Την Τετάρτη (3/3), προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Στις εξαιρέσεις η Β. Κρήτη και τα νοτιότερα των Δωδεκανήσων, όπου το πρωί θα σημειωθούν λίγες βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά (Κρήτη). Οι Β-ΒΑ άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι χαμηλές και κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός ασθενούς έως μέτριας εντάσεως.
Την Πέμπτη (4/3), ο καιρός θα είναι γενικά καλός με ηλιοφάνεια και ασθενείς ανέμους.
Την Παρασκευή (5/3), είναι πιθανό να βρέξει τοπικά στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.
Το Σάββατο (6/3), τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι αργότερα σε Β-ΒΔ περίπου με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη Β. Ελλάδα.
Καλό μήνα, φίλοι μου
Καλό μήνα δάσκαλε και λοιποί φίλοι. Και μάλλον από εδώ και πέρα πρέπει να πούμε καλή άνοιξη. Κανένας Μαρτης λιοντάρι και κανένας Μαρτης 87 τελικά δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας πέσανε στο γκρεμό! Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αλλαζει σιγά σιγά η κυκλοφορία στη Μεσόγειο και πάμε σε πιο ζωνικη κατάσταση με νοτιάδες και βροχοχαμηλά και τα οποία χιόνια στα ορεινά. Δε βαριέσαι και οι βροχές καλες είναι, μας λειψανε τελευταία. Του χρόνου να ειμαστε καλα για πεδίνο χιονι. Την καλημέρα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζωνικη από πού προκύπτει?
Διαγραφήεπειδη ειπε ο κλεαρχος χιονι το εδεσες σχοινι κορδονι.. φιλε μου
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ με τον Γιάννη.
Επειδή τονίζω την οποιαδήποτε αποτυχία, έτσι δε γίνετε να μην αναφερθώ κ στις πετυχημένες εκτιμήσεις.
Από τις 17 Φλεβάρη λοιπόν κ με πλήρη απογοήτευση τότε είχα τονίσει ότι πεδινά χιόνια, Μάρτιος τού 87 κ βαρύ χειμωνιάτικο σκηνικό δεν έχουν καμία βάση από όλους τούς γνωστούς κ μη πού μας είχαν πάρει τα αυτιά.
Επανέρχομαι μετά από μέρες λοιπόν κ μετά από φιλτράρισμα όλων των νέων στοιχείων όπου δείχνουν δυτική - ζωνική κυκλοφορία από τις 8 τού μήνα κ μετά με αξιόλογες βροχές(αυτό θέλουμε πιά) στα πιό δυτικά κ βόρεια κ όχι μόνο,κ χιόνια στα βουνά τής Πίνδου αρκετά πυκνά.
Εκεί γύρω στην καθαρά Δευτέρα ίσως έχουμε κ κάτι πιό δυνατό αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλάμε.
Αλλάζει λοιπόν η κυκλοφορία στην Ευρώπη, ο αντικυκλώνας των τελευταίων ημερών σπάει με πολύ χαμηλές πιέσεις να εισβάλουν από τα ΒΔυτικα της Ευρώπης δια μέσου τού ατλαντικού κ στην υπόλοιπη ήπειρο κ την ανατολική μεσόγειο.
Ένας Μάρτης λοιπόν με αρκετό υετικό ενδιαφέρον ξεκινάει.
Φίλε flou ναι,αυτή η κυκλοφορία πάει να παγιωθεί το επόμενο διάστημα, χιονιά μη περιμένεις.
Υ. Γ. Θέλω να πω σε κάποιους φίλους πού παρακολουθούν το μπλογκ ότι όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις που κάνουμε σε βάθος μηνών είναι αδύνατον να επαληθευτούν επακριβώς, γι αυτό εγκαίρως σπεύδουμε να ενημερώσουμε για αλλαγές,όπως έκανα από τις 17 Φλεβάρη.
Καλή συνέχεια.
Δεν μίλησα για χιόνια..
ΔιαγραφήΜπήκε ο Μάρτης και είναι σαν να μπήκε ο Νοέμβρης,ο Δεκέμβρης,ο Γενάρης κτλ.Καλό μήνα να έχουμε,μακάρι να βρέξει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Καλό μήνα! Ο Μάρτης γδάρτης όπως και οι περισσότερες καιρικές παροιμίες, ίσως να πρώτο ειπώθηκαν από κατοίκους πιο ορεινών περιοχών τελικά και να τις υιοθέτησε όλος ο πληθυσμός. Λέω, ίσως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα εύχομαι σε όλους
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστας Αθήνα
Κουίζ: Τι σημαίνουν "Ο Μάρτης ως το γιόμα το ψοφάει κι ως το βράδυ το βρωμάει"; και "Μη σε γελάσει ο Μάρτης το πρωί και χάσεις την ημέρα";
ΑπάντησηΔιαγραφήα) Το... γαϊδούρι!
Διαγραφήβ) Ως... πεντάγνωμος.
Σημαίνει Χρήστο ότι είναι τρελιαρης, απρόβλεπτος και μεταβλητός που δεν ξέρει τι θέλει... Γυναίκα μου θυμίζει.. Τη μία χαρουλες και την αλλη γκρίνια!!
ΔιαγραφήΣαφέστερα, σημαίνουν και οι δύο το ίδιο: α) το μαρτιάτικο πρωινό μπορεί να κάνει τόσο κρύο και χιόνι, που το ζωντανό μπορεί να ψοφήσει, αλλά μετά, ως το βράδυ από τη ζέστη που θα κάνει, θα βρωμήσει. Επίσης, για τον ίδιο λόγο μπορεί να γελαστείς και να μην πας για δουλειά και, μετά να το μετανιώσεις, που θα έχεις χάσει την ημέρα.
ΔιαγραφήΝα είστε καλά κύριε ζιακοπουλε!! Καλό μήνα σε όλους!! Κόρινθος
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Μάρτης έχει δύο γυναίκες: μια πανέμορφη αλλά φτωχή και μια άσχημη αλλά πλούσια. Το βράδυ κοιμάται ανάμεσά τους και όταν γυρίζει προς την πλευρά της άσχημης γυναίκας, κάνει τις μέρες χειμωνιάτικες, ενώ όταν γυρίζει προς την πλευρά της όμορφης γυναίκας, κάνει τις μέρες του ανοιξιάτικες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ σαν χιονόφιλος, θα τα έκανα αντίστροφα.
Διαγραφήχαχαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΓεια σου ρε Βαγγέλη, με τη χιονάρα σου φέτος!
ΔιαγραφήΤι σημαίνει η παροιμία: «Τ’ Αυγούστου οι δρίμες στα πανιά και του Μαρτιού στα ξύλα»;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με τον Αποστόλη, αλλά δεν μπορώ να το αποσαφηνίσω πλήρως, δεν ξέρω τι είναι οι δρίμες.
ΔιαγραφήΗ δριμύτητα
ΔιαγραφήΜηπως εννοει οτι τις πρωτες μέρες του Αυγούστου δεν ταξίδευαν και τον Μάρτιο δεν εκοβαν Ξυλα; 🙄
ΔιαγραφήΘαμνιδης Σ
Ότι τον Αύγουστο έχει αέριδες (εξού και τα πανιά) και το Μάρτη κρύο που σε αναγκάζει να καις ξύλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα και καλο μηνα στον δασκαλο και σε ολους απο την Μυτιληνη! Λιακαδα με λιγη ψυχρα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔριμες η δριματα δηλαδή μέρες στις οποίες είναι συγκεντρωμένη μία δριμυτιτα, μία οξύτητα, μία επίδραση κακή ανεξιχνιαστων δυνάμεων, η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους..Η πρώτες μέρες τού Μάρτη όπως κ η πρώτες μέρες τού Αυγούστου.. Κόρινθος
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να δούμε σύντομα κανένα γενικευμένο βροχοχαμηλό που νομίζω - πως με εξαίρεση τη δυτική Ελλάδα τον Ιανουάριο- έχουν λείψει από μεγάλο μέρος της χώρας μετά την έλευση του 2021. Η τελευταία καλύ βροχοπερίοδος που θυμάμαι ήταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη 2020. Και εκ πρώτης όψεως δεν βλέπω κάτι το ιδιαίτερο μέχρι τις 15 Μαρτίου
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασα για όσους δεν το έχουν δει να σας δώσω το λινκ από την μακροπρόθεσμη εκτίμηση των Αμερικανών για την άνοιξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τονιστεί η σχετικά μεγάλη επιτυχία πού είχαν για φέτος το χειμώνα στην περιοχή μας.
https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/accuweathers-2021-europe-spring-forecast/897040
Δρίμες: Από το “Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν “Ηλίου”” :
ΑπάντησηΔιαγραφή“Αι πρώται εξ ημέραι του Αυγούστου, αλλού και οι πρώται ημέραι του Μαρτίου και αλλού και άλλαι ημέραι του έτους, δυσοίωνοι, κατά τας οποίας αποφεύγεται η εκτέλεσις μερικών εργασιών.
Λαογραφία. Εις πλείστα μέρη της Ελλάδος κατά την παλαιάν παράδοσιν και κατά τας εξ πρώτας ημέρας του Αυγούστου επιμελώς αποφεύγονται ωρισμέναι εργασίαι, διότι η τυχόν εκτέλεσις αυτών συνεπάγεται ζημίας και ανεπανορθώτους φθοράς.
Ούτω δεν πρέπει να πλύνουν αι γυναίκες, διότι τα πλυθέντα υφάσματα “δριμιάζουν” ή “δριμοκόβονται”, δηλαδή εκτεθιμένα εις τον ήλιον κόπτονται και γεμίζουν από μικράς οπάς’ δεν πρέπει να αρδεύωνται ποτιστικά (ιδίως εις Νάξον δεν αρδεύεται ποτιστικόν φετευμένον με φυτόν ή σκορδίλλαν, δηλαδή φυτώριον κρομμύων) διότι ξεραίνονται’ δεν πρέπει να κολυνβά κανείς διότι το σώμα του θα γεμίσει από εξανθήματα, όπως είναι επίσης επικίνδυνον να λούζεται διότι θα καταστρέψει την κόμην του.
Οι δε θεωρούντες δρίμας τας πρώτα ημέρας του Μαρτίου δεν κόπτουν κατ’αυτάς ξύλα, διότι αυτά σαπίζουν ή “σαρακιάζουν”, δηλάδή καταστρέφονται υπό σκωλήκων. Περί των δριμών Αυγούστου και Μαρτίου λέγεται η παροιμία: “Τ’Αυγούστου οι δρίμες στα πανιά και του Μαρτιού στα ξύλα.”
Είς Λέσβον, Χίον, Αιτωλίαν και Αρκαδίαν, ονομάζουν τας δυσοιώνους αυτάς ημέρας “δρίματα”, εις Πελοπόννησον δε χαρακτηρίζονται ως δρίμες: 1) τα Σάββατα του Μαρτίου και αι Δευτέραι του Αυγούστου’ 2) η ημέρα κατά την οποίαν “λιοκρίζει” το φεγγάρι, δηλαδή κατά την πανσέληνον και 3) τα δωδεκαήμερα, κατά τα οποία εμφανίζονται οι καλλικάντζαροι.
Εις άλλα μέρη της Ελλάδος χαρακτηρίζονται ως δρίμες αι τρεις πρώται, αι τρεις μέσαι και αι τρεις τελευταίαι μέραι του Μαρτίου και του Αυγούστου και εις άλλα, τέλος, μέρη της Ελλάδος αι δρίμες αρχίζουν από της 24 ή 25 Ιουλίου και λήγουν την 6ην Αυγούστου, δηλαδή συμπίπτουν με την επιτολήν του ολεθρίου δια τα καύματά του αστερισμού του Κυνός, του οποίου η επίδρασις είναι ζωηρά καθ’ όλον τον Αύγουστον.
Αι δρίμες εις Κύπρον λέγονται “κακαουστιές”, δηλαδή κακαί ημέραι του Αυγούστου και κατ’ ευφημισμόν καλαουστιές, καλαί ημέραι του Αυγούστου, εις τον Πόντον, το διάστημα των ημερών αυτών λέγεται “Σαπίας”, προφανώς διότι κατ’ αυτό σαπίζουν τα δέρματα, υφάσματα, ξύλα, κλπ.
Να ΄μουν το Μάρτη γαϊδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο πετεινός και κάτης το Γενάρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Μάη, λέει η παροιμία..
ΔιαγραφήΚαλό μήνα, πρέπει να βλέπουμε τι προηγήθηκε από 15 Φλεβάρη γύρισε ο καιρός και μάλιστα άφησε ιστορία πιστεύω ότι η άνοιξη θα δώσει μια ισορροπία
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Μάρτης εξαιτίας τις μεταβατικότητας απο χειμώνα σε άνοιξη η οποία καιρική εξέλιξη δεν μπορεί να προβλεφθεί πέρα των ολίγων ημερών.Καλο μήνα σε όλους και καλά νερά που τα έχει ανάγκη ο τόπος μας.Χρηστος από Όθρυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή...και γάτος το Γενάρη λέμε εμείς εδώ φίλε ανώνυμε.Τωρα το "Κατής"δεν το ξέρω.
Κάτι άλλο ρε παιδιά:
Εκείνο το Μάρτη του'87 γιατί το μελετάτε και το επίθυμειτε;Οι πιο μικροί σε ηλικία ξέρετε ότι τότε κόπηκαν τα περισσότερα δέντρα από πάτο;Ακόμη και στα νησιά.
Ζητώ συγνώμη από τους χιονοφιλους.Καθε πράγμα όμως έχει το μεράκι του μόνο όταν είναι στην εποχή του νομίζω.
Ο Μάρτης θέλει δύο καλές βροχές όπως λέει και ο κύριος Ζιακοπουλος
Αν τις ρίξει το Μάη,τότε στον καταραμένο τόπο το Μάη μήνα βρέχει.
Καταλήγοντας λοιπόν λέω ότι ο ΚΑΙΡΟΣ είναι το Δεξί χέρι του αγρότη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Η Δυτική κορινθία συμφωνεί απολύτως!.
ΔιαγραφήΑπολογισμός χειμώνα στα Τρίκαλα Θεσσαλίας ως προς τη μέση θερμοκρασία (σε παρένθεση η απόκλιση από τη μέση κλιματική τιμή): Δεκέμβριος 10 (+3,6), Ιανουάριος 7,9 (+2,5), Φεβρουάριος 8,6 (+1,7). Η απόκλιση είναι τεράστια και κυρίως παρατεταμένη. Είχαμε πρακτικά έναν χειμώνα αποτελούμενο από έναν Νοέμβριο και δύο θερμούς Φλεβάρηδες. Να σημειώσω επίσης ότι χωρίς τα δύο πολύ ψυχρά 4ήμερα 16-19 Ιανουαρίου και 14-17 Φεβρουαρίου, που περιέσωσαν κάπως τους μέσους όρους, θα μιλούσαμε ξεκάθαρα για τρεις Νοέμβρηδες, καθώς ο Ιανουάριος θα έκλεινε με μέση θερμοκρασία 9 (+3,6) και ο Φεβρουάριος 10,3 (+3,4). Χειμώνας έκτρωμα και αυτό δεν αντιστρέφεται με δύο φωτοβολίδες, έστω και αν η δεύτερη από αυτές μας χάρισε πράγματι για λίγο πανέμορφες εικόνες. Ακόμα και αν μέσα στους επόμενους μήνες επέλθει μια μερική στατιστική εξισορρόπηση, ο χειμώνας χάθηκε. Με τα κλιματικά δεδομένα της Ελλάδας, ένα καλοκαίρι 2-3 βαθμούς κάτω από τα κλιματικά θα ήταν απλώς ένα ευχάριστα δροσερό καλοκαίρι. Αλλά ένα χειμώνας 2-3 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά παύει να είναι χειμώνας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη για το back-to-back, θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι υπάρχει η τάση τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζονται στοιχεία αποκλίσεων από τις μέσες κλιματικές τιμές και οι τιμές αυτές να υπολογίζονται με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 10-20 ετών. Για παράδειγμα, σήμερα αναρτήθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας για το φετινό χειμώνα σε τέσσερις πόλεις, χρησιμοποιώντας ως βάση σύγκρισης τις μέσες τιμές της 10ετίας 2010-2019. Νομίζω ότι τέτοιου τύπου υπολογισμοί είναι ιδιαίτερα παραπλανητικοί, καθώς χρησιμοποιούν τη θερμότερη 10ετία που έχει καταγραφεί ποτέ για να συναγάγουν συμπεράσματα περί αποκλίσεων. Βέβαια ο φετινός "χειμώνας" ακόμα και με αυτή τη βάση σύγκρισης βγήκε θερμότερος, αλλά αυτό δεν αναιρεί την κατά τη γνώμη μου εσφαλμένη επιλογή βάσης και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για δημιουργία τελείως εσφαλμένων εντυπώσεων στο ευρύ κοινό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην κρίνετε με βάση την Ελλάδα και ειδικά σε τοπικό επίπεδο. Ο Ιανουάριος βγήκε ψυχρότερος σε όλη τη δυτική Ευρώπη και ειδικά την Ισπανία και ο Φεβρουάριος είχε πάρα πολλά χιόνια στη βόρεια Ευρώπη, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία, όπου στο Βερολίνο καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία -14 βαθμούς μέσα στην πόλη. Πολύ ψυχρός ο χειμώνας και στις ΗΠΑ, άλλωστε, ότι τα χιόνια έθαψαν κυριολεκτικά ακόμα και το Τέξας, τα λέει όλα.
ΔιαγραφήΣτην Ελλάδα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία έφερε πολλούς νοτιάδες, που ανέβασαν τη μέση θερμοκρασία, αλλά κι αυτοί μέρος του χειμώνα είναι. Ακόμα κι έτσι σημειώθηκαν δύο ισχυρές ψυχρές εισβολές, μία τον Γενάρη και μία τον Φλεβάρη και η δεύτερη έπιασε μετά από πολλά χρόνια πολύ καλά και την Αττική. Η οποία Αττική είχε χιόνια στα βόρεια του νομού και πέρσι (ακόμα και στις 7 Απρίλη 2020) και πρόπερσι (7-8/1/19) και το 2017 με την Αριάδνη (9-10/1) και το 2015 (10-11/2 και 18/2).
Τα τελευταία χρόνια οι χιονιάδες είναι σαφώς περισσότεροι από τους καύσωνες στην Ελλάδα. Ουσιαστικά καύσωνα έχει να κάνει από το 2017, που ήταν και η τελευταία φορά που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στην Αττική. Αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, έκτοτε έχει κάνει κάτι σκόρπια 40άρια στην Κρήτη και τη Σπάρτη. Είναι ο τρόπος ζωής μας, συνέχεια σε κλιματιζόμενους χώρους, που μας κάνει να μην αντέχουμε ούτε θερμοκρασίες 30-35 βαθμών, που επικρατούν ως επί το πλείστον το καλοκαίρι και είναι φυσιολογικές για Ελλάδα.
Το πρόβλημα της Ελλάδας, όσον αφορά τον καιρό είναι οι πλημμύρες, που είναι όλο και πιο πολλές και όλο και πιο σφοδρές. Με πολλές απώλειες, δυστυχώς και σε ανθρώπινες ζωές. Το πιο ανησυχητικό είναι και οι δύο μεσογειακοί κυκλώνες, που μας έχουν επισκεφτεί την τελευταία τριετία (Σεπτέμβρης 2018 και Οκτώβρης 2020), ενώ άλλοι τόσοι είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα 30 χρόνια.
