κλιματικής αλλαγής και κακοδιαχείρησης των υδάτινων πόρων, ενταθεί. Ήδη, κάποιος που παρακολουθεί τακτικά την, εδώ και χρόνια, οικτρή κατάσταση την Ιβηρικής χερσονήσου από πλευράς υετού, τα καφέ και κόκκινα χρώματα (σχεδόν σε μόνιμη βάση) στους αντίστοιχους χάρτες κλιματικών αποκλίσεων, τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι, σχηματίζει μια σαφή ιδέα περί του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Για να μη μιλήσουμε για την υποσαχάρια Αφρική, όπου πάντα υπέφερε από λειψυδρία, περιοχές της Λατινικής Αμερικής κλπ

      Διαγραφή
    3. Έτσι Νίκο όλο το νερό για πάρτυ μας κ έτσι θα συνεχίζει σ'εμάς με τον Αχελώο τίγκα.... (εννοείτε αστειεύομαι)
      Πάντως απο διετή εμπειρία στη Ισπανία καθώς εκεί ζεί ο αδερφός μου,όντως τα πράγματα απο πλευράς υετού όσο περνάνε τα χρόνια είναι τραγικά.
      Εμείς το γλιτώνουμε στο παραπέντε ακόμα με τα ανατολικά κ νότια όμως να είναι σε επιφυλακή.Μακάρι παιδιά να ειμαστε τυχεροί καιρικά στα επόμενα χρόνια γιατί άμα είναι να γίνει πόλεμος κ ειδικά εμφύλιος για το νερό πραγματικά θα είναι το κερασάκι στην τούρτα των όσων δυσκολιών βιώνουμε τα ταιλευταία χρόνια.

      Διαγραφή
  12. Τα πρωινά《τρεξίματα》των μοντέλων είναι απογοητευτικά όσον αφορά ακόμα και την μεταβολή του καιρού που θα λάβει χώρα το ΣάββατοΚύριακο...Γιατί!, Την Παρασκευή πέρα απο τοπικού χαρακτήρα κάποιες ψιχάλες ή βροχές στα πιο δυτικά ορεινά δεν φαίνεται να έχουμε κάτι αλλο,Ενώ το ΣΚ κάτι οργανωμένο και γενικευμένο-αξιόλογο δηλαδή δεν φαίνεται να υπάρχει πέρα απο ενα πολύ μικρό διάστημα λίγων ωρών της Κυριακής. Τα δε χιόνια το πρωτο μισό του Σαββάτου θα εστιάζονται ανω των 1800μ-2000μ και το δευτερο μισό ενδέχεται να υποχωρήσουν στα 1300-1500 μ έτσι ωστε την Κυριακή πριν σταματήσουν εντελώς τα φαινόμενα να δεχτούν τα ορεινά κάποιες πιο "σημαντικές" χιονοπτώσεις ανω των 1000-1200μ και όλα αυτά με γνώμονα κυρίως την ραχοκοκαλιά της Πίνδου.

    Τα δεδομένα δυστυχώς αν δεν αλλάξουν κάθε κακοκαιρία που έρχεται θα μας θυμίζει ολοένα και περισσότερο στην καρδιά του χειμώνα το "πέρασε και δεν άγγιξε ".

    Καλημέρα σε όλους απο το Περτούλι Τρικάλων.
    Κιούλος Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Θοδωρή, αυτή την αβεβαιότητα προσπάθησα να επισημάνω χθες με το υστερόγραφό μου. Οι λόγοι είναι δύο, ένας ειδικός και ένας γενικός. Ο ειδικός λόγος έχει να κάνει με το συγκεκριμένο τύπο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που με την εισβολή ψυχρών αερίων μαζών στη Δ. Μεσόγειο ανοίγουν δρόμοι για θερμή μεταφορά στην περιοχή μας. Ο γενικός λόγος έχει να κάνει με τη γεωγραφική θέση της χώρας μας. Όπως και να το κάνουμε με γεωγραφικό πλατος 35-40 μοιρών είμαστε πιο κοντά στις υποτροπικές σαχαριανές περιοχές παρά στις πολικές περιοχές. Ο μόνος τρόπος για να υπερνικηθούν οι δυσκολίες της γεωγραφικής θέσης και των συνεπειών της σημειούμενης αύξησης της ηλιακής ενέργειας λόγω εποχής είναι η απευθείας μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη Β-ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας. Τότε η Σαχάρα παραιτείται από τις επεκτατικές βλέψεις της. Είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο στο υπόλοιπο του χειμώνα, αλλά αυτό που αφαιρεί πόντους από ένα τέτοιο ενδεχομενο είναι η νωθρότητα του σιβηρικού αντικυκλώνα η οποία με βάση τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις όλων των μοντέλων μάλλον θα συνεχιστεί.
      Καλήμέρα σε όλους!

      Διαγραφή
  13. Όλο και πιο φτωχά τα ensembles, όλο και πιο μακριά η "υπόσχεση" για κάτι έντονα χειμερινό. Και η κλεψύδρα ολοένα αδειάζει, αργά και βασανιστικά. Εκεί γύρω στις 8 με 9 κάτι πάει να μας πει, αλλά...

    http://www.wetterzentrale.de/maps/GFSENS06_39_22_205.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έλα ρε Γιώργο, τα ensables πλέον δείχνουν καθαρά ότι δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο στη χώρα μας, παρά μόνον μια ημιχειμερινή κατάσταση στην καλύτερη περίπτωση. Το να ρίξει ένα ακόμα χιονάκι στην Πάρνηθα δε λέει και κάτι, το θέμα ήταν να έρθει ατόφιος ένας αυλώνας στη χώρα. Ε, αυτό πλέον τα ensables δεν το δείχνουν, δυστυχώς. Δείχνουν μια μεσημβρινή ροή που δεν αφορά τη χώρα μας και μόνο τα απόνερά της μπορεί να μας απασχολήσουν σε δεύτερο χρόνο, αλλά εκφυλισμένα πλέον. Βεβαίως, με τον καιρό ποτέ δεν ξέρεις, αλλά κάθε μέρα που περνάει πλέον μικραίνει λίγο λίγο τις όποιες πιθανότητές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή