Βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές Τυνησίας -
Λιβύης κινείται προς την περιοχή μας, η οποία προς το παρόν καλύπτεται από
υψηλές πιέσεις. Με αυτές τις συνθήκες, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκειά του το νέο
εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα
περάσει με αρκετή συννεφιά, αλλά χωρίς βροχές και οι άνεμοι θα είναι γενικά
ασθενείς. Από το βράδυ όμως στη ΝΔ Ελλάδα και το Σάββατο (10/2) βαθμιαία στις περισσότερες περιοχές της χώρας
αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχές, τοπικές καταιγίδες και ενισχυμένους
Α-ΝΑ ανέμους. Τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά. Επισημαίνεται ότι στο
Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Α-ΒΑ Αιγαίο τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους
έντονα. Στον αντίποδα θα βρίσκονται οι Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές, όπου οι βροχές
θα είναι πολύ λίγες. Την Κυριακή
(11/2) αρχικά θα συνεχιστεί ο ίδιος καιρός, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα
εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα
σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Τη Δευτέρα (12/2) υπάρχει πιθανότητα
να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α.
Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και θα πέσει λίγο ακόμα η
θερμοκρασία. Την Τρίτη και
την Τετάρτη (13-14/2) τοπικές
βροχές αναμένονται στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Από πλευράς εντάσεως,
πιο σημαντικές θα είναι οι βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν και
τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ και η θερμοκρασία θα
σημειώσει μικρή άνοδο.
Παρασκευή,
9 Φεβρουαρίου 2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
9-2-2018
Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες
νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 15 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Αραιές
νεφώσεις που βαθμιαία στα ΝΔ θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα βρέξει. Άνεμοι ΝΔ έως
ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως
16 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές
νεφώσεις που βαθμιαία στα νότια θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα βρέξει. Άνεμοι
Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές
νεφώσεις που βαθμιαία στα νότια θα πυκνώσουν. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 6 έως 18 βαθμούς.
Αττική:
Αραιές
νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από
8 έως 16 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Λίγες
νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.
Κρίμα, θα μας κλείσουν μέσα οι βροχές του Σαββάτου, στον τεχνητό και ψεύτικο κόσμο μας. Όπως σε μία εκδήλωση που πήγα χθες και είχαν στο φουλ το καλοριφέρ, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και σήμερα ξύπνησα με πονοκέφαλο. Το δροσερό δυτικό αεράκι βοήθησε στη συνέχεια, άλλωστε, στη θάλασσα όλα τα ξεχνάς και τα ξεπερνάς, έστω και για λίγο. Στην πραγματικότητα είσαι σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Όταν σβήσει η φλόγα επιστρέφεις σε έναν ψυχρό και ψεύτικο κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν αυτόν του ΝΒΑ, που όπως μεταδίδει το BBC αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι κατά 22% η αξία των ομάδων του ΝΒΑ με έκαστη να αποτιμάται στα 1,65 εκ. δολ. κατά μέσο όρο. ¨"Πρωταθλητές" σε αυτή τη λίστα είναι οι Νιου Γιορκ Νικς (3,6 δισ. δολ.), ακολουθούν οι Λέικερς (3,3 δισ. δολ.), οι Ουόριορς (3,1 δισ. δολ.) και οι Σικάγο Μπουλς (2,6 δισ. δολ.). Οι Ουόριορς χάρη στην επιτυχία τους να κατακτήσουν τον τίτλο του 2017 είδαν την αξία τους να ανεβαίνει κατά 19%, λόγω και της αύξησης στις τιμές των εισιτηρίων.
Οι Νικς αύξησαν από την πλευρά τους τα έσοδά τους, χάρη στις βελτιώσεις στο γήπεδό τους, το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν και είναι η έκτη πιο ακριβή ομάδα σε όλα τα σπορ μετά τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, τη Μάντσεστερ και δύο ομάδες του ράγκμπι και του χόκεϊ. Αντίθετα, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς είναι στη 15η θέση του ΝΒΑ με 1,3 δισ. δολ. αξία, καθώς είχαν και τα βαριά συμβόλαια του Λεμπρόν και του Γουέιντ (134 εκ. δολ.). Τελευταίοι είναι οι Νιου Όρλεανς Πέλικανς με 1 δισ. δολ.
Το ΝΒΑ εξασφάλισε, εξάλλου, ένα νέο 9ετές τηλεοπτικό συμβόλαιο 24 δισ. δολ., χάρη και στην απήχηση που έχει στην Κίνα, όπου 300 εκ. άνθρωποι παίζουν πλέον μπάσκετ. Αλλά οι ομάδες αυξάνουν την αξία τους και χάρη στα παιχνίδια που δίνουν στο εξωτερικό, όπως οι 76ερς που αγωνίστηκαν στις αρχές του 2018 στο Λονδίνο με τους Σέλτικς και είναι 48% πάνω σε σχέση με πέρσι. Τώρα γιατί είναι ψεύτικος ο κόσμος του ΝΒΑ; Όχι για την ντόπα και τα ναρκωτικά που λέγεται ότι παίζουν, άλλωστε δεν μπορούν να αποδειχτούν, αλλά γιατί αποκλείει την πρόσβαση στο ευρύ κοινό και είναι ένα κλειστό κλαμπ για λίγους εκλεκτούς και ευκατάστατους.
http://www.bbc.com/sport/basketball/42986496
Βαγγέλης Σπανός
Βαγγέλη μου, ως άνθρωπος συνειδητοποιημένος ως προς τα περιβαλλοντικά (και όχι μόνο), θα έπρεπε να γνωρίζεις πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι βροχές για τον υδροφόρο ορίζοντα, για τις καλλιέργειες, για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Εγώ δεν είμαι χειμερινός κολυμβητής, αντέχω και το συνεχίζω όμως μέχρι τα μέσα, καμιά φορά και τα τέλη του Νοέμβρη. Και εγώ στεναχωριέμαι όταν μου χαλάει ο καιρός το μπανιο, όμως οι βροχές (και ιδιαίτερα οι φθινοπωρινές καταιγίδες) μου αρέσουν ως καιρόφιλο αλλά αναγνωρίζω και την αναγκαιότητά τους και λέω: χαλάλι το χαμένο μπάνιο. Και δε με κλείνει μέσα κανένας καιρός. Ίσα - ίσα, όταν βρέχει, όταν κάνει κρύο (ντυμένος ανάλογα) και πάνω απ΄όλα όταν χιονίζει, απολαμβάνω τις βόλτες ακόμα περισσότερο.
ΔιαγραφήΝαι, εννοείται ότι είναι χρήσιμες οι βροχές, ειδικά οι σιγανές, οι ποτιστικές. Αλλά κάτι μου λέει ότι το Σάββατο θα έχουμε καταιγίδες, ελπίζω όχι και πλημμύρες. Καλύτερα να βρέχει συχνότερα, αλλά όχι τόσο έντονα, παρά να έχει να βρέξει κάνα μήνα και να πέσει όλο το νερό μαζί. Για τις πυρκαγιές έχεις δίκιο, αλλά η πλειοψηφία τους οφείλεται στην ανθρώπινη αμέλεια και ασυνειδησία. Με δυνατή βροχή - καταιγίδα δεν μπορείς να πας βόλτα ειδικά στην Αθήνα, που και ομπρέλα ή, καλό αδιάβροχο να έχεις θα σε κάνουν λούτσα τα αυτοκίνητα. Γενικά όλα τα φαινόμενα έχουν τη χάρη τους, αλλά σε μικρή ένταση. Όταν είναι έντονα και επίμονα προκαλούν απώλειες ζωών και καταστροφές γενικότερα.
ΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Ο ένας κοιτάζει προς το Νότο και ο αλλος προς το Βορρά. Αδιαφορώντας για τις επιθυμίες μας, ο καιρός ό,τι θέλει κάνει...
ΔιαγραφήΗ κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα θυμίζει μέσα Μαρτίου κύριε Ζιακόπουλε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα, λέω εγώ. Και η κυκλοφορία του Μαρτίου που μας έρχεται θα θυμίζει Φεβρουάριο - ελπίζω.
Διαγραφή"Του Μάρτη τα βοριάσματα το Φλεβάρη αναθυμούνται" ή "Του Μάρτη τα νοτιάσματα τον Απρίλη αναθυμούνται".
ΔιαγραφήΤσικνοπέμπτη 2004. Τι ωραία πράγματα!! Και ...διηγώντας τα να κλαις.
ΑπάντησηΔιαγραφήεκείνο το βράδυ θυμάμαι στρωμένο χιόνι σε Ν. Σμύρνη (όπου και η σχετική ταβέρνα), αλλά δυσκολία χιονόστρωσης από την Αγία Ελεούσα και κάτω (όπου και έμενα). ψηλότερα στην Καλλιθέα πρέπει να το είχε πιάσει κανονικά..(?)
ΔιαγραφήΚαλλιθέα κανονικότατα.
ΔιαγραφήΣτον τεχνητό κ ψεύτικο κόσμο μας....τι υπονοεί ο ποιητής Βαγγέλης
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους,σημερα μυτιληνη θύμιζε πράγματι μαρτιο,το πρωί έριξε ένα μπουρίνι κ μετά βγήκε ένας ήλιος που κυριολεκτικά ζεματαγε,η αλήθεια είναι ότι το νησί μας κατέχει αν θυμάμαι την τρίτη θέση σε ηλιοφάνεια,εαν κάνω λάθος θα παρακαλούσα τον κ ζιακοπουλο,να με διορθώσει,γενικα εδώ στο νησί,ειμαστε συνηθισμένοι πάντως,κ το χειμώνα με πολλές ώρες ηλιοφάνειας,
ΑπάντησηΔιαγραφή2004 ax βαχ
ΑπάντησηΔιαγραφήA το νέο όνομα του χαμηλού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΗΣΣΑΡΙΩΝ, αυτό που έρχεται
Αυτό είναι το χαμηλό του Αγίου Χαραλάμπους με την ημερομηνία ...ενσωματωμένη!
ΔιαγραφήΑγ. Βησσαρίων είναι ο πολιούχος των Τρικάλων. τα πρωτεία, για την περιοχή μας, κατέχει η γνωστή μυθολογική οικογένεια, Αριάδνη (40 cm) + Θησέας (65 mm), ενώ με ενδιαφέρον περιμένουμε τους συντοπίτες γιατρούς γιους του Ασκληπιού (κατά Όμηρο) Ποδαλείριο και Μαχάονα και φυσικά τους κοντοχωριανούς Ιάσονα, Αχιλλέα και Χείρωνα..
Διαγραφήκαλημέρα
Νίκο θυμάσαι το χιόνι του Φεβρουαρίου 2011;που ειχε χρώμα καφετί διοτι ειχε προηγηθεί σκόνη απο την Αφρική και ξαφνικά γύρισε ο καιρός με κρυο και χιόνια.Εκείνες τις μερες βρέθηκα στα Τρίκαλα αλλα δεν θυμάμαι ποτε έγινε εσυ εχεις καλη μνήμη για θυμήσου
Διαγραφήκαι το όνομα αυτής, Ιοκάστη.
ΔιαγραφήΔημήτρη, ήταν Κυριακή 7.3.2010. είχε ξεκινήσει με ψιλόβροχο και το βράδυ έριξε ένα εντυπωσιακό χιόνι. το πρωί είχε μείνει μια νοτερή κοκκινωπή λασπωμένη ημι-χιονόστρωση. την Τρίτη το απόγευμα έριξε ένα δεύτερο γύρο, καθαρό χιόνι αυτή τη φορά (και μάλιστα μπόλικο λένε), αλλά ήμουν στο Νότο και όπως καταλαβαίνεις, απ τις μαρτυρίες των μη καιρόφιλων, δε βγάζεις άκρη για το τι συνέβη (γάντια και σκουφιά με λίβα, βλέπω αυτές τις μέρες).
σημειωτέον ότι μετά από λίγους μήνες πήραμε το τελευταίο πρωτάθλημα, φέτος θα σπάσουμε το αρνητικό ρεκόρ αποχής από την πρώτη θέση (8 χρόνια) και απ ότι φαίνεται θα επανέλθουμε όταν ξανακοκκινοχιονίσει..
Νίκο θυμάμαι την περσινή μυθική χρονιά για τη χώρα κ ειδικά για τη Θεσσαλία.Νομίζω πως ο θησέας αν κ ήρθε με νοτιάδες λόγω εγκλεισμού ψύχους άφησε ιστορικές χιονοπτώσεις-χιονοστρώσεις στην περιοχή σας που δύσκολα φέτος θα δείτε κ που πραγματικά σας ζήλεψα!
ΔιαγραφήΠαρέλειψα να πω ότι με τον θησέα ήταν φοβερές κ απίστευτες οι χιονοστρώσεις σε ημιορεινά κ ορεινά,στα πεδινά της Θεσσαλίας νομίζω το'χε γυρίσει σε βροχή μέσα στη μέρα.
ΔιαγραφήΦώτη, μικρή διόρθωση. ο Θησέας ήταν 12-13 Ιαν. φέτος, δεν είχε χιόνια χαμηλά. (μικρή σημασία έχουν όλα αυτα, απλά είχε πλάκα ο φίλος της Αριάδνης να μας δώσει νερά, περίπου στην επέτειο της).
ΔιαγραφήΠιστευω ότι ο κ ζιακοπουλος έδωσε απαντήσεις στις επιθυμίες κ απορίες του μπλογκ,καλο βράδυ σε όλους,αντωνης,μυτιληνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα απο τα ημιορεινά Τρικάλων με σχεδόν ξάστερο ουρανό και 8 βαθμούς κελσίου.Κε Ζιακόπουλε-Δάσκαλε
ΑπάντησηΔιαγραφήOι χιονοπτώσεις (με βάση τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν)απο τα 1000-1400(αρχικά) μ υψόμετρο κατά μ.ο θα είναι εξαιρετικά πυκνές και ίσως σημειωθούν αρκετά προβλήματα. Υπάρχουν αρκετά μέρη κατοικήσιμα σε τέτοιο υψόμετρο και θα ήταν ωραίο αν νομίζετε ότι συντρέχει ιδιαίτερος λόγος να αναφερθουν έστω οι λέξεις ΄΄ισχυρές χιονοπτώσεις΄΄.Προσωπικά το κατανοώ ότι π.χ 50 πόντοι χιόνι στην Σαμαρίνα ή την Σμίξη για χειμώνα είναι σαν να λέμε ότι θα πέσουν 40μμ βροχής στην Κερκυρα αλλά δεν παύει πέρα απο τους κατοίκους των περιοχών αυτών που είναι συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα κάποιοι τουρίστες να θέλουν ή να σκοπεύουν να επισκεφτούν εναν χειμερινό προορισμό το Σκ.
Me εκτίμηση,
Κιούλος Θοδωρής
Στην ώρα τους, δηλαδή σήμερα, οι εξειδικεύσεις.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους.
NW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω ότι μετά το χαμηλό του ΣΚ, που θα αφήσει στα χ.κ. της Δ- ΒΔ Πίνδου χοντρικά ένα μέτρο χιόνι και στα 1350-1500 κανένα 40ποντο, ίσως και λίγο παραπάνω, η κατάσταση με γένεση χαμηλών πάνω από την Πίνδο θα συνεχισθεί. Βάσει εμπειρικών καθαρά παρατηρήσεων, έτσι γίνεται συνήθως. Μετά δηλαδή από ένα καλό χαμηλό στην Πίνδο ο καιρός δεν σταματάει εύκολα. Θεωρώ ότι ο καιρός θα ΄΄πιάσει καλά΄΄ τα ορεινά της Πίνδου, που είναι περίπου στο ύψος της Κέρκυρας, ενώ πάνω από τα 1500μ. θα χιονίζει με ΝΑ ρεύμα και θερμοκρασία κολλημένη περίπου στους -4. Θεωρώ ο άξονας Σμόλικας - Τύμφη - Βασιλίτσα - Αυγό - Βουνά Μετσόβου - Ανήλιο - ορεινά Δ. Θεσσαλίας θα είναι στο επίκεντρο (όσο πιο βόρεια τόσο λίγο πιο χαμηλή η θερμοκρασία).
ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΟΓΕΦΥΡΟ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοιες μέρες περίπου πριν 3 χρόνια (αρχές Φλεβάρη 2015), κατέρρευσε από τις καταρρακτώδεις βροχές το Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα. Ένα μνημείο - "Ακρόπολη" για εμάς τους Ηπειρώτες. Χθες κατέρρευσε -πάλι από τις βροχές- το "Θεογέφυρο". Ένα μνημείο της φύσης, μοναδικό στο είδος του. Διανύουμε έναν αφύσικα ΘΕΡΜΟ χειμώνα όπου στα 2/3 της χώρας ή βρέχει με Φθινοπωρινές θερμοκρασίες ή δεν βρέχει καθόλου (η Κρήτη έχει ήδη ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα) και στο υπόλοιπο 1/3 που βρέχει, οι βροχές πέφτουν σαν ΜΟΥΣΩΝΕΣ (ειδικά στην Ήπειρο). Η τελευταία πραγματικά χειμωνιάτικη κακοκαίρια ήταν το τριήμερο 21-23 Δεκέμβρη. Από εκεί και μετά χιονίζει μόνο πάνω από τα 2500μ. περίπου σε κάτι αετοφωλιές και είμαστε στο καταχείμωνο υποτίθεται. Διανύουμε ένα ατελείωτο Φθινόπωρο μες τον χειμώνα. Και δεν είναι μόνο φέτος αυτή η δουλειά. Από το 2007 (με ελάχιστες εξαιρέσεις) έτσι πάνε ΟΛΟΙ οι χειμώνες. Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΛΠΑΖΕΙ. Όσοι δεν το βλέπουν εθελοτυφλούν και όσοι ΚΟΥΤΟΙ χαίρονται για τον καλό καιρό μες στο καταχείμωνο δεν έχουν πάρει μυρωδιά για τις ολέθριες συνέπειες που έρχονται...