το ΕΑΑ χρησιμοποιεί τη δεκαετία του '10, γιατί από τότε περίπου (2010) χρονολογείται το πυκνό δίκτυο των σταθμών. οι μέσες θερμοκρασίες που ανέφερες για τα Τρίκαλα πρέπει να είναι από το σταθμό της ΕΜΥ, 1950-1990 (ή 60-90). πέραν του προβλήματος σύγκρισης διαφορετικών σταθμών, νομίζω η πιο δόκιμη σύγκριση γίνεται με την 30ετία 1980 - 2010.
Διαγραφήσυμπληρωματικά, ο υετός ήταν 90-170-30.
όπως και να τα δούμε και τα φετινά στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι δεδομένη, το χειμώνα εντονότερη, οι δε βροχές λιγότερες και εντονότερες, επίσης.
το ενδιαφέρον είναι ότι από το 2017 (δεδομένων των παραπάνω), έχουμε δει αρκετά χιόνια, ίσως απόρροια της συχνότερης επίσκεψης των ακρότατων σημείων, σ' ένα θερμότερο περιβάλλον (απ' τα 20άρια στις αρνητικές και τούμπαλιν).
καλημέρα
"κάτης" νομίζω δεν υπάρχει στην Ελληνική (εκτός σε κάποια ιδιόλεκτο..).Υπάρχει "Κατής" ή "Καδής",που σημαίνει Τούρκος δικαστής (δίκαζε βάσει του ιερού νόμου).Σε ένα παλιό δημοτικό τραγούδι (τσάμικο) ,με τίτλο "Κάτω στου Βάλτου τα χωριά",υπάρχουν και οι στίχοι
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πιάνουν και γράφουν μια γραφή,χέζουν τα γένια του Κατή
γράφουνε και στο Κομπότι,προσκυνούν και το Δεσπότη........".-----Π.Α.
Κάτης είναι ο γάτος (Κρήτη). Τα κατσούλα (γάτα) και κατσούλι (γατάκι) τα χρησιμοποιούν περισσότερο στην Πελοπόννησο.
ΔιαγραφήΝοτιοδυτική Μαγνησία η νύχτα που πέρασε πολύ νερό κάι συνεχίζει και τώρα ακόμη κάτι που πιστεύω δεν είχε προβλεφθεί με την ένταση αυτη καταλήγοντας ότι η προγνωσιμοτητα αυτή την εποχή δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς . Χρήστος αν πο Όθρυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους,
ΑπάντησηΔιαγραφήκάτης είναι ο γάτος στην διάλεκτο της Κω, τόπο καταγωγής της μητέρας μου, όπου λέγεται και η αντίστοιχη παροιμία που σχετίζεται βέβαια με την αναπαραγωγική περίοδο του κάθε ζώου...
Νίκος (φιλόλογος)
ο κατης στην κρητη ειναι η γατα.Γιαννης
ΑπάντησηΔιαγραφήκ.Ζιακοπουλε θα ηθελα να κανατε μια ανάρτηση σχετικά με τα μοντελα πρόγνωσης καιρου (GFS-ECMWF-ICON-BOLAM κτλ),τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους,ποιο ειναι το καλύτερο-αξιόπιστο και ποιο χρησιμοποιείται εσείς ως βάση για τις προγνωσεις σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω εκ των προτέρων.
Ιωαννης
Προτιμότερο ήταν να μου ζητούσες να πάω με τα πόδια στο Β. Πόλο!
ΔιαγραφήΕγω δεν ειμαι μετεωρολογος, ναυτικος ειμαι, οποτε απλα αναφερω την προσωπικη μου αποψη και εμπειρια απο τα μοντελα οχι ως μετεωρολογος, ως χρηστης αυτων...
ΔιαγραφήΠροσωπικα χρησιμοποιω το ECMWF για τα παντα, δηλαδη και για τις βαρομετρικες πιεσεις, θερμοκρασιες ψηλα κ.α για μεσοπροθεσμη εικονα... αλλα και τα τρεξιματα των τελευταιων ημερων και ωρων οπως αποτυπωνονται σε 2 γνωστες σελιδες που παρεχουν δωρεαν απεικονηση οπως υετος, ανεμοι, θερμοκρασιες κ.α, που ομως ειναι μονο 2 φορες την ημερα οι παρεχομενες προγνωσεις (τρεξιμο) στις δωρεαν σελιδες, δεν εχω καποια αλλη προσβαση δυστυχως σε αυτο...
Ταυτοχρονα ΚΑΤΩ απο τις 48 ωρες των καιρικων συνθηκων που με ενδιαφερει στην περιοχη μου και πλησιαζουν, πχ τις τελευταιες 24-36 ωρες, κυριως για τα χρησιμοποιω για διασταυρωση τα παρακατω μοντελα, και για να βγαλω τον μεσον ορο ας πουμε της καθε καιρικης καταστασης οπως υετος, ανεμο, θερμοκρασια, υγρασια, κ.α 3+1 αριθμητικα μοντελα...
πρωτα απο ολα τα Γαλλικο ARPEGE.EU (στην Ευρωπαικη του εκδοση και για την αναλυση του, οπως εννοει και το .EU), κυριως κατεβαζοντας grib αρχεια για το XyGrib, τα πηγαινει εξαιρετικα στους ανεμους και τις ριπες, θερμοκρασιες, υγρασιες, και αρκετα καλα και στον υετο οσον αφορα κυριως την βροχοπτωση μιας και τα grib αρχεια δεν εχουν δεδομενα για το χιονι (εχει το wetterzentrale ομως)....
το επομενο ειναι το ICON.EU, εχει εκδοση τρεχει και καθε 3 ωρες, και αυτο το χρησιμοποιω κυριως για τους ανεμους, ριπες, θερμοκρασια, υγρασια, επιπεδο παγοποιησης κλπ, οπου και αυτο το θεωρω εξαιρετικο σε αυτους τους τομεις, ακομα και εαν καμια φορα υπερεκθετει τις ριπες των ανεμων, το εχω μαθει στις περιοχες που με ενδιαφερει και ξερω τι θελει να πει ο ποιητης.... και για τον υετο δευτερευοντως...
και οταν η κατασταση ειναι αρκετα μπερδεμενη στον συνδιασμο των 3 παραπανω, αποκλειστικα για τον υετο (βροχη) των τελευταιων ωρων, ριχνω μια ματια και στο HIRLAM.FMI, αλλα οχι παντα...
για να βγαλω τον μεσον ορο απο τα μοντελα που συμφωνουν σε συνδιασμο με ποια απο αυτα τις κοντινες προηγουμενες και τρεχουσες ωρες ειναι μεσα στις προγνωσεις τους στις καιρικες συνθηκες που επικρατουν απο τις παρατηρησεις των σταθμων και των δορυφορων... αρα αυτα υπολογιζω οτι θα πεσουν πιο κοντα στις προγνωσεις τους και στις επομενες 24-36 ωρες...
το GFS δεν το εχω και στα κυριως μοντελα που παρακολουθω, ριχνω τελευταια καμια ματια την νεοτερη εκδοση την FV3 v16 αλλα δεν εχω κατασταλαξει καπου... το BOLAM παλιοτερα πριν ακολουθησω τον παραπανω συνδιασμο το παρακολουθουσα αρκετα περισσοτερο μιας και εδινε καλυτερα αποτελεσματα ειδικα στους ανεμους που με ενδιαφερουν απο το GFS, τρεχει ομως "μονο" 2 φορες την ημερα και ισως, δεν ειμαι σιγουρος, καποιες φορες μενει πισω στην λεπτομερια σε καποιες αλλαγες του καιρου σε τοπικο επιπεδο... παντως και τα 2 τα εχω σε bookmark για παν ενδεχομενο....
καλο μηνα σε ολους...
The Sailor.
ευχαριστουμε SAILOR ,πολυ ενδιαφέροντα ολα αυτα!!
Διαγραφήκ.Ζιακοπουλε να μην σας κουράζουμε,απλα ενα σχόλιο επι των "ναυτικων" αναφερομένων!!
με εκτιμηση ,Ιωαννης
Με το ECMWF μεγαλωμένος και εκπαιδευμένος. Τα άλλα συμβουλευτικά.
ΔιαγραφήΚατά την γνώμη μου,το καλύτερο μοντέλο είναι αυτό που δείχνει τα πιό πολλά χίονια.Πάντα όμως αλλάζω γνώμη δυο-τρεις μέρες μετά.Παλιοκατάσταση...
ΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Χαχα, πραγματικα οι χιονοφιλοι της Ελλαδας, και ειδικη κατηγορια οι Αθηναιοι κατω των 200 μετρων υψομετρο :-P βρισκονται στην επιλογη "ΒΑΖΑΝΙΖΟΜΑΙ" των αριθμητικων μοντελων, πως εχει ας πουμε επιλογη "ΥΕΤΟΣ"... κατι τετοιο... καλησπερα και να περνατε καλα, οσο γινεται με αυτο που μας εχει βρει....
Διαγραφήευχαριστουμε κ.Ζιακοπουμε για την πληροφορια και την επιβεβαιωση.
The Sailor.
Όπως έγραψαν και άλλοι φίλοι, οι δρίμες ήταν αποφράδες (χρουσούζικες) μέρες και θεωρούνταν επικίνδυνες όχι μόνο για τα πανιά ή τα ξύλα. Τις συγκεκριμένες μέρες όσοι ζούσαν με το φόβο των προλήψεων δεν λούζονταν, δεν έπλεναν ρούχα ούτε έκοβαν ξύλα. Επίσης, απέφευγαν να κάνουν εξωτερικές δουλειές και τα παιδιά τα έκλειναν τα μεσημέρια στα σπίτια γιατί πίστευαν ότι αν περνούσαν από απόμερους δρόμους ή τρίστρατα, οι δρίμες θα τους έκαναν μεγάλο κακό. Το περίεργο είναι ότι ενώ απέφευγαν όλα τα παραπάνω, μερομήνιαζαν ή μηνολόγιαζαν! Υπενθυμίζω ότι οι δρίμες του Αυγούστου (οι πρώτες έξι ή δώδεκα μέρες του) και παλιότερα οι δρίμες του Μάρτη (οι πρώτες έξι μέρες του) χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνταν ως μερομήνια (μηνολόγια) για την πρόγνωση του καιρού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα στον δάσκαλο μας κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ. Ελπίζω ο Μάρτης να μας φέρει,τα νερά που θέλουμε κ να κυλήσει χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυριακη βροχερη για κεντροβορεια??..Ιωαννης
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-mslp-rain?base_time=202103021200&interval=6&projection=opencharts_south_east_europe&valid_time=202103070600
Χοντρό κοκοσαλι στ ανώγεια αυτή την στιγμή το χει στρώσει σε δρόμους κ αυτοκίνητα συνοδεία από αστραποβροντα θερμοκρασία στους 2 βαθμούς. Γιάννης.
ΑπάντησηΔιαγραφή17-18/3 για να δουμε τι θα εχουμε...το GFS δινει κακοκαιρια..εν αναμονη νεων τρεξιματων+επιβεβαιωση απο ECMWF!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙωαννης
https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=17&model=gfs&var=53&run=0&time=354&lid=OP&h=0&mv=0&tr=3#mapref
https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=17&model=gfs&var=53&run=0&time=366&lid=OP&h=0&mv=0&tr=3#mapref
ψαχνω για χαρτες ECMWF 14 days forecast...μπορει να βοηθήσει καποιος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΙωαννης
Δεν ξερω εαν σου κανει κατι απο αυτες τις 2 σελιδες, ψαξε μεσα, εχουν αρκετη πληροφορια... αν και επειδη δεν ειναι δωρεαν, πολλες απο τις πληροφοριες και χαρτες ειναι μονο για συνδρομητες...
Διαγραφήhttps://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/
https://meteologix.com/gr/model-charts/euro
The Sailor