Καλησπέρα, με αφορμή την συζήτηση για την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και τις παρενέργειες τους, θα παραθέσω τμήμα από ένα κείμενο - τοποθέτηση μου, από το 2008 σε μια εσπερίδα, για τις γκρίνιες και την άρνηση στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων στην Εύβοια. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» αφού και σήμερα τα ιδία συζητάμε…
Το κοινωνικό σύνδρομο “NIMBY”(Not In My Back Yard – Όχι Στην Πίσω Αυλή Μου) στον ενεργειακό τομέα:
Το κοινωνικό φαινόμενο “NIMBY” δεν είναι κάτι το καινούργιο. Έχει κάνει συχνά τις εμφανίσεις του στο παρελθόν κατά την χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α., μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, την εγκατάσταση διάθεσης και επεξεργασίας αποβλήτων κ.λ.π. Συμφωνά με τους επιστήμονες, το σύνδρομο “NIMBY” είναι ένας ειδικός τύπος κοινωνικού διλλήματος, βάσει του οποίου ένα κοινωνικό αγαθό μπορεί να μην παραχθεί, αν και το κοινωνικό σύνολο το χρειάζεται, λόγω του γεγονότος ότι κανένας δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί την λειτουργία μιας παραγωγικής μονάδας του υπό μελέτη αγαθού στην περιοχή του. Στην περίπτωση μας, το κοινωνικό αγαθό είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Οι προβλέψεις για την συνεχιζόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενεργείας τα επόμενα χρονιά, θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση τα περιθώρια αντοχής του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος. Το ανησυχητικό σε μια τέτοια προοπτική, είναι οι διχασμένες απόψεις των κατοίκων ορισμένων περιοχών, που αφορούν την ίδρυση μονάδων αξιοποίησης των Α.Π.Ε., παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν τη σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Εάν δεν αρθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, οι ελπίδες για βελτίωση του εγχώριου ενεργειακού ισοζυγίου, για περιορισμό των εισαγωγών πετρελαίου και για σημαντική μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, θα εξανεμισθούν. Σε μια από τις συνεδριακές τοποθετήσεις έλληνα καθηγητή πολυτεχνείου, ειπώθηκε ότι, παρόλη την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η όλο και αυξανόμενη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, τα μόνα που μπορεί να δώσουν πολλή και φτηνή ενέργεια. Συμπερασματικά, η ενέργεια αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των κατοίκων μιας χώρας. Η παραγωγή ενεργείας επιφέρει μεταξύ άλλων σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις. Στόχος μιας συντεταγμένης κοινωνίας πρέπει να είναι η επιλογή των βέλτιστων τεχνολογικών λύσεων σε κάθε περίπτωση, με συνυπολογισμό του συνόλου των επιβαρύνσεων, που η κάθε υποψήφια λύση επάγει στις τοπικές κοινωνίες. Η επίμονη και σταθερή αντίδραση των κατοίκων μιας περιοχής, εφόσον δεν προέρχεται από παραπλανητικές πληροφορίες και καιροσκοπικές μικροπολιτικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να τυγχάνει του απολύτου σεβασμού από την Πολιτεία. Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται οξύνσεις και τα προβλήματα διογκώνονται. Την ίδια στιγμή βέβαια, θα πρέπει ο κάθε πολίτης να κατανοεί τις πραγματικές συνέπειες των αποφάσεων και των θέσεων του.
Συνεπώς, είναι επιτακτικό η ελληνική πολιτεία αλλά και κοινωνία, γνωρίζοντας το πραγματικό κόστος των ενεργειακών επιλογών της, να καθορίσει άμεσα τον τρόπο που θα καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές της ανάγκες. Είναι επίσης απολύτως απαραίτητο να υποστηρίξει στη συνέχεια, με συνέπεια και επιμονή, τις επιλογές της αυτές.
Ανέκαθεν οι άνθρωποι δυσκολεύονταν να αποδεχτούν το καινούριο. Επίσης, σχεδόν όλοι θέλουμε αλλαγές, χωρίς να αλλάξει, όμως, η δική μας πραγματικότητα. Βαγγέλης Σπανός
Τι γίνεται τελικά με τη Θεσσαλονίκη κ την κεντρική Μακεδονία πάλι φέτος? Έρχονται συστήματα κ παλεύει να πιάσει με το "στανιό" από 1 έως 2 χιλιοστά! Λέτε να είναι δανεικά από τις πολλές καλοκαιρινές καταιγίδες?Δυστυχώς μπορεί. Υ.Γ.Εδω δυτικά έχουμε "τιγκάρει" από το νερό κ απ' ότι βλέπω έχει συνέχεια κ τη νύχτα κ αύριο.
Καλησπέρα σε όλους,δυστηχως στην ελλαδα είμαστε πολύ πίσω σε πολλά θέματα,ανανεωσιμες πηγές ενέργειας,Λευτερη έχεις δίκιο,απλως ζούμε στην ελλαδα,κ ή πρόοδος πηγαίνει με την όπισθεν...κ ζιακοπουλε υπάρχει πιθανότητα να δούμε την παρασκευή,χιονακι,στα ορεινα της Λεσβου;
Yes sir
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, με αφορμή την συζήτηση για την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και τις παρενέργειες τους, θα παραθέσω τμήμα από ένα κείμενο - τοποθέτηση μου, από το 2008 σε μια εσπερίδα, για τις γκρίνιες και την άρνηση στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων στην Εύβοια. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» αφού και σήμερα τα ιδία συζητάμε…
Το κοινωνικό σύνδρομο “NIMBY”(Not In My Back Yard – Όχι Στην Πίσω Αυλή Μου) στον ενεργειακό τομέα:
Το κοινωνικό φαινόμενο “NIMBY” δεν είναι κάτι το καινούργιο. Έχει κάνει συχνά τις εμφανίσεις του στο παρελθόν κατά την χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α., μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, την εγκατάσταση διάθεσης και επεξεργασίας αποβλήτων κ.λ.π.
Συμφωνά με τους επιστήμονες, το σύνδρομο “NIMBY” είναι ένας ειδικός τύπος κοινωνικού διλλήματος, βάσει του οποίου ένα κοινωνικό αγαθό μπορεί να μην παραχθεί, αν και το κοινωνικό σύνολο το χρειάζεται, λόγω του γεγονότος ότι κανένας δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί την λειτουργία μιας παραγωγικής μονάδας του υπό μελέτη αγαθού στην περιοχή του. Στην περίπτωση μας, το κοινωνικό αγαθό είναι η ηλεκτρική ενέργεια.
Οι προβλέψεις για την συνεχιζόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενεργείας τα επόμενα χρονιά, θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση τα περιθώρια αντοχής του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος.
Το ανησυχητικό σε μια τέτοια προοπτική, είναι οι διχασμένες απόψεις των κατοίκων ορισμένων περιοχών, που αφορούν την ίδρυση μονάδων αξιοποίησης των Α.Π.Ε., παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν τη σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Εάν δεν αρθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, οι ελπίδες για βελτίωση του εγχώριου ενεργειακού ισοζυγίου, για περιορισμό των εισαγωγών πετρελαίου και για σημαντική μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, θα εξανεμισθούν. Σε μια από τις συνεδριακές τοποθετήσεις έλληνα καθηγητή πολυτεχνείου, ειπώθηκε ότι, παρόλη την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η όλο και αυξανόμενη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, τα μόνα που μπορεί να δώσουν πολλή και φτηνή ενέργεια.
Συμπερασματικά, η ενέργεια αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των κατοίκων μιας χώρας.
Η παραγωγή ενεργείας επιφέρει μεταξύ άλλων σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις. Στόχος μιας συντεταγμένης κοινωνίας πρέπει να είναι η επιλογή των βέλτιστων τεχνολογικών λύσεων σε κάθε περίπτωση, με συνυπολογισμό του συνόλου των επιβαρύνσεων, που η κάθε υποψήφια λύση επάγει στις τοπικές κοινωνίες.
Η επίμονη και σταθερή αντίδραση των κατοίκων μιας περιοχής, εφόσον δεν προέρχεται από παραπλανητικές πληροφορίες και καιροσκοπικές μικροπολιτικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να τυγχάνει του απολύτου σεβασμού από την Πολιτεία.
Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται οξύνσεις και τα προβλήματα διογκώνονται.
Την ίδια στιγμή βέβαια, θα πρέπει ο κάθε πολίτης να κατανοεί τις πραγματικές συνέπειες των αποφάσεων και των θέσεων του.
Συνεπώς, είναι επιτακτικό η ελληνική πολιτεία αλλά και κοινωνία, γνωρίζοντας το πραγματικό κόστος των ενεργειακών επιλογών της, να καθορίσει άμεσα τον τρόπο που θα καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές της ανάγκες.
Είναι επίσης απολύτως απαραίτητο να υποστηρίξει στη συνέχεια, με συνέπεια και επιμονή, τις επιλογές της αυτές.
Ανέκαθεν οι άνθρωποι δυσκολεύονταν να αποδεχτούν το καινούριο. Επίσης, σχεδόν όλοι θέλουμε αλλαγές, χωρίς να αλλάξει, όμως, η δική μας πραγματικότητα.
ΔιαγραφήΒαγγέλης Σπανός
Τι γίνεται τελικά με τη Θεσσαλονίκη κ την κεντρική Μακεδονία πάλι φέτος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΈρχονται συστήματα κ παλεύει να πιάσει με το "στανιό" από 1 έως 2 χιλιοστά!
Λέτε να είναι δανεικά από τις πολλές καλοκαιρινές καταιγίδες?Δυστυχώς μπορεί.
Υ.Γ.Εδω δυτικά έχουμε "τιγκάρει" από το νερό κ απ' ότι βλέπω έχει συνέχεια κ τη νύχτα κ αύριο.
Καλησπέρα σε όλους,δυστηχως στην ελλαδα είμαστε πολύ πίσω σε πολλά θέματα,ανανεωσιμες πηγές ενέργειας,Λευτερη έχεις δίκιο,απλως ζούμε στην ελλαδα,κ ή πρόοδος πηγαίνει με την όπισθεν...κ ζιακοπουλε υπάρχει πιθανότητα να δούμε την παρασκευή,χιονακι,στα ορεινα της Λεσβου;
ΑπάντησηΔιαγραφή