Υ.Γ. Το "Θεογέφυρο είναι μνημείο της ΦΥΣΗΣ και δεν μπορεί να αντικατασταθεί όπως το Γεφύρι της Πλάκας που γίνονται εργασίες για την ανακατασκευή-αναστήλωσή του...
http://epirusgate.blogspot.gr/2018/02/blog-post_194.html?m=1
https://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/59135-oloklirotiki-i-katastrofi-sto-theogefyro-foto
http://www.epirus-tv-news.gr/2018/02/blog-post_415.html?m=1
Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιό σου. Από ένα σημείο και ύστερα, δεν χρειάζεται να είσαι καιρόφιλος και να αποζητάς το κάτι παραπάνω. Αρκεί να είσαι ενημερωμένος άνθρωπος για να επιθυμείς την καιρική κανονικότητα. Οι γενιές που μεγαλώνουν εν μέσω κλιματικής αλλαγής δεν έχουν μέτρο σύγκρισης. Θα θεωρούν στο εξής ακραίο χειμώνα έναν κανονικό.
ΔιαγραφήΑς μην κάνουμε γενικεύσεις για την κλιματική αλλαγή από έναν ήπιο χειμώνα. Δηλαδή, πέρσι που ήταν βαρύς ο χειμώνας, τουλάχιστον τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ενώ η χιονοκάλυψη ήταν τριπλάσια από τα κανονικά επίπεδα τον Φεβρουάριο ήταν όλα καλά; Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε και ποτέ δεν θα έχει τον καιρό της Βόρειας Ευρώπης, κάτι που οφείλεται στη γεωγραφική της θέση, αφού είναι πιο κοντά στην Αφρική. Επίσης, το κλίμα της χώρας μας ίσως είναι και το κορυφαίο στον κόσμο (Μεσόγειος γαρ). Ακόμα και τα ζώα - και το λέω επειδή έχω και τα παρατηρώ - πάντα στον ήλιο βγαίνουν έξω και ξαπλώνουν (ηλιοθεραπεία κάνουν με τις ώρες). Και τα ζώα ξέρουν καλύτερα από τους ανθρώπους να ερμηνεύουν τα στοιχεία της φύσης.
ΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Έχεις λάθος Βαγγέλη, δυστυχώς. Υπάρχει σειρά χειμώνων (το 2017 ήταν η εξαίρεση)και η πορεία των πραγμάτων είναι προφανής σε όσους ασχολούνται και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που έχουν προλάβει και ζήσει πολλά, θα στο επιβεβαιώσουν. Και θα σου πουν, αν τους ρωτήσεις, ακόμα και αν υποφέρουν λόγω ηλικίας και στενότητας από το κρύο, οτι αυτά τα πράγματα δεν είναι φυσιολογικά.
ΔιαγραφήΚαι το 2015 ήταν ψυχρός ο χειμώνας και μάλιστα είχε χιονιάδες και τον Φλεβάρη (9-12/2 και 18/2), απλά δεν το έστρωσε στην Αθήνα. Αυτό που ήθελα να πω και ίσως δεν το διατύπωσα καλά είναι ότι δεν έχουμε βιώσει ακόμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κάποια σημάδια όντως φαίνονται, αλλά μέχρι εκεί. Από όσο θυμάμαι κατά τα άλλα, ποτέ δεν υπήρχε χειμώνας στην Ελλάδα που να έκανε τρεις μήνες σερί κρύο με χιονοπτώσεις στα πεδινά. Για αυτό άλλωστε, και όλοι λένε για τα χιόνια του 1992, του 2002, του 2004, του 2008. Αν χιόνιζε κάθε χρόνο πολύ, δεν θα μνημόνευε κανένας συγκεκριμένες χρονιές. Αν είχαμε, δηλαδή, χειμώνες Σκανδιναβίας, όπου οι άνθρωποι είναι για μήνες μέσα στα χιόνια και τα σκοτάδια. Και μοιραία και στην κατάθλιψη.
ΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Βαγγέλη, οι μέσες θερμοκρασίες ανεβαίνουν, αργά αλλά σταθερά, χειμώνα και καλοκαίρι. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο φίλος Βασίλης Πανάκογλου, "ειδικός" στους αριθμούς, θα μπορούσε με στοιχεία να σε πείσει. Άλλωστε η τάση είναι παγκόσμια, δεν είναι μόνο σ΄εμάς έτσι. Δε μιλάμε για κλίμα Σκανδιναβίας. Ρώτα τα γερνοτάκια και θα σου πουν πως ήταν ο καιρός και πως είναι τώρα.
ΔιαγραφήΤα γεροντάκια έγιναν ...γερνοτάκια! Είναι τα αποτελέσματα της αχιονίας.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα, μην ακούτε για κλιματικές αλλαγές και τέτοια! Υπάρχει μια κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα η οποία είναι πολύ μικρή και σχεδόν καθόλου αισθητή!(Μόνο τα καλοκαίρια)Καταρχάς μια κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι και μια χρονιά με πολύ κρύο παγκοσμίως!Μην αναζητείτε το χιόνι κάθε χρόνο σε μπόλικη ποσότητα, λόγω της νότιας γεωγραφικής θέσης που έχει η Ελλάδα και ιδιαίτερα η αττική! Η Ελλάδα έχει εύκρατο κλίμα δηλαδή ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια που τον Αύγουστο έχουμε τα μελτέμια! Η αττική δεν τραβάει χιόνι εύκολα λόγω των πολλών αυτοκινήτων των εργοστασίων του υπερπληθυσμού τα οποία δημιουργούν θερμότητα ειδικά τα καυσαέρια,και την έλλειψη δέντρων φυσικά! Γιατί τα δέντρα ρυθμίζουν την υγρασία και κάπως την θερμοκρασία του περιβάλλοντός τους με την διαπνοή που εξατμίζουν το νερό που είναι σε αέρια προς υγρή μορφή στα φύλλα τους! Ως συμπέρασμα με τα στοιχεία που έδωσα είναι ότι καμία κλιματική αλλαγή δεν φταίει που η αττική δεν βλέπει χιόνι!!!! Επιπλέον επειδή είναι ένα λεκανοπέδιο το οποίο το περιβάλλουν βουνά ,έχει ως αποτέλεσμα να μην έρχονται εύκολα οι κρύες αέριες μάζες διότι οι θερμές αέριες μάζες αέρα πάνε προς τα πάνω και εμποδίζουν τις ψυχρές! Έτσι μπορεί η υπόλοιπη Ελλάδα να χιονίζεται(από την αττική και βορειότερα)και εμείς να έχουμε βροχές! Πιστεύω να σας φάνηκε χρήσιμο,και πειστικό αυτό το σχόλιο!Καλό σας βράδυ και αν πιστεύεται ότι κάνω πουθενά λάθος να μου το πείτε!
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους,σημερα εορταζεται ο Αγ Χαράλαμπος,λόγω του ότι το Πάσχα είναι πρώιμο,το γνωρίζω όντας ιεροψάλτης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο north meteo είδα ότι ονομάζεται
Βησσαρίων.
Μετά την αυριανή κακοκαιρία, έλα να αρχίσουμε τους πύρινους επετειακούς λόγους με αφορμή το 2004, με πρώτο εμένα. Μνημονεύσαμε το 2002, μας (μου) ξέφυγε το 2006 (μάλλον γιατί ήταν η περίοδος που ψηνόταν ο χιονιάς τις πρώτες δέκα ημέρες του Φεβρουαρίου και προσπαθούσαμε να τον ανιχνεύσουμε - τι ειρωνεία...), έχουμε μπροστά μας όμως 2004-2008 τις προσεχείς ημέρες. Αυτό μας έμεινε τον απαράδεκτο τούτο χειμώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήNW Pindos
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά πιστεύω ότι το χιόνι στα πεδινά ίσα - ίσα που δημιουργεί μόνο προβλήματα και δεν μένει ούτε μισή μέρα. Πέρσι με την Αριάδνη, λόγω του ψύχους, μπορεί να έπεσαν χιόνια στα πεδινά (στην Αθήνα σημειωτέον δεν χιόνισε καθόλου), αλλά χιόνια ιδιαίτερα στα ορεινά δεν έπεσαν ή μάλλον έπεσαν αλλά κατά τόπους με αποτέλεσμα να έχουμε και περίεργα φαινόμενα όπως π.χ. να έχει περισσότερο χιόνι στα 700μ. της Εύβοιας από ότι στα 2000μ. της Πίνδου ή της ορεινής Θεσσαλίας, ακόμη και του Ολύμπου. Θεωρώ ότι ο χειμώνας πρέπει να είναι κάτι σαν την αυριανή μέρα αλλά με περισσότερη διάρκεια και πιο συχνά (αν είχαμε δηλαδή τρεις ημέρες π.χ. φαινόμενα σαν τα αυριανά μετά τη δεύτερη μέρα θα είχαμε χονόστρωση και σε πιο χαμηλά υψόμετρα). Εξάλλου, κανένας στη χώρα μας, που ζει στα πεδινά, δεν μπορεί να πει ότι στερείται το χιόνι και ειδικά με το σημερινό οδικό δίκτυο. Από Θεσσαλονίκη βρίσκεσαι σε μία ώρα και κάτι Ελατοχώρι, Όλυμπο, ορεινή Έδεσσα κλπ., δύο ώρες παρά κάτι από ορεινά Δυτικής Μακεδονίας, από Λάρισα τα ίδια, από Τρίκαλα - Καρδίτσα επίσης (Λίμνη Πλαστήρα, Αργιθέα, Περτούλι, Ελάτη), από Βόλο επίσης (Πήλιο κλπ κλπ.), από Αθήνα επίσης (Βίλια, ορεινή Εύβοια, Παρνασσός κλπ. κλπ.). Όλες οι πεδινές περιοχές της Ελλάδος έχουν κοντά αντίστοιχες ορεινές. Επομένως κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι δύσκολο να απολαύσει το χιόνι έστω και αυθημερόν. Προσωπικά και από κάθε άποψη (κλιματική κλπ.) πιστεύω ότι πρωταρχική σημασία έχει το χιόνι στα ορεινά - ημιορεινά και ειδικά στα ηπειρωτικά (πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας) και αν είναι να χιονίσει και στα πεδινά ας χιονίσει. Είναι προτιμότερο να χιονίσει καλά στα ορεινά και να το κρατήσει (όπως φαίνεται για αύριο και την ερχόμενη Τρίτη - Τετάρτη) παρά να έχει μια απότομη ψυχρή εισβολή με -20 στα ορεινά και ελάχιστο χιόνι και 5-10 πόντους χιόνι στα πεδινά, που θα λοιώσει σε 5 ώρες. Το +10 που δίνει για αύριο μέγιστη στη Θεσσαλονίκη είναι ότι πιο ιδανικό υπάρχει για καλές θερμοκρασίες στα υψόμετρα που πρέπει ώστε να πέσει καλό χιόνι. Μέχρι +7 όταν έχει Θεσσαλονίκη ή +10 Αθήνα είμαστε άψογα για ορεινά - ημιορεινά.
Συμφωνώ απόλυτα. Το χιόνι στα πεδινά είναι μόνο για τις εντυπώσεις. Το χιόνι στα βουνά είναι η ουσία. Και το ότι σε όποιο μέρος κι αν βρίσκεσαι μπορείς σε μία ώρα και κάτι να ανέβεις στο βουνό ή, να κατέβεις στη θάλασσα, είναι της Ελλάδας η μαγεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Το χιόνι είναι ομορφιά όπου κι αν πέφτει. Γι αυτό και οι περισσότεροι χαίρονται όταν χιονίζει, ιδιαίτερα στις πόλεις, που ζούμε αποξενωμένοι από τη φύση. Μόνο τα κανάλια και οι τρομολαγνικές ειδήσεις στο διαδίκτυο σπεύδουν να τρομάξουν τον κόσμο. Και τα σχολεία τα κλείνουν πλέον στην Αττική με ένα πόντο χιόνι, πράγμα αδιανόητο παλιότερα, σημείο κι αυτό των καιρών. Και να μην ξεχνάμε οτι άλλη χάρη έχει το χιόνι όταν πας και το βρίσκεις στο βουνό και άλλη, πολύ μεγαλύτερη συγκίνηση, όταν το βλέπεις έξω από το σπίτι σου.
ΔιαγραφήΝαι, αλλά πηγαίνοντας στο βουνό κάνεις εκδρομή, αλλάζεις εικόνες και παραστάσεις, είσαι κοντά στη φύση, ξεφεύγεις. Απλά, στην πόλη επειδή είναι σπάνιο το χιόνι, συγκινεί πιο πολύ τον κόσμο. Όμως, μόλις το πατήσουν τα αυτοκίνητα βρωμίζει και γίνεται μαύρο, ενώ στο βουνό ειδικά σε υψόμετρο +2.000 μέτρα βλέπεις ένα λευκό τοπίο παντού και τα σύννεφα σαν μία άσπρη ομίχλη, όπως είναι πραγματικά, δηλαδή.
ΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Σ΄αυτό έχεις δίκιο. Γι αυτό και όταν θέλουμε να χαρούμε το αστικό χιόνι πάμε στα πάρκα (τα ελάχιστα δυστυχώς που διαθέτει η τσιμεντούπολη) η τραβάμε κατά τα βόρεια προάστεια, όπου, παρά την πυκνή, πλέον, δόμηση, υπάρχουν ακόμα μεγάλες εκτάσεις περιαστικού πράσινου. Αλλά όλα αυτά είναι "δυό βήματα" από το κέντρο. Θυμάμαι το 2006, στα τέλη του Γενάρη. Χιόνιζε δυό μερόνυχτα στην Αττική. Στο κέντρο είχε στρώσει ελάχιστα, από Ομόνοια κι απάνω. Το έριχνε όμως και ήταν όμορφο να το βλέπεις απ το παράθυρο, η και να περπατάς μέσα στις νιφάδες. Από Μαρούσι και πάνω άρχιζε ο χιονοχαμός. Η χιονομάννα Κηφισιά, του άλλου Βαγγέλη, είχε θαφτεί. Εκεί πηγαίναμε και ξεθυμαίναμε.
ΔιαγραφήΚαι Αμπελόκηπους που εμενα τότε είχε τον Ιανουάριο του 2006 αρκετό χιόνι. Θυμάμαι κ μια ωραία βόλτα στο καφε Verde στου Παπάγου που έκανα μέσα στο παρκο. Λες κ ήμουν σε αλπικο σαλε. Θα συμφωνήσω με το Γιώργο: είναι απίστευτη η αισθήση του να περπατάς στη γειτονιά σου και να είναι ντυμένη στα λευκά. Και οι πόλεις γίνονται ομορφότερες ντυμένες στα λευκά.
ΔιαγραφήΤο 2006 το θυμαμαι πολύ καλά. Ηταν ένας κλασικό,ς καλός, παλιακός αττικός χιονιάς. Είχε ξεκινήσει Δευτέρα αργά το απόγευμα, συνεχίστηκε Τρίτη με κάποιες παύσεις κυρίως το πρωί κ ολοκληρώθηκε την Τετάρτη που από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα έριχνε ασταμάτητη πυκνή στούπα νε άπνοια. Η Κηφισια είχε άνετα 30 πόντους κ βάλε κ η πολύ σοβαρή χιονόστρωση ήταν από το ΟΑΚΑ κ πάνω. Είχε μονιμο πασπαλισματάκι από Σύνταγμα κ πάνω ενώ το υπόλοιπο μισό λεκανοπέδιο ήταν μεταξύ φθοράς κ αφθαρσίας λόγω θερμοκρασιών. Εγώ τότε εργαζόμουν στην Κηφισιά, είχα μονιμα τις αλυσίδες κ πηγαινοέφερνα συναδέλφους στεις γειτονιές της περιοχής που δεν είχαν αλυσίδες. Αν δείτε τους χάρτες, ουτε βόρειοι πόλοι ηρθαν στην Ελλάδα, στα πρασινάκια ήμασταν με ενα καλό χαμηλό. Απόδειξη οτι δε θέλουμε κάτι φοβερό κ τρομερό για ένα καλό χιονιά εδώ, μια σοβαρή, οργανωμένη κατεβασιά χρειαζόμαστε απλά, που ο ασόβαρος χειμώνας που διανύουμε αδυνατεί να μας την προσφέρει.
ΑπάντησηΔιαγραφή